Predčíslie na zaplatenie dane a registrácia na daň

Zdaňovanie investícií a dividend
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
maximus
Príspevky: 6
Dátum registrácie: So 11 12, 2021 3:35 pm

Predčíslie na zaplatenie dane a registrácia na daň

Príspevok od používateľa maximus »

Dobrý deň.
Chcem sa opýtať:
- v prípade že som rezident SR a chcem zaplatiť daň z dividend zo zahraničia aké predčíslie mám použiť (myslím z dividend podľa paragrafu 3, odsek1, písmeno e), nemyslím dividendy zdaňované zrážkovou daňou podľa paragrafu 43). Predpokladám že to bude 500208. Avšak zmiatlo ma že v jednom článku od finančnej správy sa píše že predčíslie 500208 sa používa ak som rezidentom a mám príjmy zo zamestnania , príjmy z podnikania, z inej samostatnej zárobkovej činnosti, z prenájmu a z použitia diela a umeleckého výkonu, príjmy z kapitálového majetku alebo ostatné príjmy. Ale nie sú tam zahrnuté dividendy zo zahraničia. Avšak v druhom článku od finančnej správy som našiel že na toto číslo sa platí daň z príjmov fyzických osôb z podnikania a prenájmu ale aj úhrada dane na základe DP FO typ A a DP FO typ B a keďže dividendy zo zahraničia sú uvedené v daňovom priznaní typ B tak usudzujem že na zaplatenie dane z dividend zo zahraničia mám použiť predčíslie 500208, je to tak správne ?
Predpokladám že variabilný symbol bude 1700992021 ak budem platiť daň z dividend zo zahraničia za rok 2021 alebo sa mýlim ?
- druhá vec, ktorú sa chcem opýtať je, či sa musím zaregistrovať na daň z príjmov v prípade že sú mi vyplácané dividendy zo zahraničia. Predpokladám že nie ale opäť ma zneistil trochu článok od finančnej správy kde sa píše že že registrovať na daňovom úrade sa nemusí daňovník, ktorý má príjmy len zo závislej činnosti, príjmy z kapitálového majetku, ostatné príjmy alebo len príjmy, z ktorých sa daň vyberá zrážkou, alebo kombináciu týchto príjmov. Ale opäť tam nie sú uvedené (napísané) dividendy zo zahraničia. Mám pocit akoby na ne zabudli alebo fakt už neviem. Avšak keď som si stiahol žiadosť o registráciu v pdf, tak dividendy neboli zahrnuté ako dôvod na registráciu na daň z príjmov z toho mi vyplýva že v prípade že poberám dividendy zo zahraničia tak mi nevzniká povinnosť registrácie na daň z príjmov. Takisto v inom článku od finančnej správy kde písali komu vzniká povinnosť registrácie na daň z príjmov tak tam neboli zahrnutý ľudia ktorým boli vyplatené dividendy zo zahraničia.
Neviete prosím poradiť ako to má byť správne ? Ďakujem.
Napísať odpoveď

Návrat na "Dane a naše investície"