Objektivna zodpovednost za byt / dom / nehnutelnost

Nehnuteľnosti ako alternatíva k (ne)existujúcemu slovenskému akciovému trhu. Hypotekárne úvery - na bývanie aj investovanie.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Marcelko Es
Príspevky: 22
Dátum registrácie: Po 07 08, 2017 12:22 pm
Has thanked: 4 times
Been thanked: 11 times

Objektivna zodpovednost za byt / dom / nehnutelnost

Príspevok od používateľa Marcelko Es »

Dobry večer osadenstvo.

Chcel by som sa opýtať či existuje niečo ako "objektívna zodpovednosť" za nehnuteľnosť. Vychádzam z vedomia že ak ja ako vlastník auta požičiam / prenajmem auto niekomu a ten niekto spraví priestupok (alebo aj viac) no polícia ho nedokáže pokutovať na mieste, tak pošle pokutu majiteľovi vozidla - objektívna zodpovednosť - a majitel nech si to rieši s tým, komu dal vozidlo do užívania k danému dátumu a času. (nie som právnik ani s tým nemám veľa skúseností len tak laitsky to chápem)

Je také niečo aj pri nehnutelnostiach?

príklad 1)
ja ako obyvatel bytovky mám problém s najomníčkou (napr. nadomnou) - neviem sa s ňou dohodnúť. Môžem právne / legálne tento problém preniesť na majitela bytu aby si to on riešil? (laitsky, k mojej spokojnosti)
//ehm, vždy ju môžem sotiť zo schodov alebo balkóna ale tak moja otázka nestojí//

príklad 2)
ja prenajmem svoj byt "divnej osobe" osoba mi platí všetko a na čas - nemám problém, som OK (nemám dôvod ju vyhodiť z bytu - z môjho uhla pojľadu dobrý podnájomník) ale osoba vyvádza a robí bordel v baráku. (odpad po chodbách a výťahu, hluk, nezvaný hostia, krádeže ...) susedom (ostatným majitelom bytov v bytovom dome) to vadí, avšak s osobou sa nevedia nijako dohodnúť a výjsť si v ústretý - môžu mňa ako majitela (ktorý ten byt prenajíma) nejako "prinútiť konať"? pokutovať, dať mi zaplatiť škody a pod... ?

príklad 1 a 2 sú akože jeden a ten istý len z iného uhla.

Momentálne to riešim z hľadiska problém 1) ale do budúcna ma zaújima problém 2) lebo dnes ja nič nemôžem ale zajtra môžu všetci všetko voči mne - dvojaký meter. Tak ma zaújima kde je tá hranica a odkial po kial sú medze.

Vopred ďakujem za postrehy a myšlienky.
JanH
Gold Member **
Príspevky: 482
Dátum registrácie: Ne 06 02, 2022 6:31 am
Has thanked: 124 times
Been thanked: 167 times

Re: Objektivna zodpovednost za byt / dom / nehnutelnost

Príspevok od používateľa JanH »

Ahoj Marcel. Podelím sa s mojou skúsenosťou.
Pokiaľ je dotyčný obyvateľ v nájomnom vzťahu, riešil by som to výlučne už len s majiteľom bytu. Pozbieraj si písomne fakty. Aké udalosti sú podľa teba dôvodným podnetom na rozviazanie nájomnej zmluvy. Ideálne, keď uvedieš aj nejakú časovú os, ak toho bolo viacej. Čo pomáha je, keď sa pod sťažnosť podpíše viacej majiteľov bytov. Pripadne ak máš úradný záznam od polície o nejakom spáchanom priestupku a pod.
Následne sa sťažnosť odošle majiteľovi bytu s žiadosťou na odpoveď povedzme v lehote jedného mesiaca.
Ak sa nevyjadrí, resp. sa vyjadrí zamietavo, musíš bohužiaľ zájsť do advokátskej kancelárie. To ťa už ale bude niečo stať. Právnici nerobia zadarmo. Cieľom by mal byť ďaľší dopis majiteľovi bytu, kde sa pod advokátskou hlavičkou na konci spomenú všetky možné aj nemožné dôsledky, priestupky možné súdne spory Atď. V drvivej väčšine prípadov takýto odborne napísaný list presvedčí majiteľa bytu, že to myslíš vážne, vyberie si jednoduchšiu cestu (vykopnutie nájomníka na základe porušenia zmluvného vzťahu) a nebude to chcieť riešiť súdnou cestou, čo je posledná možnosť.
Stále je to ale dobré, lebo sa nejedná o majiteľa, koho sa chceš zbaviť :mrgreen:
uhlikova_stopa
Silver Member *
Príspevky: 260
Dátum registrácie: Ne 12 06, 2022 8:14 am
Has thanked: 53 times
Been thanked: 31 times

Re: Objektivna zodpovednost za byt / dom / nehnutelnost

Príspevok od používateľa uhlikova_stopa »

Ja by som napriklad s najomcom, ked budem prenajimatel, podpisal nejaky domovy poriadok. Tam by bolo uvedene ze napriklad po 20:00 nebude hlasno pustat hudbu atd…
Ak mas problem s najomcom susedom, tak riesit s majitelom ak predtym nejaka rozumna rec nepomaha
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3910
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 478 times
Been thanked: 159 times

Re: Objektivna zodpovednost za byt / dom / nehnutelnost

Príspevok od používateľa iceberg8 »

No este zaujimavejsie by bolo, ten prvy priklad, ale s tym rozdielom, ze ten bordel robi sam majitel :D
To je tiez casta zalezitost v panelakoch..
Odoslané z počítača
Napísať odpoveď

Návrat na "Nehnuteľnosti / Nemovitosti, Reality, Hypotekárne úvery"