DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Politika, svetonázory, naša spoločnosť
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
capitalcapital
Gold Member **
Príspevky: 337
Dátum registrácie: Ut 27 02, 2018 8:51 am
Has thanked: 42 times
Been thanked: 51 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa capitalcapital »

Amnesty International: Ukrajinská armáda ohrozuje civilistov umiestňovaním zbraní do obytných oblastí
https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/63 ... h-oblasti/
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

Ua nemoze fungovat bez Chersonskej oblasti. Preto urobia cokolvek aby ju ziskali nazad. Otazkou uz len je, ake obete to bude stat a kolko to bude trvat. Donbas je nezaujimavy, Cherson je klúčový.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa JUGGLER »

„Päť z deviatich balistických striel, ktoré vypálila Čína, dopadlo do výlučnej hospodárskej zóny Japonska,“

https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/63 ... ckej-zony/

Takisto podľa Taiwanu vypálila čínska armáda 11 balistických rakiet do vôd okolo ostrova.

Ked si nájdem večer čas, tak niekde som videl ,,takmer,, obnovenie vojenského konfliktu medzi Srbskom a Kosovom ( američania to diplomaticky zahasili , resp. presunuli problém na pozdejšie )
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4000
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 62 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Trumpeta1978 napísal: Št 04 08, 2022 2:21 pm Donbas je nezaujimavy, Cherson je klúčový.
Presne tak to je. A ked si vsimnes, v prvom tyzdni vojny Rusi na Donbase nepostupili skoro ani o milimeter. Vobec sa zbytocne nevycerpavali. Urobili vypad na Kyjev, ze bud sa Zelenskeho stupenci roztrasu a utecu aj len pri vypade, ako to bolo v 2014 na Kryme ... alebo ze ked neutecu, zoberu si klucovy Cherson, zatial co budu mat Zelenskeho Ukrajinci velky humbuk okolo Kyjeva. A neskor si postupne zobrali Mariupol. So zobranim tych 2 miest si prakticky vybudovali velmi dobru vychodziu poziciu na vyhranie tej vojny z dlhodobeho hladiska. Lebo sa bojuje mimo ich hospodarskej zakladne, zasobovacie trasy maju v porovnani s USA/UK minimalne a cas hra proti Zelenskeho Ukrajincom. Ak jeho zapadnym patronom nedokaze dorucit vysledky, bude prenechany osudu ako Ciachovska z Bieloruska, Guaido z Venezuely a Ghani z Afganistanu. V sucasnosti kazdy z nich ak by sa ukazal v domovskej krajine pojde zrejme rovno k muru. Loseri, ktorym moze ist kondolovat akurat tak Caputova alebo Korcok.
JUGGLER napísal: Št 04 08, 2022 2:04 pm Ukrajina v stredu odmietla návrhy bývalého nemeckého kancelára Gerharda Schrödera, že Rusko chce "riešenie vojny prostredníctvom rokovaní", a uviedla, že akýkoľvek dialóg bude podmienený prímerím a stiahnutím ruských vojsk.

Denník South China Morning Post (SCMP) vo štvrtok informoval, že Ukrajina hľadá príležitosť hovoriť "priamo" s čínskym lídrom Si Ťin-pchingom, aby pomohol ukončiť vojnu.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí bezprostredne neodpovedalo na žiadosť agentúry Reuters o komentár.
Trapny marketingovy tah od herca Zelenskeho a velmi smiesna predstava, ze by sa Xi bavil napriamo so Zelenskym. Zelensky by mal velky problem, aby sa s nim napriamo bavil vobec nejaky uradnik zo zapadnuteho cinskeho provincneho mesta (3 milionoveho).
Adammd
Guru Member ****
Príspevky: 1825
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 202 times
Been thanked: 114 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa Adammd »

f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
Adammd
Guru Member ****
Príspevky: 1825
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 202 times
Been thanked: 114 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa Adammd »

Čínské námořní cvičení u Tchaj-wanu probíhá i v oblastech, kam se dřív pekingské síly neodvážily. Analytici nepředpokládají, že by současné napětí vyústilo ve válku, Čína ale manévry testuje, jak by útok zvládla.
Čínská propaganda označuje manévry za trest kvůli návštěvě Pelosiové v Tchaj-peji, který má zdůraznit, že Čína si fakticky nezávislý ostrov dál nárokuje. Americký deník The New York Times (NYT) ale upozorňuje, že Čína tak zároveň získává nezbytné a cenné zkušenosti, pokud se jednou rozhodne na Tchaj-wan zaútočit a násilím ho ovládnout.
Právě těchto šest tréninkových oblastí si Čína vybrala, protože by byly naprosto klíčové, pokud by chtěla Tchaj-wan zcela odříznout od světa a překazit zahraniční intervenci v případě invaze. V rozhovoru pro čínskou státní televizi to potvrdil profesor vojenské strategie na Národní obranné univerzitě v Pekingu generál Meng Siang-čching.
Jedna zóna zahrnuje nejužší místo Tchajwanské úžiny, další by Číňané mohli využít k zablokování přístavů nebo k útoku na tchajwanské vojenské základny. Generál mluvil přímo o tom, že „vzniká příležitost zavřít dveře a zbít psa“, použil tak čínské rčení o zablokování únikových cest nepřítele.

Že Čína manévry skutečně využívá jako přípravu pro budoucí invazi, je přesvědčená i analytička mezinárodních vztahů Oriana Skylar Mastrová ze Stanfordovy univerzity. „Pod rouškou vysílání signálů prostě testují svou schopnost provádět komplexní manévry nezbytné k obojživelnému útoku proti Tchaj-wanu,“ řekla NYT.
Experti: Není to jen cvičení. Čína se chystá na skutečnou invazi na Tchaj-wan




Předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová proti komunistickému režimu v Pekingu vystupuje od začátku své dlouhé politické kariéry. Už v 90. letech byla proti přijetí Číny do Světové obchodní organizace. Její cesta na Tchaj-wan ale podle Bílého domu a řady amerických médií přišla ve špatný čas.
"Ať už bude mít odveta Pekingu jakoukoli podobu, návštěva Pelosiové otevřela novou fázi úsilí Číny kontrolovat osud Tchaj-wanu. A tyto kroky zvyšují riziko konfliktu s americkými vojenskými silami v západním Pacifiku," zhodnotil deník Washington Post.
Cesta Nancy Pelosiové také pro jednou prohodila politickou loajalitu ve Washingtonu. Z republikánského tábora, který jinak nemůže přijít demokratické předsedkyni Sněmovny reprezentantů na jméno, zněla tentokrát na její adresu pochvalná slova. Dvacet šest republikánských senátorů, tedy více než polovina, návštěvu podpořilo společným veřejným prohlášením. Z demokratického tábora ale oproti tomu znělo - jak to vystihl jeden z komentátorů - "výmluvné ticho".
Mezi Pelosiovou a Bidenovou administrativou došlo už před návštěvou k rozkolu, když šéf Bílého domu prohlásil, že podle Pentagonu není její cesta na Tchaj-wan "v tuto chvíli dobrým nápadem". Osobně sice prezident s Pelosiovou před jejím odletem nemluvil, ale podle amerických médií se za ní vypravili jak ministr obrany Lloyd Austin, tak náčelník generálního štábu Mark Milley.
Pro Bidenův Bílý dům je nyní podle listu "vrcholnou prioritou ruská válka na Ukrajině a její dopad na globální trhy s potravinami a energiemi". Administrativa si prý teď nemůže dovolit další vážnou světovou krizi.
Ve stejném duchu, ale ještě tvrději formuloval své výhrady známý komentátor a publicista Thomas Friedman v deníku New York Times. Cestu Pelosiové označil za "bezohlednou, nebezpečnou a nezodpovědnou".

"Nic dobrého z toho nevzejde. Tchaj-wan díky této návštěvě nebude více bezpečný, více prosperující, naopak se může stát hodně špatných věcí. Spojené státy se mohou v jednu chvíli ocitnout v nepřímých konfliktech s jadernými mocnostmi Ruskem a Čínou,"
Rozlučková cesta zažehla krizi. Pelosiová znervóznila Bidena, čeká se na reakci Číny
f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3910
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 478 times
Been thanked: 159 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa iceberg8 »

Som zvedavy, ci v tom pripade bude emargo na Cinske produkty..
Odoslané z počítača
Adammd
Guru Member ****
Príspevky: 1825
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 202 times
Been thanked: 114 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa Adammd »

Mezi Spojenými státy a Ukrajinou nepanuje žádný harmonický vztah, naopak to mezi oběma stranami velmi skřípe. USA se navíc vlastní nerozvážností vedle Ruska vystavily i riziku útoku další supervelmoci – Číny.
Friedman ale dále píše, že mezi Kyjevem a USA panují výrazné neshody. „Je tam velká nedůvěra mezi Bílým domem a prezidentem Volodymyrem Zelenským, dost možná mnohem větší, než o které se mluví,“
Ten také upozornil na kuriózní události, které se dějí v pozadí hvízdání kulek. Například na Zelenského rozhodnutí postavit mimo službu ukrajinskou generální prokurátorku nebo šéfa tajné služby. Podle Friedmana je to stejné, jako kdyby Biden ve stejný den vyhodil ministra spravedlnosti a šéfa CIA.

Friedman se domnívá, že USA se příliš nepídí po tom, co za politickými machinacemi na Ukrajině stálo. „Jako bychom se nechtěli podívat blíže pod pokličku Kyjeva ve strachu, jakou korupci a lumpárny bychom tam mohli najít ve chvíli, kdy už jsme tam investovali tolik peněz,“
„A pokud si myslíte, že naši evropští spojenci – kteří čelí existenční válce s Ruskem, jež bojuje proti Ukrajině – se k nám připojí, pokud kvůli Tchaj-wanu vznikne konflikt mezi USA a Čínou, vyvolaný právě touto nevynucenou návštěvou, pak tedy hrubě nechápete současný svět,“
Mezi USA a Zelenským to skřípe, říká slavný novinář. Cestu Pelosiové na Tchaj-wan nechápe
f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Média o tom velmi nepíšu, ale aj Európe dochádza para na dlhodobú podporu UA. A blíži sa zima.
V máji bol schválený balík 9 mld € na pomoc UA. V júni to schválili všetky krajiny, ale Nemecko to vraj doteraz blokuje.
https://e.dennikn.sk/2929343/nemecko-ud ... rd-stream/

Pátral som a ledva našiel správu, že poslali 1 mld. teraz v auguste, v dvoch tranžiach po 500 mil.
https://www.webnoviny.sk/eurokomisia-uv ... ch-uverov/

Ticho sa mi zdá aj okolo pádu vlády v Taliansku, kde vyzerá, že Rusi sa z toho tešia.
Takisto nepokoje medzi Srbskom a Kosovom, kde vznikol takmer ozbrojený konflikt.
Práve Kosovo je drsným pripomenutím nepríjemného precedensu, kedy sa jednému štátu ,,odtrhlo,, nejaké územie.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4000
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 62 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

JUGGLER napísal: Št 04 08, 2022 11:36 pm Práve Kosovo je drsným pripomenutím nepríjemného precedensu, kedy sa jednému štátu ,,odtrhlo,, nejaké územie.
Treba pripomenut aj ze sa to stalo v Europe a nie v Afrike, Arabii alebo Mikronezii. Lebo to ze ukrajinske bojisko je v Europe sa v MSM pripomina a zvyraznuje velmi casto, tak preco to opominat pri Kosove.
Trumpeta1978 napísal: Pi 05 08, 2022 10:28 am Ze by problemy s tovarom?
https://www.novinky.cz/zahranicni/evrop ... .seznam.cz
Aj na zapade mas tovar len pre vyvolenych. Bud je vydeleny v ramci jedneho obchodu cenovkami, alebo je obcas vydeleny az do separatneho obchodu a ten je pomenovany "zvucnou znackou".
V skutocnosti je na zapade viac obdob TUZEXu, nez bolo za sociku v CSSR.

To ze na zapade su vyraznejsie triedne rozdiely nez na vychode, to snad ani za studenej vojny nepopierali ani samotni zapadniari. Ze maju aj viac milionarov aj viac bezdomovcov a zobrakov.
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3910
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 478 times
Been thanked: 159 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa iceberg8 »

Prave som bol v potravinach UK znacky. Seniorka tam vyberala maslo, tiez som potreboval, tak cakam a cakam, potom ma uvidi a pyta sa ma ci neblokuje, ja ze nie, a pytam sa jej, hladate maslo? Ona ze ano, pozera ceny, ale vsetko predrazene, tak sa jej pytam ci jej najdem najlacnejsie, a ona hned vedela, ukazala naň.
Takze co z toho, ked mame vsetko dostupne, ked si ludia musia strazit cenovky?

EDIT:
A to uz vobec nespomeniem tie shitkarty ktore musi zakaznik mat.. Aby dostal tu trhovu cenu a nie absurdne navysenu cenu. A top je nutnost vlastnit smartfonik, aby som si ich apky instaloval..
Odoslané z počítača
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3910
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 478 times
Been thanked: 159 times

Re: ,,NEZÁVISLÉ MÉDIA,,

Príspevok od používateľa iceberg8 »

No ak EU obcania "podporuju" vojnu nakupom komodit z RU, tak som velmi zvedavy, kolko EU obcanov prestane nakupovat veci "Made in China".. (ak Cina napadne Taiwan)
Odoslané z počítača
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4000
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 62 times

Re: ,,NEZÁVISLÉ MÉDIA,,

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Kedze USA v 1970 uznali "one China policy" a teda Taiwan za sucast Ciny, tak Cina predsa nemoze napadnut Taiwan. :) Kedze co uzna aktualna vlada USA je pravda.
To akoby si povedal "ak USA napadnu Texas". Alebo drevene zeliezko.

Taiwan ako geograficky nazov ostrova uznavaju skoro vsetci, ale Taiwan ako statny utvar neuznavaju ani len USA a UK a uz vobec nie Cina alebo Rusko.

https://en.wikipedia.org/wiki/Taiwan
Taiwan maintains official diplomatic relations with 13 out of 193 UN member states and the Holy See.
Používateľov profilový obrázok
wladas
Platinum Member ***
Príspevky: 957
Dátum registrácie: St 22 09, 2021 7:42 pm
Has thanked: 43 times
Been thanked: 126 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa wladas »

Do Tesca chodim pravidelne ale ziadnu ich app mi netreba. Staci ciarovy kod shitkarty. Ci mi daco uniklo?
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3910
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 478 times
Been thanked: 159 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa iceberg8 »

wladas..
maju apku, ale ci treba, neviem.
napr LIDL je v tomto expert a co som pocul, uz aj kaufland (ved je to rovnaky majitel)
paketa napriklad, bez jej apky si neoberies balik z "paketomatu"
viac neviem, kedze tie apky nevyuzivam, ale beriem to ako šikanu, alebo agresivnu obchodnu prakitku podmienovat "zlavu" alebo "klubovu cenu" nejakymi apkami a kartami.
Nerozumiem tomu, som presa len prosty sedliak :) ale tu administrativu (aj vyvoj a udrzbu) apiek a shitkariet niekto musi zaplatit.. a ked to budu mat vsetci (co uz asi aj maju) mina sa to logicky ucinku, lebo tym ze by mal obchod 5 kariet, neznamena ze budem 5x viac nakupovat (ale ktovie, mozno aj ano, otazne je za ake peniaze, nemam neobmedzeny rozpocet). Ako retailer by som bol rad, ak by dali ferovu cenu bez nejakych podmienok, resp nech uz daju zlavu formou "zober X ks, mas Y % dole" a podobne.. Ale karty, apky? za mna fuj.. Sledovat zaujem mozu aj cez dopyt, ktory zakaznici generuju..
Odoslané z počítača
uhlikova_stopa
Silver Member *
Príspevky: 260
Dátum registrácie: Ne 12 06, 2022 8:14 am
Has thanked: 53 times
Been thanked: 31 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa uhlikova_stopa »

Ide o to, ze tie apky v telefone o tebe zbieraju data a odosielaju do centraly, kde mozu viac studovat nakupne navyky. V iOS v app store si mozes ku kazdej apke precitaj, ake udaje o tebe zbiera a vyuziva. Napriklad taky facebook tam ma toho na dve A4ky :)
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa JUGGLER »

iceberg8 napísal: Pi 05 08, 2022 7:10 pm maju apku, ale ci treba, neviem.
Ked nechceš nosiť shitcartu, tak stačí otvoriť appku a načítať čiarový kód clubcard. Čo som si naposledy všimol, všetky Tesco zľavy sa viažu na použitie Clubcard. Predtým ten clubcard len zbieral body a poslali kupóny.

Lídl to má super. Musíš načítať appku pri každom platení, ale čím viac nakupuješ tým viac máš zliav. A majú bežne 40% zľavy.
U nich v podstate ani necítim infláciu. Predtým som často nakupoval bez zliav, teraz viac zo zľavami a mám tie isté ceny.

Co ste minule dávali, že Kaufland poslal do kelu Tauris, tak manažéri Taurisu sa sťažovali, že aj Ryba Košice nemôže mať nízke ceny, ked chce vyrábať kvalitnú tresku. A pritom tá Treska je max. 45% a vodnatá, nechutná. Lídl ju nepotrebuje. Má svoju, vyrobenú v Česku a cena okolo 1 € za obsah kvalitnej 50% tresky. Naozaj kvalita a bez chémie. V Tescu košická vodnatá Treska nad 1,5 €... A Treska priamo od Tesca, to som tu už raz dával, kopa chémie.


Appky sú dobré na to, že netreba nosiť plastové karty
.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Našiel som ten príspevok. je z pred 9 rokov, takže už nemusí platiť. Len si pripomeniem kolko chémie používalo Tesco, aby im chladené potraviny vydržali čo najdlhšie:
JUGGLER napísal: Pi 14 06, 2013 12:17 am
TRESKA z TESCA - zloženie

•majóneza ( 48% )
•pitná voda ( součást majonézy 48% )
•rostlinný olej ( součást majonézy 48% )
•kukuřičný modifikovaný škrob ( součást majonézy 48% )
•E1422 Acetát zesíťovaného adipátu škrobu ( součást majonézy 48% )
•E412 Guma guar ( součást majonézy 48% )
•E415 Xanthan ( součást majonézy 48% )
•E417 Guma tara ( součást majonézy 48% )
•ocet kvasný lihový ( součást majonézy 48% )
•cukr ( součást majonézy 48% )
•sušený vaječný žloutek ( součást majonézy 48% )
•jedlá sůl ( součást majonézy 48% )
•E262 Octany sodné ( součást majonézy 48% )
•E331 Citronany sodné (Citráty sodné) ( součást majonézy 48% )
•E301 Askorban sodný ( L-askorban sodný ) ( součást majonézy 48% )
•E300 Kyselina L-askorbová ( Vitamín C ) ( součást majonézy 48% )
•E200 Kyselina sorbová ( součást majonézy 48% )
•E211 Benzoan sodný (Benzoát sodný) ( součást majonézy 48% )
•maso z treskovitých ryb ( 30% )
•cuketa ( 11%, sterilovaná )
•cibule ( 7%, marinovaná )
•mrkev ( 2%, sterilovaná )
•pitná voda ( součást hořčice )
•hořčičné semínko ( součást hořčice )
•ocet kvasný lihový ( součást hořčice )
•cukr ( součást hořčice )
•jedlá sůl ( součást hořčice )
•E200 Kyselina sorbová
•E211 Benzoan sodný (Benzoát sodný)
•E954 Sacharin

:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

obcas kupujem sledove konzervy-filety.Je to pomerne lacne a okrem sleďov to obsahuje iba olej a sol. Alebo je potom verzia s paradajkovym pretlakom. Ziadne dochucovadla ani konzervanty. Samozrejme doma pred konzumaciou si to moze kazdy upravit dla libosti. Vyhoda konzervy je aj v tom, ze bezproblemov vydrzi aj niekolko rokov, vcera som jedol jednu ktora bola po zaruke 2 roky a obsah bol perfektný, pokial obal nie je podozrivo nafuknuty tak je to ok. Take tie typicke "treskove šaláty" by som už do ust nedal aj ke uznavam ze chutit to uplnezle nemusí. Vzdy pozeram co to obsahuje, musia tam byt reálne suroviny, nie iba nahražky, dochucovadla a pod.
Idealne je ked si clovek dokaze nakupit zakladne suroviny sam a z nich si ich vytvorit cerstve jedlo. Jednak vie co tam dal a hlavne vie si to ochutit podla vlastneho gusta. Uplne napr neznasam ked vyrobcovia tlacia vela octu, ci soli a tym uplne potlacia chut povodnej ingrediencie.Ocot nepouzivam vobec, miesto oho napr kyslu smotanu a pod. Sol minimalne.
jaja
Gold Member **
Príspevky: 567
Dátum registrácie: Pi 05 11, 2010 12:54 pm
Has thanked: 32 times
Been thanked: 40 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa jaja »

Pokud vím, tak až na ten benzoan je všechno ok.
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

jaja napísal: Pi 05 08, 2022 10:28 pm Pokud vím, tak až na ten benzoan je všechno ok.
skor ide o to, ci chces ako zakaznik jest taku gebuzinovu zmesku. Benzoan sa napr nachadza prirodzene v niektorych potravinach, ide ako vlastne vzdy, o mnosztvo. Od urciteho mnozstva uz to ok byt nemusi, ale zase je to individualne, ako kto co znesie.
jaja
Gold Member **
Príspevky: 567
Dátum registrácie: Pi 05 11, 2010 12:54 pm
Has thanked: 32 times
Been thanked: 40 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa jaja »

Když si uděláš džem z ovoce na zahradě, tak tam ve výsledku máš taky takovou "gebuzinovu zmesku".
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa JUGGLER »

jaja napísal: Pi 05 08, 2022 10:28 pm Pokud vím, tak až na ten benzoan je všechno ok.
Nemám v hlave presný zoznam. Mám ale pravidlo: keď vidíš veľa éčiek, neber to. Výrobca i predajca proste na to kašlú..

Z tých čo som uviedol sú úplne OK len Guma guar, guma tara, kyselina L -askorbová a adipát škrobu
Xantán, Citronany, Octany a Askorban sódny už sú syntetické a pri nich nie sú známe vedľajšie účinky. Ľudské telo by malo prijímať čím viac prírodných, lebo niektoré syntetické nevie spracovať.
E200 - kyselina sorbová je už vyslovene ,,přísada nevhodná pro děti, alergiky, osoby citlivé na chemii v potravě,,
a E211 , ten benzoát sódny je ,,přísada, která je v podezření jako příčina alergií, hyperaktivity.

Kopu vecí však človek nevie aké sú dlhodobé účinky, alebo účinky v spojitosti s inou chémiou ( napr. liekmi ). Preto nič nepokazíš len vtedy, keď zješ prírodné, alebo neprocesované potraviny.

https://www.ferpotravina.cz/ecka

Trumpeta: práve Lídl som si obľúbil kvôli kvalite potravín. Ked som pred rokmi začal čítať etikety, nestačil som sa diviť, že niektoré potraviny sú narvaté chémiou a tie isté, ale od iného výrobcu vôbec, alebo je tam iba nevyhnutné minimum.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

Ved nie je nic jednoduchsie ako pouzivat napr mrazenu tresku. Maju ju skoro všade.V mrazaku vydrzi velmi dlho. Neobsahuje ziadne pridavne latky iba cista ryba. Je to lacne. Clovek si to rozmrazi a urobi rybaci salat pomazanku podla vlastnej predstavy, chuti a vie presne co v tom je. Len sa toho nebáť a v kuchyni trochu zaexperimentovať.
Kvoli nekvalitnej strave ktora je prilis upravena maju dnes ludia problem s obezitou. Pretoze do vsetkeho je dodatocne narvate kopec sacharidov a olejov /tukov/, cim sa znizuje percentualne zastupenie bielkovin v danej potravine. A ako vieme, bielkoviny su zlozka, ktora ma najvyssi sýtiaci efekt. Sacharidy a tuky maju nizky sytiaci efekt. Clovek ich moze zjest vela a o chvilu ma znovu hlad, iba co to sposobi "inzulinovu hojdačku".
Nasi povodni predkovia boli zberači - lovci. Zbierali divoke plodiny, pripadne jedlé korienky/maju relativne malo sacharidov a vela vlakniny/ ktore nasli pri svojom putovani a k tomu mali maso divokych zvierat, ryby,vajcia. Vtedy boli najzdravsi, velkí, silní. Akonahle presli na polnohospodarsky sposob zivota, tak ich zdravotný stav sa zhorsil, znizila sa aj ich priemerna výška,menej svalstva. To je vedecky dokazane na zaklade kostrovych pozostatkov. Zacali miesto divokych plodin ktore maju prirodzene najviac cennych fytonutrientov a dalsich vyzivnych latok slachtit obiloviny, mliet z nich muku a takato strava neobsahuje skoro nič, iba same sacharidy.

Mam to na sebe overene. Pokial jem denne vela dietneho masa,ryb,vajec,tvarohu, kefír tj bielkovin, tak som menej unaveny a aj pomerne malo zjem /z hladiska prijatych kalorii/, pretoze ma to efektivne zasyti a nemavam chute na sladke ani nic podobne.Clovek sa takto dopracuje postupne az k "vianočke na bruchu" bez toho ze by to hrotil s cvicenim ci fyzickou aktivitou. Take je to cele jednoduche. Akonahle ale zacnem jest viacej sacharidov,tak sa neviem dojest -inzulinova hupacka, clovek zacina tlstnut..
A nie je to o ziadnom hladovani, len o tom, vymenit pomer jednotlivych zakladnych zloziek potravy v prospech bielkovin /kvalitnych, tj zivocisnych, ziadna soja a pod, rastlinne bielkoviny maju velmi nizky index vyuzitelnosti ludskym telom/ Najvacsi komercny odrb su tie "rastlinne masá, ci rastlinne burgre" a pod co su v skutocnosti len chemiou pospajany "bordel" :)
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4000
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 62 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

https://www.reuters.com/world/head-ukra ... 022-08-06/
Head of Ukraine's Amnesty office leaves after group accuses Kyiv

KYIV, Aug 6 (Reuters) - The head of Amnesty International's Ukrainian branch is leaving the human rights body after the group accused Ukraine's armed forces of endangering civilians by basing troops in residential areas during the Russian invasion.

President Volodymyr Zelenskiy accused the group of abetting what he called Russia's unprovoked attacks on Ukraine.
Dovolil si povedat, ze Zelenskeho armada pouziva civilistov ako ludske stity. A iste v drvivej vacsine pripadov domy rusky hovoriacich miestnych Ukrajincov a nie domy lokalnych Zelenskeho prisluhovacov. Lebo su rovni a rovnejsi Ukrajinci. Tak ako v kazdom state a v kazdom meste.

Keby Zelensky mal trochu filipa, mohol ako Erdogan dojit Americanov aj Rusov. A ulohu obetneho baranka moholi Ukrajinci prenechat Poliakom a Estoncom.

________________________________

Dnes si pripominame vyrocie zhodenie atomovky na prikaz prezidenta USA na civilov v Hirosime. O tri dni budeme mat podobne vyrocie o matkach, detoch a starcoch z Nagasaki.
I ked Japonci ako narod vlastne mozno ani neexistovali, iba akasi vychodoazijska narodnostna skupina alebo tak nieco.
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3910
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 478 times
Been thanked: 159 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa iceberg8 »

JUGGLER napísal: Pi 05 08, 2022 9:12 pm
iceberg8 napísal: Pi 05 08, 2022 7:10 pm maju apku, ale ci treba, neviem.
Appky sú dobré na to, že netreba nosiť plastové karty
.
Lenze potom musim nosit velky smartphone :) A vseobecne, sledovanie nakupnych nalad a podobne, ak je nieco zadarmo, kto je produktom? To podla mna plati aj na clubkarty aj na cashbacky u VISA/MC..
Dalsia vec je, ze nuti to cloveka nakupovat tu alebo tam, a sekat nakupy na 2+ obchody je tiez neekonomicke.. Teraz ist do LIDL len preto, ze tam mam 40% ale vlastne v Tescu mam tiez nejake 38% a na iny produkt..

To by ma zaujimalo, kolko casu tyzdenne priemerny clovek stravi nakupovanim :)
Odoslané z počítača
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa JUGGLER »

jaroslav80 napísal: So 06 08, 2022 10:29 am Dovolil si povedat, ze Zelenskeho armada pouziva civilistov ako ludske stity.
My sme to tu mali pomerne podrobne s denníka Pravda:
capitalcapital napísal: Št 04 08, 2022 2:07 pm Amnesty International: Ukrajinská armáda ohrozuje civilistov umiestňovaním zbraní do obytných oblastí
https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/63 ... h-oblasti/

________________________________________________________________________

Mimovládna organizácia uviedla, že od apríla do júla strávili jej pracovníci niekoľko týždňov vyšetrovaním ruských úderov v Charkove, Donbase a Mykolajive. Z vyšetrovania vyplynulo, že ukrajinské sily v niektorých prípadoch vykonávali údery z obytných oblastí a že v uvedených regiónoch rozmiestňovali jednotky do civilných budov.

„Väčšina obytných oblastí, kde sa vojaci nachádzali, bola vzdialená niekoľko kilometrov od frontových línií a existovali reálne alternatívy, ktoré by neohrozovali civilistov – napríklad vojenské základne, husto zalesnené oblasti alebo iné stavby ďalej od obytných oblastí,“ uviedla AI s tým, že nenašla dôkazy o tom, že by ukrajinská armáda požiadala civilistov o evakuáciu z priľahlých budov alebo im pri nej pomáhala.

„To, že sa ukrajinská armáda bráni, ju nezbavuje povinnosti dodržiavať medzinárodné humanitárne právo,“ uviedla vo vyhlásení riaditeľka organizácie Agnès Callamardová. „Ukrajinská vláda by mala bezodkladne zabezpečiť, aby rozmiestňovala svoje sily mimo obývaných oblastí alebo evakuovala civilistov z oblastí, kde armáda pôsobí,“ dodala.

Organizácia pripúšťa, že nie všetky ruské útoky na civilné oblasti na Ukrajine mali zasiahnuť vojenskú infraštruktúru. Tvrdí naopak, že niektorými útokmi spáchali ruské sily vojnové zločiny, keďže mierili na civilné ciele. Prax ukrajinskej armády, keď rozmiestňuje vojakov do obývaných oblastí, v žiadnom prípade neospravedlňuje náhodné ruské útoky proti civilným cieľom, vrátane útokov medzinárodne zakázanou muníciou, zdôrazňuje AI.

___________________________________________

Miesto toho, aby UA povedala, že uvedené veci prešetrí, obvinili Amnesty International , že sa podieľa na šírení dezinformácií Kremľa.

V ten istý večer som pozeral správy RTVS a Markíza.

Vo štvrtok to RTVS zahrnula do spravodajstva. Rozobrala stanovisko Amnesty, aj to, že vedenie UA s tým nesúhlasí.
Markíza o tom v hlavnom večernom spravodajstve nedala vôbec nič.

Na druhý deň, teda v piatok som si znovu pozrel správy RTVS i Markízy.

Verejnoprávna RTVS zopakovala správu a venovala sa výhradam zo strany Zelenského.
Súkromná Markíza to dala len skrátene vo formáte popri správe o vývoze obilia a iba to, že Zelensky obvinil Amnesty, že ospravedlňuje agresiu Ruska. K tomu pridali ako sa Zelenský rozčuluje nad EU, že mu blokuje pomoc 8 mld. € ( ,,naši ľudia nemôžu byť rukojemníkmi byrokracie niektorých predstaviteľov Únie,, ).

Tu je to vo videu:

https://tvnoviny.sk/videa/91-televizne- ... ort-obilia

P.S. To presne sedí s tými 9mld. čo som tu písal, že 1 mld. odišla teraz a že zbytok blokujú Nemci :)
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Glogol
Guru Member ****
Príspevky: 1735
Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
Has thanked: 45 times
Been thanked: 154 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa Glogol »

Putin v upornej snahe mat fotku s Bidenom a akoze uznanie zapadu zabasne basketbalistku za konopny olej a chce o vymene rokovat na najvyssej urovni, Jak ubohe a typicke pre zakomplexovaneho cloveka.
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Odkial máš tu fotku? Si to vymyslel? Chcú výmenu za ruského obchodníka zo zbraňami, čo dostal v USA 25 rokov.

https://tvnoviny.sk/videa/91-televizne- ... ene-vaznov
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Glogol
Guru Member ****
Príspevky: 1735
Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
Has thanked: 45 times
Been thanked: 154 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa Glogol »

Po nicom inom netuzi len aby akoze mal uznanie zapanych krajin. Za kazdu cenu vymysla sposoby ako rokovat a ukazovat sa ze zapad s nim rokuje. Zakomplexovany clovek tuziaci po uznani ktoreho sa uz aj tak nikdy nedocka. Nejaka fotka uz len bude. Urcite by sa po basketbaliske islo aj keby bola z Bieloruska.....
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Glogol napísal: So 06 08, 2022 1:45 pm Po nicom inom netuzi len aby akoze mal uznanie zapanych krajin. Za kazdu cenu vymysla sposoby ako rokovat a ukazovat sa ze zapad s nim rokuje. Zakomplexovany clovek tuziaci po uznani ktoreho sa uz aj tak nikdy nedocka. Nejaka fotka uz len bude. Urcite by sa po basketbaliske islo aj keby bola z Bieloruska.....
Ja celé Putinové zlyhanie a nenávisť voči Západu hodnotím ako výsledok toho, že nezískal uznanie.
Niečo podobné ako ked Fico, alebo Mečiar zúrili, že média vždy na nich útočili a hodnotili ich len negatívne.

Putin je zakomplexovaný psychopat - to súhlasím. Ale kašle už na uznanie Západu - z toho rezignoval. Záleží mu len na uznaní domáceho publika a zvyšku sveta.

Si pozri to video. Píšeš úplný opak. Žiadna fotka - priame rokovania cez telefón a upozorňujú američanov, nech z toho nerobia mediálny humbuk. Basketbalistka dostala 9 rokov, ten ruský obchodník 25.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Glogol
Guru Member ****
Príspevky: 1735
Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
Has thanked: 45 times
Been thanked: 154 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa Glogol »

Obchodnik so zbranami za basketbalisku co mala konopny olej. Ale ok to je nepodstatne. Uvidime ako to odprezentuje Izvestija alebo ine ruske media lebo sa aj tak dostaneme k nezavislosti nasich medii
https://www.teraz.sk/najnovsie/lavrov-r ... lanok.html
"Sme pripravení o tejto veci diskutovať, avšak len v rámci (komunikačného) kanála, ktorý vytvorili prezidenti (Vladimir) Putin a (Joe) Biden," povedal Lavrov .....
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Pokial viem tak Biden sa už predtým vyjadril, že nebude vyjednávať s vojnovým zločincom. Tak Rusi zrejme tlačia na to, aby to porušil a začal telefonovať s Putinom. Politológovia to vyhodnotia. Som zvedavý.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3910
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 478 times
Been thanked: 159 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa iceberg8 »

PredsaJa napísal: So 06 08, 2022 9:10 am
Zas prečo by ti v trhovej ekonomike mal dávať niekto niečo zadarmo.
(dam to rasdej sem, neviem je to na Trhy Aktualne)

Toto by som mohol dat protiotazku "preco sa na mne chce niekto prizivovat" :)

Zaujimalo by ma porovnanie nakladov na cash a nakladov na elektronicke peniaze.. je potom ale velmi zaujimave, preco mi davaju zlavu 2-3% ked platim cash, podotykam ze blok/fakturu mi daju, cize ziadny sedy trh to nie je..

Ono je aj pomerne vitpna jedna vec, JUGGLER spomenul zlavu 40% na LIDL produkty, a to som sa chcel aj spytat, aky produkt? Pozrel som to a nevidim tam nic, co by naznacovalo, ze sa dokazem dostat na XY % zlavu konkretneho produktu, vidim tam len to, ze davaju napr 40% zlavu na nejaky nimi vybrany produkt. Tesco to ma myslim tak, ze daju zlavu na mnou casto kupovany produkt. Ale nie som si isty, preto sa radsej pytam..
Skor by ma zaujimalo, ako by tieto retazce davali 40% zlavy, ak by vsetci mali tie shitkarty, pretoze na ukor koho by potom tie zlavy davali "mensine" ? Mne to jednoducho nedava matematicky zmysel, ale nie som matematik, pretoze ak sa mi niekto snazi tlacit do pozornosti zlavu, tak rozmyslam ze preco, odkial, a co za to chce. Alza zlavu typu -99% ale v noci to na mikrosekundy daju na +10000% a potom z toho zlavu -99% neratam..

Jednoducho mi to pride neskutocne smiesne, ako keby mi IB chcel dat loyalty zlavu za cenu akcie MSFT.. On mi moze dat zlavu z poplatku.. A otazne je, z coho mi da zlavu LIDL, alebo Tesco, ked pouzijem tie loyalty karty.. Z ich marze? Ak ano, tak potom sa mozem opytat toto :D
PredsaJa napísal: So 06 08, 2022 9:10 am
Zas prečo by ti v trhovej ekonomike mal dávať niekto niečo zadarmo.
Odoslané z počítača
frakan
Silver Member *
Príspevky: 258
Dátum registrácie: St 23 09, 2009 8:24 am
Has thanked: 58 times
Been thanked: 21 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa frakan »

Majú na mnohé tovary aj 300% né marže, takže majú z čoho dávať zľavy.
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3910
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 478 times
Been thanked: 159 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa iceberg8 »

Tak prirazka 300% je uz masaker, ale ak to zakaznik dovoli, tak "preco nie"..
Horsie je ak sa tajne dohodnu obchodnici a budu umelo drzat ceny v takej hladine. (kartel)
https://e.dennikn.sk/507247/potvrdte-ze ... ie-mlieko/



Fantazii sa medze nekladu
https://openiazoch.zoznam.sk/cl/192798/ ... ale-vysoke
aj azair.eu takto navysoval ceny pri opakovanej navsteve..

PS: mna cekom fascinuje ta cena za kus tovaru, to je najzbytocnejsi udaj :)
Odoslané z počítača
PredsaJa
Active Member
Príspevky: 143
Dátum registrácie: Po 25 04, 2022 9:27 pm
Has thanked: 50 times
Been thanked: 65 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa PredsaJa »

iceberg8 napísal: So 06 08, 2022 2:59 pm
PredsaJa napísal: So 06 08, 2022 9:10 am
Zas prečo by ti v trhovej ekonomike mal dávať niekto niečo zadarmo.
Toto by som mohol dat protiotazku "preco sa na mne chce niekto prizivovat" :)

Zaujimalo by ma porovnanie nakladov na cash a nakladov na elektronicke peniaze.. je potom ale velmi zaujimave, preco mi davaju zlavu 2-3% ked platim cash, podotykam ze blok/fakturu mi daju, cize ziadny sedy trh to nie je..
Aj bankovníctvo je poskytovanie služby a ako každá služba, stojí nejaké peniaze (áno, aj štátne akože zadarmo nás stoja peniaze). Máš za tým systémy, know-how, ľudí + nejakú maržu. To, že VISA/Mastercard majú medzi "kartami" takpovediac monopol, hovorí aj to, že to nie je jednoduchá vec, ktorú by vedel každý vyvinúť a poskytovať.
Ja som teda tvoju situáciu, že by mi dal niekto zľavu za platbu cashom, nezažil hádam už aj pár rokov. Predpokladám ale, že sa jednalo o nejaké malé obchodíky, kde to majiteľovi môže dávať sense, lebo aj svojim dodávateľom zväčša platí cash. To ale nie je typické pre všetkých, resp. nie v každej situácií. Ja ako obchodník by som teda radšej prihodil pár centov ku každej položke s tým, že nemusím rátať a baliť mince na pobočku do banky, platiť za vklad (lebo zamestnanec pobočky/vklad je drahší ako systém/bezhotovostná transakcia) či nebodaj ísť na poštu a zaplatiť poštovou poukážkou energie, dane a iné faktúry (Dá sa to vlastne ešte? :D naposledy som to robil v 2012 a pamätám si to, ako by to bolo včera... taká hrozná jazva na duši mi zostala).
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3910
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 478 times
Been thanked: 159 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa iceberg8 »

Ta cash zlava je napr u zubara, rozne (velke) eshopy (platba na BU), pripadne dokonca zlava na dobierku (co mi pride divne, ale ma to jeden eshop tak).
Ktovie, ci sa to da prirovnat ku krypto, tie naklady banky. Pretoze ja chapem, ze banky maju naklady, ale sakra - ja som tam ten MRAMOR nechcel :) A to je ako si objednat pizzu na Tesle - niekto ten gýč zaplatit musi a kto iny, ako zakaznik?
Jasne, na to sluzi konkurencia, a to pizzeria nie s Teslou, ale so skutrom.. problem ale je, podla mna, ze VISA/MC, no taky duopol uz nikto neda "dole"..
Odoslané z počítača
Zamknuté

Návrat na "Politika a názory o spoločnosti"