už Vás tu sledujem dlhšiu dobu a veľmi si cením, že máte takéto fórum, kde si zdieľate pohľady na investície a svet. Preto som sa aj ja rozhodol, že sa pridám a v tomto virtuálnom prostredí budem tiež prispievať mojim pohľadom na tento svet.
Na úvod je dobré sa aspoň trošku predstaviť, moja prezývka je Lapi, mám tesne nad 30 rokov, ženatý, 1 dieťa, bývam na strednom slovensku. Vyštudoval som 2 VŠ, jedna ekonomického zamerania (medzinárodný manažment) a jedna športová ftvš. Popri škole som pracoval celý čas, obe som vyštudoval externe (distančne).
Moje hlavné záujmy sú šport, cestovanie, technológie, autá, varenie , zdravý životný štýl a samozrejme aj financie
O svet financií som sa zaujímal už počas štúdia, avšak v tej dobe som to trochu podceňoval a aj keď som získaval nejaké informácie z tejto oblasti, tak som v tej dobe príliš neinvestoval na finančných trhoch. Čo viem, že bola chyba a prišiel som zbytočne o dobré roky a možné vysoké výnosy. Veď napríklad o bitcoine som veľa počúval už počas štúdia na vš, mal som aj nejaké voľné zdroje a vtedy sa predával ešte hlboko pod 1000€. Avšak nedôveroval som tomu, v tej dobe aj padla Mt.Gox, čo ma tiež odstrašilo a radšej som do toho nešiel. V roku 2018 som sledoval aj prvý bitcoin hype a to ako išla cena k 20tis... No už som nechcel naskakovať a po páde som si aj vydýchol, že som do toho nešiel. No ako sa ukázalo posledné 2 roky, aj to bola chyba
Bohužiaľ účet u brokera som si založil až v polke roku 2021, takže začínam až teraz . Ale čo bolo to bolo, spätne sa nedá pozerať a plakať nad tým. Mojim cieľom je správne investovať teraz a v budúcnosti a vďaka tomu finančne zaistiť seba a svoju rodinu.
Čo som investične robil doteraz:
Snažil som sa investovať do seba a svojej rodiny - ako to myslím? Nakoľko sa mi podarilo získať celkom slušnú prácu, zaobstaral som si slušné vlastné bývanie a spravil som kompletnú rekonštrukciu. V súčasnosti mám 3izb byt plus garáž v širšom centre krajského mesta. Výhoda je, že sa mi tento byt podarilo zaobstarať veľmi výhodne, čo už pri súčasných cenách by bol nonsens a vyplatil som ho v cashi, teda nie som zaťažený hypotékov ani inými úvermi...
Investoval som do svojho vzdelávania - účasti na seminároch kvôli práci, cestoval som po svete a spoznával, kde som okrem klasickej turistiky sledoval aj trendy pre moju prácu a vďaka tomu som možno aj získal lepšiu pracovnú pozíciu.
Relatívne triezve míňanie. Aj keď som zarábal na pomery mojich rovesníkov, či bežných ľudí nadpriemerne, tak sa snažím šetriť kde sa dá. Mohol by som si dovoliť to porozhadzovať, ale práve preto som tu, aby som to nerobil a mal z tých peňazí úžitok.
Nefajčím, nepijem, ale rád sa dobre najem
No keďže mám v súčasnosti stále dobrú prácu, viem si ušetriť na investovanie mesačne 1-1.5k € tak, aby som nijak neznížil svoj životný štandard a ani rodine.
V súčasnosti mám na brokerskom účte cca 10k€ na brokerskom účte.
Mám cash účet na IBKR, zatiaľ chcem investovať bez marginu, a zaujímajú ma hlavne akcie a možno zvážim etf. Ale hlavne akcie, páči sa mi stock picking. Tak uvidím ako mi to pôjde.
Budem rád, keď ma taktiež pridáte do vašej investorskej hitparády, teda až keď dosiahnem nejaké výsledky, dúfam teda, že to nebude prepadák.
Zatiaľ som urobil iba 4 investície do akcií.
Toto je moje súčasné portfólio:
LMT - 2ks @ 332,02 USD
LHA - 100ks @ 6,75 EUR
BAYN - 10ks @ 50,74 EUR
URW - 3ks @ 67,37 EUR
voľný cash - cca 9,5k EUR
Tak uvidím ako sa mi bude dariť a budem rád za každú radu, či hocijakú diskusiu. Nakoľko situácia na trhu je teraz taká aká je, som viac opatrný a nechávam si viac peňazí v cashi, pretože si myslím, že by sa mohli hodiť na dobrý nákup. Myslím si, že treba kúpiť akcie za čo najlepšie peniaze a ak to časovanie nevyjde, tak proste pozrieť sa na iné... Určite sa dá nájsť aj iná dobrá investičná príležitosť. Ale to je to najťažšie
Ďakujem, dúfam, že takýto dlhý úvod vás neodradil a teším sa na diskusiu s vami.