osamely chodec napísal: ↑Ut 21 06, 2022 3:23 pm
dnes som si chcel zmenit moje dlhopisove ( isté ) portfolio na akciove, lebo som sa zmieril, ze ako co chvila dochodca mi trhy moje dlhopisove vraj garantovane (dalsia loz) uplne zruinuju pri raste urokov. Zistil som vsak, ze poslanci to dokonale zabetonovali a ja ako preddochodca nemozem byt 100% v akciovom fonde, zo zakona od 52 rokov kazdy rok musim dat 10% majetku do dlhopisov povinne. Hroza.
@chodec: viď. nižšie odsek 2 § 92...
PRAVIDLÁ STAROBNÉHO DÔCHODKOVÉHO SPORENIA
§ 92
(1) Ak odseky 2 a 3 neustanovujú inak, musí mať sporiteľ v dlhopisovom garantovanom dôchodkovom fonde v prvý deň kalendárneho mesiaca, v ktorom dovŕši
a) 52 rokov veku, najmenej 10 % čistej hodnoty svojho majetku zodpovedajúcej aktuálnej hodnote dôchodkových jednotiek pripísaných z povinných príspevkov,
b) 53 rokov veku, najmenej 20 % čistej hodnoty svojho majetku zodpovedajúcej aktuálnej hodnote dôchodkových jednotiek pripísaných z povinných príspevkov,
c) 54 rokov veku, najmenej 30 % čistej hodnoty svojho majetku zodpovedajúcej aktuálnej hodnote dôchodkových jednotiek pripísaných z povinných príspevkov,
d) 55 rokov veku, najmenej 40 % čistej hodnoty svojho majetku zodpovedajúcej aktuálnej hodnote dôchodkových jednotiek pripísaných z povinných príspevkov,
e) 56 rokov veku, najmenej 50 % čistej hodnoty svojho majetku zodpovedajúcej aktuálnej hodnote dôchodkových jednotiek pripísaných z povinných príspevkov,
f) 57 rokov veku, najmenej 60 % čistej hodnoty svojho majetku zodpovedajúcej aktuálnej hodnote dôchodkových jednotiek pripísaných z povinných príspevkov,
g) 58 rokov veku, najmenej 70 % čistej hodnoty svojho majetku zodpovedajúcej aktuálnej hodnote dôchodkových jednotiek pripísaných z povinných príspevkov,
h) 59 rokov veku, najmenej 80 % čistej hodnoty svojho majetku zodpovedajúcej aktuálnej hodnote dôchodkových jednotiek pripísaných z povinných príspevkov,
i) 60 rokov veku, najmenej 90 % čistej hodnoty svojho majetku zodpovedajúcej aktuálnej hodnote dôchodkových jednotiek pripísaných z povinných príspevkov,
j) 61 rokov veku, 100 % čistej hodnoty svojho majetku zodpovedajúcej aktuálnej hodnote dôchodkových jednotiek pripísaných z povinných príspevkov.
(2) Ak sporiteľ písomne oznámi dôchodkovej správcovskej spoločnosti, že má záujem o zníženie minimálneho percentuálneho pomeru čistej hodnoty svojho majetku v dlhopisovom garantovanom dôchodkovom fonde podľa odseku 1, tento minimálny percentuálny pomer sa zníži o polovicu.
Keď je ochota na jednej strane, môže vzniknúť ochota aj na strane druhej.