DANE - DIGITÁLNE PLATFORMY

Zdaňovanie investícií a dividend
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

DANE - DIGITÁLNE PLATFORMY

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Digitálne platformy sú bezpochyby jednou z najväčších digitálnych zlomov vo svete práce za posledné roky a boli exponenciálne posilnené prebiehajúcou pandémiou.

Majú potenciál pozitívne ovplyvniť 540 miliónov jednotlivcov na svete a do roku 2025 zvýšiť príjmy o 2,7 bilióna dolárov.

_____________________________________________________________________

Finančná správa od januára uvidí príjmy používateľov z digitálnych platforiem

Povinnosť sa zavádza v celej EÚ.

Od januára budúceho roka budú musieť digitálne platformy a portály aj na Slovensku automaticky posielať údaje o príjmoch ich používateľov priamo daňovým úradom. Od nového roka vstupuje do platnosti novela, ktorá preberá príslušnú európsku smernicu. Tá zavádza takúto povinnosť v celej EÚ. Upozornila na to poradenská spoločnosť Grant Thornton.

Finančná správa (FS) sa doteraz vedela dostať k informáciám o príjmoch ľudí a firiem cez digitálne platformy, ako napríklad Booking, Airbnb či aplikácie na prepravu (Bolt..), len priamym vyžiadaním.

Po novom bude mať k dispozícii údaje napríklad o prenájme bytov, domov či chát na krátkodobé aj dlhodobé bývanie. Informačnú povinnosť budú mať aj všetky portály, cez ktoré ľudia alebo firmy predávajú služby a tovar, prenajímajú autá, bicykle alebo iné dopravné prostriedky
, priblížila poradenská spoločnosť.

Raz ročne dostane finančná správa aj informácie od platforiem pre zdieľanú ekonomiku a od virtuálnych trhovísk s rôznym tovarom či už s oblečením, alebo s fotografiami. Všetky dotknuté platformy budú mať povinnosť automaticky posielať finančnej správe detailné údaje o tom, aké služby a tovary poskytli firmy či fyzické osoby za uplynulý rok. A aký dosiahli príjem cez digitálnu platformu.

Smernica zavádza aj takzvané cezhraničné daňové audity, čiže spoločné daňové kontroly dvoch a viacerých krajín. Slovenská finančná správa následne môže využiť zistenia pri kontrole priznaných daní.

„Ak napríklad Slovák vlastní a prenajíma apartmán v rakúskom lyžiarskom stredisku a rakúsky daňový úrad má podozrenie na nekorektne odvedenú daň, požiada slovenské orgány o cezhraničnú daňovú kontrolu. Týmto spôsobom sa budú môcť obaja národní správcovia dane pozrieť na jeho príjmy,“ vysvetlila daňová odborníčka poradenskej spoločnosti Szimonetta Rumanová.

Kto nebude podliehať oznamovacej povinnosti?

Oznamovacej povinnosti nebudú podliehať veľkí poskytovatelia hotelového ubytovania s viac ako 2 000 činnosťami v oznamovanom období. Ako aj vládne subjekty a subjekty, s ktorých akciami sa obchoduje na regulovanom trhu s cennými papiermi.

Platformy taktiež nebudú posielať údaje malých predajcov tovarov, ktorí vykonajú menej ako 30 činností s celkovými tržbami neprevyšujúcimi 2 000 eur počas oznamovacieho obdobia, vyčíslila spoločnosť.

Dodala, že ak nehnuteľnosť prenajíma živnostník alebo firma s aktívnym IČO, nepotrebuje sa osobitne registrovať na daňovom úrade z dôvodu prenájmu. Ostatní majú povinnosť registrovať sa do jedného mesiaca, odkedy začali prenajímať nehnuteľnosť.

Žiadosť sa predkladá na tlačive do podateľne okresného daňového úradu alebo poštou, či cez portál slovensko.sk. Následne treba vyplniť daňové priznanie pre daň z príjmov. A to do marca, respektíve júna nasledujúceho roka.

„Pri nesplnení registračnej povinnosti alebo nepriznaní príjmu z prenájmu hrozia vysoké pokuty. Napríklad, kto sa nezaregistruje, riskuje pokutu od 60 až do 20 000 eur v závislosti od závažnosti konania,“ upozornila odborníčka.

Pri priznaní nižšieho príjmu z prenájmu v daňovom priznaní môže pokuta dosiahnuť 3 % rozdielu. A to v prípade, že sa daňovník prizná sám cez dodatočné daňové priznanie. Ak na podvádzanie na dani príde daňový úrad, predstavuje pokuta 10 % rozdielu, uzatvorila spoločnosť.

https://spravy.rtvs.sk/2022/09/financna ... latforiem/
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3910
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 478 times
Been thanked: 158 times

Re: DANE - DIGITÁLNE PLATFORMY

Príspevok od používateľa iceberg8 »

Zaujimavy clanok, JUGGLER, :palec_hore:
To by ma zaujimalo, ci teraz tieto "digitalne platformy" budu posielat 27 vykazov a vypisov do vsetkych krajin EU (ak odtial maju klientov), alebo len jeden domacemu/tuzemskemu DU? Predpokladam, ze odpoved je "27" :D
Odoslané z počítača
Používateľov profilový obrázok
glengoolie
Gold Member **
Príspevky: 450
Dátum registrácie: Po 29 03, 2021 5:54 pm
Has thanked: 4 times
Been thanked: 13 times
Kontaktovať používateľa:

Re: DANE - DIGITÁLNE PLATFORMY

Príspevok od používateľa glengoolie »

nebojte sa, v zime sa EU rozpadne a bude klud.
for the best of times
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3910
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 478 times
Been thanked: 158 times

Re: DANE - DIGITÁLNE PLATFORMY

Príspevok od používateľa iceberg8 »

Ocakavas eldorado? :D
Odoslané z počítača
Používateľov profilový obrázok
glengoolie
Gold Member **
Príspevky: 450
Dátum registrácie: Po 29 03, 2021 5:54 pm
Has thanked: 4 times
Been thanked: 13 times
Kontaktovať používateľa:

Re: DANE - DIGITÁLNE PLATFORMY

Príspevok od používateľa glengoolie »

iceberg8 napísal: Ne 11 09, 2022 3:12 pm Ocakavas eldorado? :D
tak leto skoncilo ledva minuly tyzden a uz po europe protestuju dokopy statisice ludi a mnoho biznisov ukoncilo alebo utlmilo vyrobu.. tak co myslis ze bude ked pridu mrazy a kvoty na energie kedy mnoho biznisov proste skonci a nezamestnanost vystreli do nebies, mimo ineho? bud sa EU rozpadne( :uctievanie:) alebo sa otoci retorika proti ukrajine a zelensky skonci na mieste bez otalaciek a ukrajina bude donutena kapitulovat a otvori sa nordstream 1 aj 2 a obnovia vztahy s ruskom(co bude vyzadovat kompletnu vymenu celoeuropskej politickej elity). proste inej cesty niet pretoze zit v risi fantazie sa da len dovtedy, dokym ti realita neda facku. ocividne brusel ma fantaziu naozaj bujnu(kedze ju maju z coho financovat) no tie limity reality uz zacinaju pocitovat aj oni. tu skratka nie je inej moznosti. mozes ludom tlacit plenky na ksicht a strasit ich sezonnou chripkou kolko chces a do nemoty, ale ked ludom siahnes na energie alebo potraviny tak uz moc dlho fidlikat na husle nebudes.
for the best of times
Nishin
Silver Member *
Príspevky: 188
Dátum registrácie: St 31 03, 2021 8:35 am
Has thanked: 13 times
Been thanked: 45 times

Re: DANE - DIGITÁLNE PLATFORMY

Príspevok od používateľa Nishin »

glengoolie napísal: Ne 11 09, 2022 3:01 pm nebojte sa, v zime sa EU rozpadne a bude klud.
Snad dopadne tato tvoja predikcia rovnako ako tvoja tvrdohlava posadnutost WISHom.
Napísať odpoveď

Návrat na "Dane a naše investície"