Nejčernější scénář
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
- Honzajs
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: So 13 01, 2007 9:58 am
- Been thanked: 1 time
Re: Nejčernější scénář
Já netvrdím, že kupuji teď. Pěkně si počkám na další pokles. To ale neznamená, že si pomalu nevybírám potenciální cíle pozdějších nákupů. Mám čas na analýzu, nic mi zatím neuteče.
Co když se vláda USA rozhodne napumpovat stovky miliard USD do ekonomiky ne přes navýšení kapitálu bank, ale přes objednávky služeb, tedy přes růst tržeb firem?
Pro nejvíce participující firmy by to mohlo znamenat rychlejší překonání krize a výrazné oddělení se od zbytku pelotonu.
Co když se vláda USA rozhodne napumpovat stovky miliard USD do ekonomiky ne přes navýšení kapitálu bank, ale přes objednávky služeb, tedy přes růst tržeb firem?
Pro nejvíce participující firmy by to mohlo znamenat rychlejší překonání krize a výrazné oddělení se od zbytku pelotonu.
Navíc vývoj akcií nekoreluje s vývojem reálné ekonomiky. Minimálně se ode dna odráží eště za "hluboké krize". Poznat správně dno je tak téměř nemožný.
- Honzajs
- Guru Member ****
To je pravda, já si ani ambice trefit dno nedělám. Dno (nebo vrchol) se trefí jenom náhodou.Ferin007 napísal:Navíc vývoj akcií nekoreluje s vývojem reálné ekonomiky. Minimálně se ode dna odráží eště za "hluboké krize". Poznat správně dno je tak téměř nemožný.
- Honzajs
- Guru Member ****
Rozpad eura na dohled?Honzajs napísal:Jenom bodově:
* Problémy USA se splácením závazků - tak do roka
* Odmítnutí Číny a dalších zemí nakupovat US vládní dluhopisy
* Krach USD (rychlý pád o desítky procent) oproti hlavním měnám - tak do jara / léta 2009
* Krach na trhu US vládních dluhopisů
* Rozpad eura, rozdělení "sever" a "jih"
* Uvedení měn krytých zlatem na trh /rubl, arabský dinár)
* Default COMEXu
* Odstoupení Paulsona
Zdá se, že je snad vyřešen úplně nejčernější bod - zajištění krátkodobého financování firem. To na sebe vzal Fed. Nefunkčnost zde by znamenala totální rozklad hospodářství vyspělých zemí v horizontu týdnů.
Doufám, že z výše uvedených bodů se NEVYPLNÍ ANI JEDEN. Vyplnění jakéhokoliv z nich by byl pro mne jasný SELL signál:
* Ekonomická deprese
* SP 500 na úrovni 200-300 bodů
http://www.ct24.cz/ekonomika/evropa/330 ... okracovat/
Spíš naopak.
Právě sem to před chvilou četl taky, i když jinde.
Šance, že se ten jaho návrh přijme, vydím jako hodně reálnou, čož by poměrně dost zaplnilo
tu mezeru, která je euru vyčítána.
PS: Jinak by mě docela zajímalo, kdo vymyslel ten českej překlad "cestovní mapa". Požívá se to už několik posledních let, ale je to hrůza. O žádnou "mapu" nejde. A každá mapa je cestovní. Třeba "cestovní plán" nebo "cestovní scénář" mi přinde daleko lepší a přesnější.
to mas pravdu a nejaku korekciu smerom hore by to asi chcelo, ale zda sa mi ze moc vela ludi si mysli ze su akcie lacne a chce nakupovat. a to prave na bottom nevyzera. bottom je vascinou vtedy, ked to vzda posledny optimista. a optimistov je stale dost.Ferin007 napísal:Navíc vývoj akcií nekoreluje s vývojem reálné ekonomiky. Minimálně se ode dna odráží eště za "hluboké krize". Poznat správně dno je tak téměř nemožný.
Taková situace ale nenastala nikdy a doufám, že ani nenastane. Dycky je na trhu někdo, kdo je ochotnej nakupovat, jinak by kurzy skončily okamžitě na nule. Jinak říjnovej vývoj moc nevypovídá o tom, že by tady byly nějaký tlupy optimistů.jonatanus napísal: to mas pravdu a nejaku korekciu smerom hore by to asi chcelo, ale zda sa mi ze moc vela ludi si mysli ze su akcie lacne a chce nakupovat. a to prave na bottom nevyzera. bottom je vascinou vtedy, ked to vzda posledny optimista. a optimistov je stale dost.
pochopitelne som to nemyslel doslovane.. v 87 ked zacinal posledny bull market nezajimali akcie vobec nikoho..Ferin007 napísal:Taková situace ale nenastala nikdy a doufám, že ani nenastane. Dycky je na trhu někdo, kdo je ochotnej nakupovat, jinak by kurzy skončily okamžitě na nule.
vid jan traxler - kdo dneska nakupi bude multimilionar...Jinak říjnovej vývoj moc nevypovídá o tom, že by tady byly nějaký tlupy optimistů.
za tento prepad mozu skorej hedge fondy, margin calls, atd..
az by tu bola nalada ze ekonomika pojde do prdele dalsich 20 rokov a do akcii sa vobec neoplati investovat - to by som bral napriklad ako dno.. dneska si skorej precitas ze mas nakupovat, lebo akcie su lacne.
Já myslím, že je to daný i historickou zkušeností. Takový situace se neustále opakují, nakonec ale dycky šly trhy zase nahoru. Není důvod teď tvrdit opak. Neska už by nikdo neudělal to, co ve 29, že by trhal akcie a házel je po parketu, jen proto, že ztratily 50 %. Teda aspoň doufám.jonatanus napísal: vid jan traxler - kdo dneska nakupi bude multimilionar...
za tento prepad mozu skorej hedge fondy, margin calls, atd..
az by tu bola nalada ze ekonomika pojde do prdele dalsich 20 rokov a do akcii sa vobec neoplati investovat - to by som bral napriklad ako dno.. dneska si skorej precitas ze mas nakupovat, lebo akcie su lacne.
Ad J.Traxler. Portfolio manažeři, správci fondů, makléři atd. toto budou tvrdit dycky, i kdyby to náhodou pravda nebyla. V opačným případě přindou o job.
Jinak bez toho, že velká skupina investorů bude NEUSTÁLE bullish, by se trhy neotočily nikdy. Negativní zprávy totiž generují další propady a nakonec sou ty negativní zprávy samy generovaný těma propadama, pač převažuje pesimictická nálada. Impulsem nebývá obrat ekonomiky, pač jak už sem uvedl, trhy začínají růst s předstihem. Impulsem bývá to, že někdo začne ve velkým nakupovat. A tá skupina musí být dostatečně velká.
Jonatanus, to hovorili vsetci "poradcovia" aj v r. 2001,2002,2003, ze treba nakupovat, ze akcie su lacne.
Do stavu ignoracie akcii na trhu sa dostanes naozaj raz za cas. Ale aj vtedy bude tazke odhadnut kedy nastupit vid. Japonsko od r. 1990.
Do stavu ignoracie akcii na trhu sa dostanes naozaj raz za cas. Ale aj vtedy bude tazke odhadnut kedy nastupit vid. Japonsko od r. 1990.
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 30 11, 2006 8:31 pm
- Kontaktovať používateľa:
ale zase to ani nebola taká katastrofa - padanie na dno trvalo iba 3 roky a na dividendách si sa mohol veľmi pekne zahojiť. Čiže ak by sme aj 1,5-2 roky ešte padali, tak to ako najväčšiu katastrofu svetovú nevidím.Neska už by nikdo neudělal to, co ve 29, že by trhal akcie a házel je po parketu
Kríza trvala až do vojny, ale akcie sa otočili už v 1932.
ono je este otazka kolko klesnu earnings.. pretoze potom sa velmi lahko stanu z lacnych akcii drahe.
nemyslim si ze to bude koniec sveta, ale realne ekonomicke dopady sa este len zacnu prejavovat, resp. deju sa dneska - v earnings budu videt za 3-6 mesiacov.
prepad moze trvat rok-dva.. druha vec ze akcie mozu stagnovat 15 rokov - 66 -> 80.
doteraz vacsina vsetky problemy podcenovala (hypoteky, banky, financnu krizu..) teraz mozno podcenuju ekonomicku krizu.. pretoze tu nevidis v headlineoch, ale co citam o tych startupoch a napriklad firmy s ktorymi sme v nejakom kontakte - vsetci su pokakani - nemame peniaze, nevieme co bude.. (nie ze by to bola statisticky vyznamna vzorka)
ak je niekdo 100% cash, nieco nakupit by sa asi patrilo, ale nikam by som sa neponahlal..
suhlasim s honzajsom..
nemyslim si ze to bude koniec sveta, ale realne ekonomicke dopady sa este len zacnu prejavovat, resp. deju sa dneska - v earnings budu videt za 3-6 mesiacov.
prepad moze trvat rok-dva.. druha vec ze akcie mozu stagnovat 15 rokov - 66 -> 80.
doteraz vacsina vsetky problemy podcenovala (hypoteky, banky, financnu krizu..) teraz mozno podcenuju ekonomicku krizu.. pretoze tu nevidis v headlineoch, ale co citam o tych startupoch a napriklad firmy s ktorymi sme v nejakom kontakte - vsetci su pokakani - nemame peniaze, nevieme co bude.. (nie ze by to bola statisticky vyznamna vzorka)
ak je niekdo 100% cash, nieco nakupit by sa asi patrilo, ale nikam by som sa neponahlal..
suhlasim s honzajsom..
- Honzajs
- Guru Member ****
Podle mne je dno ještě dost hluboko pod námi. Důvody jsem zde psal již několikrát. Nyní ještě k porovnání s 30. léty 20. století.
Měřeno SP500, jsem nyní cca 40% pod vrcholem 2007. Když se podívám na DJIA z let 1929 a dál, tak vrchol v roce 1929 byl na zhruba 380 bodech, 40% dolů dává úroveň kolem 230 bodů.
Po prolomení této hranice směrem dolů v roce 1930 se nad tuto úroveň se trh poprvé dostal až v roce 1950, tedy 21 let po krachu.
Dno z roku 1932 leželo mnohem níže - na hranici 40 bodů DJIA - by dnes odpovídalo cca 160 bodům SP500 (to není zas tak daleko od mého nejčernějšího scénáře).
Doporučuji poslední časopis Euro. Současnou situaci přirovnávají ke krizi 1873, ne 1929.
Chci se na to podívat podrobněji.
P.S.
V tomto příspěvku jsem jenom opravil počet let od krachu do roku 1950, měl jsem tam překlep
Měřeno SP500, jsem nyní cca 40% pod vrcholem 2007. Když se podívám na DJIA z let 1929 a dál, tak vrchol v roce 1929 byl na zhruba 380 bodech, 40% dolů dává úroveň kolem 230 bodů.
Po prolomení této hranice směrem dolů v roce 1930 se nad tuto úroveň se trh poprvé dostal až v roce 1950, tedy 21 let po krachu.
Dno z roku 1932 leželo mnohem níže - na hranici 40 bodů DJIA - by dnes odpovídalo cca 160 bodům SP500 (to není zas tak daleko od mého nejčernějšího scénáře).
Doporučuji poslední časopis Euro. Současnou situaci přirovnávají ke krizi 1873, ne 1929.
P.S.
V tomto příspěvku jsem jenom opravil počet let od krachu do roku 1950, měl jsem tam překlep
Naposledy upravil/-a Honzajs v Ut 21 10, 2008 4:03 pm, upravené celkom 1 krát.
zas 1929 zacinal z totalnej bubliny (vid te tvoje videa), v 2007 neboli akcie nijak extremne predrazene... (keby sa nestalo to co sa deje teraz, dneska sa uz samozrejme javia ako drahe)
Naposledy upravil/-a jonatanus v Ut 21 10, 2008 3:57 pm, upravené celkom 1 krát.
Honzajs neustále přitvrzuje a vůbec nás nešetří!Honzajs napísal: Doporučuji poslední časopis Euro. Současnou situaci přirovnávají ke krizi 1873, ne 1929.
Nebo rači
Navíc v té době se nijak neangažoval stát nebo nějaký mezinárodní instituce.jonatanus napísal:zas 1929 zacinal z totalnej bubliny (vid te tvoje videa), v 2007 neboli akcie nijak extremne predrazene... (keby sa nestalo to co sa deje teraz, dneska sa uz samozrejme javia ako drahe)
- Honzajs
- Guru Member ****
Dobře, ppro účely porovnání oupravíme výpočet pro rok 1929. P/E bylo kolem 25, pokud se nepletu.
Po úpravě roku 2008 (P/E 18), snížím hodnotu vrcholu DJIA 275 bodů. 40% pokles dolů pak představuje hranici 160 bodů. Zhruba na této úrovni uzavřely akcie rok 1930. Zpět nad 160 bodů se pak vrátily až v roce 1945,tedy po 15 letech od krachu.
Ani tak žádná sláva.
Po úpravě roku 2008 (P/E 18), snížím hodnotu vrcholu DJIA 275 bodů. 40% pokles dolů pak představuje hranici 160 bodů. Zhruba na této úrovni uzavřely akcie rok 1930. Zpět nad 160 bodů se pak vrátily až v roce 1945,tedy po 15 letech od krachu.
Ani tak žádná sláva.
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
nie tak ako dnes, ale cez New DealNavíc v té době se nijak neangažoval stát nebo nějaký mezinárodní instituce.
ale dividendy podniky vyplácali 5-15% aj počas krízy. Dnes nie je taká váha na dividendách a nevyplatený zisk v dividendách sa teoreticky prejavína väčšom raste.Zpět nad 160 bodů se pak vrátily až v roce 1945,tedy po 15 letech od krachu.
Jinak recese je poměrně častej a bežnej jev, ale takový propady, jak tady projektuje Honzajs, tomu většinou neodpovídaly. Když už, tak většinou byly spojený s nějakou bublinou, jak píše Jonatanus. Ta se tady ale od 2000-2003 nestihla vytvořit.
Ne ne, ten přišel až pak. Do té doby nic.filip glasa napísal: nie tak ako dnes, ale cez New Deal
Navíc ND pomohl (pokud vůbec) spíš reálné ekonomice, trhy už v tu dobu rostly.
Na to, že se do té doby stihla vměstnat největší světová krize a největší světovej válečnej konflikt, tak to není zas tak špatný.Honzajs napísal:Dobře, ppro účely porovnání oupravíme výpočet pro rok 1929. P/E bylo kolem 25, pokud se nepletu.
Ani tak žádná sláva.
- Honzajs
- Guru Member ****
Válečný konflikt USA pomohl. Materiální ztráty nula (pominu-li Pearl harbor) výroba zbraní nastartovala ekonomiku.
Dne jsou dividend výrazně menší, tím hůř pro dnešek.
Dne jsou dividend výrazně menší, tím hůř pro dnešek.
- Honzajs
- Guru Member ****
OMYL, já vás ještě šetřím.Ferin007 napísal: Honzajs neustále přitvrzuje a vůbec nás nešetří!![]()
Nebo rači![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
?
Včera večer jsem četl posledního Willieho. Co psal, sem snad ani dávat nebudu. To byste mně pak rovnou nařkli ze šíření poplašných zpráv
dneska sa miesto dividend robi buyback, takze sa neda uplne porovnavat historicky a dnesny dividend yield
- Honzajs
- Guru Member ****
Buyback podle mne ale nahrazuje spíše mimořádné dividendy, než ty pravidelně vyplácené.
Honzajs napísal:Buyback podle mne ale nahrazuje spíše mimořádné dividendy, než ty pravidelně vyplácené.

ten trend je jasny
Ekonomice v celkovým důsledku asi jo. Ale pozitivní efekt na finační trhy, alespoň ze záčátku války, hledám marně. Pearl Harbor byl několikanásobně horší, než 21. září.Honzajs napísal:Válečný konflikt USA pomohl.
To je spíš pozitivní, ne?Honzajs napísal:Dne jsou dividend výrazně menší, tím hůř pro dnešek.
- Honzajs
- Guru Member ****
V době krize měli akcionáři při malých cenách akcií alespoň nějaký příjem. Ale dnes? Proto negativní.
-
janula
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Po 14 05, 2007 12:22 pm
- Been thanked: 4 times
no, precitala som Willieho, ale v podstate som nepochopila, kto by z tejto hry mohol vyjst ako vitaz. Ak dolar prestane byt menou cislo jedna a euro sa rozpadne (ako predpoklada inde ), ropa pojde dole a tym padom aj meny ropnych statov, zlato v podstate fyzicky nestaci na tuto ulohu (a ak by aj ho ustanovili, tak zasa len docasu nestaci minimalne na technologicky pokrok a rast ekonomik sveta) a Cina bude mat problemy pri nedostatku dopytu (a tak isto Japonsko). Emerge market budu padat v dosledku stahovania penazi z tychto aktiv....preboha kam to podla teba pojde???
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
v takomto prípade by bolo úplne jedno či máme, alebo nemáme o 20% viac či menej peňazípreboha kam to podla teba pojde?
- Honzajs
- Guru Member ****
Willieho články na webu jsou dost pesimistické. Ale jeho záříjové a říjnové číslo Hat Trick Reportu, to je ještě silnější káva...janula napísal:no, precitala som Willieho, ale v podstate som nepochopila, kto by z tejto hry mohol vyjst ako vitaz. Ak dolar prestane byt menou cislo jedna a euro sa rozpadne (ako predpoklada inde ), ropa pojde dole a tym padom aj meny ropnych statov, zlato v podstate fyzicky nestaci na tuto ulohu (a ak by aj ho ustanovili, tak zasa len docasu nestaci minimalne na technologicky pokrok a rast ekonomik sveta) a Cina bude mat problemy pri nedostatku dopytu (a tak isto Japonsko). Emerge market budu padat v dosledku stahovania penazi z tychto aktiv....preboha kam to podla teba pojde???
horsie jako toto?Honzajs napísal:Ale jeho záříjové a říjnové číslo Hat Trick Reportu, to je ještě silnější káva...
http://www.youtube.com/watch?v=QlYmO4S_Dkk
- Honzajs
- Guru Member ****
Na Video kouknu, jeho shrnutí zní:
EXPECT GRAND CRISIS AHEAD. EXPECT PROFOUND DISLOCATION EVENTS AHEAD. EXPECT PRICE DISCONTINUITY IN GOLD & SILVER AHEAD. FOREIGNERS HAVE PLANNED TO PULL THE RUG OUT FROM UNDER AMERICANS. THEY AWAIT THE RIGHT MOMENT OF WEAKNESS AMIDST CRISIS. THAT MOMENT IS COMING, AS ASSURED AS THE DAWN FOLLOWS THE NIGHT. THE END TO THE NIGHTMARE OF CORRUPTION IN LEADERSHIP AND STEWARDSHIP OF THE USDOLLAR AND USTREASURY IS NEAR. IF YOU BELIEVE THESE WORDS ARE EMPTY, GET BACK TO ME IN 4 TO 6 MONTHS. THE FLOW OF EVENTS IS ACCELERATING.
Nejlepčí ale je, že ti největší pesimisti sou stejně většinou plně zainvestovaní v akciích (eventuelně ve zlatě, když už). Schválně by mě zajímala skladba Willieho portfolia. 
- Honzajs
- Guru Member ****
SKF má v plusu, zbytek (zlaté a stříbrné doly) má v mínusu cca 30-60%.Ferin007 napísal:Nejlepčí ale je, že ti největší pesimisti sou stejně většinou plně zainvestovaní v akciích (eventuelně ve zlatě, když už). Schválně by mě zajímala skladba Willieho portfolia.
No vidím, že ti zkopíroval celý portfolio!! Chybí tam jen ten Microvision.Honzajs napísal: SKF má v plusu, zbytek (zlaté a stříbrné doly) má v mínusu cca 30-60%.
- Honzajs
- Guru Member ****
Naštěstí ne.
Protože jsem chtěl koupit bankovní put, dost komoditních pozic jsem prodal na přelomu let 2007/2008. Sice se ztrátou a sebezapřením, ale dráže, než jsou akcie teď. Klika. Nějaké pozůstatky tam samozřejmě mám, i to MVIS
Protože jsem chtěl koupit bankovní put, dost komoditních pozic jsem prodal na přelomu let 2007/2008. Sice se ztrátou a sebezapřením, ale dráže, než jsou akcie teď. Klika. Nějaké pozůstatky tam samozřejmě mám, i to MVIS
A jak vidíš kubíku EUR/CZK? Potřeboval bych vyměnit, tak přemýšlím, estli eště počkat. Mohlo by se to svézt s forintem, navíc dolar furt posiluje.kubik napísal:Jak jsem psal na Honzajsovym webu,podle TA,na kterou se celkem dost spoléhám,ropa asi půjde k 52,stříbro k 4,65,usd/jpy k 78 atd,podle mě se pomalu stává z recese deflační spirála.(ostatní komodity jsem zatím nekoukal,podívám se později a napíšu--u zlata to ale nyní nevidím vůbec)