DOMY Z DREVA - dobrá investícia?

Nehnuteľnosti ako alternatíva k (ne)existujúcemu slovenskému akciovému trhu. Hypotekárne úvery - na bývanie aj investovanie.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

DOMY Z DREVA - dobrá investícia?

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

V Usa su drevene domy jednak tradicia a za druhe drevo je vsade dostupne a oproti materialu na murovane domy ovela lacnejsie. Za dalsie, aj energie su tam oproti Europe lacne, takze nie je potrebne aby domy boli tak dobre izolovane a netreba prilis riesit tepelne straty. Dalsia vec je, ze na stavanie domu z dreva netreba prilis odbornu pracovnu silu, zatial co stavby z betonu su podstatne zlozitejsie, to znamena zaplatit si treba aj drahsich pracovnikov.
A uplne posledny fakor je ze, v Usa sa ludia stahuju casto a pri drevenom dome sa lahko meni dispozicia ci ine upravy.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Lenže drevené domy sú aj v U.K. Ja som zistil, že stavajú tak isto ako američania, ešte aj tie zámky a všelijaké detaily majú rovnaké. Len briti tie svoje domy stavajú podľa prísnych pravidiel, že sa musia podobať ako vajce vajcu, v rovnakej architektúre a vyzerajú ako klasické staré tehlové, lenže je to iba imitácia. Pekné je to, ale vŕzga to...a SDK steny nemajú tie isté vlastnosti ako tehlové.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 2795
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 48 times
Been thanked: 100 times

Re: Zaujimave filmy o traderoch, burze, investoroch...

Príspevok od používateľa Rokosák »

Trumpeta1978 napísal: Ne 28 08, 2022 9:53 pm V Usa su drevene domy jednak tradicia a za druhe drevo je vsade dostupne...
Dreveny dom nie je drevenica. Steny domov sa stavaju sendvicovym sposobom. V niektorych oblastiach je problem s termitmi a namiesto dreva sa pouziva ocel.

Preco sa vsak tradicne stavaju drevene domy a nie tehlove, ked priselci z Europy poznali stavbu z tehal? Jednoducha odpoved je, ze nenasli v Amerike vapno, bez vapna nemali maltu a bez malty sa neda stavat s tehlami.

Pre ludi. co si radi stavaju, opravuju a prerabaju domy svojpomocne je stavba sendvicovym sposobom jednoduchsia a preto sa domy, ktorych drevena konstrukcia vydrzi 300 rokov casto podla potreby menia.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: DENNÝ POKEC - AUGUST 2022

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

JUGGLER

ohladom Uk neviem posudit kolko domov percentualne je z dreva, viem ze tradicne sa stavali z tehal. Existuju aj drevostavby ktore maju zvonka este jednu stenu z tehal aby to lepsie vyzeralo, robi sa to aj v Usa.

Rokosák
hlavny faktor je dostupnost, dreva je v Usa vsade dost a je lacne, aj jeho preprava je lacna lebo je lahke oproti materialom z murovaneho, aj samotna stavba je podstatne rychlejsia ako ked musis nechat tuhnut beton, steny nechat vyschnut atd. Murovane rodinne domy su v Usa pomerne vzacne, lebo si to mozu vacsinou dovolit len naozaj bohatí ludia. Co sa tyka termitov tak sa to riesi bud chemickou impregnaciou alebo tak ze casti ktore su blizko zeme sa oddelia cementovou vrstvou.

Mne sa drevene domy vizualne páčia, ale zaujimalo by ma ako v praxi riesia obnovu naterov/impregnacii vonkajsich stien ktore su neustale vystavene slnku, vlhkosti a pod. Lebo odhadujem laicky ze v nasich podmienkach to treba renovovat tak kazdych 5-7rokov inac to zacina byt nepekne.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

DOMY Z DREVA - dobrá investícia?

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Založil som k tomu osobitnú tému, lebo mne to pripadá zaujímavé. Trochu som posurfoval a zistil, že Trumpeta to vyhodnotil správne: v USA je to jednak tradícia, ale hlavne je to lacné. A ja som sa vždy čudoval aké sú domy v USA lacné !

Táto problematika ma zaujíma aj z toho dôvodu, že ceny bytov v SR podľa mňa vyleteli do extrémnych výšok.
Byty sú v mnohých prípadoch pritom takmer bezcenné panelové stavby, ktoré možno sa pár desaťročí budeme odstreĺovať, ako to vidíme vo vyspelých krajinách.

Preto ma zaujíma, či taký dom amerického typu nie je vhodnejším a dostupnejším bývaním.

POZOR: nebavíme sa o drevodomoch ako ich poznáme na Slovensku. Proste nie o domoch postavených z masívu, z guľatiny ako sú zruby. Tie majú podľa mňa podobné vlastnosti ako tehlové stavby, najväčšou nevýhodou je asi nebezpečenstvo požiaru. Preto dám nakoniec obrázok.

Čiže bavíme sa o domoch z ľahkej drevenej konštrukcie. Pretože drevo poznáme mäkké a tvrdé.
To tvrdé, napr. dub je ťažké a drahé, ale vydrží dlho, aj stáročia.

V USA najviac používajú ľahké borovicové drevo. V súčasnosti sú však technológie spracovania a výroby drevených materiálov na takej vysokej úrovni, že sa používajú lepené lamelové dreva z ktorých možno stavať aj viac ako 12 posch. obytné domy: https://drevmag.com/2021/11/05/v-usa-st ... -na-svete/

Why are houses in the United States made out of wood?
https://en.as.com/en/2021/10/13/latest_ ... 58858.html

Prečo sa domy v Spojených štátoch vyrábajú z dreva?


V iných krajinách sa domy často stavajú z odolnejších materiálov, ako sú tehly a betón, zatiaľ čo v USA sa stavajú najmä z dreva.

Stavitelia na celom svete pri stavbe domov uprednostňujú materiály ako tehla a cement, pretože majú dlhšiu životnosť ako drevo a v závislosti od podnebia pomáhajú udržiavať v dome chlad alebo teplo. V Spojených štátoch je drevo už dlho preferovaným stavebným materiálom v oblasti bytovej výstavby.
Podľa spoločnosti Valdus Construction sa stavitelia v mnohých častiach krajiny rozhodli pre drevo namiesto tehly, pretože "drevo je pružný materiál, ktorý dokáže odolať zemetraseniam nízkej intenzity alebo ľahkým tornádam".
K jeho popularite prispela aj cena. Drevo bolo zvyčajne pomerne lacným stavebným materiálom, pretože jeho dostatočné zásoby zabezpečoval významný drevársky priemysel v krajine.

Historická dostupnosť dreva

Keď európski kolonizátori prvýkrát prišli do Spojených štátov, rozhodli sa postaviť mnoho domov a obchodných budov z dreva, pretože bolo ľahko dostupné. Okrem toho si mnohí osadníci vybrali drevo ako stavebný materiál, pretože stavby sa dajú postaviť rýchlejšie ako z tehál alebo cementu.

To si však vyžiadalo vysokú environmentálnu cenu.

Odborníci na lesy odhadujú, že v roku 1630 bola zalesnená približne polovica územia USA, čo predstavuje celkovo viac ako 1,02 miliardy akrov. Do roku 1910 sa tento počet znížil na približne 721 miliónov akrov.

Toto rozsiahle odlesňovanie viedlo k ohrozeniu a vyhynutiu mnohých živočíchov a k mnohým ďalším dlhodobým dôsledkom. V dvadsiatom storočí odlesňovanie a degradácia ekosystémov motivovali mnohých ochrancov životného prostredia, aby vyzvali vládu na väčšiu kontrolu odvetvia ťažby dreva.

Napriek tomu sú Spojené štáty naďalej významným hráčom na svetovom trhu s drevom, pričom USA sú na prvom mieste v rebríčku krajín s najvyšším ročným objemom ťažby.


Udržateľnosť a zákonnosť
Pri skúmaní trhu s výrobkami z dreva a zákonov, ktorými sa riadi obchod s nimi, je veľmi dôležité pochopiť, že zákonnosť a udržateľnosť nie sú synonymá. To, že existuje zákonná norma, ešte neznamená, že je zameraná na zabezpečenie trvalo udržateľného využívania lesných produktov, a naopak, dlhodobý plán obhospodarovania lesov môže byť "trvalo udržateľný", a pritom porušovať zákon.

Iniciatíva za zákonnosť v lesnom hospodárstve pri Inštitúte svetových zdrojov vysvetlila, že mnohé krajiny sa zamerali na zákonnosť, aby sa vyhli diskusiám o ukazovateľoch používaných na hodnotenie udržateľnosti. V publikácii z roku 2018 výskumníci napísali, že "po rokoch diskusií sa zainteresovaným stranám nepodarilo dosiahnuť konsenzus o tom, čo sa považuje za trvalo udržateľné", čo podnietilo mnohé krajiny klásť väčší dôraz na zákonnosť lesov. Táto zmena umožnila vládam prijať zákony, ktoré integrovali udržateľnosť na podporu jedinečného kontextu lesov v ich krajine

Možno treba hľadať odpovede v tom, že američania sú pragmatickí. S počiatočného štádia kedy sa stavalo z dreva, lebo to bolo najviac dostupné a najrýchlejšie pre osídlencov, prešli na murované stavby vo veľkomestách (najprv tehla, potom tam kde si to vyžaduje betón, oceľ) , ale zvyšok krajiny ostal pri tradíciách a výhodách.

Pozrime sa na výhody a nevýhody.

Kalifornia: dane z drevených domov sú oveľa nižšie ako dane z domov postavených z cementu a tehál.

Výhody dreva: stavia sa ľahšie a rýchlejšie. Drevo je ľahké.
Možno ho predpripraviť a stavať celé domy v dielcoch, alebo celé domy fabrikách. Možno celý dom presunúť ako dokazujú mobilné domy v USA.

Môžeme stavať za každého počasia, teda aj v zime, v mrazoch.

Odolnosť proti zemetraseniam, prípadne žiadne statické problémy a vady.
Drevo má dobré izolačné vlastnosti. Domy nepotrebujú veľké základy a velkú izoláciu zospodu.
Zrejme najväčšia americká výhoda: neuveriteľne cenovo dostupné !

Nevýhody dreva: ak je drevo menej kvalitné, nevydrží dlho. Napáda ho hmyz, plesne, podlieha poveternostným podmienkam a chátra. Na drevenú konštrukciu sa robia steny zo sádrokartonu (SDK ) a podlahy z lepenej drevotriesky a podobne. Mne sa sa nepáčia následné zvukoizolačné vlastnosti, ked dom vŕzga a ked podobne ako v chate počuť, ked sa ľudia hýbu.

Treba však podotknúť že zvukoizolačné vlastnosti, takisto protipožiarne sa dnes dajú riešiť vyššoo kvalitou materiálu.
Vývoj ide neustále dopredu.
Prílohy
wooden houses.jpg
wooden-house-construction.jpg
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: DOMY Z DREVA v USA

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Americký pohľad:

Odklon od stavebných tehál sa začal po druhej svetovej vojne. Spotrebitelia v polovici storočia chceli prímestské domy, ktoré sa vzhľadovo odlišovali od svojich mestských náprotivkov, a novšie stavebné predpisy už tehlu nevyžadovali. To znamenalo menší dopyt po materiáli aj po murároch potrebných na jeho inštaláciu.

O sedemdesiatpäť rokov neskôr vyzerá trh s tehlami úplne inak. Často sa tehla dováža z veľkej diaľky a náklady na pracovnú silu sú vysoké.

"Murovaná konštrukcia je v súčasnosti jednoducho nerentabilná - je lacnejšie stavať z ocele, ako by bolo potrebné vyslať murárov," povedal Anthony Delgott, majiteľ spoločnosti Hybar Construction.


"Môžem postaviť celý dom za 18 dolárov za štvorcový meter," povedal Delgott. "Za murivo by som musel zaplatiť trojnásobok."
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Max100
Silver Member *
Príspevky: 168
Dátum registrácie: Ne 15 08, 2021 12:46 pm
Has thanked: 12 times
Been thanked: 22 times

Re: DOMY Z DREVA v USA

Príspevok od používateľa Max100 »

U nas sa uz bezne robia taketo domy,pokial sa bavime o montovanych drevodomoch a nie o domoch zruboch.Momentalna ich vyhoda u nas je rychla vystavba.Firmy na SK ich robia na kluc za cca 4 mesiace.Vsetko je tam rovnake ako pri murovanych domoch,teda zaklady,strecha,okna,technologie,podlahy atd.Rozdiel je len v obvodovom murive a prieckach ktore su z KVH hranoloch vyplnenych tvrdou lisovanou vlnou plus normal vonkajsie zateplenie.Z obidvoch stran stien je este osb doska a vo vnutri niesu standardne omietky,ale sadrokarton.Dnes uz potrebujete energeticky certifikat pri novostavbe A0,teda je tu potreba poriadnych izolacii podlahy,stien,stropu,okna izolacne trojskla,idealne rekuperacia a vzhladom k sucasnej situacii s cenou elektriny tepelne cerpadlo.Montovany dom treba zverit skusenej firme,kedze je tu vacsia sanca pokazit dom neodbornou montazou.Drevo je susene a niecim impregnovane.Na prvy pohlad nerozoznate ci je to murovany,alebo montovany drevodom.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: DOMY Z DREVA v USA

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Max100 napísal: Po 29 08, 2022 3:49 pm U nas sa uz bezne robia taketo domy,pokial sa bavime o montovanych drevodomoch a nie o domoch zruboch.Momentalna ich vyhoda u nas je rychla vystavba.Firmy na SK ich robia na kluc za cca 4 mesiace.Vsetko je tam rovnake ako pri murovanych domoch,teda zaklady,strecha,okna,technologie,podlahy atd.Rozdiel je len v obvodovom murive a prieckach ktore su z KVH hranoloch vyplnenych tvrdou lisovanou vlnou plus normal vonkajsie zateplenie.Z obidvoch stran stien je este osb doska a vo vnutri niesu standardne omietky,ale sadrokarton.Dnes uz potrebujete energeticky certifikat pri novostavbe A0,teda je tu potreba poriadnych izolacii podlahy,stien,stropu,okna izolacne trojskla,idealne rekuperacia a vzhladom k sucasnej situacii s cenou elektriny tepelne cerpadlo.Montovany dom treba zverit skusenej firme,kedze je tu vacsia sanca pokazit dom neodbornou montazou.Drevo je susene a niecim impregnovane.Na prvy pohlad nerozoznate ci je to murovany,alebo montovany drevodom.
To bude asi toto nie?
dom na kľúč: 124 650,00 €
zastavaná plocha: 164 m2
úžitková plocha: 124 m2
obytná plocha: 75 m2
rozmer domu: 13,5 x 13,5 m
počet izieb: 4
Dom za cenu bytu.png
Pre ľudí z väčšieho mesta v podstate dom za cenu panelákového bytu.
Je možné však, že američania zaspali vo vývoji murovaných stavebných materiálov ( napr. nie klasické tehly nahradíme porothermom a pod. ). Preto by ma zaujímalo kolko by stál taký domček z najúspornejších klasických materiálov, čiže by to nebolo montované, ale stavané (nešlo by o rýchlosť výstavby ). Šlo by o porovnateľnú kvalitu a porovnateľnú energetickú úspornosť a0. Ide o cenovú porovnateľnosť, či je to až taký rozdiel ako vravia američania.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: DOMY Z DREVA v USA

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

áno, montovane drevodomy su dnes pomerne bezna vec. Otazne je ci nie je lepsie si trochu priplatit a mat normalnu stavbu, ten cenovy rozdiel asi nebude prilis velky, dokonca co som pocul skusenosti, tak je to vraj cenovo skoro rovnake /samozrejme bude zavisiet od konkretneho projektu/. Napr ani do steny clovek nemoze zavesit hocico, ak je to prilis tazke, sa to musi nejako dodatocne spevnovat a pod. Zvukova izolacia medzi izbami urcite nebude na urovni tehly.Ale som iba laik v tomto. Montovane drevodomy firmy pretlacaju preto, ze je stavba rychlo postavena a mozu ist hned na dalsiu stavbu, ale pre kupujuceho to nie je vyhodne.
miror
Gold Member **
Príspevky: 497
Dátum registrácie: Ut 06 04, 2021 9:13 pm
Has thanked: 30 times
Been thanked: 141 times

Re: DOMY Z DREVA v USA

Príspevok od používateľa miror »

Drevodom je lacnejsi asi o 10% od murovaneho domu, co sa podla mna absolutne neoplati, je to 100 a 1 za tehlu. Poznam firmu, ktora ich montuje, majitel by ich nikdy nechcel. Vzdy sa modli, aby do prevzatia domu sa neobjavili praskliny v sadrokartone (spary) a potom uz mu je to jedno (zakaznik len pocuje “drevo pracuje”). Za mna nikdy, drevodomy su oblubene pre nadmieru vysoku marzu stavitela, pre nic ine u nas s relativne lacnou pracou a murivom oproti zapadu, nebodaj USA.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: DOMY Z DREVA v USA

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Už vidím, že prídeme na to, že v USA je všetko podriadené biznisu. Ono je v podstate rozdiel len v hrubej stavbe. Teda ľudia, ktorí chcú dom za cenu bytu najviac šetria na tom, že sa nestavajú poschodia, netreba schodištia, nemusia byť liate stropy, nemusí byť ani drahšia strecha ..dokonca ani sedlová strecha...vykuruje sa len jedno podlažie.

Negatívum domov z dreva je, že sa musia vyrubovať lesy, čo všetci stavitelia v USA ignorujú a píšu naopak: že stavba z dreva je vysoko ekologická a trvalo udržateľná. Na druhej strany tehly sú z hliny, tej je dosť..treba síce energiu na vypálenie, ale aj to sa už nejak technologicky rieši. Tehly už nie sú ako niekedy, ťažké a prácne - nahradili ich rôzne veľkoformátové tehly a tvárnice..ktoré nepotrebujú ani veľa malty...len trochu lepidla na kontaktné miesta. Omietky a fasádne farby sú už tiež také fantastické, že v mnohých prípadoch sa aj na drevo zrejme oplatí nahodiť sieťku a prekryť tenkou vrstvou omietky, na ktorú netreba celé desaťročia údržbu. Opravte ma ak sa mýlim, ale ja na tých nových tenkovrstvých omietkách nevidím žiadnu degradáciu.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: DOMY Z DREVA v USA

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

JUGGLER
dreva maju v Usa ci Kanade habadej, v tom problem nie je, preto ho tam maju take lacne.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: DOMY Z DREVA v USA

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Trumpeta1978 napísal: Po 29 08, 2022 8:52 pm JUGGLER
dreva maju v Usa ci Kanade habadej, v tom problem nie je, preto ho tam maju take lacne.
Yes. Je to pravda. Čekol som to. To najhlavnejšie mäkké drevo si vystačia, dosť importujú z Kanady a niečo aj vyvážajú.
Vyzerá to tak, že Západ s lesmi vie hospodáriť, lebo na mape odlesnovania nevidím Západ ako problematický.

Problém USA vidím v tom, že má najväčšiu spotrebu dreva na svete. Dováža priemyselnú guľatinu, buničinu na papier, z materiálov pri stavbe domov napr. väčšinu podlahových krytín z tvrdého dreva z Kanady, Číny, Švédska, Indonézie a Brazílie.

Mnohí výrobcovia prispievajú k drancovaniu lesov tak, že odoberajú guľatinu z chudobnejších krajín sveta a vyrábajú z nej výrobky. Tak to robia USA, takisto Čína, ktorá má sama veľkú spotrebu, ale aj vyváža. Tak to robia aj Nemci, ktorí dovážajú guľatinu ( z lesov strednej a východnej EU )a robia OSB dosky, ktoré exportujú do USA.

Skutočným problémom je odlesňovanie v Južnej Amerike a Afrike. Takisto Austrália, Čína a Indonézia.
To je alarmujúce pre klimatické podmienky. Viď červené územia.
Prílohy
DeforestationFrontsMap.png
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Murosik
Silver Member *
Príspevky: 211
Dátum registrácie: So 20 11, 2021 8:44 pm
Has thanked: 56 times
Been thanked: 48 times

Re: DOMY Z DREVA v USA

Príspevok od používateľa Murosik »

Píšete tu o zvukovej izolácii. No ako človek, čo KE na ticho dosť zaťažený, com toto celkom študoval a fakt je taký, že priečky zo sadrokartónu lepšie pohlcujú hluk, ako tie tehlové. O pórobetóne sa ani baviť nemusíme. Kto chce fakt že ticho, tak dá dvojité opláštenie SDK, prípadne protihluková SDK, pokojne zdvojená. Treba myslieť ešte na nejaké detaily, ale drevodom môže byť v tomto hľadisku minimálne porovnateľný.
jaja
Gold Member **
Príspevky: 567
Dátum registrácie: Pi 05 11, 2010 12:54 pm
Has thanked: 32 times
Been thanked: 40 times

Re: DOMY Z DREVA v USA

Príspevok od používateľa jaja »

Dřevostavba je jednoznačně ekologičtější než zděná stavba. Od energetické náročnosti přes materiály až po likvidaci na konci životnosti stavby. Co se týče spotřeby dřeva, tak sendvičové konstrukce toho dřeva zas tak moc nespotřebují a dřevo je obnovitelná surovina a rabování lesů a pralesů jde na vrub spíše rozšiřování zemědělství, než využití dřeva jako stavební suroviny. Dřevo můžeš využít jako výrobní materiál nebo palivo. Určitě převažuje energetické využití. Navíc lesy se musí obnovovat (u nás dokonce jako vlastník lesa musíš hospodařit, tedy i těžit přinejmenším napadené a poškozené porosty) a těžba vzrostlých stromů a jejich následná obnova není podle mne nijak ekologicky závadná. A na stavební účely se využívají právě vzrostlé stromy. Intenzivní využití pro energetické účely bude jistě horší než pro stavební.
Přesto jsem u sebe zvolil zděnou stavbu, protože to u nás nemá ekonomickou výhodu a jakékoli úpravy v průběhu života stavby jsou u zděné stavby jednodušší. Navíc to je u nás tradicí, tedy jsou mnohem širší možnosti materiálů a dodavatelů. Jen jsem nezvolil pálenou cihlu, ale tenkou nosnou VPC se silnou izolací.
Co se týče vzduchové neprůzvučnosti, čím hmotnější zdivo, tím lepší. Ale sendvičová konstrukce s akustickou izolací je vyjímkou, ta svojí nekompaktností umí výborně zvuk absorbovat.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: DOMY Z DREVA v USA

Príspevok od používateľa JUGGLER »

jaja napísal: Ut 30 08, 2022 12:18 am Jen jsem nezvolil pálenou cihlu, ale tenkou nosnou VPC se silnou izolací.
Aha. Vápenno-Písková Cihla.

Vápenno-piesková tehla je ideálnym stavebným materiálom pre murované pasívne domy. Nosné steny môžu byť len 180mm široké. Sú vyrobené iba z piesku a z vápna pri pomerne malej spotrebe energie. Stavba je rýchla a presná, je tiež možné dosiahnuť dobrú vzduchotesnosť. Príklad: Ytong

Napríklad:

Prvý pasívny dom na Orave. Zároveň je to aj zatiaľ najmenší pasívny dom na Slovensku (106m2). Vtedy je obzvlášť tažké dosiahnuť pasívny štandard. Jediné vykurovanie: kachľová pec.
Nosná konštrukcia je z masívneho dreva, izolovaná nadštandardne s 36cm fúkanou celulózou a 4cm drevovláknitou doskou.
Strop je izolovaný voľne nafúkanou celulózou v hrúbke 60cm. Stavba je zakladaná betónovou platňou na lôžku z penového skla v hrúbke 50cm.
Časť fasády je omietaná, druhá časť je obložená dreveným obkladom (olejovaná borovica - thermowood).
Vykurovanie objektu je zabezpečené stredne ťažkou pecou postavenou na mieru s nízkym výkonom (okolo 2,5KW).
Vetranie s rekuperáciou je zabezpečené vetracou jednotkou Paul Thermos 200 s veľmi vysokou účinnosťou.
Na dosiahnutie pasívneho štandardu bola veľmi dôležitá dobrá vzduchotesnosť. Pri Blower door teste sa pri pretlaku nedal namerať žiaden únik vzduchu, a teda budova je dokonale tesná.
Steny sú čiastočne omietané hlinenou omietkou a zaopatrené náterom z kazeínu. V strope sú uložené hlinené tehly na zlepšenie akustiky a regulácie vlhkosti.
Letné prehrievanie nehrozí vzhľadom na veľký presah terasy na západnej strane a možnosti nočného vetrania počas studených noci.

13,7 KWh/(m2/a)
Ročná potreba tepla na vykurovanie

n50 = 0,09 1/h
Blower Door Test

106,8 m2
Vykurovaná plocha

15,5 W/m2
Tepelná strata (celkom 1656W)

93,7 KWh/(m2/a)
Potreba primárnej energie - celková (OPV, vykurovanie, chladenie, pomocná elektrika a domáce spotrebiče).

https://www.createrra.sk/page/33/prvy-p ... orave.html

zaujalo ma: Jediné vykurovanie: kachľová pec.
Jasenova2.jpg
Zimné slnko vykuruje dom
Jasenova3.jpg
Letné prehrievanie nehrozí vzhľadom na veľký presah terasy na západnej strane.
Jasenova4.jpg
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 2795
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 48 times
Been thanked: 100 times

Re: DOMY Z DREVA v USA

Príspevok od používateľa Rokosák »

Ako prebieha kolaudacia v USA.

Obycane architekt vypracuje plany a miestny stavebny urad posudi ci vyhovuje normam a inym predpisom. Stavebny urad ma pravo ignorovat normy a na dalsie nesplnene poziadavky moze majitel poziadat o vynimku. Obycajne ide o velkost pozemku, umiestnenie budovy a sirka pozemku pri ceste. Ak neexistuje miestna kanalizacie odpadovy system musi byt navrhnuty a vsiakavost zeminy skontrolovana.
Stavebny urad nema pravo apriori stavbu nepovolit co sa riesi pozadovanim drahych ci nerentabilnych rieseni az to stavitel upravi, alebo vzda.
Prva kontrola stavebneho uradu su zaklady. pred liatim betonu.
Dalsia kontrola je samotnej stavby z dreva. Kontroluje sa aj pocet klincov.
Potom sa kontroluje vonkajsia izolacia.
Nasleduje kontrola hrubej vodoinstalacie, kurenia, ventilacie a klimatizacie.
Kontrola elektrickych rozvodov, internetu, bezpecnostnych systemov.
Potom kontola interieru, vratane dveri, okien, elekrickych zasuviek, protipoziarne zariadenia vybavenie kupelni a kuchyne, Okna na druhom podlazi musia vyhovovat poziadavkam poziarnikov. Musia sa cez ne zmestit.
Nakoniec prichadza konecna prehliadka vratane travnika, cesticky a okolia a povolenie k obyvaniu.
Potom uz iba navsteva miestneho danovaka, ktory nehnutelnost ohodnoti a podla ktorej sa platia miestne dane. V slusnej obci to vychadza cez tisicku za mesiac.

Mozno som nieco vynechal, ale jedno je iste, s miestnym stavebnym dozorom sa dobre spoznate.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: DOMY Z DREVA v USA

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

Napr pri havarii prasknuteho potrubia vody alebo nieco podobne pri drevostavbe. Na jednej strane vyhoda ze pomerne lahko sa da odkryt dane miesto a pricinu identifikovat/opraviť. Ale na druhej strane, ak ten únik vody bol velky, tak sa to ucite rozlezie na velku plochu a nasledne neviem ako rychlo sa da vlhkost odstranit, resp aka je nasiakovost tych materialov. To moze byt nevyhoda. Alebo keby sa to stalo s odpadnym potrubim. Klasicka stena/podlaha tu spinu do seba moc nenataha, ale co pri drevostavbe? Tam to asi uz nikto von nikdy nedostane. Len taka uvaha..
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3910
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 478 times
Been thanked: 159 times

Re: DOMY Z DREVA v USA

Príspevok od používateľa iceberg8 »

Ak praskne voda v akejkolvek stavbe,, tak to je pruser na dlhe trate, podla mna.. Nie som vodar, ale vezmime si, ze sa niekolko m3 rozleje do podlahy, vsetky steny ak su z cohokolvek, porobeton, tehla, drevo, no okrem betonu, by nasialki vodu, ta by vzlinala vyssie a vyssie. SDK a omietky by sa znicili, neboli by pravdepodobne take ako predtym ani po vyschnuti (mozno omietka ano). Mne napriklad praskla voda pod umyvadlom, ta smejd hadicka ktora vedie od kohutika "zo steny" az do vodovodnej baterie. Smejd produkt z merkuryhobbymarketu, tak som ho nahradil nerezovym vlnovcom (snad najodolnejsi a najtrvacnejsi material) a nie tym "pletencom" alebo ako sa to vola co sa dodava k baterii (ten je rozumne kontrolovat, ci nehrdzavie a neslzi voda). Cenovy rozdiel v hadickach je asi 10X, cize 2eur vs 20eur. Opravu interieru, ak to praskne na dovolenke, to si kazdy musi prepocitat sam :)
Odoslané z počítača
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: DOMY Z DREVA v USA

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

iceberg8
ono zavisi ako rychlo sa na to pride. My sme boli vytopeni niekolkokrat, 1x prakticky v celom byte-panelak.
Rychle sa riesila hlavne utierala podlaha aby sa nevzdula. Vsetko nakoniec dopladlo relativne dobre, len bolo treba znovu vymalovat.
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 2795
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 48 times
Been thanked: 100 times

Re: DOMY Z DREVA v USA

Príspevok od používateľa Rokosák »

Povedal by som, ze poskodenie vodou je horsie v drevenej stavbe, ale oprava je po technickej stranke jednoduchsia. To neznamena, ze je relativne aj lacnejsia. Problem v drevenej stavbe je, ze ak sa nasiakne sadrokarton, tak aj izolacia za nim je nasiaknuta. Treba ju vymenit tak ako sadrokarton. Samozrejme predtym treba steny vysusit a pripadnu pliesen odstranit.

Pliesen je zdraviu skodliva a po ucitej velkosti napadnutej plochy norma (USA) vyzaduje odborny, casto nakladny pristup. Sikovny clovek si to vsak dokaze zariadit aj bez dodrziavania predpisov. :D
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
Max100
Silver Member *
Príspevky: 168
Dátum registrácie: Ne 15 08, 2021 12:46 pm
Has thanked: 12 times
Been thanked: 22 times

Re: DOMY Z DREVA v USA

Príspevok od používateľa Max100 »

V drevodomoch je najvacsie riziko sprchovy kut s odtokovym zlabom,ktory po case zacne prepustat.Pri poschodovom dome si vsimnete mokry strop na prizemi,ale ak prepusta sprchac dole,ani si to nevsimnete a pomalicky a dlhu dobu bude nasavat izolacia aj ta konstrukcia z dreva.Oprava je potom celkom narocna a draha.
Slovan_sk
Platinum Member ***
Príspevky: 651
Dátum registrácie: Ut 13 05, 2014 12:12 pm
Has thanked: 66 times
Been thanked: 79 times

Re: DOMY Z DREVA v USA

Príspevok od používateľa Slovan_sk »

Max100 napísal: Št 01 09, 2022 10:47 am V drevodomoch je najvacsie riziko sprchovy kut s odtokovym zlabom,ktory po case zacne prepustat.Pri poschodovom dome si vsimnete mokry strop na prizemi,ale ak prepusta sprchac dole,ani si to nevsimnete a pomalicky a dlhu dobu bude nasavat izolacia aj ta konstrukcia z dreva.Oprava je potom celkom narocna a draha.
Max tento problem riesim aj ja kazdy rok mam z druhej strany sprchovrho kuta mokre flaky , vsetko presilikonujem a rok to vydrzi, tento rok sa chystam ale uz nie silikon ale polymerovy tmel , ako zistim ze to je sprchovym odtokom ? Bez burania ? Je nejaky figel bez burania? Velmi by si mi pomohol lebo zase mam kut nepouzitelny a musim sa sprchovat vo vani 😁
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 7053
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 276 times

Re: DOMY Z DREVA v USA

Príspevok od používateľa jogo »

Slovan_sk napísal: Št 01 09, 2022 11:17 am ako zistim ze to je sprchovym odtokom ? Bez burania ? Je nejaky figel bez burania? Velmi by si mi pomohol lebo zase mam kut nepouzitelny a musim sa sprchovat vo vani 😁
Čo takto endoskopická kamera?
https://www.tipa.sk/sk/kamera-endoskopi ... gLhBfD_BwE

Vyvŕtaš dierku a vsunieš kameru a skontroluješ, kde ti to preteká.
Odskúšané to nemám, ja sa riadim pravidlom, že vo vani sa bez problémov osprchujem(mam záves), ale v sprchovacom kúte sa neokúpem. A k sifónu na vani mam revízne dvierka.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Max100
Silver Member *
Príspevky: 168
Dátum registrácie: Ne 15 08, 2021 12:46 pm
Has thanked: 12 times
Been thanked: 22 times

Re: DOMY Z DREVA v USA

Príspevok od používateľa Max100 »

Slovan_sk napísal: Št 01 09, 2022 11:17 am
Max100 napísal: Št 01 09, 2022 10:47 am V drevodomoch je najvacsie riziko sprchovy kut s odtokovym zlabom,ktory po case zacne prepustat.Pri poschodovom dome si vsimnete mokry strop na prizemi,ale ak prepusta sprchac dole,ani si to nevsimnete a pomalicky a dlhu dobu bude nasavat izolacia aj ta konstrukcia z dreva.Oprava je potom celkom narocna a draha.
Max tento problem riesim aj ja kazdy rok mam z druhej strany sprchovrho kuta mokre flaky , vsetko presilikonujem a rok to vydrzi, tento rok sa chystam ale uz nie silikon ale polymerovy tmel , ako zistim ze to je sprchovym odtokom ? Bez burania ? Je nejaky figel bez burania? Velmi by si mi pomohol lebo zase mam kut nepouzitelny a musim sa sprchovat vo vani 😁


Ja niesom od fachu,iba ma stavebnictvo ako take zaujima a navyse aj ja mam problem so zatekajucim sprchovym kutom.Ja mam ale vanicku a z predu mam taky plastovy kryt,takze vidim kde mi to tecie.Vycistim silikon dookola,nanesiem novy a po par dnoch tecie,ale vzdy z ineho miesta,takze neviem presne urcit kde je to slabe miesto,lebo voda si najde cesticku a tam kde tecie nemusi byt hlavny problem.Ty pokial zasilikonujes a hovoris ze ti to vydrzi rok v poriadku,tak nemusis nic rozbijat,ale pokial by si utesnil a tieklo to hned,tak sa asi rozbitiu dlazby v kute nevyhnes.Tam moze byt problem samotny zlab,silikonovanie,alebo hydroizolacia...
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: DOMY Z DREVA - dobrá investícia?

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Víkendové čítanie o súčasnej situácii v realitách USA..aneb, čo sa môžu amíci učiť od nás...aneb čítaj len keď ťa to baví a ,,darovanému koňovi nepozeraj,, :) ...preložil som z amerického webu.

Podvody pri predaji domov sa rozmáhajú na trhu s bývaním s nedostatkom zásob.

Minulý mesiac zavolali realitnej agentke, že chcú predať pozemok.

Volajúci, ktorý sa o realitnej kancelárii dozvedel z príspevku na Facebooku, chcel predať voľný pozemok za sumu 75 000 USD pod trhovou hodnotou.
Jedinou požiadavkou volajúceho bolo, aby sa transakcia uskutočnila v hotovosti.

"Chcel rýchly obchod," povedala maklérka.

Jej kolega našiel kupujúceho, ktorý bol staviteľom.
Keď prišla kúpna zmluva na nehnuteľnosť, staviteľ kupujúci nehnuteľnosť umiestnil na pozemok značku "postavte si dom na mieru".

O dva dni neskôr majiteľ nehnuteľnosti kontaktoval staviteľa.

"Odstráňte svoju značku z môjho pozemku,"povedal. "Táto nehnuteľnosť nie je na predaj."

Ukázalo sa, že kolega maklérky sa stal obeťou rastúceho typu podvodu v celej krajine: podvodníci sa snažia predať pozemok, ktorý nevlastnia.

V roku 2022 dostala FBI 11 727 sťažností súvisiacich s nehnuteľnosťami so stratami vo výške viac ako 396 miliónov dolárov, čo predstavuje 86 % nárast v porovnaní s úrovňou v roku 2020. Začiatkom tohto roka vydala americká tajná služba v spolupráci so spoločnosťou CertifID Inc, ktorá ponúka služby ochrany pred podvodmi, odporúčanie v súvislosti s "prudkým nárastom hlásení o podvodoch v súvislosti s voľnými a nezaťaženými nehnuteľnosťami".

A zástupkyňa tajnej služby v newyorskom terénnom úrade v piatok uviedla, že tieto podvody sa stávajú väčším problémom a často prijíma telefonáty v tejto veci.

"Ide o nový trestný čin, ktorý sa pácha v Spojených štátoch," povedal generálny riaditeľ spoločnosti CertifID. "V predchádzajúcich rokoch takmer neexistoval , v porovnaní s tým, čo sme zaznamenali tento rok, sa nedá porovnať."

Predstava predaja majetku niekoho bez jeho vedomia sa môže zdať nemysliteľná.
Ale deje sa to častejšie ako inokedy.

Z údajov spoločnosti CertifID vyplýva, že 77 % opýtaných realitných profesionálov uviedlo, že za posledných šesť mesiacov zaznamenalo nárast pokusov o podvod s vydávaním sa za predávajúceho, pričom 54 % z nich zažilo v tomto období aspoň jeden pokus o podvod.

Podvodníci sú čoraz zdatnejší v používaní verejne dostupných záznamov, aby sa vydávali za majiteľa voľnej nehnuteľnosti s cieľom získať prospech z predaja. Nepomohla ani súčasná situácia v oblasti bývania. Realitní makléri sú zraniteľnejší a zúfalejší , keďže zásoby domov na predaj zostávajú historicky nízke.

"Ak ste realitný maklér, pred dvoma rokmi ste robili 12 alebo 20 obchodov mesačne a teraz robíte jeden a niekto sa objaví a povie: 'Hej, chcem predať svoj voľný pozemok. Pre realitného agenta, ktorý už dlho nerobil žiadny obchod, to vyzerá ako zlato," povedal riaditeľ spoločnosti CertifID.

Niektorí podvodní predávajúci sa zaobídu bez minimálneho množstva dokumentov, ktorými by preukázali, že dané miesto skutočne vlastnia, a sú schopní uskutočňovať transakcie prostredníctvom telefónu a e-mailu, pričom používajú falošné doklady totožnosti, aby sa vydávali za majiteľov, uviedla maklérka.

Podvodníci "urobia všetko na svete, aby sa vás pokúsili presvedčiť, že komunikujete so správnou osobou, a tieto taktiky bude čoraz ťažšie odhaliť," povedal riaditeľ CertifID.

"Podvody sa zameriavajú na prázdne pozemky a neobývané nehnuteľnosti, na ktorých nie je záložné právo," uviedla zástupkyňa právneho poradcu Národnej asociácie realitných kancelárií.

Kupujúceho, ktorý sa nechá nachytať na jeden z týchto podvodov, čaká veľa práce.
Podľa Národnej asociácie realitných kancelárií musí kupujúci získať späť všetky peniaze, o ktoré prišiel, prostredníctvom nároku na poistné plnenie, čo môže byť veľmi nepríjemný a časovo náročný proces.

Spoločnosť CertifID doteraz pomohla 378 zákazníkom, ktorí sa stali obeťou tohto typu podvodu, pričom 60 % z nich predstavovali kupujúci.

Pre spolupracovníka maklérky, keď sa po dvoch týždňoch zapojila polícia, realitná kancelária ustúpila a nechala ju, aby prevzala vedenie. Maklérka povedala, že stavebná firma dostane späť peniaze, ktoré už zaplatila, keď pôvodný majiteľ nehnuteľnosti podá sťažnosť na úrady.

"Bude to len nejaký čas trvať," povedala maklérka.

"Zaujímavé je, že chodím po rôznych kanceláriách a rozprávam sa s inými maklérmi a je úžasné, koľko ľudí si hovorí, že sa to práve stalo jednému z našich agentov," povedala. "Je to ako, wow, je to ako mor."
Prílohy
developing.jpg
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 2795
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 48 times
Been thanked: 100 times

Re: DOMY Z DREVA - dobrá investícia?

Príspevok od používateľa Rokosák »

Toto by sa na Slovensku asi tazko mohlo stat. O co islo v tomto pripade, ze podvodnici sa vydavali za majitelov pozemkov. Zistili, kto je konkretne majitelom a vytvorili si rozne dokumenty, ktorymi "dokazovali" ze su osobou, ktora je vlastnikom. V USA nemaju celonarodny obciansky preulaz, i ked mnohe staty pouzivaju vodicak ako identifikaciu, ktora ma ochranne prvky nasho obcianskeho preukazu.

To je prva cast podfuku. Dalsi krok je dostat zaplatene priamou platbou, ktoru nie je mozne zrusit. Ide o takzvany Wire transfer priamo na ucet.

Tak ako na Slovensku aj v USA maju vynaliezavych, tazko pracujucich, nadanych, znalych roznych metod kriminalnych aktivit obcanov. Treba byt na pozore a zial k tomu patri aj nikomu neverit. To je celospolocensky problem.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: DOMY Z DREVA - dobrá investícia?

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

Rôzne podvody s bytmi sa vyskytovali vždy aj na Slovensku. Nie je vzácne že peniaze za nehnutelnosti zdefraudovali napr notári.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: DOMY Z DREVA - dobrá investícia?

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Trumpeta1978 napísal: Ne 26 11, 2023 8:11 am Rôzne podvody s bytmi sa vyskytovali vždy aj na Slovensku. Nie je vzácne že peniaze za nehnutelnosti zdefraudovali napr notári.
S tými notármi neveľmi súhlasím. Stane sa to, ale veľmi vzácne. Notár je v SR vážený a prísne vyberaný zástupca štátu.
A je povinný uzatvoriť poistenie zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone notárskej činnosti.

Notárom v USA môže byť hocikto. Aj obyčajný človek. Stačí sa prihlásiť a spĺňať minimálne kritéria ako je bezúhonnosť.
Američania majú veľa vecí z čias divokého Západu. Aj preto tam rastie počet podvodov.

Podľa toho článku, tam na vyplatenie kúpnej ceny stačí, keď je kupujúcemu doručená kúpno-predajná zmluva (KZ).
Aj u nás to v podstate stačí, ale podpis predávajúceho musí byť overený notárom. Aj tak však kupujúci riskuje, že nehnuteľnosť nebude prepísaná na neho.
Preto zvyčajne nevypláca peniaze pri podpise KZ.

Prevod vlastníctva sa udeje až zápisom v katastri. Preto sa peniaze zvyčajne vyplácajú až po prevode ( to môžu byť týždne ).
Predávajúci sa dovtedy chráni buď cez notársku úschovu, alebo ešte lepšie cez vinkuláciu kúpnej ceny v banke.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 2795
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 48 times
Been thanked: 100 times

Re: DOMY Z DREVA - dobrá investícia?

Príspevok od používateľa Rokosák »

Notar v USA iba overuje podpis.

Predaj nehnutelnosti v USA (mozno nie vo vsetkych statov a pripadoch) potrebuje overenie vlastnictva. Je to takzvany Title Search a ten zahrnuje aj poistenie v pripade problemov ako v spominanom pripade architekta z clanku. V pripade kupy nehnutelnosti sa neoplati setrit. Asi nikde na svete.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
Napísať odpoveď

Návrat na "Nehnuteľnosti / Nemovitosti, Reality, Hypotekárne úvery"