UA - NEWS

Politika, svetonázory, naša spoločnosť
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15694
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 991 times
Been thanked: 1343 times

UA - NEWS

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Zriaďujem vlákno pre nové správy z UA. Prosím nevkladajte politické diskusie, len čo je nové.
Účelom je mať prehľad z hľadiska vplyvu na ekonomiku, investovania, tradingu, plus sem-tam niečo iné.

SOBOTA 12.3.22

Ukrajincom sa zatiaľ darí držať veľké mestá vo svojich rukách a spôsobovať Rusom ťažké straty. Najväčším mestom, ktoré padlo, je 300-tisícový prístav Cherson. Odtiaľ sa snažia ruské sily postupovať ďalej na západ s cieľom pravdepodobne obsadiť Odesu.

Útočníci sa sústredia najmä na ostreľovanie miest, vo veľmi ťažkej situácii je dôležitý prístav Mariupoľ, ktorý je obliehaný.
V podobnej situácii sú Černihiv na severe a Sumy a Charkov na východe.
Schyľuje sa k veľkému útoku na Kyjev. Rusi v okolí mesta, kde už teraz prebiehajú neustále tvrdé boje, sústredili veľké množstvo síl.

https://hnonline.sk/svet/22823658-vojna ... o-mariupol


Podle ukrajinského ministra zahraničí je chyba, že válka na Ukrajině je otázkou pouze Ukrajiny a Ruska. Dodává, že s Ruskem hovoří, ale ruská strana stále předkládá požadavky, které jsou pro Ukrajinu nepřijatelné.

Po ruské invazi na Ukrajinu uvízly v thajských letoviscích tisíce ruských turistů, kteří kvůli sankcím a zrušeným letům nemohou zaplatit účty ani se vrátit domů. Konflikt narušil plány obnovy turistického průmyslu této země v jihovýchodní Asii, která před pandemií hostila více návštěvníků z Ruska než kterýkoli z jejích sousedů, napsala dnes agentura AP.

Ukrajina podle náměstka zemědělství zahájí jarní setbu obilí v polovině března 2022. Země má podle něj zásoby 6 milionu tun pšenice a 15 milionů tun kukuřice.

Podle ukrajinských zdrojů Putin nahradil téměř desítku generálů, kromě toho šéfům tajných složek nařídil domácí vězení.
Ruský prezident Putin během sobotního hovoru se svým francouzským protějškem Macronem a německým kancléřem Scholzem neprojevil ochotu ukončit válku s Ukrajinou. Uvedl to činitel Elysejského paláce.

Prezident Zelenskyj podle Reuters říká, že se Západ do mírových jednáních dostatečně nezapojuje. Také sdělil, že ukrajinské a ruské týmy začaly mluvit i o konkrétních tématech místo toho, aby si sdělovaly ultimáta.

Ruské síly plánují zařídit uspořádání „pseudo-referenda“ v ukrajinském Chersonu, a vytvořit tak novou separatistickou republiku. Informuje o tom agentura Reuters s odvoláním na vedení místního zastupitelstva.

Konvoje se západními zbraněmi dodávanými na Ukrajinu jsou pro ruské letectvo legitimním cílem. V sobotu to řekl náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov.

Bělorusko se neplánuje přidat k ruské invazi na Ukrajinu.

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ ... z.B1007797


Ukrajina, významný svetový výrobca poľnohospodárskych produktov, zakázala vývoz hnojív vzhľadom na ruskú inváziu, informovalo v sobotu ministerstvo poľnohospodárstva. Ukrajina už zakázala vývoz niektorých poľnohospodárskych komodít a zaviedla licencie na svoj kľúčový exportný tovar – pšenicu, kukuricu a slnečnicový olej.
Talianska polícia zhabala luxusnú jachtu ruskému miliardárovi Andrejovi Meľničenkovi. Oznámila to v sobotu kancelária talianskeho premiéra. Stalo sa tak len niekoľko dní po tom, ako sa Meľničenko ocitol na európskom sankčnom zozname v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a AFP.

Talianske úrady skonfiškovali 143 metrov dlhú jachtu v hodnote 530 miliónov eur v prístavnom meste Terst na severe Talianska. Podľa talianskej vlády ide pritom o najväčšiu motorovo-plachetnicovú jachtu na svete.

https://brainee.hnonline.sk/spolocnost/ ... mykolajive
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Adammd
Guru Member ****
Príspevky: 1825
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 202 times
Been thanked: 114 times

Re: UA - NEWS

Príspevok od používateľa Adammd »

f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
Max100
Silver Member *
Príspevky: 168
Dátum registrácie: Ne 15 08, 2021 12:46 pm
Has thanked: 12 times
Been thanked: 22 times

Re: UA - NEWS

Príspevok od používateľa Max100 »

Tak ja uz nechapem tomuto foru.Pred nedavnom ste tu upozornovali,ze vsetky veci okolo vojny treba davat do jedneho vlakna denny pokec(Februar, Marec)a teraz tu vytvoris novu temu s tym istym obsahom.
Používateľov profilový obrázok
DanteUnchained
Guru Member ****
Príspevky: 1287
Dátum registrácie: So 05 06, 2021 12:26 pm
Has thanked: 17 times
Been thanked: 65 times

Re: UA - NEWS

Príspevok od používateľa DanteUnchained »

Max100 napísal: Ne 13 03, 2022 11:32 am Tak ja uz nechapem tomuto foru.Pred nedavnom ste tu upozornovali,ze vsetky veci okolo vojny treba davat do jedneho vlakna denny pokec(Februar, Marec)a teraz tu vytvoris novu temu s tym istym obsahom.
Ehm.
Zriaďujem vlákno pre nové správy z UA. Prosím nevkladajte politické diskusie, len čo je nové.
Účelom je mať prehľad z hľadiska vplyvu na ekonomiku, investovania, tradingu, plus sem-tam niečo iné.
takze nie sprostosti ako "tam", vojnovy 4chan :D
Adammd
Guru Member ****
Príspevky: 1825
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 202 times
Been thanked: 114 times

Re: UA - NEWS

Príspevok od používateľa Adammd »

Konecne po dlhom case neutralny clanok bez propagandy za jednu ci druhu stranu.
Arabistka, íránistka, akademička a novinářka Lenka Hrabalová se zabývá kulturní a environmentální bezpečností regionu Blízkého východu.
Samozrejme si idnes neodpusti bombasticky nazov clanku, ale inak pekny rozhovor.
Expertka: Ruská invaze může vyvolat válku na Blízkém východě i posílit Írán
f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15694
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 991 times
Been thanked: 1343 times

Re: UA - NEWS

Príspevok od používateľa JUGGLER »

NEDEĽA (niečo môže byť aj zo soboty).


Ruské jednotky dnes postupovali bližšie na západ. Zničili vojenskú základňu v Javorove. Pri bombardovaní zahynulo najmenej 35 ľudí. Mesto je vzdialené len necelých 20 kilometrov od Poľska.
Ďalších deväť obetí je hlásených z Mykolajiva na juhu krajiny. Pod paľbou sa ocitol aj Ivano-Frankivsk, ktoré je od Slovenska necelých 250 kilometrov.

Francúzsky minister zahraničných vecí uviedol, že v blízkej budúcnosti vstúpi do platnosti nový balík sankcií. Okrem iného by mal priniesť nový sankčný zoznam oligarchov.

Poradca pre národnú bezpečnosť USA Jake Sullivan: Čína bude čeliť následkom, ak pomôže Rusku vyhnúť sa sankciám.
Sullivan sa má stretnúť s najvyšším čínskym diplomatom Yang Jiechi v Ríme 14. marca.

Ruskí užívatelia budú od polnoci bez Instagramu ( FB )

Taliansko do dvoch mesiacov zníži závislosť na ruskom plyne na polovicu. Bude nakupovať viac zemného plynu z Angoly a Konga.

Hlavný veliteľ ukrajinskej armády Valerij Zalužnij: "Zničili sme mýtus "neporaziteľnosti" ruskej armády. Očakávali, že nás dobyjú do 48 hodín. Maximálne na 3 dni počítali zásoby potravín, paliva, streliva. Ale my sme ich zastavili. Súper utrpí vážne straty v osobnom zložení a výbave."

Bolo zdokumentovaných 1 717 faktov o vojnových zločinoch ruskej armády na Ukrajine

Úrad ukrajinského verejného žalobcu hlási, že ruské rakety Grad zasiahli koksáreň firmy Metinvest v meste Avdijivka v Doneckej oblasti.

Ukrajinské sily protiútočia v regiónoch Mykolajiv a Charkov, hovorí ukrajinské ministerstvo vnútra.
Nemyslí si, že blokáda Kyjeva je v blízkej budúcnosti možná.

Ruský útok na Ukrajinu spôsobil zastavenie produkcie približne polovice neónu, ktorý sa používa pri výrobe čipov.
To znamená, že nedostatok polovodičov spôsobený koronakrízou sa môže ešte zhoršiť. Správy priniesla agentúra Reuters.
Dvaja veľkí ukrajinskí dodávatelia, Ingas a Cryoin, zastavili pre ruskú agresiu produkciu. Reuters odhaduje, že na tieto firmy pripadá 45 až 54 percent svetovej produkcie neónu pre lasery používané na výrobu čipov.

Nový balík sankcií voči Rusku
Francúzsky minister zahraničných vecí uviedol, že v blízkej budúcnosti vstúpi do platnosti nový balík sankcií.
Sankcie ovplyvnia dovoz železa a ocele z Ruska a vývoz luxusného tovaru.
Bude platiť zákaz akýchkoľvek investícií do ropného sektora a nový sankčný zoznam oligarchov.

USA: Žiadna krajina nebude kompenzovať straty Ruska v dôsledku uvalených sankcií
Podľa šéfa národnej bezpečnosti USA Jakea Sullivana ukazuje ruský útok neďaleko hranice s Poľskom frustráciu ruského prezidenta Vladimíra Putina z pomalého postupu jeho armády. Varoval Peking, že USA nedovolia žiadnej krajine kompenzovať straty, ktoré Rusko utrpí v dôsledku ekonomických sankcií.

https://hnonline.sk/svet/22823658-vojna ... o-mariupol



Ukrajině se podařilo obnovit dodávky elektřiny do odstavené Černobylské jaderné elektrárny, uvedl ministr pro energetiku Herman Haluščenko.

Pokud Rusko vystřelí na území NATO, zareaguje aliance plnou silou podle pátého článku smlouvy o NATO o společné obraně, uvedl poradce Bílého domu.

Podle ruského delegáta pro jednání s Ukrajinou se v rozhovorech dosáhlo významného pokroku. O možném pokroku hovořil i ukrajinský zástupce.

Rusko nasadilo v noci na dnešek při útoku na město Popasna v Luhanské oblasti fosforovou munici, uvedli ukrajinská ombudsmanka a šéf místní policie.

https://www.patria.cz/zpravodajstvi/492 ... nline.html


Ruský konvoj bol zaseknutý vyše týždňa z rôznych logistických dôvodov. Teraz sa dal do pohybu, niektoré mestá v okolí Kyjeva sú bombardované.
Deň po zadržaní starostu juhoukrajinského mesta Melitopol Ivana Fedorova ruské okupačné vojská vymenovali v sobotu jeho nástupcu. Stala sa ním Galina Danilčenková, bývalá prorusky orientovaná poslankyňa mestského zastupiteľstva.

Zajatý ruský pilot priznal, že sa zameral na ukrajinských civilistov a vyzval Rusko, aby odvolalo útok na Ukrajinu. Podplukovník Krishtop Maxim Sergejevič bol zostrelený 6. marca a vzatý do väzby ukrajinskými silami, informovala agentúra Interfax Ukrajina. Pre Newsweek povedal, že si uvedomil, že cieľom neboli nepriateľské vojenské objekty, ale civilisti. Ukrajinský ľud poprosil o odpustenie.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vyjadril, že je otvorený rozhovorom s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Izraeli, ale len v prípade, ak bude platiť prímerie. Zelenskyj v sobotu uviedol, že izraelskému premiérovi Naftalimu Bennettovi povedal, že je pripravený stretnúť sa s Putinom v Jeruzaleme.
Bennett navštívil Moskvu, kde sa stretol s Putinom a opakovane sa rozprával so Zelenským a lídrami Francúzska a Nemecka, keďže sa snaží sprostredkovať ukončenie vojny. Zelenskyj konštatoval, že Bennett ho informoval o svojich rokovaniach s Putinom, pričom dodal, že nemôže zverejniť podrobnosti. Viacero predošlých ponúk zo strany Zelenského na rokovania Putin ignoroval. (SITA)

https://www.startitup.sk/zelenskyj-je-o ... ku-online/
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Zdravym
Active Member
Príspevky: 139
Dátum registrácie: Pi 30 07, 2021 1:55 pm
Has thanked: 4 times
Been thanked: 5 times

Re: UA - NEWS

Príspevok od používateľa Zdravym »

Ja davam do pozornosti:

https://dennikn.sk/2766467/vyvoj-bojov- ... e/?ref=tit

Vojensky progres z pohladu Britskeho MO, Ukrajinskeho MO, Slovenskeho MO a Igora Strelkova

(Ziadna propaganda, zvacsa strohe fakty, pripadne vyhlasenia, vzdy s poznamkou, ci boli alebo neboli nezavisle potvrdene) :palec_hore:

EDIT: Prikladam link na seriu, vyssie je len link na aktualny den.

https://dennikn.sk/tema/vyvoj-vojny-na-ukrajine/
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15694
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 991 times
Been thanked: 1343 times

Re: UA - NEWS

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Putin podepsal zákon, který umožňuje, aby si ruské letecké společnosti mohly jako vlastní majetek zaregistrovat dosud pronajatá letadla.

Ruské síly znovu poškodily elektrické vedení do Černobylu, které v neděli opravili Ukrajinci. Opraváři tak opět jedou na okupované území, píše Unian.

https://www.patria.cz/zpravodajstvi/492 ... nline.html

PONDELOK 14.3.

Tu sú všetky najnovšie správy a udalosti z vojny na Ukrajine: 14. marca

Diskusie/vyjednávania

Ruskí a ukrajinskí predstavitelia v nedeľu optimisticky zhodnotili doterajší priebeh rokovaní a naznačili, že pozitívne výsledky by mohli byť dosiahnuté v priebehu niekoľkých dní. Ukrajinský vyjednávač zopakoval, že v zásade neustúpia zo žiadnych pozícií a že Rusko to teraz chápe, pričom dodal, že Rusko už začína konštruktívne rokovať. Ruský delegát ďalej uviedol, že rokovania s Ukrajinou môžu čoskoro priniesť návrhy dohôd, a námestník americkej ministerky zahraničných vecí Sherman poznamenal, že Rusko prejavilo známky ochoty zapojiť sa do vecných rokovaní o ukončení konfliktu.

Poradca ukrajinského prezidenta povedal, že ďalšie kolo rokovaní s Ruskom sa bude týkať mieru, prímeria, okamžitého stiahnutia vojsk a bezpečnostných záruk. Poznamenávame, že rozhovory sa začali okolo 08:30 GMT/04:30 SEČ.

Ukrajinský prezident Zelenskyj uviedol, že niektoré malé mestá na Ukrajine už neexistujú v dôsledku vojny a že rokovania sa musia začať prímerím, pričom dodal, že Západ nie je dostatočne zapojený do mierových rokovaní a nevidí spoločný konsenzus na prijatie Ukrajiny do NATO. Zelenskyj okrem toho vyzval softvérové giganty, aby prestali podporovať svoje produkty v Rusku.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Kuleba v sobotu uviedol, že sú pripravení rokovať, ale nevzdajú sa a že je potrebné urobiť viac, aby zasiahli ruskú ekonomiku, pričom dodal, že musia zostať otvorení diplomacii a že rokujú, ale Rusko naďalej kladie požiadavky, ktoré sú pre Ukrajinu neprijateľné.

Energetické/ekonomické aktualizácie

Predstaviteľ ruského ministerstva zahraničných vecí uviedol, že EÚ čelí prudkému nárastu cien energií v dôsledku sankcií uvalených na Moskvu a situácia na svetových energetických trhoch povedie k tomu, že EÚ bude platiť za ropu, plyn a elektrinu najmenej trikrát viac, pričom podľa agentúry Interfax je Rusko pripravené na tvrdú konfrontáciu s EÚ v energetickom sektore, ak to bude potrebné.

Ukrajinské ministerstvo pre atómovú energiu uviedlo, že v jadrovej elektrárni v Černobyle bola obnovená dodávka elektrickej energie a že chladiace systémy pre vyhorené jadrové bloky v elektrárni budú fungovať normálne bez použitia záložných zdrojov.

Veľvyslanci EÚ sa v nedeľu stretli v Bruseli, aby prediskutovali navrhovaný zoznam osôb, na ktoré sa vzťahuje najnovšie kolo sankcií, pričom podľa FT je Roman Abramovič jednou z 15 zvažovaných osôb.

Austrália oznámila nové sankcie, ktoré sa týkajú 33 ruských oligarchov a ich rodinných príslušníkov.

Ruský minister financií Siluanov uviedol, že Rusko si splní svoje záväzky týkajúce sa štátneho dlhu a bude platiť v rubľoch, kým sa nerozmrazia štátne rezervy. Siluanov uviedol, že sankcie zmrazili ruské zlaté a devízové rezervy v hodnote približne 300 mld. USD, a zároveň dodal, že západné krajiny vyvíjajú tlak na Čínu, aby obmedzila prístup Ruska k svojim rezervám v jüanoch, uvádzajú agentúry Reuters a Ria. Agentúra Reuters ďalej uviedla, že Rusko má v stredu zaplatiť 117 mil. USD za dva dlhopisy denominované v dolároch a signalizuje, že ich môže nesplatiť alebo zaplatiť v rubľoch.

Ruská centrálna banka rozhodla, že v období od 14. do 18. marca neobnoví obchodovanie na burze cenných papierov v Moskve.

Britský kancelár Sunak uviedol, že vyzýva firmy, aby si dôkladne premysleli investície v Rusku a to, ako môžu pomôcť režimu prezidenta Putina, pričom Sunak dodal, že je mu jasné, že v Rusku nie je dôvod na nové investície.

India podľa oficiálnych predstaviteľov zvažuje ruskú ponuku na predaj ropy a iných komodít so zľavou v čase sankcií.

Obrana/vojenský sektor

Americkí predstavitelia uviedli, že Rusko požiadalo Čínu o vojenské vybavenie na podporu svojej invázie na Ukrajinu, čo je podľa Bieleho domu znakom čoraz užších vzťahov medzi Pekingom a Moskvou. Čínske veľvyslanectvo v USA však uviedlo, že najvyššou prioritou je teraz zabrániť tomu, aby sa napätá situácia vyostrila alebo vymkla spod kontroly, a jeho hovorca na otázku o správe o ruskej žiadosti o vojenskú pomoc uviedol, že "o tom nikdy nepočuli".

Následne má 15. marca do Moskvy pricestovať čínsky minister zahraničných vecí, ako uvádzajú ruské médiá s odvolaním sa na iránske zdroje prostredníctvom Sky News Arabia.

Prezident USA Biden rokoval s francúzskym prezidentom Macronom o Ukrajine, v ktorom podľa Bieleho domu zdôraznili svoj záväzok brať Rusko na zodpovednosť za jeho konanie a podporovať vládu a ľud Ukrajiny

Ukrajinské medzinárodné mierové a bezpečnostné centrum v Javorive pri poľských hraniciach bolo bombardované a ruské ministerstvo obrany podľa agentúr Interfax a Ria uviedlo, že zaútočilo na výcvikové zariadenie v Javorive na západnej Ukrajine, ktoré sa používalo na uskladnenie vojenského vybavenia dodaného zo zahraničia. Ukrajinský minister obrany Reznikov okrem toho uviedol, že v zariadení pracovali zahraniční vojenskí inštruktori, ale nebolo jasné, či boli v čase útoku prítomní. NATO následne potvrdilo, že pri útoku nebol zasiahnutý žiadny personál.

Minister zahraničných vecí USA Blinken odsúdil ruský útok na Medzinárodné centrum pre udržiavanie mieru a bezpečnosť v Javorive.

Americký poradca pre národnú bezpečnosť Sullivan uviedol, že ruské útoky v blízkosti poľských hraníc ukazujú, že prezident Putin rozširuje ciele, a odrážajú frustráciu z nedostatočného pokroku, pričom USA a spojenci budú naďalej stupňovať tlak na prezidenta Putina. Sullivan tiež uviedol, že USA konzultujú so spojencami a komunikujú priamo s Ruskom, aby ho varovali pred použitím chemických zbraní, a povedal, že ak Rusko vystrelí na územie NATO, spustí článok 5 a v reakcii na to použije plnú silu NATO. Okrem toho,

Sullivan oznámil Pekingu, že USA nedovolia žiadnej krajine kompenzovať Rusku straty zo sankcií, a v pondelok sa má v Ríme stretnúť s čínskym najvyšším diplomatom Jang Ťie.

Minister britskej vlády Gove uviedol, že útok na vojenské centrum je výraznou eskaláciou, pričom dodal, že chce preskúmať možnosť, ktorá by umožnila využitie domov a majetku sankcionovaných osôb na humanitárne a iné účely.

Premiér Spojeného kráľovstva Johnson viedol rozhovor s ukrajinským prezidentom Zelenským, v ktorom načrtol podporu, ktorú Spojené kráľovstvo naďalej poskytuje Ukrajine, a uviedol, že konanie prezidenta Putina je skúškou nielen pre Ukrajinu, ale pre celé ľudstvo, pričom dodal, že Spojené kráľovstvo bude naďalej hľadať ďalšie možnosti posilnenia sebaobrany Ukrajiny.

Ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva uviedlo, že ruské námorné sily zaviedli vzdialenú blokádu ukrajinského Čierneho mora, čím izolovali Ukrajinu od medzinárodného námorného obchodu, a dodalo, že ruské námorné sily tiež pokračujú v raketových útokoch na ciele na celej Ukrajine

Ukrajina uviedla, že jej jednotky podnikajú protiútoky proti ruským vojakom v ukrajinskej Mykolajivskej oblasti a vo východnej Charkovskej oblasti.

Tajomník ukrajinskej NSDC Danilov podľa agentúry NEXTA uviedol, že Rusko pripravuje špeciálnu operáciu na prezlečenie bieloruských vojakov do ruských uniforiem a ich vyslanie na Ukrajinu.

Podľa denníka Kyiv Independent bol poplach v súvislosti s leteckými útokmi hlásený v najmenej 19 z 24 ukrajinských regiónov.

Iné

Ruská prokuratúra údajne varovala spoločnosti, že môže zabaviť majetok a ochranné známky spoločností, ktoré sa stiahnu z Ruska, a podľa WSJ môže zatknúť vedúcich predstaviteľov spoločností, ktoré kritizujú vládu. Ruské veľvyslanectvo v USA však podľa Sputniku vyvrátilo tvrdenia médií, že sa vyhrážajú západným spoločnostiam.

Podľa hovorcu, ktorého citoval novinár Aslani, iránsky minister zahraničných vecí odcestuje v utorok do Ruska, aby sa stretol s ministrom zahraničných vecí Lavrovom; samostatne hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí povedal, že USA musia prijať rozhodnutie predtým, ako bude možné uzavrieť jadrovú dohodu.

Iránsky najvyšší bezpečnostný predstaviteľ tvrdí, že Irán zostane v rokovaniach o jadrovom programe, kým nebudú splnené "právne a logické" požiadavky Teheránu a kým sa nedosiahne silná dohoda.

Turecko a Grécko sa dohodli na rozhovoroch s cieľom zlepšiť vzťahy uprostred konfliktu na Ukrajine.

https://www.zerohedge.com/geopolitical/ ... r-march-14
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Adammd
Guru Member ****
Príspevky: 1825
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 202 times
Been thanked: 114 times

Re: UA - NEWS

Príspevok od používateľa Adammd »

Zdravym napísal: Po 14 03, 2022 2:08 pm Ja davam do pozornosti:

https://dennikn.sk/2766467/vyvoj-bojov- ... e/?ref=tit

Vojensky progres z pohladu Britskeho MO, Ukrajinskeho MO, Slovenskeho MO a Igora Strelkova

(Ziadna propaganda, zvacsa strohe fakty, pripadne vyhlasenia, vzdy s poznamkou, ci boli alebo neboli nezavisle potvrdene) :palec_hore:

EDIT: Prikladam link na seriu, vyssie je len link na aktualny den.

https://dennikn.sk/tema/vyvoj-vojny-na-ukrajine/
Zbytocne davat zamknute clanky, ked tak text odomkni, ci to nefunguje ako na idnes, ze mozes clanok "darovat" ?
f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
lepka
Active Member
Príspevky: 89
Dátum registrácie: Ne 21 11, 2021 11:04 pm
Been thanked: 1 time

Re: UA - NEWS

Príspevok od používateľa lepka »

Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15694
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 991 times
Been thanked: 1343 times

Re: UA - NEWS

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Slovenské bezpečnostné zložky zadržali minimálne tri osoby pre podozrenie z vyzvedačstva pre Rusko, uvádza Denník N.

Podľa prvotných informácií Národná kriminálna agentúra zadržala plukovníka zo slovenského ministerstva obrany, príslušníka Slovenskej informačnej služby a aj osobu, ktorá je spojená s webom Hlavné správy. Jeden zo zadržaných sa mal k trestnému činu už priznať. Zatiaľ nie je známe, o koho presne ide. Dvaja zo zadržaných mali byť už obvinení.

SIS však následne uviedla, že žiadna zo zadržaných osôb nie je v služobnom pomere k SIS. Slovenská informačná služba v tejto súvislosti informovala, že zabezpečovanie spravodajskej ochrany štátu aj pred najzávažnejšími činmi ohrozujúcimi jeho základy a bezpečnosť, vrátane nepriateľských aktivít cudzej moci, je jej najvyššou prioritou.

Redakcia Hlavných správ sa od medializovaných informácií dištancuje. Na sociálnej sieti Facebook napísali svoje stanovisko. Podľa ich slov ide o občasného nehonorovaného dopisovateľa a nikto v redakcii nevedel, že spolupracuje s Rusmi: „Jeho príspevky sa netýkali Ruska, nemal žiaden vplyv na chod denníka Hlavné správy,“ uvádza v súčasnosti zablokovaný portál.

https://www.startitup.sk/naka-zadrzala- ... -nevedeli/

Polícia bude o vyzvedačstve v súvislosti s Ruskom informovať v utorok
O trestnej činnosti v prípade vyzvedačstva a korupcie v súvislosti s Ruskou federáciou bude polícia informovať na utorkovej (15. 3.) tlačovej konferencii. Uviedol to hovorca policajného prezídia Michal Slivka. Bližšie informácie majú poskytnúť dočasne poverený policajný prezident Štefan Hamran a šéf Úradu špeciálnej prokuratúry Daniel Lipšic

https://www.topky.sk/cl/10/2278795/AKTU ... va-obrany-
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Glogol
Guru Member ****
Príspevky: 1736
Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
Has thanked: 45 times
Been thanked: 154 times

Re: UA - NEWS

Príspevok od používateľa Glogol »

Uprostred clanku dobre videjko "Preco" Tiez mam pocit ze rusom ide viac o oblasti pri Ciernom mori ako o Kyjev.
https://www.e15.cz/valka-na-ukrajine/ze ... ni-1388454
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15694
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 991 times
Been thanked: 1343 times

Re: UA - NEWS

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Glogol napísal: Po 14 03, 2022 10:48 pm Uprostred clanku dobre videjko "Preco" Tiez mam pocit ze rusom ide viac o oblasti pri Ciernom mori ako o Kyjev.
https://www.e15.cz/valka-na-ukrajine/ze ... ni-1388454
Fakt dobré video. :like: Úplne nové fakty pre mňa. Stačí pozrieť od 11 minúty.

Podstata:
1. v Čiernom mori okolo Krymu v r. 2012 objavili veľké zásoby plynu - možno viac ako 2 bilióny metrov kubických.
2. Takisto na územiach Donecka a Luhanska je velká zásoba bridlicového plynu, ktorú už chceli Ukrajinci ťažiť spolu zo západnými ropnými gigantami Shell a Exxon. To všetko prekazil Putin v 2014 ked anektoval Krym a oddelil časť Donecka a Luhanska. Giganty cúvli od ťažby v bojových podmienkach.

Rusi chceli zavrieť plynovody cez Ukrajinu do 2024. Ukrajina by však vedela byť so svojím plynom sebestačná a dokonca vytlačiť Rusko z EU ako dodávateľa.

3. Ukrajina zavrela prívody sladkej vody z Dnepra na Krym a ten sa pomaly premieňa na púšť. Rusi si s tým nevedia poradiť. Zabezpečili prívod vody pre obyvateľov, ale Krym sa stáva neúrodný a premieňa na step.

Záver pre mňa: v najlepšom prípade príde Ukrajina o D/L a bude musieť uznať Krym (neutralita je už teraz samozrejmá ). Predmetom ústupkov bude zrejme aj prívod vody na Krym...preto sa Rusi snažia zabrať aj územie medzi Krymom a Dneprom.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Glogol
Guru Member ****
Príspevky: 1736
Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
Has thanked: 45 times
Been thanked: 154 times

Re: UA - NEWS

Príspevok od používateľa Glogol »

Tu vodu na Krym obnovili hned po vpade.
https://www.ta3.com/clanok/228931/rusko ... asobovaniu
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15694
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 991 times
Been thanked: 1343 times

Re: UA - NEWS

Príspevok od používateľa JUGGLER »

UTOROK

ELINT News informoval o hlasných výbuchoch v centre Kyjeva, ktoré by mohli byť raketovými údermi.
Podľa Sputniku, ktorý sa odvoláva na ministerstvo obrany, prevzali ruské sily plnú kontrolu nad ukrajinským Chersonom.
Poradca ukrajinského prezidenta tvrdí, že ruské sily sa momentálne nesnažia obsadiť Kyjev; doplnil,
Mykolajivský gubernátor tvrdí, že situácia v regióne je pokojnejšia, keďže ruské sily boli mierne zatlačené späť od regionálneho hlavného mesta.
Ukrajinské úrady vydali varovanie pred náletmi v celej krajine

https://www.zerohedge.com/military/here ... r-march-15


Ukrajinský parlament schválil opatření, která mají pomoci tamním podnikům během války s Ruskem. Zahrnují i snížení daní na jednotnou sazbu dvě pct.

Vlak s premiéry ČR, Polska a Slovinska je v Kyjevě, uvedl na twitteru šéf polské vlády Morawiecki. V Kyjevě podle něj svoboda svádí boj s tyran

https://www.patria.cz/zpravodajstvi/492 ... nline.html

Putin povedal predsedovi Európskej rady Charlesovi Michelovi, že Ukrajina "neprejavuje seriózny prístup k hľadaniu vzájomne prijateľných riešení" v rozhovoroch s Moskvou o ukončení bojov.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15694
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 991 times
Been thanked: 1343 times

Re: UA - NEWS

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Ten plyn a voda ako 2 z mnohých dôvodov sa potvrdzujú aj v analýze, ktorú som dnes čítal na zerohedge:
https://www.zerohedge.com/geopolitical/ ... de-ukraine

6. Energia
Ukrajina má po Rusku druhé najväčšie známe zásoby zemného plynu v Európe - viac ako jeden bilión kubických metrov. Tieto zásoby pod Čiernym morom sa sústreďujú v okolí Krymského polostrova. Okrem toho boli objavené veľké ložiská bridlicového plynu na východe Ukrajiny, v okolí Charkova a Donecka.

V januári 2013 podpísala Ukrajina so spoločnosťou Royal Dutch Shell 50-ročnú zmluvu v hodnote 10 miliárd dolárov na prieskum a ťažbu zemného plynu na východnej Ukrajine. Neskôr v tom istom roku Kyjev podpísal 50-ročnú dohodu o rozdelení ťažby bridlicového plynu v hodnote 10 miliárd dolárov s americkou energetickou spoločnosťou Chevron. Spoločnosti Shell a Chevron od týchto dohôd odstúpili po anexii Krymského polostrova Ruskom.

Niektorí analytici sa domnievajú, že Putin anektoval Krym, aby zabránil Ukrajine stať sa hlavným dodávateľom ropy a plynu do Európy, a tým spochybniť energetickú nadvládu Ruska. Rusko sa podľa nich tiež obávalo, že ako druhý najväčší ropný štát v Európe by Ukrajina získala urýchlené členstvo v EÚ a NATO.

Podľa tejto teórie je cieľom ruskej invázie na Ukrajinu prinútiť Kyjev, aby oficiálne uznal Krym za ruský a separatistické republiky Doneck a Lugansk za nezávislé štáty, aby si Moskva mohla právne zabezpečiť kontrolu nad prírodnými zdrojmi v týchto oblastiach.

7. Voda

24. februára, v prvý deň ruskej invázie na Ukrajinu, ruské jednotky obnovili prietok vody v strategicky dôležitom kanáli spájajúcom rieku Dneper s Ruskom kontrolovaným Krymom. Ukrajina zablokovala severokrymský kanál zo sovietskej éry, ktorý zásobuje 85 % potreby vody na Kryme, po tom, ako Rusko v roku 2014 anektovalo polostrov. Nedostatok vody viedol k masívnemu zníženiu poľnohospodárskej produkcie na polostrove a prinútil Rusko každoročne vynakladať miliardy rubľov na dodávky vody z pevniny na udržanie krymského obyvateľstva.

Vodná kríza bola hlavným zdrojom napätia medzi Ukrajinou a Ruskom. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj trval na tom, že dodávky vody nebudú obnovené, kým Rusko nevráti Krymský polostrov. Bezpečnostná analytička Polina Vynogradová poznamenala, že akékoľvek obnovenie dodávok vody by sa rovnalo faktickému uznaniu ruskej moci na Kryme a podkopalo by nároky Ukrajiny na polostrov. Oslabilo by to aj ukrajinský vplyv na rokovania o Donbase.

Aj keď sa ruské jednotky nakoniec z Ukrajiny stiahnu, Rusko si pravdepodobne ponechá trvalú kontrolu nad celým 400-kilometrovým severokrymským kanálom, aby zabezpečilo, že nedôjde k ďalšiemu prerušeniu dodávok vody na Krym.

_________________________________________________________________________________

ALL: ďakujem všetkým, predovšetkým Jaroslavovi, že diskusiu prenášate do denného pokecu. Včera som tu v P.S. hodil poznámku, čo si myslím a potom som si povedal, Juggler ved ty tu sám začínaš diskusie :dislike: Naozaj dakujem, že vlákno beží v rovine pridaných info :potlesk:
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15694
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 991 times
Been thanked: 1343 times

Re: UA - NEWS

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Rusko vzbudzuje nádej na prímerie po tom, čo Kremeľ povedal, že neutrálna Ukrajina s armádou by mohla byť "kompromisom"

"Rozhovory sú ťažké a prebiehajú pomaly. Samozrejme, chceli by sme, aby prebiehali oveľa rýchlejšie. Je to úprimné želanie Ruska. Chceme dosiahnuť mier čo najskôr," povedal v stredu hlavný ruský delegát, asistent prezidenta Vladimir Medinskij. Uviedol "určitý pokrok", ktorý sa dosiahol v rozhovoroch, keďže invázia pokračuje.

Kremeľ zároveň uviedol potenciálne otvorenie sa smerom k mieru v prebiehajúcich rokovaniach o prímerí po tom, ako prezident Zelenskyj v utorok zopakoval, že "Ukrajina musí uznať, že nevstúpi do NATO".

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorý to zjavne využil ako kľúčový bod kompromisu - čo od začiatku patrilo k hlavným bezpečnostným požiadavkám Ruska voči NATO - v stredu uviedol, že tento návrh, aby sa Ukrajina stala neutrálnou krajinou, "by sa mohol považovať za určitý druh kompromisu", ako ho citovala agentúra Bloomberg.

Agentúra Bloomberg uviedla, že "Peskov odmietol poskytnúť podrobnosti okrem toho, že potvrdil, že v rámci rozhovorov s Ukrajinou sa diskutuje o myšlienke neutrality švédskeho alebo rakúskeho typu".

Zdá sa, že to získalo odozvu pri rokovacom stole, keďže agentúra Bloomberg súčasne uvádza slová poradcu ukrajinského prezidenta Mychajla Podoljaka, ktorý zdôrazňuje, že akýkoľvek budúci model neutrality musí chrániť ukrajinskú suverenitu pevnými bezpečnostnými zárukami.

"Žiadne iné modely alebo varianty" a s "absolútnymi bezpečnostnými zárukami. Akčné, nie protokolárne alebo v budapeštianskom štýle," povedal. "To znamená, že signatári nebudú stáť bokom v prípade útoku na Ukrajinu, ako to robia teraz."

Ako dodal, citovaný agentúrou Bloomberg, "po druhé, Ukrajina už nechce byť závislá od byrokracie, ktorá môže povoliť alebo nepovoliť" uzavretie oblohy pred raketami. "Potrebujeme priame a tvrdé záruky, že obloha bude uzavretá."

Kyjev údajne odmietol myšlienku neutrality na spôsob Švédska alebo Rakúska...

Stalo sa tak tesne pred Zelenského plánovaným vystúpením pred oboma komorami amerického Kongresu, ktoré je naplánované na stredu o 9.00 hod. východného času.

Napriek tomuto jasnému "otvoreniu" pri rokovacom stole na základe neutrality by skutočnosť, že Zelenskyj tvrdo presadzuje bezletovú zónu pred medzinárodným publikom - a v utorok tak urobil vo virtuálnom prejave v kanadskom parlamente - mohla značne skomplikovať situáciu s Moskvou, pokiaľ ide o hľadanie možného diplomatického východiska.

https://www.zerohedge.com/markets/russi ... compromise
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15694
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 991 times
Been thanked: 1343 times

Re: UA - NEWS

Príspevok od používateľa JUGGLER »

ŠTVRTOK.

Dnes sa toho veľa na fronte neudialo. Rusom sa nedarí. Čoraz viac analytikov je presvedčených, že Putin sa prerátal a teraz nevie ako z toho von.
Tu je výber článkov, ktoré nedočítame, lebo sú spoplatnené, ale naznačujú veľa:


Kolaps přijde z ničeho nic, v Kremlu nastala panika, soudí pozorovatelé

Rusko směřuje na Ukrajině k naprosté porážce, zhroucení jeho postavení na bojových frontách může být náhlé a katastrofální. Nyní Kreml panikaří, protože žádný „plán B“ neexistuje. Je v zájmu ruského prezidenta Vladimira Putina co nejdříve ukončit válku. Takové jsou názory některých pozorovatelů, kteří bedlivě monitorují vývoj války.

„Ruské plánování bylo nekompetentní a vycházelo z chybného předpokladu, že Ukrajinci jsou Rusku nakloněni a že se jejich armáda po invazi okamžitě zhroutí. Ruští vojáci si na vítěznou přehlídku v Kyjevě zřejmě vezli spíše vycházkové uniformy než zásoby munice a potravin,“ komentuje situaci Francis Fukuyama, americký autor s japonskými kořeny, který napsal slavnou knihu Konec dějin a poslední člověk.

Putin podle něho už poslal do války většinu své armády – nemá už k dispozici žádné rozsáhlé rezervy, které by mohl vyslat do boje. Ruské jednotky uvázly před různými ukrajinskými městy, kde čelí obrovským problémům se zásobováním a neustálým ukrajinským útokům.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ ... roj=zavora

Putin se přepočítal. Ztratil kontakt s oligarchy, hrozí pád, říká analytička

Vladimir Putin je izolovaný. Ztratil roli koordinátora mocenských skupin a pracně vybudovaný systém se mu bortí pod rukama. „Propadl falešnému vidění světa,“ říká v rozhovoru pro iDNES.cz Veronika Sušová-Salminen, historička, antropoložka, odbornice na Rusko a autorka monografie o Putinovi žijící ve Finsku. Češi podle ní vidí ruskou společnost zkresleně. Zemi čekají otřesy, až plně dolehnou sankce a prosáknou informace o válce.
Očekávala jste, že Rusko zaútočí na Ukrajinu?
Když jsem se o invazi dozvěděla, nemohla jsem tomu uvěřit. Putin prvních dvacet let při každém rozhodnutí zvažoval náklady a zisky. Příliš neriskoval, nebo riskoval asymetricky. Uvědomoval si, že Rusko není Sovětský svaz ani Spojené státy a nemůže si dovolit s nimi srovnatelné kroky.

V případě invaze všechno mluví pro to, že přinese samé náklady a skoro žádné zisky. Putin zahodil vše, co dlouhé roky budoval, a především se vzdal toho nejdůležitějšího –⁠⁠⁠ role moderátora a arbitra. Byl totiž dosud zárukou stability vztahů v rámci nejvyšších elit a moderoval jejich konflikty.

Putin začal poškozovat sebe i režim. Jde v podstatě o sebesabotáž, která vejde do učebnic.
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/ukra ... uk_premium

Čínský analytik: Jsou různé scénáře války, všechny končí pro Rusko špatně
Rusko-ukrajinská válka je nejvážnějším geopolitickým konfliktem od druhé světové války a bude mít mnohem větší globální důsledky než útoky z 11. září, soudí ředitel šanghajského politologického centra Chu Wej. Čína musí podle něj pružně reagovat a činit strategická rozhodnutí, která odpovídají jejím dlouhodobým zájmům.
Ruská „speciální vojenská operace“ proti Ukrajině vyvolala v Číně velké kontroverze a její příznivci a odpůrci se rozdělili na dva nesmiřitelné tábory, napsal Wej. A upozorňuje, že sám nestraní ani jedné, ani druhé skupině, ale snaží se o objektivní analýzu konfliktu a jak by se k němu měla Čína postavit.

Předpověď vývoje války
Ruský prezident Vladimir Putin možná nebude schopen dosáhnout svých očekávaných cílů, což Rusko dostává do úzkých. Cílem Putinova útoku bylo zcela vyřešit ukrajinský problém a odvést pozornost od vnitřní ruské krize tím, že bleskově porazí Ukrajinu, vymění její vedení a nastolí proruskou vládu.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ ... roj=zavora


Putin vyhlásil lov na „pátou kolonu“, začíná hledání zrádců národa

Vladimir Putin po třech týdnech války na Ukrajině vystoupil s projevem, který podle analytiků předznamenává vlnu masových represí v Rusku. Šéf Kremlu naznačil, že jeho trpělivost s údajnými „zrádci národa“ skončila.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ ... uk_premium
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3825
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 126 times
Been thanked: 338 times
Kontaktovať používateľa:

Re: UA - NEWS

Príspevok od používateľa osamely chodec »

mas tam stale len jeden zdroj

Ja uz nasim novinarom neverim, ako som neveril tym za komancov, zial je to tak. Koho chlieb jes toho piesen spievaj.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Porozumiet znamená zvyknúť si.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15694
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 991 times
Been thanked: 1343 times

Re: UA - NEWS

Príspevok od používateľa JUGGLER »

osamely chodec napísal: Pi 18 03, 2022 9:09 am mas tam stale len jeden zdroj
Jeden zdroj pozriem za celý deň, čo je dosť únavné a v ostatných si potom potvrdím, že sa opakujú tie isté správy. Mám vybraté také zdroje, ktoré považujem za viac-menej neutrálne. Snažím sa teraz nesledovať silne pro americký mainstream, ani tie stránky, ktoré oni vyhlasujú za konšpirátorov.

PA mainstream nedáva fejky tzn. nie je problém ho sledovať ako zdroj news. Len sú vo vybraných témach jednostranní, nepíšu o tom čo nevyhovuje a vedia útočiť na city. ,,Konšpirátori ,, sú tiež jednostranní, ale často publikujú fejky, alebo citujú z ruských médii, ktoré teraz klamú ako za komančov. Napr. včera pustili do éteru, že zabili kanadského snipera Waliho a bol to typický hoax. Ešte si vymyslia aj také sračky, že sniper pricestoval na UA verejne, robil si selfíčka a do 20 min. ho odbachli.. Vôbec to pritom tak v praxi nefunguje. Všetko je utajené a naplánované cez CIA a ukrajinskú tajnú službu, pričom úplným základom začlenenia snajpera medzi UA elitné jednotky je jeho utajenie a A do Z.

P.S. Snajper je pre rusov targetom č. 1, nakolko už stratili 3 alebo 4 generálov a všetkých údajne odstrelili snajperi.


PIATOK:

sumár:

Boje na Ukrajine, ktoré rozpútal ruský vpád 24. februára, trvajú už 23. deň.
Vojna sa zasekla, frontové línie sa už niekoľko dní výraznejšie nezmenili.
Rusom sa nedarí zlomiť tvrdý ukrajinský odpor. Veľké a dôležité mestá najmä v blízkosti svojich a bieloruských hraníc obľahli a ostreľujú ich, čo spôsobuje početné civilné obete.
Invázne sily však okrem odporu čelia aj veľkým problémom s logistikou a zásobovaním, trápi ich najmä nedostatok potravín a paliva.
Ukrajinská taktika spočíva v premene veľkých miest na pevnosti. Na zvyšku územia ide skôr o partizánsky spôsob boja, kedy obrancovia prepadávajú nepriateľské jednotky s dôrazom na zásobovacie konvoje.
Zároveň prebiehajú aj mierové rokovania. Podľa jedného z ruských vyjednávačov sa krajiny priblížili v stanoviskách ohľadom hlavného bodu rokovania – nepristúpenia Ukrajiny k NATO.

https://hnonline.sk/svet/22823658-vojna ... o-mariupol

Výber:

Ruský prezident Vladimir Putin dnes označil záchranu lidí před genocidou za hlavní důvod „speciální vojenské operace“ na Ukrajině, což je oficiální kremelský termín pro invazi. „Právě zbavit lidi utrpení, genocidy je základní, hlavní příčinou, hnacím motorem a cílem vojenské operace, kterou jsme začali v Donbasu a na Ukrajině. Právě v tom spočívá cíl,“ prohlásil Putin. Zároveň pochválil ruské vojáky, jak statečně a obětavě na Ukrajině bojují.

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že převzalo kontrolu nad více než 90 procenty Luhanské lidové republiky. Informovala o tom agentura Reuters.
Ruské síly dosáhly tento týden minimálního pokroku, uvedlo ve svém pravidelném přehledu Ministerstvo obrany Velké Británie. Ukrajinské síly v okolí Kyjeva a Mykolajova dle ministerstva nadále odvracejí ruské pokusy o obklíčení měst.

Rusko zřídilo nad územím ukrajinského Donbasu bezletovou zónu, uvedla agentura Interfax s odvoláním na představitele takzvané Doněcké lidové republiky.
Nejméně tři výbuchy se dnes ráno ozvaly v západoukrajinském městě Lvov. Podle nepotvrzených zpráv bylo zasaženo místní letiště, napsala BBC.

Na Ukrajině zahynul další významný ruský vojenský důstojník. V boji padl velitel kostromského výsadkového pluku plukovník Sergej Sucharev a další čtyři vojáci.

P.S. Dnes mal Putin verejný prejav na štadióne z 80 000 ľudmi. Pripomenul mi akcie za Mečiara. Priamy prenos v TV bol vraj v strede preušený..vraj technická porucha.

Ruské straty podľa UA:
Prílohy
UA 18.3.jpg
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15694
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 991 times
Been thanked: 1343 times

Re: UA - NEWS

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Prezident Vladimir Putin bol hlavným rečníkom na obrovskom provojnovom zhromaždení, ktoré v piatok zaplnilo národný futbalový štadión Lužniki v Moskve. Médiá odhadujú, že na podujatí, ktoré sprevádzala vlastenecká hudba, sa zúčastnilo približne 200 000 ľudí a malo atmosféru veľkého politického zhromaždenia v USA.

"Vieme, čo musíme urobiť, ako to urobiť a za akú cenu. A absolútne splníme všetky naše plány," povedal Putin davu. Inváziu na Ukrajinu, ktorá sa začala 24. februára, označil za nevyhnutnú, aby sa zastavila "genocída" rusky hovoriaceho obyvateľstva na Ukrajine.

"Plece pri pleci si navzájom pomáhajú, podporujú sa a v prípade potreby sa chránia pred guľkami vlastnými telami ako bratia. Takúto jednotu sme už dlho nemali," povedal Putin v prejave.

Vo všeobecnosti tiež opísal pokračujúcu vojenskú ofenzívu zameranú na vykorenenie Ukrajiny od "nacistov" - čo bolo zdôraznené veľkým heslom v ruštine, ktoré sa objavilo na pódiu: "Za svet bez nacizmu".

Agentúra Associated Press opísala vystúpenie ruského prezidenta na podujatí:

Putin stál na pódiu v bielom roláku a modrej páperovej bunde a hovoril asi päť minút. Niektorí ľudia, vrátane moderátorov podujatia, mali na sebe tričká alebo bundy s písmenom "Z" - symbolom, ktorý bolo vidieť na ruských tankoch a iných vojenských vozidlách na Ukrajine a ktorý prijali priaznivci vojny.
Kľúčovým momentom, ktorý vyvolal rozsiahle špekulácie medzi západnými odborníkmi, však bol priamy prenos z Putinovho prejavu, ktorý sa prerušil v polovici vety a prešiel do momentu, keď Putin nebol na pódiu. Kremeľ to neskôr označil za "technickú chybu", ktorá vznikla na základe chyby servera.

Západní korešpondenti tvrdili, že mnohí z prítomných ľudí sú štátni zamestnanci, ktorí boli na podujatie privezení autobusom. "Pozerajú video s ukrajinskými vlajkami, ktoré hádžu na zem," povedal korešpondent FT
Krátke video:
https://twitter.com/i/status/1504812957338943490


zdroj: https://www.zerohedge.com/geopolitical/ ... er-stadium
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Adammd
Guru Member ****
Príspevky: 1825
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 202 times
Been thanked: 114 times

Re: UA - NEWS

Príspevok od používateľa Adammd »

Dam to sem, nech to v pokeci nezapadne, rozhovor stoji za precitanie, Schwarzenberg sa nezapre so svojim humorom, ale ma realisticky pohlad.

Schwarzenberg: Ukrajina musí vydržet, Rusko se řítí do propasti
f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15694
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 991 times
Been thanked: 1343 times

Re: UA - NEWS

Príspevok od používateľa JUGGLER »

NEDELA:

Žiadne víťazstvá a postupy rusov nezaznamenávam. Akurát Mariopol majú s velkou námahou takmer dobytý a vraj do rána sa má mesto vzdať.
Nechceného hoaxu sa zrejme dopúšťa HN , ked do titulku dali: Ukrajina má do rána odpovedať, či sa vzdá Mariupoľu

https://hnonline.sk/svet/22823658-vojna ... o-mariupol

Správne by malo byť: "Ukrajina má čas do ranných hodín, aby odpovedala na otázku, či sa Mariupol vzdá,"

Toto je nádejné: Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu v nedeľu povedal, že Rusko a Ukrajina pokročili v rokovaniach o ukončení ruskej invázie, pričom obe znepriatelené strany sú podľa jeho slov už blízko k dosiahnutiu dohody.

Čoraz viac článkov je o tom, že Putin sa prepočítal a ruská armáda zlyháva:

Neúspech ruskej invázie na Ukrajine vyvoláva otázky o ruskej pripravenosti a pochybnosti tiež vzbudzuje taktika na bojisku
Profesor Michael Clarke uviedol, že Ukrajina s Ruskom „utiera podlahu“ na bojisku. Rusi majú robiť všetky možné taktické chyby
Generál David Berger uvádza, že Ukrajinci úspešne mätú Rusov a tí nevedia, „čo je pred nimi“
NATO tvrdí, že Putin sa vážne prepočítal. Ruské straty nemá kto nahrádzať, preto budú pribúdať žoldnieri.

„Každým dňom je evidentnejšie, že Putin sa vážne prepočítal!“ povedal v stredu večer novinárom v sídle NATO vysoký predstaviteľ spravodajských služieb NATO, ktorý pod podmienkou anonymity prezradil citlivé hodnotenia, uvádza CNN.

„Rusko naďalej čelí ťažkostiam pri nahradzovaní svojich bojových strát a čoraz viac sa snaží využiť neregulárne sily, vrátane ruských súkromných vojenských korporácií a sýrskych bojovníkov.“

Odhady ruských strát sa líšia, kým USA a NATO odhadujú, že v boji padlo už 3 000 až 10 000 vojakov, ukrajinská strana hovorí o vyše 14 000. Žiadne z týchto čísiel sa nedajú nezávisle overiť.

https://www.startitup.sk/ukrajinska-arm ... a-experti/

P.S. V piatok som však čítal, že k Ukrajine sa pohli nové ruské jednotky zo základne vzdialenej asi 140 km, ktoré majú okolo 700 tankov.
Myslel som že o pohybe prídu dalšie správy, ale nič nevidím.

Zaujímavé z HN:

Niektorí zástupcovia ruských politických a obchodných elít údajne zvažujú zvrhnutie prezidenta Vladimíra Putina, aby mohli byť znovu obnovené vzťahy Moskvy so západnými krajinami. S odvolaním sa na tvrdenie ukrajinských spravodajských služieb to uviedlo ukrajinské ministerstvo obrany.

Putin sa obáva otravy. Urobil veľké čistky medzi zamestnancami
Kde nič nie je, ani smrť neberie. Týmto heslom sa očividne riadi ruský prezident Vladimir Putin, ktorý podnikol preventívnu čistku medzi zamestnancami Kremľa.

Malo ísť až o tisícku ľudí - bodyguardi, sekretárky, kuchárky a ďalší. Podľa The Daily Beast je za radikálnym krokom obava z otravy

Rusko potvrdilo, že bol na Ukrajine zabitý zástupca veliteľa ruskej čiernomorskej flotily Andrey Paliy. Údajne zomrel počas bojov v Mariupolskej oblasti.

V okupovaných mestách sa konali protesty, ruské sily zatýkali
Vo viacerých ukrajinských mestách, ktoré už obsadili ruské invázne sily, sa v nedeľu konali protesty miestnych obyvateľov. Na sociálnych sieťach sa objavili zábery zachytávajúce demonštrácie v mestách Cherson, Kachovka, Berďansk či Enerhodar, informuje stanica BBC.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Zdravym
Active Member
Príspevky: 139
Dátum registrácie: Pi 30 07, 2021 1:55 pm
Has thanked: 4 times
Been thanked: 5 times

Re: UA - NEWS

Príspevok od používateľa Zdravym »

uryvok z: https://dennikn.sk/2776536/vyvoj-bojov- ... bliehanie/

Inštitút pre štúdium vojny (v nedeľu o 23.00)
V nedeľu nedosiahli ruské jednotky žiadny významný úspech.
Ruské jednotky v okolí Kyjeva sa zakopávajú, objavili sa prvé správy o tom, že kladú mínové polia. Ak sa táto informácia potvrdí, predznamenáva definitívnu zmenu charakteru vojny. Na jej začiatku Rusi dúfali v rýchle víťazstvo, ktoré chceli dosiahnuť kombináciou riskantných výsadkových operácií (Hostomeľ), hlbokých prienikov mechanizovaných jednotiek a oslabením vôle Ukrajincov bojovať. Operácia na letisku Hostomeľ sa hneď v prvý deň vojny skončila fiaskom a ťažkými stratami, ruské tanky nikde na území Ukrajiny neprerazili hlboko do tyla brániacej sa armády a Ukrajinci odhodlane bojujú. Kladenie mínových polí znamená, že Rusi nepočítajú s rýchlym prielomom a pripravujú sa na vyčerpávajúcu vojnu, ktorá bude mať minimálne pri Kyjeve podobu malých územných ziskov a masového využitia delostrelectva. Mínové polia zvyčajne nekladie armáda, ktorá bezprostredne očakáva úspešnú veľkú ofenzívu. Ich úlohou je chrániť zakopané jednotky pred protiútokmi Ukrajincov.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15694
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 991 times
Been thanked: 1343 times

Re: UA - NEWS

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Když se ruským vojákům nepodařilo položit Ukrajinu během prvních dní invaze na Ukrajinu, Moskva sáhla k plánu B, který zahrnuje brutální bombardování měst.

Ruské jednotky několikrát neuspěly ve snaze proniknout do Kyjeva. Neuspěl rychlý postup výsadkářů z letiště v Hostomelu, ani postup podél západního břehu Dněpru do sídliště Obolon.

Snaha proniknout do metropole ze severovýchodu byla zastavena před Brovary, kde byl zničen celý ruský tankový pluk.

Několik amerických představitelů sdělilo listu The Wall Street Journal, že dobytí Kyjeva už není hlavním cílem Moskvy. Rusku prý stačí vyhlášení neutrality ze strany Ukrajiny a udržení územních zisků.

Britská zpravodajská služba ale tvrdí, že navzdory vývoji na bojišti se Moskva dál snaží Kyjeva dosáhnout: „Kyjev zůstává primárním ruským vojenským cílem a zřejmě bude prioritou pokus v příštích týdnech obklíčit město.“

„Severně od Kyjeva pokračují tvrdé boje,“ uvedlo britské ministerstvo obrany. „Ruské síly postupující ze severovýchodu (tedy před Brovary) se zastavily. Síly postupující od Hostomelu na severozápadě byly zatlačeny tvrdým ukrajinským odporem. Jádro ruských sil zůstává více než 25 km od centra města.

Současně probíhají i tvrdé boje o Mariupol, strategický přístav na jihu Ukrajiny. Ukrajinská vicepremiérka odmítla ruskou výzvu, aby se město vzdalo. Rusové vyzvali, že pokud obránci složí zbraně, budou moci odejít, což je taktika uplatňovaná Moskvou opakovaně v Sýrii.

Zatím nikdy plně nefungovaly koridory pro odchod civilistů z Mariupolu. Obě strany se navzájem obviňovaly, že koridory ostřelovaly. Navíc do Záporoží nebyla zajištěná přeprava, řekl listu The Guardian jeden z utíkajících, který odvezl rodinu na území pod kontrolou proruských separatistů.

„Na základě našich vojenských hodnocení se zdá, že se (Rusové) vrací k taktice obléhání,“ uvedl americký činitel pro list Wall Street Journal.

Obě informace ovšem nemusejí být úplně v rozporu. Kreml se zřejmě smířil s tím, že se mu nepodaří odstavit prezidenta Volodymyra Zelenského a nastolit na Ukrajině proruský loutkový režim. Klíčové je pro něj dosáhnout neutrality Ukrajiny, omezení jejích ozbrojených sil a získání pozemního koridoru na Krym i zajištění vody pro tento poloostrov z Chersonské oblasti.

Ruským stratégům je ale také jasné, že pád Kyjeva by znamenal vítězství, kdy by si mohli diktovat podmínky, které zajím Kyjev odmítá. Pokud by je Ukrajinci nepřijali, budou ruské síly podle vyjádření amerických představitelů dál bojovat.

https://www.novinky.cz/valka-na-ukrajin ... k-40391107

Ukrajina a Rusko pokračovali v pondelok v ďalšom kole mierových rokovaní. Členovia vyjednávacích tímov oboch krajín absolvovali 90-minútový rozhovor prostredníctvom videokonferencie, uviedla stanica Sky News s tým, že tzv. pracovné skupiny by v rokovaniach mali pokračovať aj po zvyšok dňa.

Na prímerí či stiahnutí ruských vojakov z Ukrajiny sa strany dosiaľ nedohodli. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal v nedeľnom rozhovore pre americkú stanicu CNN, že v rámci rokovaní nepristúpi na žiadne kompromisy, ktoré by sa týkali územnej celistvosti a suverenity Ukrajiny. (TASR)



Ukrajina nemôže pristúpiť na ruské ultimáta, povedal v pondelok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s tým, že Moskva sa jeho krajinu pokúša zničiť. Uviedol to v rozhovore pre ukrajinské médiá, z ktorého citovala agentúra AFP.

„Ukrajina nemôže splniť ruské ultimáta. Ich ultimátum by sa naplnilo, len keby sme boli zničení,“ povedal Zelenskyj.

Moskva podľa jeho slov chce, aby jej Ukrajina odovzdala mestá Charkov, Mariupol aj Kyjev. Dodal, že na takéto niečo nemôžu pristúpiť obyvatelia týchto miest, rovnako ako ani on ako prezident. (TASR)


Ruský bulvárny denník Komsomolskaya pravda informoval o tom, že podľa údajov ruského ministerstva obrany bolo na Ukrajine doposiaľ zabitých 9 861 vojakov. Ďalších 16-tisíc bolo zranených.

P.S. Informácia následne zmizla, ale internet si pametá všetko.

https://www.startitup.sk/rusi-vysli-s-f ... ov-online/
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
DanteUnchained
Guru Member ****
Príspevky: 1287
Dátum registrácie: So 05 06, 2021 12:26 pm
Has thanked: 17 times
Been thanked: 65 times

Re: UA - NEWS

Príspevok od používateľa DanteUnchained »

Russia, North Korea discuss developing relations

#mierova misia

https://www.reuters.com/world/russia-no ... 022-03-22/
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15694
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 991 times
Been thanked: 1343 times

Re: UA - NEWS

Príspevok od používateľa JUGGLER »

USA monitorujú "potenciálne nepredvídané udalosti" v súvislosti s použitím jadrových zbraní, tvrdí Biely dom

Počas dnešného tlačového brífingu v Bielom dome dostal poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan otázku o obavách, že Rusko by mohlo na Ukrajine použiť jadrové zbrane.

"Prezident Putin v prvých dňoch konfliktu vyvolal prízrak možného použitia jadrových zbraní," povedal Sullivan. "Je to niečo, čoho sa musíme obávať. Na základe našej súčasnej analýzy sme doteraz nezmenili naše jadrové postoje, ale neustále monitorujeme túto potenciálnu nepredvídanú situáciu."

Sullivan dodal, že prezident Joe Biden "bude konzultovať so spojencami a partnermi túto potenciálnu nepredvídanú situáciu". Prezident odcestuje do belgického Bruselu, kde sa 24. marca zúčastní na samite NATO, a pripojí sa aj k zasadnutiu Európskej rady predtým, ako 25. marca odletí do Varšavy na stretnutie s poľským premiérom Andrzejom Dudom.

Putinov hlavný hovorca Dmitrij Peskov v Moskve vyhlásil, že jeho krajina nevylučuje použitie jadrových zbraní proti tomu, čo označil za "existenčnú hrozbu pre našu krajinu".

V rozhovore pre CNN Peskov priznal, že Putin vojnou na Ukrajine nedosiahol svoje bezprostredné ciele.

"No predovšetkým zatiaľ nie - zatiaľ nedosiahol," povedal, aby vzápätí cúvol a trval na tom, že vojna "prebieha prísne v súlade s plánmi a cieľmi, ktoré boli stanovené vopred".

https://www.benzinga.com/government/22/ ... house-says
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15694
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 991 times
Been thanked: 1343 times

Re: UA - NEWS

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Rusko na Mariupol denne zhodilo 50 až 100 bômb, ktoré zničili 80 až 90 % mesta. Ukrajina tento týždeň odmietla ruské ultimátum na odovzdanie mesta.

Keď si obyvatelia uvedomili, že sú obkľúčení, zavládla panika. Regály obchodov sa vyprázdnili. Chlieb sa stal vzácnym. Zúfalí obyvatelia sa vlámali do supermarketov, aby získali potraviny a vzali si domov všetko, čo mohli odniesť. Bezpečnostné sily sa ich najprv snažili zastaviť, ale čoskoro sa vzdali snahy o udržanie poriadku a dokonca pomáhali rozdeľovať potraviny z vyrabovaných obchodov.

"Skutočnosť je taká, že humanitárny systém je momentálne úplne rozbitý," povedal Steve Gordon, poradca pre reakciu globálnej humanitárnej skupiny Mercy Corps. "Nie sme svedkami vysoko funkčného, koordinovaného medzinárodného humanitárneho úsilia, ktoré by pokrývalo celú Ukrajinu, ako to často vidíme v iných konfliktných oblastiach."

Nikolaj Osychenko, vedúci miestnej televíznej stanice v Mariupole, uviedol, že boj o mesto bude pravdepodobne trvať ešte niekoľko mesiacov, keď sa dostal do ulíc. Podľa neho bude ťažké ukrajinských bojovníkov vytlačiť po tom, ako sa zakopú v okolí neďalekého metalurgického závodu Azovstal, ktorý už Rusko zasiahlo.

"Ľudia brániaci Mariupol poznajú každú ulicu a budovu tohto mesta do posledného miesta a budú bojovať do posledného," povedal. "Žiaľ, počas týchto bojov zomrie veľa, veľa civilistov."

zdroj: WSJ


české zdroje:

Bílý dům podle svého představitele nemá zprávy, že by od telefonátu prezidentů USA a Číny obdržela Moskva od Pekingu vojenské vybavení.

Putinův mluvčí v CNN připustil, že Rusko nedosáhlo svých cílů na Ukrajině, a odmítl vyloučit, že by se Moskva mohla uchýlit k jaderným zbraním.

Ruská armáda podle nejmenovaného představitele Pentagonu dál čelí na Ukrajině logistickým problémům, někteří vojáci prý byli staženi kvůli omrzlinám.

Nejméně 100.000 lidí chce uprchnout z Mariupolu, ale nemohou. Ruské ostřelování brání i v přístupu ke krytu pod divadlem, tvrdí Kyjev.

V okupovaném Chersonu na 300.000 lidí čelí humanitární katastrofě, skoro bez jídla a léků, varuje podle Reuters ukrajinské ministerstvo zahraničí.

Bratislavská továrna automobilky Volkswagen na začátku týdne kvůli nedostatku součástek i v souvislosti s konfliktem na Ukrajině přerušila výrobu.

Kvůli sankcím bylo ruským aerolinkám v zahraničí zabaveno 78 letadel, řekl ministr dopravy. Moskva jedná i se zahraničními pronajímateli letadel.

https://www.patria.cz/zpravodajstvi/492 ... nline.html
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
Kolovrat
Active Member
Príspevky: 128
Dátum registrácie: Ut 06 07, 2021 11:33 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: UA - NEWS

Príspevok od používateľa Kolovrat »

Neuvěřitelný odposlech ruského důstojníka:
- Je to horší než Čečensko
- 50 % vojáků má omrzliny
- Nemohou evakuovat mrtvé
- RU letadlo shodilo bombu na vlastní pozice.
- Vojáci nemají neprůstřelné vesty. Když si jeden z nich stěžoval veliteli, bylo mu řečeno "synu, buď silný".

https://twitter.com/lukasvalasek/status ... gF7ajA8PMQ

- One column was hit with Grad rockets. Can’t even figure out if it was friendly fire
- Medics only have bandages. Can’t help with frostbite
- No hot stove
- Digging trenched to sleep in
- Commander of 49th CAA told troops on 4th day that war will be over in hours
- Troops don’t have body armor. When one complained to commander was told “son, be strong”
- This special operation is a “madhouse”
- Being told not to destroy buildings - it’s insanity. Unless we destroy everything and turn into dirt along with the civilians, nothing can happen
- TV says we are moving forward. But we just drive through without clearing up villages. And now we have to defend from all sides because they are attacking everywhere
- They thought this would be like a parade ride
- Our task was to get to Mykolaiv. And we are sitting here
Adammd
Guru Member ****
Príspevky: 1825
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 202 times
Been thanked: 114 times

Re: UA - NEWS

Príspevok od používateľa Adammd »

Moze, aj nemusi byt pravda. Takuto nahravku ale s opacnym vyznamom natocim aj ja s mojimi UA priatelmi. V dnesnej dobe fake news osobne neverim takmer nicomu, ze niekomu ide o "mna" alebo o "nas". Ale toto patri skor do denneho pokecu, Juggler asi nebude stastny, ked sa sem budu davat tieto "overene" spravy, inak to tu skonci s roznymi twitter odkazmi, napr. ze CZ/PL delegacia nebola na navsteve o Zelenskeho v Kyjevi, ale on bol za nimi v Polsku.
f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: UA - NEWS

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

Anatolij Čubajs /byvaly vicepremier a minister financi/ doteraz poradca prezidenta,rezignoval dnes na svoju funkciu kvoli nesuhlasu s ruskou invaziou na Ukrajinu.
https://t.co/MMEDrTal6V

--

Na Ukrajině měl padnout už 15. vysoký ruský důstojník. Je to nejvíce od 2. světové války
https://www.novinky.cz/zahranicni/evrop ... d=40391408
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15694
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 991 times
Been thanked: 1343 times

Re: UA - NEWS

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Biden vidí "reálne riziko", že Putin nasadí na Ukrajine chemické zbrane, a to v komentároch, ktoré vyslovil počas odchodu z Bieleho domu do Európy. Biden sa vo štvrtok zúčastní na samitoch NATO, Skupiny siedmich krajín a Európskej únie v Bruseli, kde sa pokúsi spojiť spojencov a partnerov, aby podporili tvrdý prístup jeho administratívy k Rusku a naznačili jednotný postup voči Číne.

Ruský vyslanec pre klímu Anatolij Čubajs rezignoval a opustil krajinu, čo zdôvodnil svojím nesúhlasom s vojnou prezidenta Vladimira Putina na Ukrajine, ako uviedli dve osoby oboznámené so situáciou. Čubajs, známy ako architekt ruskej privatizácie v 90. rokoch, je najvyššie postaveným predstaviteľom, ktorý sa v súvislosti s inváziou rozišiel s Kremľom. Čubajs tiež poskytol Putinovi svoju prvú prácu v Kremli v polovici 90. rokov a spočiatku vítal jeho nástup k moci na konci tohto desaťročia.

Poľsko sa pripojilo k vlne krajín východnej Európskej únie, ktoré vyhostili ruských diplomatov, a nemecký kancelár Olaf Scholz povedal, že Rusko len začína pociťovať najtvrdšie dôsledky sankcií. Dodal, že ďalšie opatrenia sú na ceste, aj keď jeho vláda sa ohradila proti návrhu zakázať dovoz ruskej energie.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa prostredníctvom videolinky zúčastní na tohtotýždňovom mimoriadnom samite NATO, na ktorom sa bude diskutovať o vojne. Biden, ktorý vo štvrtok cestuje na stretnutia do Európy, uviedol, že ďalšie sankcie budú oznámené počas jeho cesty

Ukrajinský prezident Zelenskyj uviedol, že rozhovory s Ruskom sú ťažké a niekedy konfrontačné, a zároveň poznamenal, že 100 tisíc ľudí žije v Mariupole v neľudských podmienkach bez jedla, vody a liekov.

Guvernér ukrajinského Luhanska uviedol, že bolo dohodnuté miestne prímerie s cieľom evakuovať civilistov z niektorých miest; ukrajinský vicepremiér povedal, že na stredu bolo dohodnutých deväť humanitárnych koridorov.

Ruský minister zahraničných vecí Lavrov prostredníctvom Sky News Arabia hovorí, že rozširovanie NATO na východ pokračuje bez ohľadu na to, či je konkrétna krajina členom; dodáva, že Rusko varovalo, že jeho záujmy budú ohrozené, ak Ukrajina vstúpi do EÚ, ale Rusko nebolo vypočuté.

Ruský veľvyslanec bol predvolaný na poľské ministerstvo zahraničných vecí, pričom podľa zdrojov PAP by malo byť z Poľska vyhostených približne 40 ruských diplomatov; v reakcii na to ruské ministerstvo zahraničných vecí tvrdí, že Poľsku sa pomstí, ak vyhostí ruských diplomatov.

Ruský Kremeľ tvrdí, že vojenská operácia na území Ukrajiny prebieha podľa plánu, prípadný kontakt ruských síl s jednotkami NATO by mohol spôsobiť ťažko napraviteľné následky.

Americký prezident Biden podľa WSJ s odvolaním sa na predstaviteľov administratívy už vo štvrtok oznámi sankcie voči viac ako 300 členom dolnej komory ruského parlamentu.

Americkí senátori majú podľa Axiosu rokovať s ministerkou financií USA Yellenovou o zmrazení ruských zlatých aktív.

Ruský vicepremiér Novak povedal, že v prípade potreby rokujú s ázijskými partnermi o zvýšení vývozu ropy.

Obrana/vojenský sektor
Ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva uviedlo, že ukrajinské civilné obyvateľstvo v Ruskom okupovaných mestách naďalej protestuje proti ruskej kontrole, pričom snahy Ruska o potlačenie obyvateľstva zlyhali a pravdepodobne bude používať čoraz násilnejšie a donucovacie opatrenia.

Ukrajinský prezident Zelenskyj tvrdí, že ruské sily využívajú uzavretú zónu v Černobyle na prípravu nových útokov.

https://www.zerohedge.com/military/here ... r-march-23
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15694
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 991 times
Been thanked: 1343 times

Re: UA - NEWS

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Ukrajinci obklíčili ruské jednotky v Irpini, Buči a Hostomelu, uvedly místní úřady. Oblasti severozápadně od Kyjeva hrozí humanitární katastrofa.

Ruská armáda se snaží obklíčit ukrajinské jednotky na východě země - postupuje od Charkova a Mariupolu, uvedlo britské ministerstvo obrany.

Firmy z EU zasažené protiruskými sankcemi budou mít nárok na státní pomoc až 400.000 eur. Evropská komise uvolnila příslušná pravidla pomoci.

Ruské síly zničily pomocí vysoce přesné zbraně arzenál u ukrajinského Rivne, tvrdí Moskva. Rusko přišlo dohromady o 15.600 vojáků, uvádí Kyjev.

https://www.patria.cz/zpravodajstvi/492 ... nline.html
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3825
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 126 times
Been thanked: 338 times
Kontaktovať používateľa:

Re: UA - NEWS

Príspevok od používateľa osamely chodec »

Firmy z EU zasažené protiruskými sankcemi budou mít nárok na státní pomoc až 400.000 eur. Evropská komise uvolnila příslušná pravidla pomoci.

dalsie tlacenie novych penazi...
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Porozumiet znamená zvyknúť si.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: UA - NEWS

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

Ukrajinci: Obklíčili jsme Rusy u Kyjeva. Může jít o největší vítězství války, řekl expert
https://cnn.iprima.cz/ukrajinci-obklici ... d=15883369
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15694
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 991 times
Been thanked: 1343 times

Re: UA - NEWS

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Valné shromáždění OSN odhlasovalo vyloučení Ruska z Rady OSN pro lidská práva. Návrh podpořilo 93 zemí, proti se vyslovilo 24, informuje Reuters.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Napísať odpoveď

Návrat na "Politika a názory o spoločnosti"