Padli uz niekedy ceny nehnutelnosti na SK?

Nehnuteľnosti ako alternatíva k (ne)existujúcemu slovenskému akciovému trhu. Hypotekárne úvery - na bývanie aj investovanie.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 240 times
Been thanked: 49 times

Re: Padli uz niekedy ceny nehnutelnosti na SK?

Príspevok od používateľa iceberg8 »

Uz pred X rokmi som hovoril, ze ten kto ma hypoteku taha ceny do nezmyslov. Priklad:
Ak pride niekto s hotovostou, ze ponukne za 2i byt v BA 100k, pride niekto s hypotekou a zaplati 105k.
Jednoducho, bude ho to stat mozno zanedbatelnych 20eur navyse mesacne.

Podla mna su 2 moznosti, bud boli ceny bytov v tychto mestach kruto podhodnotene roky, tj, majitelia mali strach si zapytat viac (kolektivne)
Alebo je tam teraz bublina (mala alebo velka , ale bublina).

Ak isli ceny bytov hore o 40% za 2 roky, tak by ma zaujimalo, ci aj platy isli hore o tolko.. Potom je ta cena bytov stale viacmenej "rovnaka".. Ani to nemusi byt casovo identicke, +- rok odozva moze byt, stale to bude "stat rovnako"..

Pozeram, ze v istej obci niektore inzeraty trcia uz asi tak 4-5rokov, nepredane, ale ceny idu hore :)
Ine zlavneli, ale tiez su tam nejaky ten cas..

Ale kto si mysli, ze to pojde donekonecna hore takto, 20% p.a. tak o 10 rokov by mal 6 nasobnu hodnotu.
2i byt v BA za 1 milion v okrajovej casti..
Good Luck with that :)
Benjamin Franklin, "An investment in knowledge pays the best interest "
Odoslané z počítača
miror
Gold Member **
Dátum registrácie: Ut 06 04, 2021 9:13 pm
Has thanked: 13 times
Been thanked: 76 times

Príspevok od používateľa miror »

NAjomne rast nebude citelne, mozno drobne. Ja si pamatam prenajmy pred 15 rokmi a boli podobne ako teraz.
A co sa tyka cien domov, ceny pojdu postupne dole par rokov a argument, ze nikto nebude predavat pod cenu, neobstoji. Vacsina nehnutelnosti je predavanych nie spekulantmi, ktory ich kupili rok, dva dozadu ale pre realne potreby (zena ovdovie a chce ist do bytu, zomrie rodic a deti predavaju, lebo ani jeden nema na vyplatenie ostatnych, rodina z bytu chce ist do domu).
Tam sa nehladi, kolko stala nehnutelnost pred dvoma rokmi, lebo tito ludia sa o ceny svojej nehnutelnosti nezaujimali priebezne. Oslovi sa realitka, ktora navrhne cenu aby nemusela pol roka chodit predvadzat a preda. Vacsina z nich sa nepozastavi nad tym, ze pred rokom bola cena taka a taka.
Ja som najvyhodnejsie nehnutelnosti kupoval medzi 2013 az 2015 a ked pozeram teraz grafy cien, tak som to vystihol, bolo to vyrazne menej ako keby som kupoval 2008-2009. Nehnutelnosti maju taku istu volativitu ako ine financne instrumenty. Dokonca moj znamy co mimrobil odhady, mi o nehnutelnostiach hovoril ako o spotrebnom tovare - byvas, klesa cena ako keby si mal auto a dlhe roky sa to tak aj dialo.
Tych par spekulantov, co kupili na vrchole a nepredaju pod cenu, trh neovplyvni.
iceberg8
VETERAN MEMBER *****

Hmm 2013 2015 to boli veru casy ked sa v niektorych okresnych mestach dali kupit byty aj za 20k.. pozeram, ze dnes su za.. 90k
Odoslané z počítača
Používateľov profilový obrázok
Franto
Gold Member **
Dátum registrácie: Ne 01 08, 2021 2:24 pm
Has thanked: 86 times
Been thanked: 79 times

Príspevok od používateľa Franto »

miror napísal: Ne 22 01, 2023 2:58 pm NAjomne rast nebude citelne, mozno drobne. Ja si pamatam prenajmy pred 15 rokmi a boli podobne ako teraz.
A co sa tyka cien domov, ceny pojdu postupne dole par rokov a argument, ze nikto nebude predavat pod cenu, neobstoji. Vacsina nehnutelnosti je predavanych nie spekulantmi, ktory ich kupili rok, dva dozadu ale pre realne potreby (zena ovdovie a chce ist do bytu, zomrie rodic a deti predavaju, lebo ani jeden nema na vyplatenie ostatnych, rodina z bytu chce ist do domu).
Tam sa nehladi, kolko stala nehnutelnost pred dvoma rokmi, lebo tito ludia sa o ceny svojej nehnutelnosti nezaujimali priebezne. Oslovi sa realitka, ktora navrhne cenu aby nemusela pol roka chodit predvadzat a preda. Vacsina z nich sa nepozastavi nad tym, ze pred rokom bola cena taka a taka.
Ja som najvyhodnejsie nehnutelnosti kupoval medzi 2013 az 2015 a ked pozeram teraz grafy cien, tak som to vystihol, bolo to vyrazne menej ako keby som kupoval 2008-2009. Nehnutelnosti maju taku istu volativitu ako ine financne instrumenty. Dokonca moj znamy co mimrobil odhady, mi o nehnutelnostiach hovoril ako o spotrebnom tovare - byvas, klesa cena ako keby si mal auto a dlhe roky sa to tak aj dialo.
Tych par spekulantov, co kupili na vrchole a nepredaju pod cenu, trh neovplyvni.
Tiež si myslím, že nájomné nebude rásť veľmi.

Real. agenti síce hovoria, že nájom ktorý im predtým tvoril len malú časť príjmu, teraz ožíva a dnes tvorí ich oveľa väčšiu časť príjmu. Platí to ale asi hlavne pri bytoch a domoch. Prenájom obchodných a podnikateľských priestorov bude na tom asi podobne ako v posledných rokoch. V niektorých mestách a určité typy (výroba, gastro atď.) budú na tom ešte citeľne horšie. Majitelia veľkých budov (polyfunkcie, obch. domy, haly...) trpko zaplačú kvôli 3-4x násobným cenám za plyn a elektrinu. Prenajímatelia si budú vážiť nájomníkov, ktorí zostanú a nebudú radšej dvíhať nájomné. V niektorých prípadoch sa prenajímateľovi vôbec nemusí oplatiť prenajímať. Resp. ak započíta všetky náklady, cena nájmu môže byť pre záujemcov vysoká. A to ešte príde zvýšenie dane z nehnuteľnosti. Čo sa týka tých bytov a domov, tiež to vidím tak, ako to tu už niekto nedávno písal. Veľa mladých rodín sa nasťahuje späť do rodičovských domov a získajú obe strany. Veľký dom je drahý na vykúrenie, takže 2 jednotky to ľahšie zvládnu. Ponúk bude podľa mňa dosť, čo sa týka predaja aj prenájmu. Predajné ceny postupne pôjdu dole 2-3 roky. Pekne pomaly, keďže nehnuteľnosti sú našim slov. akciovým trhom a všetci ich tu vnímajú ako niečo najúžasnejšie. Väčšina zatiaľ ani nepripúšťa, že by ceny mohli ísť aj dole.

Myslím že aj na trhu RK príde k prečisteniu (návratu do reality). Posledné roky jednali slušne iba s majiteľmi nehnuteľností a s kupcami hovorili z pozície sily - keď nechceš nevadí, je ďalších 10 ktorý to už aj zoberú. Zažil som to na vlastnej koži, z pozície predávajúceho aj kupujúceho. Bolo viac prípadov, kedy RK mala dodať bližšie informácie a už sa neozvala. Vôbec sa nemuseli snažiť, aby predali. Kupujúci sa doslova bili o byty. Alebo sa konali na mieste aukcie a kúpil ten, kto viac navýšil cenu.
Franto
Gold Member **
Dátum registrácie: Ne 01 08, 2021 2:24 pm
Has thanked: 86 times
Been thanked: 79 times

Príspevok od používateľa Franto »

Asi väčšina toho, čo sa udeje na US trhu, sa udeje aj u nás, len s nejakým oneskorením.
https://www.youtube.com/watch?v=7g8lQCu1cVo

Má tam viac zaujímavých videí: https://www.youtube.com/@EPBResearch/videos
JanH
Silver Member *
Dátum registrácie: Ne 06 02, 2022 6:31 am
Has thanked: 46 times
Been thanked: 64 times

Príspevok od používateľa JanH »

Glogol napísal: Ne 22 01, 2023 2:49 pm
JanH napísal: Keď mi banka ponúkla 1.125%p.a. 20y fix nezaváhal som a kúpil byt bez DPH.
To ozaj davali aj 20y fixy ? :shock: Neuveritelne. Predpokladam ze bez DPH znamena 20 perc zlava, DPH ako taka zmiznut nemoze, niekto ju zaplatit raz musi.
Ten fix som vychytal práve keď sa euribor odrážal zo svojho minima. Teraz by som už biznis case nevidel.
Pokiaľ to máš vedené ako podnikateľskú činnosť dá sa to. Sú tam ale presné podmienky, preto mi to riadi daňová poradenská spoločnosť. Musí to byť využívané na presne stanovenú činnosť xy rokov, Atď Atď.
Ale máš pravdu, zle som sa vyjadril. Daň som samozrejme zaplatil, len si ju vyžiadam späť.
(Nehnuteľnosť mimo SR).
Admin webu www.pasivneinvestovanie.sk
Podporujem fórum cez: https://www.buymeacoffee.com/akoinvestovat Podpor ho aj Ty :beer:
Glogol
Guru Member ****
Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
Has thanked: 11 times
Been thanked: 55 times

Príspevok od používateľa Glogol »

JanH napísal: Ne 22 01, 2023 4:53 pm
JanH napísal: Keď mi banka ponúkla 1.125%p.a. 20y fix nezaváhal som a kúpil byt bez DPH.
To ozaj davali aj 20y fixy ? :shock: Neuveritelne. Predpokladam ze bez DPH znamena 20 perc zlava, DPH ako taka zmiznut nemoze, niekto ju zaplatit raz musi.
Ten fix som vychytal práve keď sa euribor odrážal zo svojho minima. Teraz by som už biznis case nevidel.
Pokiaľ to máš vedené ako podnikateľskú činnosť dá sa to. Sú tam ale presné podmienky, preto mi to riadi daňová poradenská spoločnosť. Musí to byť využívané na presne stanovenú činnosť xy rokov, Atď Atď.
Ale máš pravdu, zle som sa vyjadril. Daň som samozrejme zaplatil, len si ju vyžiadam späť.
(Nehnuteľnosť mimo SR).
Asi OT ale tiez som si vsimol ze zahranicne sa daju sem tam bez DPH ( a ani nespominaju ze musi byt frma ). https://www.rellox.sk/krasne-apartmany- ... te-rakuska
nikto nema ani paru kam trhy pojdu ani z dlhodobeho ani z kratkodobeho pohladu
je jedno ci clovek povie ze nieco pojde ci hore ci dole - raz na jeho slova isto dojde
JanH
Silver Member *

Glogol napísal: Ne 22 01, 2023 8:54 pm
JanH napísal: Ne 22 01, 2023 4:53 pm
(Nehnuteľnosť mimo SR).
Asi OT ale tiez som si vsimol ze zahranicne sa daju sem tam bez DPH ( a ani nespominaju ze musi byt frma ). https://www.rellox.sk/krasne-apartmany- ... te-rakuska
Áno firmu nemusíš základať. Ale rakúske daňové číslo kvôli daňovému priznaniu mať musíš.
Inak ten link čo si zdieľal. Vo Viedni na tom sídlisku nájdeš podobný nájomný byt za 800€ .
https://www.willhaben.at/iad/immobilien ... -568962065

Ako splatiť tých 380.000€+40.000€ poplatky = 420.000€ neviem. Keby mi ostalo z nájmu 700€ v čistom, čo je pri daniach v AT veľmi nereálne splácal by som to bez započítania úrokov 50 rokov. To by snáď kúpil len niekto, kto potrebuje odložiť veľmi veľa peňazí a došli mu nápady.
Podporujem fórum cez: https://www.buymeacoffee.com/akoinvestovat Podpor ho aj Ty :beer:
Glogol
Guru Member ****

40k poplatky v AT ??? Mna prave zaujala veta ze " ...v prípade ďalšieho prenájmu, krátkodobého alebo dlhodobého, má kupujúci možnosť vratky DPH z kúpnej ceny nehnuteľnosti." To keby clovek vypytal vratku netrebalo by DPH neskor pri predaji predsa len doplatit ?
je jedno ci clovek povie ze nieco pojde ci hore ci dole - raz na jeho slova isto dojde
JanH
Silver Member *

Glogol napísal: Ne 22 01, 2023 10:10 pm 40k poplatky v AT ??? Mna prave zaujala veta ze " ...v prípade ďalšieho prenájmu, krátkodobého alebo dlhodobého, má kupujúci možnosť vratky DPH z kúpnej ceny nehnuteľnosti." To keby clovek vypytal vratku netrebalo by DPH neskor pri predaji predsa len doplatit ?
Poplatky za kúpu nehnutelnosti v AT sú na úrovni 10% hodnoty nehnutelnosti :cry:
Aby si nemusel vracať dph musíš byt tuším 20 rokov prenajímať s určitým ziskom a samozrejme nepredať.
Glogol
Guru Member ****

Dik JanH za info o AT. Spat k SK. Tu v mediach co tyzden to nejaky novy clanok na pokles. Uz pomaly nebolo s cim prist a dnes zas ( podla diskutujucich) celkom dobra trefa na rozvirenie emocii. https://index.sme.sk/c/23111006/drahsie ... prace.html
uhlikova_stopa
Active Member
Dátum registrácie: Ne 12 06, 2022 8:14 am
Has thanked: 30 times
Been thanked: 11 times

Príspevok od používateľa uhlikova_stopa »

K tym drazbam inak pozor, kupit nehnutelnost v drazbe nie je vzdy vyhra…myslim ze som to tu uz aj pisal…niekedy je nemozne dostat prec z nehnutelnosti byvaleho majitela…v banke ma tiez odradzali od kupy takej nehnutelnosti
JanH
Silver Member *

ja som si myslel, ze k vyhodnym ponukam v drazbach sa dostanu len vyvolene osoby alebo skupiny. Tieto uz nasledne vedia, ako nehnutelnost uvolnit. Pochybujem, ze sa tento lukraticny obchod posunul beznemu pospolitemu ludu.
Nie je to podobne, ako ked niekto ponukol vyhodny byt na predaj a kupila ho priamo realitna kancelaria resp. spriaznena firma? Toto sa bezne deje, aspon podla toho co mi hovorili remeselnici, ked mi prerabali byt. Realitna kancelaria kupi, vymaluje, vymeni obklad a preda s 10-20% ziskom. Ultra vyhodne ponuky sa ani nedostanu na portal s nehnutelnostami.
uhlikova_stopa
Active Member

Ano je to mozne ze sa to stale deje, na tom linku hore je aj diskusia kde jeden diskuter popisal podobnu skusenost, tiez zaujimavu praktiku :)
tomáš virdzek
Guru Member ****
Dátum registrácie: Po 02 03, 2009 2:17 pm
Has thanked: 307 times
Been thanked: 213 times

Príspevok od používateľa tomáš virdzek »

https://www.trend.sk/spravy/europu-caka ... _cTWzcRSow

Európu čaká prudký zvrat na trhu s nehnuteľnosťami, píše Bloomberg
uhlikova_stopa
Active Member

No a bude sa nas to tykat rovnako? Chcem tym povedat, ze na SK vacsina vlastnictvo…zapad aj dost najmov…co si treba asi uvedomit tiez je ze je ine ked do banky pridem ja a pytam hypo a ine je ked pride nejaky developer. Tie uroky budu ine a myslim, ze developer si vie tie uroky odpisat z dani, cize jemu mozno tie vysoke uroky aj vyhovuju nie? V konecnom dosledku mu to zaplati kupujuci asi aj tak
Glogol
Guru Member ****

sme.sk ide ako pila. druhy clanok za jeden den len bledomodrom ... zjavne vdacna tema
uhlikova_stopa
Active Member

Ano, treba tlacit a mentalne destruovat ludi aby davali dole ceny, lebo realitkam sa zastavil cashflow :)
jaroslav81
Active Member
Dátum registrácie: So 17 04, 2010 6:31 pm
Has thanked: 1 time
Been thanked: 35 times

Príspevok od používateľa jaroslav81 »

andre
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Št 02 07, 2015 11:43 pm
Been thanked: 119 times

Príspevok od používateľa andre »

Ceny bytov aj v zime klesajú, pokles však neprekročil 10 %

https://www.nehnutelnosti.sk/magazin-o- ... krocil-10/
Prílohy
25vQUGvVTZmv0IvjZD8lOw[1].jpg
bkvZ5crJS_y-Copy8N4zcg[1].jpg
Glogol
Guru Member ****

neviem ci niekto ma znameho v nejakej vacsej realitke ale zaujimal by ma objem predanych bytov za mesiace Nov DEC a JAN vs tie iste mesiace za predch rok pripadne aj 2 roky dozadu. Od Vianoc sledujem ceny intenzivnejsie a vsetky inzeraty co mam odlozene su stale aktualne....( t.j. nepredalo sa). A ano - upravy cien kozmeticke 2-3 % ( vacsina ani to). "Take it or leave it". p.s.Ten graf je velmi pekny hlavne ten mini zaobleny koniec nadol
https://e.dennikn.sk/minuta/3218922
rmaly
Guru Member ****
Dátum registrácie: St 21 04, 2010 12:53 pm
Has thanked: 282 times
Been thanked: 26 times

Príspevok od používateľa rmaly »

Glogol napísal: St 01 02, 2023 9:47 am neviem ci niekto ma znameho v nejakej vacsej realitke ale zaujimal by ma objem predanych bytov za mesiace Nov DEC a JAN vs tie iste mesiace za predch rok pripadne aj 2 roky dozadu. Od Vianoc sledujem ceny intenzivnejsie a vsetky inzeraty co mam odlozene su stale aktualne....( t.j. nepredalo sa). A ano - upravy cien kozmeticke 2-3 % ( vacsina ani to). "Take it or leave it". p.s.Ten graf je velmi pekny hlavne ten mini zaobleny koniec nadol
dnes ked som stal v rade na uhradu smeti, tak sa (asi realitacka) bavila, ze je to katastrofa... ze uplne mrtvy trh... (asi) obhliadky 1-2 za tyzden...
Glogol
Guru Member ****

rmaly napísal: St 01 02, 2023 12:13 pm
Glogol napísal: St 01 02, 2023 9:47 am
dnes ked som stal v rade na uhradu smeti, tak sa (asi realitacka) bavila, ze je to katastrofa... ze uplne mrtvy trh... (asi) obhliadky 1-2 za tyzden...
asi nerobi najmy - tie idu ako pila ( vraj).
JanH
Silver Member *

Glogol napísal: St 01 02, 2023 9:47 am neviem ci niekto ma znameho v nejakej vacsej realitke ale zaujimal by ma objem predanych bytov za mesiace Nov DEC a JAN vs tie iste mesiace za predch rok pripadne aj 2 roky dozadu. Od Vianoc sledujem ceny intenzivnejsie a vsetky inzeraty co mam odlozene su stale aktualne....( t.j. nepredalo sa). A ano - upravy cien kozmeticke 2-3 % ( vacsina ani to). "Take it or leave it". p.s.Ten graf je velmi pekny hlavne ten mini zaobleny koniec nadol
Dnes som sa stretol s jednym stavebnikom a tiez mi potvrdil, ze sa mu realitny sektor stazoval na nezaujem. Potvrdzuje to aj rastuci pocet inzeratov. Sam vidim v mojej oblasti inzeraty, leziaky, ktore sa inzeruju uz mesiace. Domom a bytom za 400.000-700.000 EUR ako keby uplne zvonil umieracik.
jaroslav81
Active Member

Všímam si, že na portáloch pribúda veľa ponúk nehnuteľností v úplne pôvodnom stave. V takejto nehnuteľnosti žili asi prevažne dôchodcovia, takže väčšina tých bytov sú asi dedičstvo po zomrelom. December 2022 mal vraj vysokú nadúmrtnosť dôchodcov na respiračné ochorenia. Je možné, že najbližšie mesiace bude ponuka takýchto bytov ešte narastať, keďže dedičské konanie trvá aj pár mesiacov. To môže tlačiť ceny ešte viac nadol.
uhlikova_stopa
Active Member

Tak ludia vyckavaju, nevedia co bude. Avsak raz tu nehnutelnost budu musiet kupit, a nabavim sa o investicnych bytoch avsak o ludoch ktori ten byt/dom realne potrebuju. Takze potom sa to znovu rozbehne, lebo ludia uvidia ze cakat na 0,5% nema vyznam …
rmaly
Guru Member ****

Glogol napísal: St 01 02, 2023 12:48 pm
Glogol napísal: St 01 02, 2023 9:47 am
asi nerobi najmy - tie idu ako pila ( vraj).
najmy idu ako teple rozky teraz... mam dojem, ze idu aspon tak ako pred covidom... (klop klop, nech to nezakriknem) :)
rmaly
Guru Member ****

uhlikova_stopa napísal: St 01 02, 2023 4:14 pm Tak ludia vyckavaju, nevedia co bude. Avsak raz tu nehnutelnost budu musiet kupit, a nabavim sa o investicnych bytoch avsak o ludoch ktori ten byt/dom realne potrebuju. Takze potom sa to znovu rozbehne, lebo ludia uvidia ze cakat na 0,5% nema vyznam …
Ano, asi to pojde v takych vlnach... najprv panika, ze uz nebude... teraz ochladenie a potom opat rast zaujmu...
Ale k tomu "nenakupovaniu"... mam info z prvej ruky o predaji 2 nehnutelnosti (pekne, zaujimave, dobra cena)... vela zaujemcov, ale uz mnohi co chceli kupit proste nedostali hypo... a toto zacne byt podla mna naozaj problem. 10 rokov nikto nesetril prachy, lebo si povedali, ze ved banka pozicia, uroky su dole a budu nazvdy... a teraz sa stretla vyrazna regulacia NBSky (urokovy stress test, DTI, DSTI, minimalny vlastny cash)... a uz to zrazu nevychadza s tymi novymi urokmi...
jaroslav81
Active Member

Áno, ľuďom nevychádza už na takú výšku, koľko stojí nehnuteľnosť. Všimol som si, že začali ísť dosť na dračku 1 izbové byty, ak sú za aspoň trochu reálnu cenu. Neverím, že niekto ten 1 iz. byt kupuje preto, žeby chcel, ale pravdepodobne nevyšlo na 2 izbák. Pritom často je rozdiel medzi 1 a 2 izbovým v rovnakej lokalite iba cca 15 -20 %
iceberg8
VETERAN MEMBER *****

Info z kat (BA), cca -30% oproti poslednym dvom rokom.. (za januare, spolahlivost otazna)
Odoslané z počítača
JanH
Silver Member *

iceberg8 napísal: Pi 03 02, 2023 11:51 am Info z kat (BA), cca -30% oproti poslednym dvom rokom.. (za januare, spolahlivost otazna)
Lebo sa vsetci presuvaju do Senca a Pezinku. :D Vraj cena za m2 2500-3000E.
Teda ma to kde klesat, v roku 2016 sa tam meter stvorcovy uzitkovej plochy domu pohyboval okolo 850-1000E v novostavbach.
https://www.forbes.sk/drahe-byvanie-v-b ... u-aj-ceny/
rmaly
Guru Member ****

iceberg8 napísal: Pi 03 02, 2023 11:51 am Info z kat (BA), cca -30% oproti poslednym dvom rokom.. (za januare, spolahlivost otazna)
Len to je asi pokles zapisov (prevodov)... co tak akurat realne zaboli realitakov... Ja nastastie teraz ani nemusim predat ani kupit, mozem len "z povzdali sledovat" a sam pre seba vestit z gule co najrealistickejsie...
Neviem ako sa to vyvrbi, ale podla mna je teraz doba, ked kazdy vyckava. Boja sa ludia kupovat ti co nemusia, zopar co musi predat trosku zlacnelo (to su tie bombasticke titulky ako klesli ceny nehnutelnosti az o 3% ci kolko)... Ano, prepad predaja je. Otazka je, ci bude prepad cien (a co si kto pod takym prepadom predstavuje)... ci 5%, 10% alebo 50%...
Lebo mam niekedy dojem, ze mnoho ludi uz 15 rokov vypisuje, ako oni kupia az to padne...
Trhom moze naozaj zamavat nejake drasticke zvysenie urokovych sadzieb ked skoncia fixy za rok ci rok a pol (ti co mali tie 0.5% a skoci im to na 4%)... Sam som zvedavy...
Jo a ako sme si tu uz niekde pisali, asi je mnoho ludi prekvapenych, ze sa nekvalifikuju na pozadovanu hypo (proste im to nevyda s tymi NBS obmedzeniami)... aj keby chceli kupit... otazka je, kolko predajcov bude ochotnych (nutenych) zlavit z ceny, aby nakoniec predali (ci skor nestiahnu nehnutelnost a nepockaju)
andre
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Št 02 07, 2015 11:43 pm
Been thanked: 119 times

Príspevok od používateľa andre »

Zaujimave porovnanie:
SOV9906ca_Cenybytu[1].jpg

Aj clanok prinasa zaujimavy pohlad.

https://www.idnes.cz/finance/hypoteky-a ... pujcky_sov
wladas
Gold Member **
Dátum registrácie: St 22 09, 2021 7:42 pm
Has thanked: 5 times
Been thanked: 45 times

Príspevok od používateľa wladas »

To Taliansko je az tak lacne? Vsak ekonomiku maju dobru. Ci ten priemer tlaci dole chudobnejsi juh?
xy11
Active Member
Dátum registrácie: Ne 27 11, 2022 4:25 pm
Has thanked: 21 times
Been thanked: 13 times

Príspevok od používateľa xy11 »

wladas napísal: So 04 02, 2023 6:32 pm To Taliansko je az tak lacne? Vsak ekonomiku maju dobru. Ci ten priemer tlaci dole chudobnejsi juh?
Aj SK ma vyrazne regionalne rozdiely a ma vyssie ceny nehnutelnosti ako Taliansko.
Mozno, Taliani pochopili, ze sa neoplati investovat do nehnuteľností a nevytvorili tam bublinu.
wladas
Gold Member **
Dátum registrácie: St 22 09, 2021 7:42 pm
Has thanked: 5 times
Been thanked: 45 times

Príspevok od používateľa wladas »

Ono hlavny problem je ze priemerny slovak co ma navyse 50k-500k nepozna inu investiciu nez nehnutelnosti. Dost tomu este pomohla kauza BMG invest a Horizont.
jogo
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 118 times
Been thanked: 172 times

Príspevok od používateľa jogo »

xy11 napísal: Ne 05 02, 2023 7:09 pm Aj SK ma vyrazne regionalne rozdiely a ma vyssie ceny nehnutelnosti ako Taliansko.
Mozno, Taliani pochopili, ze sa neoplati investovat do nehnuteľností a nevytvorili tam bublinu.
Myslím, že ten graf porovnáva ceny pomerovo, ako rýchlo rástli, a nie v absolútnej hodnote.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
ZuggyZips
Dátum registrácie: Št 09 12, 2021 3:00 pm
Has thanked: 3 times
Been thanked: 2 times

Príspevok od používateľa ZuggyZips »

Asi už väčšina videla no možno niekoho zaujme nový diel od Vojta Žižky -VLASTNÍ 150 BYTŮ V HODNOTĚ 200 MILIONŮ KČ. „V nájmu bych nikdy nebydlel", říká investor Libor Váka
Čo si o tom myslíte? Nemá niekto s Liborom osobnú skúsenosť, napr. s jeho workshopom?
"Life’s barely long enough to get good at one thing. So be careful what you get good at."
-Rust Cohle.
https://ibkr.com/referral/andrej866
rmaly
Guru Member ****

ZuggyZips napísal: Po 06 02, 2023 2:24 pm Asi už väčšina videla no možno niekoho zaujme nový diel od Vojta Žižky -VLASTNÍ 150 BYTŮ V HODNOTĚ 200 MILIONŮ KČ. „V nájmu bych nikdy nebydlel", říká investor Libor Váka
Čo si o tom myslíte? Nemá niekto s Liborom osobnú skúsenosť, napr. s jeho workshopom?
to je ten, co mal volakedy nejakych 63 bytov ci kolko a vyrobil si na to taky super soft ci to je este niekto dalsi?

edit: aha, to bol iny (Tomas Kucera)...
https://www.youtube.com/watch?v=0iNpNsT ... WL&index=1
JanH
Silver Member *

rmaly napísal: Po 06 02, 2023 2:30 pm
ZuggyZips napísal: Po 06 02, 2023 2:24 pm Asi už väčšina videla no možno niekoho zaujme nový diel od Vojta Žižky -VLASTNÍ 150 BYTŮ V HODNOTĚ 200 MILIONŮ KČ. „V nájmu bych nikdy nebydlel", říká investor Libor Váka
to je ten, co mal volakedy nejakych 63 bytov ci kolko a vyrobil si na to taky super soft ci to je este niekto dalsi?
Mna skor zarazil ten titulok 150 bytov 200Mili = 56.000EUR/jeden byt. Kde prosim Ta v Cechach kupis taketo byty cena/ks :)
Napísať odpoveď

Návrat na "Nehnuteľnosti / Nemovitosti, Reality, Hypotekárne úvery"