Fondy J&T BOND PROFIT SELECT

Podielové fondy, ETF, Hedge fondy
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
miror
Gold Member **
Príspevky: 497
Dátum registrácie: Ut 06 04, 2021 9:13 pm
Has thanked: 30 times
Been thanked: 142 times

Fondy J&T BOND PROFIT SELECT

Príspevok od používateľa miror »

J&T banka ponúka investičný vklad - kombináciu termínovaného vkladu s tromi ich fondami. Aj ja som si dal povedať a po pár rokoch som si pozeral ich výkonnosť a pomaly ich odpredávam. Všimol som si, že je to taká poplatková pasca. Investijú vo fondoch väčšinou do svojich vlastných produktov a dlhopisov, ktoré si človek môže kúpiť samostatne ale dokonca ešte kombinujú tieto fondy.

Napr. J&T Select má k 31.12. majetok na 70% vložený v iných fondoch Metatron a vlastnom J&T BOND a ostatok väčšinou v dlhopisoch skupiny J&T.
J&T BOND má najväčšie pozície zasa v dlhopisoch J&T skupiny, dokonca v niektorých rovnakých ako SELECT.
J&T PROFIT má zasa tie isté dlhopisy J&T skupiny.

Takže fond Select kúpi podiely vo fonde BOND, ktorý má podobné a tie isté dlhopisy ako kúpi rovno SELECT. Nie je to poplatková pasca ? Platíte poplatok za správu jedného fondu, ktorý kúpi druhý fond, v ktorom platí poplatok za správu a nakoniec kúpi dlhopisy skupiny, ktoré si vlastne môže zákazník J&T banky kúpiť rovno a v tom pomere ako to majú pri fondoch na stránke uvedené. Keď som to minulý rok hovoril osobnému bankárovi (predtým som sledoval len výkonnosť a nie štruktúru fondu a keď mali nijakú, začal som sa pozerať aj na toto), najprv ma presviedčal, že neplatia sa poplatky dvakrát, potom priznal, že áno. Keď sa zaplatí vstupný a výstupný, človek vlastne za dva roky prerobí. Aku tu stále spomína @JUGGLER o poplatkoch, ktoré zabíjajú výnosy, nie je toto dvojnásobná pasca, keď platíte poplatok niekoľkým fondom naraz, lebo sú fondy vo fonde ?

Čerešnička je výnos J&T PROFIT, ktorý som nakúpil rovno pri vzniku - tento rok v čase rastu všetkého do výšin 0,87% p.a.

Mne sa to prestalo páčiť a postupne sa toho zbavujem. Aký máte názor na takéto "poplatkové šialenstvo" ?
andre
Guru Member ****
Príspevky: 1288
Dátum registrácie: Št 02 07, 2015 11:43 pm
Has thanked: 13 times
Been thanked: 225 times

Re: Fondy J&T BOND PROFIT SELECT

Príspevok od používateľa andre »

To je pre klienta poplatkovy armagedon ;-)

Ako som pisal v inom vlakne, ked uz tak kupit tie ich zero bondy, ktore mas po 1 roku oslobodene od dane + usetris na tych poplatkoch vo fondoch. Nepocital som to presne ale odhadom to bude o viac ako 1/3 vyssi cisty zisk.
Napísať odpoveď

Návrat na "Fondy, ETF, Hedge fondy"