Česká politika

Politika, svetonázory, naša spoločnosť
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.

Babiš, alebo Fiala?

1. dávam hlas vláde Babiša
2
17%
2. dávam hlas vláde Fialy
10
83%
 
Celkom hlasov: 12

jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 7054
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 276 times

Re: Česká politika

Príspevok od používateľa jogo »

Som dnes kdesi zachytil, že CNB už minula 14% devízových rezerv na intervencie pre obranu kurzu CZK.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Adammd
Guru Member ****
Príspevky: 1825
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 203 times
Been thanked: 114 times

Re: Česká politika

Príspevok od používateľa Adammd »

Pobavilo(smiech cez slzy...)
Krásný den, překrásná krajina a několik dam a pánů v dobré náladě sjíždí se na zámek v Liblicích u Mělníka, aby zde od 16 hodin pojedli, popili a pobavili se o strastech a starostech obyčejného člověka. Možná i daně mu zvýší za to, jak od rána do noci dře na poli. Snad i teplo místo k němu pošlou někam do Němec, aby musel za draho koupit zpět a vrchnost tak měla na své hody.
Dva týdny dovolené si dámy a pánové užívali, aby na zámecké rokování dost sil měli. Ukázat se má i ministryně války Jana z Černochů, aby Rusa zahnala plamenným projevem a ukrajinskému lidu další artilérii poslala. „Nezastavíme se před ničím, i posledního Čecha sedřeme z kůže. Jsme ve válce, ve válce, nechť si to všichni zapamatujů. Čech to pochopí, Čech umí trpět,” odhodlaně hlásí malá velká žena.
Co až lůza zbraně do rukou vezme?
Stát může všechno, nebylo by to poprvé. Z historie neučí se žádná vrchnost. Současní pánové ještě před nedávnem křičeli na cizáckého zaprodance z Babišstánu, aby zemi nevedl do rukou satanových. A hle, jak málo stačí, aby na jeho cestu se vydali. Kam až jejich vláda dospěje, co všechno se musí stát, budou někdy s lidem ruku v ruce jednat?
Je nutné provést kroky, které dávají smysl a pomáhají. Její komunikace je ale tragická, profesorská a běžný Čech krokům často nerozumí a opozice toho snadno využívá. „Lezou do pomáhat tam, kde Rus drancuje, znásilňuje a vraždí. „Musíte to chápat. Když zima vám bude, další houni si oblékněte nebo medvěda zastřelit si dojděte a kožešinu stáhněte,“ vzkázala chudině Markéta von Pekar
SATIRA: Zámecký pán Petr Fiala pořádá hody na zámku, lůza ať v zimě trpí v podzámčí. Čechu, ty mlč
f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
Peter222
Platinum Member ***
Príspevky: 665
Dátum registrácie: So 26 09, 2009 1:03 pm
Has thanked: 114 times
Been thanked: 124 times

Re: Česká politika

Príspevok od používateľa Peter222 »

Vyhodilo mi v newsfeede, tak že sa podelím: https://www.youtube.com/watch?v=UrnlKsMjvK8
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15694
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 991 times
Been thanked: 1345 times

Re: Česká politika

Príspevok od používateľa JUGGLER »

CNN Prima to má aj v skrátenej písomnej podobe:
https://cnn.iprima.cz/narodni-katastrof ... ods-170628

„Vláda je nejméně kvalifikovaná od listopadu '89 a možná vůbec v historii Československa. Jsou to lidé bez zkušeností, kteří nevidí, že po A je B a dále C a D. Lidé bez koncepčního myšlení. Pět koaličních stran znemožňuje efektivitu. V čele je dobrý moderátor, ale ne člověk s vizí,“

Mňa zaujalo, že teraz platia 100 mld. ročne za obsluhu dlhu. Veci chcú riešiť dalším zadlžovaním, čo je však po zvýšení úrokov teraz 3 x drahšie, takže ich čaká platenie úrokov 350 mld. ročne. Mne to vychádza 14 mld. € ročne. Pri HDP okolo 220 mld. to bude katastrofa.

To je výstižné: „Jako kluci jsme říkávali, že naši oponenti jsou buď blbí, nebo navedení. Tady to vypadá na obojí.“
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
makx
Active Member
Príspevky: 134
Dátum registrácie: Ut 03 05, 2016 11:50 am
Has thanked: 11 times
Been thanked: 16 times

Re: Česká politika

Príspevok od používateľa makx »

Kto ma zaujem vediet o Babisovi viac a predtym nech ho zacne vychvalovat, tak nech si najprv precita a vypocuje

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/kauzy ... 47ab5f122/
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ucel ... izdo-78135
https://open.spotify.com/episode/3oL5be8h6tfHg960Mdcxtq

Babis udajne isiel do politiky, ze mu vadilo, ze musi vybavovat si veci cez roznych kmotrov. Teraz je jasne, ze on po 8 rokoch sa stal najvacsim kmotrom v republike. Jedine vacsie zlo, ktore je este v aktivnej politike je uz len prezident Zeman, ktory uz de facto by mal byt sudeny za vlastizradu spolu s jeho gangom okolo.

Analogia k Slovensku je, ze Babis je ako Fico ale s rozdielom, ze Babis ma net worth 4.1 mld USD a Fico sa musel stahovat z bytu az ked prepadol statu po pravoplatne odsudenom danovom podvonikovi Basternakovi. Plus Babis krasne zaraba na EU cez dotacie, o ktorych sam rozhodoval, k comu prisiel v kauze Capi hnizdo aj Europsky urad pre boj proti podvodom (OLAF).
Inak obaja uz boli extra proeuropski a zaroven im nerobil problem spolupracovat s komunistami/fasistami a potom byt extra protieuropski. Obaja mali pod kontrolou policiu a prokuraturu, ktora konala iba v ich prospech a este z casti furt kona. Vid https://open.spotify.com/episode/3oL5be8h6tfHg960Mdcxtq
Este rozdiel je, ze Fico je len birmovany komunista a Babis je sudne potvrdeny byvaly agent StB aka "Bureš". Co uplne vystihuje ich ciny doteraz.

Babisovo vladnutie sa da zrhnut z Kurvahosigutentag "Ted si vas koupim vsechny" (alebo ako hovoria Cesi "agrofertizacia statnej spravy") a kto bude proti a je nebodaj podnikatel, tak na toho posle Financnu spravu, ktora cez financne prikazy vie potopit uplne zdravu firmu.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/nasi ... rava-36243

Btw Babis je trestne stihany v CR a 12.9.2022 sa postavi pred sud kvoli kauze Capi hnizdo a najnovsie je trestne stihany vo Francuzsku.
https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/ca ... 071118_ako
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/doma ... zdo-206249
https://www.investigace.cz/francouzsky- ... je-babise/
jaja
Gold Member **
Príspevky: 567
Dátum registrácie: Pi 05 11, 2010 12:54 pm
Has thanked: 32 times
Been thanked: 40 times

Re: Česká politika

Príspevok od používateľa jaja »

Vlastík si vždycky rád vycucával čísla z prstu. Takže reálná čísla:
Státní dluh je kolem 2,7bln CZK, což je 42,3% HDP (pro srovnání Slovensko má 61%, Německo kolem 70%, země jako Španělsko, Portugalsko, Itálie hodně přes 100%)
Výdaje na obsluhu státního dluhu byly loni kolem 40mld CZK, což bylo 0,69% HDP (podobně jako loni u Slovenska). Letos to bude kolem 50mld (za první pololetí byly 22,9mld) a postupně se očekává nárůst někam k 80mld CZK v roce 2025. Není to ideální, ale tenhle trend teď čeká všechny evropské země včetně Slovenska.

Co se týče energetické politiky, je to věc názoru. Za mne je rozhodně lepší, když do cen stát nezasahuje a rozumně a cíleně pomůže těm, kteří to opravdu potřebují. Já a mnoho jiných se s vyššími cenami energie i pohonných hmot popereme. Vyjde to stát levněji a tedy rozpočtově zodpovědněji a hlavně to motivuje lidi, kteří mohou, aby něco dělali s vlastní spotřebou. Každý u nás teď řeší soláry, zateplení a tepelná čerpadla (bylo na čase) a do zimy je naštěstí dost času to řešit, takže v konečném důsledku bychom z toho měli vyjít připravenější na další výkyvy, než kdyby stát zastropoval ceny. Zima ukáže. Krom toho je ČEZ polostátní akciovka, takže by po vládní regulaci zcela jistě hrozily oprávněné arbitráže od akcionářů a tím další nemalé výdaje.
Peter222
Platinum Member ***
Príspevky: 665
Dátum registrácie: So 26 09, 2009 1:03 pm
Has thanked: 114 times
Been thanked: 124 times

Re: Česká politika

Príspevok od používateľa Peter222 »

makx napísal: Pi 19 08, 2022 1:32 am Kto ma zaujem vediet o Babisovi viac a predtym nech ho zacne vychvalovat, tak nech si najprv precita a vypocuje
Neviem koľko reálne ľudí tu vychvaľuje Babiša. Osobne by som mu hlas nikdy nedal, rovnako ako ani Fialovi nie. Len neviem čo to má zas spoločné s tou reláciou na CNNPrima news, veď tam vystupoval iba okrajovo a hlavní hostia boli iní ľudia, ktorí poukazovali na energetickú krízu a neschopnosť vlády. Keď poukážeš na negatívne kroky niektorého kabinetu, neznamená to hneď, že vychvaľuješ jeho oponenta a že ho automaticky aj volíš, ľudia by to už mohli konečne pochopiť, ale asi chcem príliš.
jaja napísal: Pi 19 08, 2022 2:04 am Co se týče energetické politiky, je to věc názoru. Za mne je rozhodně lepší, když do cen stát nezasahuje a rozumně a cíleně pomůže těm, kteří to opravdu potřebují.
Nás na ekonómii učili, že v trhovej ekonomike je cena funkciou dopytu a ponuky. Neviem o tom, že na Svk by nejak rapídne stúpol dopyt po elektrine, aby to ospravedlňovalo súčasné nárasty. A ponuka? Veď Svk je vo výrobe elektriny sebestačné a môže ju vyvážať. Prečo by teda konečný spotrebiteľ na Svk mal platiť o stovky percent viac? Nejak mi to hlava neberie, čo nás to teda učili, aký dopyt, aká ponuka :wink:
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4000
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 62 times

Re: Česká politika

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

jaja napísal: Pi 19 08, 2022 2:04 am Státní dluh je kolem 2,7bln CZK, což je 42,3% HDP (pro srovnání Slovensko má 61%, Německo kolem 70%, země jako Španělsko, Portugalsko, Itálie hodně přes 100%)
Tvoj udaj sa zhoduje s tym, co pise Ministerstvo financii CZ.
https://www.mfcr.cz/cs/aktualne/tiskove ... u-o-48239/

Co by mna ale zaujimalo - ze komu to vlada CR vlastne dlhuje? A ak dlhuje zahranicnemu subjektu, tak to jej akoze fakt denominovali dlh v CZK?

Alebo ten udaj z MFCZ bol prepocet dlhov denominovanych v USD a EUR na CZK podla aktualneho kurzu v ten den?
jaja
Gold Member **
Príspevky: 567
Dátum registrácie: Pi 05 11, 2010 12:54 pm
Has thanked: 32 times
Been thanked: 40 times

Re: Česká politika

Príspevok od používateľa jaja »

Kombinace všeho. Banky, zahraniční subjekty i obyvatelstvo v CZK přes spořící státní dluhopisy (u posledního se u protiinflačních dluhopisů náklady na obsluhu utrhly ze řetězu, ale těch je procentuálně malinko). Nejvíc dělá domácí dluh přes střednědobé a dlouhodové dluhopisy, víc jak 90%. Ty budou držet hlavně banky a finanční instituce. Sazba je zpravidla dopředu daná, tak by náklady měly růst až po jejich expiraci. Zahraniční dluh dělá jen asi 7%, což je z hlediska struktury dluhu super.
jaja
Gold Member **
Príspevky: 567
Dátum registrácie: Pi 05 11, 2010 12:54 pm
Has thanked: 32 times
Been thanked: 40 times

Re: Česká politika

Príspevok od používateľa jaja »

Peter222 napísal: Pi 19 08, 2022 8:05 amNás na ekonómii učili, že v trhovej ekonomike je cena funkciou dopytu a ponuky. Neviem o tom, že na Svk by nejak rapídne stúpol dopyt po elektrine, aby to ospravedlňovalo súčasné nárasty. A ponuka? Veď Svk je vo výrobe elektriny sebestačné a môže ju vyvážať. Prečo by teda konečný spotrebiteľ na Svk mal platiť o stovky percent viac? Nejak mi to hlava neberie, čo nás to teda učili, aký dopyt, aká ponuka :wink:
Ale samozřejmě, že poptávka po elektřině po pandemii stoupá. Hlavním problémem je ale výpadek a zdražení plynu. Jak na straně poptávky, kdy se díky tomu v rámci možností přechází na neplynové zdroje, tak hlavně na straně nabídky, kdy by bez plynu soustava nestíhala, takže se zdražením plynu zdražuje i zejména špičková elektřina, protože plynové elektrárny nebudou vyrábět za méně než jsou jejich náklady. A i zdražení PHM má svůj vliv.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4000
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 62 times

Re: Česká politika

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

jaja napísal: Pi 19 08, 2022 11:11 am Zahraniční dluh dělá jen asi 7%, což je z hlediska struktury dluhu super.
Tak to klobuk dole. Nevedel som, ze CR je na tom po financnej stranke az tak dobre. V porovnani so zadlzenostou, ktora sa v sucanosti prezentuje ako "normalna".
Pri sposobe zivota Cechov som to vnimal tak, ze idu Greckou cestou - ze poberme co najviac penazi od kohokolvek nam bude ochotny pozicat a ked pride na splacanie, nejako sa nam z toho casom snad podari vykrutit sa.
jaja
Gold Member **
Príspevky: 567
Dátum registrácie: Pi 05 11, 2010 12:54 pm
Has thanked: 32 times
Been thanked: 40 times

Re: Česká politika

Príspevok od používateľa jaja »

Před pandemií byl státní dluh o dost lepší, ale během Covidu Babiš dost nesmyslně plošně všem rozhazoval helicopter money a měl ohromné schodky rozpočtu. To je jedna z věcí, které mu velmi vyčítám. Na druhou stranu se to nevyhnulo mnoha jiným zemím, ale obecně s Covidem naprosto selhal ve všech ohledech. Tahle vláda rozhazování omezuje, ale taky se nevyhnula pár populistickým rozpočtově nezodpovědným krokům, ale je pochopitelně těžké po tom všem přijít a všechno zaškrtit.
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3825
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 126 times
Been thanked: 338 times
Kontaktovať používateľa:

Re: Česká politika

Príspevok od používateľa osamely chodec »

Peter222 napísal: Pi 19 08, 2022 8:05 am
makx napísal: Pi 19 08, 2022 1:32 am Kto ma zaujem vediet o Babisovi viac a predtym nech ho zacne vychvalovat, tak nech si najprv precita a vypocuje
Neviem koľko reálne ľudí tu vychvaľuje Babiša. Osobne by som mu hlas nikdy nedal, rovnako ako ani Fialovi nie. Len neviem čo to má zas spoločné s tou reláciou na CNNPrima news, veď tam vystupoval iba okrajovo a hlavní hostia boli iní ľudia, ktorí poukazovali na energetickú krízu a neschopnosť vlády. Keď poukážeš na negatívne kroky niektorého kabinetu, neznamená to hneď, že vychvaľuješ jeho oponenta a že ho automaticky aj volíš, ľudia by to už mohli konečne pochopiť, ale asi chcem príliš.
jaja napísal: Pi 19 08, 2022 2:04 am Co se týče energetické politiky, je to věc názoru. Za mne je rozhodně lepší, když do cen stát nezasahuje a rozumně a cíleně pomůže těm, kteří to opravdu potřebují.
Nás na ekonómii učili, že v trhovej ekonomike je cena funkciou dopytu a ponuky. Neviem o tom, že na Svk by nejak rapídne stúpol dopyt po elektrine, aby to ospravedlňovalo súčasné nárasty. A ponuka? Veď Svk je vo výrobe elektriny sebestačné a môže ju vyvážať. Prečo by teda konečný spotrebiteľ na Svk mal platiť o stovky percent viac? Nejak mi to hlava neberie, čo nás to teda učili, aký dopyt, aká ponuka :wink:
Vyrobca silovej elektriny ju predava za trhove ceny, preco by mal za ine? A ano, strana ponuky sa vyrazne znizila v EU (vypadok plynu, uhlia, ropy a vody) takze Vas na ekonomii dobre ucili :). A do tohto vsetkeho minuly rok rozdali ludom cca 30% novych natlacenych penazi ako helikopter money. Vysledok ohromne stimulovana spotreba pri mizernej produkcii.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Porozumiet znamená zvyknúť si.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Peter222
Platinum Member ***
Príspevky: 665
Dátum registrácie: So 26 09, 2009 1:03 pm
Has thanked: 114 times
Been thanked: 124 times

Re: Česká politika

Príspevok od používateľa Peter222 »

Ja som hovoril o príklade Slovenska, nie EU, takže helicopter money by som v tomto prípade sem nemiešal.
Poviem to inak, ako veľmi vzrástli náklady na výrobu elektriny za posledný polrok? Konkrétne teda na príklade Mochoviec? Či tú našu výhodu atómovej elektrárne si môžem vysvetliť tak, že síce budeme mať "vždy" dostatok el. energie, ale cenu už nemám riešiť, tú určí "trh", veď je jedno, že výrobca silovej elektriny, ktorým je štátny podnik energiu vyrobí za 1€ a my si ju kúpime späť za..."trhovú" cenu :)
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3825
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 126 times
Been thanked: 338 times
Kontaktovať používateľa:

Re: Česká politika

Príspevok od používateľa osamely chodec »

ale ved my nezijeme uzavrety a obkoleseny velkym Slovenskym murom :). Zijeme v EU sme jej clenmi , ale aj keby sme neboli, preco by niekto predaval svoj vyrobok (energiu) pod trznu cenu. Ved zijeme v trhovej ekonomike v kapitalizme. Snad si nemyslis ze pekar ti preda rozok za cenu, ktoru si on uzna za vhodnu. Nie tu cenu mu urcuje trh a konkurencia . Proste momentalne je energia vzacna . Mozeme sa bavit preco, ale vzacna je . A helikopter money lietali na Slovenku jak dive. Tie platy vsetkych co boli doma a nasledne cele mesiace sa platili z coho?
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Porozumiet znamená zvyknúť si.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Peter222
Platinum Member ***
Príspevky: 665
Dátum registrácie: So 26 09, 2009 1:03 pm
Has thanked: 114 times
Been thanked: 124 times

Re: Česká politika

Príspevok od používateľa Peter222 »

osamely chodec napísal: Pi 19 08, 2022 2:47 pm A helikopter money lietali na Slovenku jak dive. Tie platy vsetkych co boli doma a nasledne cele mesiace sa platili z coho?
Trocha sa už vzďalujeme od témy vlákna, ale odpoviem.
Snáď neberieš tú formu pomoci v rámci kurzarbeit na Svk ako helicopter money, lebo to má od toho veľmi ďaleko. Toto sú helicopter money: https://www.bnnbloomberg.ca/company-new ... ak~1923824
Ale možno som sa iba ja pozeral na nesprávny účet, lebo mi nikto nič neposlal :D
osamely chodec napísal: Pi 19 08, 2022 2:47 pm ale ved my nezijeme uzavrety a obkoleseny velkym Slovenskym murom :). Zijeme v EU sme jej clenmi , ale aj keby sme neboli, preco by niekto predaval svoj vyrobok (energiu) pod trznu cenu. Ved zijeme v trhovej ekonomike v kapitalizme. Snad si nemyslis ze pekar ti preda rozok za cenu, ktoru si on uzna za vhodnu. Nie tu cenu mu urcuje trh a konkurencia . Proste momentalne je energia vzacna.
Hm, toto je fakt dobrá logika s tou elektrinou čo uvádzaš, tak kľudne sprivatizujme 100% aj energetiku, zopár bláznov by to určite aj podporilo. A výsledok by bol rovnaký :)
A blahoželám Francúzom, ktorí žijú obkolesení veľkým francúzskym múrom: https://theconversation.com/energy-cris ... gle-188417
Chápem, že podľa teba je asi lepšia cesta UK, tak teda smelo do toho! :beer:
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3825
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 126 times
Been thanked: 338 times
Kontaktovať používateľa:

Re: Česká politika

Príspevok od používateľa osamely chodec »

Ak sa pytas , tak ano ja som za privatizaciu vsetkeho. Statne vlastnictvo sme mali 40 rokov a ako dopadlo ... Aj Francuzi a Anglicania v 60-70 zostatnovali akurat ze vlastnikom stat zaplatil , nesli bolsevickou cestou ako u nas 1948 . A tiez to nakoniec dopadlo tak , ze vacsinu museli znava v 80 tych rokoch privatizovat. Statne vlastnictvo mame aj v zdravotnictve a cele to tak vyzera... ako za sociku. Kto sa lieci zadarmo ten sa lieci nadarmo :). Alebo mas ine skusenosti?

Aky je rozdiel v seku co dostal Amik a vo vyplatnej paske nasinca , obaja sedeli doma a nepracovali. Akurat v EU pomoc nedostali vsetci alebo omneho menej, hoc peniaze vyclenene boli a boli aj poslane len uviazli v rukach majitelov firiem. Amici aspon to rozdavanie urobili spravodlivo, my po europsky : mne, tebe, sebe... Cuduj sa svet v USA su energetike , napr. plynove firmy sukromne je ich vela a konkuruju si, tak vyzera aj ich trh. A funguje ziju si celkom pekne.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Porozumiet znamená zvyknúť si.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Peter222
Platinum Member ***
Príspevky: 665
Dátum registrácie: So 26 09, 2009 1:03 pm
Has thanked: 114 times
Been thanked: 124 times

Re: Česká politika

Príspevok od používateľa Peter222 »

osamely chodec napísal: Pi 19 08, 2022 3:31 pm Statne vlastnictvo mame aj v zdravotnictve a cele to tak vyzera... ako za sociku. Kto sa lieci zadarmo ten sa lieci nadarmo :). Alebo mas ine skusenosti?
Myslieť si, že súkromné zdravotníctvo je apriori lepšie ako to štátne je tiež ilúziou a USA to jasne potvrdzujú. Teda ono je lepšie, o tom nepochybujem, ale iba pre ľudí s dobrým zdravotným poistením :) Osobnú skúsenosť so zdravotníctvom v USA nemám, možno niekto z fóra áno, ale čo mám známych a info od nich tak to veru nie je žiadna sláva (myslím tú Ameriku). Pokiaľ nemáš aj na USA nadštandardné príjmy alebo veľmi dobré poistenie od zamestnávateľa tak zázraky nečakaj. Berú to ako biznis a nie "verejnú" službu a od toho sa všetko odvíja. Známy kvôli operácii prišiel na Slovensko, aby ho nemuseli operovať v USA a bol spokojný :) Poviem ti ako to vidím ja. Ak by som sa mal dať operovať priemernému lekárovi na Svk alebo v USA jednoznačne volím Svk. A aj tých špecializovaných odborníkov tu ešte stále máme napriek všetkému dosť, dúfajme, že to ešte vydrží čo najdlhšie. Len treba tiež vyvinúť aktivitu, zistiť si informácie a nebrať "lekára ako lekára", lebo sú medzi nimi veľké rozdiely.
Ak by som mal voliť špecializovanú liečbu, ktorú tú ponúkaná nie je, tak samozrejme idem cez súkromný sektor (teda ak by som na to mal :) ), na to je vstup súkromného sektora vhodný.
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3825
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 126 times
Been thanked: 338 times
Kontaktovať používateľa:

Re: Česká politika

Príspevok od používateľa osamely chodec »

nebudem zahlcovat takze posledny vstup : jednu osmicku mi vyberal statny doktor v statnej nemocnici s nastrojmi z doby kamennej , kladivo, dlato ked mi oznamil ze snad mi nezlomi sanku bol som celkom rozladeny ... druhu som uz nevahal a zaplatil a bol som osetreny na urovni 21 storocia. A oboja lekari boli odbornici. Ani najlepsi pilot F1 nevyhra preteky s trabantom.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Porozumiet znamená zvyknúť si.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Peter222
Platinum Member ***
Príspevky: 665
Dátum registrácie: So 26 09, 2009 1:03 pm
Has thanked: 114 times
Been thanked: 124 times

Re: Česká politika

Príspevok od používateľa Peter222 »

Ok, tiež posledný vstup za mňa k tejto téme :) zubár sa pre mňa nerovná "zdravotníctvo" v takom tom pravom zmysle slova, veď zubári sú dnes už všetci "súkromní". Ja som ani nevedel, že v rámci nemocnice sú nejaké stomatologické ambulancie, okrem stomatologickej pohotovosti, ale to je zas iná téma. Teda ja som čo sa týka zubov nikdy nebol ošetrený v nemocnici pri takýchto štandardných úkonoch, si asi prvý človek od ktorého to počujem :D preto vravím, že stotožňovať zubárov so "štátnym" zdravotníctvom mne príde irelevantné.
hifron
Silver Member *
Príspevky: 275
Dátum registrácie: Ut 01 03, 2022 1:40 pm
Has thanked: 4 times
Been thanked: 7 times

Re: Česká politika

Príspevok od používateľa hifron »

Niekde v rámci štátneho zdravotníctva(pekne na Slovensku) jedine na čo máš nárok je, že ti vytrhnú boľavý zub. A ani o chlp viac. Za všetko ostatné sa pripláca. (ale niektoré zdravotné poistovne majú nejakú sumu, ktorú ti preplatia). Je to košér?

V USA ak si bežný človek a máš nejaké poistenie, tak keď to bude niečo vážnejšie, tak skrachuješ za pobyt v nemocnici. Lenže s veľkou pravdepodobnosťou, aj keď to je vážnejšie, tak prežiješ. A navyše tam je masívny výskum, aby aj tí s menej prachmi alebo horším poistením dostali za menšie náklady adekvátnu zdravotnú starostlivosť, samozrejme niektoré vrecká sú dosť hlboké a poisťovne majú nákladov, keďže problémy sú dosť podobné tu aj tam(a tu sa to dotuje pravidelne každých pár rokov), ale niektoré veci tu nebudú ešte desaťročia dostupné vôbec(a České predsedníctvo takéto veci aktuálne rieši, aby sa aj v EÚ zvýšila šanca na prežitie pacienta napríklad aj na Slovensku(so slovenským systémom...))...

Takže porovnanie nie je jednoduché, ale niektoré vyspelé krajiny ako USA alebo GB, FR alebo DE si za tie roky prešli v kapitalizme problémami, ktoré tu len začíname riešiť(hoci tiež veľa sme už poriešili)...
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4000
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 62 times

Re: Česká politika

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Ak ma prejst zdravotnictvo do sukromneho sektora, tak potom poriadne a nie polovicato. Nech teda stat zrusi aj vsemozne obmedzenia na predaj liekov, nech sa predavaju aj v potravinach, nech bezneho zubara na bezduche plombovanie moze robit aj pekar, ktory si kupi zubarsku vrtacku a ma naladu cely den vrtat jednoduche pripady.

Ale nie ze stat si podrzi monopol na vydavanie vsemoznych vyzadovanych certifikatov o vzdelani, vsemoznych povoleni na cinnost - a potom, ked z 10000 zaujemcov o poskytovanie tych sluzieb 10 nasobne znizi ich pocet, tak stat povie, ze nech sa im ide trhovo platit.

Kym tu je stat, tak tu v podstate nikdy pravy kapitalizmus nebude. V cirom kapitalizme rozhoduju peniaze a nie nazory a hlasovania politikov. Stat je maskovana forma despotizmu alebo socializmu - inak by rozhodoval vzdy ten, kto zaplati, a ziaden stat by (prinajmensom v ekonomickej sfere) nebolo treba.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15694
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 991 times
Been thanked: 1345 times

Re: Česká politika

Príspevok od používateľa JUGGLER »

jaja napísal: Pi 19 08, 2022 2:04 am Vlastík si vždycky rád vycucával čísla z prstu. Takže reálná čísla:
Státní dluh je kolem 2,7bln CZK, což je 42,3% HDP (pro srovnání Slovensko má 61%, Německo kolem 70%, země jako Španělsko, Portugalsko, Itálie hodně přes 100%)
Výdaje na obsluhu státního dluhu byly loni kolem 40mld CZK, což bylo 0,69% HDP (podobně jako loni u Slovenska). Letos to bude kolem 50mld (za první pololetí byly 22,9mld) a postupně se očekává nárůst někam k 80mld CZK v roce 2025. Není to ideální, ale tenhle trend teď čeká všechny evropské země včetně Slovenska.
OK. Dík.

Jó. Pán Vlasta Tlustý ako exminister financií čísla nafoukl. :roll:
Pozerám, že je to riadne kontraverzná osoba: bývalý komunista a vzdelanie Vysoká škola zemědělská :lol:


osamely chodec napísal: Pi 19 08, 2022 1:43 pm Vyrobca silovej elektriny ju predava za trhove ceny, preco by mal za ine?
...ano ja som za privatizaciu vsetkeho. Statne vlastnictvo sme mali 40 rokov a ako dopadlo ...
Aj ja som za privatizáciu všetkého a čím menej štátu tým lepšie.
Ale ten štát je tu práve na to, aby vytváral fair pravidlá, kontroloval súťaž a podnikanie a nedovolil, aby státisíce občanov mrzlo, prepadlo sa do chudoby a ekonomika skrachovala.

Práve v strategických odvetviach ako je energetika, výroba potravín a zdravotníctvo to musí regulovať a pomáhať.

Príkladom je správa, čo sme napospedy videli, ako predajcovia palív hromadne dvihli ceny, pričom štátne kontroly zistili, že len zneužili situáciu a zvýšili si marže. Česko práve v tejto chvíli rieši podobný problém:

Česko pripravilo reguláciu marží pohonných látok, existuje podozrenie z kartelovej dohody
https://www.aktuality.sk/clanok/fBr6lKy ... ej-dohody/

To je však odrobinka z toho, čo sa deje v Česku z cenami elektriny.

Podľa mňa je neprípustný taký stav, aby sa elektrina vyrábala za 1 a predávala za 10 vlastným občanom, hoci obkľukou cez burzu v Nemecku. Je to absurdné už len z toho dôvodu, že to môže zničiť českú ekonomiku a ožobračiť státisíce občanov. To isté sa stalo vo Veľkej Británii a ja som pre zaujímavosť preložil ten článok, čo dal linku Peter222.

Kým to tu uverejním poviem, že mne osobne sa nepáči ani francúzsky, ani britský model. Francúzsky je príliš štátny - mohli by ho vylepšiť. Takisto zvýšenie cien len o 4% je príliš rozmaznávajúce riešenie. Zlatá stredná cesta je štátna regulácia a kontrola , ochrana občanov pred ožobračením , ale preniesť na občanov aj rozumné zvýšenie cien, aby boli motivovaní šetriť.

Keď si prečítate o tom, čo sa deje vo Veľkej Británii, majte na mysli, že toto sa deje aj v ČR. (v ČR som zaznamenal 3 násobné zvýšenie cien domácnostiam, kým v Británii núkajú +250% pri dvojročnom fixe.)

Pri porovnaní Velkej Británii z ČR netreba zabudnúť, že v UK je minimálna mzda 1700 €, kým v ČR pod 600 €.
Ďalej, že bohatá Británia ak by chcela finančne podporiť 40% chudobnejších domácnosti, bude ju to stáť len 1,5% HDP.

Preklad článku:

Britské domácnosti sa pripravujú na zimu, v ktorej dôjde k výraznému zvýšeniu cien energií. Predpokladá sa, že priemerný ročný účet sa zvýši nad 4 000 GBP, čo je viac ako trojnásobok toho, čo Briti platili ešte pred 12 mesiacmi.

Francúzskym domácnostiam sa zatiaľ náklady takmer nezvýšia. Ich vláda zmrazila ceny plynu a obmedzila nárast regulovanej ceny elektriny na 4 % ročne. Celkový vplyv stlačenia životných nákladov v dôsledku vyšších cien energií v tomto roku zostane výrazne pod 5 % spotreby všetkých francúzskych domácností. Pre 20 % najchudobnejších domácností v Spojenom kráľovstve by to mohlo byť viac ako 15 %.

Rozdiel medzi dvoma susednými krajinami s prepojenými elektrickými sieťami je ohromujúci. V rámci svojho pokračujúceho výskumu regulácie trhu a systémov používaných na prideľovanie komodít, ako je elektrina, sa zaoberám tým, ako nám ekonomické modely môžu pomôcť pochopiť politické problémy. Najnovšie som skúmal francúzsky trh s elektrickou energiou a porovnával ho s inými modelmi, napríklad s modelmi Spojeného kráľovstva.

Model Veľkej Británie (Severné Írsko funguje na inom systéme) tým, že odráža skutočnú trhovú cenu výroby elektriny, núti spotrebiteľov znižovať spotrebu a podporuje investície do výroby. Naproti tomu francúzsky prístup využíva kombináciu dotácií vlády a verejnej energetickej spoločnosti, čo stojí daňových poplatníkov miliardy a odďaľuje veľké rozhodnutia o energetickej účinnosti a investíciách do budúcej výroby.

Ale hoci je trh s energiou v GB určite efektívnejší, pokiaľ ide o spotrebu a výrobu energie, nadchádzajúca kríza ukazuje, že zďaleka nie je dokonalý. Aby vláda zabezpečila, že túto zimu budú všetky domácnosti vykurované, stojí pred odvážnou voľbou: poslať miliardy v hotovosti domácnostiam alebo sa poučiť zo susedného francúzskeho trhu - aj keď to znamená obetovať časť účinnosti

Veľká Británia: voľný trh, marginálne ceny

Britský energetický regulačný orgán Ofgem určuje maximálnu cenu, ktorú môže dodávateľ energie účtovať domácnostiam za spotrebovaný plyn a elektrinu. Tento cenový strop, ktorého cieľom je chrániť spotrebiteľov pred nespravodlivým zvyšovaním cien, by mal zároveň umožniť dodávateľom nakupovať energiu na veľkoobchodnom trhu za nižšie ceny, aby splnili zmluvy so spotrebiteľmi a stále dosahovali zisk.

Veľkoobchodná cena energie je totiž hlavným faktorom, ktorý Ofgem používa na výpočet stropu. Táto cena sa líši v závislosti od druhu nakupovanej energie.

V rámci tzv. modelu marginálnej ceny sa na uspokojenie dopytu najprv využívajú lacnejšie zdroje, ako sú obnoviteľné zdroje a jadrová energia. Drahšie formy energie, ako napríklad zemný plyn, sa využívajú pri zvyšovaní dopytu, ale dopyt je takmer vždy dostatočne vysoký na to, aby podporoval výrobu plynu.

A na takýchto voľných trhoch určuje cenu, ktorú platia všetci, najdrahšia spotrebovaná jednotka. Odkedy Rusko vo februári 2022 napadlo Ukrajinu, cena plynu na trhu GB sa vyšplhala na viac ako šesťnásobok cien spred roka.

Nanešťastie, model cenového stropu znamenal, že nedávny prudký nárast veľkoobchodných cien plynu postihol spotrebiteľov aj dodávateľov. Zatiaľ čo producenti ropy a plynu hlásia rekordné zisky v dôsledku rýchlo rastúcich cien, desiatky dodávateľov pri platení týchto cien skrachovali.

S cieľom znížiť riziko ďalších bankrotov dodávateľov bude teraz Ofgem štvrťročne aktualizovať cenový strop, aby dodávatelia mohli zvýšiť maloobchodné ceny viac v súlade s veľkoobchodnými cenami.

Nedávne zvýšenie cien však ovplyvnilo spotrebiteľov. V minulosti bolo možné stanoviť maloobchodné ceny výrazne pod hornou hranicou, ale zvýšené náklady na plyn zvýšili ceny energie natoľko, že tieto ponuky zanikli.
Obmedzenie veľkoobchodných cien nie je riešením. Aby sa zabránilo výpadkom, energetické spoločnosti musia buď vyrábať, alebo dovážať každú energetickú jednotku, ktorú požadujú ich spotrebitelia. Ak sa výrobcom nevrátia náklady na výrobu najdrahšej jednotky energie, jednoducho ju nebudú dodávať.

Vysoké ceny energie a nádej na budúce zisky podporujú investície do výroby. Napríklad Spojené kráľovstvo je neustále hodnotené ako jedna z najatraktívnejších krajín pre rozvoj obnoviteľných zdrojov energie. Napriek tomu susedný francúzsky trh si v súčasnosti pri ochrane svojich spotrebiteľov počína oveľa lepšie.

Francúzsko: znárodnená výroba, cenové dotácie

Na papieri je francúzsky systém tiež založený na trhu: výrobcovia energie predávajú elektrinu firmám, ktoré ju priamo dodávajú spotrebiteľom, pričom je obmedzená maximálnou cenou. Veľký rozdiel oproti Británii spočíva v tom, že francúzska vláda núti väčšinového štátneho monopolného výrobcu EDF ponúkať viac ako štvrtinu svojej výroby dodávateľom s obrovskou zľavou z bežnej veľkoobchodnej ceny.

Historicky táto lacná energia pochádza zo starnúceho parku jadrových elektrární. Nedávne problémy však prinútili EDF odkúpiť časť elektriny, ktorú už predala na trh za drahšie veľkoobchodné ceny, aby ju ďalej predala dodávateľom energie za nižšiu cenu a splnila tak svoje zmluvy s nimi.
V januári minulého roka francúzska vláda tiež požiadala spoločnosť EDF, aby zvýšila množstvo zľavnenej elektrickej energie, ktorú ponúka, aby pomohla francúzskym domácnostiam vyrovnať sa s rastúcimi cenami energie. Spolu so znížením daní z palív to zabezpečí, že francúzske regulované ceny sa tento rok takmer nezvýšia.

Francúzsky systém však zďaleka nie je dokonalý. Značné náklady daňových poplatníkov nie sú transparentné a ceny elektriny neodrážajú náklady na najdrahšiu jednotku. Absencia trhových stimulov tiež podnietila vládu k opätovnému znárodneniu spoločnosti EDF s cieľom zabezpečiť budúce investície do obnoviteľných zdrojov energie a jadrových elektrární novej generácie.

Ako krátkodobejšie opatrenie na ochranu spotrebiteľov krajina zaviedla aj obmedzenia spotreby energie, najmä preto, že očakáva veľkoobchodné ceny oveľa vyššie, ako bude GB platiť v dôsledku neistoty v oblasti jadrovej výroby. Francúzske rodiny však aspoň vedia, že ich domy budú túto zimu dostatočne teplé.

Briti by mohli zvážiť, či by sa nemohli stať Francúzmi a dotovať elektrinu, aby zabezpečili to isté pre svoje domácnosti. Obaja uchádzači o post lídra Konzervatívnej strany naznačili, že sú ochotní ísť týmto smerom znížením DPH a ekologických odvodov, ale vplyv na ceny by bol malý. Na ochranu spotrebiteľov by bolo potrebných oveľa viac dotácií.

Alternatívnou stratégiou bolo doteraz poskytovanie nepodmienených peňažných transferov, ako sú napríklad zľavy na komunálnu daň a účty za energie. Pokračovanie v tejto stratégii počas zimy by zachovalo efektívnosť trhu s GB, ale bolo by politicky náročné a nákladné. MMF odhaduje, že hotovosť potrebná na kompenzáciu 40 % chudobnejších domácností predstavuje približne 1,5 % HDP alebo viac ako 30 miliárd GBP.

Trh s elektrickou energiou v GB je vo všeobecnosti ideálnym spôsobom rozdelenia spotreby a výroby elektrickej energie. Účinnosť však nie je všetko. Bohatá krajina, ktorá nedokáže vykurovať svoje domovy, sklamala svojich občanov, a preto je potrebné prijať ďalšie opatrenia, aby sa to túto zimu nestalo.

https://theconversation.com/energy-cris ... gle-188417
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
wladas
Platinum Member ***
Príspevky: 961
Dátum registrácie: St 22 09, 2021 7:42 pm
Has thanked: 43 times
Been thanked: 127 times

Re: Česká politika

Príspevok od používateľa wladas »

jaroslav80 napísal: Pi 19 08, 2022 11:55 amPri sposobe zivota Cechov som to vnimal tak, ze idu Greckou cestou - ze poberme co najviac penazi od kohokolvek nam bude ochotny pozicat a ked pride na splacanie, nejako sa nam z toho casom snad podari vykrutit sa.
Ja mam skor skusenost ze radovy bezny cech je workoholik a setrny.

osamely chodec napísal: Pi 19 08, 2022 1:43 pmA do tohto vsetkeho minuly rok rozdali ludom cca 30% novych natlacenych penazi ako helikopter money.
Kolko si mam predstavit pod tymi 30% ?

jaroslav80 napísal: Pi 19 08, 2022 5:08 pmKym tu je stat, tak tu v podstate nikdy pravy kapitalizmus nebude. V cirom kapitalizme rozhoduju peniaze a nie nazory a hlasovania politikov. Stat je maskovana forma despotizmu alebo socializmu - inak by rozhodoval vzdy ten, kto zaplati, a ziaden stat by (prinajmensom v ekonomickej sfere) nebolo treba.
Uplny suhlas. Podobny problem je aj pri stavani nehnutelnosti kde developer vacsi projekt riesi kludne aj 7r. Na zapade 1,5r. A potom chuda slovac musi preplacat vysoky dopyt nedostatkovych bytov/domov.
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3825
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 126 times
Been thanked: 338 times
Kontaktovať používateľa:

Re: Česká politika

Príspevok od používateľa osamely chodec »

amici v korone natlacili 30% novych dolarov oproti stavu pred koronou, to by este nebol az taky problem, keby ich vsak nerozdali priamo ludom cez seky. A ti ich doteraz minaju , uvidime dokedy im to vydrzi.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Porozumiet znamená zvyknúť si.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15694
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 991 times
Been thanked: 1345 times

Re: Česká politika

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Na všetko treba hľadieť aj z druhej strany. Keby sa počas covidu nekonala finančná podpora, 90% podnikateľov u nás skrachuje a s nimi kopa zamestnancov. Vojna v UA a nárast energií by nás len dorazili...

Slovensko prežilo. Úplne nová a neskúsená vláda dostala pandémiu do daru od prvého dňa vlády, takže buďme radi, že to zvládli. Žiadny prebytok peňazí, ani helicopter money som nezaznamenal. Ak sa niekde udiala nadmerná pomoc, teda do systému sa dostalo viac peňazí, bolo to možno v USA, ale nie v SR.

V USA je inflácia 9%, u nás už 13%, v ČR 17%. Takže je jasné, že z celosvetovej disrupčnej inflácie (nedostatok z ochromenia výroby pri lockdownov ) a postcovidovej inflácie ( všetci míňajú viac, lebo 2 roky sa strádalo ) sa EU ponára do vlastnej ,,vojnovej.,, inflácie spôsobenej extrémne vysokými cenami energií . Česi si navyše možno zbytočne príliš prudko zvýšili sadzby ( 7% ..čiže sadzby hypoték už majú 6% p.a. ). Neviem či Fialová vláda si je vedomá, že trojnásobné účty za energie a dvojnásobné splátky úverov + nedostupnosť úverov pri tak vysokých sadzbách je samovražedná kombinácia. Pre krajinu, aj pre nich. Chceli vyhovieť Bruselu, ale toto nedomysleli. Ľuďom to dôjde po zime, lebo mnohých zobudí až chlad, hlad a prázdno v peňaženke.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
makx
Active Member
Príspevky: 134
Dátum registrácie: Ut 03 05, 2016 11:50 am
Has thanked: 11 times
Been thanked: 16 times

Re: Česká politika

Príspevok od používateľa makx »

Sadzby
Hlavne urokove sadzby vyleteli hore v celej V4, Madarsko uz 10.75% (inflacia za jul 13.7%), Polsko 6.5% (inflacia 15.6%) a CR 7% (17.5%). Keby malo Slovensko korunu, tak by malo podobnu sadzbu a inflaciu.
https://e.dennikn.sk/minuta/2930722

Btw urokove sadzby neurcuje vlada ale Ceska Narodna Banka (CNB). Rapidne zvysovanie sadzieb zacala CNB pod vedenim guvernera Rusnoka (btw kamos prezidenta Zemana) a teraz tam Zeman vymenoval za guvernera Michla (kamosa Babisa).
Vsetci vidime na Turecku, kedy sa s inflaciou bojuje nezvysovanim urokovych sadzieb a dokonca znizovanim (v Turecku najnovsie znizili sadzbu zo 14 na 13% na pokyn Erdogana a pritom maju 80% inflaciu)! Keby CNB nezvysila sadzby, tak uz je EURCZK na 30 (oslabenie o 20%). Podobne by oslabil aj polsky zloty a madarsky forint.
Dokonca aj taky ultra populista Orban si je vedomy, ze inflacia sa musi skrotit a je vidiet, ze Madarska centralna banka ide toho razne.

Co sa tyka byvania a hypotekarnych sadzieb. Tak znova sadzby urcuje trh. Vlada moze (a mala by) zrychlit stavebne povolenia a celkovo podmienky na vystavbu novych bytov, kedze priemerne 7 rokov sa caka na povolenia a 2 roky sa stavia.

El. energia
Vlada Fialy zverejnila usporny tarif, tzn. bude prispievat na zvysene ucty domacnostiam. Ked im prijde vyuctovanie, tak sa im odrata cast nakladov. V priemere kazda domacnost ma dosiahnut dotaciu vo vyske cca 16 tis. Kc (640 EUR) a max bude 30 tis. Kc (1200 EUR). Takze ano, si je vedoma ;-)
https://www.finance.cz/543275-usporny-e ... cky-tarif/

Inak aktualna situacia v europskej energetike je ako boli ropne soky v 70' rokoch. Kedy sa zvysila cena ropy 4x a nenastal ziaden armageddon pre zapadne ekonomiky. Co nastalo bolo, ze sa zacalo hladat ako sa da efektivnejsie vyuzit ropa alebo lacnejsie alternativy napr. amici presli od V8 motorov k japonskym, ktore mali nizsiu spotrebu benzinu, nastal odklon od vyroby el. energie z ropy (vtedy sa vyrabalo celosvetovo az 20% el. energie z ropy, teraz je to 3.5%)
https://data.worldbank.org/indicator/EG.ELC.PETR.ZS
a nastal boom v stavani jadrovych elektrarni (peak bol v '80) alebo sa zacal viac vyuzivat zemny plyn.
To iste nastane v Europe, co sa tyka zemneho plynu. Teraz sa ukazalo ako vyborna investicia do zateplovania panelakov a domov (ktore dotovala aj EU!), prejde sa viac na solary, tepelne cerpadla, v panelakoch sa prestane kurit v zime nad 20°C a nebude sa chodit v trenkach ako za socializmu, postavi sa viac LNG tankerov a terminalov.
Paradoxne tuto zimu mozno nastane navrat vyroby el. energie z ropy aby sa vykryli spickove hodiny alebo keby bola prilis velka zima.

Ponukove soky su najlepsie katalyzatory technologickeho pokroku a zefektivnovania. Bude to na zaciatku trocha boliet (rovnako ako boleli ropne soky v 70' USA) ale nakoniec z toho Europa vyjde silnejsia a vyznamne nezavislejsia od diktatorskeho Ruska (teda okrem Madarov a Srbov).
jaja
Gold Member **
Príspevky: 567
Dátum registrácie: Pi 05 11, 2010 12:54 pm
Has thanked: 32 times
Been thanked: 40 times

Re: Česká politika

Príspevok od používateľa jaja »

makx napísal: Pi 19 08, 2022 11:17 pmPonukove soky su najlepsie katalyzatory technologickeho pokroku a zefektivnovania. Bude to na zaciatku trocha boliet (rovnako ako boleli ropne soky v 70' USA) ale nakoniec z toho Europa vyjde silnejsia a vyznamne nezavislejsia od diktatorskeho Ruska (teda okrem Madarov a Srbov).
Celkově velmi dobrá analýza (a dost mne překvapuje, že někdo na Slovensku má takový přehled o situaci v ČR) a hlavně závěr bych mohl podepsat.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15694
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 991 times
Been thanked: 1345 times

Re: Česká politika

Príspevok od používateľa JUGGLER »

jaja napísal: So 20 08, 2022 12:02 am Celkově velmi dobrá analýza (a dost mne překvapuje, že někdo na Slovensku má takový přehled o situaci v ČR) a hlavně závěr bych mohl podepsat.
Analýza je dobrá keď vyjde.

Práve ten záver podľa mňa nevyjde:
makx napísal: Pi 19 08, 2022 11:17 pm nakoniec z toho Europa vyjde silnejsia a vyznamne nezavislejsia od diktatorskeho Ruska (teda okrem Madarov a Srbov).
Pripadá mi to ako záver 15 zjazdu Komunistickej strany. Akurát vtedy bol nepriateľ Imperializmus na čele s USA.

Na EU a jej silnú ekonomiku po odrezaní od ruských zdrojov by som nevsadil ani cent.

Mimochodom, Nemci a Briti majú takmer polovicu energetického mixu zo zelených zdrojov.
A čo im to pomohlo? Teraz sú v najväčšom srabe. Väčšom ako postkomunistické krajiny, ktoré idú na jadre z 80 rokov.

Na jednej strane vravíte, že trh všetko vyrieši. Na druhej politici robia zlé rozhodnutia a čoraz viac plánovaním deformujú
trh. Technologický vývoj nepotrebuje plánovanie. Potrebuje len čas.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
wladas
Platinum Member ***
Príspevky: 961
Dátum registrácie: St 22 09, 2021 7:42 pm
Has thanked: 43 times
Been thanked: 127 times

Re: Česká politika

Príspevok od používateľa wladas »

makx napísal: Pi 19 08, 2022 11:17 pmPonukove soky su najlepsie katalyzatory technologickeho pokroku a zefektivnovania. Bude to na zaciatku trocha boliet (rovnako ako boleli ropne soky v 70' USA) ale nakoniec z toho Europa vyjde silnejsia a vyznamne nezavislejsia od diktatorskeho Ruska (teda okrem Madarov a Srbov).
Dobra analyza ale skor sa priklanam k Jugglerovmu skepticizmu. Rozdiel je ten, ze v 70 rokoch na tom bol zle v podstate cely svet.
EU teraz ale taha za veeeelmi kratsi koniec. Nebude mat sancu v ekonomickej konkurencii so svetom a to sa uz deje vid Slovalco.
gigant
Príspevky: 60
Dátum registrácie: Po 25 02, 2013 8:48 am
Been thanked: 4 times

Re: Česká politika

Príspevok od používateľa gigant »

makx napísal: Pi 19 08, 2022 11:17 pm
Teraz sa ukazalo ako vyborna investicia do zateplovania panelakov a domov (ktore dotovala aj EU!), prejde sa viac na solary, tepelne cerpadla, v panelakoch sa prestane kurit v zime nad 20°C a nebude sa chodit v trenkach ako za socializmu, postavi sa viac LNG tankerov a terminalov.
..tomu mudremu cloveku by som osobne nastavil klimu na 15°C a nechal ho v takej miestnosti sediet 8h denne..som zvedavy ake mudrosti by vypadavali z neho potom..
Peter222
Platinum Member ***
Príspevky: 665
Dátum registrácie: So 26 09, 2009 1:03 pm
Has thanked: 114 times
Been thanked: 124 times

Re: Česká politika

Príspevok od používateľa Peter222 »

To kto písal ten prejav Maxovi? Mrs. von der Leyen? :D

Ono, takto to dopadne, keď sa silou mocou chce niečo napasovať na minulosť (ale k 70. rokom a ropnej kríze o čosi neskôr). Podstatná je však iná vec, ak je naozaj o tomto scenári niekto presvedčený, tak mu nič nebráni vsadiť na to vlastné prostriedky a o 5-10 rokov z neho bude investičný kráľ, doslova :) takýto predpoklad totižto ani omylom nie je nacenený v súčasných cenách EU aktív takže zárobky budú naozaj ohromné.

Jedine, že by nastala situácia, že to bude celé inak a že nás tepelné čerpadlá nezachránia (asi by som takto nemal hovoriť, keďže sám túto technológiu využívam), solár pomôže bežnej domácnosti akurát tak pri ohreve vody (dúfam, že žiadny primitív pri 500 ročných suchách si už nedovolí napúšťať bazénik na záhradke a ak áno tak mu to miestna komunita dá pekne vyžrať, to len tak na okraj), potom tu máme vetrík, len čo s ním, keď prestane fúkať, ale možno sa z analýzy dozviem, že o 5 rokov už bude EU vo veľkom využívať zdroje geotermálnej energie...a áno, zabudol som ešte prirodzene na vodík, to je napr. budúcnosť prepravy 8) Ešte predtým si však prejdeme elektrickou "horúčkou" na cestách, veď nevadí, že na masívne využívanie takéhoto druhu prepravy EU nie je pripravená, hlavne, že nebudeme spaľovať ten zlý benzín. https://auto.pravda.sk/doprava/clanok/6 ... epocitali/

Ale rozumiem, že cieľom je poukázať na to, že možno budeme využívať zdroje energie, o ktorých teraz nič nevieme, tak ako to bolo v minulosti. Toto má niečo do seba len autor pri tom porovnaní so 70. rokmi akosi pozabudol poukázať na niektoré podľa mňa kľúčové faktory. Ak by sme napr. chceli spustiť výskum nových zdrojov energie tak sa to neobíde bez masívnych investícií aj za výraznej podpory štátu s pripojením súkromného sektora s neistým výsledkom. Na tom nie je nič zlé, skôr naopak, treba to podporiť, len na takýto masívny vývoj bude potrebné si "požičať" zdroje s cieľom ich návratnosti v budúcnosti, aby to opäť nebol iba zbytočný dlh. A teraz domáca úloha pre autora. Skús si pozrieť aká bola zadlženosť verejného a firemného sektora v 70. rokoch a aká je teraz.

Čo je možno ešte podstatnejšie, určite si autor všimol, že "zelená" agenda je pre EU jedna z kľúčových vecí, či už s tým ktokoľvek z nás súhlasí alebo nie. Ako rozmýšľam tak rozmýšľam neviem nájsť zmysluplný príklad za posledných niekoľko 100 rokov, kedy by vývoj nových energetický zdrojov v rámci celého výrobného a distribučného cyklu nebol spojený s masívnym vylučovaním CO2 - najväčší strašiak EU (napríklad aj preto je na území EU zakázaný fracking). Ešte raz malý návrat k 70. rokom, kto vtedy riešil klimatické otázky? Odpovedať si vie každý sám. Takže ten nový zdroj to bude musieť byť niečo naozaj zázračné, napr. také perpetuum mobile.

Na záver, dúfam, že sa mýlim a máš pravdu ty, ale vlastné peniaze na základe takejto "analýzy" by som z pohľadu investovania nikdy nevsadil, asi na rozdiel od teba.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4000
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 62 times

Re: Česká politika

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Peter222, neviem ci ta nenahlasim adminovi, lebo tento prispevok evidentne nie je politicky korektny a v sulade so zavermi poslednych zjazdov EU a NATO vodcov.
makx
Active Member
Príspevky: 134
Dátum registrácie: Ut 03 05, 2016 11:50 am
Has thanked: 11 times
Been thanked: 16 times

Re: Česká politika

Príspevok od používateľa makx »

Ma niekto nieco aj k tej Ceskej republike? :D :D :D

Je to parada ako tu konkretnym ludom navru hned zily, ked tu zmienim nejaky pozitivny vyvoj pre Europu. Malost Slovakov sa proste nezaprie :D :D :D
JUGGLER napísal: So 20 08, 2022 2:11 am Mimochodom, Nemci a Briti majú takmer polovicu energetického mixu zo zelených zdrojov.
A čo im to pomohlo? Teraz sú v najväčšom srabe. Väčšom ako postkomunistické krajiny, ktoré idú na jadre z 80 rokov.
Urcite si vsadim na zapadnu europu ako na Slovensko, ze sa nakoniec pretransformuje uspesnejsie ako Slovensko (ked zoberiem do uvahy vykon ich ekonomik, silu vyjednavania na medzinarodnej urovni, ci uz ako staty alebo sukromne firmy, uroven disponobilnych dochodkov, firmy s technologickym know-how, uroven skolstva, zdravotnictva a vedy).

V konecnom dosledku zivotna uroven na Slovensku hlavne zavisi na zivotnej urovni zapadnej europy a zatial nic nenasvedcuje tomu, ze by sa to malo zmenit vid aktualne politicke preferencie, exodus mladych do zahranicia, exodus zdravotnikov do zahranicia. Takze je aj v nasom zaujme aby sa zapadna europa pretransformovala uspesne a zaroven si aj samy zvysovali zivotnu uroven na Slovensku.
miror
Gold Member **
Príspevky: 497
Dátum registrácie: Ut 06 04, 2021 9:13 pm
Has thanked: 30 times
Been thanked: 142 times

Re: Česká politika

Príspevok od používateľa miror »

Maks, pekne si to napisal. Tak sa v tych svojich mindrakoch presviedcaju niektori ako je vsetko na prd, ze nedovidia za hranice, kde je omnoho vacsie percento populacie optimistickejsie a pracovitejsie. Aj ta bajna USA ako najpokrokovejsi hrac, je zlozena z potomkov zapadnej Europy a aj zapadna Europa toho este dosiahne vela.
Ja som celkom rad tejto krize, lebo ako sa pise vyssie, ukazala Europe, na co sa nespoliehat a co zmenit. Teda Europa to vedela uz davno, len bola atakovana populistami, ktori si robili volicov u populacie naucenej aby bolo vsetko pri starom kaslajucej na vedcov a ich varovania, dokedy to nepocitia na vlastnej kozi.
Tato kriza prinuti vacsie percento ludi uvazovat o emisiach a globalnom otepleni ale uz nie preto, aby tu bolo zdravsie (to Ta vacsina sebcov neuznava dokedy neochorie sama) ale kvoli tomu, co im je najdrahsie - peniazom a mamonu. Lebo z toho im zacinaju ceny energii uberat.
Adammd
Guru Member ****
Príspevky: 1825
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 203 times
Been thanked: 114 times

Re: Česká politika

Príspevok od používateľa Adammd »

Nejak sa nam tu rozmohla kadrova uderka. Co takto si pozametat pred svojim prahom.
f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15694
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 991 times
Been thanked: 1345 times

Re: Česká politika

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Franto napísal: So 20 08, 2022 3:07 pm Mne Tvoje príspevky pripadajú...
Okrem akcií je Tvoje vnímanie akosi menej bystré...
Aj Ty Juggler, sa chováš len tak....
Chceš iba vyzobať hrozienka.
Nemáš problém povedať ...
Asi si nepochopil...
Zrejme si to vôbec neuvedomuješ...
Franto, o čom je tvoj príspevok, resp. časti ktoré útočia na mňa?

1. Chceš ma poučovať?
2. Nepáči sa ti čo píšem?
3. Chceš robiť politickú cenzúru?
4. Nechceš aby som písal?

Už v minulosti som ti odpovedal (keď miesto vyjadrenia sa k obsahu si ľudí poučoval, čo by mali písať)
JUGGLER napísal: St 09 02, 2022 8:12 pm Franto. Nič v zlom, ale ty mi pripomínaš komunistických ideológov a agitátorov. Len oni vedeli, čo je správne a čo sa nesmie. A kto sa nesprával podľa ich predstáv, toho trebalo potrestať.

Aj túto odpoveď ti musím zopakovať:
JUGGLER napísal: Ut 01 02, 2022 9:10 pm
Pre mňa je základom všetkého SLOBODA SLOVA.

Každý nech sa prezentuje po svojom.
Rešpektujem, tolerujem a neberiem nikomu jeho názor.

Ústava SR

Slovenská republika je zvrchovaný, demokratický a právny štát.
Neviaže sa na nijakú ideológiu ani náboženstvo.

Sloboda myslenia, svedomia, náboženského vyznania a viery sa zaručujú.
Každý má právo verejne prejavovať svoje zmýšľanie.


Politické práva:

Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Cenzúra sa zakazuje.
Raz tu dal niekto pekný citát v angličtine. Zhruba v tom zmysle, že ľudia obdarení zdravým duchom sa vyjadrujú k obsahu, kým tí menej obdarení radi útočia na autora. Neviem to nájsť – škoda.
Asi to bol ,,pokus,, ktorý paradoxne trpel práve touto slabosťou.

Nebudem sa vyjadrovať k tvojím poučovaniam voči mne. Je mi úplne jedno, čo si ty myslíš o mne.

K OBSAHU:

Vo svojom moralizovaní vytrhávaš vety z kontextu, zovšeobecňuješ, vyvodzuješ závery ako by si len ty vedel, čo je správne. Opakovane splietaš o Zemavekoch, len vďaka tebe som sa tu dozvedel o Infovojne (ďakujem ), len nechápem, prečo to stále ťaháš do diskusie.

Asi ti to musím napísať po tvojom:

Keď robíš z ľudí idiotov, že sú neschopní mať vlastný názor, správaš sa ako PUTIN.
Presne on je presvedčený o tom, že ľuďom treba vymývať mozgy iba takými informáciami, aby nemohli mať iný názor.
Presne kvôli Putinovému patentu na rozum je 80% rusov vypnutých a boja sa verejne povedať, že nesúhlasia s tým čo sa deje.

V svojom moralizovaní sa opakovane vysmievaš Slovákom. Kto si teda ty?
Franto napísal: So 20 08, 2022 3:07 pm Nie je čo kritizovať na doterajšom prístupe Európy.
To určite. Treba pritakávať a v úctivom poklone ďakovať. Ľudom vysvetlovať, že eurobyrokrati nerobia chyby.
Za všetko môže nepriateľ: Putin, Orbán, kto ešte?

Pre mňa je kritika hybnou silou pokroku. Práve preto že funguje sloboda slova. To je základom demokracie.

Tí, čo vidia nedostatky, otvorene krititizujú. Tí, čo robia chyby – musia čeliť kritike, vysvetľovať.
Ak je kritika oprávnená, robí sa náprava. Spoločnosť sa posúva vpred.

Ak kritiku potlačíš, správaš sa presne ako Putin. Uveríš, že máš patent na rozum a každý odporca sa stane tvoj nepriateľ. Potláčaním nepriateľa vytváraš ilúziu, že všetci s tebou súhlasia a že všetci musia držať spolu. Kto vybočí, ten je zlý.
Takto sa vyrába totalitný režim.

Posledný totalitný režim padol pred 33 rokmi. Ten nasledujúci vytvoria generácie, ktoré si nechajú vymyť mozgy, že nepotrebujú mať svoj názor.

Keď píšem svoje príspevky snažím sa, aby v nich boli informácie, fakty, čísla, argumenty.

Pridám aj svoj názor, ale nemyslím si, že ten je dôležitý. Každý má predsa vlastnú hlavu.
Ak niekto nesúhlasí s mojím názorom, môže povedať svoj a pridať svoje argumenty.
Tak si predstavujem zmysluplnú diskusiu.

Ty si človek, ktorý rád argumentuje ad hominem – miesto vecnej diskusie kritizuješ, poúčaš a moralizuješ.
Možno si neuvedomuješ, že niekedy aj urážaš , či už mňa, alebo Slovákov, alebo aj iný národ.

Ďakujem, že o tom porozmýšľaš. Nemám záujem sa o tom vypravdovať, len píšem svoj názor.,

P.S. Všetci koho sa to môže týkať:

Neraz som ako moderátor dostal sťažnosť, že príspevok je ad hominem.
Nechcem a nebudem vymazávať také príspevky, pokiaľ vyslovene neporušujú pravidlá fóra a pokiaľ sa nesťažuje priamo dotknutá osoba. Ak mi pošle sťažnosť dotknutá osoba, vtedy príspevok presuniem do archívu.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4000
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 62 times

Re: Česká politika

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

miror napísal: So 20 08, 2022 3:10 pm Aj ta bajna USA ako najpokrokovejsi hrac, je zlozena z potomkov zapadnej Europy a aj zapadna Europa toho este dosiahne vela.
Vo vela slavnych civilizaciach, typu Rimska risa, si toto navravali senatori, vladcovia a ich poradcovia. A zatvarali si oci pred tym, ze tieto ich sny platili prinajlepsom o zlatej ere, ktoru mali uz desatrocia za sebou. Teraz, v case, ked uz na nu takto spominali, sa v skutocnosti uz len povzbudzovali, ze zdegenerovany Titianic, ktoremu sefuju, sa nad hladinou udrzi este dost dlho.
Franto napísal: So 20 08, 2022 3:07 pm Okrem akcií je Tvoje vnímanie akosi menej bystré. Kým Putin neprekročil hranice a "len" pripravoval vojská na útok na hraniciach Ukrajiny, si tu Obhajoval Putina, že on nie je blbý, že nezaútočí. Skrátka si nerozoznal hajzla, kým nezačal strieľať ľudí. Táto neschopnosť rozoznať hajzlov (kým sú ešte len v rozpuku), je najväčším problémom Slovákov, čo sa inak ukáže aj teraz pri nasledujúcich voľbách.
Franto, to ze hajzla v Kremli vies rozoznat a hajzlov vo Washingtone nevies, to je len tvoj problem. Tiez ze si si poslednych 20 rokov nestihol vsimut, ze hajzli z Washingtonu sa rozpinali daleko viac nez hajzli z Moskvy a Pekingu.
Fuu, Rusi sa voci slabsim susedom zacali spravat tak, ako sa Americania spravaju uz desatrocia voci slabsim statom po celom svete??? To je naozaj velke prekvapenie...
V tvojom mysleni jedine Americania maju pravo zvrhavat vlady statov tak ako sa im zapaci a ako im vyhovuje?

Mal si uz davno zobrat flintu spolu aj so Zelenskym a ist na frontovu liniu do bratrovrazebneho boja na Ukrajinu aj naozaj bojovat, nicit a zabijat pre financne zaujmy panov z Washingtonu a Londyna.
Naposledy upravil/-a jaroslav80 v Ne 21 08, 2022 11:26 pm, upravené celkom 1 krát.
makx
Active Member
Príspevky: 134
Dátum registrácie: Ut 03 05, 2016 11:50 am
Has thanked: 11 times
Been thanked: 16 times

Re: Česká politika

Príspevok od používateľa makx »

Juggler,

ty kritizujes Franta zato, co robis sam.


1) Nepaci sa ti poucovanie.
- Sam poucujes. Napises cele litanie o kritizovani a slobode slova. (btw poucujeme sa tu vsetci navzajom viac ci menej)

2) Citujes, ze sa ma vyjadrovat k obsahu a nie k osobe.
- Franto sa vyjadril celkovo k obsahu, ktory tu produkujes. Z mojho pohladu bolo to osobnejsie a vela veci do seba pospajanych. No ale asi tazko sa vyjadruje vzdy pod kazdou temou.

3) Pises o kritike
Pre mňa je kritika hybnou silou pokroku. Práve preto že funguje sloboda slova. To je základom demokracie.

Tí, čo vidia nedostatky, otvorene krititizujú. Tí, čo robia chyby – musia čeliť kritike, vysvetľovať.
Ak je kritika oprávnená, robí sa náprava. Spoločnosť sa posúva vpred.
Myslim si, ze si v sucasnosti ludia uz kritiku, kludne aj opravnenu uz zamienaju za poucovanie. Lebo ich ego nevie prijat, ze sa mylili a ze nebodaj to maju verejne priznat (kludne aj na anonymnom fore) alebo vysvetlovat.
Proste si povedia, ze kritika nebola opravnena a vlastne to bolo poucovanie a je to vybavene.

Zakoncia to ultimatnym argumentom, ze kritik si mysli, ze iba on ma pravdu a ze oni maju pravo na svoj nazor a zacnu recitat o cenzure a slobode slova.

Franto okomentoval, ze tvoje predikcie ohladom plnej invazie Putina na Ukrajinu boli mylne. Vobec si sa k tomu nevyjadril. Ja nebudem hladat ake si mal predikcie ale pride mi to ako opravnena kritika, ktoru mozes potvrdit alebo vyvratit (a vysvetlit ako pises).

Suhlasim s tebou, ze opravnena kritika posuva spolocnost vpred.

4) Posledný totalitný režim padol pred 33 rokmi.
- ked uz tu tolko zmienujes Putina a v suvislosti, ze v Putinovom rezime nie je sloboda slova, nie je vlastne rozmyslanie a iba on ma patent na rozum a tak sa vyraba totalitny rezim.

Tak mozes prosim ako opravnenu kritiku vysvetlit, preco si schvaloval v prispevkoch o zemnom plyne Orbanov pristup, ze treba mat uzatvoreny dlhodoby kontrakt s Putinom (tzn podporovat jeho rezim), lebo tym Orban podpori madarsku ekonomiku a neschvaloval si pristup zvysku Europy zacat spotrebovavat menej zemn. plynu od Ruska a postupne sa odstrihnut od Putina (tzn nepodporovat jeho rezim)?

Pretoze ja vidim, ze si odporujes, ked tu poucujes a moralizujes o totalitnom rezime, slobode slova, cenzure a v inej teme schvalujes a podporujes totalitne rezimy, lebo ide o ekonomiku.

Z toho mi vychadza, ze si bojovnik proti totalitnym rezimom, slobode slova a cenzure iba do momentu, kedy to nepociti tvoja penazenka inak nerozumiem ako si myslel, ze Orbanov pristup uzatvarat dalej dlhodoby kontrakt na zemn. plyn Putinovym totalitnym rezimom je vyhodnejsie ako postupne ukoncovat odber zemneho plynu z Putinovho totalitneho rezimu.
Naposledy upravil/-a makx v Ne 21 08, 2022 11:34 pm, upravené celkom 1 krát.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4000
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 62 times

Re: Česká politika

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

makx napísal: Ne 21 08, 2022 11:24 pm Z toho mi vychadza, ze si bojovnik proti totalitnym rezimom, slobode slova a cenzure iba do momentu, kedy to nepociti tvoja penazenka inak nerozumiem ako si myslel, ze Orbanov pristup uzatvarat dalej dlhodoby kontrakt na zemn. plyn Putinovym totalitnym rezimom je vyhodnejsie ako postupne ukoncovat odber zemneho plynu z Putinovho totalitneho rezimu.
Z historie sa osvedcila teza: Lepsie ked ti Rus nepusti plyn, nez ked ti Nemec pusti plyn.

Na vychode, ked obcanom na rovinu povedia, ze na ich nazore extra nezalezi a ze musia posluchat - to povazujes za totalitu (a v skutocnosti to totalitou dost aj je). No to, ze na zapade je totalita masmedii a na nazore obcanov tiez len pramalo zalezi, to za totalitu nepovazujes.
Akurat v slobode slova to tu mame snad este o trochu lepsie, i ked su mnohe temy, kde to neplati. Assange, Snowden, zakazana opozicia Zelenskeho vladou, zakazane masmedia v EU, ...
Napísať odpoveď

Návrat na "Politika a názory o spoločnosti"