Moje dividendové a rastové portfólio Burza pri káve

Výber akcií, fundamentálna a technická analýza, obchodovanie vs. investovanie
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Muti
Silver Member *
Príspevky: 156
Dátum registrácie: So 16 01, 2016 11:14 am
Has thanked: 2 times
Been thanked: 114 times

Re: Moje dividendové a rastové portfólio Burza pri káve

Príspevok od používateľa Muti »

Myslim, ze tu zbytocne vznikol flame co sa tyka investovania do ETF a do akcii.
Vacsina obycajnych pracujucich ludi si nedokaze dat bokom ani euro a maju len dlhy a ziadne peniaze odlozene bokom.
Obycajny pracujuci clovek, ktory si dokaze dat peniaze bokom ich ma bud pod perinou, v banke na beznom ucte, v banke na sporiacom ucte,
v stavebnom sporeni, pripadne v investicnej zivotnej poistke, v lepsom pripade v podielovych fondoch.
Pre takychto ludi je indexove etf najlepsia moznost, ako si "sporit" peniaze na dochodok tak, aby im ich nezozrala inflacia.

Pre ludi, ktori si uz zacali studovat akciovy trh, zacali studovat firmy, citat nejake vyrocne spravy su uz idealne akcie (komodity, forex, krypto a podobne).
Na zaklade svojich znalosti, skusenosti, alebo mozno aj predtuchy mozu zacat investovat/trejdovat/spekulovat. Musia vsak tomu venovat cas a vzdelavat sa.

Preto si myslim, ze cely tento flame je zbytocne. Kupovanie indexovych etf a investovanie/trejdovanie akcii je urcene pre uplne inu cielovku a netreba to miesat a uz vobec nie porovnavat.
Používateľov profilový obrázok
Rado
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 5223
Dátum registrácie: So 03 10, 2009 10:54 am

Re: Moje dividendové a rastové portfólio Burza pri káve

Príspevok od používateľa Rado »

jogo napísal: St 17 11, 2021 1:40 pm Poznáš jednoduchší spôsob, ako sa starať o svoje úspory? Tak sem s ním.
Termínovaný vklad ti neochráni ani neochránil úspory voči inflácii.
Ja radšej neradím nič. Myslím, že aj ty dostávaš veľa otázok typu: "Chcel by som investovať. Do čoho by som to mal podľa teba dať. Nechcem sa tomu venovať, len vložiť a nech to zarába." Čo mám takému človeku povedať? Mne by sa tiež páčilo vedieť hrať na hudobný nástroj, ale nebudem tomu venovať čas, tak viem, že nebudem na žiaden hrať. Bohužiaľ investorom bez snahy tiež nikto nebude.

Investovanie je odloženie spotreby na neskôr. Ja si myslím, že niektorí by ju nemali odkladať lebo je možné, že nebudú mať žiadnu.
"Every great story on the planet happened when someone decided not to give up, but kept going no matter what." ~Spryte Loriano
“ All is well in the end, if it is not well, it is not the end” – saying in India
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 7052
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 276 times

Re: Moje dividendové a rastové portfólio Burza pri káve

Príspevok od používateľa jogo »

Rado napísal: St 17 11, 2021 2:41 pm Ja radšej neradím nič.
Lenže ty radíš. Radíš ľuďom, aby neinvestovali do indexových ETF, lebo je to na nich moc zložité a neustoja to psychicky. A tak ich úspory automaticky vystavuješ napospas inflacii.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Používateľov profilový obrázok
Rado
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 5223
Dátum registrácie: So 03 10, 2009 10:54 am

Re: Moje dividendové a rastové portfólio Burza pri káve

Príspevok od používateľa Rado »

Naopak investovanie do ETF je až príliš jednoduché. Je to ľahšie ako uvariť obed. :D
To, či do toho pôjdu alebo nie je na nich. Teraz to vyzerá, že bola chyba neinvestovať, kto investoval, tak že neinvestoval viac. Možno niekedy v budúcnosti sa budú z toho tešiť. Neviem. Predpokladám, že ľudia tu na fóre si uvedomujú aj riziká, ktoré sú s tým spojené. V 90-tych rokoch keď sa predávali podielové fondy, tak zloženie portfólia odporúčali 60:40 (dlhopisy: akcie) ako už celkom agresívne zložené portfólio. Dnes sme už ďalej...už je to 100% v akciách v podobe ETF alebo indexu. Myslím, že trocha opatrnosti a niečo si k tomu pozrieť neuškodí alebo stačí pozerať len na výnosy a stratené príležitosti?
"Every great story on the planet happened when someone decided not to give up, but kept going no matter what." ~Spryte Loriano
“ All is well in the end, if it is not well, it is not the end” – saying in India
Používateľov profilový obrázok
Kolovrat
Active Member
Príspevky: 128
Dátum registrácie: Ut 06 07, 2021 11:33 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: Moje dividendové a rastové portfólio Burza pri káve

Príspevok od používateľa Kolovrat »

Myslím, že se celá debata sedlák-ETF dá shrnout jednuše: je to nejjednodušší "bezpracná" forma investice, která historicky dává poměrně jistý výnos. Co ale Juggler k těmto faktům nedodává, je obligátní "Past Performance Is Not Indicative of Future Results".
Lex
Silver Member *
Príspevky: 281
Dátum registrácie: Št 19 11, 2020 12:18 pm

Re: Moje dividendové a rastové portfólio Burza pri káve

Príspevok od používateľa Lex »

Ja len prilejem do ohna, trochu oleja, kedze este nikto nespomenul Boba, investora s najhorsim timingom ever

https://awealthofcommonsense.com/2014/0 ... ket-timer/
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 987 times
Been thanked: 1342 times

Re: Moje dividendové a rastové portfólio Burza pri káve

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Lex: dobrý príbeh. S tvojím dovolením to preložím a niekde uložím.
Kolovrat napísal: St 17 11, 2021 5:45 pm Myslím, že se celá debata sedlák-ETF dá shrnout jednuše: je to nejjednodušší "bezpracná" forma investice, která historicky dává poměrně jistý výnos. Co ale Juggler k těmto faktům nedodává, je obligátní "Past Performance Is Not Indicative of Future Results".
Jasné ! Ale to vedia všetci na svete. Plus všade to píšu v disclaimeroch, dokonca aj Finax ktorý zostavil portfólia podľa minulej performance.
Hold, je to už tak, že akcie majú historický najvyšší výnos i najvyššie riziko. Investujeme do podnikania, takže v každej kríze môžu ísť dole ceny akcií firiem ako Google, Microsoft, Facebook, Coca-Cola, Starbucks...atd atd...nebudem predsa menovať 500 firiem :lol:

U individuálnych stockpickerov je to ešte horšie. Sem-tam nejaká firma skrachuje, ako nedávno jedna z 30 v indexe DAX 30. Preto si myslím, že sedliak v 500 najväčších amerických firmách, alebo sedliak v 2600 svetových firmách sa nemá čoho báť. Okrem toho svet sa zmenil.

Videli sme minulého roku najrýchleší pád akcií za 100 rokov, keď pandémia odstavila polovicu planéty. Prestalo sa lietať, prestalo sa stravovať v reštikoch, bývať v hoteloch, dovolenkovať, cestovať po svete..zatvorili sa obchody , fabriky atď. Hrozila vlna bankrotov, vysoká nezamestnanosť, bieda, chudoba. A pozrite sa ako to centrálne banky a politici zvládli: ETF USA 2020: +15% a 2021 bude +25%. Nasdaq 2020: +48% a 2021 +25%.

Kto sa bojí, nech do lesa nejde. Trochu sa aj čudujem, že práve Rado kritizuje ETF, lebo práve my trejderi podstupujeme riziko strát, pred ktorým by sme mali obyčajných ľudí ochrániť. Samozrejme, že ak jeden zo 100 ľudí sa zamiluje do akcií, nech si skúsi trading, alebo špekulácie.

Ja som trader - sedliak, lebo bez akýchkolvek vedomostí a bez ekonomickej VŠ som so sedliackým rozumom prežil 21 rokov na burze.
Moja rodina je celá sedliacka, lebo všetky úspory a sporo-investovanie som im presmeroval do ETF USA . Nijaké životné poistenia, nijaké IŽP, nijaké produkty ani fondy nebudú mať, len tie peniaze, ktoré by aj tak niekde dávali, či sporili nech idú do SP500. Nič nemôžu stratiť, lebo ľudia v tých ostatných produktoch aj tak nič nezarobia a môžu získať veľmi veľa, hlavne mladá generácia.

Postupne hodlám zhromažďovať ďalšie tvrdé dáta, modely a príklady, aby sme všetci získali konkrétnu predstavu o číslach a našli najlepšiu cestu.
Keby som pred 21 rokmi mal v hlave to, čo mám teraz, tak určite by som všetky tie zbytočné platby do stupídnych produktov zhromaždoval do ETF.

Ale ja som mal v hlave piliny, bol som šťastný, že nie som sedliak v ETF, lebo v 2000 všetko padlo, potom v 2008 , potom boli poklesy v 2011, 2016 (brexit ) 2018 ( čina ) a 2020 (covid ). Najväčšiu apokalypsu som videl v 2008, kedy sa rúcal celý finančný svet . Ako sedliak-trejder som bol taký frajer, že ked SP500 padol z 1500 pod 1000, začal som nakupovať aj ja. Padol až k 666 a ja som mal priemer cca 750. Predal som to pri 1000.
Prečo? Lebo som myslel, že najbližšie roky sa svet nevylíže z dôsledkov matky kríz. Dnes je však index na 4700, takže keby som robil to, čo vysvetlujem teraz iným, tak mám bokom úplne bezprácny výnos +630%. A to je výnos indexu očistený o dividendy. S compounding efektom oveľa viac.

Ja nie som posadnutý investíciou do ETF 500 len tak. Cez svoje emócie, ktoré som prežil počas kríz sa snažím nájsť najlepšiu cestu pre obyčajného človeka. Ja sedliak-trejder dnes viem, že sedliakovi v ETF musím vysvetliť tri veci:

1. žiadne emócie (lebo investuješ do podnikania najlepších firiem)
2. žiadne špekulácie (žiadne výbery zisku, len dokupovanie, lebo ceny musia ísť dlhodobo hore ..tomu som sa predtým smial, lebo to radia aj bankári)
3. ak máš strach, že za 20-30-40 rokov v tom budeš mať veľa peňazí a príde kríza, inšpiruj sa dividendovými investormi a vyplácaj si rentu.

Ten posledný bod vysvetlím niekedy na príklade. Ten prvý súvisí s diverzifikáciou. ETF USA alebo SVET preto, lebo pri 500 až 2600 firmách si človek nemusí robiť starosti ak niektorá skrachuje. K bodu 3 - žiadne dlhopisy, žiadny rebalansing a žiadne dividendy na úkor výnosu. Pretože obyčajný človek nie je boháč, ktorý potrebuje svoj majetok ochrániť cez rôzne assets. Obyčajný človek býva v nehnuteľnosti (asset 1 ) a všetko ostatné, čo niekde sporí, alebo investuje musí priniesť maximálny výnos ( asset 2, ktorý zabezpečí penziu..najlepšie predčasnú, lebo žijeme iba raz.)
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3910
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 478 times
Been thanked: 158 times

Re: Moje dividendové a rastové portfólio Burza pri káve

Príspevok od používateľa iceberg8 »

Rado napísal: St 17 11, 2021 8:27 am Sedliak je trochu pejoratívne označenie. Viem, čo tým Juggler myslel a chcel povedať, ale vyvoláva to aj iné reakcie. Ja myslím, že lepšie a výstižnejšie by bolo označenie Etefkový bot.
Mne sa oznaceni sedliak paci a to z 1 dovodu - málokto to pochopi. A tak sa oznacujem za sedliaka aj v beznej spolocnosti a VZDY si spomeniem na JUGGLERa (v dobrom samozrejme). A ved sedliak aj som, setrim kde sa da, aby som mohol vsetko vrazit na trhy. Prinasa mi to viac radosti, ako velke kolesa na aute. Aj ked paradoxne v ETF mam 30x menej ako v neETF.. Ale ak spekulacie nevyjdu, tak skoncim ako sedliak :)

EDIT:
Zaujimavy priklad napr s rokom 1972 SP500 na cca 762 a za 20 rokov je na 826. To zrejme neporazilo ani inflaciu.
Potom zadam udaje sem https://dqydj.com/sp-500-periodic-reinv ... dividends/
A dostanem 61 z investicie 10 , ihned na zaciatku bez dalsich investicii
Alebo 98, ak investujem mesacne pravidelne po 0.1 pricom celkovo tam dam 24.
naopak toto
https://dqydj.com/sp-500-return-calculator/
mi da 267% a inflation adjusted 9.6% za 20 rokov.
nebude ten rozdiel tym, ze prvy link pocita s dividendami?

Ak uz porovnavame taketo roky, co je uplne ok a podla mna zaujimave, tak by ma zaujimalo, ako sa hybali ceny napr bytov, domov? Preco ten sp500 nestupal? Co sa dialo? atd atd..
Odoslané z počítača
Schweinehund
Príspevky: 52
Dátum registrácie: St 17 11, 2021 11:02 pm
Been thanked: 4 times

Re: Moje dividendové a rastové portfólio Burza pri káve

Príspevok od používateľa Schweinehund »

Pán Ladislav má rád dividendy. Nemám rád pána Ladislava, ale mám rád aj dividendy. Pán Ladislav je český Warren Buffett. Vďaka svojim dividendám si môže dovoliť žiť v jednom z najdrahších miest v Európe. Keby bol bláznivý špekulant, nemohol by si to dovoliť. Bol by na mizine a musel by sa presťahovať do nudnej dediny.
Do dividendových akcií by ste mali začať investovať čo najskôr, potom budete mať dividendy ako rentu. Ak investujete včas, môžete odísť do dôchodku v 30 rokoch.
Ak hovoríte anglicky, prečítajte si tento článok:

https://www.dividendgrowthinvestor.com/ ... ledge.html

-> Buy and hold forever! Nikdy nepredávajte svoje akcie. Stačí poberať dividendy, a ak zomriete vo veku 96 rokov, odkázať svoje akcie deťom. Ako dividendový investor zostarnete a dožijete sa 96 rokov, blázniví špekulanti zomierajú na infarkt vo veku 36 rokov.
Adammd
Guru Member ****
Príspevky: 1825
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 202 times
Been thanked: 114 times

Re: Moje dividendové a rastové portfólio Burza pri káve

Príspevok od používateľa Adammd »

Lacko, slovenčina ti celkom ide.
f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
Tilbur
Platinum Member ***
Príspevky: 1109
Dátum registrácie: St 03 02, 2010 8:41 am
Has thanked: 32 times
Been thanked: 26 times

Re: Moje dividendové a rastové portfólio Burza pri káve

Príspevok od používateľa Tilbur »

Ja stale rozmyslam nad zlozenim portfolia. V com si Michaela mysli, ze ma edge, ktorym prekona index?

Je to vo vybrer spravnej firmy? Ak ano, akou strategiou to chce prekonat? Lebo nema jasno ani v tom, ci kupovat dividendove alebo rastove akcie.
Vcera som mal silu pozriet dalsie video. Kde rozobera zlozenie ARK ETFiek. Tam hovori, ze ma niektore z akcii sama. Tie vsak nie su vobec dividendove.
Drzi akcie v downtrende? Napriklad PTON ma za 87$. Mala pozicia. Len musi mat jasno, co spravi, ked akcia gapne dole po vysledokch. Nerobi nic? Ak nie, tak aka je vyhoda voci nejakemu ETFku? Aj ARK Meni kazdy den zlozenie portfolia. Dokupi? Preda?

Cize v com je ta vyhoda kupovat individualne akcie v jej portfoliu a nie ETFko?
My number one job as a trader is to manage risks not make money.
Adammd
Guru Member ****
Príspevky: 1825
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 202 times
Been thanked: 114 times

Re: Moje dividendové a rastové portfólio Burza pri káve

Príspevok od používateľa Adammd »

Nemysli si "nic", prisla shillovat svoj YT kanal. IMHO.
f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
Používateľov profilový obrázok
Ladis
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3759
Dátum registrácie: Št 14 12, 2006 5:18 pm
Bydlisko: Alicante
Been thanked: 10 times
Kontaktovať používateľa:

Re: Moje dividendové a rastové portfólio Burza pri káve

Príspevok od používateľa Ladis »

Keď niekto niekde píše po česky alebo po slovensky, že chce držať akcie až do smrti kvôli dividendám a nie je podpísaný Lad, Ladis ani Ladislav, nie som to ja, ani brat ani bratranec. Veď na svete sú milióny ľudí s dividendami na dôchodku a slovensky im komentár preložia https://translate.google.de
Ďakujem za titul ''český Warren Buffett''.

Reklama na slovensky hovorené video s témou ako ''Dôchodok z dividend'' a ''V dôchodku najväčší príjem z dividend'' je geniálna vec. Treba každému poďakovať za to.
Veď dnes len 3 Slováci dostávajú na dôchodku dividendy z akcií. A s trochou reklamy, za 100 rokov môže byť už 103 Slovákov s dividendami na dôchodku. Každý rok jeden pribudne.


'''Buy and hold forever! Nikdy nepredávajte svoje akcie. Stačí poberať dividendy, a ak zomriete vo veku 96 rokov, odkázať svoje akcie deťom. Ako dividendový investor zostarnete a dožijete sa 96 rokov, blázniví špekulanti zomierajú na infarkt vo veku 36 rokov.''' Toto písal asi pán Jakob K.

''V com si Michaela mysli, ze ma edge, ktorym prekona index?''
Ja si myslím, že na žiadnom videu nehovorí Michaela, že chce prekonať index. To si si asi vymyslel.
♥ ♥ ♥ Akcie a burza - jediná kniha, kterou potřebuješ http://forum.nr1a.com ♥ ♥ ♥ http://nr1a.com/STOCKS
Tilbur
Platinum Member ***
Príspevky: 1109
Dátum registrácie: St 03 02, 2010 8:41 am
Has thanked: 32 times
Been thanked: 26 times

Re: Moje dividendové a rastové portfólio Burza pri káve

Príspevok od používateľa Tilbur »

''V com si Michaela mysli, ze ma edge, ktorym prekona index?''
Ja si myslím, že na žiadnom videu nehovorí Michaela, že chce prekonať index. To si si asi vymyslel.
Tak preco to robi? Aby zarobila par EUR na Youtube? Robi osvetu ako nakupovat individualne akcie a nesnazi sa prekonat index? To mi logicky nedava zmysel.

Vsak pockame na nu, mozno odpovie.
My number one job as a trader is to manage risks not make money.
tomáš virdzek
Guru Member ****
Príspevky: 2218
Dátum registrácie: Po 02 03, 2009 2:17 pm
Has thanked: 627 times
Been thanked: 369 times

Re: Moje dividendové a rastové portfólio Burza pri káve

Príspevok od používateľa tomáš virdzek »

Zdá sa, že sa aj v tejto oblasti nájde konkurencia :)

"Prvá dáma Slovenského Investovania"
https://www.peniazepolopate.sk/preco-zuzana/

https://www.peniazepolopate.sk/funnel/p ... 9pnzLRY%3D

"Ži z úrokov.

Nechaj peniaze zarábať peniaze.

Nauč sa získavať pasívne príjmy (ktoré sú naozaj pasívne) a najlepšie z viacero zdrojov.

Prestaň riešiť, či prídeš o prácu alebo nie.

Zabezpeč budúcnosť pre tvoje deti.

Získavaj 10-15% ročne z tvojich peňazí (1.level) alebo 20-200% (2.level)"
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3910
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 478 times
Been thanked: 158 times

Re: Moje dividendové a rastové portfólio Burza pri káve

Príspevok od používateľa iceberg8 »

"Preto som si našla brigádu - bolo to v potravinách – a tam to vynášalo málo a ja som sa necítila dobre, keď som musela obsluhovať napr. spolužiakov a pod"
hm, a ak by mala vlastny podnik, vlastne potraviny, uz by to bolo fajn obsluhovat spoluziakov? :)
Odoslané z počítača
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3822
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 125 times
Been thanked: 338 times
Kontaktovať používateľa:

Re: Moje dividendové a rastové portfólio Burza pri káve

Príspevok od používateľa osamely chodec »

sak hej tam by na nich bohatla :)
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Porozumiet znamená zvyknúť si.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
user27
Active Member
Príspevky: 100
Dátum registrácie: Št 09 02, 2017 10:32 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 8 times

Re: Moje dividendové a rastové portfólio Burza pri káve

Príspevok od používateľa user27 »

Neviem preco davno neni zmazany link na ten youtubovy kanal. Podla mna tu odkaz na taky odpad vobec nepatri.
Linknute video je klamlive, clickbaitove navyse tie obrazky luxusnych dov. destinacii, kopy penazi. To ako vazne ?

Dobrymi radami od skusenych bolo pohrdnute. Portfolio zatial nevidim...
Používateľov profilový obrázok
Ladis
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3759
Dátum registrácie: Št 14 12, 2006 5:18 pm
Bydlisko: Alicante
Been thanked: 10 times
Kontaktovať používateľa:

Re: Moje dividendové a rastové portfólio Burza pri káve

Príspevok od používateľa Ladis »

''Tak preco to robi? ''
''Neviem preco davno neni zmazany link na ten youtubovy kanal.''

První slovenská videa o akciích s dividendami V HISTORII mají hodnotu tisíce eur. Buďte rádi, že je znáte.
A Michaela sem do fóra asi už nikdy víc nic nenapíše, protože ji nemáte rádi a nechce ji zde vidět.


''Dobrymi radami od skusenych bolo pohrdnute.''

Rady spekulovat s indexem, s opcemi, na forexu, nebo držet až do důchodu ETF, to nejsou ty nejlepší rady pro slovenskou mládež.
Lepší je mít 20 až 30 různých západních akcií pro dividendy na důchod, nikdy neprodávat, ignorovat performanci.
Bohužel jen 3 Slováci plánují dividendy na důchod a 5 milionů Slováků tyto moudré akcionáře nechápe, napadá je, chce je upálit na hranici.
♥ ♥ ♥ Akcie a burza - jediná kniha, kterou potřebuješ http://forum.nr1a.com ♥ ♥ ♥ http://nr1a.com/STOCKS
Schweinehund
Príspevky: 52
Dátum registrácie: St 17 11, 2021 11:02 pm
Been thanked: 4 times

Re: Moje dividendové a rastové portfólio Burza pri káve

Príspevok od používateľa Schweinehund »

Ladis napísal: Št 18 11, 2021 7:09 pm

Rady spekulovat s indexem, s opcemi, na forexu, nebo držet až do důchodu ETF, to nejsou ty nejlepší rady pro slovenskou mládež.
Lepší je mít 20 až 30 různých západních akcií pro dividendy na důchod, nikdy neprodávat, ignorovat performanci.
Bohužel jen 3 Slováci plánují dividendy na důchod a 5 milionů Slováků tyto moudré akcionáře nechápe, napadá je, chce je upálit na hranici.

Do roku 1997 prišlo v Albánsku veľa ľudí o veľa peňazí, pretože naleteli Ponziho schéme:
https://de.wikipedia.org/wiki/Lotterieaufstand

Albánci mali kúpiť akcie spoločnosti Procter & Gamble. Už nikdy ich nemali predávať. Dúfam, že Slováci nie sú takí hlúpi ako Albánci.
rmaly
Guru Member ****
Príspevky: 1421
Dátum registrácie: St 21 04, 2010 12:53 pm
Has thanked: 749 times
Been thanked: 81 times

Re: Moje dividendové a rastové portfólio Burza pri káve

Príspevok od používateľa rmaly »

tomáš virdzek napísal: Št 18 11, 2021 2:10 pm Zdá sa, že sa aj v tejto oblasti nájde konkurencia :)

"Prvá dáma Slovenského Investovania"
https://www.peniazepolopate.sk/preco-zuzana/

https://www.peniazepolopate.sk/funnel/p ... 9pnzLRY%3D

"Ži z úrokov.

Nechaj peniaze zarábať peniaze.

Nauč sa získavať pasívne príjmy (ktoré sú naozaj pasívne) a najlepšie z viacero zdrojov.

Prestaň riešiť, či prídeš o prácu alebo nie.

Zabezpeč budúcnosť pre tvoje deti.

Získavaj 10-15% ročne z tvojich peňazí (1.level) alebo 20-200% (2.level)"
ten druhy level, to uz je iny level... Buffet by sa mohol priucit nieco...
frakan
Silver Member *
Príspevky: 258
Dátum registrácie: St 23 09, 2009 8:24 am
Has thanked: 58 times
Been thanked: 21 times

Re: Moje dividendové a rastové portfólio Burza pri káve

Príspevok od používateľa frakan »

Adammd napísal: Po 15 11, 2021 2:15 pm Ale to menej skuseni, potencionalni investori nevedia a ak sa budu riadit jej radami, mozu prist o peniaze. Preto by som vlakno zaradil do patricneho vlakna
Potencionálne podvody, pyramídy, podozrivé subjekty a nevýhodné produkty
Pretoze, ked sem prisla diskutovat uprimne, nemal by byt problem ukazat svoje portfolio, hlavne ked propagujem svoje investicne rady na YT. Alebo si zaplatit za reklamu a to potom patri do reklamneho vlakna.
Toto si trošku prehnal, či nie?
Používateľov profilový obrázok
Ladis
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3759
Dátum registrácie: Št 14 12, 2006 5:18 pm
Bydlisko: Alicante
Been thanked: 10 times
Kontaktovať používateľa:

Re: Moje dividendové a rastové portfólio Burza pri káve

Príspevok od používateľa Ladis »

Michaela N. má 18.11.2021 dividendové portfolio (nebudu hledat jména 15 podniků)
T , ABBV , VICI , O , JPM , NKE , MO , HD , LTC , WBA , INTC , DIS , DLR , NLY , STOR

Michaela N. má 18.11.2021 růstové portfolio (nebudu hledat jména 15 podniků)
CRM , CRWD , AAPL , BABA , AMZN , MSFT , PINS , GOOGL , FB , PTON , SPCE , PYPL , SFIX , NVCR , BTC-EUR
♥ ♥ ♥ Akcie a burza - jediná kniha, kterou potřebuješ http://forum.nr1a.com ♥ ♥ ♥ http://nr1a.com/STOCKS
frakan
Silver Member *
Príspevky: 258
Dátum registrácie: St 23 09, 2009 8:24 am
Has thanked: 58 times
Been thanked: 21 times

Re: Moje dividendové a rastové portfólio Burza pri káve

Príspevok od používateľa frakan »

frakan napísal: Pi 19 11, 2021 12:41 am Toto si trošku prehnal, či nie?
Ešte by som mal poznámku k Jugglerovi a to konkréne ku tej tabuľke najhorších Ladisových investícií. Konkrétne ma zaujala Telefonica. Podľa mňa to bola dobrá investícia. Ak ju ešte Ladis drží, tak do dnešného dňa by mal mať čistý zisk cca 7300USD len na dividendách + aktuálne ocennenie jeho akcií na trhu je 3709USD, čo je spolu 11 000USD. Pri vstupnej investíci 4166USD to je 2,64násobok.
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3910
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 478 times
Been thanked: 158 times

Re: Moje dividendové a rastové portfólio Burza pri káve

Príspevok od používateľa iceberg8 »

Hm, mohla by telefonica, alebo ine telefonicke spolocnosti a podobne vobec krachnut ako banky? Ved maju fyzicke zazemie, ziadne fiktivne veci. Mohlo by ich ohrozit nejake wifi telefonovanie? Ale ja nikdy nepristupim ako zakaznik na wifi telefonovanie, pokial by so nebol 99% casu v meste. Okrem toho, ISP (poskytovatel internetu), tiez by nemal nejak extra stracat. A to ma prist eeste 5G (neviem ci na to maju odtrhnute firmy, alebo ide priamo pod telefonickymi).. No ak nevybuduju siet a nepride tornado..
Odoslané z počítača
rmaly
Guru Member ****
Príspevky: 1421
Dátum registrácie: St 21 04, 2010 12:53 pm
Has thanked: 749 times
Been thanked: 81 times

Re: Moje dividendové a rastové portfólio Burza pri káve

Príspevok od používateľa rmaly »

iceberg8 napísal: Pi 19 11, 2021 1:05 pm Hm, mohla by telefonica, alebo ine telefonicke spolocnosti a podobne vobec krachnut ako banky? Ved maju fyzicke zazemie, ziadne fiktivne veci. Mohlo by ich ohrozit nejake wifi telefonovanie? Ale ja nikdy nepristupim ako zakaznik na wifi telefonovanie, pokial by so nebol 99% casu v meste. Okrem toho, ISP (poskytovatel internetu), tiez by nemal nejak extra stracat. A to ma prist eeste 5G (neviem ci na to maju odtrhnute firmy, alebo ide priamo pod telefonickymi).. No ak nevybuduju siet a nepride tornado..
Neviem konkretne ci krachnut (to je silne slovo), ale uz zdaleka "psenka nekvete" telco firmam ako pred 20timi rokmi.
Musia stale budovat a vylepsovat infrastrukturu (3g, 4g, 5g, pokrytie, kapacita)...
Musia zlacnovat (vpodstate stale viac chcu zakaznici viac rychlosti na nizsiu cenu ... vseobecne vo svete
Zakaznici nechcu uz velmi telefonovat (hlasove sluzby su na ustupe), chcu hlavne data... a data su problem, lebo je dopyt mnohonasobny po rychlejsocm internete, viac dat (lebo ludia pozeraju youtube / filmy, pocuvaju streamovanu hudbu atd)... ale platit platia menej za to co vyuzivaju (alebo aspon chcu)...

Takze je to skor mozno o nejakom spajani do buducna firiem... a teda klesa "vejvar" z jedneho zakaznika...
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 7052
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 276 times

Re: Moje dividendové a rastové portfólio Burza pri káve

Príspevok od používateľa jogo »

Tilbur napísal: Št 18 11, 2021 12:28 pm Tak preco to robi? Aby zarobila par EUR na Youtube? Robi osvetu ako nakupovat individualne akcie a nesnazi sa prekonat index? To mi logicky nedava zmysel.

Vsak pockame na nu, mozno odpovie.
Tilbur, ty málokedy vyjadríš negatívny názor na niekoho, čo šíri bludy. Čo ťa na tej babe tak irituje? Sú tu oveľa väčší bludári, čo tu šíria nebezpečnejšie vízie a na nich nereaguješ. Ale máš pravdu, nereagujem na nich už ani ja, lebo keď som videl video, kde Grygar nedokázal argumentačne poraziť plochozemca "na hlavu", tak čo sa ja budem vyjadrovať ku trocha menším klamstvám o burze. Nemám šancu im nič vyvrátiť, furt si budú húsť tu svoju pesničku.
https://www.youtube.com/watch?v=qTSpe_S050A
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Adammd
Guru Member ****
Príspevky: 1825
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 202 times
Been thanked: 114 times

Re: Moje dividendové a rastové portfólio Burza pri káve

Príspevok od používateľa Adammd »

Prvy krat v zivote som pocul "live" takehoto plochozemca. Takychto ludi nikdy argumentacne neznicis, pretoze su psychicky chori, s najvacsou pravdepodobnostou nediagnostikovana "jemnejsia" forma schizofrenie(stale su schopni pracovat, mat "normalne" socialne interakcie...). Skoda, ze miesto Grygara tam nezavolali psychiatra, tiez to mohol byt zaujimavy rozhovor, urcite by z neho vytiahol aj ine bludy, ktore by danu diagnozu potvrdili.
f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 7052
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 276 times

Re: Moje dividendové a rastové portfólio Burza pri káve

Príspevok od používateľa jogo »

Adammd napísal: Pi 19 11, 2021 5:22 pm Prvy krat v zivote som pocul "live" takehoto plochozemca. Takychto ludi nikdy argumentacne neznicis, pretoze su psychicky chori, s najvacsou pravdepodobnostou nediagnostikovana "jemnejsia" forma schizofrenie(stale su schopni pracovat, mat "normalne" socialne interakcie...)
Ja som videl video s Grygarom a asi tým Bačom(už není na YT), kde mu Bača ukazoval fotky lode v zálive fotenej z pobrežia s fotoaparátom tesne nad hladinou a čiara pobrežia za loďou bola vyššie ako loď, čo by sa na guľatej zemi nemohlo stať. A Grygar mu ten paradox nevyvrátil, resp. nevysvetlil, prečo to tak je.
Mala fyzikálna anketa: Viete ten paradox niekto vysvetliť? :)

p.s: Na tom Bačovi nebolo vidieť žiadne psychické problémy, proste hovoril tie svoje argumenty tak, ako politici hovoria svoje argumenty.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 987 times
Been thanked: 1342 times

Re: Moje dividendové a rastové portfólio Burza pri káve

Príspevok od používateľa JUGGLER »

K tým bludom len malá poznámka...aj tým s oteplovaním planéty je to podobne, že ľuďom sa vymývajú mozgy, že je to len CO2. V téme ,,EU a jej politika,, dal Trumpeta perfektné hodinové video, kde experti jasne vysvetlujú, že nie CO2, ale my sami si ničíme planétu tým, že robíme z krajiny púšť, v ktorej je prirodzene vyššia teplota, lebo je narušený kolobeh vody. Odporúčam to video. Za 1 hodinu pochopíte o čom to je aj z fyzikálnymi výpočtami. Zároveň pochopíte prečo je v púšti cez deň +50 a v noci mínus. To som nikdy nechápal...


frakan napísal: Pi 19 11, 2021 12:30 pm Ešte by som mal poznámku k Jugglerovi a to konkréne ku tej tabuľke najhorších Ladisových investícií. Konkrétne ma zaujala Telefonica. Podľa mňa to bola dobrá investícia. Ak ju ešte Ladis drží, tak do dnešného dňa by mal mať čistý zisk cca 7300USD len na dividendách + aktuálne ocennenie jeho akcií na trhu je 3709USD, čo je spolu 11 000USD. Pri vstupnej investíci 4166USD to je 2,64násobok.
Neviem ako ti to vyšlo, keď Telefonica je od 2006 v aktuálnej strate -70%, čo je annualizovaná strata -7,41%.
Zároveň vypláca hrubú dividendu 7,74% p.a., čo je po zdanení v nemecku -20% = 6,2%p.a.

Z mojej strany hodnotím simuláciu kedy by si do TEF investoval v 2006, teda nie všelijaké zahmlené dokupy pri ktorých Ladis vyčaruje výnos aj z loserov v strate -95%. Teda mojím sedliackym okom tu ide o ročnú stratu -7,41%, ktorú môžeš čiastočne kompenzovať reinvestíciou dividend vo výške +6,2%.

Matematicky však podľa mňa stále vychádza strata, ale dajme tomu, že Ladis = Harry Potter a dividendy pokryjú tú stratu a bude na nule. Nepokryjú ale stratu z inflácie, ktorá bola za ten čas okolo -35% (odhad ). Každá investícia, ktorá dlhodobo nebije infláciu je BEZCENNÁ.

Dôkazom, že Ladis nemôže mať na TEF 2,64 násobok je aj to, že ked zoradil svojích top 11 investícii podľa zisku, najlepších 5 akcií mu ukazuje výnos medzi 100% a 200% . Posledná jedenásta +50%. Telefonica tam nie je. nebola by tam, ani keby bol v DRIP, teda za všetky divi kupoval TEF.

Naproti tomu sedliak v ETF USA má od 2006 zisk bez dividend +320%...To znamená, že priemer všetkých 500 akcíí v SP500 dalo bez divi +320%.
Keby sme ich zoradili podľa výnosu, tak ako to urobil Ladis, tak hore by ste videli winnerov s výnosmi +1000% a viac. Ale načo robiť také efekty. Ľudom nech postačí annualizovaný výnos SP500 od 2006, čo je myslím s reinvestíciami dividend číslo 10,5% p.a. To v pohode bije infláciu a zabezpečí dôchodok.

Mimochodom pred pár dňami Ladis prezradil, že je ešte ďaleko od vytúžených 300 000, ktoré by mu priniesli divi 1000 mesačne. A to svedčí o veľmi biednej performance, kedže už pred 15 rokmi mal v akciách okolo 100 000. Môžem tu urobiť analýzu = porovnanie so sedliakom v ETF, ktorý by už teraz po 15 rokoch mohol mať rentu viac ako 1000 mesačne a to by si bral z účtu ročne len toľko, koľko ľudom účtuje najdrahší podielový fond v SR.
Prílohy
TEF.JPG
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Adammd
Guru Member ****
Príspevky: 1825
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 202 times
Been thanked: 114 times

Re: Moje dividendové a rastové portfólio Burza pri káve

Príspevok od používateľa Adammd »

Podla kalkulatora, co sa povaluje tu na fore, pri veku 65r. a dozitia 90r.(prajem Ladisovi pevne zdravie, 90r. je len priklad), by pre rentu 1000/mes staci "len" 190 000, ak by investoval do ETF s vynosom 8% a inflacii 4%.
https://www.calculator.net/retirement-c ... muchneeded
f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3910
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 478 times
Been thanked: 158 times

Re: Moje dividendové a rastové portfólio Burza pri káve

Príspevok od používateľa iceberg8 »

Preco by som mal verit vedcom (to hodinove video ktore JUGGLER spomina, ze tu bolo), ze nie CO2, ale odlesnovanie nici planetu? Preco, ak v TV news hovoria, ze CO2 je fuj fuj?
/ironia, ale sledovac TV news a posluchac EU politikov moze tych vedcov dat do konspiracie, pretoze TV news o tom nehovoria.. (to iste elektromobilita, korona, trhy.. vsetko konspiracne..)
Odoslané z počítača
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3822
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 125 times
Been thanked: 338 times
Kontaktovať používateľa:

Re: Moje dividendové a rastové portfólio Burza pri káve

Príspevok od používateľa osamely chodec »

JUGGLER napísal: Pi 19 11, 2021 5:55 pm Naproti tomu sedliak v ETF USA má od 2006 zisk bez dividend +320%...To znamená, že priemer všetkých 500 akcíí v SP500 dalo bez divi +320%.
Keby sme ich zoradili podľa výnosu, tak ako to urobil Ladis, tak hore by ste videli winnerov s výnosmi +1000% a viac. Ale načo robiť také efekty. Ľudom nech postačí annualizovaný výnos SP500 od 2006, čo je myslím s reinvestíciami dividend číslo 10,5% p.a. To v pohode bije infláciu a zabezpečí dôchodok.
Zivot sedliaka zas nie je az tak jednoduchy, ak by kupoval index SP500 na vrcholoch tak to vyzera takto:

01/1966 - 01/2000 3,7% p.a
01/2000 - doteraz 3,3% p.a

Chcem iba povedat, ze je velmi dolezite kedy sedliak investuje a tiez aj pri strategii DCA kedy zacne , dlhy medvedi trend nic moc. Davam na zvazenie , ci v dnesnej dobe ked vsetky minule pomerove grafy ukazuju bublinu na akciach je vhodna doba bezhlavo sa vrhat do indexu. Lebo v obdobiach s vysokou inflaciou 1966-1975 bol vynos indexu -4,2%p.a.

Vsetky vypocty su s reinvestovanymi dividendami + inflacia.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Porozumiet znamená zvyknúť si.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3910
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 478 times
Been thanked: 158 times

Re: Moje dividendové a rastové portfólio Burza pri káve

Príspevok od používateľa iceberg8 »

Hm, ale kam ma dat ten clovek tu hotovost?
stockpicking? poziciavat ludom peniaze na urok? nehnutelnost? dovolenka?
Odoslané z počítača
Tilbur
Platinum Member ***
Príspevky: 1109
Dátum registrácie: St 03 02, 2010 8:41 am
Has thanked: 32 times
Been thanked: 26 times

Re: Moje dividendové a rastové portfólio Burza pri káve

Príspevok od používateľa Tilbur »

jogo napísal: Pi 19 11, 2021 4:27 pm Tilbur, ty málokedy vyjadríš negatívny názor na niekoho, čo šíri bludy. Čo ťa na tej babe tak irituje? Sú tu oveľa väčší bludári, čo tu šíria nebezpečnejšie vízie a na nich nereaguješ.
Mňa to celkom zaujalo. Nie je veľa autorov u nás , čo toto robia len ako osvetu. Ona zrejme nič nepredáva a ma snahu.
Na druhej strane vidím 30 ročne neskúsene dievča, čo v investovaní nemá jasno. Mieša veci dokopy a robí dosť amatérske chyby.
V každom videu spomína, že väčšinu chýb spravila na začiatku. Ja ich robím stále a snažím sa ich eliminovať. Pokiaľ nebude mať systém, tak je to len také tliachanie do vzduchu.

Tu na fóre sa mi asi vyčerpali témy. Nemám už čo povedať. Obchodujem ďalej, ale nemám potrebu sa tu vyjadrovať. Začal som sa venovať akvaristike. Nová vec, ktorá má veľmi bavi. Dobre portfólio je presne ako fungujúce akvarium. Keď do držíš všetky pravidlá, dostaneš odmenu v podobe fungujúceho ekosystému plného života. Tak by to malo byt aj v investovaní.
Nech sa darí.
My number one job as a trader is to manage risks not make money.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 987 times
Been thanked: 1342 times

Re: Moje dividendové a rastové portfólio Burza pri káve

Príspevok od používateľa JUGGLER »

osamely chodec napísal: Pi 19 11, 2021 7:59 pm 01/1966 - 01/2000 3,7% p.a
01/2000 - doteraz 3,3% p.a
To sedí. Parádne výsledky očistené o infláciu, lebo prekonávajú infláciu a sú dosiahnuté pri najhoršom načasovaní.
Vyhnúť najhoršiemu načasovaniu sa dá. Keď mám teraz 100 000 a trhy sú na all time high, tak predsa nevrazím do ETF všetko naraz. Rozložím to dajme tomu na 2 roky, alebo si nechám aspoň polovicu do rezervy. S Andrem sme to už tolko krát opakovali, že nás hrdlá bolia...

Toho roku strašiak inflácia bude dajme tomu v priemere 3% ( Q1 bola 1%..Q3 je 4% ) a sedliak v ETF USA bude mať +25% -3% = 22% čistých.
Na budúci rok bude inflácia kulminovať dajme tomu na 5%....a uvidíme kolko dajú indexy. 10 rokov nebola takmer žiadna inflácia, takže tie čisté zhodnotenia boli nádherné. Akurát by som nechcel mať zlato posledných 10 rokov. Zato mohol som aspoň pár tisíc risknúť v BTC. Nevravím, že obetovať 2 pizze a miesto toho mať 10 000 BTC, ale mohol som kúpiť aspoň pár BTC keď sme tu začali debatovať. Len vtedy nik nevedel povedať, prečo by to malo ísť hore na cene. Možno o 10 rokov vyhlásim, že dobre, že som nemal BTC. Človek nikdy nevie čo bude. Na druhej strane povedzte inú alternatívu kde môže sedliak dosiahnúť dlhodobé vysoké výnosy. Ale nehovorte mi alternatívy pre bohatých. Mňa zaujíma obyčajný človek, ktorý chce dlhodobo maximalizovať výnos svojích úspor.

Hádam si nemyslíte, že inflácia pretrvá, keď kríza nevyčistila trh od slabých firiem. Keby polovica firiem skrachovala, druhá polovica môže dvíhať ceny. Ale ked má kto robiť, poskytovať služby a vyrábať, peniaze napchaté do systému sa minú a konkurencia znova naplní trh prebytkami a znova bude hroziť deflácia. Tých 10 rokov deflačného prostredia a nízke sadzby sme tu nemali náhodou. Bol to dôsledok toho, že trh sa nevyčistil po finančnej kríze 2008 a cez QE centrálne banky živili zombíkov ( napr. banky ). Čo si myslíte prečo máme doteraz nulové sadzby? Stavím sa, že talianské banky a iné banky majú toľko toxických aktív a nesplatených dlhov, že bez kyslíka od ECB by neprežili...Uvidíte tu defláciu, keď sa zvýšia sadzby a táto pozlátená a zadĺžená ekonomika gniavená vysokými cenami energií a kadejakými green dealmi začne ochladzovať.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Schweinehund
Príspevky: 52
Dátum registrácie: St 17 11, 2021 11:02 pm
Been thanked: 4 times

Re: Moje dividendové a rastové portfólio Burza pri káve

Príspevok od používateľa Schweinehund »

Tilbur napísal: Pi 19 11, 2021 9:45 pm

Tu na fóre sa mi asi vyčerpali témy. Nemám už čo povedať. Obchodujem ďalej, ale nemám potrebu sa tu vyjadrovať. Začal som sa venovať akvaristike. Nová vec, ktorá má veľmi bavi. Dobre portfólio je presne ako fungujúce akvarium. Keď do držíš všetky pravidlá, dostaneš odmenu v podobe fungujúceho ekosystému plného života. Tak by to malo byt aj v investovaní.
Nech sa darí.
Samozrejme, máte pravdu. Preto nikdy nepredám svojich 99 akcií a do konca života budem poberať dividendy.
Adammd
Guru Member ****
Príspevky: 1825
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 202 times
Been thanked: 114 times

Re: Moje dividendové a rastové portfólio Burza pri káve

Príspevok od používateľa Adammd »

Dividendy radsej nechat pracovat v akumulacnych ETF a nezdanovat ich 2x, to je cesta k FIRE
osamely chodec napísal: Pi 19 11, 2021 7:59 pm Zivot sedliaka zas nie je az tak jednoduchy, ak by kupoval index SP500 na vrcholoch tak to vyzera takto:
01/1966 - 01/2000 3,7% p.a
01/2000 - doteraz 3,3% p.a
JUGGLER napísal: Pi 19 11, 2021 10:45 pm To sedí. Parádne výsledky očistené o infláciu, lebo prekonávajú infláciu a sú dosiahnuté pri najhoršom načasovaní.
Presne tak, su to pekne vysledky, povedzme najhorsia alternativa.
Clovek si to neuvedomuje, ale takyto "nizky" rast mu zabezpeci, ze moze ist o 20 rokov skor do dochodku pri mesacnej rente 3666€ s kazdym rokom navysenu o inflaciu a rentu bude poberat dalsich 45 rokov(polku zivota), ak sa dozije(predpokladam, ze za 45r. bude 90+ priemerne dozitie)
https://www.calculator.net/retirement-c ... muchneeded
Na to potrebuje nasetrit 1mil €.

Kto sa uspokoji s rentou 2500€/mes ocistenej o 3,5% inflaciu na dalsich 45r. zivota, staci mu nasetrit za 20r.(povedzme zacne zarabat ako 25r., trebars po vysokej skole) 500 000€ ocitenych o inflaciu, co pri danych podmeinkach staci odkladat 1450€ mesacne do ETF s 7% rastom, kazdym rokom navysenu o 3,5% inflaciu.
https://www.calculator.net/retirement-c ... #howtosave
f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
Používateľov profilový obrázok
Ladis
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3759
Dátum registrácie: Št 14 12, 2006 5:18 pm
Bydlisko: Alicante
Been thanked: 10 times
Kontaktovať používateľa:

Re: Moje dividendové a rastové portfólio Burza pri káve

Príspevok od používateľa Ladis »

''''Je ešte ďaleko od vytúžených 300 000, ktoré by mu priniesli divi 1000 mesačne.
A to svedčí o veľmi biednej performance.'''' napsal pan Sedliak

Růst příjmu z dividend nemá nic společného s performancí akcií. Některé dividendy se zdvojnásobí za 7 let, některé mnohem později.
Moje průměrné měsíční dividendy 624 € čistého mohou růst za 5 až 10 let na 1.000 € měsíčně čistého i během krachu na burze. Protože příští velký tříletý krach nebude finanční krize. Bude to krach předražených techno akcií.

Adobe, Amazon, Apple, Coinbase, Intuit, Mastercard, Microsoft, Netflix, Nvidia, PayPal, ServiceNow, Snap, Snowflake, Square, Tesla, Visa, Zoom Video Communications.
Grafy předražených techno akcií jsou zde :arrow: http://nr1a.com/expensive-stocks.htm
♥ ♥ ♥ Akcie a burza - jediná kniha, kterou potřebuješ http://forum.nr1a.com ♥ ♥ ♥ http://nr1a.com/STOCKS
Používateľov profilový obrázok
Rado
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 5223
Dátum registrácie: So 03 10, 2009 10:54 am

Re: Moje dividendové a rastové portfólio Burza pri káve

Príspevok od používateľa Rado »

Adammd napísal: So 20 11, 2021 7:30 am Kto sa uspokoji s rentou 2500€/mes ocistenej o 3,5% inflaciu na dalsich 45r. zivota, staci mu nasetrit za 20r.(povedzme zacne zarabat ako 25r., trebars po vysokej skole) 500 000€ ocitenych o inflaciu, co pri danych podmeinkach staci odkladat 1450€ mesacne do ETF s 7% rastom, kazdym rokom navysenu o 3,5% inflaciu.
https://www.calculator.net/retirement-c ... #howtosave
Pekný výpočet do sterilného prostredia. :D
"Every great story on the planet happened when someone decided not to give up, but kept going no matter what." ~Spryte Loriano
“ All is well in the end, if it is not well, it is not the end” – saying in India
Napísať odpoveď

Návrat na "Akcie - investovanie do akcií"