otazky zaciatocnika na dane + IBKR zmiesane akcie po roku a do roku drzania

Prvé otázky o investovaní a o tom, ako začať investovať.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
bohatysockar
Príspevky: 20
Dátum registrácie: Ne 22 03, 2015 2:32 pm

otazky zaciatocnika na dane + IBKR zmiesane akcie po roku a do roku drzania

Príspevok od používateľa bohatysockar »

ahojte mam par zaciatocnickych otazok.. ak sa teda mozem spytat

1) ak som na burzu poslal napriklad 1000 Eur v januari 2022 ale nic som za nich nekupil (lebo nenastala prilezitost) tak nemusim ich v decembri 2022 vybrat naspat na moj bankovy ucet (aby sedelo ze -1000 + 1000 = 0) - takto sa to nepozera z hladiska dani vsak? ale mozem ich vybrat kludne aj v roku 2025 a nebude sa to brat ze som zarobil 1000 Eur ale ze to bol len presun medzi burzou a mojim uctom? tak by to malo byt nie? alebo sa to robi stale aby bol rok uzatvoreny? neviem ci ich v decembri neposlat naspat na moj ucet a v januari 2023 zase na burzu - to je asi zbytocne nie?

2) ak mam na IBKR dajme tomu viac akcii a vacsina je v strate a boli kupene v roku 2022 tak ak ich nepredam v roku 2022 ale dajme tomu v roku 2023 (ale nie po viac ako roku od nakupu) tak v roku 2023 si budem vediet uplatnit stratu? dolezity je datum predaja a nie nakupu (ak je menej ako rok) - je to tak? kupil som v 2022 za 1000 Eur a predal v 2023 za 900 Eur takze mam 100 Eur stratu, ktora sa mi odratava z inych potencialnych ziskov - je to tak?

3) ak dajme tomu ze budem mat neake akcie na IBKR ktore drzim viac ako rok a potom predam, tak z toho sa neplati dan - rozozna mi to IBKR ale ako neaky samostatny total profit alebo neako to rozdeli? alebo to zmiesa spolu s akciami ktore predam po menej ako roku drzania a teda musim ja neako manualne na to davat pozor? ze napriklad realized total profit bude 700 Eur ale 300 Eur z toho su za akcie, ktore drzim viac ako rok a 400 Eur zisk na akciach ktore drzim menej ako rok, takze realne na zdanenie pojde len 700-300 = 400 Eur (-naklady samozrejme) - vie to neako IBKR automaticky rozpisat alebo len manualne na to davat pozor? mam tam vela obchodov a neviem ci z toho nebude gulas :)))

dakujem za odpovede snad aj dalsim pomozu...
Napísať odpoveď

Návrat na "Investovanie v začiatkoch - začíname sporiť, investovať,"