call put options (opcie/derivaty) - uplne zakladne otazky :)

Prvé otázky o investovaní a o tom, ako začať investovať.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
bohatysockar
Príspevky: 20
Dátum registrácie: Ne 22 03, 2015 2:32 pm

call put options (opcie/derivaty) - uplne zakladne otazky :)

Príspevok od používateľa bohatysockar »

..este by som sa spytal ale dam to samostatne tu:

call option - akcia dajme tomu stoji 100USD.

ja sa s niekym dohodnem ze ju kupim o 6 mesiacov od neho za 80USD a on zato chce napriklad 5USD poplatok - to je to premium? - takze prejde 6 mesiacov a bud od neho kupim za 80USD akciu alebo nie ale on stale dostane svojich 5USD - chapem to spravne?
je to taka typovacka na buducu cenu s istym poplatkom?
v IBKR mozem len hladat ake su ponuky na call option a ked najdem tak do toho ist alebo tam viem aj ja zadat ze mam zaujem napriklad o 6 mesiacov kupit za 80 USD s poplatkom 2USD? da sa tam proste zadat aj dopyt alebo len pozerat co kto ponuka a nato reagovat?


put option
- tu som predajca ja ktory mam akciu za 100USD a ponuknem ju na put - cize sa najde niekto s tym sa dohodnem na predajnej cene + poplatok - a ja ten poplatok dostanem tak ci tak ale peniaze za akciu nemusim dostat - len ak ku kupec nakoniec kupi -
tam viem na IBKR zadat za kolko ponukam + poplatok a aj si pozriet za kolko chce niekto kupit?


a viem call/put robit na svoje peniaze alebo musim cez IBKR mat ten ich margin (teda pozicku od nich)? lebo zatial kupujem len na spot a cez moje peniaze - tie pozicky sa mi zdaju dajake cudne ze naco to vobec je..

ak som to pochopil ako uplny idiot tak majte zlutovanie :)))

edit: esta mi napadlo - neda sa cez to manipulovat trh? ak by som bol velky hrac, zadam call/put s neakou velkou/nizkou sumou a takto by sa dala ovplivnit verejnost ze asi kde to cenovo pojde? robi sa take nieco? viem aj si vybrat komu predam call/put options konkretne alebo to sa v systeme tak neda zadat ze kamosovi by som pustil lebo poplatok by vlastne sme mali dohodnuty ze si vratime? to len teoretizujem samozrejme...
Napísať odpoveď

Návrat na "Investovanie v začiatkoch - začíname sporiť, investovať,"