DEGIRO: Nový broker v Cechach

Výber, skúsenosti, poplatky
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Fund
Gold Member **
Príspevky: 408
Dátum registrácie: Po 15 02, 2021 2:46 pm
Has thanked: 133 times
Been thanked: 59 times

Re: DEGIRO: Nový broker v Cechach

Príspevok od používateľa Fund »

...no,asi treba zacat porovnavat EU brokerov,nejak ich pribuda pre Slovensko :-) (TradeRepublic vs Degiro)
seven
Gold Member **
Príspevky: 307
Dátum registrácie: Št 26 07, 2007 2:51 pm
Been thanked: 4 times

Re: DEGIRO: Nový broker v Cechach

Príspevok od používateľa seven »

flatexDEGIRO pod značným tlakom: BaFin počas špeciálneho auditu zistil nedostatky v flatexDEGIRO – varovanie pred ziskom je ďalším šokom

Akcie dnes -36%

https://www.finanzen.net/nachricht/akti ... h-11962646
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: DEGIRO: Nový broker v Cechach

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Dík za info. Tu je volný preklad toho článku z nemčiny. Neviem skontrolovať správnosť, kedže neviem po nemecky.

__________________________________________________________________
Nemecký orgán finančného dohľadu BaFin podrobil spoločnosť osobitnému auditu a zistil nedostatky v organizácii a riadení spoločnosti, ako spoločnosť prekvapivo oznámila v sobotu večer vo Frankfurte. Broker reaguje na kritiku a rozširuje svoje predstavenstvo. Každodenné hospodárenie sa pritom vyvíja ešte horšie, ako sa nedávno predpokladalo: predstavenstvo znížilo svoju už aj tak nevýraznú prognózu na tento rok. Pravdepodobne nebude ani dividenda. Akcie sponzora dresov Borussie Mönchengladbach a účastníka španielskej Ligy majstrov FC Sevilla na začiatku pondelkového obchodovania výrazne stratili na hodnote.
Jeden z obchodníkov s cennými papiermi hovoril o "katastrofálnych" správach. Analytici Deutsche Bank teraz očakávajú, že priemerné očakávania trhu týkajúce sa tohtoročného zisku na akciu (EPS) by mohli klesnúť o 15 %. Znížili svoju cieľovú cenu na deväť eur a potvrdili rating "držať". Predtým optimistické domy ako Exane BNP a Oddo BHF stiahli svoje nákupné odporúčania.
Cena akcie kótovanej na burze SDAX klesla na začiatku obchodovania až o 38 % na približne 6,31 eura. Naposledy sa hodnota akcie znížila približne o 25 % na 7,69 eura. Medzitým sa cena dostala na najnižšiu úroveň od apríla 2020 - od prepadu v dôsledku prvej vlny Corony. Potom sa karta rýchlo obrátila v prospech flatexDEGIRO. Dlhý čas boli akcie jedným z najväčších víťazov pandémie Corona..
V dôsledku boomu obchodovania s akciami v druhej polovici roka 2020, ako aj na začiatku roka 2021 sa cena v lete 2021 zvýšila na takmer 30 eur. V tom čase bola hodnota brokera vyčíslená na viac ako tri miliardy eur. Odvtedy to však išlo postupne dolu vodou. Naposledy mal maklér na burze hodnotu len približne 850 miliónov eur.
Najväčším akcionárom je stále podnikateľ a vydavateľ Bernd Förtsch, ktorý spoločnosť založil v roku 1999 a dnes priamo i nepriamo vlastní takmer 19 %. Okrem toho bývalí akcionári a manažment spoločnosti Degiro vlastnia väčšie balíky akcií.
Podľa víkendového oznámenia BaFin už v novembri predložil sprostredkovateľovi svoju audítorskú správu. flatexDEGIRO neuviedol presný dátum. Na základe auditu však BaFin "okrem iného uloží spoločnosti, aby zabezpečila riadnu obchodnú organizáciu". Okrem toho "nariadila dočasné dodatočné kapitálové požiadavky".
Podľa vlastných vyhlásení spoločnosť medzitým "iniciovala rôzne opatrenia na splnenie regulačných požiadaviek v stanovenom časovom rámci". Spoločnosť bude naďalej úzko spolupracovať s BaFin. Interná flatexDEGIRO Bank už prijala vedúceho oddelenia rizík Matthiasa Heinricha. Okrem toho došlo k organizačným zmenám vo vedení oddelení vnútornej kontroly, riadenia rizík a regulačného výkazníctva.
Okrem toho dozorná rada a predstavenstvo rozhodli o kapitalizácii flatexDEGIRO Bank AG ďalšími 50 miliónmi eur z vlastných zdrojov. Základný kapitál skupiny flatexDEGIRO je zatiaľ 180 miliónov eur. Prebytok bežného roka sa tiež ponechá v plnej výške. Vďaka tomu vidí vedenie všetky budúce rastové snahy "dostatočne financované" a bez "potreby kapitálových opatrení".
Posilní sa aj výkonná rada. Muhamad Chahrour, súčasný finančný riaditeľ, bude od 1. januára povýšený na zástupcu predsedu predstavenstva a vedúceho každodennej prevádzky (COO). Tieto funkcie má vykonávať v samotnej spoločnosti flatexDEGIRO aj v banke flatexDEGIRO. Spolu s generálnym riaditeľom Frankom Niehageom bude naďalej zodpovedný za prevádzkový a obchodný rozvoj spoločnosti Degiro a za strategický rozvoj skupiny. Novým finančným riaditeľom skupiny bude Benon Janos, ktorý predtým zastával rovnakú pozíciu v banke flatexDEGIRO.
Z doterajších dvoch pozícií vo výkonnej rade sa tak stanú štyri: na prelome rokov totiž spoločnosť získa technologického riaditeľa (CTO) v osobe Stephana Simmanga. Rovnako ako nový finančný riaditeľ Janos, aj tento manažér pochádza z vnútra spoločnosti - obaja predtým pôsobili v americkej investičnej banke Goldman Sachs. Okrem toho sa súčasná vedúca oddelenia ľudských zdrojov Christiane Strubel presunie do výkonnej rady hneď po splnení všetkých zákonných požiadaviek.
Martin Korbmacher, predseda dozornej rady, zhodnotil tieto kroky ako logické. "Úspešný rast spoločnosti flatexDEGIRO na popredného európskeho online brokera si vyžaduje aj prispôsobenie našich vnútorných štruktúr a riadiacich orgánov tejto novej veľkosti."
V súčasnosti je však na flatexDEGIRO vidieť len málo zo strmého priebehu rastu v rokoch Corona. Vysoká miera inflácie, ceny energií a geopolitické napätie majú naďalej negatívny vplyv na obchodnú aktivitu súkromných investorov v Európe, uviedla ďalej spoločnosť flatexDEGIRO. Už po treťom štvrťroku sa predstavenstvo muselo rozlúčiť s časťou svojich ročných cieľov.
Napriek prvým náznakom oživenia na akciovom trhu v októbri sa obchodovanie súkromných investorov ešte nevrátilo k bežným sezónnym zvyklostiam, ako sa teraz uvádza. Vedenie preto v tomto roku očakáva obrat len vo výške približne 380 miliónov eur. Len v októbri Niehage znížil cieľ zo 400 až 440 miliónov na "aspoň" 400 miliónov.
Je tiež nepravdepodobné, že upravený prevádzkový zisk dosiahne cieľovú úroveň. Výkonná rada teraz očakáva upravenú prevádzkovú maržu (Ebitda) len vo výške približne 37 %. Predtým mala na pamäti údaj z predchádzajúceho roka, ktorý predstavoval dobrých 42 %.
Napriek tomu Niehage nevidí dôvod na to, aby sa vzdával. "Vonkajšie faktory spôsobili, že obchodná aktivita súkromných investorov klesla z rekordne vysokých hodnôt na začiatku roka 2021 na rekordne nízke hodnoty v roku 2022". Podľa neho je to najťažší rok pre odvetvie online maklérstva v Európe. Napriek tomu očakáva v roku 2022 najvyšší čistý zisk v histórii. V nasledujúcom roku bude čistý zisk opäť výrazne profitovať z rastúcej úrovne úrokových sadzieb. Vyjadril preto "veľkú dôveru v pokračovanie nášho ziskového rastu v roku 2023 a neskôr".
akcie flatexDEGIRO prudko klesajú
Jeden z burzových obchodníkov hovoril o "katastrofálnych" správach od spoločnosti so sídlom vo Frankfurte. Analytici Deutsche Bank teraz očakávajú, že konsenzuálny odhad tohtoročného zisku na akciu (EPS) by mohol klesnúť o 15 %.
Cena akcií bola výrazne nižšia a v porovnaní s piatkovou uzávierkou nakoniec stratila vo Frankfurte 36,71 % na 6,46 eura.

___________________________________________________________________

Čo som ja pozrel, tak v sobotu DeGiro vydali firemnú správu, v ktorej znížili odhady tržieb a zisku a popísali tie zistenia bafin, aj opatrenia. Čiže nie je to nejaký šok, žeby firma išla do kytek. Pripomeniem, že DeGiro je pôvodne holandský broker, ktorý bol v roku 2020 plne akvirovaný nemeckým online brokerom flatex AG.

Píšu, že tak vyrástli, že dohľad sa sprísnil:

Akvizíciou spoločnosti DEGIRO a zrýchleným organickým rastom sa spoločnosť flatexDEGIRO transformovala
z nemecko-rakúskeho špecializovaného hráča na celoeurópskeho lídra v oblasti online sprostredkovania.
Od roku 2019 do2021 skupina zaznamenala viac ako sedemnásobný nárast počtu vyrovnaných transakcií, pričom počet transakcií vzrástol z 12 miliónov na 91 miliónov, zatiaľ čo objem aktív jej klientov v správe sa takmer strojnásobil zo 14,5 miliardy EUR na viac ako 40 miliárd EUR. Do konca septembra 2022 účty klientov vzrástli o viac ako 500 percent z 390 000 v roku 2019 na 2,4 milióna. Vďaka tomuto transformačnému rastu Nemecký regulačný orgán už nepovažuje flatexDEGIRO za "malý a nekomplexný" inštitút, čo má za následok zvýšené regulačné požiadavky na skupinu spolu so všeobecne vyššou úrovňou dohľadu.



https://flatexdegiro.com/media/pages/in ... embers.pdf
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
iGz
Príspevky: 33
Dátum registrácie: Št 15 12, 2016 1:20 pm

Re: DEGIRO: Nový broker v Cechach

Príspevok od používateľa iGz »

Ahojte,
prišiel mi mail, že si mám dokončiť registráciu, ktorú som začal kedysi dávno a v maily bolo napisané, okrem iného, aj toto :
We have increased the number of supported countries of residence from 19 to 41.
Nemáte niekto zoznam tých krajín ? Na ich webe som sa k nim nedopátral (okrem tých, ktoré boli podporované aj doteraz). Či náhodou nepribudlo aj Slovensko ?

/edit : Ok, tak čítam o stránku späť, že už by to malo ísť. Skúsim dokončiť registráciu a dám vedieť.
Fund
Gold Member **
Príspevky: 408
Dátum registrácie: Po 15 02, 2021 2:46 pm
Has thanked: 133 times
Been thanked: 59 times

Re: DEGIRO: Nový broker v Cechach

Príspevok od používateľa Fund »

...nebola reakcia trhu na Degiro prehnana?...mozno dobry cas na nakup prepadu akcii?
Croven
Gold Member **
Príspevky: 316
Dátum registrácie: Po 18 04, 2022 8:14 am
Has thanked: 28 times
Been thanked: 46 times

Re: DEGIRO: Nový broker v Cechach

Príspevok od používateľa Croven »

iGz napísal: Ut 06 12, 2022 11:45 am Ahojte,
prišiel mi mail, že si mám dokončiť registráciu, ktorú som začal kedysi dávno a v maily bolo napisané, okrem iného, aj toto :
We have increased the number of supported countries of residence from 19 to 41.
Nemáte niekto zoznam tých krajín ? Na ich webe som sa k nim nedopátral (okrem tých, ktoré boli podporované aj doteraz). Či náhodou nepribudlo aj Slovensko ?

/edit : Ok, tak čítam o stránku späť, že už by to malo ísť. Skúsim dokončiť registráciu a dám vedieť.
tak ako to dopadlo?
wonks
Príspevky: 12
Dátum registrácie: Ne 10 07, 2022 3:56 pm
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Re: DEGIRO: Nový broker v Cechach

Príspevok od používateľa wonks »

Mne registracia presla.
Kosa
Active Member
Príspevky: 138
Dátum registrácie: Št 27 10, 2016 11:24 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 28 times

Re: DEGIRO: Nový broker v Cechach

Príspevok od používateľa Kosa »

JUGGLER napísal: St 22 02, 2023 7:57 pm
Skús pozrieť DeGiro. Začali prijímať slovákov a sú zadarmo. Teda pokial chces jednorazovo urobiť väčšie nákupy.
Pokial nema DeGiro pobocku v SR, tak sa vraj neda otvorit ucet.
Používateľov profilový obrázok
iosephus
Silver Member *
Príspevky: 230
Dátum registrácie: Po 06 02, 2023 2:56 pm
Has thanked: 10 times
Been thanked: 29 times

Re: DEGIRO: Nový broker v Cechach

Príspevok od používateľa iosephus »

Ale dá, teraz už áno.
Kosa
Active Member
Príspevky: 138
Dátum registrácie: Št 27 10, 2016 11:24 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 28 times

Re: DEGIRO: Nový broker v Cechach

Príspevok od používateľa Kosa »

Len som testoval otvorenie uctu cez degiro.com. Pri pokuse o otvorenie uctu ponukne vyber krajin, odkial sa chce clovek registrovat, SR tam chyba. Takze ako ?
Prílohy
66E85A14-C94D-4884-947D-AB5F564F076E.png
Používateľov profilový obrázok
iosephus
Silver Member *
Príspevky: 230
Dátum registrácie: Po 06 02, 2023 2:56 pm
Has thanked: 10 times
Been thanked: 29 times

Re: DEGIRO: Nový broker v Cechach

Príspevok od používateľa iosephus »

Takže si vyberieš Česko ak nevieš jazyk, lenže narazíš na to, že výbery sa dajú robiť len v českých korunách.
Alebo si vyberieš napríklad Írsko a obchoduješ v eurách.
Kosa
Active Member
Príspevky: 138
Dátum registrácie: Št 27 10, 2016 11:24 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 28 times

Re: DEGIRO: Nový broker v Cechach

Príspevok od používateľa Kosa »

Vdaka za snahu, vedel som o tejto moznosti, ale hladal som pravne cistu cestu. To, ze sa da cez Cesko, je v rozpore s VOP Degira. V pripade nejakeho sporu tahas za kratsi koniec.
Společnost DEGIRO má právo ukončit Klientskou smlouvu s okamžitou platností bez předešlého oznámení nebo jiného formálního kroku a zablokovat Účet, pokud:
• Klient poskytl při uzavírání této smlouvy nepravdivé informace, přičemž smlouva by nebyla uzavřena za stejných podmínek nebo by nebyla uzavřena vůbec, pokud by společnost DEGIRO o této skutečnosti věděla;
https://www.degiro.cz/helpdesk/sites/cz ... sluzby.pdf
Používateľov profilový obrázok
iosephus
Silver Member *
Príspevky: 230
Dátum registrácie: Po 06 02, 2023 2:56 pm
Has thanked: 10 times
Been thanked: 29 times

Re: DEGIRO: Nový broker v Cechach

Príspevok od používateľa iosephus »

Nebudem ťa presviedčať, ale Slovensko v zozname akceptovaných krajín je, takže o probléme s VOP nemôže byť reč.

https://www.degiro.co.uk/helpdesk/becom ... ro-account
Treba rozkliknúť Accepted countries.
Kosa
Active Member
Príspevky: 138
Dátum registrácie: Št 27 10, 2016 11:24 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 28 times

Re: DEGIRO: Nový broker v Cechach

Príspevok od používateľa Kosa »

Ok, nechal som sa zmiasť touto informáciou :
With a small workaround you can use Degiro from Slovakia. I opened account on Degiro Ireland with address of university dormitory in Czech republic, but you can use either fake one, and Germany bank account in N26 (you can open one online). In this way, all your accounts are in supported countries, in english and in €, so you don't pay any conversion fee, if you have only slovak bank account.
I guess it's not the clearest way, but works for me.
https://www.reddit.com/r/eupersonalfina ... _slovakia/
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: DEGIRO: Nový broker v Cechach

Príspevok od používateľa JUGGLER »

iosephus napísal: Ne 05 03, 2023 10:55 am Slovensko v zozname akceptovaných krajín je, takže o probléme s VOP nemôže byť reč.

https://www.degiro.co.uk/helpdesk/becom ... ro-account
Treba rozkliknúť Accepted countries.
Dík Iosephus. :beer:

DeGiro je pre nás dôležitý, lebo je zadarmo, je už nemecký a pod reguláciou Nemecka.
Po rozkliknutí vidím ten istý obrázok, čo som už dával:
Prílohy
DeGiro 22.png
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
rmaly
Guru Member ****
Príspevky: 1421
Dátum registrácie: St 21 04, 2010 12:53 pm
Has thanked: 750 times
Been thanked: 81 times

Re: DEGIRO: Nový broker v Cechach

Príspevok od používateľa rmaly »

JUGGLER napísal: Ne 05 03, 2023 5:58 pm
iosephus napísal: Ne 05 03, 2023 10:55 am Slovensko v zozname akceptovaných krajín je, takže o probléme s VOP nemôže byť reč.

https://www.degiro.co.uk/helpdesk/becom ... ro-account
Treba rozkliknúť Accepted countries.
Dík Iosephus. :beer:

DeGiro je pre nás dôležitý, lebo je zadarmo, je už nemecký a pod reguláciou Nemecka.
Po rozkliknutí vidím ten istý obrázok, čo som už dával:
Juggler, Degiro nebol ten broker, co sa plati nejake prachy za pristup na burzu? Inac ak by sme tu vedeli spravit take zive porovnanie (jendoduche prehladne) brokerov ako robis to investovanie do 21 fondov/etf, to by bola pecka... :)
tomáš virdzek
Guru Member ****
Príspevky: 2218
Dátum registrácie: Po 02 03, 2009 2:17 pm
Has thanked: 627 times
Been thanked: 369 times

Re: DEGIRO: Nový broker v Cechach

Príspevok od používateľa tomáš virdzek »

@rmaly: Nechcem moc prezrádzať dopredu a hlavne kým to ešte nie je hotové, ale práve pre toto som robil aj tú anketu https://ako-investovat.sk/diskusia/view ... hp?t=25248 ... Bolo by to na webe u nás a pravidelne aktualizované + mali by sme na to zaujímavého "parťáka". Tak snáď sa podarí :)
Fund
Gold Member **
Príspevky: 408
Dátum registrácie: Po 15 02, 2021 2:46 pm
Has thanked: 133 times
Been thanked: 59 times

Re: DEGIRO: Nový broker v Cechach

Príspevok od používateľa Fund »

@rmaly...Degiro platis 2,50€ za pristup na burzu

In order to access global stock exchanges, there is a connectivity cost, called DEGIRO exchange connection fee. Each calendar year you will pay a maximum of 0.25% of your account value (maximum charge is € 2,50 per exchange) this cost is provided if you carry out an operation or if you maintain a position on an exchange other than the domestic one.
rmaly
Guru Member ****
Príspevky: 1421
Dátum registrácie: St 21 04, 2010 12:53 pm
Has thanked: 750 times
Been thanked: 81 times

Re: DEGIRO: Nový broker v Cechach

Príspevok od používateľa rmaly »

tomáš virdzek napísal: Ne 05 03, 2023 7:10 pm @rmaly: Nechcem moc prezrádzať dopredu a hlavne kým to ešte nie je hotové, ale práve pre toto som robil aj tú anketu https://ako-investovat.sk/diskusia/view ... hp?t=25248 ... Bolo by to na webe u nás a pravidelne aktualizované + mali by sme na to zaujímavého "parťáka". Tak snáď sa podarí :)
Super!! Lebo to Jugglerove porovnanie tych 21 (v originale, teraz uz asi viac) je fakt dobry nastroj... vzdy to otrieskam o hlavu znamym, ked zacnu vetou "mam fondy v Partners" :) :)
Hlavne si myslim, ze kazdy z tych "hlavnych" brokerov ma nieco do seba pre urcitu skupinu ludi. Na kazdy typ investora nieco ine... fakt sa tesim a rad prispejem poznatkami ak bude potrebne.
Používateľov profilový obrázok
Kolovrat
Active Member
Príspevky: 128
Dátum registrácie: Ut 06 07, 2021 11:33 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: DEGIRO: Nový broker v Cechach

Príspevok od používateľa Kolovrat »

:roll:

Dopis informuje o změnách v regulaci ETF a investičních fondů v souvislosti s novými pravidly týkajícími se PRIIPs, které vyžadují, aby vydavatelé poskytli dokument s klíčovými informacemi pro investory (KID) ve všech místních jazycích, a upozorňuje, že nelze nakupovat určité produkty, dokud nebude dostupná příslušná dokumentace v místním jazyce.

Se zbláznili, ne?
Dear Mr. xxx,

We would like to inform you about recent changes in the regulation of ETFs and investment funds. Due to changes in the PRIIPs (Packaged Retail and Insurance-based Investment Products) regulation, you will not be able to buy certain ETFs or investment funds that you currently hold until documentation becomes available from the issuer(s).
A Key Investor Document (KID) must be provided for certain products
Issuers of certain ETFs and investment funds must provide a Key Investor Document (KID) in all local languages. The KID is a document that has relevant information about the product for investors. This new rule offers retail investors more insights into the products they are trading, in their own language, so they can invest more responsibly. If an issuer does not provide the KID in the local language for a product in scope, we can unfortunately not offer this product on the platform anymore.
How this affects your investments
Currently, you hold at least one position or have an open buy order in an ETF or investment fund that does not have a KID in the local language. You can therefore no longer buy new positions or extend your positions in these product(s) until the issuer provides a KID in the local language. It is possible to hold or sell these positions. As we must close the possibility to buy the ETFs in scope, we will delete all open buy orders in these products on 16-03-2023.
Unfortunately, many KIDs are not available in your local language. Please see here for a list of ETFs that are still open for you to buy.
If the KID is provided in the future
If a product is closed for buying because the corresponding KID is not available, we will reopen it as soon as we receive the KID in your local language from the issuer.
How you can see if your position is affected
To see which of your positions is impacted, go to the product page of the ETF or investment fund and select the 'Documents' tab. If there is not a KID in your local language, you can no longer increase your position in this product.
We understand this may not be desirable, but we must adhere to the regulation as it stands. We appreciate your understanding. If you are interested in investing in a similar ETF or investment fund, please check our platform for alternatives.
If any questions remain, please visit our Help Centre.

Kind regards,
DEGIRO
Používateľov profilový obrázok
iosephus
Silver Member *
Príspevky: 230
Dátum registrácie: Po 06 02, 2023 2:56 pm
Has thanked: 10 times
Been thanked: 29 times

Re: DEGIRO: Nový broker v Cechach

Príspevok od používateľa iosephus »

Ak to chápem správne, zodpovedný za vydanie KID v lokálnom jazyku je "issuer", teda firmy ako Vanguard, iShares a spol? Existuje vôbec niečo také v slovenčine? :)
Croven
Gold Member **
Príspevky: 316
Dátum registrácie: Po 18 04, 2022 8:14 am
Has thanked: 28 times
Been thanked: 46 times

Re: DEGIRO: Nový broker v Cechach

Príspevok od používateľa Croven »

iosephus napísal: Št 16 03, 2023 8:46 am Ak to chápem správne, zodpovedný za vydanie KID v lokálnom jazyku je "issuer", teda firmy ako Vanguard, iShares a spol? Existuje vôbec niečo také v slovenčine? :)
Neexistuje a všetci v ČR sa sťažujú, že im nejde kupiť žiadne ETF na Degire, nechápem tieto posrané regulácie, k čomu to je dobré? K ničomu...
Fund
Gold Member **
Príspevky: 408
Dátum registrácie: Po 15 02, 2021 2:46 pm
Has thanked: 133 times
Been thanked: 59 times

Re: DEGIRO: Nový broker v Cechach

Príspevok od používateľa Fund »

...napr. iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc) - ticker EUNL, ISIN - IE00B4L5Y983, na Trade Republic ma KID v slovencine,napodobne aj oblubeny SXR8 iShares S&P 500 ma KID v slovencine.Ale uz napr. Vanguard S&P 500 - ticker VUAA, ISIN - IE00BFMXXD54, ma KID v anglictine
Používateľov profilový obrázok
iosephus
Silver Member *
Príspevky: 230
Dátum registrácie: Po 06 02, 2023 2:56 pm
Has thanked: 10 times
Been thanked: 29 times

Re: DEGIRO: Nový broker v Cechach

Príspevok od používateľa iosephus »

Ano potvrdzujem, EUNL som na Degiro mohol v pohode kúpiť. Ale s tým VUAA si ma nepotešil, ten mám tiež na xtb :/ To bude asi otázka času.
Fund
Gold Member **
Príspevky: 408
Dátum registrácie: Po 15 02, 2021 2:46 pm
Has thanked: 133 times
Been thanked: 59 times

Re: DEGIRO: Nový broker v Cechach

Príspevok od používateľa Fund »

...vyzera to tak,ze silny hrac ako iShares ma svoje ETF KID dostupne v slovencine,ale Vanguard ma problem a to nehovorim o mensich spravcoch.Uvidime ako dalsi brokeri zareaguju.
rmaly
Guru Member ****
Príspevky: 1421
Dátum registrácie: St 21 04, 2010 12:53 pm
Has thanked: 750 times
Been thanked: 81 times

Re: DEGIRO: Nový broker v Cechach

Príspevok od používateľa rmaly »

aha, takze toto je este "nad ramec" US ETF ci to je len ze Degiro to doteraz povolovalo kupit a az teraz to riesia?
andre
Guru Member ****
Príspevky: 1288
Dátum registrácie: Št 02 07, 2015 11:43 pm
Has thanked: 13 times
Been thanked: 225 times

Re: DEGIRO: Nový broker v Cechach

Príspevok od používateľa andre »

Trable pro české investory. Oblíbený nizozemský broker Degiro jim pozastavil nákupy řady ETF

Populární brokerská platforma Degiro znenadání zastavila českým klientům možnost investovat do řady burzovně obchodovaných fondů, které jsou známé pod zkratkou ETF (exchange traded funds).

Jako důvod nizozemská firma uvádí regulace Evropské unie, konkrétně povinnost mít k nabízeným fondům dokumentaci týkající se sdělení klíčových informací v češtině, takzvané Key Information Documents (KID). České investory tato překvapivá informace, která přišla bez předchozího varování či upozornění, zaskočila.

„Rádi bychom vás informovali ohledně nedávných změn, které se týkají ETF a fondů. Vzhledem ke změnám v nařízení PRIIPs (packaged retail and insurance-based investment products – pozn. red.) nebude dále možné nakupovat některé fondy, které máte v držení, a to do doby, než jejich emitent dodá potřebnou dokumentaci,“ uvedla platforma Degiro v oznámení klientům.

Pokud už mají klienti dané ETF fondy nakoupené, mohou je nadále vlastnit, případně prodat. Nemohou však pokračovat v nových nákupech. Řada klientů investuje do fondů v rámci pravidelných investic, obvykle nakupují dané ETF jednou za měsíc. Tato možnost jim však nyní odpadá. Samozřejmě variantou je, že si vyberou jiný fond, takový, který má potřebnou českou dokumentaci.

https://www.e15.cz/byznys/burzy-a-trhy/ ... tf-1397136
Croven
Gold Member **
Príspevky: 316
Dátum registrácie: Po 18 04, 2022 8:14 am
Has thanked: 28 times
Been thanked: 46 times

Re: DEGIRO: Nový broker v Cechach

Príspevok od používateľa Croven »

Jediná výhoda DEGIRA je asi tá, že si vybrané ETF vieš kúpiť 1x za mesiac zadarmo, ak chceš kúpiť v ten mesiac znova tak už platíš poplatok 3€. Ináč neviem o iných benefitoch.
Napísať odpoveď

Návrat na "Brokeri - cez koho na burzu"