Investovanie - Je to podnikanie ?

Prvé otázky o investovaní a o tom, ako začať investovať.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
maximus
Príspevky: 6
Dátum registrácie: So 11 12, 2021 3:35 pm

Investovanie - Je to podnikanie ?

Príspevok od používateľa maximus »

Dobrý deň, už dlhšie študujem tému investovania a pred pár dňami som si konečne povedal že je načase aj prakticky začať. Vrtá mi však hlavou jedna otázka a stále neviem ako to je. Definícia podnikania je: "Podnikaním sa rozumie sústavná činnosť vykonávaná samostatne podnikateľom vo vlastnom mene a na vlastnú zodpovednosť za účelom dosiahnutia zisku alebo na účel dosiahnutia merateľného pozitívneho sociálneho vplyvu, ak ide o hospodársku činnosť registrovaného sociálneho podniku podľa osobitného predpisu."
Keď sa nad tým človek zamyslí, tak v podstate investovanie spĺňa podmienky podnikania, keďže táto činnosť je vykonávaná samostatne, vo vlastnom mene, takisto na vlastnú zodpovednosť a takisto za účelom dosiahnutia zisku. Otázne potom je, čo je sústavná činnosť. Keby som investoval povezdme 1 krát za mesiac (časť z výplaty), to už je sústavné ? Alebo keď niekto robí denný trading tak to už je sústavné a pokladá sa to za podnikanie ?
Ide mi len o to že chcem investovať ako fyzická osoba - nepodnikateľ a na základe toho čo som sa dočítal na internete, tak predpokladám že všetci investori aj ako fyzické osoby nepodnikatelia investujú (teda ak neinvestujú ako právnické osoby). V jednom článku som takisto našiel že na trading takisto nejde vybaviť živnosť, keďže neexistuje takýto predmet podnikania. Predpokladám teda, že sa v prípade investovanie u fyzickej osoby nejedná o podnikanie ale len o spravovanie vlastného majetku. Potreboval by som však nejaký konkrétny paragraf v zákone, ktorý by mi to potvrdil (nie som si však istý či existuje), keďže ako píšem vyššie, tak podľa mňa investovanie spĺňa všetky definičné znaky podnikania.
Ďakujem.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: Investovanie - Je to podnikanie ?

Príspevok od používateľa JUGGLER »

maximus napísal: So 29 01, 2022 11:11 pm Podnikaním sa rozumie sústavná činnosť vykonávaná samostatne podnikateľom vo vlastnom mene a na vlastnú zodpovednosť za účelom dosiahnutia zisku.
a ty píšeš:
maximus napísal: So 29 01, 2022 11:11 pm Ide mi len o to že chcem investovať ako fyzická osoba - nepodnikateľ
Na podnikanie musíš mať oprávnenie, teda firmu, alebo živnosť. Iba tak môžu byť zisky z burzy brané ako zisky z podnikania.
Pre nepodnikateľa, teda bežnú fyzickú osobu to nie sú príjmy z podnikania, len zdaniteľné príjmy.

https://www.companyconsulting.sk/blog-6 ... e-cinnosti
https://www.companyconsulting.sk/blog-1 ... na-zivnost
https://www.companyconsulting.sk/blog-6 ... icke-osoby
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
maximus
Príspevky: 6
Dátum registrácie: So 11 12, 2021 3:35 pm

Re: Investovanie - Je to podnikanie ?

Príspevok od používateľa maximus »

JUGGLER ja chápem ako to myslíš.
Som fyzická osoba - nepodnikateľ, zainvestujem a ak dosiahnem zisk, tak si to zdaním ako zdaniteľné príjmy.
Avšak teraz je pre mňa otázne toto:
Povedzme že budem každý týždeň investovať. Takže v podstate spĺňam všetky body ktoré sú charakteristické pre podnikanie (sústavnosť, za cieľom zisku a vo vlastnom mene). Nie je to teda tak, že teraz keď som splnil všetky body charakteristické pre podnikanie, tak mi v podstate zákon hovorí že sa jedná o podnikanie, bez ohľadu na to či chcem aby daná činnosť bola braná ako podnikanie alebo nie ?
Aj v prvom článku, ktorý si priložil sa píše: Spravovanie vlastného majetku nemusí mať znaky obchodovania na vlastný účet, ktorými sú systematickosť, opakovanosť, organizovanosť, ale v prípade, ak by činnosť subjektu napĺňala znaky obchodovania na vlastný účet, je potrebné ďalej skúmať, či sú splnené podmienky, na základe ktorých sa aplikuje výnimka podľa § 54 ods. 3) písm. d) ZoCP.
m4tu5h
Príspevky: 52
Dátum registrácie: Pi 18 12, 2020 10:27 pm
Has thanked: 3 times
Been thanked: 2 times

Re: Investovanie - Je to podnikanie ?

Príspevok od používateľa m4tu5h »

maximus napísal: Ne 30 01, 2022 2:40 am Povedzme že budem každý týždeň investovať. Takže v podstate spĺňam všetky body ktoré sú charakteristické pre podnikanie (sústavnosť, za cieľom zisku a vo vlastnom mene). Nie je to teda tak, že teraz keď som splnil všetky body charakteristické pre podnikanie, tak mi v podstate zákon hovorí že sa jedná o podnikanie, bez ohľadu na to či chcem aby daná činnosť bola braná ako podnikanie alebo nie ?
Nie.
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 7052
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 276 times

Re: Investovanie - Je to podnikanie ?

Príspevok od používateľa jogo »

Maximus: Veľkí správcovia ako napr. Finax, EIC, ap. majú biznis model postavený na tom, že ľudia u nich pravidelne investujú každý mesiac, ako fyzické osoby, neriešia to, čo ty tu píšeš. Až to budú riešiť oni, potom by som sa začal zaoberať takými to alternatívnymi výkladmi zákona. Nedávno sme to zažili, keď si daňová správa začala vysvetľovať daňový test pri investovaní do ETF "po svojom" a títo veľkí hráči si pri jednaní na ministerstve financií obhájili svoj výklad zákona a všetko ostalo tak, ako sa to v praxi robilo dovtedy-daňový test sa vzťahuje aj na ETF.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Murosik
Silver Member *
Príspevky: 211
Dátum registrácie: So 20 11, 2021 8:44 pm
Has thanked: 56 times
Been thanked: 48 times

Re: Investovanie - Je to podnikanie ?

Príspevok od používateľa Murosik »

Či je podnikanie vykonávané podnikateľom alebo nie, je v takomto pripade úplne jedno. Táto definícia totiž pochádza z obchodného zákonníku a tak je prirodzené, že ten hovorí o podnikateľoch, keďže tento zákonník mal upravovať vzťahy práve medzi nimi. A samozrejme predpokladá, že podnikať bude práve len podnikateľ, ako oprávnená osoba. Napríklad živnostenský zákon má trošku všeobecnejšou definíciu podnikania.
Ale napríklad existuje aj trestný čin neoprávneného podnikania a toho sa môže dopustiť tak podnikaťeľ, ako aj nepodnikateľ.
Presnú definíciu podnikania, tak, aby zahŕňala všetky možné prípady samozrejme nemôžeš nájsť, lebo to nie je možné.
Ale do úvahy sa berie sústavnosť, čo nezahŕňa nutne len frekvenciu, ale aj mieru aktivity výšku príjmu atď.
Ak budeš len investovať (pravdidelne nakupovať akcie/ETF a občas dačo predáš) tak ide len o správu vlastného majetku. O podnikanie napríklad spravidla pôjde, ak si tá činnosť bude vyžadovať tvoje aktívnejšie konanie. Čo investovanie nie je. Tam dáš peniaze a čakáš.
Veľmi zjednodušene povedané, napríklad aj príjmy podľa § 5 a § 6 zákona o dani z príjmov sú z podnikania. Pri investovaní by si dosahoval príjem podľa § 7 zákona o dani z príjmov. Čiže o podnikanie nepôjde. Čo ale veľmi zjednodušujem.
Taktiež ani podľa trestného zákona by o neoprávnené podnikanie neišlo.
Max100
Silver Member *
Príspevky: 165
Dátum registrácie: Ne 15 08, 2021 12:46 pm
Has thanked: 11 times
Been thanked: 17 times

Re: Investovanie - Je to podnikanie ?

Príspevok od používateľa Max100 »

Ste tu viaceri investori,resp.traderi,ktori sa tym zivite.Alebo rentieri.To ste vedeni ako dobrovolne nezamestnani a platite si sami zdravotne poistenie?
maximus
Príspevky: 6
Dátum registrácie: So 11 12, 2021 3:35 pm

Re: Investovanie - Je to podnikanie ?

Príspevok od používateľa maximus »

Ešte by som dodal jeden článok: https://www.companyconsulting.sk/blog-1 ... na-zivnost
Tu je to na čo som narážal. Píše sa tam:
"Živnosťou je len taká činnosť, pri ktorej je splnených všetkých šesť atribútov vymenovaných v tomto ustanovení (§ 2 zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní). To znamená, že pri absencii čo i len jedného zákonom vymenovaného znaku nepôjde o živnosť. "
Takisto sa tam píše:
"Keď si náš klient prechádzal jednotlivé body z vyššie uvedeného stanoviska s advokátom prišli k názoru, že sú všetky splnené. Takže ním vykonávaná činnosť má všetky znaky živnosti uvedené vyššie a je teda potrebné mať na túto činnosť živnostenské oprávnenie."
Chápem že podľa terajšieho zákona už je na obchodovanie s kryptomenami vydaná viazaná činnosť čo v prípade napr. obyčajného investovania nie je, ale takisto sa tam píše, že dokým táto viazaná činnosť vydaná nebola, tak do 01.11.2020 bolo možné činnosť "obchodovanie s kryptomenami" ohlásiť ako voľnú živnosť. Teda ako voľná živnosť, by to možno mohla byť aj v prípade investovania, nie ?
V každom prípade sa v tom článku píše že pokiaľ su splnené všetky znaky, tak sa jedná o živnosť. Prečo teda tvrdíte, že aj keď spĺňam všetky podmienky nemusí sa jednať o nejakú formu podnikania ?
Avšak rátam s tým, že konkrétnej odpovedi sa nedočkám, pretože predpokladám že v zákonoch to nemáme presne ošetrené.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: Investovanie - Je to podnikanie ?

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Aj volnú živnosť, aj viazanú musíš mať zapísanú v živnostenskom liste. To je licencia = tvoje oprávnenie podnikať. Pri právnickej osobe musíš mať v obchodnom registri zapísaný predmet podnikania. Až vtedy môžeš splňať nejaké podmienky. Dovtedy sa Ti môže vidieť, že splňaš, ale s hľadiska zákona nesplnas. Ked nesplnaš, tak ti daňováci neuznajú tvoj príjem ako príjem z podnikania a dopúšťaš sa trestného činu neoprávneného podnikania.

Po lopate povedané môžeš predávať párky aj súkromne, bez ŽL a firmy. Tvoja činnosť bude splňať znaky podnikania. Ale ked na to nemáš oprávnenie a chytia ťa, tak máš problém.

Preštuduj si prosím ťa tie linky čo som dal. Tam je všetko.

P.S. Ak si už podnikateľ a máš napr. sro - na investovanie/trading ti treba rozširiť predmet podnikania. Ináč by si nesplnal podmienky i napriek tomu, že už si podnikateľ.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Cybersoc
Príspevky: 8
Dátum registrácie: Ut 29 03, 2022 11:18 am

Re: Investovanie - Je to podnikanie ?

Príspevok od používateľa Cybersoc »

a co v pripade sukromnych osob, ktore opakovane a sustavne a systematicky traduju? naplnaju vsetky znaky podnikania a teda by mali byt povinne si zriadit sro, inak sa dopustaju neopravneneho podnikania.
Myslim ze na to naraza maximus a na toto nikto jednoznacne neodpovedal.
Ani v tych clankoch nie je jasne napisane, kedy uz sukromna osoba nepodnikatel obchoduje na vlastny ucet a kedy len spravuje svoj majetok.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: Investovanie - Je to podnikanie ?

Príspevok od používateľa JUGGLER »

V tých prvých linkách na začiatku vlákna to máš jasne vysvetlené. Ako fyzická osoba nepodnikateľ môžeš obchodovať kolko chceš, ale platíš dane a odvody ( 33 až 39%), nemôžeš si uplatniť straty z jednotlivých kategórii ostatných príjmov (cenné papiere, opcie, deriváty, forex, crypto ) a nemôžeš prenášať stratu z jedného kalendárneho roka do ďalšieho:

https://www.companyconsulting.sk/blog-6 ... icke-osoby

Neznalosť zákona neospravedlnuje. Darmo si veci budeš vysvetlovať po svojom, musíš dávať pozor na to, aby si neporušoval zákon (neoprávnené podnikanie, krátenie dane atd ...) lebo si zavaríš.

P.S. Ako fyzická osoba sa oplatí investovať a držať 1 rok. Vtedy si oslobodený od daní a odvodov. To sme už nespočetne krát preberali. Stačí dať do do vyhladávača diskusného fóra.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
rmaly
Guru Member ****
Príspevky: 1421
Dátum registrácie: St 21 04, 2010 12:53 pm
Has thanked: 749 times
Been thanked: 81 times

Re: Investovanie - Je to podnikanie ?

Príspevok od používateľa rmaly »

Ved to mas ako prenajom nehnutelnosti. Tiez ako obycajna fyzicka osoba mozes prenajimat aj 100 bytov a stale nie si podnikatel, ale plati podobne ako pisal Juggler v poslednom prispevku, ze mas iste obmedzenia na uplatnovanie straty (alebo vydavkov vseobecne)...
Cybersoc
Príspevky: 8
Dátum registrácie: Ut 29 03, 2022 11:18 am

Re: Investovanie - Je to podnikanie ?

Príspevok od používateľa Cybersoc »

JUGGLER napísal: St 30 03, 2022 5:44 pm V tých prvých linkách na začiatku vlákna to máš jasne vysvetlené. Ako fyzická osoba nepodnikateľ môžeš obchodovať kolko chceš
sorry ale toto tam jasne vysvetlene nie je, je tam napisane ako zdanujes to je v pohode, ale nikde nie je vysvetlene na zaklade akeho zakona mozes obchodovat kolko chces

sam aj dalej pises ze si musis dat pozor na neopravenene podnikanie
tak sa na to pozrime teda z druhej strany - kedy by investovanie sukromnou osobou mohlo byt povazovane za neopravnene podnikanie? a ktory paragraf to hovori?
Napísať odpoveď

Návrat na "Investovanie v začiatkoch - začíname sporiť, investovať,"