Zelená politika EU

Politika, svetonázory, naša spoločnosť
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15694
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 991 times
Been thanked: 1343 times

Re: Zelená politika EU

Príspevok od používateľa JUGGLER »

osamely chodec napísal: Pi 12 08, 2022 2:36 pm pokial nebudeme vediet ukladat el. energiu, co zatial nevieme, tak solarne , vetrne ... riesenia su pre stabilitu siete uplne zbytocne. Siet musi byt dimenzovana na stav nulovej dodavky zo slnka a vetra (zatial nevieme porucit pocasiu)pri maximalnom odbere. Alebo sa dohodnime, ze ak nebude svietit slnko a fukat vietor nebudeme potrebovat el. energiu :).
Práve teraz Frakan mi v inom vlákne pripomenul firmu, čo vyrába kontainerové batérie na dlhodobé uskladnenie.

Aby to vlákno malo pridanú hodnotu, zvýrazňujem prvý tip na akciu zo zelených energií.
Dám to najväčšími písmenami, aby v diskusiami zahltenom vlákne sme to vedeli v budúcnosti nájsť.

Ticker GWH má svoje vlákno:
https://ako-investovat.sk/diskusia/view ... hp?t=24795

Cena sa mi vidí teraz celkom pekná ( 5 USD ). Včera prišla pozitívna správa o spolupráci s inou firmou, ktorá bude ich výrobky kompletizovať a prevádzkovať v Austrálii.
JUGGLER napísal: Pi 12 08, 2022 6:24 pm

Firma ESS inc, ticker GWH robia kontainerové batérie na uskladnenie energie bez lítia, niklu, kadmia, teda iba na báze soli, vody a železa.

Technológia e bezpečná, netoxická a má 25-ročnú životnosť bez poklesu kapacity.

Našou misiou v spoločnosti ESS (NYSE: GWH) je urýchliť globálnu dekarbonizáciu poskytovaním bezpečného, udržateľného a dlhodobého skladovania energie, ktoré dodáva ľuďom, komunitám a podnikom čistú, obnoviteľnú energiu kedykoľvek a kdekoľvek je to potrebné. Keďže do siete pribúda viac energie z obnoviteľných zdrojov, dlhodobé skladovanie energie je nevyhnutné na zabezpečenie spoľahlivosti a odolnosti, ktoré potrebujeme, keď nesvieti slnko a nefúka vietor.

Naša technológia využíva zemské železo, soľ a vodu na poskytovanie ekologicky bezpečných riešení, ktoré dokážu poskytnúť až 12 hodín flexibilnej energetickej kapacity pre komerčné a komunálne aplikácie skladovania energie.

Spoločnosť ESS Inc. bola založená v roku 2011 a umožňuje vývojárom projektov, nezávislým výrobcom energie, verejným službám a iným veľkým odberateľom energie zavádzať spoľahlivé a udržateľné riešenia na dlhodobé skladovanie energie.
Dole máte linku, že sa presadzujú aj u nás. Forbes o nich písal. Ten príspevok som písal niekde na jar 2021:

ESS Inc. (ticker GWH ) – obnoviteľná energia. Batérie vo forme obrovských kontajnerov , teda akési veľkosklady energie na báze elektrolytu chloridov železa. Lacná, nezaťažujúca životné prostredia a nabíjateľná až 20 tisíc krát ( životnosť 25 rokov ): https://essinc.com/
Je to v podstate ekologická konkurencia lítiovým Powerballom od Tesly, ale vo väčšom a
Táto revolučná technológia vďaka naším ľuďom presadí aj u nás: už budujú výrobné centrum na Slovensku. Investícia za 20 mil. € s kapacitou 300 MWh

https://www.forbes.sk/baterkovi-inovato ... slovensko/
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: Zelená politika EU

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

miror napísal: Pi 12 08, 2022 6:01 pm
Trumpeta1978 napísal: Pi 12 08, 2022 4:30 am S tymi veternymi elektrarnami je vela problemov. Nielen ze zabija vtaky, ale vytvara aj neprijemny hluk a vibracie, špatí krajinu, zabera vela priestoru, nepravidelnost vytazenia, zaroven obmedzena zivotnost a nasledne problematicka recyklacia.
Kombinacia s fotovltaikou - nadherne sa doplnaju. Ked nesvieti slnko, je zamracene, obycajne je aj veterno. Samozrejme veterne musia byt vhodne umiestnene od obydli daleko.
v zime je bežné v nasom podnebnom pásme, že je bezveterno a energia prenesena slnecnymi lucmi velmi nizka. Co s tým?
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3825
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 126 times
Been thanked: 338 times
Kontaktovať používateľa:

Re: Zelená politika EU

Príspevok od používateľa osamely chodec »

u nas v zime na slnko zabudnite, mam na streche slnecne kolektory uz 20 rokov takze viem co hovorim a ked nebude vietor , stejne musi byt sustava nadimenzovana na spickovy vykon bez slnka a vetra... Je to klasika aj ja mam v lete plno energie ktoru by som potreboval v zime, nesnivajme o nejakych bateriach proste este nie su az budu prosim. To je cely problem EU a jej zelenej politiky , zije v snoch . A realita je taka, ze pri cenach energie ako budu tuto zimu cela V4 bude spalovat DREVO vzacnu surovinu a odporucam sa pozriet na mapy znecistenia ovzdusia tak v 01/2023 a padne Vam sanka co budeme dychat, nad Polskom uz minule zimy bola katastrofa.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Porozumiet znamená zvyknúť si.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3910
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 478 times
Been thanked: 159 times

Re: Zelená politika EU

Príspevok od používateľa iceberg8 »

Ved drevo je podla EU "obnovitelne" :D
Odoslané z počítača
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15694
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 991 times
Been thanked: 1343 times

Re: Zelená politika EU

Príspevok od používateľa JUGGLER »

iceberg8 napísal: Pi 12 08, 2022 3:29 pm ..ohladom vetra, na rozdiel od slnka, obaval by som sa, ze odoberieme prilsi vela energie z vetru a co potom? nebude v atmosfere ten vietor chybat? :)
Slovan_sk napísal: Pi 12 08, 2022 3:49 pm asi 10 rokov dozadu som cital jeden abstrakt k teme veterne elektrarne v nemecku ovplyvnia prudenie v strednej europe , dovod je jednoduchy energia sa straca a prudenie oslabuje a vraj to zmeni klimu vo vnutrozemí , zial tema sa stratila a viac som o podobnych studiach necital , mozno ste nieco zachytili vy.
Edit : iceberg nieco podobne naznacil vyssie
Áno. Na túto tému som čítal viac alarmujúcich článkov. Rýchly preklad jedného v nemčine.

https://www.tichyseinblick.de/kolumnen/ ... windkraft/

Vo veľkom počte sa stavajú veterné a solárne elektrárne. V súlade s týmto postojom sa v médiách predpokladá, že masové odoberanie údajne neobmedzenej prírodnej energie má len malé dôsledky pre prírodu a žiadne pre počasie a klímu. Nie je to tak.

Terrestrial Stilling (TS), tzv. Terestriálne stlmenie

Tento termín opisuje štatisticky overiteľné zníženie priemernej rýchlosti vetra. Čínski vedci ho uvádzajú pre celú severnú pologuľu. Američania zaznamenali zoslabnutie vetra v oblasti veľkých veterných priemyselných parkov. Údaje o počasí v Nemecku tiež ukazujú o niečo nižšiu rýchlosť vetra a vyšší tlak vzduchu. Menej vetra prináša menej dažďa a vyšší tlak vzduchu znižuje množstvo zrážok. Už v roku 2012 Deutschlandfunk informoval o podobných javoch pozorovaných v USA.

Začnime tromi tézami, podľa ktorých nehovoríme o globálnej zmene klímy, ale o zmenách mikroklímy, a WKA sa nepovažujú za príčinu zmeny klímy:

Nestráca sa žiadna energia.
Všetka prírodná energia sa využíva v prírodných cykloch.
Odčerpávanie tejto energie má dôsledky pre prírodu.

Určite by sa nemusela viesť diskusia o pozemnom stlmení v dôsledku rozširovania veternej energie, keby sme mali v krajine 300 turbín. To by sa ľahko klasifikovalo ako bezvýznamné. V súčasnosti však žijeme s približne 30 000 turbínami.
Ak sa plány "zeleného balíka" skutočne zrealizujú, môžeme predpokladať minimálne zdvojnásobenie, skôr strojnásobenie tohto počtu. Vzájomné zatieňovanie turbín je už dnes dôvodom na znepokojenie , pretože znižuje výkon.
Takéto zatienenie, ktoré sa prejavuje nižšou rýchlosťou vetra na záveternej strane, prirodzene ovplyvňuje aj prírodu, počasie a regionálnu klímu.

Pojem "obnoviteľná energia" je eufemizmom žargónu o klimatických zmenách a má naznačovať, že veľké množstvo energie, údajne prebytočnej energie, možno bez následkov a bez negatívnych vedľajších účinkov odoberať z prírody. Je pravda, že slnečné žiarenie a z neho vyplývajúce teplotné rozdiely vždy vytvárajú rozdiely v tlaku vzduchu, a teda aj vietor, čo sa dá využiť. Nesprávne je tvrdenie, že v priebehu niekoľkých kilometrov sa vietor spomalený veternými turbínami (WKA) (kinetická energia sa odoberá) sám regeneruje. K tomu dochádza len na veľmi dlhé vzdialenosti. Ak sa pozrieme na rozmiestnenie veterných turbín v Európe a na hlavný smer vetra od západu na severozápad, vidíme, že počnúc Britskými ostrovmi, cez Severné more a cez pobrežné štáty Dolné Sasko, Šlezvicko-Holštajnsko a Meklenbursko-Predpomoransko musí vietor prejsť cez veľký počet veterných priemyselných parkov a úroda energie v Brandenbursku, Sasku a zvyšku strednej a východnej Európy musí byť oveľa nižšia. "Kuchyňa počasia" Atlantiku s oblasťami nízkeho tlaku prinášajúcimi dážď už nefunguje tak ako kedysi.

Plocha lopatiek rotora 30 000 veterných turbín len v Nemecku predstavuje približne 200 miliónov metrov štvorcových.
To zodpovedá 1 300 km dlhému a 150 m vysokému rotujúcemu múru
, ktorý by sa tiahol od Flensburgu po Montepulciano (južne od Florencie). Cez túto stenu prechádzajú miliardy lietajúcich tvorov, viac či menej úspešne, ale to je už iná téma.

Niekoľko medzinárodných štúdií potvrdzuje terestriálny Stilling, čínska štúdia vyvodzuje nasledovný záver:

"Nad severnou pologuľou sa pozoruje rozsiahly pokles prízemného vetra.
Zdroje veternej energie na mnohých miestach rýchlo ubúdajú.
Je potrebné zlepšiť schopnosť klimatických modelov simulovať vietor a veternú energiu."
Štúdie sú zdržanlivé, pokiaľ ide o kvantitatívne dôsledky.

Štúdia Millera a Keitha (2018) zachádza najďalej: "Otepľovanie spôsobené výrobou energie z vetra môže prekročiť otepľovanie, ktorému sa dá predísť znížením emisií počas jedného storočia."
https://www.cell.com/joule/fulltext/S25 ... 18)30446-X

V prípade Nemecka je možné zistiť zníženie rýchlosti vetra a zvýšenie atmosférického tlaku (viď obrázok z originálneho zdroja ).

Štúdia spoločnosti Deutsche Windguard uvádza, že v rokoch 2012 až 2019 klesol priemerný špecifický výkon veterných turbín na severe o 30 %, v strede o 23 % a na juhu o 26 %.

Podľa výpočtov fyzika Dietera Böhmeho sa energia, ktorú z atmosféry odoberie veterná energia nad Nemeckom, rovná približne 7 000 hirošimským bombám. Nie ako nárazovú energiu, ale ako odobratie energie. Je veľmi nepravdepodobné, že to zostane bez následkov na prírodu, počasie a klímu.

1. zistenie: Prirodzené prúdenie vzduchu sa spomaľuje odoberaním kinetickej energie.

Okrem spomalenia prúdu vzduchu sa mení aj typ prúdenia. Prirodzený pohyb vzduchu sa prejavuje ako laminárne prúdenie vrstiev ležiacich nad sebou, pričom čím vyššia je vrstva, tým väčšia je rýchlosť. Odpory na zemskom povrchu (drsnosť povrchu), ako sú budovy, lesy, hornatý terén, spôsobujú vírenie nižších vrstiev vzduchu a turbulencie, čo vedie k miešaniu vrstiev vzduchu.

Túto drsnosť zosilňujú veterné turbíny. Keďže rýchlosť vzduchu rastie s výškou, vyššie veterné turbíny prinášajú viac energie, a preto je trend smerovať k stále väčším turbínam: dnes sa stavajú vysoké až 200-300m.

Energia získaná zo vzduchovej hmoty sa premieňa na elektrickú energiu (maximálna účinnosť 46 %) a na zmenu typu prúdenia (turbulentné) a smeru prúdenia (vertikálna zložka). Turbulencia sa šíri za rotorom v podobe lievika, ktorý zväčšuje svoj polomer, pretože doňho sú vtiahnuté susedné vrstvy vzduchu. Tento lievik sa rozširuje, až kým nedosiahne aj zemský povrch. To spôsobuje, že vlhký vzduch pri zemi sa prenáša nahor a suchší vzduch z vyšších vrstiev vzduchu sa tlačí nadol.

Za určitých poveternostných podmienok sa môže prejaviť účinok odvlhčovania: vid fotku hmly ktorá sa urobila len medzi turbínami.

Ak je vzduch vo vyššej nadmorskej výške už nasýtený, dochádza ku kondenzácii vlhkosti a tvorbe kvapiek alebo dokonca oblakov: Veterné turbíny spomaľujú vietor a znižujú tlak vzduchovej hmoty, klesajúci tlak vzduchu za turbínami vedie ku kondenzácii vlhkosti. V praxi to znamená, že prvé veterné elektrárne prakticky "vytláčajú" prichádzajúci vzduch, čo môže viesť k zvýšeniu zrážok v tejto oblasti. Zrážky však potom chýbajú vo väčšej vzdialenosti na záveternej strane. To by mohlo pomôcť vysvetliť extrémne sucho vo východných štátoch. Okrem toho sa prízemný vzduch prenášaný do výšky ochladzuje a môže tiež kondenzovať. Pri dostatočne vysokých teplotách sa však vlhkosť okamžite mení na vlhkosť a nie je viditeľná.

Vodná para sa považuje za najsilnejší skleníkový plyn, takže oblaky, ktoré sa tvoria po rastlinách, by mohli mať vplyv na klímu. Výsledky výskumu však nie sú v tomto smere jednoznačné.

V noci vertikálny prenos vzduchu zabezpečuje, že sa zemský povrch toľko neochladzuje, pretože teplejší vzduch prúdi z vyšších vrstiev. Ovocinári už dlho využívajú tento efekt na ochranu svojich výsadieb pred jarnými mrazmi pomocou tzv. veterných strojov: vid obrázok
Veterné turbíny majú rovnaký účinok ako veterné stroje. V noci sa tak pred ochladzovaním chránia čoraz väčšie plochy a vyššie teploty spôsobujú väčšie vyparovanie.

Porovnanie rozmiestnenia veterných turbín a monitoru sucha v Nemecku poukazuje na tieto účinky a na naliehavú potrebu výskumu, hoci sa zdá, že táto sugestívna korelácia neplatí pre všetky roky, ale len pre jednotlivé roky: vid mapky

Vplyv veterných turbín na prúdenie vzduchu sa prejavuje najmä pri nízkych a stredných rýchlostiach vetra. Tieto účinky sú pri silnom vetre a búrkach zanedbateľné. Zimné búrky Ylenia, Xandra a Zeynep vo februári 2022 boli len nepatrne spomalené, napriek tomu nemecké veterné turbíny produkovali len 73 percent svojho maximálneho inštalovaného výkonu. To naznačuje, že inštalovaný výkon nie je vhodný ako parameter pre plánovanie a prevádzku elektrární.

Vedecká služba Spolkového snemu hodnotila literatúru na túto tému (Vedecká služba Spolkového snemu, "Wissenschaftliche Literatur zu mikroklimatischen Auswirkungen von Windkrafträdern" WD 8-076-20, "Lokale mikroklimatische Effekte durch Windkrafträder" WD 8 - 3000 - 083/20) a nemohla aspoň zaujať opačné stanovisko:

- "Predpoklad príčinnej súvislosti medzi veternými turbínami a suchom preto nie je zrejmý a vyžaduje si podrobnejší výskum."

- "Podľa súčasných poznatkov dochádza v blízkosti veterných turbín v noci k zvýšeniu teploty v spodných vrstvách vzduchu. Hovorí sa o tom ako o mikroklimatickej zmene, ale ešte to nie je sucho."

2. zistenie: veterné turbíny vytvárajú bočné víry, narúšajú prirodzenú stratifikáciu vzduchu, môžu viesť k vysušovaniu pôdy a meniť regionálne počasie a klímu.

Odvetvie veternej energie zadalo výskum na boj proti účinkom tienenia vetra a súvisiacim stratám výnosov. V dôsledku toho sa odporúčajú čo najväčšie vzdialenosti medzi turbínami. Na to, aby sa zabránilo aspoň najsilnejším turbulenciám, a tým aj prepadu turbín v druhom rade, je potrebný aspoň osemnásobok priemeru rotora ako vzdialenosť k ďalšej turbíne. Ak je smer vetra nepriaznivý, je niekoľko turbín za sebou a výnos prudko klesá najneskôr od tretej turbíny. Skúmajú sa prevádzkové optimalizácie, do akej miery možno prvé turbíny mierne natočiť mimo vetra, aby sa víry odklonili. Tým sa zníži výnos prvých turbín, ale výnos ďalších turbín už neklesá tak výrazne.

Dĺžka okrajov veterných parkov na mori by mala byť obmedzená na 100 krát 100 kilometrov. S ďalším rozširovaním veternej energie na mori, ako je stanovené ako cieľ vo v zelenom balíku, klesá aj počet hodín plného zaťaženia týchto turbín. Podľa odhadov odborníkov by to namiesto 4 000 mohlo byť len 3 300 ročne (Wirtschaftswoche, 23.05.22).

Doteraz sa pri plánovaní a schvaľovaní veterných turbín vychádzalo z jednotlivých turbín, ktoré boli lineárne odstupňované, akoby neexistovali žiadne vzájomné vplyvy. Potrebné sú nadradené úvahy pre celé regióny, a to aj v rámci posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA), aby bolo možné posúdiť dôsledky masového rozšírenia.

Súvislosť, že rýchlosť vetra je treťou mocninou výkonu turbíny, si politickí činitelia zrejme neuvedomujú. Zdvojnásobenie rýchlosti vetra vedie k osemnásobnému nárastu výkonu, polovičný nárast k osminovému. To má za následok obrovské výkonové sklony veľkého počtu elektrární, ktoré sa musia vyrovnávať prostredníctvom konvenčných elektrární, prečerpávacích elektrární a exportom/importom v sieti.

Táto exponenciálna závislosť vysvetľuje rozbeh na najveternejších miestach, ale tiež jasne ukazuje, že masové rozširovanie veternej energie v južnom Nemecku je úplne nezmyselné. Nemecký veterný atlas ukazuje, že v týchto regiónoch je priemerná rýchlosť vetra len o niečo vyššia ako nábehová rýchlosť turbín. Okrem toho by ako lokality prichádzali do úvahy len prevažne zalesnené horské hrebene, kde je výnos znížený v dôsledku nadmorskej výšky a nižšej hustoty vzduchu.

3. zistenie: Výnos veternej energie je v podstate závislý od rýchlosti vetra, a teda aj od zatienenia.

Nemusíte byť fyzik, meteorológ ani mechanik tekutín, aby ste sa zamysleli nad dôsledkami masového rozšírenia veternej energie. Profesor Nico Paech z Univerzity v Siegene, ktorý zohral významnú úlohu pri formovaní diskusií o " post-rastovej ekonomike", vyjadril svoje názory na ďalšie rozširovanie veternej energie a ústup od prírodnej energie z hľadiska udržateľnosti:

"Magické slovo "obnoviteľný" však zahmlieva akýkoľvek racionálny pohľad na obmedzenia zdrojov energie, ktoré sú ním označené. Napríklad vietor, od ktorého v lepšom či horšom prípade závisia všetky plány ekologického rastu ako od najvýkonnejšieho z obnoviteľných zdrojov energie, je vzácnym zdrojom. Vietor je v danom časovom období a zemepisnej oblasti predmetom rôznych konkurenčných spôsobov využitia.

Po prvé, čím menšia je vzdialenosť medzi veternými turbínami a čím väčší je ich výkon, tým nižší je priemerný výnos, pretože kinetická energia odčerpaná jednou turbínou už nie je k dispozícii ostatným.

Po druhé, energia vetra spotrebovaná rotormi už nie je k dispozícii na tvorbu dažďových mrakov. Ako ukazujú nové štúdie z USA, veterné turbíny prostredníctvom tohto a ďalších fyzikálnych účinkov ovplyvňujú klímu. To môže viesť k zvýšeniu teploty a suchu v jednotlivých regiónoch, ktoré sú nimi postihnuté.

Po tretie, flóra, fauna a nespočetné ekologické procesy sú závislé od určitého množstva vetra v závislosti od zemepisnej polohy.
Zdá sa, že sa do značnej miery zanedbáva a nepreskúmalo, ako to ovplyvňuje odobratie kinetickej energie systému.

V každom prípade rovnica "obnoviteľný = neobmedzený = ekologický" je jednoducho nepresná..."

Vysychanie veľkých regiónov v Nemecku nadobúda znepokojujúce formy. Formálne možno za to viniť zvýšenie obsahu CO2 v atmosfére za posledných 20 rokov z 370 na 420 ppm, ale to by nebolo vysvetlenie regionálne výrazného sucha.

Alebo sa môžeme zamyslieť nad tým, do akej miery sme zasiahli do kolobehu prírodných energií prostredníctvom veterných a fotovoltaických elektrární. Bol by potrebný intenzívny výskum, ktorý by si vyžadoval zodpovedajúce rozpočty. Z politického a mediálneho hľadiska je téma " terestriálneho stlmenia" nedostatočne rozpracovaná. Politický vplyv veterného priemyslu je obrovský. Preto je pochopiteľný politický záujem vyhýbať sa širokej diskusii a práve naopak, nie je záujem iniciovať výskumné projekty.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15694
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 991 times
Been thanked: 1343 times

Re: Zelená politika EU

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Tieto varovania je dôležité brať do úvahy pri masovom využití veternej energie. .

Nemci a Briti sa zamýšlajú nad tým, či obrovské množstvo veterných elektrárni na pobreží nespôsobí klimatické zmeny a suchá vo vnútrozemí.

V súvislosti s naším územím ide o možný vplyv na prúdenie vzduchu od západu smerom na východ, teda vplyv vetrov od Atlantiku. Tie sú vlhké a prinášajú zrážky

Česi majú na hraniciach z Nemeckom Krušné hory, ktoré sami o sebe bránia prístupu vlhkého vzduchu od Atlantiku.
Už len v dôsledku toho majú v tej oblasti polovičný úhrn zrážok. Západné Čechy tak majú menej zrážok, ktorých úhrn stúpa smerom na východ. Ak by prúdenie vzduchu od Atlantiku ďalej oslabovalo, môžu sa tieto klimatické zmeny zvýrazníť a posunúť smerom k nám na východ.

Fakty:

Srážkové poměry v ČR: Výrazně nízké srážkové úhrny jsou v celé západní polovině Čech, kde spadne průměrně ročně méně než 550 mm. Směrem k východu srážkové úhrny rostou. Roční srážkové úhrny kolísají na území ČR od 410 mm (v Žatecké pánvi, kde se projevuje závětří Krušných hor) po více než 1700 mm v Jizerských horách (sever Čech). Na více než 60 % území potom roční úhrn srážek dosahuje 600-800 mm.



Doplnok info k situácii v SR:

Výroba elektrickej energie na Slovensku v roku 2021 predstavovala 27,73 TWh, pričom 52,8 % z tohto objemu bolo vyrobených v jadrových elektrárňach.

Energetický mix výroby v SR (Production Mix 2021)

Celkový objem (TWh) 27,73

Jadrové zdroje celkom 52,88%
Vodné 15,40%
Plynné palivo 15,40%
Biomasa 4,27%
Ostatné fosílne 4,40%
Solárne 2,21%
Hnedé uhlie 2,79%
Ropné produkty 1,16%
Čierne uhlie 1,13%
Veterné 0,02%
Geotermálne 0,00%
Ostatné obnoviteľné 0,34%


„Spotreba slovenských domácností je približne 5,6 TWh ročne.

Pikoška: V Rakúsku vyrobili veterné elektrárne v roku 2020 elektrinu v objeme 6,792 TWh. Majú cca 1300 veterných turbín.


SR:
Prílohy
Energetický mix SR 2021.png
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
miror
Gold Member **
Príspevky: 497
Dátum registrácie: Ut 06 04, 2021 9:13 pm
Has thanked: 30 times
Been thanked: 142 times

Re: Zelená politika EU

Príspevok od používateľa miror »

Dobre, ze si sem dal ten prehlad. Aspon je vidiet 2 veci - fotovoltaika s pomerom 2,2% nemoze nejako rozhadzat siet. Na regulaciu siete (kludne napatia aj cez 240V, niekedy aj 250V zaznamenavam) distribucka kasle, lebo si neplni jednu zo zakladnych povinnosti a vyhovorky typu, ze fotovoltaika s takym malym a este predikovatelnym podielom im rozhadzuje siet, je prosta lož pri kolisani napatia aj do 10%.
Ja povazujem jadrovu energiu za cistu, urcite cistejsiu ako ten nezmysel, ze biomasa je ekologicka. Kurenie drevom zabija alebo znehodnucuje zdravie a zivot v dolinach a dedinach statisicom ludi a kotly na biomasu su dotovane a biomasa podporovana. Jadrove elektrarne by sme mali prevadzkovat ako dlho sa to bude dat a ich nejake vypinanie je sabotaz energetickej stability.

Zaverom - slovensky mix je z hladiska susedov velmi cisty a ekologicky a sme na tom velmi dobre.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4000
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 62 times

Re: Zelená politika EU

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Jadro je jednoznacne najschodnejsi variant, ale zaroven vidime aj, aki nezodpovedni su ludia pri prevadzkovani nuklearnych elektrarni. Navyse sa posledne desatrocia stavali hlavne "stare osvedcene" typy 2. generacie, lebo sa zistilo, ze nalezisk uranu je daleko viac a bohatsich, nez sa povodne predpokladalo. Viacerym generatorom 2. generacie preto modernizaciami predlzili zivotnost na 60-80 rokov. Novsie typy generatorov dokazu spalovat odpad zo starsich typov ako svoje palivo. A pritom sa zial stavaju len velmi zriedkavo. Prvy generator 3. generacie prevadzkuju samozrejme Rusi.
Zaroven sa robia prototypy tzv. breeder reaktorov, ktore produkuju viac radioaktivneho materialu nez do nich vstupuje.

Katastroficke studie o veternych elektrarnach mi pripominaju tie, ked pri prvych parnych lokomotivach vypocitavali, ze ludia, co by sedeli vo vagone vlaku iduceho 50km/hod, by sa udusili, lebo by im to vysalo vzduch z vagona a boli by vo vakuu.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15694
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 991 times
Been thanked: 1343 times

Re: Zelená politika EU

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Pre porovnanie pridávam ČR. Za fotovoltaiku :like: , ale závislosť na uhlí ma prekvapila :dislike:
Česi potrebujú ešte 2 atómové reaktory a budúcnosť by mali poriešenú.
Najlepšia budúcnosť pre SR i pre ČR sú atómovky a prebytok energie predávať bohatým ,,zeleným,, krajinám.
Prílohy
Energetický mix ČR.png
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4000
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 62 times

Re: Zelená politika EU

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

https://www.reuters.com/article/germany ... FS8N2Z802F
BERLIN, Aug 12 (Reuters) - Public buildings in Germany should be heated to a maximum of 19 degrees Celsius under planned legislation to save energy, the Sueddeutsche Zeitung quoted the economy minister as saying on Friday.
Zaroven Nemci budu zrejme hlasovat o predlzeni zivotnosti ich poslednych troch nuklearnych elektrarni. Skor nez si uplne odpilia konar, na ktorom sedia, ich vypnutim podla planu ich zelenych mozgov.
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: Zelená politika EU

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

Nemci uz vyhlasili ze minimalne do konca roka posledne tri jadrove elektrarne nechaju v prevadzke.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4000
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 62 times

Re: Zelená politika EU

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Mozno im budu velmi dobre este aj dalsie 3 roky, dementom. Ale aktualne su schopni priznat si "polrok".
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 7053
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 276 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa jogo »

osamely chodec napísal: Ut 16 08, 2022 7:57 pm
https://www.youtube.com/watch?v=t1DRTuw3cXY

tu to je naprosto jasne vysvetlene, co je tu na nepochopenie?
Dobre video, dík.
Celkom ten Štepán chváli slovenskú vládu(vlády) za opatrenia, ktoré urobila na energetickom trhu.
Plynovod z Poľska do Chorvátska obišiel Čechy cez východné Slovensko, lebo Česi nemali záujem, a teraz by sa im teda zišiel. Je to plus pre Fica.
Mame priame zmluvy s Gazpromom a zastropovali sme cenu el. energie. Je to plus pre Sulíka.
Keď som kedysi počítal kontrakty ropy na USA burze, tak mi vyšlo, že cez burzu sa nepredáva ani 10% ropy. Takže väčšina ropy ide cez priame zmluvy medzi dodávateľom a odberateľom a burza tu je asi len pre menšie firmy a retail.
Ak som správne pochopil toho Štepána, tak európska energetická burza dobre fungovala medzi rokmi 2010-2020 a vtedy na ňu nikto neútočil, kým ceny klesali pomaly pod výrobné náklady...teraz, keď ceny rastú, zrazu burza a nenažraní obchodníci za všetko môžu..., nesúhlasím, keď je kvôli politike a sankciám plynu málo, tak cena musí rásť. Každý štát mal možnosť si kúpiť plyn priamo od Rusov, tak prečo šiel na burzu.
Ak si dobre pamätám, da sa na europskej burze kúpiť plynový kontrakt s dodaním max o tri roky. Čo robili tie firmy v roku 2019-2020, keď si tie kontrakty na rok 2022 nekúpili?
Keby len použili pravidelné nákupy každý mesiac, tak by teraz mali nízku nákupnú cenu.
Ale oni stále čakali na ešte nižšiu cenu na spote, proste boli short bez SL a teraz vinu skladajú na burzu...
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: Zelená politika EU

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

jaroslav80

ucite to nakoniec predlzia, teraz to su len take recicky aby uchlacholili zelenych volicov
--
V podstate za mnohe problemy mozu priamo nemecki politici. Lebo s tym necitlivym pretlacanim "Greendealu" za kazdu cenu nielen silno poskodili nemecku ekonomiku, ale aj vytvorili extremnu zavislost na plyne z Ruska coho vysledky teraz vidime vsetciv Europe. Ale neda sa cudovat, ked sa verejne vie, kolko byvalivych nemeckych politikov je platenych Kremlom cez rozne funkcie v ruskych firmach.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4000
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 62 times

Re: Zelená politika EU

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Trumpeta1978 napísal: St 17 08, 2022 9:09 am V podstate za mnohe problemy mozu priamo nemecki politici. Lebo s tym necitlivym pretlacanim "Greendealu" za kazdu cenu nielen silno poskodili nemecku ekonomiku, ale aj vytvorili extremnu zavislost na plyne z Ruska coho vysledky teraz vidime vsetciv Europe. Ale neda sa cudovat, ked sa verejne vie, kolko byvalivych nemeckych politikov je platenych Kremlom cez rozne funkcie v ruskych firmach.
Prepojenost nemeckej a ruskej ekonomiky bola uplne prirodzena a logicka, su predsa na jednom kontinente. Podobne ako prepojenost cinskej a indickej ekonomiky, i ked sa tie narody extra vzajomne nemusia a mohli mat v minulosti aj konflikty.
To len v USA a UK hlavach je prepojenost ekonomiky EU a Ruska prezentovana ako nejake zlo, lebo by prilis lahko vyhodli nich z kola von a UK+USA by mali mensi podiel na trhu EU.

Prepojenost trebars ceskej a nemekej ekonomiky je tiez uplne normalna, su to predsa susedne krajiny a to, ze mali v minulosti spory a vojnu nic nemeni na geografii a tisicrocnej prepojenosti.

To, ze Rusi su natolko bohati, aby si platili nejake znatelne percento nemeckych politikov (pripadne az US politikov) je dost smiesne. Ak je to pravda, tak US/Nemecko musia byt na tom ekonomicky a moralne uz velmi velmi zle. A ak to nie je pravda, tak tvoje prehlasenie je smiesne klamstvo prebrane z MSM, ktore si nevedia predstavit iny pohlad na svet a iny postoj ludi, nez aky oni predkladaju.
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3910
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 478 times
Been thanked: 159 times

Re: Zelená politika EU

Príspevok od používateľa iceberg8 »

Trumpeta1978 napísal: St 17 08, 2022 9:09 am . Ale neda sa cudovat, ked sa verejne vie, kolko byvalivych nemeckych politikov je platenych Kremlom cez rozne funkcie v ruskych firmach.
Je na to aj verejny dokaz? :)
Odoslané z počítača
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: Zelená politika EU

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

iceberg8 napísal: St 17 08, 2022 10:38 am
Trumpeta1978 napísal: St 17 08, 2022 9:09 am . Ale neda sa cudovat, ked sa verejne vie, kolko byvalivych nemeckych politikov je platenych Kremlom cez rozne funkcie v ruskych firmach.
Je na to aj verejny dokaz? :)
napr byvaly kancelar Gerhard Schröder dlhe roky lobboval v Nemecku za zaujmy ruskych enegetickych firiem,
jeho kolega Frank-Walter Steinmeier podobne atd., bolo by naivne si mysliet ze to robili zadarmo
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3910
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 478 times
Been thanked: 159 times

Re: Zelená politika EU

Príspevok od používateľa iceberg8 »

HANOVER, Germany — On the evening of Dec. 9, 2005, 17 days after Gerhard Schröder left office as chancellor of Germany, he got a call on his cellphone. It was his friend President Vladimir V. Putin of Russia.

Mr. Putin was pressing Mr. Schröder to accept an offer to lead the shareholder committee of Nord Stream, the Russian-controlled company in charge of building the first undersea gas pipeline directly connecting Russia and Germany.

https://www.nytimes.com/2022/04/23/worl ... nergy.html

Kancelarom bol 1998-2005, nie ?

z wiki

After the 2022 Russian invasion of Ukraine, Schröder was criticized for his policies towards Vladimir Putin's government, his work for Russian state-owned companies, and his lobbyism on behalf of Russia.

Chapem to chronoliogicky spravne, ze on loboval od roku 2005? a v roku 2022 ho idu sudit/zalovat, za to, ze pomohol dostat na EU kontinent lacny rusky plyn a ropu? Preco sa nikto nestazoval, ze taky lacny zdroj z Ruska nechce? :)

Ak ano, co mal robit? Vyvijat fotovoltaiku?

Obycajny salesman, podla mna..Preco ho potom podla volneho fair trhu nepreplatili oponenti Ruska ? Ved Rusko ma HDP na urovni Talianska, isto by sa nasli zdroje ako precikat Putina Medvedeva a cele Rusko :)

Ono aj Hunter Biden kseftoval s UA a plynom... Zapredani politici su vsade, ale co s nimi? Najskor by som potreboval vidiet motiv, alebo poznat ich cenovku, tusim ten Schroder mal $1M rocne odtial. cakal by som, ze to su drobne pre takeho cloveka.

EDIT
Former German presidents already receive more than €200,000 per year. The retirement salary of chancellors tends to be less, depending on the tenure (Schröder for example gets around €100,000 a year). It should be adjusted upward to the level of former presidents.

That would leave top politicians with no conceivable financial reason — beyond greed — to work for private interests or foreign regimes. There are countless nonprofit causes and U.N. ambassadorial roles in which former leaders can invest themselves if they want to make a difference to their countries and the globe.
https://www.politico.eu/article/opinion ... -sell-out/
No tak asi mu je v Nemecku 100K ako renta malo. Otazne potom je, co sa takymi ludmi? Nepoznam ten pribeh uplne, neviem si spravit o tom obraz, preco konal ako konal, a nastudovat si to by bolo asi na dlho :) Pravdepodobne bol motivom Greed...
Este je otazne, ci dnes, kto pretlaca povinne ockovanie a lobuje za farmafirmy nebude kritizovany o 20 rokov, napriklad..
Mne to ale pride na jednej strane velmi smiesne, ze si Putin omotal okolo prstu niekoho za $1M rocne, na takom super zapade. Jasne, ze z par stoviek ludi sa najde 1-2, koho je mozne uplatit.. Ale ak sa citim ako zapadniar, tak sa nezapredam predsa, ani za nic, zhola nic.. Ak verim konceptu "zapad", tak sa nemozem ani za nic predat na opacny smer.. Skutocne by ma zaujimal jeho motiv, ci to boli len peniaze.. Alebo viera v to, co robi. (Tak ako politici dnes veria na ockovanie, ak to nepredstieraju a nie je v tom len obycajny Greed).
Naposledy upravil/-a iceberg8 v St 17 08, 2022 11:56 am, upravené celkom 1 krát.
Odoslané z počítača
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: Zelená politika EU

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

iceberg8

pozri, vsetci chapeme aka je nemecka politika/podobne aj talianska,francuzska, rakuska/, na to clovek fakt nemusi byt odborny analytik. Dlhe roky mala velmi silne obchodne vazby na Rusko a to nie je vycitka. Preto aj Nemecko od zaciatku sabotuje snahu Eu postupovat jednotne v proti-ruskych sankciach. To iste sa tyka podpory Ua, iba takticky natahovali čas, slubovali, potom popreli, potom poslali iba nejake helmy, proste je uplne jasne ako to je v tejto veci. Pritom principialne by Nemci na taketo šaškovanie odkazaní nemuseli byt, keby si to sami nekazili tym greendealom, ale to si pretlacili ich vlastni ludia ktorí budu mat z toho v pozadí "plnku".
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3910
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 478 times
Been thanked: 159 times

Re: Zelená politika EU

Príspevok od používateľa iceberg8 »

Nesnazim sa kritizovat zapad/Nemecko alebo obhajovat tych Schroderov a podobne, to by ani mne, ani nikomu z nas nepomohlo. Skor by ma zaujimalo, ako by sa zapad, nech aj taky aky je, mohol nejak vzchopit a tahat za jeden povraz, nech aj dva, ak je jeden malo (juh/sever)..
Ale ak plati tvoja posledna veta, tak potom motiv je Greed proti tomu je volic bezmocny.. Lebo volic neschvaluje zakony a volic nedostane odtial taku bandu, pretoze volci potrebuje socialne davky, aby prezil (o to viac teraz v energo krize)
no skoda reci.. je to smutne..
Odoslané z počítača
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: Zelená politika EU

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

ano iste,samozrejme, to je bez debaty, volic nema realny dosah na nic je iba divákom ktorému je dovolene raz za 4roky na chvílinku vstupit na javisko do svetiel reflektorov a mat iluzorny pocit ze je tiez hercom, tj aktivnym cinitelom v tej celej šaškárni, pretoze v skutocnosti je od zaciatku do konca iba pasivnym cinitelom.
A tiez je jasne, ze Zapad Eu ma trochu ine zaujmy ake ich ma Vychod, a Juh ine ako Sever a zase naopak.
Su to kruhy v kruhoch. Rozne zaujmy a rozne priority zaujmov. :)
Iba konstatujem, nekritizujem.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4000
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 62 times

Re: Zelená politika EU

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Kedze je trhove hospodarstvo, Rusko dokazalo vytazit a dopravovat do Europy plyn a uhlie za cenu, akym USA a ani nikto iny nevedel konkurovat. Navyse tie energie dodavali spolahlivo cele desatrocia, este aj v casoch studenej vojny.
Jediny sposob, ako USA+UK mohli odtrhnut EU od lacnych energii z Ruska a lacnych vyrobkov z Ciny bolo skusit umelo vyvolat nejaky konflikt. Co sa im s pomocou casti Ukrajincov podarilo.

Kedze do 2022 neboli ziadne EU sankcie na dovoz energii z Ruska, mali by skor politici EU, ktori ich v tom case nekupovali, byt kritizovani za to, ze sa spravali netrhovo a okradali danovych poplatikov, ktori ich volili a platili.

Tolko zakladna logika "trhoveho hospodarstva", ktorym sa NATO pysi, ze ho vraj ma na vyssej urovni nez Rusko a Cina. Ak ho mozno aj ma o trochu menej zdeformovane dotaciami a politickou ideologiou, nez Rusko a Cina, tak ako vidime, zdeformovane iba o slepaci krok menej.
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3910
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 478 times
Been thanked: 159 times

Re: Zelená politika EU

Príspevok od používateľa iceberg8 »

Hm, este mozeme okradnut Rusko tak, ze prevrtame tunel na ich loziska a vytazime im ropu :)
Ropa nema exspiracny datum, Nemci vedeli stavat kvalitne ploty napriec celu krajinu. Mozno by stacilo naviest 10metrov vysoky plot zo zeminy o romzere tak 50x50km a mozeme ulozit 25B m3 ropy, co by stacilo pre Europu tak na (157B barelov) 23 rokov.. Mozno by sme teoreticky nakupili vsetku RU ropu a potom by im nic neostalo.
Odoslané z počítača
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: Zelená politika EU

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

tak iste ze Usa z toho maju biznis, preto aj my investujeme do americkych akcii a nie do kubánskych :)

k tej Kube
https://finmag.penize.cz/politika/43590 ... .sznhp.box
Když na vás chtějí v baru ušetřit, paradoxně to vypadá tak, že do Cuba libre vám nalejí víc rumu, než nedostatkové coly.
to mi nedavno potvrdil jeden kolega, do turistov tam nalievaju rum po litroch.. :D :) Mne je to jedno, pijem iba minimalne :)
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4000
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 62 times

Re: Zelená politika EU

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Zeleni v Britanii uz navrhuju znarodnit 5 najvacsich sukromnych firiem distribujucimi energie.

https://www.greenparty.org.uk/news/2022 ... ownership/
“This experiment with an energy supply market has failed. Only the government can intervene at the scale required to avoid a catastrophe this winter.”

The party has called for the Big Five energy supply companies to be taken into public ownership, as proposed by the TUC [2], and restore the energy price cap to the level of last October.

The Greens say this would reduce the cost to the average household by more than £2,000
Cize dotovat energie pre vsetkych z kapsi danovych poplatnikov. Riesenie nula bodov, lebo jedinym realnym riesenim by bolo priviezt lacnejsie energie do VELKEJ Britanie.

Rusi sa zrejme dobre zabavaju, ako sa zapadniari zacinaju navzajom pozierat o peniaze na prezitie.
Adammd
Guru Member ****
Príspevky: 1825
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 202 times
Been thanked: 114 times

Re: Zelená politika EU

Príspevok od používateľa Adammd »

Jediná slovenská hliníkarna Slovalco "zavírá krám". Zničily ji vysoké ceny elektřiny. Po včerejší zinkovně v Nizozemsku jde tak o další zásadní případ oběti fatálně nezvládnuté německé energetické politiky uplynulého desetiletí a nedomyšlené zelené transformace EU.
Drazsi hlinik z Ciny bude urcite ekologickejsi a globalne znecistenie sa znizi :mrgreen:

Likvidacia Europy je zato zaujimavy projekt, to musi byt cielene, to nevymyslis :potlesk:
Klíčový výrobce hliníku končí na Slovensku. Evropa bude odkázána na Čínu a Rusko
f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: Zelená politika EU

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

EU si uz davno narezala vetvu na ktorej sama sedí.
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 7053
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 276 times

Re: Zelená politika EU

Príspevok od používateľa jogo »

Tak ako to je s tými "nekresťanskými ziskami" 2-3 obchodníkov na energetickej burze, o ktorých sa všade hovorí?
Tu je strata jedného z nich:
Energetický šok zařadil Uniper ke smutným rekordmanům v německé firemní historii. Firma prodělala přes 12 miliard eur
https://www.patria.cz/zpravodajstvi/510 ... d-eur.html
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Kosa
Active Member
Príspevky: 138
Dátum registrácie: Št 27 10, 2016 11:24 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 28 times

Re: Zelená politika EU

Príspevok od používateľa Kosa »

Adammd napísal: St 17 08, 2022 7:39 pm
Jediná slovenská hliníkarna Slovalco "zavírá krám". Zničily ji vysoké ceny elektřiny. Po včerejší zinkovně v Nizozemsku jde tak o další zásadní případ oběti fatálně nezvládnuté německé energetické politiky uplynulého desetiletí a nedomyšlené zelené transformace EU.
Zo strany Slovalca je to čistá špekulácia v spojení Penta a Nóri.

https://e.dennikn.sk/2575673/a-co-ak-sl ... e-fabrika/

Elektrinu kupovali na spotovom trhu namiesto dlhodobého kontraktu.
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 7053
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 276 times

Re: Zelená politika EU

Príspevok od používateľa jogo »

Kosa napísal: St 17 08, 2022 8:23 pm Elektrinu kupovali na spotovom trhu namiesto dlhodobého kontraktu.
Ja som to pochopil tak, že majú elektrinu nakúpenu na forwardovom trhu za lacno a viac sa im oplatí tu elektrinu predať teraz priamo, ako pomocou nej vyrobiť hliník a ten predať.
Matovič ma u mňa plus, že im nedal dotáciu na túto špekuláciu.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Peter222
Platinum Member ***
Príspevky: 665
Dátum registrácie: So 26 09, 2009 1:03 pm
Has thanked: 114 times
Been thanked: 124 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa Peter222 »

jogo napísal: St 17 08, 2022 9:02 am
osamely chodec napísal: Ut 16 08, 2022 7:57 pm
https://www.youtube.com/watch?v=t1DRTuw3cXY

tu to je naprosto jasne vysvetlene, co je tu na nepochopenie?
Dobre video, dík.
Celkom ten Štepán chváli slovenskú vládu(vlády) za opatrenia, ktoré urobila na energetickom trhu.
Plynovod z Poľska do Chorvátska obišiel Čechy cez východné Slovensko, lebo Česi nemali záujem, a teraz by sa im teda zišiel. Je to plus pre Fica.
Mame priame zmluvy s Gazpromom a zastropovali sme cenu el. energie. Je to plus pre Sulíka.
Keď som kedysi počítal kontrakty ropy na USA burze, tak mi vyšlo, že cez burzu sa nepredáva ani 10% ropy. Takže väčšina ropy ide cez priame zmluvy medzi dodávateľom a odberateľom a burza tu je asi len pre menšie firmy a retail.
Ak som správne pochopil toho Štepána, tak európska energetická burza dobre fungovala medzi rokmi 2010-2020 a vtedy na ňu nikto neútočil, kým ceny klesali pomaly pod výrobné náklady...teraz, keď ceny rastú, zrazu burza a nenažraní obchodníci za všetko môžu..., nesúhlasím, keď je kvôli politike a sankciám plynu málo, tak cena musí rásť. Každý štát mal možnosť si kúpiť plyn priamo od Rusov, tak prečo šiel na burzu.
Ak si dobre pamätám, da sa na europskej burze kúpiť plynový kontrakt s dodaním max o tri roky. Čo robili tie firmy v roku 2019-2020, keď si tie kontrakty na rok 2022 nekúpili?
Keby len použili pravidelné nákupy každý mesiac, tak by teraz mali nízku nákupnú cenu.
Ale oni stále čakali na ešte nižšiu cenu na spote, proste boli short bez SL a teraz vinu skladajú na burzu...
Trocha si to ale podľa mňa dopietol :) nie v zlom. Ale nemám vedomosť, že by za našimi baliterálnymi zmluvami s Gazpromom stál Sulík. Je to pre mňa nová info.
To s tým zastropovaním el. energie u nás sa hovorí všade, ale aký je výsledok? Je cena el. energie na budúci rok naozaj zastropovaná a je ten deal finálne podpísaný? Možno mi niečo ušlo, ale nič také som nevidel.
To s tou burzou čo hovoril Štepán si nepochopil úplne správne. On hovoril, že v roku 2010 - 2020 fungovala burza správne kvôli konkurencii, ktorá tam existovala a teraz je prakticky nulová, ostali 2-3 veľkí obchodníci, ktorí si robia čo chcú. Nevysvetlil dôvod prečo sa tá situácia v posledných 2 rokoch takto zmenila.
To s tými kontraktmi čo píšeš je trocha zjednodušenie, v praxi to pre priemyselné podniky nie je také jednoduché ako si predstavuješ, veľmi pekne to vysvetľoval šéf jedného priemyselného podniku v rozhovore pre HN, ale neviem to žiaľ nájsť. Tak aspoň rozhovor so CEO Dusla Šaľa, ktorý to tiež čiastočne načrtol ako to funguje u nich v praxi: https://hnonline.sk/finweb/ekonomika/24 ... me-vyrabat neviem či to nie je zamknuté, ja mám predplatné HN.

Na margo Štepána, tu som našiel ešte jeden dlhší rozhovor s ním, +- hovorí to isté čo v predošlom videu, ktoré som pôvodne postoval: https://www.youtube.com/watch?v=WEeC_oeqV80

P.S. Čakal som, kým tu na neho začne niekto niečo vyťahovať a netrvalo to dlho. V nejakom inom vlákne už sú "upozornenia", aby sme si na neho dávali pozor, lebo obhajuje NS2. Nechám to bez komentára, veď názor si vie spraviť každý sám :)
Kosa
Active Member
Príspevky: 138
Dátum registrácie: Št 27 10, 2016 11:24 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 28 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa Kosa »

Peter222 napísal: St 17 08, 2022 8:57 pm
…Tak aspoň rozhovor so CEO Dusla Šaľa, ktorý to tiež čiastočne načrtol ako to funguje u nich v praxi: https://hnonline.sk/finweb/ekonomika/24 ... me-vyrabat neviem či to nie je zamknuté, ja mám predplatné HN.
Jogo má pravdu, mýliš sa ty. CEO Dusla to potvrdzuje vlastnym vyjadrenim
O akom časovom úseku v prípade spomínaných kontraktov hovoríme?
Časť odberu máme zakontrahovanú na obdobie jedného kvartálu. Ďalšie zákazky sú dlhodobejšie, naopak, zemný plyn a elektrickú energiu ako rozhodujúce nákladové vstupy nakupujeme na báze dlhodobých kontraktov s dokupmi na spote. Tak to robí aj zvyšok trhu. Ide o kombináciu,...
Mnoho firiem v poslednom čase začína uplatňovať nový druh socialistického kapitalizmu. Keď nám to vyjde, zisk je náš, keď nie, štát pomáhaj.

https://openiazoch.zoznam.sk/cl/216814/ ... i-zachranu
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 7053
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 276 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa jogo »

Peter222 napísal: St 17 08, 2022 8:57 pm
Trocha si to ale podľa mňa dopietol :) nie v zlom.
Netvrdím, že som robil investigatívu, proste som to narýchlo zhodnotil.
Ale nemám vedomosť, že by za našimi baliterálnymi zmluvami s Gazpromom stál Sulík. Je to pre mňa nová info.
To s tým zastropovaním el. energie u nás sa hovorí všade, ale aký je výsledok? Je cena el. energie na budúci rok naozaj zastropovaná a je ten deal finálne podpísaný? Možno mi niečo ušlo, ale nič také som nevidel.
Možno Sulík, možno Fico, možno Dzurinda a možno ešte Mečiar alebo komunisti. Z Gazpromom mame dlhodobé kontrakty už veľmi dlho, ale našťastie sme ich nezrušili ako Česi.
Zmluva o zastropovaní cien elektriny je údajne v Bruseli na schválenie.
To s tou burzou čo hovoril Štepán si nepochopil úplne správne. On hovoril, že v roku 2010 - 2020 fungovala burza správne kvôli konkurencii, ktorá tam existovala a teraz je prakticky nulová, ostali 2-3 veľkí obchodníci, ktorí si robia čo chcú. Nevysvetlil dôvod prečo sa tá situácia v posledných 2 rokoch takto zmenila.
Možno som to nepochopil ja, možno ty. Štepan tam nehovorí, že v rokoch 2010-2020 fungovala preto, lebo tam bolo viac obchodníkov. Apropo, nevyjadril si sa k strate UNIPERU-predpokladám jedného z tých 2-3 obchodníkov na burze
To s tými kontraktmi čo píšeš je trocha zjednodušenie, v praxi to pre priemyselné podniky nie je také jednoduché ako si predstavuješ, veľmi pekne to vysvetľoval šéf jedného priemyselného podniku v rozhovore pre HN, ale neviem to žiaľ nájsť. Tak aspoň rozhovor so CEO Dusla Šaľa, ktorý to tiež čiastočne načrtol ako to funguje u nich v praxi: https://hnonline.sk/finweb/ekonomika/24 ... me-vyrabat neviem či to nie je zamknuté, ja mám predplatné HN.
Nemám predplatné ale pokiaľ viem dočítať, tak hovorí, že majú dlhodobé kontrakty, kvartálne kontrakty a dokupujú za spot. To isté predsa píšem ja.
P.S. Čakal som, kým tu na neho začne niekto niečo vyťahovať a netrvalo to dlho. V nejakom inom vlákne už sú "upozornenia", aby sme si na neho dávali pozor, lebo obhajuje NS2. Nechám to bez komentára, veď názor si vie spraviť každý sám :)
Ano, aj mne sa nepáči, že sa rieši lobing Štepana za NS2 a nie to, prečo ceny v Česku tak raketovo rastú.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Peter222
Platinum Member ***
Príspevky: 665
Dátum registrácie: So 26 09, 2009 1:03 pm
Has thanked: 114 times
Been thanked: 124 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa Peter222 »

jogo napísal: St 17 08, 2022 9:23 pm Zmluva o zastropovaní cien elektriny je údajne v Bruseli na schválenie.
Áno, toto som posledné zachytil aj ja. Ale proste pokým neuvidím finálne podpísaný deal s reálnymi podmienkami tak to beriem tak, že nič zastropované nie je.
Btw, nevieš náhodou ako je to s tými objemami, ktoré by sa mali zastropovať? Čo som čítal tak sa to týka spotreby do 4 MwH. A teraz konkrétny príklad, spotrebujem ročne 5 MwH, tak "trhovú" cenu zaplatím iba za ten rozdiel 1 MwH alebo za celý objem 5 MwH?
jogo napísal: St 17 08, 2022 9:23 pm Možno som to nepochopil ja, možno ty. Štepan tam nehovorí, že v rokoch 2010-2020 fungovala preto, lebo tam bolo viac obchodníkov. Apropo, nevyjadril si sa k strate UNIPERU-predpokladám jedného z tých 2-3 obchodníkov na burze
Ja som zachytil jeho tvrdenie, že fungovala preto, lebo tam bola konkurencia a teraz nie je. Ale ok, môže byť, že som si to zle vysvetlil ja.
K tomu Uniperu, som si to prečítal až potom, ako som písal odpoveď. Je dobre, že si to sem dal, nebol som si toho vedomý. Ale tiež ti takto narýchlo neviem dať nejakú zmysluplnú reakciu, nemám naštudované finančné fungovanie tej firmy. Len faktom teda asi je, že na spote je plyn niekoľkonásobne drahší ako pri zazmluvnených kontraktoch a na burze nie je konkurencia, ale je tvorená zopár veľkými obchodníkmi, niečo na spôsob oligopolu. Alebo to tak nie je? :)
jogo napísal: St 17 08, 2022 9:23 pm Nemám predplatné ale pokiaľ viem dočítať, tak hovorí, že majú dlhodobé kontrakty, kvartálne kontrakty a dokupujú za spot. To isté predsa píšem ja.
Ok, ja som bol v tom, že tvrdíš, že "všetko" majú kupovať na dlhodobých kontraktoch. Ver mi, že ak by nastala opačná situácia a teraz by bola energia lacnejšia na spote ako kúpili pred napr. 2r tak akcionár by ich nepochválil :) Žiaľ, každý korporát má na prvom mieste akcionára, druhom mieste akcionára a na treťom mieste akcionára. A asi všetci vieme o čo akcionárovi ide, hlavne v prípade firiem s majoritným akcionárom zo zahraničia.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15694
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 991 times
Been thanked: 1343 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Peter222 napísal: St 17 08, 2022 10:23 pm Btw, nevieš náhodou ako je to s tými objemami, ktoré by sa mali zastropovať? Čo som čítal tak sa to týka spotreby do 4 MwH. A teraz konkrétny príklad, spotrebujem ročne 5 MwH, tak "trhovú" cenu zaplatím iba za ten rozdiel 1 MwH alebo za celý objem 5 MwH?
Zvýhodnená cena silovej elektriny 61,21 eura za megawatthodinu (MWh) však bude obmedzená výškou spotreby do štyroch megawatthodín. Nad tento limit bude cena elektriny vyššia, upozornil v pondelok na stretnutí s novinármi minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

Máme elektrinu pre všetky domácnosti, ale bude to zastropované pri štyroch megawatthodinách,“ povedal Sulík. Koncová cena elektriny vrátane distribučných a iných poplatkov a dane z pridanej hodnoty na úrovni 139 eur za MWh sa od tohto limitu zvýši na regulovanú cenu stanovenú Úradom pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Sulík túto cenu odhadol na 220 až 230 eur za MWh.


https://ekonomika.pravda.sk/krajina/cla ... ch-nebude/

Čiže strop sa týka silovej elektriny do 4 MWh. K tomu sa účtuje distribúcia a iné poplaky.
Vrátane DPH tak bude reálne účtovaných 139 € za MWh. Ale len do spotreby 4 MWh.

To je 4 x 139 = 556 € keby si spotreboval presne 4 MWh.

Všetko nad 4 MWh bude zvýšená cena za silovú stanovená URSO + distribúcia, iné poplatky, dph.... čo teraz Sulík odhaduje na 225 € za MWh.

Pri 5 MWh by si tak zaplatil 556 + 225 = 781 €.

Ked rozpočítame tých 556 € na mesiace, tak domácnosti, čo teraz platia za elektrinu do 46 € mesačne, nebudú mať vyššie ceny.

Ja platím teraz viac, takže ak nechcem platiť vyššie ceny ako v 2022, budem musieť viac šetriť.
Napríklad vymením kompletne všetky žiarovky za LEDky a pod.

Všetko vyzerá super, ale bude to musieť schváliť Brusel. To sa dozvieme pravdepodobne až v NOVEMBRI.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 7053
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 276 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa jogo »

Peter222 napísal: St 17 08, 2022 10:23 pm
Ja som zachytil jeho tvrdenie, že fungovala preto, lebo tam bola konkurencia a teraz nie je. Ale ok, môže byť, že som si to zle vysvetlil ja.
K tomu Uniperu, som si to prečítal až potom, ako som písal odpoveď. Je dobre, že si to sem dal, nebol som si toho vedomý. Ale tiež ti takto narýchlo neviem dať nejakú zmysluplnú reakciu, nemám naštudované finančné fungovanie tej firmy. Len faktom teda asi je, že na spote je plyn niekoľkonásobne drahší ako pri zazmluvnených kontraktoch a na burze nie je konkurencia, ale je tvorená zopár veľkými obchodníkmi, niečo na spôsob oligopolu. Alebo to tak nie je? :)
Energetická burza je podľa mňa pre menšie firmy, aby si dokázali postupne nakúpiť energie na roky dopredu formou DCA a neboli tak závislí na spotových cenách veľkých obchodníkov. Aj ty alebo ja sme si mohli kúpiť jeden minilot ropy na jeden rok spotreby v nominálnej hodnote 3000USD a teraz ho predať za 10 000USD a zdražovanie energii by sme mali pokryté na 1 rok, aj keby sme bývali v Česku. Že tak nikto nerobil, to je pravda, ale možno po tejto kríze tak niektorí ľudia začnú robiť. Myslím, že to je hlavný zmysel komoditnej burzy a nie špekulovanie s pákou.
UNIPERU sa podľa mňa stalo to isté, ako Bohemia Energy. Roky predávali vzdialené kontrakty za vyššie ceny a kupovali ich späť za spotové ceny a mali zisky. Až sa ceny energii minulý rok otočili a na spote začali rásť a do toho ešte prišla vojna na Ukrajine a majú gigantickú stratu, lebo dlhodobé kontrakty musia fyzický dodať a spotové ceny vzrástli. Snažia sa však tu stratu znížiť tak, že tým štátom a firmám, ktoré si postupne nenakúpili dlhodobé kontrakty v dostatočnom množstve(napr. Česko, plynové elektrárne, rôzny distribútori...) predávajú za spotové ceny, ktoré dvíhajú ad absurdum.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15694
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 991 times
Been thanked: 1343 times

Re: Zelená politika EU

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Súhlas :like:

Pametáte sa na to, čo sa stalo v USA so spotovou cenou ropy a najbližším kontraktom tesne pred expiráciou, keď nebolo kupcov? Zažili sme to v priamom prenose. Producenti nemali kde ropu uskladniť, aj tankery už boli plné a trejderi na long museli proste uzatvárať straty. Každý chcel ropu v danom čase predať.

Ropa sa v panike preklopila do negatívnych cien. Nieže bola ZADARMO, ale tí čo predávali boli ochotní kupcom zaplatiť !
Ropa dnes stojí 88 USD. Vtedy -37 USD :

April 20th, 2020 was the first day in history where oil recorded negative prices. US oil benchmark West Texas Intermediate (WTI) fell from $17.85 at the start of the trading day to negative $37.63 by the close.

Primárnym problémom bola covidom ochromená ekonomika, kde sa prudko znížila spotreba a celkový dopyt po rope. Zrazu bol prebytok ropy. Niečo podobné sa deje teraz v EU, ale opačným smerom

Ja to vidím ako mix nesprávnych rozhodnutí, napr. že sa z politických dôvodov upustilo od dlhodobých energetických kontraktov, že sa zvyšovala závislosť na plyne a uhlí, že politici v niektorých štátoch (hlavne v UK a Nemecku) pod tlakom ,,zelenej verejnosti,, a myšlienok ,,green dealu,, začali príliš skoro odstavovať jadrové elektrárne a spoliehať , že deficit energií doplnia na burze.

Normálne by to malo fungovať ako píše Jogo. Napr. Slovensko má dostatok elektriny, tak s prebytkom ide na burzu. Ak nejaký dodávateľ potrebuje doplniť zásoby, ide na burzu a kúpi si potrebný objem. Pri každej energetickej firme , čo obchodujem v USA vidím, že sa nespoliehajú na spotové ceny, ale poisťujú sa voči stratám cez dlhodobé futures kontrakty.

Tu v EU sa zmenilo to, že sa nielen upustilo od dlhodobých štátnych zmlúv, ale trh sa otvoril aj pre špekulatívnych dodávateľov ( ktorí nemajú s energetikou nič, len chcú profitovať z rozdielu medzi velkoobchodnou a maloobchodnou cenou )a mnohí z nich sa nezaisťovali proti stratám nákupom dlhodobých kontraktov. Tie prirodzene niečo stoja. Každé zníženie rizika, každé poistenie voči stratám stojí peniaze.

Zrazu prišla vojna, sankcie, embargá a trh si uvedomil, že ked plynu bude nedostatok, tak ho musí nahradiť elektrina.
Ale veľa elektriny sa vyrába práve s plynu, aj s uhlia a tak nedostatok plynu a embargo na ruské uhlie spôsobilo panický nárast cien. Viem si predstaviť dodávateľa ako Slovakia Energy, alebo v Čechách Bohemia energy, ktoré zmluvne dodávali státisícom domácností a neboli pripravení na zvýšenie cien. Zrazu museli kupovať za horibilné spotové ceny na burze a dodávať klientom za nízke ceny. Tak čo urobili? Vyhlásili bankrot. Nikto predsa nebude podnikať so stratami...

Aby som len nefilozofoval, dám energetickú situáciu v Nemecku. Všimnite si, že Nemci majú veľa zelenej energie, ale málo jadrovej. Proste odstavovali jadro príliš rýchlo a spoliehali, že deficit doplnia na burzách. Sú predsa bohatí, tak si proste kúpia. Podobná situácia je v UK a to je už spolu 150 mil. obyvatelov. Keby len tie 2 krajiny mali energií prebytok ( neboli by závislí na importe ), tak tým prebytkom vybalansujú výpadok plynu a uhlia. Tým by spotové ceny, ani futures neboli pod takým panickým tlakom.

Nehrajem sa v žiadnom prípade na experta, len sa snažím pochopiť, čo sa deje. Môj názor berte s rezervou, je vytvorený len na základe dostupných informácii... Každý fakt, každá argumentácia a polemika sú vítané.
Prílohy
Energeticky mix germany.png
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4000
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 62 times

Re: Zelená politika EU

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

JUGGLER napísal: Št 18 08, 2022 1:50 pm Všimnite si, že Nemci majú veľa zelenej energie, ale málo jadrovej. Proste odstavovali jadro príliš rýchlo a spoliehali, že deficit doplnia na burzách. Sú predsa bohatí, tak si proste kúpia. Podobná situácia je v UK a to je už spolu 150 mil. obyvatelov.
Tak im treba diletantom, na to sa neda povedat nic ine, len ze za chyby sa plati. A to bolo Nemecko este nedavno jednym z najvacsich vyvozcov elektriny v Europe.

Zabije kona a ide pesi.

https://www.reuters.com/article/germany ... SL8N2JF16X
Germany electr export.JPG
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 7053
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 276 times

Re: Zelená politika EU

Príspevok od používateľa jogo »

JUGGLER napísal: Št 18 08, 2022 1:50 pm Nehrajem sa v žiadnom prípade na experta, len sa snažím pochopiť, čo sa deje. Môj názor berte s rezervou, je vytvorený len na základe dostupných informácii... Každý fakt, každá argumentácia a polemika sú vítané.
Tiež nie som expert, expert je chodec a ten už nás tu dlho upozorňoval, ako to bude s nahradením ruského plynu.
Jedno však viem, že nárast ceny o 100% na komodite neznamená, že nám chýbalo 50% komodity. Niekedy chýba len 5% a už to na spote urobí takéto pohyby.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4000
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 62 times

Re: Zelená politika EU

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Nemci zatial ale stale vyrabaju viac elektriny nez jej spotrebuvavaju.

To dolezite na grafe je ten sedy stlpcovy graf "power export balance".
Germeny electricity surplus.JPG
Tie grafy ale vytvaraju asi nejaky zeleni lobbysti, aby to budilo dojem, ze Nemecko je vo vyrobe elektriny velmi nestabilne. Ak by dali mierku grafu 0-700 TWh, bolo by vidno, ze produkuju stale dost velky nadbytok. Zrejme dost vyvazaju do Rakuska, kedze tym sa elektrinu velmi vyrabat nechce.
Napísať odpoveď

Návrat na "Politika a názory o spoločnosti"