ETF - FINANCOPEDIA

Podielové fondy, ETF, Hedge fondy
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 987 times
Been thanked: 1342 times

ETF - FINANCOPEDIA

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Jirko Ščobák (Zlatý dukát ) v podcaste pre denníkN:
Filip Schlosser, je mladý kluk, který před rokem a půl založil na Instagramu Financopedii – dnes největší slovenský instagramový účet o finanční gramotnosti.
FINANCOPEDIA píše sama o sebe:

Financopedia vznikla ako neziskový projekt finančnej gramotnosti, ktorý sa denne, viac ako 18 mesiacov, zameriaval na vzdelávanie mladých ľudí vo financiách. S pribúdajúcim záujmom a úspechom sme si čoraz viac začali uvedomovať, že ľudia potrebujú okrem cenných informácii aj reálnu pomoc v praxi od niekoho, kto je dôveryhodný.
A tak sa Financopedia začala venovať finančnému sprostredkovaniu.
Financopedia je sprostredkovateľ, ktorý poskytuje finančné služby a zároveň vzdeláva ľudí o finančnej gramotnosti po celom Slovensku. Našimi aktivitami na sociálnych sieťach sa snažíme odlíšiť od ostatných a okrem kvalitnej a transparentnej služby finančného sprostredkovateľa, vzdelávame čo najviac ľudí po celom Slovensku, ako sa len dá a pomáhame tak zvyšovať finančnú gramotnosť.
Investujte s Financopediou
Investovanie je ten najjednoduchší spôsob, ako si vybudovať majetok. Nie je to nič zložité ani na to nepotrebujete vyštudovať tri vysoké školy. Stačí si len zvoliť správnu stratégiu, s ktorou Vám radi pomôžeme. Potom už len musíte dopriať Vašim úsporám dostatočný čas, aby sa prejavilo zložené úročenie a úspech sa určite dostaví.
_______________________________________


Ja som nikdy nepočul o ,,najväčšom instagramovom účte o finančnej gramotnosti,, , ale zaujal ma príspevok nášho člena:
aviceN napísal: So 17 09, 2022 12:46 pm Na zaklade instagramoveho prispevku relativne retailom znameho financneho sprostredkovatela Financopedia, uctuje si pri sprostredkovani v EIC okrem vstupneho poplatku aj management fee v hodnote 0.5% p.a.
Navonok prinasa prispevky o poplatkoch, na druhu stranu nema problem ten poplatok účtovat ...

Vodu kážu, víno pijú?

V posledných rokoch zisťujeme, že tí čo sa prezentujú ako najväčší odborníci na investovanie a správne radia ľuďom pasívne investovanie cez ETFs, nemajú problém ponúkať manažované účty s nevýhodnými poplatkami.

Príklady:

Partners Investments prináša investovanie cez ETFs oveľa drahšie ako aktívna správa v podielových fondoch.
Majú svoje vlákno aj u nás, ale po ruke mám novšiu analýzu Finaxu z roku 2022, kde im vyšlo úžerníckych 2,9% p.a za 2021:
https://www.finax.eu/sk/blog/poplatok-z ... -o-peniaze

Roman Závodský- údajne zakladá manažované účty s 1% vstupom, ale k tomu 1% p.a. poplatok za správu.
Možno to nevyzerá veľa, ale je to viac ako investovanie do ETFs cez podielový fond TAM – Globálny akciový fond (EUR), kde berú 0,95% p.a . Pracuje ako agent pre sprostredkovateľskú firmu Swiss Life Select.

Martin Babocký – populárny you tuber, ktorý točí videá o investovaní cez ETFs a ktorý na svojej stránke ponúka profesionálnu správu a investičné poradenstvo za 80€ na hodinu je v skutočnosti tiež len podriadený agent pre Swiss Life Select.

Tu je výpoveď klienta, ktorý od neho odišiel:
JanH napísal: St 02 03, 2022 8:19 pm Pri mojom investicnom plane uspora oproti Babockemu zo Swiss-Life neuveritelnych 117.000 EURO pri horizonte 25 rokov v jeho modelovej situacii pri 0.85% p.a manazerskom ucte. Pri tom mi Babocky tvrdil, ze prave on mi setri 40% poplatkov. :lol:

PEPP.sk - ponúka dôchodkové sporenie cez manažované účty, kde si účtuje 10% podiel na výnose. Vypočítali sme, že pri vyrovnanom výnose sa to matematicky môže porovnávať s poplatkom za správu 0,85% p.a.

Všetci títo sprostredkovatelia tvrdia, že odmena, ktorú si nárokujú je spravodlivá a zodpovedá ich kvalifikácii.
Čo k tomu dodať? To isté vravia banky, podielové fondy, hedžové fondy, fondy alternatívneho investovania...
Aj poisťovne, ktoré predávajú drahé Investičné životné poistenie. Také nevýhodné, že po 10 rokoch môžete byť šťastní, ked ste na nule (=žiadny výnos, všetko išlo na poistenie a poplatky).

V čom je teda problém?

Odpoveď je jednoduchá: každý chce zarobiť.

Klient investuje cez EIC, čo je obchodník s cennými papiermi, ktorý má naozaj nízke ceny: na cieľovom účte iba 0,2% za nákup/predaj. Pri manažovanom účte agent pridáva manažérsky poplatok (spravidla 0,5 až 1% p.a) a k tomu EIC 0,06% až 0,12% p.a. za správu účtu( závisí to od AUM daného partnera ...Finportal má napr. 0,5% + dph = 0,6% p.a..)

Agent je však iba sprostredkovateľ, ktorý klientovi zakladá účet u EIC. Raz ročne je povinný klienta kontaktovať, či je všetko v poriadku. Samozrejme, tomu všetkému môže predchádzať vysoko profesionálne poradenstvo a konzultácia, ale samotné založenie účtu trvá 1 až 2 hodiny.

Ak nepotrebujete poradenstvo od ,,investičného guru,, (ktorý vám aj tak neporadí nič lepšie), tak po založení účtu už prakticky nepotrebujete žiadne manažovanie !

Nevidel som žiadnu manažovanú stratégiu/portfólio ETFs, ktoré by bolo výnosovo lepšie ako jediné indexové ETF USA (500 akcií), alebo ETF SVET (2600 akcií ), alebo ETF na Nasdaq100 (100 najväčších amerických techno firiem pre tých, čo idú po najvyššom dlhodobom výnose, hoci pri väčšom riziku).

Výhoda investovania cez ETF je v tom, že ide o nízkonákladové pasívne investovanie.

Nízke náklady znamenajú presne to o čom vzdeláva financopedia. Citujem:
,,musíte dopriať Vašim úsporám dostatočný čas, aby sa prejavilo zložené úročenie,,

To ZLOŽENÉ ÚROČENIE, ktoré Einstein nazval ôsmy div sveta spočíva práve v tom, že poplatky, ktoré ušetríte exponenciálne zvyšujú výnos. Efekt zloženého úročenia nevidno v krátkodobom horizonte. Začína sa prejavovať v strednodobom horizonte.
Pri dlhodobom horizonte je efekt obrovský:

.
Zložené úročenie (2).JPG
.
.

Pasívne investovanie znamená, že nepotrebujete platiť za aktívnu správu.
Nepotrebujete platiť manažéra, ani žiadny manažérsky poplatok.

Načo platiť celý život za manažovanie, ked rozhodnutie urobíte raz na začiatku a potom už nič nepotrebujete?


Porovnal som 20 rôznych variant investovania do indexových ETFs (100% akcie ).

FINANCOPEDIA sa umiestnila v dolnej polovici, na 11 mieste. Až za ponukou SLSP, kde môže každý investovať sám cez banku.

Efekt poplatkov pri investovaní cez Financopediu je -19,2%.

To znamená, potenciálny výnos menší až o jednu pätinu.
Ponuka naších kolegov AviceN a Jari skončila ako druhá najlepšia, pričom efekt poplatkov je len -2,6%.

Na druhej strane, ponuka Financopedie je pravdepodobne lepšia ako ponuka ,,priemerného agenta,,, kde efekt poplatkov znižuje výnos až o -32%.

Je veľmi smutné, že ponuka priemerného agenta má horší efekt poplatkov ako podielový TAM akciový ETF fond pred zdanením: -24,6% (po zdanení až -38,9%).

Komplexné porovnanie nájdete TU

Takto vyzerá najvýhodnejšie plne pasívne investovanie cez EIC:
.
EIC 1%.png
.
A takto cez Financopediu:
.
Financopedia 2% + 0,5% p.a..png
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Financopedia
Príspevky: 2
Dátum registrácie: St 25 10, 2023 4:27 pm

Re: ETF - FINANCOPEDIA

Príspevok od používateľa Financopedia »

Ahojte,

sme veľmi radi, že sme sa dostali do tohto úzkeho zoznamu top správcov majetku.

Výborná práca, že robíte osvetu ohľadom poplatkov v investovaní. Tento príspevok ale obsahuje jednu zásadnú chybu, a to že porovnávate jablká s hruškami.

Nakoľko každá minca má dve strany, súhlasíme s A a aj preto šírime osvetu ohľadne priebežných poplatkov a ich vplyvu na investovanie.

Je super, že porovnávate efekt poplatkov. Kľudne ste to mohli porovnať na 100 ročnom horizonte, aby ten efekt bol ešte krajší, no potom porovnajte aj to B, a to, že akú službu budete počas tých 35 rokov klientovi poskytovať.

Ak si napríklad u vás nastavím 50€ investovanie na 35 rokov, pri 1% vstupnom poplatku zaplatím u vás za služby 210€. Ak som poradca, ktorý má 50% z provízie, znamená to, že dostanem za svoju službu poradenstva 105€. Necháme to už na ľudí, nech si sami vyhodnotia, akú službu budú podla nich dostávať od poradcu, ktorému zaplatia dokopy za jeho poradenstvo 105€ za 35 rokov, čo je presne 3€ za rok.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 987 times
Been thanked: 1342 times

Re: ETF - FINANCOPEDIA

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Beriete 2% vstup a klientom doživotne účtujete 0,5% p.a. Tým, že majú manažovaný účet, automaticky z neho berie za správu aj EIC.
Podľa výšky spravovaných aktív zvyčajne +0,12% p.a..

Tých 0,5% p.a. + 0,12% p.a. je spolu 0,62% p.a., čo je spolu takmer 10x viac ako si berie za správu samotné ETF (fond): 0,07% p.a.

Ak ste poradca, ktorý má 50% provízie, v systéme MLM sa na klientovi priživujú ďalší ľudia. Kopa ľudí, čo robí zo sprostredkovania parazitický systém v ktorom sú sporitelia ochudobňovaní. Odporúčam Vám zmeniť chlebodarcu, teda SFA na Finportal.

Sporenie cez ETF je plne pasívne, to znamená, že sprostredkovateľ (ktorý len zakladá účet klientovi a raz ročne sa ho spýta, či je OK ) nemá dôvod parazitovať na klientoch. Manažované účty sú v podstate ilegálne, lebo niet na nich čo manažovať. Agenti nemajú licenciu niečo manažovať a investičné poradenstvo takisto nemôžu vykonávať. Môžu poradiť s výberom ETF, ale nie to čo sa deje: že vidím u klientov pozakladané hlúpe portfólia, v ktorých je kopa neodborne vybratých ETfs v strate. Jediný rozum čo potrebuje agent, je poradiť klientovi tak ako zadarmo tu radíme my: jedno, max. 2 indexové ETFs a do nich sporiť celý život. Ved také ETF USA obsahuje 500 akcií, ETF SVET 2500 akcií. Oproti nejakému podielovému fondu, ktorý ich má dajme tomu 30....

Maximálne môžete starším sporiteľom vysvetliť to, čo robí 2 pilier zo zákona: že pred koncom investičného horizontu môžu znižovať riziko straty pridaním dlhopisového ETFs. Investovanie nie je vaša práca - to sú hypotéky, poistenia a iné. V investovaní ste len sprostredkovateľ. Prosím naštudujte si finančné poradenstvo. Ale vy to viete, lebo skúšky na KT robíte každé 4 roky a preskúšanie zo základov máte 1 x ročne.

Brať priebežné poplatky za správu pri pasívnom investovaní je zo strany sprostredkovateľa podľa môjho názoru obyčajná zlodejina.

Model 40 ročného sporenia po 50 € mesačne je velmi hlúpy príklad. Za ten čas stúpnu reálne príjmy násobne a takisto inflácia znehodnotí peniaze zhruba 3-4 násobne. takže páni, ked vás učia, že ani za poistenie neplatíte rovnakú čiastku 40 rokov, ale indexujete, tak to platí i v investovaní.

Za založenia účtu si náš AviceN berie 1%, min. 300 € a každý slušný klient po čase navýši cieľovú sumu. Takže ako čas plynie môže klient vložiť desiatky až stovky tisíc €. Avice bude mať z toho vždy 1% hoci to najprácnejšie už spravil - účet je založený. Vy zoberiete zo 100 000 € vstup 2%, čo je 2000 €, tak ľuďom vysvetlíte, akú pridanú hodnotu v svojej práci vidíte, že okrem toho chcete klienta okrádať ešte o 620 € každý rok !

Celý rozdiel medzi tým, že človek investuje sám pri 0% p.a. a tým, že je to cez EIC je len v tom, že potrebuje mať založený účet.
EIC je výhodné práve v tom, že umožňuje cieľový alebo investičný účet s 0% p.a. a vklady cez trvalý príkaz, alebo prevodom.
Sprostredkovatelia to zneužívajú a celý zmysel investovania, ktorý je VÝNOSNÝ práve kvôli 0% p.a. a pasívnemu prístupu dehonestujú na nevýnosný.
Paradox, ktorý tu funguje len kvôli tomu, že niekto chce mať s ľudí rovnaký príjem ako majú banky a inštitúcie.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 2795
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 47 times
Been thanked: 100 times

Re: ETF - FINANCOPEDIA

Príspevok od používateľa Rokosák »

Vela sa pise o financnej gramotnosti. Podla mna gramotnost nezarucuje uspech. Takisto ako ked poznas gramatiku, hoci aj dokonalo, to neznamena, ze pises ako Kukucin ci Hemingway.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
Financopedia
Príspevky: 2
Dátum registrácie: St 25 10, 2023 4:27 pm

Re: ETF - FINANCOPEDIA

Príspevok od používateľa Financopedia »

Radi by sme na záver poupravili čísla, pretože ste to opäť napísali tak, ako Vám to vyhovovalo.

Tých 0,07% ročne má iba jeden jediný fond. Sami dobre viete, že tie svetové ETFka majú cez 0,2% ročne, ale chápeme, že Vám pasuje povedať najnižšie možné číslo, aby to opäť vyzeralo bombasticky.

S tým 35-ročných horizontom ste prišli Vy na Vašich porovnaniach. Práve preto nastavujeme klientom investovanie na maximálne 20 rokov, pretože už len pred 10 rokmi tu žiadne ETF fondy na Slovensku neboli a my, Vy ani nikto iný nevie, čo bude najvhodnejší nástroj na investovanie o 10,20,30 rokov..

Radi by sme poukázali aj na tú jednorazovú investíciu 100 000€, z ktorej máme každý rok 500€. Drvivá väčšina klientov investuje pravidelne, čo znamená, že keď tam pri 100€ke mesačne (najčastejšia voľba) vloží klient za prvý rok 1 200€, tak pri 0,5% ročne priebežnom poplatku sa mu v prvý rok strhne z 1 200€ len 6€, nie žiadnych 620€.

V konečnom dôsledku však chápeme, že 1% vstupák a nič ďalej je úplne adekvátne, ak klientovi vyberiete len jeden fond (o ktorom si prečíta na každom fóre) a raz ročne mu napíšete mail či je “ok”. Bola by od Vás zlodejina pýtať si od neho za takú službu viac.

Keďže Vaša reakcia bola opäť útočná, plná rôznych polofaktov až to prechádzalo do agresívnej kampane Finportalu, chceli sme len tieto tvrdenia opäť vrátiť na pravú mieru a týmto považujeme túto debatu za ukončenú.

Príjemný deň.
JanH
Gold Member **
Príspevky: 482
Dátum registrácie: Ne 06 02, 2022 6:31 am
Has thanked: 124 times
Been thanked: 167 times

Re: ETF - FINANCOPEDIA

Príspevok od používateľa JanH »

@financopedia.
Odvolávate sa na polofakty v percentách a nezrovnalosti s nimi. Môžem sa teda spýtať, kde na stránke máte investičné stratégie, cenník alebo nejaký poplatkový vzorec, aby sme to dali na pravú mieru? Taktiež Vaše posledné vyjadrenie naznačuje, že práve Váš aktívny prístup poráža benchmark ak som to teda dobre pochopil. Sú k tomu nejaké dôkazy/výsledky?
https://www.financopedia.sk/
Nikde som to totiž nevedel dohľadať pod “služby” -> “investovanie”.
Pokiaľ to nie je súčasťou Vášho webu môžete to postnúť sem.
Ďakujem za odpoveď.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 987 times
Been thanked: 1342 times

Re: ETF - FINANCOPEDIA

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Financopedia napísal: Št 09 11, 2023 3:50 pm Radi by sme na záver poupravili čísla, pretože ste to opäť napísali tak, ako Vám to vyhovovalo.

Tých 0,07% ročne má iba jeden jediný fond. Sami dobre viete, že tie svetové ETFka majú cez 0,2% ročne, ale chápeme, že Vám pasuje povedať najnižšie možné číslo, aby to opäť vyzeralo bombasticky.
Vidím, že máte nedostatky v nákladovosti fondov. Ale to, že klientom účtujete 10 až 20x viac ako samotné fondy vám nevadí. :roll:

Absolútnym základom investovania do akcií je ETF na S&P 500 (ETF USA ), ktoré je najvhodnejšie pre väčšinu ľudí.
ETF USA je základom aj v našej hitparáde, kde môžete vidieť, že takmer žiadny aktívne spravovaný podielový fond ho nedokáže prekonať.

Sami to píšete na vašej stránke:

Prečo investovať?
Za všetko hovoria čísla. Napríklad najznámejší akciový index S&P 500 má priemerné historické zhodnotenie na úrovni 10% ročne. Ak by ste cez Financopediu investovali do S&P 500 každý mesiac 100 eur po dobu 20 rokov, s rovnakým priemerným zhodnotením by ste mali na konci investovania nasporených 68 282 eur po odpočítaní poplatkov.


Najstaršie ETF USA je SPDR S&P 500 ETF. Ročný poplatok za správu je 0,03% p.a., čo je 24x menej ako účtuje klientom Financopedia.
Druhé najlacnejšie ETF USA je Invesco S&P 500 UCITS ETF, ktoré stojí 0,05% p.a.,teda 15x menej ako účtuje Financopedia.
Ostatné ETF USA , kde patria iShares, Lyxor a Vanguard, účtujú 0,07% p.a, teda 10 x menej ako Financopedia .

Vybral som teda to najdrahšie ETF z najpopulárnejšieho základu.
Ostatné ETFs ako Nasdaq, alebo ETF SVET stoja okolo 0,2% p.a., čo je však stále 3,7 x menej ako 0,74% p.a. cez Financopediu.

Aj ja som poupravil vaších 0,5% p.a. na 0,74% p.a. Pretože Umbrella pod ktorou fungujete má zhruba 10 x menej v správe ako Finportal .
Takže pri manažovanom účte si EIC neúčtuje 0,12% p.a., ale 0,20% + dph, čo je navyše 0,24% p.a.

Ten Finportal nepromujem. Je mi jedno pre koho agenti pracujú. Len ste ma šokovali, že agent dostane 50% zo vstupu.
Vykorisťovaný agent je nútený vykorisťovať klienta....Takto poplatky stúpajú... Ľudia sú dojná krava.

Financopedia napísal: Št 09 11, 2023 3:50 pm S tým 35-ročných horizontom ste prišli Vy na Vašich porovnaniach. Práve preto nastavujeme klientom investovanie na maximálne 20 rokov, pretože už len pred 10 rokmi tu žiadne ETF fondy na Slovensku neboli a my, Vy ani nikto iný nevie, čo bude najvhodnejší nástroj na investovanie o 10,20,30 rokov..
Nikde nepíšem, že klient by si mal rovno predplatiť 35 rokov.
Nech si predplatí minimum, tak aby to bolo pre neho najefektívnejšie.
V našom prípade je to pri 1% vstupe cieľová suma 30 000 € a poplatok 300 €.
Vo vašom prípade by to malo byť 2%, teda 600 € alebo menej ak máte stanovené minimum ( napr. 300 € na cieľovú sumu 15 000 € )

To že pred 10 rokmi ETFs na Slovensku neboli, nie je pravda. To len Vás agentov nezaškolili, lebo EIC ich nemalo v ponuke.
Predávali ste Investičné životné poistenia a podielové fondy. Inštitúcie nechceli, aby ľudia investovali cez lacné a výnosné ETFs.
Boom nastal až keď prišiel Finax a ponúkol ETFs verejnosti.

Pre Vaše vedomosti: index S&P 500 existuje od 1957, teda 66 rokov. Najstaršie ETF USA je SPDR S&P 500 ETF, ktoré existuje 30 rokov.
Žiadny vhodnejší nástroj na investovanie na Slovensku nebude, pretože index je len súbor akcií a ETF je len fond, ktorý do toho súboru akcií investuje.

Záver: akciové indexy sú tu od nepameti a keďže ide len o výber najlepších akcií z trhu, budú tu naveky.
Lepší nástroj ako ETF proste neexistuje. Sú to fondy, tie tu vždy boli a budú.

Čoho však by ste sa mali báť je fakt, že existuje stále viac a viac možností kedy ľudia môžu investovať úplne bez poplatkov, teda ZADARMO.
To tu pred 5 rokmi nebolo.

Členovia nášho portálu to vedia a investujú úplne zadarmo cez Trade Republic, XTB, DeGiro a pod. Alebo takmer zadarmo cez iných brokerov a fintech platformy. V každom prípade, agenti – sprostredkovatelia by sa mali báť práve tohto faktu, pretože 0% p.a. pri investovaní sa stáva absolútnym štandardom. Taká je doba.

Čo Financopedia prináša klientom za 2% vstup a 0,74% p.a., ked dnes hocikto môže sám sporiť do ETFs cez SLSP pri 0,6% p.a. alebo cez Portu za 0,45% p.a.?

Toto je moja otázka na ktorú mi odpovedzte. K ostatnému sa vyjadrím neskôr.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
hifron
Silver Member *
Príspevky: 272
Dátum registrácie: Ut 01 03, 2022 1:40 pm
Has thanked: 4 times
Been thanked: 7 times

Re: ETF - FINANCOPEDIA

Príspevok od používateľa hifron »

Ja mám aj názor, že ak dôchodkové fondy investovali napríklad do MSCI indexov a tie šialenie išli hore za posledných 10 rokov, nemôžu ísť aj opačne, možno nie nastálo, ale exponenciálny rast je obvyklý?
rmaly
Guru Member ****
Príspevky: 1421
Dátum registrácie: St 21 04, 2010 12:53 pm
Has thanked: 749 times
Been thanked: 81 times

Re: ETF - FINANCOPEDIA

Príspevok od používateľa rmaly »

hifron napísal: Pi 10 11, 2023 7:48 am Ja mám aj názor, že ak dôchodkové fondy investovali napríklad do MSCI indexov a tie šialenie išli hore za posledných 10 rokov, nemôžu ísť aj opačne, možno nie nastálo, ale exponenciálny rast je obvyklý?
a ved mozu... ale zaklad je, ze jedine, co je vzdy iste su poplatky... takze tie je potrebne mat co najnizsie :) :)
al MSCI world nakupim za 0.5% alebo 1% alebo 2%, tak hore / dole pojde rovnako, akurat este pridem teoreticky o rozdiel medzi 2% a 0.5% (cisla som vycucal z prsta)...
Slovan_sk
Platinum Member ***
Príspevky: 651
Dátum registrácie: Ut 13 05, 2014 12:12 pm
Has thanked: 66 times
Been thanked: 79 times

Re: ETF - FINANCOPEDIA

Príspevok od používateľa Slovan_sk »

Mne sa paci ako kazda obdobna osoba pride obhajit svoju poplatkovu strukturu a narazi na naseho zonglera , ten ich sfukne a je hotovo diskusia konci po tretom prispevku ,😁
polovnik
Silver Member *
Príspevky: 172
Dátum registrácie: Ne 22 02, 2009 6:00 pm
Has thanked: 50 times
Been thanked: 5 times

Re: ETF - FINANCOPEDIA

Príspevok od používateľa polovnik »

Slovan_sk napísal: Pi 10 11, 2023 4:35 pm Mne sa paci ako kazda obdobna osoba pride obhajit svoju poplatkovu strukturu a narazi na naseho zonglera , ten ich sfukne a je hotovo diskusia konci po tretom prispevku ,😁
kua chlapi vy to nechapete Slovensko je specificky trh !!!
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 987 times
Been thanked: 1342 times

Re: ETF - FINANCOPEDIA

Príspevok od používateľa JUGGLER »

JUGGLER napísal: Pi 10 11, 2023 1:02 amK ostatnému sa vyjadrím neskôr.
Poďme na to.
Financopedia napísal: Št 09 11, 2023 3:50 pm Vy ani nikto iný nevie, čo bude najvhodnejší nástroj na investovanie o 10,20,30 rokov..
Páni poradcovia. Zopakujme si základ investičnej gramotnosti.

Investovanie do akcií je investovanie do podnikania.

Na rozdiel od skutočného podnikania, ktoré nezvládne každý, investovanie do akcií je príležitosť profitovať z najlepšieho svetového podnikania.
Kapitálové trhy vznikli preto, aby investori a široká verejnosť mali možnosť podieľať sa na podnikaní.
Firmy získavajú kapitál a investori profitujú na výnose.
Toto funguje dlhú dobu. Je to základ kapitalizmu. Podnikanie vytvára hodnoty a svet na tom bohatne.

Nič nemá potenciál vyššieho dlhodobého zhodnotenia ako investovanie do akcií.

Indexové ETF je FOND, ktorý za klienta investuje do 500 akcií indexu S&P 500, alebo do 2500 akcií MSCI WORLD, prípadne 100 akcií Nasdaqu100, proste do príslušného indexu.

Ten akciový index, predovšetkým index S&P 500 je veľmi múdro spravovaný expertmi Standard and Poor's.
Ide v podstate o aktívne spravovaný index. Firmy v indexe sa menia.
Tým, že ETF (teda fond ) kopíruje investície v indexe, samotná investícia do ETF je plne pasívna. Nevyžaduje si teda žiadne manažovanie, žiadnu správu.

Ubezpečujem Vás, že za 23 rokov mojej praxe som nevidel výnosnejšiu investíciu vhodnú pre bežného človeka.
Ak by som sa mýlil, prečítajte si, čo odporúča najlepší investor sveta Warren Buffett – je to napísané v mojom podpise dole.

Financopedia napísal: Št 09 11, 2023 3:50 pm Radi by sme poukázali aj na tú jednorazovú investíciu 100 000€, z ktorej máme každý rok 500€. Drvivá väčšina klientov investuje pravidelne, čo znamená, že keď pri 100€ke mesačne (najčastejšia voľba) vloží klient za prvý rok 1 200€, tak pri 0,5% ročne priebežnom poplatku sa mu v prvý rok strhne z 1 200€ len 6€, nie žiadnych 620€.
Stále pozeráte na seba. Na svoju kapsu. Teda správate sa ako inštitúcia, banka, alebo fond, ktorý klientov berie ako zdroj príjmov.
Počítate len s tým koľko peňazí z klienta dostanete.

Ja vám teda napíšem ako to funguje a prečo vy, ak sa považujete za odborníkov, nemôžete klientom radiť investíciu, ktorá je rovnako zapoplatkovaná ako cez inštitúcie:

Banky, poisťovne a fondy lákajú ľudí na každú formu investície.
Bohatých nahovárajú na správu vyššej čiastky a bežných ľudí na malé, ale pravidelné investície.
Jeden človek však žije iba jeden život.
Je dôležité akým spôsobom sa rozhodne sporo-investovať ! Pretože, ked si to nastaví raz, môže to trvať 20, 30, alebo 40 rokov.

Ak investujeme od veku 25 a dokážeme vydržať do veku 65, investičný horizont je 40 rokov.
Buffett patrí medzi najbohatších ľudí na svete preto (cca 120 mld. USD ), lebo investovať začal vo veku 14 a neprestal ani vo veku 93.
Takže jeho investovanie/bohatnutie trvá takmer 80 rokov !

Povedzme si na rovinu: u mladého človeka závisí jeho dôchodok od nastavenia sporo-investovania.
Ten dôchodok môže trvať aj 20-30 rokov, teda od sporo-investovania môže závisieť aj tretina jeho života.

Pozrime sa do našej Hitparády, kde sú výsledky skutočných podielových fondov od roku 2000. ...teda aj za 23 rokov.
Zamyslime sa nad osudmi ľudí, ktorí tam investovali od začiatku a nad tým, či by sme my sami chceli mať také výsledky:

IAD GLOBAL INDEX fond (EUR): Od založenia 14.2.2001 ,za 22 rokov: +41,61% (+1,6% p.a.).
ETF SVET(EUR) za stejný čas: +232% (+5,5% p.a), ETF USA v USD: +386% (+7,53% p.a.).
V tomto fonde majú ľudia 130 miliónov €.

TAM – Americký akciový fond (EUR) (Tatrabanka): Od založenia 1.12. 2000, za 23 rokov: +115,8% (+3,43% p.a.).
ETF USA (EUR) za rovnaký čas: +301,3% (+6,36% p.a.). V tomto fonde majú ľudia 130 miliónov €.

AMUNDI FUNDS - Pioneer US Equity Research (USD): Od založenia 18.12.2000 ..za 23 rokov: +206% (+5,03% p.a.).
ETF USA za rovnaký čas: +395% (+7,27% p.a.). V tomto majú ľudia 75 mil. €.

365.LIFE - AKCIOVÝ FOND, negarant. dôchodkový fond: od 22.3.2005 do 28.4.2023. Po 18 rokoch výnos +0,66% p.a.. R.I.P.

TAM – Európsky akciový fond (EUR). Skončil v 3/21 po 20 rokoch -39,43% vs. benchmark +93%. R.I.P.

Poradili by sme niekomu niečo také? Iste nie.
Pretože čísla sú jasné: tie fondy nenapĺňajú zmysel investovania. Majú taký slabý výnos, že väčšinou neporazia ani infláciu.

A teraz sa vráťme k tým 6€ ktorými sa tu bagatelizujú priebežné poplatky.

Financopedia sa uchyľuje k výpočtom z úvodnému roku, teda, že zo 100 € x 12 = 1200 € sa klientovi strhne iba 6 €.
Okrem toho, že je to účelové klamstvo, je to iba jedna strana mince.

Ja napíšem o druhej strane mince.

Ľudí nezaujímajú kapsy sprostredkovateľov. Veria im a oni to zneužívajú.
Vstupný poplatok je 2%, teda 24 € za prvý rok a priebežný poplatok je presne 8,9 €, teda nie 6 €. (nie 0,5% p.a. ale 0,74% p.a.)

Teraz počítajme ďalej, ja to budem nahadzovať do investičnej kalkulačky:

Za 10 rokov bude na účte o 1500 € menej ako by bolo bez poplatkov.
Nie je dôležité, či z tej straty 1500 € agent zarobil 500 € alebo 1000 €...
Sú to zbytočne vyhodené peniaze. Pretože agent nerobí nič. Len založil účet.

Ak po 10 rokoch klient zdvojnásobí mesačnú splátku, efekt poplatkov, teda strata narastie na -7 750 €.

Ak znova zdvojnásobí vklady, po 10 rokoch stratí ďalších 27 000 a po 30 rokoch skončí na sume 286 600 €.

Môže ísť do dôchodku, pričom efekt poplatkov ho pripravil o 1500 + 7750 + 27 000 = 36 250 €.
Či sprostredkovateľ zarobil 10 000 €, alebo 20 000 € to vieme vypočítať (máme na to kalkulačku ), ale nás to nezaujíma.
Nás zaujíma fakt, že človek urobí jedno investičné rozhodnutie a z toho mu vyplývajú 2 rôzne potenciálne výsledky:

1. Investovanie cez Financopediu prinesie výsledok 286 600 €
2. Investovanie cez 1% vstup a 0% p.a. prinesie 334 817 € ( to je o +16,8% viac )

Rozdiel je 48 217 € ! Zbytočne vyhodených, pretože ,,poradca,, mal viac rozumu pre seba ako pre klienta !

Takže ak Financopedia ľuďom vysvetluje, že prvý rok bude provízia len 6 € za správu...
ja vravím, že po 30 rokoch to bude 1680 € na vstupe (2% z vkladov ) a 0,74% p.a. bude 2120 € ročne !

Takže to je tá druhá strana mince, ktorú samozrejme klienti/ľudia nedomyslia.
Ale Financopedia o nej vie, lebo si na klientoch buduje pasívny príjem. Ten je spočiatku malý, ale raz bude veľký, ked tam budú väčšie peniaze.

Z tej druhej strany mince profitujú banky, poisťovne a inštitúcie.
Ich vrecka napĺňajú poplatky, ktoré sú spočiatku nenápadné, ale po rokoch pri vyšších sumách tvoria tisíce.


Slováci majú v podielových fondoch okolo 12 miliárd €.
Pri poplatku 1% p.a. im z účtov odchádza ročne 120 miliónov.

Teraz sa pozrime na zlatý klinec analýzy, keby som sa rozhodol ponechať peniaze na účte EIC ešte 10 rokov, teda do veku 65 rokov.
Neplatil by som už žiadny vstupný poplatok, lebo by som už nevkladal ďalšie peniaze. Účtoval by sa mi len priebežný poplatok:

1. Na manažovanom účte cez Financopediu by som nechal na účte 286 600 € výsledok po 10 rokoch by bol 718 000 €.
Priebežné poplatky by ma pripravili o 56 000 €

2. Na cieľovom účte č. 2 by som ponechal 334 817 € pri 0% p.a. a výsledok by bol 904 550 €.
To je viac o +186 550 €, teda +26%.

Toto je výsledok priebežných poplatkov.

Prepočítavam to pre model 20 000 € vklad a mesačne 200 € po dobu 35 rokov.

EIC cieľový účet, 1% vstup a 0% p.a. : 1 381 647 €
Efekt poplatkov: 36 781 (-2,6%)
.
EIC 1% vstup a 200 mesačne 35R.png
.
.

FINANCOPEDIA (EIC manaž.), 2% vstup + 0,74% p.a.: 1 109 520 €
Efekt poplatkov: 308 909 (-21,8% )
.
Financopedia 2% + 0,74% p.a..png
.
.

Porovnajme si nákladovosť z hľadiska poplatkov:

Pri EIC cieľovom účte zaplatím za celý život 1040 € (1% z vkladov 104 000 ).
Na konci mám 1 381 647 €

Pri Financopedii zaplatím 2% z vkladov, čo je 2080 € a na konci mám 1 109 520 €.

Efekt vstupného poplatku 1% ma v konečnom dôsledku ochudobní o 2,6% (37 000 € ),
Efekt vstupného poplatku 2% ma ochudobní o 5% ( 70 000 €).
Efekt priebežného poplatku 0,74% ma však ochudobní o 282 600 € čo je takmer 20% !!!

:idea: Upozorňujem, že ten efekt poplatkov v % , čo uvádzam je nižší ako by som mal.

Pretože uvádzam % o ktoré je výsledok menší ako by bol bez poplatkov.
Príklad: ak je môj výsledok 50 000 a bez poplatkov by bol 100 000, efekt poplatkov je -50%.

Ale v realite strácam kvôli poplatkom oveľa viac. Pretože bez nich by som mal o +100% viac!
Ak by som totiž mal miesto 50 000 až 100 000 € , môj výnos by bol vyšší o +100% !!!

TU je môj stály príspevok prečo sú priebežné poplatky zabijákom investovania do ETF.

Citujem:
JUGGLER napísal: Pi 25 11, 2022 9:05 pm
Priebežné poplatky sú skutočný diabolský nástroj, ktorý má kľúčový vplyv.
Majú rôzne názvy ako poplatok za správu, za manažovanie. Ich podstatou je, že sa účtujú každý rok a z celej sumy na účte.

Spoznáte ich podľa toho, že je pri nich skratka p.a. teda per annum ( po latinsky ročne ).
Ak máte na účte 100 000 a zaplatíte 1% p.a. poplatok je -1000. Diabol je v tom, že poplatok sa opakuje každý rok.
Ak vám na účte pribudne výnos 10 000 zaplatíte 1% z výnosu, ale aj z pôvodných 100 000, teda poplatok 1100.

Rozdiel medzi vstupným poplatkom a priebežným je priepastný. Prejaví sa v čase.
Krivka výnosov je exponenciálna - vďaka zloženému úročeniu sa výnosy nabaľujú ako snehová guľa.

Ak klient investuje spolu 100 000, jednorazový poplatok je -1000 a to je všetko čo za celý život zaplatí.
Ak sa tých 100 000 zhodnotí na 1 000 000, priebežný poplatok je -10 000 a opakuje sa každý rok.

Priebežný poplatok vyjadrený v % je stále ten istý, ale vyjadrený v peniazoch neustále rastie.
Preto inštitúcie milujú, že ľudia investujú do fondov a poplatky si nevšímajú.
Majú z toho neustály opakovaný a neustále rastúci príjem, pričom celé riziko straty nesie klient.
Poďme ďalej.
Financopedia napísal: Št 09 11, 2023 3:50 pm V konečnom dôsledku však chápeme, že 1% vstupák a nič ďalej je úplne adekvátne, ak klientovi vyberiete len jeden fond (o ktorom si prečíta na každom fóre) a raz ročne mu napíšete mail či je “ok”. Bola by od Vás zlodejina pýtať si od neho za takú službu viac.
Som rád, že pri investovaní do jedného ETF je podľa Financopedie ZLODEJINA účtovať viac ako 1% vstup. :potlesk:
Ja totiž nepovažujem za zlodejinu ani vstupák 2 alebo 3%. Pretože ide o jednorazový poplatok.
Zmysel investovania do ETF vidím v nízkej nákladovosti.

Financopedia naznačuje, že ich priebežný poplatok je o niečom inom. Že robia niečo viac. Že nevyberajú len jeden fond.
To by som rád videl čo robia , keďže na stránke majú napísané:

Ak by ste cez Financopediu investovali do S&P 500 každý mesiac 100 eur po dobu 20 rokov, s rovnakým priemerným zhodnotením by ste mali na konci investovania nasporených 68 282 eur po odpočítaní poplatkov.

Z uvedeného textu jasne vyplýva, že aj pri jednoduchej investícii cez S&P 500 účtujú 2% + priebežný poplatok. Teda to, čo označili ako zlodejinu. :idea:

Jediná možnosť čo ostáva je priznať, že klientom zostavujú portfólia z ETFs, teda že im ,,akože niečo aktívne manažújú.

K tomu môžem povedať toľko, že z mojích skúsenosti vyplýva, že agenti ľuďom znižujú výnos dvomi spôsobmi.
Prvý je cez poplatky. Druhý cez málo výnosné mixy rôznych ETFs.

Agenti chcú robiť dojem, že niečo manažujú, tak vymýšlajú celé portfólia ETFs. Naposledy som videl mix, kde dominovalo čínske ETF v strate -80%.
Analýzy, ktoré som robil u rôznych sprostredkovateľov preukazovali veľké zaostávanie vo výnosoch oproti single ETF benchmarku.

Bolo by fajn, keby FP obhájila nejakú pridanú hodnotu. Tipujem, že radšej pomlčia.
Ubezpečujem, že moje názory sú založené na skutočných analýzach, nie na polofaktoch.
Nestretol som v živote jediného sporo-investora, ktorý by na manažovanom účte prekonával výnos single ETF.
Naopak: vizitka súčasného stavu investovania cez agentov je, že viac ako 95% klientov má oveľa nižšie výnosy ako cez single ETF.
Je to katastrofa.
Financopedia napísal: Št 09 11, 2023 3:50 pm Keďže Vaša reakcia bola opäť útočná, plná rôznych polofaktov, chceli sme len tieto tvrdenia opäť vrátiť na pravú mieru a týmto považujeme túto debatu za ukončenú.
Ja neútočím, ale bránim jednoduchých investorov.
Na portáli ako-investovať hľadáme pre bežných ľudí len najlepšie spôsoby ako investovať. Všetko podkladáme faktami a číslami.
Treba argumentovať číslami. Najlepšia obrana je vyvrátiť veci číslami.

Teraz analyzujem konkrétny príklad zo stránky Financopedie, aby ľudia pochopili, ako sú zavádzaní tvrdením, že ich poplatky sú nízke :
Ak by ste cez Financopediu investovali do S&P 500 každý mesiac 100 eur po dobu 20 rokov, s rovnakým priemerným zhodnotením by ste mali na konci investovania nasporených 68 282 eur po odpočítaní poplatkov.
Takže klient Financopedie má po 20 rokov platenia 100 € mesačne nasporených 68 282 €.

Otázka: Koľko by mal keby investoval so vstupom 1% a 0% p.a.?
Odpoveď: 74 658 € ( o 9,3% viac, konkrétne 6 376 € )

Otázka: koľko platí klient poplatkov v danom čase?
Odpoveď: 0,74% p.a. čo je pri danej sume 505 € za rok.
Koľko je to mesačne? Odpoveď: Je to 42 € mesačne !

Záver: Klient sporí po 100€ mesačne, ale priebežný poplatok je 42€ mesačne !

Toto je diabolská tvár nenápadných priebežných poplatkov !

Otázka: Koľko by som mal, ak by som sporil cez Financopediu ďalších 20 rokov?
Odpoveď: 500 615 pričom 2% vstup = 480 €

Otázka: Koľko by som mal, ak budem sporiť pri 0% p.a ďalších 20 rokov?
Odpoveď: 575 791 € pričom 1% vstup = 240 €

Záver. Rozdiel je -75 176 € ( 15% ). Toľko zobral za 10 rokov priebežný poplatok 0,74% p.a. !

Otázka: aký bude môj priebežný poplatok za ten štyridsiaty rok?
Odpoveď: 0,74% p.a. zo sumy 500 615 € = 3704 € , čo je 308 € mesačne !.

Po 40 rokoch tu máme absurdnú situáciu:
Klient sporí po 100 € mesačne, ale z účtu mu strhávajú 308 € mesačne !

FEES NEVER SLEEPS!

Toto je diabolská tvár priebežných poplatkov, ktoré podľa Financopedie by si nemal klient všímať, lebo:
Financopedia napísal: Št 09 11, 2023 3:50 pm Drvivá väčšina klientov investuje pravidelne, čo znamená, že pri 100€ke mesačne (najčastejšia voľba) vloží klient za prvý rok 1 200€, tak pri 0,5% ročne priebežnom poplatku sa mu v prvý rok strhne len 6€
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
hifron
Silver Member *
Príspevky: 272
Dátum registrácie: Ut 01 03, 2022 1:40 pm
Has thanked: 4 times
Been thanked: 7 times

Re: ETF - FINANCOPEDIA

Príspevok od používateľa hifron »

Lenže problém je, že pod milión eur v USA je dôchodok nedostižné slovo... A to ešte navyše sa musí pridať aj drahé zdravotníctvo a niekedy aj zostávajúce splátky za školy(teda popri ďalších úveroch)...
Pavol Chmela
Active Member
Príspevky: 86
Dátum registrácie: So 15 10, 2022 2:31 pm
Has thanked: 7 times
Been thanked: 10 times

Re: ETF - FINANCOPEDIA

Príspevok od používateľa Pavol Chmela »

Pekná práca na IG financopedia. Je treba osvetu, nám členom na tomto fóre príde všetko easy ale skoro na týždennej báze tu je príspevok kedy si nováčik, preštuduje pár vlákien, nejaké články, založí účet a aj tak ešte ide konzultovať sem detaily do príspevku. Možno je tu aj vďaka vám. A ten čo sem napíše je z veľmi malej skupiny populácie. Keďže váš IG je populárny je to pecka a máte dosah. Váš biznis nepoznám takže nesúdim. Veľa ľudí a investorov treba teraz podržať a motivovať, keď je ekonomická situácia na ľudí tak trochu zlá takže držím palce, aby ste to otočili na čo najväčšiu príležitosť.
Juraj B.
Príspevky: 3
Dátum registrácie: Ne 12 11, 2023 10:18 pm

Re: ETF - FINANCOPEDIA

Príspevok od používateľa Juraj B. »

Dobrý večer,

dávnejšie som narazil na toto fórum a teda som aj konfrontoval môjho f.sprostredkovateľa - spoločnosť Financopedia aby mi bližšie vysvetlil o čo sa tu hlavný komentátor snaží. Mal som viacmenej predstavu, o čo tu ide ale chcel som počut aj ich názor.

Môj názor, keď som to pred pár týždňami čítal bol asi taký že ak by sebaukájanie, prekrúcanie a miešanie informácii malo dostať nejakú podobu, nemalo by to inú ako komentáre hlavného moderátora.

Z čoho som naozaj znechutený je reagovanie na konštruktívnu reakciu financopedie tým, že každú jednu vetu pán moderátor otočil o 180 stupňov.

Financopedia v jednej z reakcií vysvetľuje situáciu, že ak by nejaký sprostredkovateľ pracoval za 50% z plnej provízie dostal by 150€ za službu. Nato moderátor reaguje reklamou na sprostredkovateľa Finportal aby teda financopedia prešla k inému chlebodarcu. Tu niekde som si povedal, že táto reakcia nebude mať asi konca kraja a že skôr pôjde o zaujatý pohľad.
Čas ukázal že to tak naozaj je.

Po agresívnej reakcií, prišla ďaľsia s ešte väčším nasadením ega do hlavnej úlohy.

Komentovať matematické výpočty level populizmus SMER Socialna demokracia tu určite nebudem lebo každý kto má základné znalosti internetu si vie na webe nájsť kalkulačku zloženého úročenia.

Aby som ako klient ktorý má skúsenosť s rôznymi finančnými poradcami na Slovensku uviedol veci na pravú mieru.

Financopedia ma ojedinelý prístup ku klientom a preto si myslím že je správne že žiadne informácie na webe nenájdete, všetko potrebné sa dozviete na bezplatnej konzultácií o ktorú musíte vy sám požiadať.
Vyskúšajte - konfrontujte ich.
Na rozdiel od zvyšku Slovenska sú neni odkázaní od otravovania klientov, pýtania odporúčaní a kontaktov ako som v minulosti bol žiadaný nie jeden krát.

Zhrniem moju skúsenosť do stručného príbehu.
Kedže som mal záujem preniesť si moje investície z katastrofálneho podielového fondu ktorý mi môj starý finančný sprostredkovateľ za 5% vstupný poplatok nastavil požiadal som ich o analýzu a porovnanie mojej aktuálne investície s ich možnosťami.
Počas konzultácie mi bolo vysvetlené že pokiaľ mám čas a vedomosti, je z pohľadu poplatkov ideálne riešenie pre mňa investovať sám ,, na vlastnú päsť. Samozrejme na také niečo nemám čas ani nervy, takže som bol veľmi rád že môžem investovať cez niekoho, kto síce účtuje poplatky ale o všetkých viem, a zároveň viem čo za ne dostanem.
Následne mi bol vysvetlený vplyv poplatkov na moju investíciu tzv 50€ mesačne s priebežným poplatkom / 50€ bez poplatku.
Iba okrajovo spomeniem, tým že som platil 600€ vstupný poplatok u predchádzajúceho sprostredkovateľa mi financopedia vstupný poplatok neúčtovala. Ak by som mal citovať mojho aktuálneho finančáka ,, nepríde mi fér aby ste za rovnaké peniaze platili znova vstupný poplatok,, Takže len toľko k ,,faktom,, pána moderátora.
Na okraj spomeniem že som dnes klientom vyše roka a z pohľadu servisu o klienta som nadmieru spokojný.
Informovanosť o stave mojho portfólia, čo sa deje na trhu, poklesy na trhu atď. Pracujem v gastro biznise a ak by som takýto servis dostal v každej prevádzke kam prídem, na Slovensku by bol krásny život.

Nechcem tu viac prispievať do tejto nezmyselnej debaty,pretože možno výpočty sú podložené kalkulačkou zloženého úročenia ale fakty z kuchyne Financopedia sú na míle zdialené tomu čo tu pán moderátor opisuje.
Myslím že na konci dňa robí perfektnú reklamu výbornému sprostredkovateľovi od ktorého by sa prístup ku klientom mala učit väčšina z oboru.
Držím palce všetkým z Financopedie aj ich hejterom, robíte to dobre a dôkazom toho je aj táto diskusia.

Martin
tomáš virdzek
Guru Member ****
Príspevky: 2218
Dátum registrácie: Po 02 03, 2009 2:17 pm
Has thanked: 627 times
Been thanked: 369 times

Re: ETF - FINANCOPEDIA

Príspevok od používateľa tomáš virdzek »

Juraj B. napísal: Ne 12 11, 2023 11:27 pm Dobrý večer,

dávnejšie som narazil na toto fórum a teda som aj konfrontoval môjho f.sprostredkovateľa - spoločnosť Financopedia aby mi bližšie vysvetlil o čo sa tu hlavný komentátor snaží. Mal som viacmenej predstavu, o čo tu ide ale chcel som počut aj ich názor.

Môj názor, keď som to pred pár týždňami čítal bol asi taký že ak by sebaukájanie, prekrúcanie a miešanie informácii malo dostať nejakú podobu, nemalo by to inú ako komentáre hlavného moderátora.

Z čoho som naozaj znechutený je reagovanie na konštruktívnu reakciu financopedie tým, že každú jednu vetu pán moderátor otočil o 180 stupňov.

Financopedia v jednej z reakcií vysvetľuje situáciu, že ak by nejaký sprostredkovateľ pracoval za 50% z plnej provízie dostal by 150€ za službu. Nato moderátor reaguje reklamou na sprostredkovateľa Finportal aby teda financopedia prešla k inému chlebodarcu. Tu niekde som si povedal, že táto reakcia nebude mať asi konca kraja a že skôr pôjde o zaujatý pohľad.
Čas ukázal že to tak naozaj je.

Po agresívnej reakcií, prišla ďaľsia s ešte väčším nasadením ega do hlavnej úlohy.

Komentovať matematické výpočty level populizmus SMER Socialna demokracia tu určite nebudem lebo každý kto má základné znalosti internetu si vie na webe nájsť kalkulačku zloženého úročenia.

Aby som ako klient ktorý má skúsenosť s rôznymi finančnými poradcami na Slovensku uviedol veci na pravú mieru.

Financopedia ma ojedinelý prístup ku klientom a preto si myslím že je správne že žiadne informácie na webe nenájdete, všetko potrebné sa dozviete na bezplatnej konzultácií o ktorú musíte vy sám požiadať.
Vyskúšajte - konfrontujte ich.
Na rozdiel od zvyšku Slovenska sú neni odkázaní od otravovania klientov, pýtania odporúčaní a kontaktov ako som v minulosti bol žiadaný nie jeden krát.

Zhrniem moju skúsenosť do stručného príbehu.
Kedže som mal záujem preniesť si moje investície z katastrofálneho podielového fondu ktorý mi môj starý finančný sprostredkovateľ za 5% vstupný poplatok nastavil požiadal som ich o analýzu a porovnanie mojej aktuálne investície s ich možnosťami.
Počas konzultácie mi bolo vysvetlené že pokiaľ mám čas a vedomosti, je z pohľadu poplatkov ideálne riešenie pre mňa investovať sám ,, na vlastnú päsť. Samozrejme na také niečo nemám čas ani nervy, takže som bol veľmi rád že môžem investovať cez niekoho, kto síce účtuje poplatky ale o všetkých viem, a zároveň viem čo za ne dostanem.
Následne mi bol vysvetlený vplyv poplatkov na moju investíciu tzv 50€ mesačne s priebežným poplatkom / 50€ bez poplatku.
Iba okrajovo spomeniem, tým že som platil 600€ vstupný poplatok u predchádzajúceho sprostredkovateľa mi financopedia vstupný poplatok neúčtovala. Ak by som mal citovať mojho aktuálneho finančáka ,, nepríde mi fér aby ste za rovnaké peniaze platili znova vstupný poplatok,, Takže len toľko k ,,faktom,, pána moderátora.
Na okraj spomeniem že som dnes klientom vyše roka a z pohľadu servisu o klienta som nadmieru spokojný.
Informovanosť o stave mojho portfólia, čo sa deje na trhu, poklesy na trhu atď. Pracujem v gastro biznise a ak by som takýto servis dostal v každej prevádzke kam prídem, na Slovensku by bol krásny život.

Nechcem tu viac prispievať do tejto nezmyselnej debaty,pretože možno výpočty sú podložené kalkulačkou zloženého úročenia ale fakty z kuchyne Financopedia sú na míle zdialené tomu čo tu pán moderátor opisuje.
Myslím že na konci dňa robí perfektnú reklamu výbornému sprostredkovateľovi od ktorého by sa prístup ku klientom mala učit väčšina z oboru.
Držím palce všetkým z Financopedie aj ich hejterom, robíte to dobre a dôkazom toho je aj táto diskusia.

Martin
Vďaka za reakciu, ale popravde sa teraz nevyznám v tom, či Juraj, či Martin :)
Martin7
Guru Member ****
Príspevky: 1360
Dátum registrácie: So 19 03, 2016 11:49 am
Been thanked: 184 times

Re: ETF - FINANCOPEDIA

Príspevok od používateľa Martin7 »

Nemá ten spokojný klient (Juraj či Martin) rovnakú IP-čku ako financopedia?
If you don´t find a way to make money while you sleep, you will work until you die. Warren Buffett
Juraj B.
Príspevky: 3
Dátum registrácie: Ne 12 11, 2023 10:18 pm

Re: ETF - FINANCOPEDIA

Príspevok od používateľa Juraj B. »

Áno, prihlasovacie meno je najdôležitejší prvok celej diskusie
Škoda, že som dole nenapísal Žilina, by sa nikdy neprišlo na tento podvod.
tomáš virdzek
Guru Member ****
Príspevky: 2218
Dátum registrácie: Po 02 03, 2009 2:17 pm
Has thanked: 627 times
Been thanked: 369 times

Re: ETF - FINANCOPEDIA

Príspevok od používateľa tomáš virdzek »

Juraj B. nič v zlom, každopádne neznie celkom solídne a vierohodne prvo-príspevok, ktorý sa udeje pod nejakým nickom s menom, ktoré je celkom iné, ako sa podpisuje pod príspevok. To je celé.

PS: Martin - žiaľ už nemám prístup k týmto dátam, dobrovoľne som sa vzdal svojej "funkcie" admina. Dôvod myslím si poznáš , nemienim tu viac riešiť politické škriepky a kontranázory :)
tomáš virdzek napísal: Ne 08 10, 2023 12:56 am Posielam svoje rozhodnutie aj na "velenie". Ešte dnes nahodím článok a končím. Ako napísal Airmike, tu nejde o nejké social points. Tu už ide aj o zdravie a o rozum.
Juraj B.
Príspevky: 3
Dátum registrácie: Ne 12 11, 2023 10:18 pm

Re: ETF - FINANCOPEDIA

Príspevok od používateľa Juraj B. »

Na tento portál som sa registroval dnes, nakoľko ma zaujala posledná reakcia moderátora,ktorá ako som opísal v prvo-príspevku je agresívna a plná pokrútených informácií.

S dovolením, meno užívateľa a podpis som vybral na lepšiu identifikáciu pre zúčastnených v diskusií.
Mail na registráciu som si špeciálne vytvoril pre túto príležitosť nakoľko webu s dizajnom ako má tento úprimne nedôverujem. Verím, že toto všetko ma nedegraduje a môžem úprimne prejaviť svoj názor v diskusii.

Dobrú noc
Martin7
Guru Member ****
Príspevky: 1360
Dátum registrácie: So 19 03, 2016 11:49 am
Been thanked: 184 times

Re: ETF - FINANCOPEDIA

Príspevok od používateľa Martin7 »

To je škoda Tomáš, ale chápem :(

Juraj alebo Martin: aký dizajn stránky by bol podľa teba dôveryhodný?
PS: Dizajnu nedôverujem ani ja, ale dôverujem overeným informáciam :) .
If you don´t find a way to make money while you sleep, you will work until you die. Warren Buffett
miror
Gold Member **
Príspevky: 496
Dátum registrácie: Ut 06 04, 2021 9:13 pm
Has thanked: 30 times
Been thanked: 141 times

Re: ETF - FINANCOPEDIA

Príspevok od používateľa miror »

Juggler tu ako pri vsetkych popisal a vypocital rozdiel. Ze je zakaznik spokojny, nevypoveda nic o kvalite produktu ale len o tom, ze financopedia vie pekne presvedcit zakaznika, aby bol spokojny. Efekt poplatkov je jasny a ked sa poplatok platit u financopedie musi a niekde inde nemusi, asi je jasne, co je vyhodnejsie a riadne.
Zakaznik len svojim prispevkom ukazal, ze je financne negramotny, ked obhajuje financopediu na zaklade toho, ako milo mu vsetko vysvetlili.
Svoje deti ucim, ze pozor na milych obchodnikov, lebo neslusny Vas neokradne. Okradne Vas slusny, ktoremu naletite, lebo to vie zahrať. Tolko k tomu jednaniu. Pri investovani ide len a len o peniaze a hodnotia sa ine kriteria ako to, ci sa na mna niekto usmieval, ak nie som milionar, co ho za usmev odmeni par tisic eurami jemu do vrecka.

Takze mily spokojny zakaznik, dufam ze budes spokojny aj po par rokoch, ked sa o investovanie zacnes zaujimat viac ako podla pristupu obchodnika, ktory zije z Teba. A mozno Ti je to jedno ale to je uz tvoj problem a Tvoj cas prace, ktory si odovzdal niekomu inemu. Lebo maris svoj zivot aby si zarobil a potom to zahodis na poplatkoch. Tych par hodin mesacne si sa mohol venovat rodine alebo sebe a nemusel zarabat na poplatky financopedii.
Truncus
Silver Member *
Príspevky: 296
Dátum registrácie: Ut 25 04, 2023 10:39 am
Has thanked: 55 times
Been thanked: 63 times

Re: ETF - FINANCOPEDIA

Príspevok od používateľa Truncus »

Juraj B. napísal: Po 13 11, 2023 12:18 am Na tento portál som sa registroval dnes, nakoľko ma zaujala posledná reakcia moderátora,ktorá ako som opísal v prvo-príspevku je agresívna a plná pokrútených informácií.

S dovolením, meno užívateľa a podpis som vybral na lepšiu identifikáciu pre zúčastnených v diskusií.
Mail na registráciu som si špeciálne vytvoril pre túto príležitosť nakoľko webu s dizajnom ako má tento úprimne nedôverujem. Verím, že toto všetko ma nedegraduje a môžem úprimne prejaviť svoj názor v diskusii.

Dobrú noc
Dokáž to, že je pokrútená, ináč sú to len tlachy a lži. Čo nemám rád v dnešnej dobe je hra na emócie a rozne vykrúcačky ako polopravda, dezinformácia, agresia a podobné progresívne sračky. Je len lož a pravda, skutočná pravdivá informácia a klamstvo.
Až nedokážeš, dokazmi ,že máš pravdu, tak ide len o tliachanie a poškodzovanie diskutéra, ktorý dobre vie, čo píše...
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3822
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 125 times
Been thanked: 338 times
Kontaktovať používateľa:

Re: ETF - FINANCOPEDIA

Príspevok od používateľa osamely chodec »

Umenie obchodnika je draho predat lacny produkt,tak aby zakaznik mal dobry pocit. Chlapci z Financopedii to dokazali klobuk dole.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Porozumiet znamená zvyknúť si.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Pavol Chmela
Active Member
Príspevky: 86
Dátum registrácie: So 15 10, 2022 2:31 pm
Has thanked: 7 times
Been thanked: 10 times

Re: ETF - FINANCOPEDIA

Príspevok od používateľa Pavol Chmela »

Moji klienti mi dávajú spätnú väzbu a veľmi pozitívnu ale takýto príspevok na obranu by mi hádam ani mamina nenapísala :D . Respekt
JanH
Gold Member **
Príspevky: 482
Dátum registrácie: Ne 06 02, 2022 6:31 am
Has thanked: 124 times
Been thanked: 167 times

Re: ETF - FINANCOPEDIA

Príspevok od používateľa JanH »

Pavol Chmela napísal: Po 13 11, 2023 8:09 pm Moji klienti mi dávajú spätnú väzbu a veľmi pozitívnu ale takýto príspevok na obranu by mi hádam ani mamina nenapísala :D . Respekt
Pavol, mne toto vlakno pripomenulo scenu z Matrixu :)

Financopedia ponuka svojmu spokojnemu klientovi modru pilulku. Tvrdi, ze ak bude investovat pravidelne po stovke za uvedenych podmienok bude ho to stat tri tisicky na poplatkoch.

Juggler ponuka citatelovi tohto fora cervenu pilulku. Tvrdi, ze ak bude investovat pravidelne po stovke za uvedenych podmienok bude ho to stat tri tisicky na poplatkoch. Zaroven ale dodava, ze prave tieto minute tri tisicky nezarobia dalsich sest tisiciek. Dokopy to robi devat tisic.

Obe pilulky su fajn, lebo na konci investicneho horizontu ti na ucte svieti slusna suma. Ktoru farbu si vyberies je len na Tebe.
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 7052
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 276 times

Re: ETF - FINANCOPEDIA

Príspevok od používateľa jogo »

Rozumiem obom stránkam, aj Jugglerovi, aj Financopedii a ja samozrejme som za to, aby si každý otvoril brokerský účet a tam si pravidelne sporil sam do indexových fondov svet(konzervatívne) alebo SP500(vyvážene) alebo NASDAQ(dynamicky).
Juggler ma pravdu v tom, že priebežné poplatky v konečnom dôsledku veľmi znižujú celkové zhodnotenie. Priebežný poplatok v podstate priamo znižuje dlhodobé p.a. zhodnotenie, tzn. že 1% poplatok zníži dlhodobé zhodnotenie sp500 z 8% p.a. na 7% p.a. a to je veľký rozdiel.

Problém však vidím v tom, že komunikácia s klientom ďalších napr. 30 rokov už bude "zadarmo" a ak bude mať agent 1000 klientov, tak v čase krízy mu môže prísť aj 200 mailov za deň od vystrašených klientov. A z vlastných skúsenosti viem, koľko otázok investora napadne v čase krízy, ale aj dlhého rastu a potrebuje sa poradiť so skúsenejším investorom, aby zbrklo neuzavrel pozície.
Riešenie vidím v tom, že agent si tie 1%-3% vstupne poplatky zainvestuje do indexových fondov a potom už bude mať veľmi dobre zaplatenú komunikáciu s klientmi z výnosov indexových fondov a nebude musieť ťahať priebežné poplatky z klientských účtov. :idea:
Poradiť sa da aj tu na fóre zadarmo, ale pochybujem, že začiatočník sa vyzná v spleti rôznych názorov starých harcovníkov tohto fóra, z ktorých mnohí doteraz spochybňujú pravidelne sporenie do indexových fondov.

p.s: Financopedia chápe vplyv priebežných poplatkov na celkové zhodnotenie, tak možno sa inšpirujú mojim nápadom investovať vstupné poplatky(alebo ich časť) do indexových fondov a tak si zabezpečiť príjem za ďalšiu komunikáciu s klientom bez toho, aby mu účtovali manažerský poplatok.
Manažérsky poplatok

S manažérskym poplatkom sa stretnete skôr pri ETF fondoch a je odmenou za profesionálnu investičnú správu. Za platenie manažérskeho poplatku by ste mali očakávať celkovú starostlivosť o vaše investície. Vďaka tomto poplatku by ste mali mať zabezpečené základné správy ohľadom diania na trhu, priebežné informácie od svojho poradcu a jeho stály záujem o vašu finančnú situáciu. Mal by vás vedieť usmerniť a pomôcť aj pri ďalšom rozhodovaní. Keď príde napríklad väčší pokles na trhu, mal by vás upokojiť a vysvetliť vám aktuálnu situáciu na trhu a odporučiť vám, či a ako by bolo vhodné doinvestovať. Ak vám niekto účtuje manažérsky poplatok a od založenia investovania ste o ňom nepočuli, tak si doslova platíte za nič a poradca na tom bez námahy zarába. Tento poplatok sa ráta rovnako ako správcovský poplatok.

Tip: pri otváraní investičného účtu sa vždy zaujímajte o to, za čo si poradca účtuje manažérsky poplatok. Ak sú napríklad správcovské poplatky pri ETF fondoch približne 0,2 % ročne a váš poradca si účtuje manažérsky poplatok 1 % ročne, tak si účtuje každý rok za starostlivosť 5-násobne viac ako fondy, ktoré tie peniaze zarábajú. Je to fér?
https://www.financopedia.sk/aky-vplyv-m ... vestovani/
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 987 times
Been thanked: 1342 times

Re: ETF - FINANCOPEDIA

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Juraj B. napísal: Ne 12 11, 2023 11:27 pm Môj názor....sebaukájanie, prekrúcanie a miešanie informácii ...
... každú jednu vetu pán moderátor otočil o 180 stupňov...
... reakcia moderátora je agresívna a plná pokrútených informácií.
... fakty z kuchyne Financopedia sú na míle zdialené tomu čo tu pán moderátor opisuje.
Príspevok je útočný a podivne všeobecný ( pripomína mi príslovie ,,trafená hus zagága,,).
Preto prosím o klídek a to, aby sa diskusia niesla v duchu konkrétnych argumentov.

Chápem, že nie každému sa moje príspevky páčia. :roll:
Nie som si však vedomý toho, že by som reagoval agresívne a prekrúcal. :dislike:
Nepíšem v útočnej rovine. Je to môj osobný názor a všetko vysvetľujem + podkladám číslami.

:idea: Ak niečo nie je jasné, treba sa vrátiť na začiatok tohto vlákna, prečítať úvod a porozmýšlať prečo vlákno vzniklo a o čom je obsah:
FINANCOPEDIA píše sama o sebe:

Financopedia vznikla ako neziskový projekt finančnej gramotnosti, ktorý sa denne, viac ako 18 mesiacov, zameriaval na vzdelávanie mladých ľudí vo financiách.
S pribúdajúcim záujmom a úspechom sme si čoraz viac začali uvedomovať, že ľudia potrebujú okrem cenných informácii aj reálnu pomoc v praxi od niekoho, kto je dôveryhodný.
Tlieskam tomu, čo tvrdí o sebe Financopedia. :potlesk:
Súhlasím s týmto šlachetným poslaním a vyhlasujem, že aj náš portál AKO-INVESTOVAŤ je predovšetkým o finančnej gramotnosti.
Ako z názvu vyplýva, venujeme sa predovšetkým investičnej gramotnosti.

O čom je vlastne INVESTIČNÁ GRAMOTNOSŤ ?

O tom, že ľudia chcú zhodnocovať svoje úspory a potrebujú k tomu základné vedomosti a informácie. Je to predovšetkým o zdravom rozume.
Každý chce robiť také rozhodnutia, ktoré mu prinesú maximálne zhodnotenie v rámci primeraného rizika.

Ja sa v investičnej gramotnosti zameriavam na dlhodobé investovanie s maximálnym potenciálom výnosu.
Píšem predovšetkým pre bežných ľudi, ktorí nemajú o tom vedomosti a informácie.

Robím to zadarmo, charitatívne, chcem pomôcť, podeliť sa o svoje názory, skúsenosti a informácie.
Takže v prvom rade si treba uvedomiť, že príspevky, ktoré píšem sú ZADARMO, sú pre obyčajných ľudí a treba ich vnímať v zmysle citátu: ,,darovanému koňovi na zuby nepozeraj,,.

Ako napísal miror, vo svete investovania nie sú dôležité dojmy a pocity, ale konkrétne čísla.
Človek investuje preto, aby zhodnotil úspory, dosiahol výnos, porazil infláciu, zabezpečil lepší život sebe i rodine.
Tak ako ľudia chodia k lekárovi, aby ich vyliečil z konkrétnej choroby, v investičnom svete sa obracajú na finančníkov, aby im pomohli zhodnotiť financie.

To, či sa im to podarí a či im finančníci poradili dobre, to vieme vyhodnotiť na konkrétnych číslach. Preto svoju argumentáciu podkladám číslami.

Reakcia človeka z Financopedie ma v niektorých pasážach potešila:
Financopedia napísal: St 08 11, 2023 6:02 pm Ahojte,

sme veľmi radi, že sme sa dostali do tohto úzkeho zoznamu top správcov majetku.
Výborná práca, že robíte osvetu ohľadom poplatkov v investovaní.
... súhlasíme a preto šírime osvetu ohľadne priebežných poplatkov a ich vplyvu na investovanie. Je super, že porovnávate efekt poplatkov.
Z iných som mal pocit, že treba odpovedať, a veci vysvetliť:
Financopedia napísal: St 08 11, 2023 6:02 pm .... príspevok ale obsahuje jednu zásadnú chybu, a to že porovnávate jablká s hruškami.
...kľudne ste to mohli porovnať na 100 ročnom horizonte, aby ten efekt bol ešte krajší, no potom porovnajte aj to B, a to, že akú službu budete počas tých 35 rokov klientovi poskytovať.
...ak som poradca, ktorý má 50% z provízie, znamená to, že dostanem za svoju službu poradenstva 105€.
...necháme to už na ľudí, nech si sami vyhodnotia...
Ak je naším spoločným cieľom finančná gramotnosť národa, niet lepšej cesty ako ľuďom veci vysvetlovať zrozumiteľne, argumentačne a na konkrétnych príkladoch.

Teraz napíšem svoj názor k vybraným komentárom Juraja B.
Niektoré sú zvláštne, ak by som ich mal brať ako reakciu človeka, ktorý sa prezentuje ako ,,spokojný klient,,.
Ja by som teda v pozícii klienta až taký spokojný nebol...
Juraj B. napísal: Ne 12 11, 2023 11:27 pm
Financopedia v jednej z reakcií vysvetľuje situáciu, že ak by nejaký sprostredkovateľ pracoval za 50% z plnej provízie dostal by 150€ za službu.
Nato moderátor reaguje reklamou na sprostredkovateľa Finportal ...
Po agresívnej reakcií, prišla ďaľsia s ešte väčším nasadením ega do hlavnej úlohy.
Reagoval som na tých 50% a napísal, že to považujem za vykorisťovanie agenta:
JUGGLER napísal: Pi 10 11, 2023 1:02 am Ten Finportal nepromujem. Je mi jedno pre koho agenti pracujú. Len ste ma šokovali, že agent dostane 50% zo vstupu.
Vykorisťovaný agent je nútený vykorisťovať klienta....Takto poplatky stúpajú...
Doplním.

Finportal som spomenul z dvoch dôvodov:

Za prvé: väčšina sprostredkovateľov sú veľké firmy, ktoré fungujú na princípe MLM.
Napríklad pre OVB pracuje 3200 agentov, pre Partners 1400... Pre Finportal 1600.

V osobitnom vlákne o investičnom poradenstve vysvetľujem:
V SFA väčšinou funguje systém MLM (multi level) – najnižšie je agent nováčik, na vrchole manažment. Medzi nimi býva aj 10 stupňov, ktoré všetkých motivujú k výkonu a zárobku.
V niektorých firmách nováčik dostane napríklad 50% z provízie a zbytok si rozdelia vyššie stupne. Každý stupeň tak má silnú motiváciu čo najviac zarobiť a zároveň budovať sieť.
Môže takýto systém fungovať v prospech bežných ľudí? Veľmi ťažko.

Je tu evidentný konflikt záujmov, pretože mnoho-úrovňový systém nedovolí agentovi zazmluvňovať za nízke provízie.
Finportal je (podľa samotných agentov) jeden z najlepších sprostredkovateľov (SFA), pretože agent/poradca (či už živnostník, alebo cez sro) dostáva maximálne provízie. Ten čo sa v svojej práci vyzná, nemusí fungovať v systéme MLM a môže tým pádom od klientov požadovať nižšie poplatky.

Agentov s kvalifikáciou pre investičné produkty je na Slovensku okolo 8000.
Môj osobný názor je, že 8000 ľudí je na Slovensko príliš veľa, teda na to, aby sa živili z provízii pri investičných produktoch.
Živiť sa chcú agenti, sprostredkovateľské firmy (SFA) a nakoniec aj samotné inštitúcie ( obchodníci s cennými papiermi, správcovia fondov, banky, poisťovne ).
To je príliš veľa supov na jednu korisť.

Preto považujem za základ investičnej gramotnosti, aby klient o tom vedel a vo svojom vlastnom záujme sa vyhýbal všetkým, ktorí chcú účtovať vysoké poplatky.

Agent – sprostredkovateľ je z povahy svojej práce povinný klientovi odporúčať taký produkt, ktorý je pre klienta najviac výhodný.
Z pohľadu dlhodobého investovania sa Slovensko konečne dostalo na úroveň, že ľudia sa dozvedajú, že pri investovaní do akcií sú najlepšie indexové ETFs.
Za to treba poďakovať kampani Finaxu, ktorá začala v 2018 a predovšetkým EIC, ktoré zaradilo ETfs do svojej ponuky. :like:

Správny agent, ktorý sa chce sprostredkovaním živiť na plný úväzok by si teda z klienta nemal robiť dojnú kravu, ale mu poradiť maximálne výnosný produkt.
Bohužiaľ, paradox investovania je v tom, že maximálny výnos sa dá dosiahnúť len s minimálnymi poplatkami.
To je podstata investovania cez ETFs.

Z úvodu tohto vlákna je zrejmé, že väčšina agentov veľmi dobre vie, prečo je nízkonákladové pasívne investovanie výhodné.
Napriek tomu, zakladajú ľuďom manažované účty, často s poplatkami na úrovni aktívne manažovaných podielových fondov.
Napríklad TAM Globálny akciový fond má dnes 0% vstup a 0,95% p.a. , čo je porovnateľné so vstupom 2% a 0,74% p.a. cez Financopediu.

Indexové (ETF) dôchodkové fondy v 2 pilieri podľa zákona môžu v 2023 účtovať 0,45% p.a. Od roku 2025 to bude 0,4% p.a.

Ako by mal podľa mňa fungovať správny agent – sprostredkovateľ?

Mal by zabezpečiť klientovi najvýnosnejšie investovanie na cieľovom/investičnom účte s poplatkom 0% p.a.
Za to zobrať vstupný poplatok 1% až 3% a môže mať dobrý pocit, že sprostredkoval len to najlepšie.
Takto klient celoživotne nepríde o veľkú časť výnosu a po rokoch sa bude tešiť s vysokej sumy na účte.
Agent sa nemusí obávať, že klient raz zistí, že mu z účtu odchádzajú tisíce € na priebežné poplatky.

Bedákanie o tom, že väčšina klientov chce sporo-investovať len malé sumy nie je na mieste.
V podielových fondoch majú Slováci miliardy...konkrétne sumy uvádzam aj pri niektorých fondoch.
Tu je priestor, aby si agenti hľadali klientov, ktorým vysvetlia podstatu a ponúknu výhodnejšie podmienky.

Takisto som napísal, že z každého malého investora sa časom stane väčší, veď ľudia bohatnú, stúpajú im príjmy.
Ked vidia stav účtu a že výnosy idú hore, to je najlepši dôvod a motivácia, aby zvyšovali cieľovú sumu.
Mnohí časom niečo zdedia, alebo oželejú kúpu auta za desaťtisíce, a radšej investujú do budúcnosti.
K tomu však musia vidieť, že investovanie reálne funguje.

Agent by sa mal z toho tešiť a zarábať tak, že spokojnému klientovi zabezpečí všetko ostatné. K tomu môže využiť styk s klientom a to, že
je povinný raz za rok kontaktovať klienta. Agent vybavwje všetko kde platia províziu inštitúcie: hypotéku, poistenie, 2 a 3 pilier...

Podstata sprostredkovania nie je v zarábaní na klientovi, ale odmena od inštitúcii.


Druhý dôvod prečo som spomenul Finportal je, že som si uvedomil, že pri manažovanom účte sa účtuje priebežný poplatok aj zo strany EIC.

Pri cieľovom účte EIC neúčtuje nič, teda máme ideálnych 0% p.a.
Pri manažovanom účte EIC účtuje poplatok podľa výšky spravovaných peňazí člena EIC.
Malým sprostredkovateľom (SFA) účtuje 0,2% + dph = 0,24% p.a.
Najväčším sprostredkovateľom 0,05%, alebo 0,1% + dph, teda 0,06% p.a., alebo 0,12% p.a.

Preto som pozrel do registra NBS, cez koho funguje Financopedia a zistil, že je to Umbrella Group s.r.o.

Tým nie naschvál promujem Finportal, len upozorňujem, že EIC účtuje veľkým firmám menšie poplatky.
Ak sa tu začala polemika, že samotné ETF si účtuje 0,03% až 0,2% p.a., tak je hádam dôležité, či aj EIC pridá 0,06% p.a. alebo 0,24% p.a.
No a samozrejme, najväčší rozdiel z pohľadu klienta by mal byť, či má 0% p.a., alebo 0,74% p.a. :idea:
To vysvetľujem každému. Vysvetľujem to dookola a považujem to za základ dlhodobého úspechu.

Som sa rozpísal.... Dám príklad zo života? Lepšie raz vidieť ako 100 x počuť... Dám taký, kde Financopedia bude vyzerať ako hviezda.
Aby som zajtra neschytal kritiku, že nie som dobroprajný. :)

Včera som dostal otázku, či nepoznám nejaké príbehy spojené s ocenenými podielovými fondami...
Odpovedal som, že príbehy by boli velmi smutné: napr. príbeh človeka, ktorý v IAD Global index ( vo fonde ktorý má najväčšie poplatky, ale je nositeľom Zlatej mince 2022 ) dosiahne po 22 rokoch +41,51%..čo je 1,6% p.a., ......čiže ani nebije infláciu.

Smutný príbeh voči investične gramotnému amatérovi, ktorý za ten istý čas cez ETF SVET (Global index MSCI)dosiahne až 3 x vyšší výnos.

Tak čo, porovnám IAD Global Index s Financopediou?

Nie je to zlý nápad, lebo od 2024 sa mení zákon a podielové fondy budú po 3 rokoch držania oslobodené od daní.
Teda ich môžeme považovať za rovnocenné s ETFs a tie, čo investujú cez ETFs môžem zahrnúť do porovnania.

POROVNANIE:

Predstavme si, že je rok 2001. Máme 100 000 € a tri možnosti ako ich investovať.

1. Cez IAD Global index ..čo je podielový fond, ktorý už pred 22 rokmi investoval do indexových ETFs !
2. Cez Financopediu, ktorá vtedy neexistovala, ale dnes ponúka 2% vstup a 0,5% p.a. ( v reále 0,74% p.a. )
3. Cez agenta, ktorý nám zariadi investíciu do ETF SVET pri 1% vstupe a 0% p.a.

Výsledky:

1. IAD – 100 000 € sa k 30. 9. 2023 zhodnotilo na 141 610 € (+41,61%, teda 1,56% p.a. )
2. ETF SVET cez Financopediu: 278 100 € ( +178% , teda 4,64% p.a. )
3. ETF SVET : 1% vstup + 0% p.a.: 330 000 € ( + 230%, teda 5,44% p.a. )

CEZ brokera ( v IB by to stálo pár desiatok € ) by sme mali 334 400 € ( +234%, teda 5,50% p.a. )

P.S. výnosy v tomto príbehu sú nižšie ako zvyčajne, lebo začiatok IAD bol 14.2.2001, čo bol začiatok dot.com krízy – teda investícia sa udiala v úvode najväčšieho prepadu akcií v tomto storočí.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 2795
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 47 times
Been thanked: 100 times

Re: ETF - FINANCOPEDIA

Príspevok od používateľa Rokosák »

Vynikajuca analyza, Juggler.

14.2.2001 bol viac menej blizko ku koncu dot com krizy. Najvacsi pad bol v roku 2000 aspon podla NASDAQ indexu.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
Truncus
Silver Member *
Príspevky: 296
Dátum registrácie: Ut 25 04, 2023 10:39 am
Has thanked: 55 times
Been thanked: 63 times

Re: ETF - FINANCOPEDIA

Príspevok od používateľa Truncus »

jogo napísal: Po 13 11, 2023 10:37 pm
Riešenie vidím v tom, že agent si tie 1%-3% vstupne poplatky zainvestuje do indexových fondov a potom už bude mať veľmi dobre zaplatenú komunikáciu s klientmi z výnosov indexových fondov a nebude musieť ťahať priebežné poplatky z klientských účtov. :idea:
Lenže priebežné poplatky to je ten pravý core biznis na dlhé obdobie. Z toho rozhodne neustúpia.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 987 times
Been thanked: 1342 times

Re: ETF - FINANCOPEDIA

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Rokosák napísal: Ut 14 11, 2023 1:30 am 14.2.2001 bol viac menej blizko ku koncu dot com krizy. Najvacsi pad bol v roku 2000 aspon podla NASDAQ indexu.
2x meraj a raz rež. Kríza skončila na jar 2003 po invázii do Iraku. Pametám si to akoby to bolo včera.
Nasdaq nás nezaujíma. Mohol mať pokles skôr. Bavíme sa o MSCI World.

MSCI World (ETF SVET ) od 1990 do 1999 vystúpal o +380%
V roku 2000 klesol len o -6,26%
V 2001 dokopy klesol o -12% . Začiatok našej story bol začiatok 2001.
V 2003 sa MSCI zosypal o -32%
Prílohy
MSCI2.png
MSCI1.png
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 2795
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 47 times
Been thanked: 100 times

Re: ETF - FINANCOPEDIA

Príspevok od používateľa Rokosák »

Myslim, ze mas pravdu.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
Napísať odpoveď

Návrat na "Fondy, ETF, Hedge fondy"