DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Politika, svetonázory, naša spoločnosť
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3971
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 487 times
Been thanked: 170 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa iceberg8 »

Pockat, ale uvedomil som si, ze som nekritizoval cashless system ako taky, tj, bankovy prevod nekritizujem, ale poplatky za platbu kartami ano..
Preto sa kazdeho eshopu pytam, ci mu viac vyhovuje platba vopred na ucet, alebo platba kartou. Otazku rozviniem, ak nerozumeju, a poviem im "aby ste nemali zbytocne poplatky ked Vam zaplatim kartou" a nerozumiem preco, asi len 5% ludi na druhej strane chape, o co mi ide.. A asi polovica z tych ktori chapu su radi, ze mam rovnaky pohlad na vec ako maju oni. Tak ja neviem, ci ti ludia (neviem ci konatelia alebo zamestnanci) uplne kaslu na ten poplatok (kedze ho maju zakompovany v cene uz aj tak), alebo o nom ani nevedia..
Stalo sa mi napriklad, ze som si objednal tovar, zadal prevod, a vola mi ze "konatel je na dovolenke" (to boli jej slova) a nevie sparovat platbu sama, ci mi to moze poslat na dobierku. Tak sa pytam, ci im vyhovuje kartou, viem aj tak, a ona ze ci mi vyhovuje dobierka, tak aj ze ak inak neda moze byt, ale uz mi zatajila cenu 1,25eur za tu dobierku :) A len taky fun fact, v case, ked je kurier lancejsi, ako fyzicke cestovanie, a v case, ked ma clovek desiatky alebo aj stovky obejdnavok rocne, tak tieto "zanedbatelne poplatky" usetria snad uz aj nejaky ten kavovar alebo mensiu dovolenku..
Odoslané z počítača
PredsaJa
Active Member
Príspevky: 146
Dátum registrácie: Po 25 04, 2022 9:27 pm
Has thanked: 52 times
Been thanked: 66 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa PredsaJa »

Aj platba na účet niečo stojí. Niektoré podnikateľské účty majú párcentové poplatky za každú platbu, iné zahrnuté v cene balíčku, ktorý si ale platia. Platby kartou sú logicky drahšie, lebo sa tam zúčastňuje viac hráčov, technológií a systémov, ktoré musia vzájomne komunikovať. Počnúc plastovou kartičkou, cez systém vydavateľa, systém banky, systém terminálu cez ktorý platíš alebo jeho elektronického ekvivalentu na webe (čo je zase ďalšia spoločnosť). Áno, marže sú na tom pekné, hoci keď sa bavíme o 2-3%, tak veľmi malé. Menšie, ako bývajú na iných službách a predpokladám, že budú v čase ďalej klesať ako objemy transakcií budú rásť.
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4308
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 419 times
Been thanked: 339 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

Russia’s Defeat in Ukraine May Take Some Time, But It’s Coming and Sooner Than You Think
https://realcontextnews.com/russias-def ... you-think/
capitalcapital
Gold Member **
Príspevky: 342
Dátum registrácie: Ut 27 02, 2018 8:51 am
Has thanked: 45 times
Been thanked: 53 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa capitalcapital »

iceberg8 napísal: So 06 08, 2022 4:12 pm Ta cash zlava je napr u zubara, rozne (velke) eshopy (platba na BU), pripadne dokonca zlava na dobierku (co mi pride divne, ale ma to jeden eshop tak).
...
Pri tých platbách (e-shop) je to pokrivené vďaka zákonom.
  • platba kartou - nemožno si zaúčtovať poplatok
  • dobierka - možno účtovať poplatok len do výšky reálnych nákladov
  • prevod na účet - najlacnejší variant pre obchodníka
Pri odstúpení od objednávky je obchodník povinný vrátiť platbu rovnakým spôsobom, ak zákazník neodsúhlasí iný spôsob. Pri vrátení platby kartou je extra drahý poplatok GoPay má na stránke "chargeback" = 20 EUR / 550 CZK
Používateľov profilový obrázok
wladas
Platinum Member ***
Príspevky: 988
Dátum registrácie: St 22 09, 2021 7:42 pm
Has thanked: 46 times
Been thanked: 132 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa wladas »

iceberg8 napísal: So 06 08, 2022 3:34 pmTak prirazka 300% je uz masaker, ale ak to zakaznik dovoli, tak "preco nie"..
Cena nie je rozdielna oproti inym predajcom (zakaznici nie su sprosti) cize v tomto pripade je to skor co dodavatel/vyrobca dovoli.
danno
Active Member
Príspevky: 102
Dátum registrácie: Št 18 02, 2021 3:18 pm
Has thanked: 7 times
Been thanked: 12 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa danno »

zazil som obchodnika ktory preferoval cash, pri platbe kartou mu peniaze chodili len raz za mesiac. Neviem ci to tak stale funguje?
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3971
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 487 times
Been thanked: 170 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa iceberg8 »

Pravdepodobne je to uz castejsie. Alebo mozno tak raz tyzdenne aspon. Otazne je, ci je tam nejaky "hold period" (tj brana si necha 5-10% a uvolni po pol roku, ako zabezpeka proti chargebackom)

capital, to je brutal, lutujem v tomto obchodnikov. Aj preto sa snazim kupovat tak, aby som to zbytocne nevracal, a chargeback som nastastie nemusel pouzit..
Odoslané z počítača
jaja
Gold Member **
Príspevky: 567
Dátum registrácie: Pi 05 11, 2010 12:54 pm
Has thanked: 32 times
Been thanked: 40 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa jaja »

Chargeback je proces při jednostranné reklamaci platby zákazníkem, vratka platby po vzájemné dohodě (tedy např. vrácení zboží) bude jiný proces.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15777
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 1032 times
Been thanked: 1385 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Trumpeta1978 napísal: So 06 08, 2022 5:53 pm
Russia’s Defeat in Ukraine May Take Some Time, But It’s Coming and Sooner Than You Think
https://realcontextnews.com/russias-def ... you-think/
To je najoptimistickejšia analýza. :) :like: Úplný opak iných predpovedí.
Táto vojna mi pripomíma akciový trh. Nevieme čo bude, ale môže sa ešte udiať najhorší i najlepší scénar.

Držím palce ukrajincom aby im to vyšlo. Dovolil som si to voľne preložiť:

_______________________________________________________________

Môžem rešpektovať skutočnosť, že mnohí novinári nie sú veľmi zbehlí vo vojenskej histórii, stratégii alebo taktike, ale Rusko je v tejto nešťastnej vojne naozaj na dne. A hoci pri premietaní prílišného optimizmu môže v niektorých kruhoch vzniknúť riziko, že sa stratí potrebný zmysel pre naliehavosť, podpora Ukrajiny bola nielen deklarovaná ako jasný a dlhodobý záväzok na celom Západe, ale počas viac ako piatich mesiacov tejto vojny sa aj rázne konalo, pričom podpora sa len zvyšuje a ďalšia a ďalšia podpora je určite na ceste. Analýza, v ktorej sa prehliada úspech Ukrajiny - nielen minulý alebo taktický, ale aj ten, že sa podarilo vytvoriť, riadiť a ovládať dynamiku, vďaka ktorej sa Ukrajina dostala na cestu prekvapivého víťazstva a Rusko na cestu potupnej porážky - teda nepredstavuje presný obraz.
Ako som uviedol na inom mieste, jednoduchý pohľad na niekoľko máp, ktoré vypracoval Inštitút pre štúdium vojny v spolupráci s organizáciou Critical Threats, ukazuje, že od konca marca je Ukrajina viac v ofenzíve ako Rusko a odvtedy zaberá oveľa viac svojho okupovaného územia od Ruska ako územia, ktoré odvtedy Rusko zabralo od Ukrajiny, čo nikdy nie je dobré znamenie pre žiadneho útočníka.

To dokazuje, že Rusko v podstate stratilo schopnosť dramaticky zmeniť dynamiku vojny. Po tom, ako bolo Rusko koncom marca a začiatkom apríla vytlačené z kyjevského, černošského a sumského frontu, údajne mocná ruská armáda už niekoľko mesiacov - viac ako tri - nedokáže robiť nič viac, ako postupovať kilometer za kilometrom na východe, útočiť na bezbranných civilistov (alebo dokonca na pšeničné polia), blokovať ukrajinské prístavy a z extrémnych vzdialeností odpaľovať riadené strely.

Taktická realita diktujúca zmenšujúce sa strategické vyhliadky Ruska
Najväčšou výhodou Rusov na bojisku sú v tejto chvíli ich masívne delostrelecké paľby (Rusko prekvapujúco nikdy nebolo schopné dosiahnuť vzdušnú prevahu a ukrajinská protivzdušná obrana sa s pomocou Západu len zvyšuje a zlepšuje). A predsa ukrajinská taktika a nové západné vybavenie (húfnice M777, M142 HIMARS [High Mobility Artillery Rocket System], M270 MLRS [Multiple Rocket Launch System]) - vybavenie doslova navrhnuté na boj proti samotnému vybaveniu, ktoré používajú Rusi - boli účinným protiopatrením na oslabenie tejto hlavnej ruskej sily. Rozptýlenejší a obratnejší Ukrajinci si dávajú pozor na sústreďovanie veľkého počtu vojakov v zraniteľných oblastiach, zatiaľ čo Rusi neustále ponúkajú ako ľahké ciele zaplnené veliteľstvá s kľúčovými dôstojníkmi a muničné sklady, ktoré sú kľúčové pre efektívne využitie ruského delostrelectva (a takmer všetkého, čo Rusko má). A skutočne, nové západné presné systémy a munícia, ktoré sa dodávajú (a ktoré sa dávajú Ukrajine v čoraz väčšom počte), v kombinácii s inovatívnym a brilantným prístupom Ukrajiny k zameraniu (aplikácia s názvom GIS Art for Artillery), už teraz prekonávajú a prekonávajú ruské nepresné delostrelectvo "zameriavanie vo všeobecnej oblasti", spôsobujú oveľa viac vojenských strát na jedno delo na jeden výstrel ako Rusi, vrátane zničenia oveľa väčšieho počtu ruských delostreleckých diel spolu s muníciou potrebnou na ich zásobovanie a ruských systémov protivzdušnej obrany S-300 alebo S-400, ktoré sa zdajú byť neschopné čeliť západným zbraniam. Nové systémy tiež ďalej narúšajú už aj tak vážne narušené ruské zásobovacie línie. V posledných týždňoch, keď Ukrajina čoraz častejšie nasadzuje nové západné zbrane, okrem vysokých ruských strát došlo aj k výrečnému exponenciálnemu poklesu vystrelených ruských delostreleckých nábojov, aj keď Ukrajina zvyšuje svoju paľbu, čo je výsledkom niekoľkotýždňového presného a účinného zameriavania - a zvyšovania počtu - týchto zbraňových systémov dodávaných Západom, pričom ďalšie tieto systémy sú na ceste.
V tejto súvislosti je veľmi dôležité poznamenať, že v tomto okamihu je väčšina najlepších ruských bojových peších jednotiek mŕtvych, zranených alebo v jednotkách, ktoré boli "zmrzačené" do stavu, v ktorom nie sú "bojovo efektívne", a to v dôsledku strát, nedostatkov vo velení, strát/nedostatkov vo vybavení a zásobovaní alebo ich kombinácie (často). V širšom zmysle je veľkou časťou vysvetlenia týchto strát endemická korupcia v Rusku, ktorá veľmi infikuje jeho armádu, a zvláštny ruský branno-zmluvný hybridný vojenský systém, ktorý prispieva k vážnemu nedostatku súdržnosti. A celkové počty obrovských strát, ktoré utrpelo Rusko a jeho zástupcovia v Donbase Luhansku a Donecku, spolu so stratami na vybavení (vrátane katastrofálnych strát zle udržiavaných ruských zásobovacích nákladných vozidiel) a smiešnymi, sústavnými problémami so zásobovaním znamenajú, že nadmerné imperiálne ambície Ruska ďaleko presahujú jeho súčasné a predvídateľné možnosti.

Aj napriek tomu sa Rusko a jeho zástupcovia v Donbase uchyľujú k povolávaniu miestnych obyvateľov v regiónoch Ukrajiny, ktoré okupujú, pričom Rusko tiež tvrdo tlačí na získavanie vojakov z odľahlých častí Ruskej federácie obývaných etnickými menšinami, ktoré sú na dne, a vyvíja nátlak na veteránov, ktorým sa skončila zmluva alebo sa už vrátili z bojov domov, aby sa vrátili (získavanie nových regrútov v Rusku nie je také jednoduché ani rýchle, ako by sa mohlo zdať), a aj to bude trvať dlho a vo väčšine prípadov to bude mať za následok neochotu, slabý výcvik a vybavenie vojakov s nízkou morálkou alebo ľudí, ktorí sa v najhoršom prípade jednoducho vzdajú alebo zbehnú. V niektorých prípadoch majú vojaci dokonca pušky z druhej svetovej vojny alebo dokonca z konca devätnásteho storočia alebo obsluhujú zastarané sovietske relikviárne tanky, ktoré boli nedávno vytiahnuté zo skladov, predovšetkým T-62M z roku 1983, modernizáciu T-62 z roku 1961, postavenú na základe T-55 z roku 1958 (tento posledný bod silne naznačuje, že Rusko stratilo väčšinu svojich najlepších nasaditeľných tankov, inak prečo by vyťahovalo zo skladov oveľa staršie sovietske tanky?) Je zrejmé, že žiaden z týchto nových vojakov alebo jednotiek sa ani zďaleka nebude približovať kvalite najlepších jednotiek a útvarov, ktoré už boli zdecimované alebo zničené v bojoch: tieto elitné jednotky sú v podstate nenahraditeľné.

Žiadny z týchto krokov Ruska neodráža víťazstvo.

V súčasnosti teda jednoducho neexistujú dobré a rýchle možnosti, ako nahradiť narastajúce straty Ruska, a Rusku v podstate dochádzajú nielen kvalitné jednotky, ale jednotky všeobecne. Na ruské fronty v dohľadnom čase nepríde 50 000 - nieto ešte 20 000 - čerstvých ruských elitných bojových jednotiek dobre vybavených a zásobených, s vysokou morálkou a kvalitným vedením, a súčasná kultúra ruského vedenia nie je schopná trpezlivo a metodicky vycvičiť žiadne veľké množstvo kvalitných vojakov, najmä v súčasnom ochabujúcom režime. Aj keby sa ruské vedenie zameralo na produkciu dobre vycvičených jednotiek, trvalo by dlho, kým by boli nasaditeľné, možno dokonca príliš neskoro na to, aby sa zabránilo úplnej strate všetkých ruských ziskov na Ukrajine od roku 2014, nehovoriac o roku 2022. Je tiež veľmi dôležité poznamenať, že ruskú vojenskú techniku už nemožno riadne udržiavať ani vyrábať bez kľúčových komponentov vyrábaných mimo Ruska a blokovaných západnými sankciami. Aj keby ruský prezident Vladimir Putin stlačil tlačidlo paniky a začal všeobecnú odvodovú mobilizáciu (čo je pre neho politicky riskantné), ani to nemôže v dohľadnom čase priniesť vážne výsledky.
Prílohy
UA winning.png
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4308
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 419 times
Been thanked: 339 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

danno napísal: So 06 08, 2022 7:55 pm zazil som obchodnika ktory preferoval cash, pri platbe kartou mu peniaze chodili len raz za mesiac. Neviem ci to tak stale funguje?
mali obchodnici uprednostnuju cash kvoli tomu aby si znizovali oficialne prijmy a nemuseli tolko zdanovat

JUGGLER
áno su to samozrejme iba analýzy,nepochybne existuje aj analyzy s presne opacnou prognozou, stat sa nakoniec moze cokolvek. :)

V kazdom pripade, to co vieme s istotou povedat je ze Rusko kvoli sankciam na suciastky nedokaze vyrabat ziadne pokrocilejsie zbrane. Posiela uz len stale starsie, ktore malo zakonzervovane v skladoch. Dokazom su nielen vyjadrenia Ua vojakov priamo z fronty ale aj fotografie na twitteri, konta ktore zbieraju zabery znicenej ruskej tecniky /sledujem pravidelne/.
Za druhe, tym ze Putin sa zdraha nariadit vseobecnu mobilizaciu, tak bude mat stale vacsi problem nahradzat ruske straty na Ua. Za tretie, ochota Usa dodavat Ua moderne zbrane je stale vysoka a ma podporu ako u demokratov tak u republikanov /aj ked zatial ide o pomerne malé objemy zbraní/.
Uz len na zaklade tychto faktov vyplýva, že Rusko bude postupne tahat za stale kratsi koniec.
Ano ma mnohonasobnu vyhodu v delostrelectve v zmysle mnozstva zbrani a dostatku municie aj na dalsi rok bojov. Ale to samo o sebe vojnu nerozhodne.

Chcu Ukrajinci bojovat dalej? podla vsetkeho áno. Sú Usa ochotné Ua dalej vojensky podporovat?
Zatial ano. A pre Usa je to pomerne vyhodny deal, pretoze tvrdo oslabi svojho rivala /Rusko/ a za pomerne malý peniaze, z hladiska celkovych vydajov na armadu Usa. Preco by tam neposielali dalsie zbrane? Sorry, ale vyzera to na prilis vela vyhod na strane Ua a prilis malo na strane Ruska.
Ze podpora Ua zo strany Zapadnej Europy stale viacej slabne? Nie je prilis podstatné- neposielali vela zbrani ani doteraz. Ale americania poslu, pre nich su to "peanuts".
Adammd
Guru Member ****
Príspevky: 1826
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 216 times
Been thanked: 115 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa Adammd »

Možno to dopadne ako v Afganistane, radšej 20 ročný konflikt, ktorý už západné demokracie zaujímať nebude(=lebo ľudia to nedovolia, aby kvôli nejakým rusakom=postsovietskym národom, oni stratili desaťročia budovania životnej úrovne po 2.SV) , potom sa potichu stiahnu a Ukrajina bude žiť v "stredoveku ". Rusko nikdy nedovolí, aby sa UA stal prozapadny štát, keď áno, tak napravo od Dnepru.
f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4308
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 419 times
Been thanked: 339 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

porovnavanie Afganistanu s Ua to asi velmi nedava zmysel, je to uplne ina situacia. :) To s tym Afganistanom je akurat tak oblubena mantra Jaroslava.
Rusko moze vojnu prehrat uplne rovnako, ako ju moze prehrat kazdy iny stat. To ze je Rusko velka krajina mimoriadne bohata na nerastne suroviny jej sice dava pozitivne body, ale nič to nehovori o tom, ako dopadne na Ua. Stale sa prehliada zasadny fakt, opakovane uvedený, že bez mobilizacie Rusko jednoducho nebude mat dostatok vojakov ktorych by mohlo poslat na Ua. A masovo mobilizovat na 90percent nebude, lebo by si tym automaticky vygenerovalo ix dalsich zavaznych problemov.
Takze este raz: Rusko nemobilizovalo. Ukrajina mobilizovala. :)
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4308
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 419 times
Been thanked: 339 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

Takže je snáď teraz už jasné, prečo za terajšieho stavu Rusko udržať dobyté územia na Ua dlhodobo udržať nedokáže.
Zostáva už len ta posledná, teoretická, možnosť, ktoru tu nikto ešte neotvoril, dokonca ani Jaroslav, je totiž tak málo realistická.
Všeobecná mobilizácia v Rusku.
Pozrime sa na to bližšie:
Za prvé, Rusko na niečo také už nemá infraštruktúru. Na vytvorenie tolkych nových divízii by potrebovalo patričný počet dôstojníkov, patričné vojenské vybavenie, zasobovanie, logistiku. Nič z toho nie je.
Za druhe, zhromaždiť /kde? dnesna Ruska armada nema system vhodny pre masovu mobilizaciu ako to bolo za Zssr/takúto masu nových vojakov, vycvicit, to vsetko by trvalo mesiace. Tolko casu Rusko už nemá.
Za tretie, bezni obyvatelia Ruska podporuju Putina a vojnu na Ua formálne preto, že sa ich v podstate netýka.
Akonáhle by museli narukovat vsetci povinne, ich podpora systemu by padla ako kabela.
Za štvrté, ruské hospodarstvo je pomerne malo automatizovane oproti inym vyspelym statom, privelmi zavisi od na manualnej práci. To znamena, ze tie masy robotnikov ktore teraz niekde pracuju, by chýbali, lebo by umierali na fronte, co by špiralou posielalo rusku ekonomiku do este vacsich problemov.
Za piate, vojenská hodnota takychto narychlo zostavenych, slabo vyzbrojenych a nedostatocne vycvicenych divizii,
by bola na bojisku velmi nizka.

To znamena, ze prehra Ruska je uz viacmenej ista, otazkou uz len zostava, ako dlho dokaze natahovat čas.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4030
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 49 times
Been thanked: 64 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Konflikt na UA nie je v sucasnosti zdaleka natolko vyeskalovany, aby si vyzadoval moblizaciu v Rusku. Je na 95% pravedpodobne, ze natolko vyeskalovany nebude ani do konca roka. A cas potom zacne hrat zasadne proti Zelenskemu v zamrznutom konflikte. Predpokladam, ze to skonci ako v Korejskej vojne. Ukrajina bude rozdelena.
Adammd
Guru Member ****
Príspevky: 1826
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 216 times
Been thanked: 115 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa Adammd »

Ja si tiež myslím, že je to lokálna vojna, hoci média sa to snažia nafúknuť, ale koľko bojuje ľudí aktuálne? Veď ani na UA stále neprebieha nejaká násilná mobilizácia, kopa mužov je stále v zahraničí, nielen pred vojnovými ale i súčasných utečencov, dokonca sa vracajú späť. Ak by to bolo tak horúce, nikto sa nevráti s rizikom, že ho odvlečú z ulice (samozrejme média radi ukazujú, ako ich berú z plážových diek)

Totálna vojna to bude, keď sa budú kobercovo bombardovať mestá, priehrady, elektrárne hlava nehlava z Tu - 95 a ľahne popolom Ľvov ako Drážďany za 2.SV.
f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4308
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 419 times
Been thanked: 339 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

Rusko neposiela nad Ua bombardovacie a v podstate ani ine lietadla, pretoze Ua protiletecka obrana je pomerne silna a dalej bude posilnovana Zapadnymi systemami. Tato vec je inac znacne prekvapenie celej vojny, ze ruske letectvo si nedokazalo zjednat nad Ua letecku nadvladu. Je kombinaciou nie dostatocneho vycviku ruskych pilotov a otaznej kvality ruskych modernych stihaciek, ktore su silne hlavne papierovo.
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 7067
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 149 times
Been thanked: 283 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa jogo »

Trumpeta1978 napísal: Ne 07 08, 2022 11:46 am To znamena, ze prehra Ruska je uz viacmenej ista, otazkou uz len zostava, ako dlho dokaze natahovat čas.
Tu je zásadná otázka, ako sa ku okupácii postavia ukrajinci na okupovaných územiach. Ak rusov budú brať, ako svojich "osloboditeľov", a začnú okupované územia brániť tak, ako bránili 8 rokov Donbas, bez masovej účasti ruských vojakov, tak okupované územia už západná Ukrajina späť nezíska, lebo Donbas nedokázala za 8 rokov dobyť späť-proste donbasskí ukrajinci už nechceli mať hlavné mesto Kyjev a bránili sa zubami-nechtami..
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4308
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 419 times
Been thanked: 339 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

jogo napísal: Ne 07 08, 2022 6:56 pm
Trumpeta1978 napísal: Ne 07 08, 2022 11:46 am To znamena, ze prehra Ruska je uz viacmenej ista, otazkou uz len zostava, ako dlho dokaze natahovat čas.
Tu je zásadná otázka, ako sa ku okupácii postavia ukrajinci na okupovaných územiach. Ak rusov budú brať, ako svojich "osloboditeľov", a začnú okupované územia brániť tak, ako bránili 8 rokov Donbas, bez masovej účasti ruských vojakov, tak okupované územia už západná Ukrajina späť nezíska, lebo Donbas nedokázala za 8 rokov dobyť späť-proste donbasskí ukrajinci už nechceli mať hlavné mesto Kyjev a bránili sa zubami-nechtami..
ak budu Usa posielat dostatocny pocet zbrani aj nadalej, tak Ua postupne vytlaci rusku armadu z Donbasu. Tato oblast ale nie je prioritou, je ekonomicky a vojensky pre Ua dost nepodstatnou za terajsej situacie.Dolezita je Chersonska oblast, nielen kvoli Krymu ale aj kvoli Odese. A Usa nemaju ziaden vazny dovod, preco by aj nadalej podporovat Ua nemali. V kongrese dokonca je podpora pre zasielanie aj silnejsich zbrani, ale Biden to zatial brzdí.
--
https://www.thedefensepost.com/2022/08/ ... t-ukraine/
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4030
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 49 times
Been thanked: 64 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Trumpeta, dobre aj sam vies, ze prevahu zapadnych zbrani na bojisku by si rozoznal tym, ze Rusi by juzne od Kyjeva nenechali cez Dneper stat jediny most. Kedze mosty stale stoja, Rusi sa zrejme citia v pohode; ked si to porovnaju s krvacanim EU a Zelenskeho casti Ukrajiny.
Tak ako kvoli vojne v Afganistane si nemohol ocakavat mobilizaciu USA aj ked US army to proti Talibanu ekonomicky prehravala, tak sa ti divim, preco vo vojne na Ukrajine ocakavas mobilizaciu v Rusku. Tak ako Korejska, Vietnamska, Afganska vojna, je to periferna proxi vojna Rusko+Cina vs. NATO. Nic, z coho by si mal byt za poslednych 70 rokov prekvapeny.
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4308
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 419 times
Been thanked: 339 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

jaroslav80

som uprimne rad ze sam uznavas ze Rusko s najvacsou pravdepodobnosou mobilizovat masovo nebude, je to skutocne objektivny pohlad. Ze je to proxy- vojna? Ano iste, kazdy vacsi konflikt taky je, resp sa takym neskor stava ako sa casom nepriamo pripajaju ako podpora velmoci ci regionalni hegemoni. A ci sa Rusi citia v "pohode"? Tí doma v Rusku pravdepodobne áno, ani zvacsa netusia ako sa konflikt realne vyvija a ti v zákopoch, tí už to prezivaju nepochybne horšie. A dolezite jepoznamenat, ze ti v zakopoch ani velmi Rusi nie su, ale rozne mensiny v ramci celej Ruskej federalnej republiky.

Ze je na tom Rusko zle so stavom vojakov vidno nielen zo stale sa znizovanymi kriteriami pre vstup do armady, ci povinnymi kvotami "dobrovolnikov" za kazdy federalnu útvar. Dokazom je najnovsie vyhlasenie KLDR ze je ochotne poskytnut 100 000 vojakov Rusku. Teraz asi zaplesalo srdiečko každeho podporovatela ruskej agresie na Ua. Je tu ale pár ale:
Nakolko je to iba zo strany prazdne gesto a nakolko to mysli KLDR vážne? Za druhe, zeleznicou previest 100 000 vojakov z KLDR na Ua bude dost dlho trvat. Za tretie, nevie sa akym prinosom by vojaci KLDR na fronte boli, nakolko mozu byt teoreticky sice realtivne dobre vycviceni, ale nic to nemeni na fakte, ze
ziadneho realneho konfliktu sa nikto z nich nikdy nezucastnil. Za stvrte, nie su vycviceni pouzivat modernejsie zbranove systemy. Za piate, pre taku masu vojakov by muselo Rusko najprv zohnat aj adekvatnu vyzbroj. Uvidime.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4030
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 49 times
Been thanked: 64 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Trumpeta, pozri co musia robit v US NAVY aby zohnali nejakych dalsich dobrovolniov zabijakov.
Odpustenie dlhov 65K USD + 50k USD nastupny bonus.

https://www.navy.mil/Press-Office/News- ... ayment-up/
MILLINGTON , Tenn. -- Future Sailors and Prior Service Members, either Navy Veterans or Other Services Veterans (NAVETs/OSVETs), are now eligible for enlistment bonuses and loan repayment up to $115,000, according to a message released by Navy Recruiting Command Aug. 4
N Ukrajine, kde bezny robotnik zarabal 300 EUR mesacne, co myslis aka obrovska je cena na zohnatie vojaka? A aka vysoka bude asi v Cecensku, Rusku, KLDR, Etiopii?
Si relane presvedceny, ze zohnat zoldnierov je ten najzakladnejsi problem tamtej vojny na Ukrajine?
Ako obycajne, vsetko tam je len otazkou casu a penazi. Ked USA uvidia, ze na vojne viac prerabaju nez kolko vyhod im poskytuje, tak ju ukoncia.
Zatial sa im ciel odstratenia ruskej konkurencie z EU podaril, takze kludne su ochotne este zopar miliard tam utopit Zelenskemu a potom neho a jeho spolocnikov zanechaju svojmu osudu. O 10-15 rokov sa tam s nimi postupne porataju okoliti spoluobcania.
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4308
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 419 times
Been thanked: 339 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

jaroslav80

ale ved nech sa páči, počkáme si na tie zástupy dobrovolnikov z "Cecenska, Ruska, Etiopie a Kldr" /este si zabudol na Syriu/. Uvidime kolko ich bude a nakolko ich dokaze Rusko patricne vyzbrojit. :)

P.s. ak by to bolo take jednoduche, Rusko by malo uz davno plno divizii zahranicnych zoldnierov
Naposledy upravil/-a Trumpeta1978 v Po 08 08, 2022 9:20 am, upravené celkom 1 krát.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4030
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 49 times
Been thanked: 64 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Pradepodobne tolko, ze vojna na Ukrajine skonci tak, ako ta v Korei. A mozno az tak, ako ta vo Vietname.

Vies o nejakej vojne blizko ruskych alebo cinskych hranic, ktoru by Rusko alebo Cina proti NATO od skoncenia druhej svetovej prehrali?
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4308
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 419 times
Been thanked: 339 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

Zahranicni zoldnieri z krajin ktore si uviedol sa precenuju. Skusenosti maju s inym typom boja aky prebieha na Ua. Za druhe, ich celkova vojenska hodnota nie je prilis velka. Je to podobne ako s kadyrovcami ktorí su dobrí hlavne na "strašenie" ale ich realny prinos v boji nie je velky.
Pre Rusko bude v kazdom pripade agresia na Ua velmi chybnym krokom.
Ale tak nech sa páči, každému dla libosti.. Nakoniec to moze, v dlhsej perspektive viest k postupnemu rozpadu Ruska ako federativnej republiky na mensie politicke utvary. Takze vlastne fajn. Naozaj, tazko povedat, ci sa Putin rozhodol znicit Ua alebo ci Rusko.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4030
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 49 times
Been thanked: 64 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Trumpeta1978 napísal: Po 08 08, 2022 9:26 am Zahranicni zoldnieri z krajin ktore si uviedol sa precenuju. Skusenosti maju s inym typom boja aky prebieha na Ua. Za druhe, ich celkova vojenska hodnota nie je prilis velka. Je to podobne ako s kadyrovcami ktorí su dobrí hlavne na "strašenie" ale ich realny prinos v boji nie je velky.
S tymto suhlasim.
Rovnako ako to, ci ma Zelensky 400-tis. povinne narukovanych brancov alebo 800-tis. mu je prd platne. To ma len na propagacne ucely a aby mal ako vyuctovat zo zapadu vydrankane peniaze. Mnohi z nich su mozno narukovnani len papierovo a zivit sa musia sami a Zelensky setri aj na zolde aj strave pre nich.

Realny boj sa viedol v Mariupole medzi Azovom a tou castou ruskej profesionalnej armady, ktora ich obklucila. Dalsie pravdepodobne elitnejsie zoskupenia nacionalistov mal/ma Zelensky k dispozicii na Donbase, zocelenych 8 rocnymi bojmi tam.

Vojna sa dostala do stavu zapadneho frontu v 1. svetovej s tisickami kilometrou dlhou frontovou liniou, ktora sa skoro vobec nehybe. Nerozdelia sa 38 rovnobezkou, ako v Korei, ale Dneprom. S tym, ze Zelenskemu na nejaky cas ostane este Charkov a Rusom Cherson.

Tu mas mapku rozdelenia Syrie zo Septembra 2021. Pocuvas snad o tom z televizora denno denne? Nie. Bolo niekde oficialne urobene prehlasenie o takom rozdeleni? Nie. Je to len realny stav. Tak to dopadne aj na Ukrajine. Zelensky si bude nadalej do Kyjevskej televizie tlapat jeho nezmysly o zobrati si Krymu a Donbasu, ako uz tlape on a jeho predchodcovia 8 rokov. A realny stav bude proste niekde inde. Xi a Putin sa smeju, ked vidia diletantstvo van der Leyenovej.
Prílohy
syria 2021_09.JPG
Naposledy upravil/-a jaroslav80 v Po 08 08, 2022 9:48 am, upravené celkom 1 krát.
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4308
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 419 times
Been thanked: 339 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

jaroslav80

takemu zoldnierovi z Etiopie ci Syrie je v podstate uplne jedno ako konflikt dopadne. On sa len musi postarat o tom aby tam prezil tu dobu na aku ma podpisany kontrakt. Ukrajincom to jedno nie je, ich bojova moralka z dovodu ze su obrancovia vlastnej krajiny je automaticky o niekolko levelov vyssie a to robi na bojovom poli vela.
Fronta sa prilis nehybe, to je pravda. Ale v okoli Chersonu Ua uz oslobodila cez 50obcí. Áno, ich význam nie je strategicky velký, ale je to príprava na vacsiu protiofenzivu.
Himarsi stale funguju. Na dennej baze resp D+1 su zverejnovane ich uspesne zasahy. Kazdy den niekolko skladov municie, ci základní.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4030
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 49 times
Been thanked: 64 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Trumpeta1978 napísal: Po 08 08, 2022 9:45 am Ukrajincom to jedno nie je, ich bojova moralka z dovodu ze su obrancovia vlastnej krajiny je automaticky o niekolko levelov vyssie a to robi na bojovom poli vela.
Toto je naozaj pekny vtip. Ty zijes v presvedceni, ze tamti skinhedi narukovani z Lvova maju vyssiu bojovu moralku nez ti narukovani z Donecka a teraz uz aj Mariupolu, ktori proti nim stoja a ktori bojuju v regione, kde maju postavene domy? Tym prvym asistuju "poradcovia" z USA a dodavaju zbrane a municiu cez ocean a druhym asistuju "spolubojovnici" z ruskej armady a privazajuci municiu po zeleznici zo skladov 200 km vzdialeneho Kurska.

Mas pocit, ze keby ma Nad a Caputova konskriptli k americkemu raketometu, ze by som mal "o niekolko levelov vyssiu bojovu moralku", nez by mal Rus kdesi zo Sibira zijuci uz 10 rokov na kontrakt v ruskej armade a bojujuci v Cecensku, Syrii a na Ukrajine pri jeho zastaralejsom raketomete alebo tanku, v ktorom bojuje uz roky?

Tamti Afganci bojujuci za americku slobodu v ich vlastnej krajine mali o niekolko levelov vyssiu bojovu moralku nez talibanski Afganci? Ty aj Zelensky si myslite, ze nikto z Ukrajincov sa nedopocul, ako to dopadlo minuly rok v Afganistane, Iraku a Syrii? US army je na ustupe na vsetkych svetovych frontoch. K Taiwanu na prezentaciu sily uz neposielaju lietadlovu lod, ale staru uradnicku.
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4308
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 419 times
Been thanked: 339 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

jaroslav80

aky osobny vztah bude mat priemerny vojak z Ruska, nech je to Rus ci z niektorej narodnosti v ramci Ruska, k takemu Donbasu, ci Chersonu? Krym nechajme stranou to je trochu ina vec. Je im jedno ako to dopadne s Donbasom ci Chersonom. Ale pre Ua je Cherson je absolutne klucovy, budu ho musiet dobyt za akukolvek cenu, skor ci neskor. Vedia, ze ak nebudu mat Cherson, nielen ze nebudu mat páku na Krym, ale hlavne by sa Rusko pomerne rychlo mohlo zmocnit Odesi a to by bol ekonomicky kolaps Ua, koniec hry. A toto samozrejme rovnako chapu aj Usa a preto uz veci zariadia tak aby to dopadlo pre Ua dobre. Bezna verejnost vidi iba malu cast pomoci ktora je poskytovana z Usa pre Ua, napr tajne spravodajske info a pod. o tom sa iba nieco tuší.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4030
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 49 times
Been thanked: 64 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Trumpeta1978 napísal: Po 08 08, 2022 10:12 am Ale pre Ua je Cherson je absolutne klucovy, budu ho musiet dobyt za akukolvek cenu, skor ci neskor.
V tejto vete mas zakladu vetu. Nemas tam pisat "pre Ua" ale "pre Zelenskeho vladu". Polovica Chersonu aj Odesy mozno povazuje Lukasenka za schopnejsieho cloveka nez Zelenskeho.

Ako mam velmi rad ked Nad alebo Korcok v TV prehlasia, ze Slovensko potrebuje to alebo ono. Take americke Patrioty, ceske a polske stihacky a podobne. Nech na rovinu povedia ze my na udrzanie sa pri moci potrebujeme toto. Inak tu bude miesto nas vladnut niekto iny. Mozno este horsi nez sme my.
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4308
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 419 times
Been thanked: 339 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

V pekle na vrátnici vraj majú teraz dosť nátresk..
Ukrajinci zlikvidovali brigádu, kterou viní z masakrů v Buči
https://www.novinky.cz/zahranicni/evrop ... .seznam.cz
https://twitter.com/Helpful_Hand_SA/sta ... 94/photo/1
https://www.forum24.cz/ukrajinska-armad ... .sznhp.box
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4030
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 49 times
Been thanked: 64 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Mozno sa tam stretli aj s dalsimi imaginarnymi osobnostami kyjevskej predstavivosti - leteckym esom prizrak Kyjeva a 13 padnutymi hrdinami z Ostrova zmyji.
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4308
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 419 times
Been thanked: 339 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

Pamatás si Jaroslav, ten strategický ostrovček Rusi povodne obsadili. Čože sa stalo, že už tam zase veje Ua zástava? Žeby ich odtial vyhnala Ua, ktorá defacto nemá už vojenské loďstvo? Co robila slávna ciernomorska flotila? hmm. Dokonca su info ze museli stiahnut niektore lode aj z Krymu do pristavov v Rusku..
--
Vladimir Vladimirovič, nejak to škrípe.. Hlavne sme zvedaví všetci na tu "sebestačnosť Ruska" o takeho pol roka. Moze vobec existovat taký mamľas? Ale tak je pravda, ze s vekom mentalne schopnosti nemaju tendenciu sa zlepsovat ale skor naberaju retrográdny smer..
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4030
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 49 times
Been thanked: 64 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Pozrel si si niekedy polohu toho ostrova na mape? Je to 5 nasobne blizsie do Rumunska (clen NATO) nez na Krym. Rusi sa praveze zase raz zachovali vcelku rozumne, ze sa tam silou mocou nedrzali a nenechavali si vojakov a material ostrelovat v dvoch budovach na kuse skaly o ktorych suradniciach vsetci vedia. Maju predsa kopu dolezitejsich sektorov blizsie vlastnych hranic, kde sa im vojaci a zbrane hodia.
Podla mojich informacii tam v sucasnosti nevlaje ani ruska ani ukrajinska vlajka. Posledne spravy, co ku mne dorazili, boli o tom, ze Rusi sa sice stiahli, ale Ukrajinci ze ten ostrov neobsadili. Zrejme nikto nechce sluzit ako cvicny ciel na strelnici.

Mal by si sa zameriavat na dolezitejsi fakt, ktory stale plati. Ze bez suhlasu z Kremla sa ziadna velka nakladna lod z Odesy nedostane do Bosporu a dokonca ani do Burgasu.
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4308
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 419 times
Been thanked: 339 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

jaroslav80

obrazky špeciálne pre Teba :)
Take straty, co myslis, je to pre Rusko dlhodobo únosné?
Prílohy
himars.jpg
bnbnb.png
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4030
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 49 times
Been thanked: 64 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Mam pre teba krajsie obrazky, z CNN a nie z Twittera.

https://edition.cnn.com/europe/live-new ... index.html
Russian President Vladimir Putin and Turkish President Recep Tayyip Erdoğan have agreed that Turkey will pay Russia in rubles for partial gas supplies.

The bilateral talks, held in Sochi, lasted over four hours on Friday.
Erdogan.JPG
Ale mozno mas pocit, ze ta ukrajinska vlajka na tom smetisku na ostrovceku zmyji je dostatocne vitazstvo Zelenskemu loajalnych Ukrajincov. Zreferovane na Twitteri anonymnym userom Citizen_of_Ukraine z iPhonu. :lol:
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4308
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 419 times
Been thanked: 339 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

Erdogan je znamy pragmatik, to sa dalo cakat. Ale skutocnost, ze Turecko bude platit Rusku v rubloch za plyn, to ma nastat teraz nejaky zasadny pozitivny obrat v ruskej ekonomike? Rusko si vykúzli komponenty na ktore su sankcie, alebo bude mat zrazu 2x tolko odvedencov na Ukrajinu?
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3850
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 126 times
Been thanked: 343 times
Kontaktovať používateľa:

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa osamely chodec »

https://www.youtube.com/watch?v=-LJkL90fYDs o vojne sa hovori v druhej polke videa.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Porozumiet znamená zvyknúť si.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4308
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 419 times
Been thanked: 339 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

osamely chodec napísal: Po 08 08, 2022 2:11 pm https://www.youtube.com/watch?v=-LJkL90fYDs o vojne sa hovori v druhej polke videa.
Čarnogurský je dlhodobo pro-kremeľský pešiak, to je známe a ale nie je to az tak podstatné. Doležitejšie je to, že tvrdí nezmysly, pripadne iba svoje domnienky. Tvrdi ze Rusi vyhrajú- už to jasne ukazuje že ani netuší čo sa v skutočnosti deje. Nikto kto sa snaží o objektívny pohlad niečo taketo povedat nemoze.
Carnogursky by urobil najlepsie, keby sa po 90tych rokoch do politiky uz nepchal a nekazil si to na stare kolena. Staci ho chvilu pozorovat a je jasný.
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3850
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 126 times
Been thanked: 343 times
Kontaktovať používateľa:

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa osamely chodec »

Carnogursky bol prenasledovany za svoje nazory, ked my vsetci sme poslusne mlcali. Za to bol dokonca vo vazeni. Bol predsedom slovenskej vlady , dlhodobo sa pohybuje v politike , minimalne uz nieco v nej za svoj zivot zazil. To, ze ma iny nazor ako ty Trumpeta1978 z neho este pro- kremelskeho pesiaka nerobi. Nalepkovanie a osposobovanie je dost trapne.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Porozumiet znamená zvyknúť si.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4308
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 419 times
Been thanked: 339 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

osamely chodec

to co robil dobreho pred 30rokmi je jedna vec a to čo stvára teraz na staré kolená vec druhá.
Ved ked mu daval otazky ten moderator, tak bolo uplne jasné že nevie ani kolká bije.
Je zalúbený do Ruska nech sa deje čokolvek a fakty ani analyzy ho nezaujimaju, resp uz je to asi mimo možnosti. To ze kedysi bojoval proti komunistom je super, ale to neznamena ze budeme vsetci chodit okolo neho po spickach ked teraz trepe. Carnogursky je dobrovolne verejne cinna osoba, to znamena, že musi aj zniesť prípadne označenia napr pro-kremelský pešiak. Ak sa mu to nepaci, nech sa obrati na súd, má na to právo.
Naposledy upravil/-a Trumpeta1978 v Po 08 08, 2022 2:35 pm, upravené celkom 6 krát.
Zamknuté

Návrat na "Politika a názory o spoločnosti"