Ako si nastaviť životnú poistku

Zadajte dopyt na konkrétnu požiadavku sporenia, investovania či poistenia seba, alebo rodiny, alebo vypracovanie finančného plánu.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
ondro
Silver Member *
Príspevky: 172
Dátum registrácie: St 30 03, 2016 8:16 pm
Been thanked: 2 times

Ako si nastaviť životnú poistku

Príspevok od používateľa ondro »

Cieľom mnou požadovaného poistenia je chrániť sa pred trvalým výpadkom príjmov v dôsledku akejkoľvek neočakávanej situácie tak, aby som si vedel dlhodobo udržať určitý životný štandard a mohol si dovoliť opatrovateľku. Odvody do SP nemám ani len minimálne, ani nebudem mať, preto riešim komerčne. Riziká s krátkodobými výpadkami ako PN ma nezaujímajú, v živote som na nej nebol ak to nie je nevyhnutné, ani nebudem. Nejaký majetok po mne zostane a som single, takže reálne ŽP ani moc nepotrebujem. IŽP mi vysvetľovať netreba.

Zaujíma ma názor, akým spôsobom mať pokryté riziká. Či ísť skôr do kritických chorôb, kde predpokladám stačí diagnóza, ale riskujem, že niečo nebude na zozname a je to jednorazová platba, alebo radšej ísť do všeobecnej invalidity s jednorázovým vyplatením alebo ísť do invalidity s pravidelnou rentou.

Viem, že na vyhlásenie invalidity musím byť najskôr pol roka PN a že pravidelná renta je dlhodobo udržateľnejšia ale nepoznám štatistiky, s akou pravdepodobnosťou sa dokážem dožiť toho, aby sa mi oplatila. Alebo lepšie mať to vyvážené medzi jednorázovým, pravidelným a chorobami?
aviceN
Gold Member **
Príspevky: 389
Dátum registrácie: Št 07 01, 2021 10:24 am
Has thanked: 157 times
Been thanked: 130 times
Kontaktovať používateľa:

Re: Ako si nastaviť životnú poistku

Príspevok od používateľa aviceN »

Ahoj ondro,

co sa tyka zivotneho poistenia, ja odporucam kryt len velke rizika (must have), tj.

smrt - pre pripad ak je uver, hypo, jednoducho zavazky, ak si zivitel rodiny, tiez to treba zohladnit
kriticke ochorenia - urcite nenajdes jednu najlepsiu volbu pri komercnych poistovniach, jedna ma to, druha ma hento, ale urcite to tvori zaklad zivotneho poistenia
trvale nasledky urazu s progresiou - tiez velke riziko, clovek nikdy nevie kedy sa mu nieco stane
invalidita 40+/70+ - vo vseobecnosti odporucam 40%+, kedze pokryva vacsie mnozstvo "diagnoz", invalidita teda moze vzniknut urazom, ale aj chorobou, to druhe je samozrejem castejsie, tu odporucam linearne klesajuce krytie, je to lacnejsie a vies sa viac vyhrat s cenou

Vsetko ostatne povazujem za "nice to have", a osobne nic snad okrem PN (snad aj toto len v pripade ze clovek nema kratkodobu rezervu - 6-12 mesiacov prijmov) nepovazujem za potrebne mat.
Viac info o mojej EIC ponuke bez manažérskeho poplatku na: https://www.pasivneinvestovanie.sk/
Murosik
Silver Member *
Príspevky: 211
Dátum registrácie: So 20 11, 2021 8:44 pm
Has thanked: 56 times
Been thanked: 48 times

Re: Ako si nastaviť životnú poistku

Príspevok od používateľa Murosik »

Súhlasím.
Ale ak si chceš už pokryť nejaké najrizikovejšie diagnózy, tak by som si dal spraviť rozbor DNA, kde vedia zistiť na aké choroby máš predispozície a na tie by som sa pri poistení zameral. V podstate Ti to dosť peňazí môže ušetriť.
Napísať odpoveď

Návrat na "Potrebujem investovať, sporiť, poistiť sa"