TEPELNÉ ČERPADLÁ - dobrá investícia?

Nehnuteľnosti ako alternatíva k (ne)existujúcemu slovenskému akciovému trhu. Hypotekárne úvery - na bývanie aj investovanie.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3910
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 478 times
Been thanked: 159 times

Re: TEPELNÉ ČERPADLÁ - dobrá investícia?

Príspevok od používateľa iceberg8 »

Inak 450GBP rocne nemusi byt v UK az tak vela.. Maju vyssie platy, vyssie naklady, Aky faktor je tam voci Slovensku? 2? 2.5? 3? Aj keby az 3(x vyssie platy ako my), tak 150GBP, dnes 175EUR rocne za kotol je vela.. Tak ano, Britsky servisak je sikovny :D

Mirror, ale ak chces byt ferovy, mal by si do tych 6c/kWh pripocitat aj naklady na FVE.. Nemam nic proti FVE a chapem ju skor ako nezavislost ako financnu usporu (tiez planujem malu FV), ale skresluje to skutonost, podla mna, ak to vyjadris takto "6c" cize len "distribucne poplatky", a nezabudajme, ze virtualna bateria je ako FIAT mena, je to len sľub, ze to bude fungovat, nie je to garancia (fyzicke FV na streche je garancia, ak sa neposkodi).. Preto ja nemam odvahu pocitat virtualnu bateriu do rovnice navratnosti, pretoze uradnici mi ju mozu pokrutit (znevyhodnenim virtualnej baterie).
Presne ako elektromobily - ked ich v Bratislave bolo po desat kusov, mohli mat parkovanie v centre zadarmo, hoci aj vstup az pod Michalsku branu zadarmo, ale ak ich budu tisice, fyzicky sa nezmestia do toho centra, takze tuto vyhodu budu musiet stratit a to garantovane. Toho sa obavam aj pri vitualnej baterii. No ale nemusi to prist tak skoro, a mozno (na rozdiel od EV a centra mesta) to nemusi prist vobec, ale to riziko tam ja osobne vidim...

Este mam taky problem, ako vypocitat ROI fotovoltaiky? Priklad, ten kto kupil FV v 2020 roku, napriklad za 1000eur zbuchal 2kWp, dnes by za to dal, pre ilustraciu 2000eur za 2kWp, tak pohlo mu to ROI, alebo nie?
Ak kupim Ladisove divi akcie za 50USD pri vyplate dividendy 5USD, a ta akcia skoci na 100USD, ale dividenda zostane 5USD, ake mam ROI.. Moze to ist na 100USD/10USD, z 50USD/5USD, mam pocitat moje osobne ROI podla nakupnej ceny, alebo aktualnej trhovej ceny.. :)

Toto je dovod, preco som opatrny pri "navratnosti" - ak by JUGGLER namiesto TC ponehcal plyn, ale kupil za cenu TC nejake akcie, ktore by kompenzovali rozdiel ceny TC vs plyn, bol by na tom lepsie, horsie? :)
Odoslané z počítača
Peter222
Platinum Member ***
Príspevky: 665
Dátum registrácie: So 26 09, 2009 1:03 pm
Has thanked: 114 times
Been thanked: 124 times

Re: TEPELNÉ ČERPADLÁ - dobrá investícia?

Príspevok od používateľa Peter222 »

JUGGLER napísal: So 03 12, 2022 11:21 pm To si ma prekvapil, že životnosť TČ je menšia.
Šéf kurenárskej firmy mi povedal nech rátam s výmenou kotla po 15 rokoch...
S tou údajne nižšou životnosťou čerpadla oproti kotlu by som bol opatrný, sú to zatiaľ iba také dohady.

Výber zopár článkov: https://www.buderus.com/sk/sk/informaci ... padla.html
20 - 25 rokov – monoblokové tepelné čerpadlá vzduch-voda

https://www.stiebel-eltron.sk/sk/sluzby ... adiel.html
Viac než dvadsaťročné sledovanie týchto systémov v rodinných domoch a priemyselných aplikáciách ukazuje, že pri dobre nainštalovanom tepelnom čerpadle a pravidelnom servisovaní dosahuje životnosť kompresora 50-tisíc až 80-tisíc prevádzkových hodín, čo je viac ako 20 rokov prevádzky.

https://www.istavebnictvo.sk/clanky/pra ... cerpadlach
Najviac zaťažovanou časťou TČ je kompresor, ale s jeho výmenou sa u popredných výrobcov počíta tak najskôr o 15 rokov.

https://www.tepelna-cerpadla-info.cz/ca ... rpadla.htm
Tepelná čerpadla, která odebírají teplo ze země (země - voda), mají životnost testovanou na více jak 20 let. Po uplynutí této doby lze chladící okruh opravit a funkčnost tepelného čerpadla je navrácena. Životnost samotných zemních vrtů je pak v řádech desítek let.
U tepených čerpadel fungujících na principu vzduch - voda může být životnost kratší až o třetinu oproti zemním jednotkám. Tepelná čerpadla vzduch - voda jsou totiž obvykle výkonnější, a tak musí jejich kompresor častěji spínat.

Záleží teda aj od typu TČ aké zvolíš (vzduch - voda, vzduch - vzduch, zem - voda).
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: TEPELNÉ ČERPADLÁ - dobrá investícia?

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Dík. Mám kotol Buderus ( aj celý systém, vrátane radátorov Buderus )

Tepelné čerpadlo je bezúdržbové a z technického hľadiska pomerne jednoduché zariadenie. Samozrejme, neustálym používaním dôjde časom k opotrebovaniu dielov, napríklad potrubia alebo expanzného ventilu, ale pri správne zvolených prevádzkových parametroch a správnom používaní by kvalitné tepelné čerpadlo malo plniť svoju úlohu bez prekážok minimálne:

15 rokov – splitové tepelné čerpadlá vzduch-voda;

20 - 25 rokov – monoblokové tepelné čerpadlá vzduch-voda;

25 - 30 rokov – tepelné čerpadlá zem-voda.

Štandardne je zariadenie dimenzované na 100 000 hodín prevádzky a 50 000 štartov. Za predpokladu, že tepelné čerpadlo pracuje v priemere 8 hodín denne, čo predstavuje 3 000 hodín ročne, vychádza predpokladaná dĺžka prevádzky zariadenia na približne 33 rokov (100 000 / 3 000). Treba však počítať s obmedzením na 50 000 štartov. Predpokladá sa, že počet spustení za rok je približne 2 500. V konečnom dôsledku sa teda štatistická životnosť tepelného čerpadla pohybuje okolo 20 rokov (50 000 / 2 500).


Na to chladenie pozerám napr. Tepelné čerpadlo Inverter R32...9600 €..pritom slovenský výrobca ( počítam najsilnejšie 15KW, lebo nemám certifikát A0..len B ...https://attack.sk/katalog/tepelne-cerpa ... erter-r32/ ..takto asi nie...spolieham len na nemeckú a japonskú techniku..všetko made in Slovakia sa mi po čase rozpadlo :roll:
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3825
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 125 times
Been thanked: 338 times
Kontaktovať používateľa:

Re: TEPELNÉ ČERPADLÁ - dobrá investícia?

Príspevok od používateľa osamely chodec »

Pre nas co kurime plynom nie je jednoduche vymenit kondenzacne kotle za tepelne cerpadlo.
1. zmena dispozicie kotolne / buracie prace/+ nove rozvody kurenia
2.vymena regulacie
3. ak mam podlahovku + radiatory , tepelne cerpadlo je nevyhodne, musim ohrievat vodu v systeme na aspon 60 stupnov.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Porozumiet znamená zvyknúť si.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
miror
Gold Member **
Príspevky: 496
Dátum registrácie: Ut 06 04, 2021 9:13 pm
Has thanked: 30 times
Been thanked: 141 times

Re: TEPELNÉ ČERPADLÁ - dobrá investícia?

Príspevok od používateľa miror »

osamely chodec napísal: Ne 04 12, 2022 1:56 pm Pre nas co kurime plynom nie je jednoduche vymenit kondenzacne kotle za tepelne cerpadlo.
1. zmena dispozicie kotolne / buracie prace/+ nove rozvody kurenia
2.vymena regulacie
3. ak mam podlahovku + radiatory , tepelne cerpadlo je nevyhodne, musim ohrievat vodu v systeme na aspon 60 stupnov.
Praveze presne toto je jednoduche.
1. Vnutorna jednotka sedi presne ako nastenny kotol, vacsina vyrobcov to robi ako kotol
2. Ak myslis displej na stene, ano treba vymenit ale kable ostavaju, ak myslis hlavice na radiatoroch, tak ostavaju
3. Zrovna kondenzacny kotol je najlepsie mat na co najnizsej teplote vody a preto sa systemy s nim hodia. Kondenzak je na rozdiel od bezneho plynoveho kotla najucinnejsi s co najstudensou vodou.

A zrovna stare radiatorove systemy (liatinove) su vhodne aj pre tpelko aj pre kondenzak, lebo maju velky objem vody. Moderne sa robia doskove radiatory s malym mnozsvtvom vody a to je zle, musia sa k tepelku davat dalsie nadoby na zvysovanie objemu vody, aby necyklovalo.

60 stupnova voda je tak na hrane, ja napriklad mam vsetky domy s objemom vody v systeme okolo 170 az 200 litrov a vodu mi staci v najvacsich mrazoch ohrievat na 50 stupnov.

Najprv tam boli vsade stare plynove kotly, ktore som po 20 az 25 rokoch (po povodnych majiteloch) menil pred 15 rokmi za kondenzacne a velky objem vody = nizsia teplota vody bola velka vyhoda. Vymena bola kvoli uspore, nie kvoli pokazeniu kotlov. Teraz po 15 rokoch uvazujem o vymene za tepelka, kotle su zasa 100% funkcne, bez potreby nejakej opravy alebo vymeny.
A vychadza mi to dobre len pre moju lacnu elektrinu z FVE a virtualnej baterie.

Ako som pisal, plyn je po 4,5 centa, kto ma elektrinu po 4,5 x 3(scoop tč) = 13,5 centa, tak sa mu oplati len ak k tomu prida averziu voci ruskemu plynu. Tu ja mam voci vsetkemu ruskemu a preto do toho idem, aj ked slovenske zasobniky sa z vacsej casti uz plnia inym plynom, ale to nie je tiez vyhra. Krajiny s nerastnym bohatstvom su vacsinou arabacke diktatury, preto budem najradsej osamostatneny so vsetkym na elektrinu.
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 7052
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 276 times

Re: TEPELNÉ ČERPADLÁ - dobrá investícia?

Príspevok od používateľa jogo »

miror napísal: Ne 04 12, 2022 2:22 pm Ako som pisal, plyn je po 4,5 centa, kto ma elektrinu po 4,5 x 3(scoop tč) = 13,5 centa, tak sa mu oplati len ak k tomu prida averziu voci ruskemu plynu. Tu ja mam voci vsetkemu ruskemu a preto do toho idem, aj ked slovenske zasobniky sa z vacsej casti uz plnia inym plynom, ale to nie je tiez vyhra. Krajiny s nerastnym bohatstvom su vacsinou arabacke diktatury, preto budem najradsej osamostatneny so vsetkym na elektrinu.
Keby som na to pozeral tak, ako ty, tak budem kupovať len poľské a moslimské výrobky. :roll:
Tipni si prečo. :?:
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3825
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 125 times
Been thanked: 338 times
Kontaktovať používateľa:

Re: TEPELNÉ ČERPADLÁ - dobrá investícia?

Príspevok od používateľa osamely chodec »

miror napísal: Ne 04 12, 2022 2:22 pm
osamely chodec napísal: Ne 04 12, 2022 1:56 pm Pre nas co kurime plynom nie je jednoduche vymenit kondenzacne kotle za tepelne cerpadlo.
1. zmena dispozicie kotolne / buracie prace/+ nove rozvody kurenia
2.vymena regulacie
3. ak mam podlahovku + radiatory , tepelne cerpadlo je nevyhodne, musim ohrievat vodu v systeme na aspon 60 stupnov.
Praveze presne toto je jednoduche.
1. Vnutorna jednotka sedi presne ako nastenny kotol, vacsina vyrobcov to robi ako kotol
2. Ak myslis displej na stene, ano treba vymenit ale kable ostavaju, ak myslis hlavice na radiatoroch, tak ostavaju
3. Zrovna kondenzacny kotol je najlepsie mat na co najnizsej teplote vody a preto sa systemy s nim hodia. Kondenzak je na rozdiel od bezneho plynoveho kotla najucinnejsi s co najstudensou vodou.

A zrovna stare radiatorove systemy (liatinove) su vhodne aj pre tpelko aj pre kondenzak, lebo maju velky objem vody. Moderne sa robia doskove radiatory s malym mnozsvtvom vody a to je zle, musia sa k tepelku davat dalsie nadoby na zvysovanie objemu vody, aby necyklovalo.

60 stupnova voda je tak na hrane, ja napriklad mam vsetky domy s objemom vody v systeme okolo 170 az 200 litrov a vodu mi staci v najvacsich mrazoch ohrievat na 50 stupnov.

Najprv tam boli vsade stare plynove kotly, ktore som po 20 az 25 rokoch (po povodnych majiteloch) menil pred 15 rokmi za kondenzacne a velky objem vody = nizsia teplota vody bola velka vyhoda. Vymena bola kvoli uspore, nie kvoli pokazeniu kotlov. Teraz po 15 rokoch uvazujem o vymene za tepelka, kotle su zasa 100% funkcne, bez potreby nejakej opravy alebo vymeny.
A vychadza mi to dobre len pre moju lacnu elektrinu z FVE a virtualnej baterie.

Ako som pisal, plyn je po 4,5 centa, kto ma elektrinu po 4,5 x 3(scoop tč) = 13,5 centa, tak sa mu oplati len ak k tomu prida averziu voci ruskemu plynu. Tu ja mam voci vsetkemu ruskemu a preto do toho idem, aj ked slovenske zasobniky sa z vacsej casti uz plnia inym plynom, ale to nie je tiez vyhra. Krajiny s nerastnym bohatstvom su vacsinou arabacke diktatury, preto budem najradsej osamostatneny so vsetkym na elektrinu.
skus napisat aky typ TP cerpadla uvazujes? Vzduch, zem,voda? Teda vzduch musis na vonkajsiu stenu umiestnit jednotku, zem rozrypat zahradu, voda studna?
regulacia ani nahodou nefunguje povodna z plynoveho kotla a regulacna jednotka nie je uplne lacna, ci nebudes regulovat vykon TP podla potrieb domu?Kolko regulacnych zon mas? Poschodie a prizemie spolu?
sak prave pisem ze ak mas radiatory potrebujes kotlovu vodu aspon 60 stupnov co je problem lebo kondenzacny kotol aby dochadzalo ku kondenzacii spalin potrebujes tak max 40 st kotlovu vodu /spaliny pod rosny bod/ A celkom neverim, ze v mrazoch -20 ti staci do radiatorov pustat 50stupnov , jedine ze mas zle vypocitane vyhrevne plochy v izbach ale to zas mas predimenzovane radiatory a zbytocne si preplatil.
Dnes podla mna nik nevie co bude o 10 rokov vychadzat najlacnejsie. Za mna okamova britva. Co bude najjednoduchsie a investicne najlacnejsie do toho pojdem. Len treba si uvedomit ze od 1990 sa splynofikovalo cele Slovensko a drviva vacsina ludi v domoch dnes vykuruje plynom a stalo ich to investicne naklady... co bude s tym?
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Porozumiet znamená zvyknúť si.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
hifron
Silver Member *
Príspevky: 273
Dátum registrácie: Ut 01 03, 2022 1:40 pm
Has thanked: 4 times
Been thanked: 7 times

Re: TEPELNÉ ČERPADLÁ - dobrá investícia?

Príspevok od používateľa hifron »

osamely chodec napísal: Ne 04 12, 2022 5:49 pm Len treba si uvedomit ze od 1990 sa splynofikovalo cele Slovensko a drviva vacsina ludi v domoch dnes vykuruje plynom a stalo ich to investicne naklady... co bude s tym?
Môžu:
- kotol predať(napríklad používané nemecké autá z firiem zaplavili východnú Európu(a Balkán, Ukrajina fičia na Mercedesoch)),
- môžu kotol certifikovane prerobiť
- môžu sa spýtať SPP, čo im odporúča(alebo keď sa to zoberie fikane, čo odporúčajú SPP, aby v ich lokalite urobilo :)

Keď je potrubie a v správach bolo, že SPP niečo vymýšľa, tak ich to nechajme... :D
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3825
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 125 times
Been thanked: 338 times
Kontaktovať používateľa:

Re: TEPELNÉ ČERPADLÁ - dobrá investícia?

Príspevok od používateľa osamely chodec »

Hej ja cakam na nejaku ucelenu statnu energeticku politiku, ale to by som od politikov chcel asi vela.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Porozumiet znamená zvyknúť si.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Kosa
Active Member
Príspevky: 138
Dátum registrácie: Št 27 10, 2016 11:24 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 28 times

Re: TEPELNÉ ČERPADLÁ - dobrá investícia?

Príspevok od používateľa Kosa »

osamely chodec napísal: Ne 04 12, 2022 1:56 pm
sak prave pisem ze ak mas radiatory potrebujes kotlovu vodu aspon 60 stupnov co je problem lebo kondenzacny kotol aby dochadzalo ku kondenzacii spalin potrebujes tak max 40 st kotlovu vodu /spaliny pod rosny bod/ …
V Kond. kotloch vykurovacia voda ochladzuje vymennik /spalovaciu komoru / pod teplotu tzv. rosného bodu, ktorá je pri zemnom plyne cca 57 °C. Pod touto teplotou para kondenzuje na vodu a odovzdáva pritom do vykurovacej vody kondenzačné teplo. Čím je nižšia teplota vykurovacej vody na vstupe do kotla, tým sú vhodnejšie podmienky na kondenzáciu. Dolezita je teplota vody spiatocky nie teplota vody na vystupe.

Pre tieto sustavy sa navrhuje vyk. sustava 50/30; 60/40.

https://tzbexpo.com/v1/eveletrh/downloa ... 37a22d.pdf
dobrunoc
Active Member
Príspevky: 77
Dátum registrácie: Ne 27 11, 2011 8:53 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Re: TEPELNÉ ČERPADLÁ - dobrá investícia?

Príspevok od používateľa dobrunoc »

Ja to práve teraz riešim v rodičovskom dome..Je to dom zo sedemdesiatych rokov (180m2), zateplený, klasické radiátory s veľkým objemom vody.
Taktiež okná meníme za nové..

Tepelko je vzduch-voda 12kW tzv monoblok umiestnené vonku na stene kotolne. Plynový kondenzačný kotol nechávam a budem ho používať len ak tepelko nebude stíhať vykúriť dom. Tepelko bude nastavené tak, že zohreje vodu na 40 stupňov. Vtedy je najefektívnejšie a dosahuje tzv. výkonové číslo až 1:5 t.j. 1 kw el.energie ktorý napája kompresor tepelneho čerpadla dokáže vyrobiť až 5kw tepla.
Ak budú silnejšie mrazy následne, kotol dohreje vodu zo 40 stupňov (ktorú vyprodukuje tepelko) napríklad na 60 stupňov takže spotreba plynu by mala byť minimalna ...No uvidíme.. práve to riešim som zvedavý na výsledok..
pecan08
Príspevky: 5
Dátum registrácie: Po 25 07, 2022 9:51 am
Has thanked: 2 times

Re: TEPELNÉ ČERPADLÁ - dobrá investícia?

Príspevok od používateľa pecan08 »

dobrunoc napísal: Ne 04 12, 2022 8:56 pm Ja to práve teraz riešim v rodičovskom dome.....
dobrunoc toto je celkom zaujímavý koncept. Tiež máme aktuálne odstavený kondzenačný kotol a zapojené nové TČ Daikin Altherma 3MT. Momentálne nastavená teplota vody +/- 40st v závislosti na vonkajšej teplote, ale som zvedavý ako bude stíhať vykurovať pri -15st. Tebe sa bude dať mať naraz pustené TČ aj kotol v prípade potreby ktorú popisuješ?

Dom je starší, rodičovský, 2 poschodia, zateplený, okná staršie plastové, radiátory nové, nižší objem vody.
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3825
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 125 times
Been thanked: 338 times
Kontaktovať používateľa:

Re: TEPELNÉ ČERPADLÁ - dobrá investícia?

Príspevok od používateľa osamely chodec »

Kosa napísal: Ne 04 12, 2022 7:58 pm
osamely chodec napísal: Ne 04 12, 2022 1:56 pm
sak prave pisem ze ak mas radiatory potrebujes kotlovu vodu aspon 60 stupnov co je problem lebo kondenzacny kotol aby dochadzalo ku kondenzacii spalin potrebujes tak max 40 st kotlovu vodu /spaliny pod rosny bod/ …
V Kond. kotloch vykurovacia voda ochladzuje vymennik /spalovaciu komoru / pod teplotu tzv. rosného bodu, ktorá je pri zemnom plyne cca 57 °C. Pod touto teplotou para kondenzuje na vodu a odovzdáva pritom do vykurovacej vody kondenzačné teplo. Čím je nižšia teplota vykurovacej vody na vstupe do kotla, tým sú vhodnejšie podmienky na kondenzáciu. Dolezita je teplota vody spiatocky nie teplota vody na vystupe.

Pre tieto sustavy sa navrhuje vyk. sustava 50/30; 60/40.

https://tzbexpo.com/v1/eveletrh/downloa ... 37a22d.pdf
co som napisal zle? Skus napisat realne s akym gradientom vstup vystup uvazujes pri kondenzacii, vystup kotla je u mna tak max tych 40 stupnov, pre radiatory je to malo tie u mna musia ist aspon na 50-55 stupnov aby bola tepena pohoda 22-23 stupnov.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Porozumiet znamená zvyknúť si.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3825
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 125 times
Been thanked: 338 times
Kontaktovať používateľa:

Re: TEPELNÉ ČERPADLÁ - dobrá investícia?

Príspevok od používateľa osamely chodec »

dobrunoc napísal: Ne 04 12, 2022 8:56 pm Ja to práve teraz riešim v rodičovskom dome..Je to dom zo sedemdesiatych rokov (180m2), zateplený, klasické radiátory s veľkým objemom vody.
Taktiež okná meníme za nové..

Tepelko je vzduch-voda 12kW tzv monoblok umiestnené vonku na stene kotolne. Plynový kondenzačný kotol nechávam a budem ho používať len ak tepelko nebude stíhať vykúriť dom. Tepelko bude nastavené tak, že zohreje vodu na 40 stupňov. Vtedy je najefektívnejšie a dosahuje tzv. výkonové číslo až 1:5 t.j. 1 kw el.energie ktorý napája kompresor tepelneho čerpadla dokáže vyrobiť až 5kw tepla.
Ak budú silnejšie mrazy následne, kotol dohreje vodu zo 40 stupňov (ktorú vyprodukuje tepelko) napríklad na 60 stupňov takže spotreba plynu by mala byť minimalna ...No uvidíme.. práve to riešim som zvedavý na výsledok..
predpokladam ze to mas tepelne spocitane, lebo 40 stupnov v radiatoroch je malo, ibaze by boli plosne predimenzovane. Ak bude dohrievat kotlovu vodu na 60 stupnov moc ta kondenzacia nebude fungovat. Aj pre TUV musis dohrievat. Kondenzacny kotol vyzaduje vyvlozkovany komin a plus je problem s odvodom kondenzatu, mne vlhne pata komina, treba to cistit, lebo sa to upchava. Ak by som si navrhoval nove kurenie tak obycajny lacny atmosfericky plynovy kotol s cim najjednoduchou regulaciov najlepsie ziadnou, plus vsade podlahovka a naucit rodinu pouzivat TUV max 40 stupnov. Napr. ja som mal regulaciu nastavenu na vypinanie podlahovky v noci a zapinanie rano cca 5,00 hod. Zistil som ze ak necham je celu zimu zapnutu na 21 stupnov suvisle tak nie je ziadny rozdiel v spotrebe, takze naklady na regulaciu uplne zbytocne.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Porozumiet znamená zvyknúť si.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Peter222
Platinum Member ***
Príspevky: 665
Dátum registrácie: So 26 09, 2009 1:03 pm
Has thanked: 114 times
Been thanked: 124 times

Re: TEPELNÉ ČERPADLÁ - dobrá investícia?

Príspevok od používateľa Peter222 »

osamely chodec napísal: Po 05 12, 2022 12:43 pm a naucit rodinu pouzivat TUV max 40 stupnov.
Good luck with that.

https://www.uvzsr.sk/index.php?option=c ... &Itemid=62

Do zákona sa dopĺňajú základné požiadavky na teplú vodu:

Bude pre ňu stanovený rozsah teploty u spotrebiteľa od 50 °C – 55 ºC. Dlhodobo sa totiž potvrdzuje, že prevádzkovatelia a vlastníci budov sa snažia znižovať teplotu teplej vody, ktorá tak vytvára ideálne prostredie pre množenie patogénnych baktérií, najmä baktérií rodu Legionella. Zmienené baktérie spôsobujú závažnú infekciu dýchacích ciest a Slovensko, ako aj ostatné európske krajiny, eviduje významný nárast počtu legionelóz najmä v súvislosti s teplou vodou. Ich liečba patrí k finančne aj časovo najnáročnejším spomedzi ochorení, ktorých faktorom prenosu je voda.
Kosa
Active Member
Príspevky: 138
Dátum registrácie: Št 27 10, 2016 11:24 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 28 times

Re: TEPELNÉ ČERPADLÁ - dobrá investícia?

Príspevok od používateľa Kosa »

osamely chodec napísal: Po 05 12, 2022 12:28 pm
co som napisal zle? Skus napisat realne s akym gradientom vstup vystup uvazujes pri kondenzacii, vystup kotla je u mna tak max tych 40 stupnov, pre radiatory je to malo tie u mna musia ist aspon na 50-55 stupnov aby bola tepena pohoda 22-23 stupnov.

Nehladal som co si napisal zle, doplnil som informacie. Pokial ides v rezime 50-55 na vystupe a spiatocku mas napr. 40-45 tak ziskas kondenzacne teplo. Tepelny spad sa navrhuje pri novostavbach alebo rekonstrukciach, kde vstupuje ako hlavna velicina tepelna strata objektu. V spickovych projektoch 30/20, bezne 40/30.

Mam velky RD, radiatory, objem vody v systeme cez 400 l. Zreguloval som a nastavil prietok radiatormi tak, aby spiatocka bola co najchladnejsia. K tomu pomaha aj elektronicke cerpadlo, ktore riadi prietok systemom. U mna to funguje pri vnutornej teplote 22,5, vonku 0, teplota vody z kotla 55, spiatocka 40.
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3825
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 125 times
Been thanked: 338 times
Kontaktovať používateľa:

Re: TEPELNÉ ČERPADLÁ - dobrá investícia?

Príspevok od používateľa osamely chodec »

Kosa napísal: Po 05 12, 2022 2:49 pm
osamely chodec napísal: Po 05 12, 2022 12:28 pm
co som napisal zle? Skus napisat realne s akym gradientom vstup vystup uvazujes pri kondenzacii, vystup kotla je u mna tak max tych 40 stupnov, pre radiatory je to malo tie u mna musia ist aspon na 50-55 stupnov aby bola tepena pohoda 22-23 stupnov.

Nehladal som co si napisal zle, doplnil som informacie. Pokial ides v rezime 50-55 na vystupe a spiatocku mas napr. 40-45 tak ziskas kondenzacne teplo. Tepelny spad sa navrhuje pri novostavbach alebo rekonstrukciach, kde vstupuje ako hlavna velicina tepelna strata objektu. V spickovych projektoch 30/20, bezne 40/30.

Mam velky RD, radiatory, objem vody v systeme cez 400 l. Zreguloval som a nastavil prietok radiatormi tak, aby spiatocka bola co najchladnejsia. K tomu pomaha aj elektronicke cerpadlo, ktore riadi prietok systemom. U mna to funguje pri vnutornej teplote 22,5, vonku 0, teplota vody z kotla 55, spiatocka 40.
55 kotlova voda je dost vysoko , mas v komine kondenzat? Ja by som skusil na Tvojom mieste znizit kotlovu vodu na 45 radiatory otvorit naplno, pri takej zime ako je teraz mne doma to staci mam to vyskusane. Ked prituhne vzdy zvysim kotlovu vodu do radiatorov na 50 stupnov.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Porozumiet znamená zvyknúť si.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3910
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 478 times
Been thanked: 159 times

Re: TEPELNÉ ČERPADLÁ - dobrá investícia?

Príspevok od používateľa iceberg8 »

Peter222 napísal: Po 05 12, 2022 1:13 pm
osamely chodec napísal: Po 05 12, 2022 12:43 pm a naucit rodinu pouzivat TUV max 40 stupnov.
Good luck with that.

https://www.uvzsr.sk/index.php?option=c ... &Itemid=62

Do zákona sa dopĺňajú základné požiadavky na teplú vodu:

Bude pre ňu stanovený rozsah teploty u spotrebiteľa od 50 °C – 55 ºC. Dlhodobo sa totiž potvrdzuje, že prevádzkovatelia a vlastníci budov sa snažia znižovať teplotu teplej vody, ktorá tak vytvára ideálne prostredie pre množenie patogénnych baktérií, najmä baktérií rodu Legionella. Zmienené baktérie spôsobujú závažnú infekciu dýchacích ciest a Slovensko, ako aj ostatné európske krajiny, eviduje významný nárast počtu legionelóz najmä v súvislosti s teplou vodou. Ich liečba patrí k finančne aj časovo najnáročnejším spomedzi ochorení, ktorých faktorom prenosu je voda.

Toto je podla mna nepravdiva info, aj ked ju tvria oficialne urady. Preco legionella potom nie je napriklad v bazenoch? Jazerach? PET vodach v obchode, ktore kysnu na slnku pri zadnom sklade?
Pri 40C sa moj bojler otoci za den 1x, cize pokial tam nemam slepe miesta, kde sa voda drzi, tak ta baketeria vela sanci uchytit sa nema, ale som laik, ktory kuri bojler na 40C roky..
SKor by som sa pytal, ako tu vodu osetruju, ak sa tam objavi legionella.
Odoslané z počítača
pecan08
Príspevky: 5
Dátum registrácie: Po 25 07, 2022 9:51 am
Has thanked: 2 times

Re: TEPELNÉ ČERPADLÁ - dobrá investícia?

Príspevok od používateľa pecan08 »

Peter222
Platinum Member ***
Príspevky: 665
Dátum registrácie: So 26 09, 2009 1:03 pm
Has thanked: 114 times
Been thanked: 124 times

Re: TEPELNÉ ČERPADLÁ - dobrá investícia?

Príspevok od používateľa Peter222 »

iceberg8 napísal: Po 05 12, 2022 4:44 pm Toto je podla mna nepravdiva info, aj ked ju tvria oficialne urady. Preco legionella potom nie je napriklad v bazenoch? Jazerach? PET vodach v obchode, ktore kysnu na slnku pri zadnom sklade?
Pri 40C sa moj bojler otoci za den 1x, cize pokial tam nemam slepe miesta, kde sa voda drzi, tak ta baketeria vela sanci uchytit sa nema, ale som laik, ktory kuri bojler na 40C roky..
SKor by som sa pytal, ako tu vodu osetruju, ak sa tam objavi legionella.
Hodil si všetko do jedného koša :) jazerá, pet flaše, bazény a neviem čo. Tak napr. v jazerách sú tiež dobré chuťovky, neviem či sa volajú legionella alebo inak, ja v tom tiež nie som expert, iba reagujem na to čo som sa dočítal u hygienikov. V bazénoch plní úlohu dezinfekcie chlór, asi si ho nepridávaš do vody :) Jasné, že keď sa ti voda v kotli vymení raz denne tak to riziko je asi významne menšie ako pri nejakých priemyselných budovách alebo neviem kde. Z pohľadu risk/reward je však držať teplotu vody na 40 podľa mňa nezmysel. Mám odsledované, že keď som mal nastavené na 45 st. (inak, to bola minimálna hodnota, ktorú mi odporučil vodár, že pod to by on nešiel, práve kvôli takýmto hygienickým veciam) tak v závislosti od počasia ma jeden nahrievací cyklus vyšiel na 0,8 kwh. Pred nejakým časom som zdvihol TUV na 50 st. a vychádza to na cca 1,3 kwh. Rozdiel teda 0,5 kwh. Ak rátam, že sa mi nahrievanie zapne každý deň, t.j. 365 krát do roka, tak rozdiel je 182 kwh. Pri cene jednej kwh doteraz 0,157€ mi to na ročných nákladoch spraví -28€. A to veru nie je suma, ktorá mi stojí za zvýšený risk, aj keď minimálny :wink:
dobrunoc
Active Member
Príspevky: 77
Dátum registrácie: Ne 27 11, 2011 8:53 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Re: TEPELNÉ ČERPADLÁ - dobrá investícia?

Príspevok od používateľa dobrunoc »

pecan08 napísal: Po 05 12, 2022 9:13 am
dobrunoc napísal: Ne 04 12, 2022 8:56 pm Ja to práve teraz riešim v rodičovskom dome.....
dobrunoc toto je celkom zaujímavý koncept. Tiež máme aktuálne odstavený kondzenačný kotol a zapojené nové TČ Daikin Altherma 3MT. Momentálne nastavená teplota vody +/- 40st v závislosti na vonkajšej teplote, ale som zvedavý ako bude stíhať vykurovať pri -15st. Tebe sa bude dať mať naraz pustené TČ aj kotol v prípade potreby ktorú popisuješ?


Áno tak to bude fungovať.. Kotol aj tepelné čerpadlo sa budú dať spustiť samostatne ale aj v kombinácii.

Čo sa týka toho či ti bude stíhať vykurovať pri mínus 15, nemaj obavy.
Pri vyšších mínusových teplotách sa ti spustia elektrické špirály v čerpadle, ktoré dohrejú vodu tak, aby si mal tepelnú pohodu. Tento sposob však už nieje velmi ekonomický, ja som to preto riešil plynovým kotlom , ktorý už aj tak mám nainštalovaný a len sa musí správne prepojiť s tepelkom. Doohrev plynom je lacnejší ako elektrinou.
dobrunoc
Active Member
Príspevky: 77
Dátum registrácie: Ne 27 11, 2011 8:53 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Re: TEPELNÉ ČERPADLÁ - dobrá investícia?

Príspevok od používateľa dobrunoc »

osamely chodec napísal: Po 05 12, 2022 12:43 pmpredpokladam ze to mas tepelne spocitane, lebo 40 stupnov v radiatoroch je malo, ibaze by boli plosne predimenzovane.

Kondenzacny kotol vyzaduje vyvlozkovany komin a plus je problem s odvodom kondenzatu, mne vlhne pata komina, treba to cistit, lebo sa to upchava.
nemám to spočítané, mám to vyskúšané...v miernych zimách okolo +2 a viac stupňov mi stačí mať v radiátoroch 40-45 stupňov vodu. Takúto teplotu som si nastavoval na plynovom kotli a stačilo to.
Čo sa týka kondenzátu ,neviem prečo ho máš v komíne..
Ja mám od kotla vývod na kondenzát, ktorý ide priamo do kanalizácie. Komín mám cez stenu tzv turbo kotol a nikdy s tým žiadny problém nebol.
Kosa
Active Member
Príspevky: 138
Dátum registrácie: Št 27 10, 2016 11:24 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 28 times

Re: TEPELNÉ ČERPADLÁ - dobrá investícia?

Príspevok od používateľa Kosa »

osamely chodec napísal: Po 05 12, 2022 4:14 pm
55 kotlova voda je dost vysoko , mas v komine kondenzat? Ja by som skusil na Tvojom mieste znizit kotlovu vodu na 45 radiatory otvorit naplno, pri takej zime ako je teraz mne doma to staci mam to vyskusane. Ked prituhne vzdy zvysim kotlovu vodu do radiatorov na 50 stupnov.
Ano kondenzuje, ale nie v komine, ale v kotli. /laboroval som asi 3 sezony/, spomalenim prietoku cez radiator sa odovzda urcite mnozstvo tepla. Spiatocka ochladi vymennik /spalovaciu komoru/ v kotli, kedy zo spalin ziskam kondenzacne teplo. V tvojom pripade, ale ber to s rezervou, v podstate prehanas vyssou rychlostou vodu v systeme, rozdiel teplot vystup/spiatocka nie je velky. Kotol sice pracuje s nizsou teplotou, otazka je ale kolko tepla musi kotol dodat do vykurovacej vody. Neda sa to empiricky posudit. Cize v case ja zohrejem cca 700 l/hod. vody v systeme so spadom 55/40 a tvojim sposobom by som potreboval prehnat systemom nejake nasobne mnozstvo vody so spadom 45/40. V oboch pripadoch ziskam cca rovnake kondenzacne teplo s cca rovnakou spotrebou energie. Aspon dufam. Ale podla mnozstva kondenzatu usudzujem, ze je to dobre.

Keby som staval dnes, tak urcite by som to riesil TČ, solár, záložný systém krb s výmenníkom a pod.
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3825
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 125 times
Been thanked: 338 times
Kontaktovať používateľa:

Re: TEPELNÉ ČERPADLÁ - dobrá investícia?

Príspevok od používateľa osamely chodec »

Ja mylim takto, najdolezitejsi udaj pre nas ak chceme setrit je aby minimum tepla islo do komina cize studensie spaliny pri zabezpeceni tepelnej pohody 22-23 stupnov v dome, lebo to su vyhodene peniaze. Treba si uvedomit zakladnu vec , prenos tepla prudenim zavisi linearne od gradientu teplot a kvadraticky od rychlosti prudenia media. Cize ak mame nuteny obeh pri otvorenych ventiloch radiatorov dastavame nejaku rychlost prudenia kotlovej vody v podstate konstantnu, aby si zvysil prestup tepla musis zvysit delta teda zvysit teplotu kotlovej vody inak to nejde. Samozrejme beriem ze plocha radiatorov je konstantna pre kazdy dom. Ak vsak mam predimenzovane radiatory tak vyhrevna plocha sa rapidne zvacsi a viac tepla dostanem do miestnosti aj pri nizsom gradiente. Kazdy stupen zohrievania kotlovej vody naviac je drahy ide viac tepla do komina. Preto je vyhodne podlahove vykurovanie nizky gradient a velka vyhrevna plocha. Teraz by si kazdy kto ma radiatory mal skusat znizovat teplotu kotlovej vody a ci mu este radiatory vykuria miestnost ak nie, ina cesta nie je len zvysit gradient teplot. Solar mam 20 rokov neoplatil sa, pri nizkych cenach plynu doteraz urcite nie.

Spaliny kondenzuju po celej dlzke komina, ved spaliny su pod rosnym bodom.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Porozumiet znamená zvyknúť si.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
jaja
Gold Member **
Príspevky: 567
Dátum registrácie: Pi 05 11, 2010 12:54 pm
Has thanked: 32 times
Been thanked: 40 times

Re: TEPELNÉ ČERPADLÁ - dobrá investícia?

Príspevok od používateľa jaja »

Peter222 napísal: So 03 12, 2022 9:43 am
jaja napísal: So 03 12, 2022 2:41 am Mám TČ už cca 9 let (Panasonic Aquarea) a nikdo tu nikdy nebyl a v záručních podmínkách taky nic nebylo.
To si sám čistíš všetky filtre? Po 9 rokoch to musí byť riadne zas.até :D
Jaké filtry máš na mysli? Jediný filtr je klasické sítko v topném systému, které nesouvisí s Tč.
JanH
Gold Member **
Príspevky: 482
Dátum registrácie: Ne 06 02, 2022 6:31 am
Has thanked: 124 times
Been thanked: 167 times

Re: TEPELNÉ ČERPADLÁ - dobrá investícia?

Príspevok od používateľa JanH »

jaja napísal: So 17 12, 2022 1:09 am
Peter222 napísal: So 03 12, 2022 9:43 am
jaja napísal: So 03 12, 2022 2:41 am Mám TČ už cca 9 let (Panasonic Aquarea) a nikdo tu nikdy nebyl a v záručních podmínkách taky nic nebylo.
To si sám čistíš všetky filtre? Po 9 rokoch to musí byť riadne zas.até :D
Jaké filtry máš na mysli? Jediný filtr je klasické sítko v topném systému, které nesouvisí s Tč.
TČ funguje na princípe ako obyčajná chladnička. Len pracujúca opačne.
Takže si viem predstaviť, že to môže ísť bezúdržbovo. Ale nedať skontrolovať vykurovaciu jednotku dekádu je odvaha.
Možno si to Peter splietol s rekuperáciou. Tam už filtre sú a aj ich treba čistiť a meniť.
Peter222
Platinum Member ***
Príspevky: 665
Dátum registrácie: So 26 09, 2009 1:03 pm
Has thanked: 114 times
Been thanked: 124 times

Re: TEPELNÉ ČERPADLÁ - dobrá investícia?

Príspevok od používateľa Peter222 »

jaja napísal: So 17 12, 2022 1:09 am
Peter222 napísal: So 03 12, 2022 9:43 am
jaja napísal: So 03 12, 2022 2:41 am Mám TČ už cca 9 let (Panasonic Aquarea) a nikdo tu nikdy nebyl a v záručních podmínkách taky nic nebylo.
To si sám čistíš všetky filtre? Po 9 rokoch to musí byť riadne zas.até :D
Jaké filtry máš na mysli? Jediný filtr je klasické sítko v topném systému, které nesouvisí s Tč.
Áno, o tom sitku viem, ale keď bol u mňa servisák tak vravel, že bude čistiť aj ďalšie filtre vo vnútornej jednotke. Žiaľ, nevidel som presne ktoré, lebo som mal vtedy poradu :D iba som počul ako to viackrát umýval v kúpeľni. Neviem teda či to boli presne "filtre" alebo niečo iné.
JanH napísal: So 17 12, 2022 8:15 am TČ funguje na princípe ako obyčajná chladnička. Len pracujúca opačne.
Takže si viem predstaviť, že to môže ísť bezúdržbovo. Ale nedať skontrolovať vykurovaciu jednotku dekádu je odvaha.
Možno si to Peter splietol s rekuperáciou. Tam už filtre sú a aj ich treba čistiť a meniť.
Ján, nepomýlil som si to s rekuperáciou :) iba som dal info, ktorú mi poskytol človek, ktorý mi bol robiť servis TČ.

Btw, na všetkých: neviete náhodou pri akých vonkajších teplotách sa zapne špirála? Mám na mysli špirálu na základnej doske TČ, nie spustenie špirály na ovládacej jednotke (termostate) - tam to mám vypnuté, ale ak by čerpadlo nestíhalo pri veľkých mrazoch tak by malo automaticky zapnúť špirálu, len som zatiaľ nezistil, že kedy sa tak stane. Asi to má každé TČ nastavené inak, ja mám Panasonic Aquarea.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: TEPELNÉ ČERPADLÁ - dobrá investícia?

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Peter222 napísal: So 17 12, 2022 2:17 pm Btw, na všetkých: neviete náhodou pri akých vonkajších teplotách sa zapne špirála? Mám na mysli špirálu na základnej doske TČ, nie spustenie špirály na ovládacej jednotke (termostate) - tam to mám vypnuté, ale ak by čerpadlo nestíhalo pri veľkých mrazoch tak by malo automaticky zapnúť špirálu, len som zatiaľ nezistil, že kedy sa tak stane. Asi to má každé TČ nastavené inak, ja mám Panasonic Aquarea.
Pamäť mi hlási zhodu. Jaja určite bude vedieť:
jaja napísal: So 03 12, 2022 2:41 am S tou pravidelnou prohlídkou to bude nějaký oser. Mám TČ už cca 9 let (Panasonic Aquarea) a nikdo tu nikdy nebyl a v záručních podmínkách taky nic nebylo.
Jak psal jogo, závisí vše na topném faktoru a ten závisí hlavně na vlastnostech otopné soustavy - na jakou teplotu ti stačí ohřívat vodu, abys vytopil dům. S vyšší teplotou vody ze zhoršuje COP (topný faktor). Takže nejlíp mít všude (raději hustou) podlahovku. Tak to mám a vodu nahřívám na 30-40 stupňů podle ekvitermu. Ale kolik mám COP v praxi, to nedokážu určit, protože jsem tu neměl nikdy nic jiného. Určitě ale jsou někde na webu praktické testy.
P.S. Rieším s kolegom kúpu nehnuteľnosti, kde je tepelné čerpadlo NIBE Fighter 2005... švédske TČ vzduch/voda.
Samozrejme, majiteľ nehlási žiadne problémy.

Podľa toho, čo som zistil, existujú modely Fighter 2010, 2020 takže podľa modelu súdim, že vek TČ je minimálne 17 rokov.
Podľa toho, čo sme tu preberali, životnosť takého TČ by mala byť 20-25 rokov.

Ak má niekto podobný model, napíšte, či sú tie švédske TČ dobré, či značku NIBE odporúčate a či sa oplatí starý NIBE Fighter nahradiť najnovším modelom. S riadiacou jednotkou by to malo stáť okolo 12 000 €
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
JanH
Gold Member **
Príspevky: 482
Dátum registrácie: Ne 06 02, 2022 6:31 am
Has thanked: 124 times
Been thanked: 167 times

Re: TEPELNÉ ČERPADLÁ - dobrá investícia?

Príspevok od používateľa JanH »

JUGGLER napísal: So 17 12, 2022 5:14 pm
P.S. Rieším s kolegom kúpu nehnuteľnosti, kde je tepelné čerpadlo NIBE Fighter 2005... švédske TČ vzduch/voda.
Samozrejme, majiteľ nehlási žiadne problémy.

Podľa toho, čo som zistil, existujú modely Fighter 2010, 2020 takže podľa modelu súdim, že vek TČ je minimálne 17 rokov.
Podľa toho, čo sme tu preberali, životnosť takého TČ by mala byť 20-25 rokov.

Ak má niekto podobný model, napíšte, či sú tie švédske TČ dobré, či značku NIBE odporúčate a či sa oplatí starý NIBE Fighter nahradiť najnovším modelom. S riadiacou jednotkou by to malo stáť okolo 12 000 €
Pozrel som tú značku na nemeckom fóre, lebo pravdu povediac o NIBE som nikdy nepočul a určite nepatria do top trojky najpredávanejších TČ na SVK.
Info z DE fóra:
Podľa referencií a skúseností je to lepší priemer. Súčiastky sú vyrobené v UK, výrobca zo Švédska. Sem tam ale treba vymeniť ventil, tesnenie a pod., a preto jeden diskutujúci správne podotkol, že pred kúpou je kľúčové zistiť si, kto to vlastne dokáže servisovať. Aby sa nestalo, že servisákov pre túto značku je ako šafránu, že sa budeš musieť na kolenách prosiť, aby ti to pozrel.
Za B aby nesídlil 100km od teba lebo potom to bude poriadne drahé.
Na tvojom mieste by som si prezistil najmä možnosti servisovania lebo pokaziť sa môže čokoľvek.
jaja
Gold Member **
Príspevky: 567
Dátum registrácie: Pi 05 11, 2010 12:54 pm
Has thanked: 32 times
Been thanked: 40 times

Re: TEPELNÉ ČERPADLÁ - dobrá investícia?

Príspevok od používateľa jaja »

Aquarea spíná backup tuším při -20°C, kdy už náklady na odmrazování vnější jednotky převáží přínos TČ.
Opravdu mne nenapadá filtr, který by tam mohl čistit. Okruh chladícího media otevřít nemůže a je nesmysl, aby tam nějaký filtr byl. V teplovodní části v těle vnitřní jednotky žádný filtr není, jen závažíčko flow control a odvzdušňovák. Projel jsem si i servisní manuál a "filter" je zmíněný jen ten externí. A ten si čistím sám.
NIBE je dobrá značka. 17 let je už dost vzhledem k tomu, že technologie TČ za tu dobu pokročily, ale nebál bych se toho. Co se týče životnosti, první odchází kompresor, ale životnost čehokoli se může výrazně lišit od průměru. Ale když odejde kompresor, neznamená to, že se musí vyměnit TČ.
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3910
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 478 times
Been thanked: 159 times

Re: TEPELNÉ ČERPADLÁ - dobrá investícia?

Príspevok od používateľa iceberg8 »

No ono aj tie elektrospotrebice sa pred 17 lety vyrabali kapanek kvalitnejsie - podla mna, ako je tomu dnes, ked pracky odchadzaju tak po 5 rokoch, obcas aj skor :)
Samozrejme, aj dnes sa vyraba kvalita, napr Drazice bojler verim, ze vydrzi aj 20 rokov.
Odoslané z počítača
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 7052
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 276 times

Re: TEPELNÉ ČERPADLÁ - dobrá investícia?

Príspevok od používateľa jogo »

Ročné skúsenosti elektrodada s tepelným čerpadlom. Myslím, že nie je úplne spokojný s výmenou kondenzačného kotla za tepelné čerpadlo...

https://www.youtube.com/watch?v=KF5zyeuL9rs
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Napísať odpoveď

Návrat na "Nehnuteľnosti / Nemovitosti, Reality, Hypotekárne úvery"