Maďarská politika a Viktor Orbán

Politika, svetonázory, naša spoločnosť
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Slovan_sk
Platinum Member ***
Príspevky: 651
Dátum registrácie: Ut 13 05, 2014 12:12 pm
Has thanked: 66 times
Been thanked: 79 times

Re: Maďarská politika a Viktor Orbán

Príspevok od používateľa Slovan_sk »

Peter222 napísal: Pi 29 07, 2022 1:04 pm POŽIAR SA NEDÁ HASIŤ BENZÍNOM


Tvrdí, že Európa je zo svojej podstaty osídlená miešancami. Ide ale o historickú a sémantickú lesť, pretože kombinuje dve rôzne veci. Existuje svet, v ktorom sú európske národy zmiešané s tými mimoeurópskymi. To je svet rasovo zmiešaný. Ale potom existuje náš svet, v ktorom sa ľudia pochádzajúci z Európy miešajú medzi sebou. Sťahujú sa, pracujú a presídľujú. Napríklad v Panónskej panve nie sme rasoví miešanci. Sme len zmesou národov žijúcich v našej európskej domovine. A preto sme vždy bojovali. Sme ochotní sa navzájom miešať, ale nechceme sa stať národom rasových miešancov.“ (Po týchto slovách nasledovalo v hľadisku standing ovation).

Dnes je divna doba , ja osobne nevidim nic zle na tom ze niekto povie nechcem sa miesat s inou rasou , som na tom obdobne , nieje to rasizmus alebo mozno je neviem beriem to tak ako to je , mam kamaratov cinanov , spaniela , anglicana z jamajky
Je to proste fakt poviem priklad na vyske som mal kamarata z afriky , chodili sme spolu popijat, casto mi rozpraval ze mu biely ludia smrdia , vela sme sa na tom nasmiali nebral som to ako urazku , preco by som to aj bral , vzdy sa smial na europanoch ze su neuprimni, uviedol jeden priklad , Isac bol ako valibuk proste genetika vravel som z rodu nacelnika ja som nemusel behat ale sukmenovci, ti su jak vyzla , ked neulovi zver nenaje sa a ked povedal ze on nechce bielu zenu za zenu nikto ho neobvinil z rasizmu.
Orban je populista ale vie velmi dobre co na ludi plati a co ich trapi, skuste si niekedy vypit s europanom co ma aspon 50 rokov , ja robim pre francuzov, obcas niekto z vedenia pride pozriet , popijeme porozpravaju ako velmi nam zavidia ze sa mozme prechadzat po ulici v noci bez starosti , ako velmi nenavidia to ako dnes vyzera FR je to smutny pribeh ale je to tak , len vam to nikto nepovie lebo sa o tom nehovori ani medzi priatelmi u nich , Orban vie co povedat lebo je populista, ano nemam rad madarsky sovinizmus a taraniny ako sme im ukradli horne uhry, ako stratili zem a pritom ju Trianonom len prvy krat skutocne ziskali, ale oni toho Orbana potrebuju a chcu, dava im nadej a ako som sa snazil tu vysvetlit, nikoho ineho nemaju.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15694
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 991 times
Been thanked: 1345 times

Re: Maďarská politika a Viktor Orbán

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Ono je hlavne ,,divná doba,, preto, lebo sa prehnane tlačí na to, aby sa každá zmienka o rase hneď onálepkovala ako extrémizmus. Voľakedy sme si v spoločnosti bez problému rozprávali vtipy židovské a cigánske. Dnes každý rozmýšla, že radšej nič nepovie, lebo ho onálepkujú.

Na Slovensku a vôbec v bývalých komunistických krajinách je to len záležitosť času, kým si ľudia zvyknú, že svet je pestrofarebný. Veď aj američania sa rasovej rovnosti učili desaťročia. Do 60 tych rokov tam fungovala rasová segregácia.

Ja Maďarov chápem. Oni sú mentálne iní ako my. Je to veľmi hrdý národ. Až by som povedal že Orbán nie je len nacionalista, ale dojem robí ako šovinista. Najprv som Maďarov nemal v láske, pozdejšie som ich pochopil a obľúbil. Historicky sme s nimi nemali dobré skúsenosti, ale boli to len isté obdobia. Či chceme, či nechceme, naše národy sú geneticky za tie stáročia tak prepojené, že verím tomu, čo si písal o archeogenetike a čo bolo aj v tom článku: že maďari tu neprišli do vzduchoprázdna, územie tu bolo osídlené tisícročia a tí origináli, ktorí prišli spoza Uralu za tie stáročia splynuli tak, že geneticky ich odlíšime len okolo 15%. https://plus7dni.pluska.sk/rozhovory/my-sme-tu-doma

V tej debate by sme hádam mohli niekedy pokračovať. Je to zaujímavé, lebo ja mám tiež maďarských predkov a všetky staršie genealogické záznamy (18 storočie napr. ) neboli písané v maďarčine, ale v latinčine.

Ale chcel som povedať iné. U Maďarov je silné mentálne nastavenie aby milovali svoju históriu, kultúru, identitu.
Napríklad tisíce slovákov chodili na dolnú Zem stavať Budapešť a navždy tam zostali. Ich potomkovia už nerozoznávali svoj pôvod , lebo maďarstvo sa prezentovalo ako nadradené, viac ušlachtilé. V podstate tak ako sa vraví, že bol horší poturčenec od Turka, tak pomaďarčení Slováci sa stávali z generácie na generáciu stále väčšími Maďarmi. Až takými, že ked im genealogicky doložíme, že ich predkovia sú dajme tomu z Liptova a oni ako potomkovia nikdy nevystrčili nohu z územia Slovenska, aj tak sa nebudú cítiť ako Slováci. To je špecifický a zaujímavý fenomén a netýka sa len Maďarov.

K tomu aby to človek pochopil nestačí len myslieť a študovať. Treba si zobrať Maďarku za ženu, alebo ísť medzi Maďarov žiť aspoň na rok. Musíte mať však Maďara pri boku, aby vám všetko vysvetlil.

Ja verím, že každý s väčšími skúsenosťami si nakoniec Maďarov zamiluje. Proste každý máme nejaké špecifiká, ale história je už nepodstatná. Vyrástli nové generácie a ja som si na 100% istý, že ked Orbán hovorí o miešaní rás, tak myslí len na to, aby sa tu nepreháňalo z imigráciou, hlavne z nekontrolovanou imigráciou, ktorá dnes robí problémy Západnej Európe.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Slovan_sk
Platinum Member ***
Príspevky: 651
Dátum registrácie: Ut 13 05, 2014 12:12 pm
Has thanked: 66 times
Been thanked: 79 times

Re: Maďarská politika a Viktor Orbán

Príspevok od používateľa Slovan_sk »

JUGGLER napísal: Ut 02 08, 2022 7:21 pm
V tej debate by sme hádam mohli niekedy pokračovať. Je to zaujímavé, lebo ja mám tiež maďarských predkov a všetky staršie genealogické záznamy (18 storočie napr. ) neboli písané v maďarčine, ale v latinčine.

Juggler , ja som tiez nevysrastal niekde v okoli Ziliny s obrazkom Janka Slotu pod postelou :D Naopak narodil som sa v Zeliezovciach ( okres Levice ) za svoj zivot som pocul snad tisic krat "toth nem ember " , "buta toth" alebo recitovanie tej ich smutocnej basne "nem nem soha" , dlho som tomu nechapal co som ja preboha urobil ze sa so mnou nechceli bavit v obchode po slovensky ( to platilo hlavne v Zeliezovaciach kde som mal rodinu , v LV kde som vyrastal to nebolo az take horuce ) ale nelutujem to prave naopak , aspon som mal moznost ich pochopit
neboli písané v maďarčine, ale v latinčine.
toto je nepochopenie mojho prispevku Juggler ja viem ze je to tazke ( kedze nas tlacia do hlav cely zivot nieco ine ) ale pozri sa este raz na to co som tam daval , tu nejde o to ze text bol v latincine ( to boli vsetky aj Bernolak pisal latinsky ) podstatne je to ze este v 18. storoci tu ziadna madarcina nebola , nie v beznej hovorenej reci ( bol to len jazyk kalvinov ) preto som poslal orginal texty z knih ktore si najdes kedykolvek chces na google.books , preto aj ten uryvok v nemcine , ze bezny nemec alebo slovak za cely svoj zivot nepocul jedine madarske slovo a nestretol jedineho madara, alebo to ze jazyk v uhorsku je podobny jazyku cesekemu , polskemu ci ruskemu ( myslis ze cech , poliak alebo rus rozumie tomu co volame madarcina ? ) , porovnaj to s tym co nas ucia v skolach , preto som pisal Frantovi ze Stur bol hrdy uhor ale nie hrdy madar

To je podstata celeho problemu historicky a aj teraz , v polovici 19. storocia sa vsetko meni , nastupuju na scenu pani ako F. Kazinczy ( dotvoril resp vymyslel cez 30 000 slov ) , I.Szechenyi - najvacsi madar , jeho prvy prejav po madarsky bol asi ked mal 34 rokov v Bratislave a udajne sa mu smial ako zle rozprava po madarsky

Je to tazka tema a ja sa do nej velmi nerad pustam lebo sa vzdy najde niekto kto povie ze som sovinista a provokater ale kto ked nie slovaci maju pripominat madarom ze nie trianon nebol den ked ste stratili uzemie ,ale den kde ste prvy krat ziskali vas stat , bohuzial nase volene elity dones nedokazu ani len nase pamiatky dostat spat co sme madarom pozicali v roku 2000 ked mali velku oslavu 1000 rocnice "ich velkeho Uhorska " nie to este otvorit diskusiu na temu Uhorsko

Kludne mozme dikutovat pripadne zaloz temu historia a presun to tam nech to tu neprznim
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4000
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 62 times

Re: Maďarská politika a Viktor Orbán

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Slovan_sk, neviem ci ta chapem spravne, ale snazis sa naznacovat, ze od roku 1000 do 1700 nehovoril na uzemi sucasneho Madarska takmer nikto madarcinou (ani jej predpotopnou verziou)??

Ja beriem za uplnu samozrejmost, ze ludia pod Tatrami uz 1200 rokov hovoria nejakou formou slovenciny. Nemyslim teraz ucencov, ktori pisali v stredoveku knihy. Ale beznych ludi ktori kopali motykami na poliach a vlacili kamene na tie hrady, z ktorych su teraz zrucaniny.
A rovnako som presvedceni, ze ludi niekde v Ostrihome, Pesti, Temesvari - vsedni ludia - hovoria uz 1000 rokov nejakou formou madarciny. Proste znacne odlisnym jazykom nez stredoveka slovencina alebo nemcina alebo rustina.

Ked zozbierali uhorske vojsko a isli dostat vyprask niekde pri Varne, pri Mohaci, pri Budapesti proti turkom - tak som presvedceni, ze minimalne 30% z toho vojska hovorilo nejakou formou madarciny.

Mas nejaku alternativnu teoriu, ze to tak nebolo a ze od roku 1800 zacali umelo vymyslat nejake slova a dovtedy skoro vsetci okolo Budapesti hovorili po nemecky, slovensky a chorvatsky??

Mimochodom ja na Zahori sa s madarcinou absolutne vobec nestretavam, s Madarmi nemam ziadne problemy a okrem "nen tudom", "nagy" a "Poszony" nepoznam vyznam ziadnych madarskych slov.
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4292
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 335 times

Re: Maďarská politika a Viktor Orbán

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

Kedysi v kazdej tretej dedine hovorili trochu inac a je jedno ci to bola dedina na dolnych ci hornych Uhroch. To nema ziaden zmysel teraz meditovat o dobe spred 500 ci dokonca 1000rokov. Ja osobne absolutne neriesim ci dotycny ma predkov povodom z Madarska, Polska, Nemecka ci zo stredneho Zanzibaru..
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15694
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 991 times
Been thanked: 1345 times

Re: Maďarská politika a Viktor Orbán

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Nemyslím, že treba zakladať osobitnú tému. Podľa základných informácii to jazykovo bolo rovnaké aj s nami..proste zo všetkými, čo sme žili na tomto území. Aj kakekde inde sa jazyky vyvíjali a menili. Niekde existuje linka na dynamické zmeny územia Európy a to si sadneš a celé hodiny kukáš na jednu mapu, ktorá sa neustále menila podľa toho ktoré národy a kmene dominovali v EU. Jazykovo sa to prispôsobovalo tomu. Jazyk sa neustále vyvíja a mení. Za pár desiatok rokov možno naši potomkovia polovicou slov sa budú vyjadrovať v angličtine :lol: Asi nenájdeme v sebe tolko humoru, aby sme internet preložili do slovenčiny tak jednoducho ako poliaci výfuk auta = rura vydechova

Začnime základom. Zvýrazním to, čo som písal a čo tvrdím aj o našom jazyku:

Dejiny maďarčiny sa delia na niekoľko období, ktoré nasledujú po tzv. ugorskom období uralských jazykov, hoci o vlastnej „maďarčine“ možno hovoriť najskôr od príchodu do Panónskej panvy (roku 896):

pramaďarské obdobie (1000/500 pred Kr. – 896/1000 po Kr.):
obdobie pobytu pri Urale (asi do 500 pred Kr.) – Pramaďari žili ešte vo svojich uralských sídlach
obdobie migrácie (500 pred Kr. – 896 po Kr.) – Pramaďari sa postupne presúvali, až roku 896 dosiahli horné Potisie (Maďarsko) a roku 1000 vytvorili kráľovstvo
staromaďarské obdobie (896/1000 – cca 1541): obdobie do začiatku nadvlády Turkov nad Maďarmi
stredomaďarské obdobie (1541 – cca koniec 18. storočia): obdobie do osvietenstva (maďarského národného obrodenia)
novomaďarské obdobie (od konca 18. storočia dodnes)
Prvé nápisy v maďarčine možno pochádzajú z 10. storočia, písané ešte v rovásírás (tzv. staromaďarskom runovom písme), ale ich datovanie a relevancia sú veľmi sporné.

Od vzniku Uhorska (10. storočie) až do roku 1844 bola úradným jazykom latinčina.

Prvé písomné pamiatky sú len cudzojazyčné texty s niekoľkými maďarskými slovami. Prvé sú arabsko-perzské a byzantské pramene z 9. a 10. storočia, od 11. storočia aj uhorské pramene. Prvým takýmto uhorským prameňom je Zakladacia listina benediktínskeho kláštora v Tihanyi asi z roku 1055. V latinskom texte je 58 maďarských slov a 33 prípon.

Prvý súvislý text v maďarčine (190 slov, modlitba) pochádza z konca 12. storočia, prvá maďarská báseň (verzia latinského Planctus Sanctae Mariae) asi z roku 1300.

Prvé knihy v maďarčine sú z 15. storočia, spravidla kódexy s náboženským obsahom. Od konca 15. storočia sú známe aj početné svetské texty (listy a historické piesne).

Kým dovtedy boli texty v jednotlivých nárečiach, od konca 16. storočia možno pozorovať vytváranie nadregionálnej nárečovej normy. Vzniká však veľmi pomaly a stále sa rozlišuje variant západný, severný, východný a variant území pod tureckou nadvládou. V 17. a 18. storočí sa tento rozdiel v dokumentoch zmenšil na variant západný (po oboch brehoch Dunaja) a variant východný (po oboch brehoch Tisy).

K vytvoreniu úplne jednotného spisovného jazyka došlo (podobne ako na Slovensku) až koncom 18. storočia a v prvej polovici 19. storočia v dôsledku osvietenských myšlienok a ako reakcia na germanizačné tendencie Jozefa II. koncom 18. storočia[chýba zdroj].

Prvé akademické pravidlá maďarského pravopisu vyšli roku 1832. Roku 1844 sa maďarčina stala úradným jazykom Uhorska namiesto latinčiny.

https://sk.wikipedia.org/wiki/Ma%C4%8Far%C4%8Dina
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 7057
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 277 times

Re: Maďarská politika a Viktor Orbán

Príspevok od používateľa jogo »

JUGGLER napísal: Št 04 08, 2022 8:04 pm K vytvoreniu úplne jednotného spisovného jazyka došlo (podobne ako na Slovensku) až koncom 18. storočia a v prvej polovici 19. storočia v dôsledku osvietenských myšlienok a ako reakcia na germanizačné tendencie Jozefa II. koncom 18. storočia[chýba zdroj].
A čo Hlaholika, slovanský jazyk, používaný vo Veľkomoravskej ríši, do ktorého bolo preložená Biblia Cyrilom a Metodom?
Dokonca bol uznaný ako štvrtý Bohoslužobný jazyk, popri latinčine, grečtine a hebrejčine, pápežom Hadrianom,
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15694
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 991 times
Been thanked: 1345 times

Re: Maďarská politika a Viktor Orbán

Príspevok od používateľa JUGGLER »

jogo napísal: Št 04 08, 2022 8:37 pm A čo Hlaholika, slovanský jazyk, používaný vo Veľkomoravskej ríši, do ktorého bolo preložená Biblia Cyrilom a Metodom?
Dokonca bol uznaný ako štvrtý Bohoslužobný jazyk, popri latinčine, grečtine a hebrejčine, pápežom Hadrianom,
Minulý týždeň som bol na ostrove Cres v Jadranskom mori a skoro som z nôh spadol. Videl som tam v prírode ( nie v múzeu ) originál tisícročné nápisy v hlaholike. Dokonca tam vraj robia doteraz hlaholské bohoslužby. Ano, dá sa to považovať za prvé písmo Slovanov. Vzniklo to ale nie pre bežný ľud, ale potrebu záznamu cirkevných bohoslužieb, textov...

Ono ja si myslím, že trochu zbytočne rozoberáme ako to bolo s Maďarmi. Oni prišli do Európy a dobili, čiže kolonizovali nejaké územie. Ostali tu žiť a ich originál jazyk spoza Uralu sa medzi ostatnými obyvateľmi neujal tak, že by sa všetko zmenilo na maďarčinu. Takisto neviem aké používali písmo. Ak nepoužívali, tak je o jazyku málo záznamov. Ani po kolonizovaní Indie, aj ked tam Briti zaviedli úradný jazyk angličtinu sa územie nezmenilo na anglicky hovoriace. V stredoveku vo vyššej spoločnosti v celej Európe bola základným jazykom latinčina. A bola aj úradným jazykom, preto som našiel po mojích predkoch len záznamy v latinčine. Čo sa týka jazyka na našom území, tak tu sa to asi striedalo: v stredoveku celé storočia bola základ latinčina a do toho rôzne vplyvy. Za základ slovenčiny možno považovať asi veľkomoravskú staroslovienčinu a videl som, že sa u nás používala aj staročeština ( evanjelici ) a na východe ruské nárečia, či azbuka. Takisto ako u vás bol vplyv Poľska, alebo ste priamo patrili pod Poľsko a vznikol goralsky jazyk.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15694
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 991 times
Been thanked: 1345 times

Re: Maďarská politika a Viktor Orbán

Príspevok od používateľa JUGGLER »

My dnes máme jazyk ktorému rozumieme všetci. Ale predstavme si, že pred 250-300 rokmi bol človek pripútaný k pôde (k jednému miestu ) a pospolitý ľud rozprával svojími nárečiami.

Keby rodený Bratislavčan dnes počul nárečie rodeného zemplínčana, napr. z Michaloviec, alebo Trebišova, nerozumel by mu ani slovo.

Ked sa presunieme 20km od Michaloviec medzi Rusínov, napr. do Humenného, nerozumeli by sme nič.
V bývalých nemeckých banských oblastiach na Špiši, či Gemeri by sme počuli nemecké nárečie (Mantáci ).
Bez znalosti nemčiny by sme nerozumeli (možno ani Nemci ). Takisto Gorali, Zahoráci , Sotáci, atd.

Dnes to nevnímame (a nevidíme ), lebo každý vie aj po slovensky. Ale predtým sa ľud neučil ani jazyk, ani písať.
To nastúpilo až so vznikom ( a vzdelávaním) strednej triedy. Ten pospolitý ľud voľakedy spájala vrchnosť len cez úradný jazyk, ktorý bol v pohode celé stáročia latinčina.

Vyzerá to fakt tak, že až v tom 18 storočí sa začali vyvíjať celonárodné jazyky ako ich dnes poznáme. Tá stredná trieda postupne presadila aj vzdelávanie bežných ľudí. V školách sa potom mohlo učiť niečo, čomu rozumel každý.
Keď je niekto v tomto obore expert, tak potvrďte, či to bolo tak.

V meste v ktorom žijem sa dnes rozpráva slovensky. Ked som bol malý , rozprávalo sa tu napoly slovensky, napoly maďarsky. Predtým len maďarsky a nemecky. Úradné jazyky, ktoré som našiel v historických dokumentoch boli: slovensky, česky, maďarsky, nemecky, latinsky.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 2798
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 49 times
Been thanked: 101 times

Re: Maďarská politika a Viktor Orbán

Príspevok od používateľa Rokosák »

Orban vcera recnil pre konervativne a republikanske americke publikum. Tomu publiku sa niektore nazory Orbana pacia takisto sa paci, ako podryva EU. To sa vsak paci aj druhej strane americkeho politickeho spektra.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4292
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 335 times

Re: Maďarská politika a Viktor Orbán

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

JUGGLER napísal: Pi 05 08, 2022 12:35 am My dnes máme jazyk ktorému rozumieme všetci. Ale predstavme si, že pred 250-300 rokmi bol človek pripútaný k pôde (k jednému miestu ) a pospolitý ľud rozprával svojími nárečiami.

Keby rodený Bratislavčan dnes počul nárečie rodeného zemplínčana, napr. z Michaloviec, alebo Trebišova, nerozumel by mu ani slovo.

Ked sa presunieme 20km od Michaloviec medzi Rusínov, napr. do Humenného, nerozumeli by sme nič.
V bývalých nemeckých banských oblastiach na Špiši, či Gemeri by sme počuli nemecké nárečie (Mantáci ).
Bez znalosti nemčiny by sme nerozumeli (možno ani Nemci ). Takisto Gorali, Zahoráci , Sotáci, atd.

Dnes to nevnímame (a nevidíme ), lebo každý vie aj po slovensky. Ale predtým sa ľud neučil ani jazyk, ani písať.
To nastúpilo až so vznikom ( a vzdelávaním) strednej triedy. Ten pospolitý ľud voľakedy spájala vrchnosť len cez úradný jazyk, ktorý bol v pohode celé stáročia latinčina.

Vyzerá to fakt tak, že až v tom 18 storočí sa začali vyvíjať celonárodné jazyky ako ich dnes poznáme. Tá stredná trieda postupne presadila aj vzdelávanie bežných ľudí. V školách sa potom mohlo učiť niečo, čomu rozumel každý.
Keď je niekto v tomto obore expert, tak potvrďte, či to bolo tak.

V meste v ktorom žijem sa dnes rozpráva slovensky. Ked som bol malý , rozprávalo sa tu napoly slovensky, napoly maďarsky. Predtým len maďarsky a nemecky. Úradné jazyky, ktoré som našiel v historických dokumentoch boli: slovensky, česky, maďarsky, nemecky, latinsky.
presne tak :)
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4000
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 62 times

Re: Maďarská politika a Viktor Orbán

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

JUGGLER napísal: Št 04 08, 2022 9:27 pm Dokonca tam vraj robia doteraz hlaholské bohoslužby. Ano, dá sa to považovať za prvé písmo Slovanov. Vzniklo to ale nie pre bežný ľud, ale potrebu záznamu cirkevných bohoslužieb, textov...
Kedze 99% populacie Velkej Moravy nevedeli pisat ani citat, tak je snad samozrejme, ze hlaholika nebola vtedy urcena pre tych sedliakov za ucelom, aby nou oni pisali a aby ju oni citali. Bola urcena na to, aby im 1 z 300, ktory bude vediet aj citat a pisat, mohol hlaholiku precitat a aby tomu co cita oni aj rozumeli. Na rozdiel od toho, keby im cital latinsky, grecky, hebrejsky alebo nemecky text.
Cize v podstate hlaholika vzikla praveze pre bezny lud. Aj ked nie za ucelom toho, aby nou oni pisali a oni ju citali - ale aby im bola citana.

Ako keby sme povedali, ze ak by v parlamente odhlasovali, ze na SK sa po cestach ma jazdit vlavo, ze ono to nevzniklo pre bezny lud, ale aby sa to zapisalo do zakonnika SR. A pritom v skutocnosti by to vzniklo preto, aby bezny lud aj naozaj jazdil po slovenskych cestach vlavo.
Slovan_sk
Platinum Member ***
Príspevky: 651
Dátum registrácie: Ut 13 05, 2014 12:12 pm
Has thanked: 66 times
Been thanked: 79 times

Re: Maďarská politika a Viktor Orbán

Príspevok od používateľa Slovan_sk »

jaroslav80 napísal: Št 04 08, 2022 7:42 pm Slovan_sk, neviem ci ta chapem spravne, ale snazis sa naznacovat, ze od roku 1000 do 1700 nehovoril na uzemi sucasneho Madarska takmer nikto madarcinou (ani jej predpotopnou verziou)??

Ja beriem za uplnu samozrejmost, ze ludia pod Tatrami uz 1200 rokov hovoria nejakou formou slovenciny. Nemyslim teraz ucencov, ktori pisali v stredoveku knihy. Ale beznych ludi ktori kopali motykami na poliach a vlacili kamene na tie hrady, z ktorych su teraz zrucaniny.
A rovnako som presvedceni, ze ludi niekde v Ostrihome, Pesti, Temesvari - vsedni ludia - hovoria uz 1000 rokov nejakou formou madarciny. Proste znacne odlisnym jazykom nez stredoveka slovencina alebo nemcina alebo rustina.

Ked zozbierali uhorske vojsko a isli dostat vyprask niekde pri Varne, pri Mohaci, pri Budapesti proti turkom - tak som presvedceni, ze minimalne 30% z toho vojska hovorilo nejakou formou madarciny.

Mas nejaku alternativnu teoriu, ze to tak nebolo a ze od roku 1800 zacali umelo vymyslat nejake slova a dovtedy skoro vsetci okolo Budapesti hovorili po nemecky, slovensky a chorvatsky??
Ano spravne to chapes , v podstate do 19. storocia sa madarcina ucila na troch miestach u kalvinov v debrecine a nejakom Pataku a pri dalsom Pataku ani neviem presne , preto najdes knihy pisane v madarcine z tohto obdobia , podstatne je vsak to ze to bola uzavreta skupina kalvinov , nie jazyk pouzivany v beznej reci ale to sa vsetko zmenilo a velmi dramaticky

Dovolim si tvrdit ze taky Denis Diderot by si dal sakra pozor co napise do svojej encyklopedie
to nebol nejaky krcmovy tulak ale seriozny encyklopedista, dokonca vedel rozlisit slovencinu , cestinu polstinu a rustinu , takto vzdelany clovek tej doby nevedel rozlisit madarcinu od slovnaskych jazykov ?

Encyclopédie ou Dictionnaire raisonné des sciences, des arts
2.png
A complete and universal English dictionary, James Barclay (curate of Edmonton.) - 1792
James Barclay (curate of Edmonton.) Hrt act of ... The other parts are Transilvania and Sclavonia.

https://books.google.at/books?id=G5tWAA ... &q&f=false

Almost all the towns of Hungary have two names*
the one German and the other Hungarian,
and the language is a dialect of the Sclavonian.

Poznali Bratislavu aj Budu ale madarcinu nie ? Lebo v tej knihe sa dalej pise Buda is the capital city of Lower Hungary and Presburg of the Upper .

Vedel o tom ze sa na nasom uzemi nachadza mnozstvo mineralnych pramenov a kupelov a nikto mu nespomenul madarov ? S ugro-finskym jazykom ? Ved ich podla oficialnej historie malo byt aspon niekolko milionov to ked lezal v Bude v kupeloch nepocul jazyk ktory mu pripadal iny ako dialect of the Sclavonina? Ja tomu nerozumiem fakt

a co na to sam Isvan ?


Licht oder auffallende Berichtigung einiger Irrthümer, 1832 , s.199

„Maďarský jazyk je do istého stupňa pre poéziu, divadlo, históriu a.p. už vyformovaný,
ale pre spoločenskú, prirodzenú, nepredstieranú, takpovediac každodennú potrebu,
je podľa môjho úprimného názoru úplne nepostačujúci.“

1839 -
Hungary and Transylvania; with remarks on their condition - Seite iii
John Paget - 1839
3.png
toto snad nepotrebuje ani komentar Johny, Johny co si si to dovolili napisat

roku 1842-1843 boli kazne v Pesti na prikaz vedene v madarcine ktorej vtedy rozumela sotva desatina veriacich

1843 – isty Wilhelm Engelmann spomina vo svojej knihe Slawen , Russen , Germanen nasledovne

der magyarischen Ultrapartei sind die von Slawen erst zu Magyaren gewordenen Szechenyi, Koschut und Zay zu nennen.

Ja ti teda neviem tento nemec sa asi poplietol ked spomina Szechenyi-ho , Kosutha a Zaya ako slovanov ktory sa neskor stali madarmi :D
1.png

V roku 1849 z dokumentu rakuskeho cisarstva sa na gymnaziach zivych jazykov nevyucovala madarcina – ale slovencina , cestina ,nemcina sa vyucovala

poznate tuto riekanku ? Zamysleli ste sa nad tym niekedy ?

„polak węgier dwa bratanki i do szabli i do szklanki“ to akoze polsky vojak a madarsky vojak spolu bojovali a potom si sadli v krcme pri pohariku a co zavolali prekladatela ?

Isto mozem suhlasit s tym ze boli rozne narecia a dialekty ze zahorak nerozumel vychodnarovi a urcite to tak aj bolo ale tu sa nebavime o obycajnych ludoch autori tych knih sa pohybovali v inej spolocnosti ako sedliaci na poliach

Ale ak mi niekto najde zdroj ( nie madarsky ani slovensky – z pochopitelnych dovodov ) ze sa niekto identifikoval ako madar v 18 storoci a bude tam ze jeho materinsky jazyk je madarcina budem velmi rad , ale pozor nie „lingue hungarica“ lebo ako vidite Hungarian bolo pre nas Uhorsko ale jazyk bol narecie slovanske
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 2798
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 49 times
Been thanked: 101 times

Re: Maďarská politika a Viktor Orbán

Príspevok od používateľa Rokosák »

Jaroslav, tak som si madarsky jazyk v dejinach ani nepredstavoval. Pamatam sa vsak na madarsku encyklopediu z roku 1896, co Madari povazovali za tisicie vyrocie svojho naroda. Zrejme dejiny okrem toho, ze ich pisu vitazi, ale aj vsetci si ich pisu podla svojej chuti. Zeby s vynimkou nas?
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 2798
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 49 times
Been thanked: 101 times

Re: Maďarská politika a Viktor Orbán

Príspevok od používateľa Rokosák »

Toto pise anglicky web New Statesman o Orbanovom prejave.

"The globalists can go to hell," said Viktor Orbán, the prime minister of Hungary, at the Conservative Political Action Conference (CPAC) in Dallas, Texas, on Thursday. The statement was met with thunderous applause.
If this were a different type of piece, or if I were a different type of journalist, I would observe that "globalist" is a term that many consider anti-Semitic and has been the subject of much debate; Orbán used it knowingly and the crowd cheered. But this is not that piece and I am not that journalist. Of course he used the term. Of course the crowd cheered.

After Orbán's speech in Romania last month, in which he declared that Hungarians are not "mixed race" and don't want to be, some wondered whether CPAC would disinvite him. It is not surprising that the conference did not. It would have been more surprising — indeed, it would have been truly shocking — if he had been disinvited.
All of this is obvious. It feels banal to even write it. Orbán rewrites history and fixates on historical grievances and uses them to justify present policy. Of course he's celebrated by his American peers who are doing the same. Orbán presents himself as a defender of the Hungarian people against migrants, whom he alleges will be brought in by the Hungarian-born billionaire and philanthropist George Soros. So do his American counterparts. Orbán says outlandish, hateful things. The Republican gubernatorial candidate in Illinois said that abortion was worse than the Holocaust. Neo-Nazis, complete with swastika flags, rallied outside a conservative youth conference last month in Florida, where, incidentally, educating young students about homosexuality or gender identity is illegal, as it is in Hungary.
"I think you managed to confuse a lot of people by inviting me," Orbán said. "For example, the leftist media." Who is surprised? The whole game — invite Orbán, make people mad, remark gleefully when people have an emotional response to rhetoric that scares them — is tired. "I can already see tomorrow's headlines. 'Far-right European racist, anti-Semite strongman, the trojan horse of Putin, holds speech at conservative conference,'" he joked, to laughter and applause. He went on to say he had zero tolerance toward racism and anti-Semitism before going onto bash media and progressive NGOs.
But that is not my headline or my takeaway. I was struck by how predictable all the attacks and applause lines were. I was familiar with them not only because I follow Hungarian politics, but because I live here, in the United States. "We must take back the institutions in Washington and Brussels," he said, adding "we must coordinate the movements of our troops because we face the same challenges." He used the language of war because politics for Orbán is about conflict and contrast, us and them, the real and the other. Just as it is for many Republicans in the US, including Donald Trump, who will address the conference in the coming days.
Of course Orbán came to Texas. Of course he blasted "globalists." And most importantly: of course the crowd cheered.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4000
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 62 times

Re: Maďarská politika a Viktor Orbán

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Slovan_sk napísal: Pi 05 08, 2022 1:24 pm Ano spravne to chapes , v podstate do 19. storocia sa madarcina ucila na troch miestach u kalvinov v debrecine a nejakom Pataku a pri dalsom Pataku ani neviem presne , preto najdes knihy pisane v madarcine z tohto obdobia , podstatne je vsak to ze to bola uzavreta skupina kalvinov , nie jazyk pouzivany v beznej reci ale to sa vsetko zmenilo a velmi dramaticky
No a Slovencina alebo nejaky jej klon sa do 19. storocia neucila ani len na tych troch miestach. 20 rokov sa okolo 870 v Nitre a na Devine ucila hlaholika a potom dlhych 1000 rokov nebolo o niecom ako Slovencina v pisomnych zaznamoch ani chyru ani slychu. A to neznamena, ze predkovia Slovakov tu tych 1000 rokov neboli a nehovorili nejakou predchodkynou dnesnej slovenciny (kazde 3 dediny inak zdegenerovanou).
O existencii Karlovej Univerzity v Prahe nemame asi nikto pochybnosti. Ale povedzme v 16. storoci sa ani cestina zrejme neucila na Karlovej Univerzite. Ale latincina, grectina ... mozno nemcina. To ale neznamena, ze cestina medzi ludmi okolo Prahy neexistovala a nebola pouzivana.

Na tmavo vyznacenu cast tvojej citacie nemas ziadne relevantne argumenty, si myslim. O tom akou recou hovori bezna populacia sa totiz v stredoveku neviedli takmer ziadne pisomne zaznamy. Tych zopar ludi co vedelo pisat a ktori mali na co pisat, zapisovali obycajne uplne ine typy informacii. Nez to co vnimali ako vsednu samozrejmost v ich dobe - ze v tamtych par dedinach okolo Pesti a okolo Debrecina hovoria potomkovia kocovnych Madarov nejakou ich hatmatilkou.

Ked zoberies Ukrajincov, Poliakov, Srbov, Slovakov, Cechov, Rusov - aspon v 30-50% slov najdes podobny slovny zaklad. Nejaku skomoleninu jedneho povodneho slova. A narazis na estoncinu, madarcinu a finstinu a okrem slov, ktore sa tam dostali z latinciny a v poslednom storoci z anglictiny tam nenajdes nic podobne. Tak je snad jasne, ze okrem Slovanov tu musela byt ina skupina ludi, ktora pouzivala tu ich hatmatilku. Ako moze niekto spochybnovat, ze predkovia Madarov sem dokocovali niekedy pred vyse 1000 rokmi, potom tu 500 rokov zili obklopeni Slovanmi a potom 500 rokov bojovali s Turkami?? Taky clovek mi pripada akoby spochybnoval, ci je zena alebo muz. Nieco co mi je jasne v podstate od 3 rokov.

To uz mozeme zacat spochybnovat aj ze do Ameriky sa preplavili Europania a okolonizovali to tam a mozeme zacat tvrdit, ze oni tam takto uz boli 5000 rokov ako tam su. A cernosi ze tam boli rovnako ako aj v Afrike uz aj pred 5000 rokmi. Ved ako to kto vyvrati a ako to kto dokaze??
Slovan_sk
Platinum Member ***
Príspevky: 651
Dátum registrácie: Ut 13 05, 2014 12:12 pm
Has thanked: 66 times
Been thanked: 79 times

Re: Maďarská politika a Viktor Orbán

Príspevok od používateľa Slovan_sk »

jaroslav80 napísal: Pi 05 08, 2022 3:49 pm
Slovan_sk napísal: Pi 05 08, 2022 1:24 pm Ano spravne to chapes , v podstate do 19. storocia sa madarcina ucila na troch miestach u kalvinov v debrecine a nejakom Pataku a pri dalsom Pataku ani neviem presne , preto najdes knihy pisane v madarcine z tohto obdobia , podstatne je vsak to ze to bola uzavreta skupina kalvinov , nie jazyk pouzivany v beznej reci ale to sa vsetko zmenilo a velmi dramaticky

Na tmavo vyznacenu cast tvojej citacie nemas ziadne relevantne argumenty, si myslim. O tom akou recou hovori bezna populacia sa totiz v stredoveku neviedli takmer ziadne pisomne zaznamy. Tych zopar ludi co vedelo pisat a ktori mali na co pisat, zapisovali obycajne uplne ine typy informacii. Nez to co vnimali ako vsednu samozrejmost v ich dobe - ze v tamtych par dedinach okolo Pesti a okolo Debrecina hovoria potomkovia kocovnych Madarov nejakou ich hatmatilkou.
Ja veru argumenty nemam ale vysvetli nam preco Diderot pocul slovanske narecia ale nie madarske , preco James Barclay spomina dva nazvy miest slovanske a nemecke ale nie madarske , preco John Paget pise ze madarska slachta nehovori po madarsky nie z ucty k ostatnym ale ze proste madarsky nevie
Preco Wilhelm Engelmann spomina madarov co boli predtym slovania

Cital si vobec moj prispevok ? Resp chces odoma argumenty k niecomu co vytahujem z knih z 18.-19 storocia ? Zial nedokazem ti argumentovat preco madarov nenasli ale tak bezvyznamny narodik ako sme my , dokazali identifikovat a dokonca oddelit od ceskeho , polskeho ci ruskeho jazyka. Neviem ti odpovedat , prepac
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4000
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 62 times

Re: Maďarská politika a Viktor Orbán

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Slovan_sk napísal: Pi 05 08, 2022 5:48 pm Cital si vobec moj prispevok ? Resp chces odoma argumenty k niecomu co vytahujem z knih z 18.-19 storocia ? Zial nedokazem ti argumentovat preco madarov nenasli ale tak bezvyznamny narodik ako sme my , dokazali identifikovat a dokonca oddelit od ceskeho , polskeho ci ruskeho jazyka. Neviem ti odpovedat , prepac
Je to preto (podla mojho nazoru), ze keby Diderotovi dali pisat historiu alebo stav severoamerickych alebo juhoamerickych indianskych kmenov alebo sibirskych kmenov alebo historiu a stav nejakeho cinskeho uzemia - ze by uplne v pohode mohol vymenovat a pospominat 13 nejakych kmenov z tej oblasti, vacsinu z nich aj vyznamnych a kludne by mohol dalsich 8 nespomenut a z toho dva vyznamne. Ked uz len chces vymenovat sucasne cinske provincie tak mas velky problem. Hocikto z nas ak by sa snazil napisat nieco o statoch, z ktorych sa sklada USA (kto v zivote v USA nebol, zije na SK ...) tak napise nieco prinajlepsom o 20 z nich.
Diderot/Barclay/Paget predpokladam ze nikdy na uzemi strednej Europy nezil dosatocne dlho aby tu poznal miestne pomery. Pravdepodobne v tychto koncinach nikdy nebol. A hocaky miestny farar mohol o historii alebo pomeroch uzemia pri Tatrach vediet viac, nez vedec svetoveho mena.

Cize nadalej ma to vobec nepresvedcilo, ze by okolo Pesti a Debrecina pred 300 alebo 600 alebo 900 rokmi nezili potomkovia kocovnych Madarov hovoriaci nejakou formou madarciny.

Trebars Irov tiez spochybnujes, ze tam zili predkovia sucasnych Irov trebars uz pred 800 rokmi? Ak nejaky arabsky ucenec v Bagdade v stredoveku alebo pocas osvietenstva napisal knihu o Europe a spomenul tam Anglicanov, Skotov, Spanielov ... ale nespomenul Irov?
Marco Polo tie provincie Ciny, ktore nespomenul, a to tam vraj bol 15 rokov vysokym cisarskym uradnikom a poradcom - tak tie provincie neexistovali?
Slovan_sk
Platinum Member ***
Príspevky: 651
Dátum registrácie: Ut 13 05, 2014 12:12 pm
Has thanked: 66 times
Been thanked: 79 times

Re: Maďarská politika a Viktor Orbán

Príspevok od používateľa Slovan_sk »

jaroslav80 napísal: Pi 05 08, 2022 6:07 pm
Slovan_sk napísal: Pi 05 08, 2022 5:48 pm Cital si vobec moj prispevok ? Resp chces odoma argumenty k niecomu co vytahujem z knih z 18.-19 storocia ? Zial nedokazem ti argumentovat preco madarov nenasli ale tak bezvyznamny narodik ako sme my , dokazali identifikovat a dokonca oddelit od ceskeho , polskeho ci ruskeho jazyka. Neviem ti odpovedat , prepac
Je to preto (podla mojho nazoru), ze keby Diderotovi dali pisat historiu alebo stav severoamerickych alebo juhoamerickych indianskych kmenov alebo sibirskych kmenov alebo historiu a stav nejakeho cinskeho uzemia - ze by uplne v pohode mohol vymenovat a pospominat 13 nejakych kmenov z tej oblasti, vacsinu z nich aj vyznamnych a kludne by mohol dalsich 8 nespomenut a z toho dva vyznamne. Ked uz len chces vymenovat sucasne cinske provincie tak mas velky problem. Hocikto z nas ak by sa snazil napisat nieco o statoch, z ktorych sa sklada USA (kto v zivote v USA nebol, zije na SK ...) tak napise nieco prinajlepsom o 20 z nich.
Diderot/Barclay/Paget predpokladam ze nikdy na uzemi strednej Europy nezil dosatocne dlho aby tu poznal miestne pomery. Pravdepodobne v tychto koncinach nikdy nebol. A hocaky miestny farar mohol o historii alebo pomeroch uzemia pri Tatrach vediet viac, nez vedec svetoveho mena.

Cize nadalej ma to vobec nepresvedcilo, ze by okolo Pesti a Debrecina pred 300 alebo 600 alebo 900 rokmi nezili potomkovia kocovnych madarov hovoriaci nejakou formou madarciny.
Ano toto ja beriem ako logicky argument z casti ,lebo jeden zdroj bol cestopis cize snad suhlasis ze ked niekto napise knihu resp cestopis
Hungary and Transylvania; with remarks on their condition - Seite iii
asi nesedel doma resp. knihtlac vtedy bola asi dost nakladna cinnost aby vytlacili nejaky vymysel zvlast ked sa tam spominaju dost podrobne veci

Jaro ja ta nepresvedcim ani keby som ti ukazal nejaky zaznam z vatikanu (taky samozrejme neexistuje )a to ani nie je moj zamer , pozri este raz moje prispevky k tejto teme , ja tu tvrdim veci ktore su 180 stupnov od oficialnej historie , mne uplne stacit ze ked najblizsie budes sediet pri pive niekde v Lozorne a niekto zadre ze madari su tu tisic rokov a my sme im ukradli zem , ty sa postavis a povies nie tak to nie je 😁my sme Uhorsko a do roku 1850 sme boli na to hrdi , potom prisiel uragan a z nas urobili slovakov z madarov hungarov atd...
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15694
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 991 times
Been thanked: 1345 times

Re: Maďarská politika a Viktor Orbán

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Súhlasím z Jarom. Nevieme koľko maďarov pôvodne prišlo a kolonizovalo časť územia. Prišlo možno pár tisíc a kolonizovalo územie kde žilo trebárs niekoľko desať tisíc obyvateľov. Pozdejšie z toho boli státisíce. Až dnes sú milióny.

Napríklad v stredoveku žilo v Košiciach 10 000 obyvateľov, dnes žije 25 x viac. Záznamy sú, že sa tu rozprávalo staroslovensky, maďarsky a nemecky. Žili tu slovania, maďari a nemeckí osadníci.
Ja chápem, že tí maďari neboli ako dnešní maďari, ale jazykovo sa určite diferencovali, aj ked 750 rokov bola úradným jazykom latinčina. Dnešní maďari nie sú geneticky nijak odlišní od nás, lebo príchod niekolkých tísicov ľudí spoza Uralu sa jednoducho rozplynul medzi desatisícami, možno státisícami obyvateľov na území ktoré ovládli.

Len si predstavme, že Budapešť stavali státisíce slovákov z Horných Uhier - hlavne Liptákov. Zoberte si telefónny zoznam a polovica mien v Budapešti vám pripomenie naších predkov. Ja som mal bankárku ktorá sa volala Szlávik. Vravím jej cez tlmočníka, že slávik sa povie po madarsky ináč. A ona vraví, že jej predok je zo Slovenska a volal sa Slávik :)

My vravíme o Uhorsku, ale Maďari taký význam nepoznajú. Hovoria o veľkom Maďarsku. A ja im to neberiem, lebo tak ako vravíme -. víťazi píšu históriu. Oni prišli, dobyli a vládli. My sme boli v tej dobe usadlí a živili sa poľnohospodárstvom. Naťahujem sa s maďarskými kamarátmi akurát o tom, že nech mi povedia kolko storočí im vládli Turci a kto im vládol až do rakúsko-uhorského vyrovnania v 1867. Až po tejto dobe sa u nás spustili procesy maďarizácie na ktoré my Slováci nespomíname dobre. Ale na druhej strane po vyhratej druhej sv. vojne víťazi maďarom územie riadne oklieštili a my sme násilne vysťahovali kopu maďarov na základe Benešových dekrétov. Československo nechcelo mať silný vplyv menšín, aby už nikdy neboli tlaky na úpravy hraníc.


Tu je zaujímavý článok a celý otvorený... Genetik: Sme rovnako Maďarmi, ako sú oni starými Slovákmi
https://dennikn.sk/103926/genetik-sme-r ... -slovakmi/

ÚRYVOK

,,Poďme naspäť na Slovensko. Z výskumov vyplýva, že 80 percent našich obyvateľov nesie gény zo staršej doby kamennej. To znamená, že ich predkovia sa živili ako lovci a zberači na území Európy desaťtisíce rokov, než prišli prví poľnohospodári.

Áno. Ak si zoberiete variabilitu génov dnešnej Európy a uplatníte princíp, že čím viac nahromadených zmien, tým je to staršie, tak 80 percent génov vekom predchádza neolit.

Matičiar Tkáč nemusí byť mimo, ak hovorí, že je tu doma 20-tisíc rokov.

Samozrejme, že môže mať také línie predkov, a väčšina európskej populácie ich má tiež. Lenže z toho nemôže nič usudzovať o ich kultúre a vôbec to nemôže súvisieť so starými Slovákmi či Slovanmi. Okrem toho, súdy o pôvode jedinca z individuálnej analýzy DNA hovoria o pravdepodobnosti, aj to dosť nízkej.

Do tretice ešte niečo dôležité: pri analýze mitochondriálnej DNA a Y chromozómu, čo vedci pri tomto type vyšetrenia najčastejšie skúmajú, analyzujete iba jednu, respektíve dve línie predkov. Buď líniu od mamy, starej mamy, prastarej mamy a ďalej, či líniu otca, starého otca a ďalej.

Človek však má dvoch rodičov, štyroch prarodičov, osem pra-pra rodičov… matematicky vyjadrené, 2 na n-tú predkov, podľa toho, koľko generácií dozadu ideme. Množstvo línií neskúmate. Vyšetrenie tak vyzerá fajn, najmä pri Y chromozóme, čo sa dedí s priezviskom, o samotnom jedincovi však až tak veľa nehovorí.

Inými slovami, Tkáč je taký istý starý Slovák ako my ostatní?

Asi tak. Iný príklad – pôvodne sa predpokladalo, že isté haploskupiny do strednej Európy priniesli starí Maďari, Huni, či Avari. Keďže od týchto populácií Maďari odvodzujú kultúru, čakalo sa, že sa u nich vyskytujú častejšie.

Lenže sa u nich vyskytujú rovnako ako u nás. Ak to celé zjednoduším, tak geneticky sú Slováci rovnakí Maďari, ako sú oni starými Slovákmi.,,
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Slovan_sk
Platinum Member ***
Príspevky: 651
Dátum registrácie: Ut 13 05, 2014 12:12 pm
Has thanked: 66 times
Been thanked: 79 times

Re: Maďarská politika a Viktor Orbán

Príspevok od používateľa Slovan_sk »

Ked nic ine z tohoto vlakna , tak aspon to ze uz neverite na stahovanie narodov 😁 som spokojny

Dnesny prispevok som pisal asi 4 hodiny , hladal lustil , zvyraznoval a nedostal som sa ani k roku 1850 , regovat na hlaholiku a CaM ani nebudem sorry Juggler , mozno po dovolenke ale dam vam chrobaka do hlavy , CaM doniesli na slovensko prve pismo v roku 863 , co sa naslo v Bojnej ?
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15694
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 991 times
Been thanked: 1345 times

Re: Maďarská politika a Viktor Orbán

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Slovan_sk napísal: Pi 05 08, 2022 7:24 pm doniesli na slovensko prve pismo v roku 863 , co sa naslo v Bojnej ?
Nejaké kresťanské predmety s čias ešte pred príchodom CaM? Google našiel aj poklad - mince z 10 st.
Tu je dokument RTVS a archeologov kde vravia, že tie pevnosti za Svätopluka pomáhali chrániť slovanov pred útokmi starých maďarov: https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/14735/201018#0
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4000
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 62 times

Re: Maďarská politika a Viktor Orbán

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Ja na stahovanie narodov verim. Ze prebehlo hlavne medzi 300 - 900 po Kristovi a bolo jednym z faktorov, ktory urychlil rozdelenie Rimskej rise a nasledny kolaps Zapadorimskej rise.

Co sa Madarov tyka, beriem to ako Mongolov, ktory okolo roku 1300 po Kristovi ovladali prakticky cele uzemie byvaleho ZSSR, cast Perzie, cast Ciny. A niekto by mohol zacat menovat, ze predsa su pisomne pramene, ktore potvrdzuju, ze pri Kyjeve boli Rusi, v Moldavsku nejaki Pecegeni, v Cine Hanovia ... a ze Mongoli teda neboli. A pritom boli, akurat ze vladli.

Este pred 100 rokmi sa 80% ludi v miestnej slovenskej dedinke, je uz jedno ci zemplinskej, zahorackej alebo oravskej - sobasilo s ludmi z okolia do 30km. Vy ste nemali oci otvorene, ked ste pozerali na vasich starych rodicov, ze ako oni asi zili a ake boli asi zvyklosti v ich dobe? Separacia kultur bola vtedy dost vyrazna. Neznasali sa este aj jedna dedina voci susednej a opovrhovali nimi - a nie este ze by sa nejako extra bratrickovali so susednou dedinou inej narodnosti. Chodte sa trebars pozriet do Srbska na Vojvodinu. Tam mate 10 dedin pri sebe a 3 z toho hovoria skomolenou slovencinou, 2 madarsky, jedna nemecky a 4 srbsky. A pred 100 rokmi a pred 300 rokmi sa obyvatelstvo takych dedin jedni od druhych segregovali este vyraznejsie nez v sucasnosti. Madari a Slovaci vnimali Turkov ako krvilacnych mocichtivych nepriatelov a Turci nimi opovrhovali ako krestanskymi psami. A mlatili sa storocia hlava nehlava.
Ale vy si budete navravat, ze vychodna Europa boli akesi USA s drobnymi vnutornymi konfliktami.

Mimochodom pozrite si aj statistiky, aky je pomer v USA manzelstiev medzi rasami v porovnani s manzelstvami v ramci jednej rasy. Su to jednotky percent a nie desiatky. Este aj narodnosti sa tam zrejme segreguju sami k s svojim, nie len rasy. Cinania k svojim, Poliaci detto, Japonci podobne, Taliani tak isto. A Zidia su v separovani sa uplna elita. Poslednych 30 rokov je to tam v USA mozno o trochu menej, nez ako to bolo predchadzajuce 4 storocia, kolko su tam Europania uz aj v trochu znatelnom pocte.

A je mi smiesne, ze by v 1713 isiel Janosik alebo nejaky jeho rovesnik prehlasovat cestou na sibenicu, aky je on hrdy Uhor alebo meditoval nad tym, ci je Slovak alebo Uhor. Zahlasil by zrejme, ze on je v prvom rade Terchovcan. Keby sa ho niekto spytal, ci je Turek, Madar, Uhor, Slovak - asi by si zaklopal ukazovakom na celo a isiel dalej. Bolo by mu 100% jasne, ze ani Madar, ani Turek, ani Anglican nie je.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15694
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 991 times
Been thanked: 1345 times

Re: Maďarská politika a Viktor Orbán

Príspevok od používateľa JUGGLER »

jaroslav80 napísal: So 06 08, 2022 10:11 am Ja na stahovanie narodov verim. Ze prebehlo hlavne medzi 300 - 900 po Kristovi a bolo jednym z faktorov, ktory urychlil rozdelenie Rimskej rise a nasledny kolaps Zapadorimskej rise.
Bez vetra sa ani lístok nepohne. Ja verím, že bolo, ale nie v takej forme ako nás učili.
Ak sa predložia nové fakty, čo v podstate DNA a archeogenetika prináša, tak nemám problém zmeniť názor.

Iceberg vtedy dal linku: ,,Sťahovanie národov sa nikdy neodohralo v podobe, akú nás učia v školách,,

https://plus7dni.pluska.sk/rozhovory/my-sme-tu-doma

Mňa v tomto vlákne zaujímajú Maďari. Nikdy som v tom nemal celkom jasno.

Ja rozumiem tak, že oni sú predovšetkým hrdí na Atillu, hunského kráľa, ktorý v oblasti rieky Tisa v 5 storočí založil veľkú ríšu. Hunská Ríša po smrti Atillu mala byť dobytá Germánmi a Slovanmi.

Od 10 storočia prišlo 500 ročné obdobie slávy od cca roku 1000, keď bolo založené Uhorské kráľovstvo ( kráľ Štefan ). To pokiaľ viem vzniklo príchodom staromadarských kmeňov (od cca roku 900) a od roku 1000 sa na území šírilo kresťanstvo.

Potom po bitke pri Moháči v 1526 sa územie zhruba dnešného Maďarsko dostalo pod Turkov (osmanská Ríša).
Zbytok Uhorského kráľovstva (teda aj naše územie )ovládla Rakúska Monarchia (Habsburgovci ), a to trvalo až do Rakúsko-maďarského vyrovnania v 1867.

Od 1867 bolo Rakúsko-Uhorsko zväzok dvoch rovnocenných štátov a zaniklo po prehre v 1 svetovej vojne.

V roku 1918 vznikla Maďarská republika.

Z horného Uhorska vzniklo Československo, na juhu kráľovstvo Srbov, Chorvátov a Slovincov , východ bol pripojený k Rumunsku a časť Západu k Rakúsku. Nové hranice boli neskôr potvrdené Trianonskou zmluvou v roku 1920 ( Paríž ).

Na konferencii boli uzatvorené mierové zmluvy s Nemeckom, Rakúskom, Maďarskom, Bulharskom a Osmanskou ríšou. Na riadenie konferencie a vyjednávanie mali najväčší vplyv štáty, ktoré mali najväčší podiel na konečnom víťazstve, išlo o "Veľkú päťku", teda Spojené kráľovstvo, Francúzsko, Taliansko, USA a Japonsko.

V Maďarsku sa prakticky ihneď presadil fašistický režim ( 1920, Horthy ). Už v roku 1920 maďarsko prijalo prvý protižidovský zákon.

Zaujímavosť: v roku 1930 v takto osekanom Maďarsku žilo ešte 800 tisíc nemecky hovoriacich, 400 tisíc slovensky hovoriacích obyvateľov a 80 tisíc srbsky hovoriacich obyvateľov. Celkový počet obyvateľov bol 8,7 milióna.

V roku 1930 však na Slovensku žilo cca 600 000 madarsky hovoriacich obyvateľov a po sčítaní v roku 1950 už iba 350 000.
To je to, čo som písal predtým: mnoho Maďarov sa muselo po 2 sv. vojne vysťahovať na základe Benešových dekrétov, alebo sa násilne ,,reslovakizovalo,. Kým maďarom sa podarilo obrátiť väčšinu slovensky hovoriaceho obyvateľstva na Maďarov, naším komunistom sa to nepodarilo. Po 68 roku sa počet znova dostal nad 500 tisíc a dnes sa hlási k Maďarom okolo 420 tisíc.

Ked máte nejaké opravné info, sem s tým.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4000
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 62 times

Re: Maďarská politika a Viktor Orbán

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

JUGGLER napísal: So 06 08, 2022 4:04 pm Mňa v tomto vlákne zaujímajú Maďari. Nikdy som v tom nemal celkom jasno.

Ja rozumiem tak, že oni sú predovšetkým hrdí na Atillu, hunského kráľa, ktorý v oblasti rieky Tisa v 5 storočí založil veľkú ríšu. Hunská Ríša po smrti Atillu mala byť dobytá Germánmi a Slovanmi.
Co si ja pamatam z dejepisu - tak okolo roku 430 prisli Huni na cele s Atillom a prisli postupne az do Galie, kde ich armada Zapadorimskej rise zastavila.

Okolo roku 600 prisli Avari a terorizovali Slovanov okolo Panonskej niziny. Ti ich ale pod vedenim franskeho kupca Sama uzemnili.

Okolo roku 900 prisli predkovia dnesnych Madarov. Tak ako Huni planovali ist na zapad, nemecka armada ich ale v 955 porazila a zastavila pri rieke Lech, tak isli terorizovat Slovanov do okolia Panonskej niziny. Mnohi z nich behom nasledujucich rokov narobili deti Slovanskym zenam a tie svojich synov vychovavali civilizovanejsim sposobom a tak dalsie generacie Madarov, ked si uz chceli najst zenu, museli sa spravat trochu usadenejsie a nie ako kocovni lupeznici. Navyse ich kral Stefan prijal krestanstvo, nasledkom coho im krestanski knazi dookola vtlkali do hlavy, ze lupit, rabovat a zabijat sa nema. A tak isli pestovat obilie a rajciny.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15694
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 991 times
Been thanked: 1345 times

Re: Maďarská politika a Viktor Orbán

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Rajčiny určite nie. Tie priniesol do Európy Kolumbus a ujali sa až v 16 storočí.
S tým prínosom kresťanstva súhlasím.

Tí predkovia dnešných maďarov sú pre mňa trochu sporní, lebo iné zdroje píšu, že sú to všetci pramaďari, ktorí sem začali prichádzať už 500 rokov pred Kristom. Húnska ríša v 5 storočí bola najväčšia (píšu, že od Nemecka po rieku Ural a od Dunaja po Baltské more ) a Atilla najväčší král ( on napadol Rímsku ríšu ). Vyzerá to však tak, že vtedy to bola ešte len rozpínavosť pôvodných kmeňov pramaďarov spoza Uralu. Definitívne sa mali presťahovať do novej vlasti v Európe až okolo roku 900, keď povesť vraví, že prišli za obrovským vtákom Turulom:

Turul je maďarský mytologický tvor a státní symbol. „Důvod“ vpádu staromaďarských bojovníků na koních do Panonské kotliny, v čele s knížetem Arpádem (890–907), byl údajně motivován sledováním zbloudilého „turula“, altajského loveckého sokola neboli raroha velkého (altajského). Do střední Evropy se dostalo sokolnictví vpádem Hunů. Traduje se, že vůdce Attila (445–453) měl na svém štítu vyobrazeného právě sokola.[1] Do Podunajské nížiny sokolnictví přinesly zrovna maďarské kmeny, které hledaly zalétlého raroha velkého. Není bez zajímavosti, že maďarští bojovníci měli na přilbách „rarotol“, pero z křídla raroha. Pověst říká, že před velmi velmi dlouhou dobou, když maďarské kmeny sídlily ještě daleko na východě, měla jejich princezna Emese sen, ve kterém se k ní do lože snesl ohromný dravec Turul a zmocnil se jí jako ženy. Ráno se Emese probudila a vyprávěla tento sen svému otci. O devět měsíců později se jí narodil syn, kterému dala jméno Álmos (z maď. álom - sen, álmos - chlapec pocházející ze sna). Bylo předpovězeno, že Álmos přivede svůj lid do nové vlasti, ale on sám ji prý nikdy nespatří. Jednoho dne Álmos uviděl na obloze svého otce Turula, letícího na západ. Zburcoval svůj lid a společně Turula následovali, až došli na úpatí Karpat, za kterými se rozkládala předpovězená nová vlast Maďarů. Na svazích Karpat Álmos umírá a vedení přebírá jeho syn Arpád, který své bojovníky i jejich ženy bezpečně převede na druhou stranu hor.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 2798
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 49 times
Been thanked: 101 times

Re: Maďarská politika a Viktor Orbán

Príspevok od používateľa Rokosák »

JUGGLER napísal: So 06 08, 2022 4:04 pm mnoho Maďarov sa muselo po 2 sv. vojne vysťahovať na základe Benešových dekrétov,
po druhej svetovej vojne doslo k vymene obyvatelstva medzi Madarskom a CSR. Moje poznatky z toho obdobia su, ze drviva vacsina Slovakov z Madarska, boli madarsky hovoriaci etnicki Slovaci. Pripadne aj cisti Madari so snahou prevziat domy a polia po vyhnanych Madaroch zadarmo. Mnohi si Madarcinu ponechali ako materinsky jazyk a mnohi sa ani poriadne po slovensky nenaucili.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
Slovan_sk
Platinum Member ***
Príspevky: 651
Dátum registrácie: Ut 13 05, 2014 12:12 pm
Has thanked: 66 times
Been thanked: 79 times

Re: Maďarská politika a Viktor Orbán

Príspevok od používateľa Slovan_sk »

Juggler ta teoria ma dve viditlene vady , prvou je spominana DNA, haplogrupa Y-DNA preukazetelne hovori ze informacia sa dedi vzdy iba po otcovskej linii cize ak by prisla nejaka skupina hunov a verim ze stahovanie narodov bolo v ponimani skor stahovanie alebo najazdy bojovnikov a teda muzov , ak by sa tu objavila a usidlila povedzme 15 000 skupina hunskych bojovnikov zanechali by obrovsku stopu v genetickej informaci po otcovslej linii (za tisice rokov ), ale ziadna velka skupina mongolskej DNA tu nieje , dominuje R1A a R1B v celej strednej europe .
Druha vec je etymologicka , huni nemaju nic spolocne s madarmy , Hungaria je len foneticky prepis ungaria , u-gory , u-hory, u-horsko , madari sa sami volaju Magyarorszagh , pozri google translate zapni turectinu a napis Mačaristan prelozi ti to ako madarsko.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4000
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 62 times

Re: Maďarská politika a Viktor Orbán

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Suhlasim so Slovanom_sk, ze Huni, Madari a Mongoli su rozdielne pribehy, vzdialene vela storoci. A spolocne maju, ze prisli niekde z Azie.
Aj Apacom sa mohlo zdat, ze najprv prisli Spanieli a o par storoci rebelujuci Anglicania, a ze ved to boli podobni banditi a asi rovnaky kmen v dvoch varkach.

Mongoli vladli mozno 100-nasobku subjektov, nez kolko bolo nich - tak vplyv na DNA by som az tak velmi neocakaval.

Ak je pravda, ze nemecka armada v roku 955 bojovala s nejakou vacsiu skupinou najazdnikov z Azie a odrazila ju; tak na povode Madarov nie je co riesit.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15694
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 991 times
Been thanked: 1345 times

Re: Maďarská politika a Viktor Orbán

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Jedna čo poteší Joga:

Maďarská kreativita v ochrane života. Matky si pred potratom vypočujú tlkot srdca dieťaťa

https://standard.sk/249144/madarska-kre ... a-dietata/

Maďarsko dlhodobo odmietalo akékoľvek zmeny v téme ochrany života pred narodením. Teraz však dochádza k prekvapivej a inšpiratívnej zmene legislatívy.

...matka si pred potratom vypočuje tlkot srdca dieťaťa, ktoré žiada usmrtiť
...Maďarská legislatíva umožňuje umelý potrat na žiadosť do 12. týždňa tehotenstva
...Tlkot srdca dieťaťa je možné zachytiť prístrojmi spravidla v 6. týždni tehotenstva
...„výskumy ukazujú, že takmer dve tretiny Maďarov spájajú začiatok života dieťaťa s prvým úderom srdca.


Zaujímavosťou je, že to funguje vo viacerých štátoch USA a znížilo to potraty o polovicu, napr. v Texase

V EU je však iný svet: Zmenu prijatú v Maďarsku kritizovali viacerí svetoví politici a médiá s liberálnym zmýšľaním...

V Maďarsku sa za posledných desať rokov, čo vládne strana Fidesz, znížil počet potratov z vyše 40-tisíc na zhruba 22-tisíc. V tom istom čase sa pritom mierne zvýšila pôrodnosť.
Hungary.png
________________________________________

P.S. Ešte jedna z H: https://www.trend.sk/spravy/lider-madar ... ych-penazi

Líder maďarskej opozície čelí podozreniu z prania špinavých peňazí

...prijal dohromady 1,8 miliardy forintov (takmer štyri a pol milióna eur) ako dary od USA.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Adammd
Guru Member ****
Príspevky: 1825
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 203 times
Been thanked: 114 times

Re: Maďarská politika a Viktor Orbán

Príspevok od používateľa Adammd »

Ve svém projevu se Orbán podle RFE/RL věnoval především válce na Ukrajině. Uvedl, že může trvat až do roku 2030 a Ukrajina by mohla přijít o třetinu, nebo dokonce polovinu svého území. Válka bývala mohla být dle jeho slov pouze lokální, ovšem Západ z ní udělal válku globální a protiruské sankce teď nejvíc poškozují právě Evropu.
Druhým důležitým bodem projevu maďarského hegemona byla samotná existence eurozóny a Evropské unie. Podle Orbána se obě společenství mohou do roku 2030 rozpadnout.
Orbán naopak věří v posílení spolupráce uvnitř Visegrádské čtyřky.
Premiér dále podle přímých účastníků řekl, že se Maďarsko na podzim pokusí zabránit prodlužování sankcí. A že doufá, že jej v tomto kroku podpoří Itálie, kde už by po zářijových volbách měla být sestavena nová vláda.
Orbán za zavřenými dveřmi: Válka na Ukrajině mohla být lokální věc
f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4000
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 62 times

Re: Maďarská politika a Viktor Orbán

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Vedenie EU mu uz predsa odkazalo, ze na rozdiel od nich je iba "voleny autokrat". Oni totiz nie su voleni.

Kto chce s vlkmi byt, musi s nimi vyt. Orban k nim nezapadne nikdy. Som zvedavy ako sa EU bude darit potlacat "Orbanovske nalady" aj v inych statoch na vychodne a juhu EU. Obzvlast vo februari 2023 s prazdnymi zasobnikmi plynu.
A v podstate aj vo Francuzsku a Nemecku. Macronove znovuzvolenie nebolo zdaleka tak jednoznacne, ako zrejme ocakaval.
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3910
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 478 times
Been thanked: 159 times

Re: Maďarská politika a Viktor Orbán

Príspevok od používateľa iceberg8 »

Naozaj si neviem predstavit, kto moze kritizovat skomplikovanie umyselnych potratov..
Asi jedine saboter, alebo egoisticky clovek, ale egoista by nemal patrit do spolocnosti, ciste teoreciky spolocnosti egoizmus skodi (podla mna).
To by ma zaujimalo, kolko liberalnych lidrov kritizujucich Orbanovu politiku potratov by tu nebola, ak by ich matky boli egoisticke. A mozno by to tu bolo viac liberalov, ak by tie egoisticky matky nesli na potrat (tie ktore isli) a ti ludia by sa narodili, takze neviem, ci Orbanov svet nezacne o 25-30rokov padat ak tako dnes liberalna EU. :)
Hitlerova a Putinova (ale staci aj Breivikova) matka by mohla byt radsej egoisticka, s tym sa zhodna asi 99% ludi, ale nikto nikdy nemoze vediet, ci by ich nenahradilo este vacsie zlo. V jednom Made in USA seriali bola taka scena, kde sa hlavny hrdina vratil spat do minulosti a zachrnail prezidenta JFK, nedarilo sa mu to asi 50x, ale ak sa mu to podarilo a vratil sa do buducnosti, tak zistil, ze JFK rozputal atomovu vojnu a svet bol zniceny, a tak sa musel vratit spat a znicit stroj casu, pretoze prirodzene plynutie udalostí boli najlepsim vysledkom pre vsetkych..
(vobec nechcem urazit nikoho liberalneho, to slovo som pouzil len pre vacsiu zrozumitelnost/ironiu)
Odoslané z počítača
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4000
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 62 times

Re: Maďarská politika a Viktor Orbán

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

iceberg8 napísal: Ne 18 09, 2022 9:19 am Hitlerova a Putinova (ale staci aj Breivikova) matka by mohla byt radsej egoisticka, s tym sa zhodna asi 99% ludi, ale nikto nikdy nemoze vediet, ci by ich nenahradilo este vacsie zlo.
Na SK mame ten problem, ze "nazor NATO" pokladame za "nazor 99% svetovej populacie".
Ak by si dal ludom na Arabskom polostrove anketu, ci by radsej odstranili Obamu/Trumpa/Bidena alebo Putina, mohol by si byt prekvapeny, kolki by volili radsej za odstranenie vodcu USA. V Juznej Amerike by si s pocudovanim mohol narazit na podobny vysledok ankety. V 1,5 miliardovej Cine tiez. V 1,5 miliardovej Indii by si mal snad 50:50. Afrika by zrejme tiez nedopadla prilis v prospech USA. Istotne nie "99%".
Co sa Brievika tyka, praveze 90% zijucich mimo NATO by sa ta opytalo - a to je kto??

NATO zije v iluzii, ze je este stale pupkom sveta.
iceberg8 napísal: Ne 18 09, 2022 9:19 am To by ma zaujimalo, kolko liberalnych lidrov kritizujucich Orbanovu politiku potratov by tu nebola, ak by ich matky boli egoisticke.
EU ma sebadestrukcne vedenu politiku. To je poslednym desatrocim silno prevereny fakt.
Glogol
Guru Member ****
Príspevky: 1736
Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
Has thanked: 45 times
Been thanked: 154 times

Re: Maďarská politika a Viktor Orbán

Príspevok od používateľa Glogol »

madarsko slovensko ako rovnocenny stat nikdy v hlave neuzna
https://standard.sk/280805/orban-prisie ... -madarska/
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4000
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 62 times

Re: Maďarská politika a Viktor Orbán

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Glogol napísal: Ut 22 11, 2022 12:07 pm madarsko slovensko ako rovnocenny stat nikdy v hlave neuzna
https://standard.sk/280805/orban-prisie ... -madarska/
Niektori Madari vnimaju za sucast Madarska aj cesti juzneho SK, casti Chorvatska, Zakarpatsku Rus.
Niektori Srbi vnimaju za cast Srbska aj Kosovo.
Niektori Ukrajinci vnimaju za cast Ukrajiny aj Donbas a Krym.
Niektori Rusi vnimaju za cast Ruska aj vychodnu Ukrajinu.

Take veci tu vzdy boli a budu, nic nove pod slnkom.
Najlepsie je vychadzat z aktualneho realneho stavu veci.
Používateľov profilový obrázok
wladas
Platinum Member ***
Príspevky: 962
Dátum registrácie: St 22 09, 2021 7:42 pm
Has thanked: 43 times
Been thanked: 127 times

Re: Maďarská politika a Viktor Orbán

Príspevok od používateľa wladas »

Nikto ani netvrdi ze to tu nebolo ale je troska iny level aby si premier krajiny na fudbalovom zapase dal na seba taky sal.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4000
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 62 times

Re: Maďarská politika a Viktor Orbán

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Tak Zelensky si hocikedy dava do blizkosti seba symboly uzemia Ukrajiny v hraniciach z roku 2013, tak Orban si dal sal so symbolom uzemia Uhorska v hraniciach 1917. Evidentne obaja ziju v historii a realny "status quo" je pre nich asi neznamy pojem. Putin ma mozno v nejakej sale v Kremli vystavenu mapu ZSSR z roku 1988.

Mozno si chcel Orban len rypnut do Zelenskeho, ze tak ako on sniva o ukrajinskych hraniciach z 2013 tak on zase o uhorskych hraniciach z 1917. Akurat ze Orban si pre jeho sen nenechava rozbombardovat energeticku infrastrukturu celeho zvysku sucasneho Madarska.

___________________________

https://www.reuters.com/world/uk/uk-top ... 022-11-23/
LONDON, Nov 23 (Reuters) - The United Kingdom's top court ruled on Wednesday that the Scottish government cannot hold a second referendum on independence without approval from the British parliament, dealing a hammer blow to nationalists' hopes of holding a vote next year.

Scottish First Minister Nicola Sturgeon, leader of the pro-independence Scottish National Party (SNP), announced earlier this year that she intended to hold an advisory independence vote on Oct. 19, 2023, but that it had to be lawful and internationally recognised.

"The Scottish parliament does not have the power to legislate for a referendum on Scottish independence," said Robert Reed, the president of the UK Supreme Court.

Sturgeon had already promised that defeat in the Supreme Court would mean her party would fight the next UK-wide election, due to be held in 2024, solely on a platform of whether Scotland should be independent, making it a "de facto" referendum.
Tu je zase niekto, kto sniva o hraniciach z roku 1707.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15694
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 991 times
Been thanked: 1345 times

Re: Maďarská politika a Viktor Orbán

Príspevok od používateľa JUGGLER »

V stredu 30. novembra zverejnila OSN štatistiku rastu/poklesu reálnych miezd v súvislosti s rastúcou infláciou za 2022.

Podľa správy je najlepšou krajinou na svete v tomto roku Maďarsko s reálnym nárastom kúpnej sily zamestnancov +12 %.

Najlepšie zlepšenie v náraste reálnych príjmov pracujúcich v tomto roku dosiahli Maďarsko (+12 %), Austrália (+5 %) a Srbsko (+3,4 %).

Ak chcete vedieť kto je najhorší a ako na tom je Slovensko, pozrite sa do vlákna Česká politika.

P.S. Maďarsko bolo odmenené za svoju úspešnú hospodársku politiku, ktorá je tŕňom v oku eurokratom podaním návrhu na zmrazenie 8 miliárd EUR európskych dotácií.

https://www.ilo.org/global/about-the-il ... /index.htm

Správa je komplikovane dlhá. Neoplatí sa ju otvárať. Dáta podľa krajín sú zverejnené v sekcii Download the report's data (Excel) na tejto stránke: https://www.ilo.org/digitalguides/en-gb ... -employees
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Adammd
Guru Member ****
Príspevky: 1825
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 203 times
Been thanked: 114 times

Re: Maďarská politika a Viktor Orbán

Príspevok od používateľa Adammd »

Zmrazia dotacie Madarom, na oplatku Madari zmrazia dotacie EK Ukrajine a vstup SWE/FIN do NATO(ale na to tam je Erdogan).

Madari maju vela osmanskych genov, proste trhovnici vyjednavaci.
f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
Napísať odpoveď

Návrat na "Politika a názory o spoločnosti"