Ropa

Komodity a komoditné akcie - ropa, energie, drahé kovy, zlato, striebro, priemyselné kovy, ťažobné spoločnosti
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: Ropa

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

Adammd napísal: Št 15 12, 2022 7:02 pm Pises, ze vyrazne klesLA. Tak daj data. Aspom z tej tvoje slavnej neomylnej krystalovej gule :)
ved je to tam uvedene: "Odhady hovoria zatial o poklese medzi 5 a 9percentami. Tj mínus 5 až 9percent, tj zaporny rast."
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 987 times
Been thanked: 1342 times

Re: Ropa

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Putin zakázal vývoz ropy do krajín, ktoré zaviedli cenový strop

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal nariadenie zakazujúce vývoz ropy a ropných produktov do krajín, ktoré zaviedli cenový strop na ruskú ropu. Informuje o tom britská televízia Sky News a agentúra Reuters. Zákaz exportu ropy nadobudne účinnosť 1. februára 2023 a má trvať päť mesiacov do 1. júla 2023. O tom, kedy vstúpi do platnosti aj zákaz vývozu ropných produktov, ešte rozhodne ruská vláda.

Cenový strop na ruskú ropu dopravovanú po mori, na ktorom sa začiatkom decembra dohodla skupina G7, Európska únia (EÚ) a Austrália, bol stanovený na 60 USD (56,48 eura) za barel (159 litrov) a platí od 5. decembra. Putinov dekrét zverejnený na vládnom portáli a webovej stránke Kremľa sa prezentuje ako priama reakcia na „nepriateľské konanie, ktoré je v rozpore s medzinárodným právom, Spojených štátov a zahraničných krajín a medzinárodných organizácií“.

„Dodávky ropy a ropných produktov zahraničným entitám a jednotlivcom sú zakázané, ak sa v kontraktoch na tieto dodávky počíta s použitím mechanizmu fixácie maximálnej ceny,“ uvádza sa v dekréte. Ten priamo menuje Spojené štáty a ďalšie krajiny, ktoré uvalili cenový strop. Dekrét tiež obsahuje klauzulu, že Putin môže zákaz v špeciálnych prípadoch zrušiť. Zákaz vývozu ropy začne platiť 1. februára, ale dátum zákazu exportu ropných produktov stanoví vláda.

Okolo 70 až 85 percent ruského exportu ropy sa transportuje tankermi. Cenový strop má zabrániť, aby dopravné firmy, rovnako ako aj poisťovacie a zaisťovacie spoločnosti manipulovali s ruskou ropou kdekoľvek na svete, ak by sa predávala nad maximálnou cenou stanovenou skupinou G7 a jej spojencami. Keďže kľúčové prepravné a poisťovacie firmy sídlia v krajinách G7, cenový strop by Moskve spôsobil veľké problémy, ak by chcela predávať ropu za vyššiu cenu.

EÚ sa dohodla, že od polovice januára bude cenový strop prehodnocovať každé dva mesiace, aby sledovala jeho vplyv na trh. Cieľom korekčného mechanizmu je tiež držať strop minimálne 5 percent pod priemernou trhovou cenou. Prehodnocovanie cenového stropu je špecifickým mechanizmom EÚ a zmena stropu bude vyžadovať jednohlasné schválenie všetkých členských krajín. Ak sa zmena schváli v rámci EÚ, potom sa o nej bude diskutovať na úrovni skupiny G7. Európska únia (vrátane Slovenska ako členského štátu EÚ), Británia, Austrália, Kanada, Japonsko a USA zaviedli pred niekoľkými týždňami cenový strop na dovážanú ruskú ropu vo výške 60 dolárov za barel. EÚ zároveň zaviedla embargo na dovoz ruskej ropy po mori.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
mikr
Gold Member **
Príspevky: 359
Dátum registrácie: Št 18 08, 2016 7:06 pm
Has thanked: 15 times
Been thanked: 16 times

Re: Ropa

Príspevok od používateľa mikr »

Indie, Čína nebo Turecko ho mohou uplatňovat skrytě, prostě za více než $60/bbl nemusí kupovat.
Rusko v prosinci snižuje exporty ropy o 16 %. Hlavním důvodem je zákaz importu do Evropy(kromě Bulharska) a cenový strop. Z baltského Primorsku dokonce vyváží o 24 % méně. Naložené tankery hledají kupce.
„Proč si ukládat peníze do banky, když několik bank můžete vlastnit.“
– Nathan Meyer Rothschild
„Složené úročení je osmým divem světa. Ten, kdo mu rozumí na něm vydělá, ten kdo ne, tak ho platí“ - Albert Einstein
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3822
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 125 times
Been thanked: 338 times
Kontaktovať používateľa:

Re: Ropa

Príspevok od používateľa osamely chodec »

mikr napísal: St 28 12, 2022 9:00 pm Indie, Čína nebo Turecko ho mohou uplatňovat skrytě, prostě za více než $60/bbl nemusí kupovat.
Rusko v prosinci snižuje exporty ropy o 16 %. Hlavním důvodem je zákaz importu do Evropy(kromě Bulharska) a cenový strop. Z baltského Primorsku dokonce vyváží o 24 % méně. Naložené tankery hledají kupce.
Zdroj?
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Porozumiet znamená zvyknúť si.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
mikr
Gold Member **
Príspevky: 359
Dátum registrácie: Št 18 08, 2016 7:06 pm
Has thanked: 15 times
Been thanked: 16 times

Re: Ropa

Príspevok od používateľa mikr »

Patria - https://www.patria.cz/zpravodajstvi/527 ... nimum.html
Pak v druhém článku už to někdo sečetl.
„Proč si ukládat peníze do banky, když několik bank můžete vlastnit.“
– Nathan Meyer Rothschild
„Složené úročení je osmým divem světa. Ten, kdo mu rozumí na něm vydělá, ten kdo ne, tak ho platí“ - Albert Einstein
Peter222
Platinum Member ***
Príspevky: 665
Dátum registrácie: So 26 09, 2009 1:03 pm
Has thanked: 114 times
Been thanked: 124 times

Re: Ropa

Príspevok od používateľa Peter222 »

https://www.trend.sk/ekonomika/ziadna-r ... position=3
Žiadna ropa do Európy z Ruska nepotečie. Problémom s palivami môže čeliť aj Slovensko

Európske vyhliadky nie sú optimistické

Podľa agentúry Bloomberg bude v najbližších mesiacoch takmer každý štát bojovať s nedostatkom nafty, a to v čase, keď kríza v zásobovaní takmer všetkých svetových trhov s energiou zhoršila infláciu a utlmila ekonomický rast. Dôsledky môžu byť veľké, upozornila agentúra. Do toho vstupujú aj sankcie, ktoré pred mesiacom zaviedla Európska únia na ruskú ropu a ďalšie novinky, ktoré zásadne ovplyvnia aj slovenský trh.

Globálne vývozné trhy sú také napäté, že chudobnejšie krajiny môžu byť od trhu odstrihnuté, varuje Bloomberg. „Je to určite najväčšia naftová kríza, akú som kedy zažil,“ povedal bývalý riaditeľ talianskej rafinérie Saras Dario Scaffardi, ktorý v tomto odvetví pracoval takmer 40 rokov.

Veľkým problémom je najmä premena ropy na palivá. Čiastočne je to dôsledkom pandémie. Keď pandemické obmedzenia prudko znížili dopyt, rafinérske firmy zavreli najmenej ziskové prevádzky. Odklon od fosílnych palív tiež znížil investície do tohto odvetvia. Podľa údajov spoločnosti Vortexa sa ročne do Európy dopravilo na lodiach zhruba 500 miliónov barelov, z toho asi polovica pochádzala z ruských prístavov, uvádza agentúra ČTK.

Trh s ropou sa kriví čoraz viac

„Embargo na ruskú ropu tak prispeje k drahším cenám palív, väčšiemu nákladovému energetickému bremenu pre ekonomiku, ktoré bude v najbližšom čase spomaľovať jej rast a naopak bude prispievať k vyšším inflačným tlakom,“ dodáva S. Pánis. „Jednoducho embargo znamená, že zaplatíme daň v podobe pomalšieho rastu životnej úrovne,“ spresňuje.

V súvislosti s implementáciou sankcií bude nasledujúce obdobie veľkou výzvou pre celé odvetvie, a to najmä z pohľadu zabezpečenia plynulého zásobovania trhov, hovorí pre TREND výkonná riaditeľka Slovenskej asociácie palivového priemyslu a obchodu Zuzana Oprchalová.

Celkový vývoj situácie na trhu s palivami, ale aj mazivami, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu i pri fungovaní priemyslu, bude v roku 2023 závisieť od množstva externých faktorov, hovorí Z. Oprchalová.

Bratislavská rafinéria už začiatkom decembra úspešne vyskúšala spracovanie jedného tankera alternatívnej ropy, no podľa výkonného riaditeľa Slovnaftu Mareka Senkoviča boli náklady na jej spracovanie oproti ruskej rope o 15 miliónov eur vyššie. Slovnaft plánuje spracovať každý mesiac približne jeden tanker a ich počet sa neskôr minimálne zdvojnásobí.

Problémom bude najmä logistika

Do tohto procesu však aktuálne zasiahla nová správa o zákaze vývozu ruskej ropy a ropných produktov do krajín, ktoré zaviedli cenový strop. Bratislavskú rafinériu možno zásobovať cez ropovod Adria z chorvátskeho ostrova Krk.

Ako začiatkom decembra tohto roka uviedol pre TA3 generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Slovnaftu Oszkár Világi, vyzerá to tak, že Chorváti sa budú snažiť zatlačiť na trh a stanovia vyššie ceny za prepravu.

„Prepravné náklady narastú, čo bude mať dopad aj na ceny ropy. Ruská ropa je cenovo nižšie ako ostatné druhy ropy, musíme však zabezpečiť iné alternatívy, kde treba rátať s vyššími nákladmi. Od toho sa budú odvíjať aj európske ceny,“ spresnil.

O. Világi očakáva, že budúci rok bude hektický a reálne hrozia odstávky prevádzok Slovnaftu i obmedzenia v zásobovaní tuzemského trhu palivami.
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: Ropa

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

Kazachstán chce posílat ropu Družbou do Německa, požádal o to Rusko - Echo24.cz
https://echo24.cz/a/HudqN/zpravy-svet-k ... d=19007819
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3910
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 478 times
Been thanked: 158 times

Re: Ropa

Príspevok od používateľa iceberg8 »

Oil Intensity: The Curiously Steady Decline of Oil in GDP

https://www.reuters.com/business/energy ... 021-10-21/

The efficiency of oil use has improved, in other words oil intensity has declined, over the years and decades. In 1973, for example, when oil intensity was at its zenith, the world used a little less than one barrel of oil to produce $1,000 worth of GDP (2015 prices). By 2019 (the last data set before Covid) global oil intensity was 0.43 barrel per $1,000 of global GDP—a 56% decline. Oil has become a lot less important and humanity has become more efficient in making use of it.
Odoslané z počítača
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: Ropa

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

Kuwait to Send Europe Five Times More Diesel as Russia Ban Looms - Bloomberg
https://www.bloomberg.com/news/articles ... -ban-looms
Používateľov profilový obrázok
Joki
Platinum Member ***
Príspevky: 1002
Dátum registrácie: Po 30 08, 2021 1:24 pm
Has thanked: 172 times
Been thanked: 223 times

Re: Ropa

Príspevok od používateľa Joki »

Ruská ropa sa vplyvom sankcií a embarga predáva výrazne lacnejšie, než sú globálne ceny ropy. Ruský Urals sa aktuálne obchoduje pod 50 dolármi za barel, zatiaľ čo severomorská ropná zmes Brent sa pohybuje okolo 80 dolárov.
https://www.bloomberg.com/news/articles ... -of-buyers
Joki bought a coffee. Ty môžeš tiez :)
https://www.buymeacoffee.com/akoinvestovat
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: Ropa

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

:)
/btw Espo crude oil : "Eastern Siberia Pacific Ocean", Kozmino-port/
Prílohy
hghg.jpg
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3822
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 125 times
Been thanked: 338 times
Kontaktovať používateľa:

Re: Ropa

Príspevok od používateľa osamely chodec »

porovnavat brend s wti :)
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Porozumiet znamená zvyknúť si.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: Ropa

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

Kuwait to increase 5-fold diesel exports to Europe to ‘offset lower flows’ from Russia :)
https://www.zawya.com/en/world/middle-e ... a-q61j98oi
**
Levnější benzín je tichem před bouří. Ropa zdraží ještě nad válečné ceny | Newstream
https://www.newstream.cz/nazory/levnejs ... .sznhp.box
„Domnívám se, že ropa zdraží nad 140 dolarů za barel, jakmile se chod asijských ekonomik po covidu plně obnoví, pokud tedy nedojde na další lockdowny,“ řekl agentuře Bloomberg komoditní obchodník a manažer hedgeového fond Pierre Andurand. Americká banka Goldman Sachs zase předpokládá, že ropa by do letošního léta mohla zdražit na 110 dolarů za barel. Opět kvůli tomu, že se asijské ekonomiky v čele s Čínou zbaví covidových restrikcí.
Adammd
Guru Member ****
Príspevky: 1825
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 202 times
Been thanked: 114 times

Re: Ropa

Príspevok od používateľa Adammd »

Kde vzít naftu

Pro EU spočívá zřejmě největší potíž v nahrazení importu nafty. Před válkou pocházelo 40 procent veškerých naftových dodávek do EU právě z Ruska. Evropa nemá kapacity, aby tento objem vykryla, a ani světovým producentům se to nepodaří ze dne na den. Předpokládanou náhradou jsou dodávky z Blízkého východu a Spojených států, nicméně podle Bloombergu se může paradoxně ukázat, že nejdůležitějším náhradníkem bude Čína.
Západ řeší, jak nahradí ruskou naftu. Přepsat trasy tankerů bude těžší než u ropy
f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: Ropa

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

Exclusive: Russia sees sanctions impact on oil products, eyes crude export boost -senior source | Reuters
https://www.reuters.com/business/energy ... 023-01-17/

to je sice pravda ze to podpori objem predaja ropy ale z toho ma Rusko nizsie prijmy ako by ziskalo predajom finalnych ropnych produktov a to je podstata- Cina a India kupuju ropu a plyn z Ruska s velkou zlavou oproti trhovym cenam
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3822
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 125 times
Been thanked: 338 times
Kontaktovať používateľa:

Re: Ropa

Príspevok od používateľa osamely chodec »

Cina a India kupuju ropu a plyn z Ruska s velkou zlavou oproti trhovym cenam

a ako sme na tom my Slovaci, tiez kupujeme plyn a ropu so zlavou?
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Porozumiet znamená zvyknúť si.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4000
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 62 times

Re: Ropa

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Vyzera to tak, ze za predrazene "trhove ceny" kupuju plyn a ropu uz len NATO staty a Japonsko.
Vsetci ostatni bud na rope plavaju, alebo jej v porovnani s NATO statmi spotrebuvaju minimum.

Vykrocme po ceste ziarivej prosperity EU s najdrahsie nakupovanymi energiami na celom svete. Ved energie su krvou priemyslu a naco by nam ten v EU vlastne bol. Mozeme sa venovat socialnym vedam.
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: Ropa

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

na margo co sme sa bavili o vyrobe elektriny v Japonsku- zaujimavy projekt

Japan Is Dropping a Gargantuan Turbine Into The Ocean to Harness 'Limitless' Energy : ScienceAlert
https://www.sciencealert.com/japan-s-dr ... ess-energy
If IHI Corp. can overcome them, there are kaiju-sized benefits to reap, with ocean power potentially providing anywhere from 40 to 70 percent of Japan's energy needs.
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3822
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 125 times
Been thanked: 338 times
Kontaktovať používateľa:

Re: Ropa

Príspevok od používateľa osamely chodec »

Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Porozumiet znamená zvyknúť si.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3910
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 478 times
Been thanked: 158 times

Re: Ropa

Príspevok od používateľa iceberg8 »

hm, lod bez špz? to aj ja tak mozem? :)
Odoslané z počítača
Adammd
Guru Member ****
Príspevky: 1825
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 202 times
Been thanked: 114 times

Re: Ropa

Príspevok od používateľa Adammd »

spz ma, ale ako vojde cez suez do cerveneho mor sa strati z radarov :lol:

to je ako ten vtip, ze prodemokraticke zapadne firmy odisli z RU trhu
f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 987 times
Been thanked: 1342 times

Re: Ropa

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Trumpeta1978 napísal: Pi 17 03, 2023 5:05 pm Ruské příjmy z ropy prudce klesají. Začíná fungovat cenový strop uvalený Západem, tvrdí IEA - Euro.cz
Tešíme sa. Sedíme na konári a je nám dobre :)
Ľavou rukou Brusel s našepkávačmi v hlavnej úlohe vymýšla sankcie, pravou rukou ten konár píli... :lol:

Som zvedavý kedy média začnú písať o našej energetickej budúcnosti so 4 x drahším LNG plynom navyše frakovaným na úkor životného prostredia.
Pri rope ani jedno médium nepíše, že sankciami EU prišla o tzv. Asian premium, že sme celé desaťročia od OPECu nakupovali ropu s 20% zľavou.
To sa teraz zmenilo. Rusi totiž presmerovali lacnú ropy do Ázie, ostatní producenti musia znižovať cenu v Ázii a zvyšovať pre EU.

Tešme sa a tancujme, lebo teraz ide cena ropy dole. Plakať budeme, až pôjde hore.

__________________________________________

Ruské sankcie presúvajú moc pri tvorbe cien ropy z Európy do Ázie.

Podľa obchodníkov, analytikov a údajov spoločnosti Refinitiv Eikon západné sankcie na ruskú a iránsku ropu presmerovali lacné palivo do Ázie a tým narušili desaťročia trvajúci trend, keď tento kontinent platil za energiu viac ako Európa.

Analytici a vládni predstavitelia spotrebiteľských krajín používajú termín ázijská prémia na označenie vyšších cien, ktoré ázijskí dovozcovia platili za ropu predávanú veľkými vývozcami, ako sú členovia OPEC.

Pre Áziu sa oslabená prémia rovná ekonomickému stimulu, čo poukazuje na ďalší nezamýšľaný dôsledok západných sankcií voči vývozcovi ropy a plynu Moskve, ktoré tiež viedli k nárastu sumy, ktorú Európania zaplatili za zemný plyn.

"Dá sa povedať, že niektorí veľkí spotrebitelia v Ázii, predovšetkým India a Čína, sú hlavnými víťazmi sankcií," povedal Ole Hansen, vedúci oddelenia komoditnej stratégie Saxo Bank.

Podľa údajov spoločnosti Kpler západné sankcie viedli k tomu, že Rusko predalo do Ázie v roku do januára viac ako dvojnásobok ropy. Irán pod vplyvom amerických sankcií zvýšil vývoz, ktorý je podľa niektorých odhadov najvyšší za posledné tri roky, pričom najväčším odberateľom je Čína.

Vlajková ruská exportná zmes Urals, ktorá sa pred inváziou na Ukrajinu predávala v Európe za cenu o niekoľko dolárov za barel nižšiu ako hodnota referenčnej ropy Brent, sa podľa údajov spoločnosti Refinitiv Eikon predáva v Ázii s diskontom mínus 24 dolárov. Niektoré zdroje z odvetvia, ktoré si neželali byť menované, tvrdia, že diskont je nižší a dosahuje 10 až 15 USD za barel.

Aj pri zľave okolo 15 USD za barel by rafinéria v Indii, ktorá spracúva 200 000 barelov denne, ušetrila na nákupe ropy 3 milióny USD denne v porovnaní s európskym konkurentom. Ročne by úspora presiahla 1 miliardu USD.

Hardeep Singh Puri, indický minister ropného priemyslu, začiatkom februára povedal, že krajina bude naďalej nakupovať z Ruska, ak budú ceny "naďalej dobré".

Tvorcovia a prijímatelia cien

Ázijská prémia pochádza z obdobia, keď producentské krajiny začali v 80. rokoch 20. storočia vydávať markerové ceny za svoju ropu, a tie mohli byť vyššie pre kupujúcich v Ázii, ktorí boli viac závislí od dovozu, čím sa stali cenotvorcami.

Ázijskí kupujúci sa v minulosti pokúšali túto prémiu znížiť, investovali do rafinérskych kapacít, aby zvýšili svoj dopyt a zlepšili svoju vyjednávaciu silu.

Saudská Arábia a ďalší poprední vývozcovia zohľadnili súčasné posuny vo výrazne nižších oficiálnych predajných cenách (OSP) vyjadrených ako diferenciály voči regionálnym referenčným hodnotám.

Za tri mesiace do februára Saudská Arábia znížila ceny svojej vlajkovej lode Arab Light pre ázijských odberateľov - hoci zvýšila ceny ropy s aprílovou a marcovou dodávkou.

Aj napriek tomu Saudská Arábia od novembra znížila diferenciál pre Arab Light predávanú v Ázii o 3,35 USD za barel. Diferenciál pre predaj do Európy na báze Ras Tanura sa za rovnaké obdobie zvýšil o 10 centov za barel.

Ďalší veľkí vývozcovia OPEC Irak a Kuvajt od novembra tiež znížili svoje OSP do Ázie. Irak, ktorý ako jediný z nich vydáva ceny aj pre Európu, znížil diferenciály pre strednú a ťažkú ropu Basra do Ázie a zvýšil ich pre Európu.

"Irán a teraz aj Rusko si čoraz viac konkurujú cenou a ostatní producenti na Blízkom východe musia podľa toho upraviť svoje ceny - výsledkom sú relatívne vyššie predajné ceny do Európy," povedal Hansen zo Saxo Bank.

Európa stráca zdroj dodávok

India patrila k tým, ktorí sa sťažovali na ázijskú prémiu, ktorú platili veľkým vývozcom.

"Ázijčania mali kedysi menej možností ako zvyšok sveta, pretože ich ceny museli prilákať na diaľkové vývozy," povedal Jorge Montepeque, ktorý počas desaťročí práce v spoločnosti S&P Global Platts vyvinul datovanú referenčnú cenu Brentu. "Takže Ázijci museli podľa definície platiť viac, zatiaľ čo Európa a Amerika mali domáce dodávky."

Teraz, keď Európa prišla o ruskú ropu ako zdroj dodávok, musí kontinent čerpať ropu z väčších vzdialeností a "teoreticky sa ceny na Blízkom východe pre Európanov zhoršujú," povedal.

Priama cena arabskej ľahkej ropy sa podľa aproximácie založenej na údajoch spoločnosti Refinitiv v Európe v roku 2023 priblížila k parite a niekedy prevyšovala cenu v Ázii.

V roku 2021 a začiatkom roka 2022 bola cena v Ázii väčšinou prémiová, ako ukazuje nasledujúci graf.

"Žiadny voľný trh

Neil Atkinson, nezávislý analytik a bývalý vysoký úradník Medzinárodnej energetickej agentúry, uviedol, že pokles dodávok Ruska zo Západu a jeho zľavnený predaj v Indii spôsobili, že ázijská prémia sa stala zbytočnou.

"Tieto bežné druhy modelov ázijskej prémie alebo zľavy sa v skutočnosti neuplatňujú," povedal. "Okolnosti sú také výnimočné. V podstate nemáme voľný trh, aký by sme mali v normálnych časoch."

Ďalším príkladom posilnenia európskych trhov s ropou je nórska ropa Johan Sverdrup, ktorá sa 16. februára ponúkala s prémiou k datovanej rope Brent, pričom koncom novembra bola so zľavou 5,15 USD. Nie je jasné, či našla kupca.

Ropa Sverdrup, pochádzajúca z najväčšieho európskeho ropného poľa, debutovala na trhu v roku 2020. Spočiatku väčšina dodávok smerovala do Ázie.

Po uvalení sankcií na Rusko po jeho invázii na Ukrajinu, ktoré sa začalo vo februári minulého roka, väčšina dodávok Sverdrupu zostáva v Európe a pre mnohé rafinérie nahradila ruskú ropu Urals.

Nie všetci vidia, že Európa bude dlhodobo platiť zvýšené ceny, pretože ostatní dodávatelia, od ktorých Ázia nakupuje menej, vyplnia medzeru - a ukončenie vojny na Ukrajine by mohlo obnoviť tok ruskej ropy.

"Keď sa vojna skončí, verím, že sa vráti určitá normalita a nakoniec sa zrušia sankcie, čo Rusku umožní súťažiť o zákazníkov za rovnakých podmienok," povedal Hansen zo Saxo Bank.

https://www.dailysabah.com/business/ene ... rom-europe
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: Ropa

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

:)
Prílohy
ropa.png
plyn.png
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3822
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 125 times
Been thanked: 338 times
Kontaktovať používateľa:

Re: Ropa

Príspevok od používateľa osamely chodec »

Trumpeta1978 napísal: Po 20 03, 2023 1:58 pm:)

noze ten plynovy daj od 2015 napr. :) potom bude :(
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Porozumiet znamená zvyknúť si.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: Ropa

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

osamely chodec napísal: Po 20 03, 2023 2:11 pm
Trumpeta1978 napísal: Po 20 03, 2023 1:58 pm:)

noze ten plynovy daj od 2015 napr. :) potom bude :(
2015 bola cena cca 20, teraz je cca 40. To je stale velky rozdiel. Ale trebalo by od toho odpocitat aj inflaciu a uz by sme boli na inej realnej cene. :)
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3822
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 125 times
Been thanked: 338 times
Kontaktovať používateľa:

Re: Ropa

Príspevok od používateľa osamely chodec »

Trumpeta1978 napísal: Po 20 03, 2023 2:23 pm
osamely chodec napísal: Po 20 03, 2023 2:11 pm
Trumpeta1978 napísal: Po 20 03, 2023 1:58 pm:)

noze ten plynovy daj od 2015 napr. :) potom bude :(
2015 bola cena cca 20, teraz je cca 40. To je stale velky rozdiel. Ale trebalo by od toho odpocitat aj inflaciu a uz by sme boli na inej realnej cene. :)
tuto cenu mame pri historicky nizkej cene futky v USA, cize uz niet kam klesat a priemerna cena TTF bude uz iba vyssia, takze naklady na vykurovane a elektrinu budeme mat minimalne 100% vyssie ako teraz, zatial to v EU dotuju staty otazka je dokedy to utiahnu. Cize aj cisla inflacie v EU sa po zruseni dotacii vydaju zas hore , zial.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Porozumiet znamená zvyknúť si.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: Ropa

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

osamely chodec
áno je to drahe a inflacia bude stale značná. Zase co sa dalo cakat po tych vsetkych pumpovačkách likvidity pri zatvorených prevadzkach a vlastne vsetkeho /Covid/
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3822
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 125 times
Been thanked: 338 times
Kontaktovať používateľa:

Re: Ropa

Príspevok od používateľa osamely chodec »

Trumpeta1978 napísal: Po 20 03, 2023 3:14 pm osamely chodec
áno je to drahe a inflacia bude stale značná. Zase co sa dalo cakat po tych vsetkych pumpovačkách likvidity pri zatvorených prevadzkach a vlastne vsetkeho /Covid/
ak by zeleni sialenci v EU neodstavili jadro a uhlie , neodstrihli by sme sa od ruskeho plynu, tak dnes mame cenu plynu pod 3,5 eur miesto terajsich 40 eur , inflacia nema na to vplyv pozri USA , tam ide iba o ponuku a dopyt a cena napriek inflacii je 2,3 usd za btu v USA. Je zatial prebytok NG.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Porozumiet znamená zvyknúť si.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3910
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 478 times
Been thanked: 158 times

Re: Ropa

Príspevok od používateľa iceberg8 »

https://oilprice.com/Energy/Oil-Prices/ ... ports.html

WTI Breaks $70 As Kurdistan Halts Oil Exports

zas bude drahy benzin :D
Odoslané z počítača
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3910
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 478 times
Been thanked: 158 times

Re: Ropa

Príspevok od používateľa iceberg8 »

https://www.marketwatch.com/story/oil-m ... y-f0609f01

Oil prices soar after Saudi Arabia leads coordinated OPEC+ cuts totaling more than 1 million barrels a day

samozrejme, u nas benzin okamzite este v noci poskocil smerom hore, ked sa deje opak (ropa klesa), dopredavaju sa stare zasoby este dni :)
Odoslané z počítača
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4000
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 62 times

Re: Ropa

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

https://www.reuters.com/world/middle-ea ... 023-04-03/
On Sunday, the Saudi-led Organization of the Petroleum Exporting Countries and their allies including Russia (OPEC+) announced further production cuts of about 1.16 million barrels per day (bpd), drawing U.S. disapproval.
Vedenie Saudskej Arabie ukoncuje nepriatelstvo s Iranom a Syriou, upevnuje vztahy s Cinou na ukor USA a snazi sa o clenstvo v Sanghajskom pakte.
Po obmedzeni produkcie OPEC+ bude este vyssi dopyt po zvysnej Saudskej, Ruskej, Iranskej a Venezuelskej rope. Cim viac penazi minu staty NATO pri nakupe ropy, tym menej im ostane na zbrojenie.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4000
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 62 times

Re: Ropa

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

https://www.reuters.com/world/asia-paci ... 023-04-20/
Pakistan makes its first purchase of discounted Russian oil.

Pakistan's purchase gives Russia a new outlet, adding to Moscow's growing sales to India and China, as it redirects oil from western markets because of the Ukraine conflict.

Under the deal, Pakistan will buy only crude, not refined fuels, Minister Musadik Malik told Reuters late on Wednesday. Imports are expected to reach 100,000 barrels per day (bpd) if the first transaction goes through smoothly, he said.
Cina, India, Pakistan, Iran ..., ludnate krajiny s 3 miliardami ludi kupuju zlacnenu ropu z "izolovaneho Ruska", prepravovanu bez potreby transportu cez ocean.

Skanzen Europska unia vypina atomove elektrarne, stava si veterne vrtule a sniva, ako bude ekonomicky konkurovat Sanghajskemu paktu.
Nase deti caka zrejme daleko problematickejsia buducnost, nez aku zariadila nam generacia nasich rodicov.
tomáš virdzek
Guru Member ****
Príspevky: 2218
Dátum registrácie: Po 02 03, 2009 2:17 pm
Has thanked: 627 times
Been thanked: 369 times

Re: Ropa

Príspevok od používateľa tomáš virdzek »

jaroslav80 napísal: Št 20 04, 2023 11:21 pm https://www.reuters.com/world/asia-paci ... 023-04-20/
Pakistan makes its first purchase of discounted Russian oil.

Pakistan's purchase gives Russia a new outlet, adding to Moscow's growing sales to India and China, as it redirects oil from western markets because of the Ukraine conflict.

Under the deal, Pakistan will buy only crude, not refined fuels, Minister Musadik Malik told Reuters late on Wednesday. Imports are expected to reach 100,000 barrels per day (bpd) if the first transaction goes through smoothly, he said.
Cina, India, Pakistan, Iran ..., ludnate krajiny s 3 miliardami ludi kupuju zlacnenu ropu z "izolovaneho Ruska", prepravovanu bez potreby transportu cez ocean.

Skanzen Europska unia vypina atomove elektrarne, stava si veterne vrtule a sniva, ako bude ekonomicky konkurovat Sanghajskemu paktu.
Nase deti caka zrejme daleko problematickejsia buducnost, nez aku zariadila nam generacia nasich rodicov.
Mám otázku Jaroslav a nemôžeš sa mýliť?

Celé toto, čo sa tu deje a počúvam, vždy končí pri zdroji energie. Taký skanzen EU ale nefunguje krátko, tu sa fakt hľadá a realizuje množstvo projektov (tu = EU), na alternovanie klasických fosílnych palív. Každý blb by považoval vypnutie jadrových elektrární za šialenstvo v tejto dobe. Myslíš si ale, že ten trh je tak zaostalý ako v ZSSR?
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4000
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 62 times

Re: Ropa

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Mylit sa samozrejme mozem. Mozno EU prerazi v sektore sluzieb :) .

A mozno si rozbije usta a zisti, ze bez priemyslu a energii upada.

Napriklad Japonci predsa to, ze nemaju na ich ostrovoch energie a nerastne bohatsvo, pokladaju uz cele desatrocia za velky problem. A expanziu v druhej svetovej zacali z podstatnej casti vdaka energetickej blokade zo strany USA.
tomáš virdzek
Guru Member ****
Príspevky: 2218
Dátum registrácie: Po 02 03, 2009 2:17 pm
Has thanked: 627 times
Been thanked: 369 times

Re: Ropa

Príspevok od používateľa tomáš virdzek »

Neviem akých služieb máš na mysli :) Energetických?
tomáš virdzek
Guru Member ****
Príspevky: 2218
Dátum registrácie: Po 02 03, 2009 2:17 pm
Has thanked: 627 times
Been thanked: 369 times

Re: Ropa

Príspevok od používateľa tomáš virdzek »

Problém Japoncov nechaj teraz bokom, izoluj ho, lebo toto nie je problém EU.
tomáš virdzek
Guru Member ****
Príspevky: 2218
Dátum registrácie: Po 02 03, 2009 2:17 pm
Has thanked: 627 times
Been thanked: 369 times

Re: Ropa

Príspevok od používateľa tomáš virdzek »

Mimochodom, keď už sme pri tom, čo si napísal, zrejme Ti niečo vraví pojem Japonský hospodársky zázrak.

PS: jeho základem byla Demilitarizace a Demokratizace. Žiadna zmienka o energiách :mrgreen:
tomáš virdzek
Guru Member ****
Príspevky: 2218
Dátum registrácie: Po 02 03, 2009 2:17 pm
Has thanked: 627 times
Been thanked: 369 times

Re: Ropa

Príspevok od používateľa tomáš virdzek »

jaroslav80 napísal: Št 20 04, 2023 11:21 pm Nase deti caka zrejme daleko problematickejsia buducnost, nez aku zariadila nam generacia nasich rodicov.
Inak celý ten môj príspevok pred bol o tom, že to čo píšeš tu je podľa mňa nezmysel. Zobuď sa, nie sme už v ZSSR.

PS: a akú nám zariadila? sa nenechajte vysmiať :lol: tipujem, že medzi nami je cca 20 rokov rozdiel ;) (len pre čitateľa, mne je 40)

PS2: zajtra to prenesiem mimo tejto témy, kde to patrí - do politiky = off-topic :mrgreen:
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3910
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 478 times
Been thanked: 158 times

Re: Ropa

Príspevok od používateľa iceberg8 »

Uz som sa tesil ze nieco nove o rope tu pribudlo, pretoze som sa dlhsie chcel opytat, ze ako tie zasoby, ktore ubudaju, po tom utiahnuti opaskov s 1 m bd :)
Ale Crude zas pri $77 :)
Odoslané z počítača
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4000
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 62 times

Re: Ropa

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

tomáš virdzek napísal: Pi 21 04, 2023 12:00 am Mimochodom, keď už sme pri tom, čo si napísal, zrejme Ti niečo vraví pojem Japonský hospodársky zázrak.

PS: jeho základem byla Demilitarizace a Demokratizace. Žiadna zmienka o energiách :mrgreen:
Japonsky hospodarsky zazrak poslednych 30 rokov stagnuje.
Ich "demilitarizaciu" vyuziva akurat tak lobby US vojenskeho priemyslu na predavanie im "spickovych americkych zbrani".

tomáš virdzek napísal: Pi 21 04, 2023 12:40 am Inak celý ten môj príspevok pred bol o tom, že to čo píšeš tu je podľa mňa nezmysel. Zobuď sa, nie sme už v ZSSR.

PS: a akú nám zariadila? sa nenechajte vysmiať :lol: tipujem, že medzi nami je cca 20 rokov rozdiel ;) (len pre čitateľa, mne je 40)
Rozdiel medzi nami je 3 roky.
Generacia nasich rodicov (Meciar, Klaus, Dzurinda, ...) boli pri rozpade CSSR. Medzi 1995-2015 sme si uzili 20 rokov lacnych ruskych energii a zaroven cestovania po svete, kde si si mohol kupit aj mandarinku, ktora ta nestala 10 nasobok toho, co doma.

Nase deti cakaju energie dovazane za minimalne 3 nasobok ceny v porovnani s tym, za kolko ich kupuju Indovia a Cinania, ktorych vyrobky budu konkurovat vyrobkom, ktore nase deti dokazu vyprodukovat. S tym, ze na skolach sa teraz v zapadnych krajinach tretinu casu riesi, kde budu mat umiestneny treti zachod pre X-te pocitove pohlavie a postupne sa to dostava aj k nam. Cize kvalita vzdelania nasich deti je zabezpecena na najvyssej urovni a v perfektnej konkurencieschopnosti.
Ucitel sa uz pomaly boji decku povedat, aby nerozkopavalo skolsky majetok, lebo by mohlo po nom nieco hodit - pripadne na zapade ho pomaly zastrelit.
Napísať odpoveď

Návrat na "Komodity, komoditné akcie"