Uspory na krátkodobú spotrebu a inflácia

Termínované vklady, sporiace účty, bežné účty, úroky v bankách, stavebné sporenie
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
GitaristaOrech
Príspevky: 2
Dátum registrácie: Po 07 02, 2022 3:51 pm

Uspory na krátkodobú spotrebu a inflácia

Príspevok od používateľa GitaristaOrech »

Ahojte, investori :) Otázka za milión - ako nakladáte s úsporami, ktoré investovať nechcete, lebo ich potrebujete pre krátkodobú spotrebu, resp. budete ich potrebovať v horizonte ďalších pár rokov? Viem, otázka určite častá a zradná, ale vhodnú odpoveď som zatiaľ nájsť nedokázal nikde, a počúvam ju v rodinných kruhoch čoraz častejšie, tak som sa rozhodol napísať aj sem. Samozrejme, pri nulových úrokových sadzbách tu asi nehovoríme o úplnej ochrane, ale keď človek stráca ročne 6% kúpnej sily vs 2-3%, je to holt rozdiel.

Poznámka: Nejde tu o moje peniaze ale peniaze rodiny, zainvestované majú v nájomných bytoch aj kmeňových akciách, dlhy žiadne, čiže fakt sa tu riešia len peniaze krátkodobej spotreby.

Možnosti, o ktorých viem:
1. Sporiaci účet - nulový výnos pred infláciou neochráni
2. Terminový vklad - čo som pozeral, nenašiel som výnos vyšší než 1% p.a
3. Fondy s garantovaným výnosom - tie, čo som našiel, investovali prevažne do štátnych dlhopisov, kde sú možnosti zhodnotenia už tak mizerné.
4. Stavebné sporenie - nikto z rodiny nespĺňa kritériá na štátnu prémiu, máme privysoké výplaty
5. Finax peňaženka - toto riešenie sa mi nepozdáva, na základe štatistík historických výkonností zostrojili nejaké modelové portfólio mien a drahých kovov a tuším aj akcií, ale keď príde na trhoch panika, takéto korelácie sú na nič a padajú aj tak všetky aktíva.
6. Američania majú TIPS, ale pre nás Europanov je to asi nevhodná forma, kvôli menovému riziku

Suma sumárum - Ako nakladáte v tejto dobe s úspormi, ktoré nechcete investovať, vy? Aj výnos 2-3% by na tomto fronte potešil
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 7052
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 276 times

Re: Uspory na krátkodobú spotrebu a inflácia

Príspevok od používateľa jogo »

GitaristaOrech napísal: Po 07 02, 2022 4:50 pm Poznámka: Nejde tu o moje peniaze ale peniaze rodiny, zainvestované majú v nájomných bytoch aj kmeňových akciách, dlhy žiadne, čiže fakt sa tu riešia len peniaze krátkodobej spotreby.
Pokiaľ sú zainvestovaní, tak výnosy z investícii im bohate pokrývajú infláciu a kvôli par desatinám % straty hodnoty majetku pri inflácii na cashi by som to neriešil, lebo celkovo sú stále ziskoví z investícii(nájom, dividendy ap.) Samozrejme predpokladám, že v hotovosti majú tak 5-10% majetku.

p.s: Ak veríš, že Taliansko, Španielsko a Francúzsko neskrachujú po zvýšení úrokov ECB-kou a nevystúpia z Eurozóny, tak tu je ETF ich protiinflačných dlhopisov.
Shares Euro Inflation Linked Government Bond UCITS ETF (Acc), TER 0,09%
43% France, 28% Italy, 15% Germany, 12% Spain
História od 11/2005 v EUR: +51% = 2,6% p.a., posledné tri roky +16%
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 2795
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 48 times
Been thanked: 100 times

Re: Uspory na krátkodobú spotrebu a inflácia

Príspevok od používateľa Rokosák »

Inflacia a uroky na nizko riskantnych uctoch su dlhodobo podobne. Donedavna sme mali nizke uroky a nizku inflaciu. V buducnosti to moze byt naopak. V sucasnosti sme mozno v prechodnom obdobi.

V kazdom pripade na niektore problemy riesenie neexistuje, pripadne vyzaduje stastie. Treba sa sustredit na veci, ktore su pod nasou kontrolou a v nasich silach a schopnostiach.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
GitaristaOrech
Príspevky: 2
Dátum registrácie: Po 07 02, 2022 3:51 pm

Re: Uspory na krátkodobú spotrebu a inflácia

Príspevok od používateľa GitaristaOrech »

jogo napísal: Po 07 02, 2022 4:59 pm Pokiaľ sú zainvestovaní, tak výnosy z investícii im bohate pokrývajú infláciu a kvôli par desatinám % straty hodnoty majetku pri inflácii na cashi by som to neriešil, lebo celkovo sú stále ziskoví z investícii(nájom, dividendy ap.) Samozrejme predpokladám, že v hotovosti majú tak 5-10% majetku.

p.s: Ak veríš, že Taliansko, Španielsko a Francúzsko neskrachujú po zvýšení úrokov ECB-kou a nevystúpia z Eurozóny, tak tu je ETF ich protiinflačných dlhopisov.
Ďakujem za info, super odpoveď :palec_hore: Aby som situáciu kus rozvil, hotovosti majú trošku viac, riesime túto inflačnú situáciu hlavne kvôli tomu, ze do tejto ich hotovosti spadajú aj úspory mojej babky, ktoré má na "dožitie" (previedla všetok majetok na otca, nech sa stará on). Čiže opäť ide o dilemu, či nakupovať aktíva a riskovať, že babka bude potrebovať nejaký drahší liek práve v dobe, keď príde medvedí trh a terajšia párty skončí, alebo nechať peniaze v cashi a čakať, kým ich pomaly bude žrať inflácia. Samozrejme, percentuálna zložka hotovosti voči celkovému majetku je nastavená tak, že výnosy infláciu z dlhodobo hľadiska pokryjú, pointou tohto vlákna bolo len rozšíriť si obzory v relatívne bezpečných možnostiach, čo s tou hotovosťou robiť.

To etf-ko sa mi celkom páči, presne niečo také som hľadal. Ono či tieto štáty skrachujú - ich default by bol podľa môjho názoru finančnou katastrofou čo si ECB dovoliť nemôže, predsa len podľa Basel III. sú ich dlhopisy bezrizikovým aktívom, ak by stratili na hodnote, mala by každá väčšia banka problém, keďže tieto dlhopisy držia ako tier 1 kapitál, a dôsledky by boli nechutné. Ale to je na inú diskusiu. Tu naviažem na druhý post -
Rokosák napísal: Po 07 02, 2022 5:33 pm Inflacia a uroky na nizko riskantnych uctoch su dlhodobo podobne. Donedavna sme mali nizke uroky a nizku inflaciu. V buducnosti to moze byt naopak. V sucasnosti sme mozno v prechodnom obdobi.
S veľmi dlhodobého hľadiska áno, centrálne banky ale historicky často nechávali infláciu chvíľu bežať, než sadzby prispôsobili, najmä akich štáty boli zadĺžené, ako sú zadĺžené dnes. Predsa len, jeden sa ľahšie so štátnym dlhom a vyššími splátkami vysporiada, ak najprv nechá reálnu hodnotu tohto dlhu trochu "vyhniť".

Súhlasím, že niektoré úlohy správne riešenie nemajú, snažím sa tu len nájsť najmenej zlé riešenie, asi :) Ďakujem za odpovede, páni
Napísať odpoveď

Návrat na "Banky, vklady, sporenie, stavebné sporiteľne"