TRHY AKTUÁLNE

Trading, tipy na obchody a investície, zverejňvanie pozícií, denníky traderov a investorov
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 987 times
Been thanked: 1342 times

Re: TRHY AKTUÁLNE

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Dnešné obchodovanie sa vyvíjalo rozhodne pozitívne po tom, čo sa približne v polovici dopoludnia dostalo do vzduchovej kapsy. Hlavné indexy sa hneď od začiatku posunuli vyššie po silných štvrťročných výsledkoch a výhľade spoločnosti Tesla (TSLA 160,27, +15,84, +11,0 %), ktoré spôsobili pokračujúce oživenie v oblasti megakapitálov, a po oznámení masívneho programu spätného odkúpenia akcií spoločnosti Chevron (CVX 187,79, +8,71, +4,9 %) v hodnote 75 miliárd USD.

Dnes ráno bola tiež zverejnená celá škála príjemných údajov, ktoré pomohli podporiť pozitívny trend. Konkrétne predbežná správa o HDP za 4. štvrťrok, týždenné počiatočné žiadosti o podporu v nezamestnanosti a decembrové objednávky tovarov dlhodobej spotreby boli lepšie, než sa očakávalo.

V polovici dopoludnia sa objavil určitý predajný záujem, ktorý bol pravdepodobne spôsobený vedomím, že dnešné ranné zverejnenie silných údajov by mohlo zabrániť tomu, aby Fed v blízkej budúcnosti pozastavil zvyšovanie sadzieb, spolu s pretrvávajúcim pocitom, že trh by sa mohol unáhliť s januárovou rally.

Priemyselný index Dow Jones, zaťažený slabými výsledkami spoločnosti IBM (IBM 134,45, -6,31, -4,5 %), a index S&P 500 skĺzli do záporného teritória na svoje vnútrodenné minimá.

Napriek tomu sa akcie opäť ukázali ako odolné voči predajným snahám a hlavné indexy pokračovali v raste. Odraz sa zrýchlil v popoludňajšom obchodovaní, pravdepodobne pod vplyvom určitej aktivity pri pokrývaní krátkych pozícií a strachu z toho, že prídu o ďalšie zisky, indexy uzavreli na svojich maximách pre túto seansu alebo v ich blízkosti.

Vedúce postavenie megakapitálov bolo dôležitým podporným faktorom dnešného obratu. Fond Vanguard Mega Cap Growth ETF (MGK) vzrástol o 1,7 % oproti 0,8 % zisku fondu Invesco S&P 500 Equal Weight ETF (RSP) a 1,1 % zisku indexu S&P 500.

Desať z 11 sektorov indexu S&P 500 dnes zaznamenalo zisk na čele s energetickým sektorom (+3,3 %), čo bolo odrazom dobrých výsledkov spoločnosti Chevron. Medzi najvýkonnejšie sektory patrili aj vplyvné sektory spotrebného tovaru (+2,0 %), komunikačných služieb (+1,7 %) a informačných technológií (+1,6 %).

Sektor základných spotrebných tovarov (-0,3 %) bol jediným zaostávajúcim sektorom, ktorý do záveru obchodovania zaznamenal stratu.

Nasdaq Composite: OD ZAČIATKU ROKA +10,0 %.
Russell 2000: +8,1 % YTD
S&P Midcap 400: +7,4 % YTD
S&P 500: +5,8 % YTD
Dow Jones Industrial Average: +2,4 % YTD

Prehľad vývoja:

HDP za 4. štvrťrok - nárast o 2,9 % (konsenzus 2,6 %); predtým 3,2 %; deflátor reťazca za 4. štvrťrok - nárast o 3,5 % (konsenzus 3,2 %); predtým 4,4
Hlavným záverom správy je, že ekonomika bola vo štvrtom štvrťroku ďaleko od recesie, hoci spotrebiteľské výdavky (a inflácia) sa trochu zmiernili.

Decembrové objednávky tovarov dlhodobej spotreby 5,6 % (konsenzus 2,9 %); predchádzajúce boli revidované na -1,7 % z -2,1 %; decembrové objednávky tovarov dlhodobej spotreby - doprava -0,1 % (konsenzus -0,2 %); predchádzajúce boli revidované na 0,1 % z 0,2 %.
Kľúčovým poznatkom zo správy je, že celková výrobná aktivita bola v decembri v skutočnosti dosť utlmená, o čom svedčí pokles objednávok kapitálových tovarov bez lietadiel o 0,2 %, ktorý je ukazovateľom podnikových výdavkov.

Týždenné počiatočné žiadosti o podporu 186 tis. (konsenzus 205 tis.); predchádzajúce boli revidované na 192 tis. zo 190 tis.; týždenné pokračujúce žiadosti o podporu 1,675 mil.
Kľúčovým poznatkom zo správy je, že nízka úroveň počiatočných žiadostí o podporu svedčí o napätom trhu práce, čo je niečo, čo by malo Fed znepokojovať v súvislosti s pretrvávajúcimi vysokými mzdovými tlakmi.

Decembrový predstihový medzinárodný obchod s tovarom -90,3 mld. USD; predchádzajúci bol revidovaný na -82,9 mld. z -83,3 mld.
Decembrové adv. Maloobchodné zásoby 0,5 %; predchádzajúce boli revidované na 0,0 % z 0,1 %.
decembrové prírastky veľkoobchodných zásob 0,1 %; predchádzajúce boli revidované na 0,9 % z 1,0 %
Decembrové predaje nových domov 616 tis. (konsenzus 614 tis.); Predchádzajúci bol revidovaný na 602 tis. z 640 tis.
Kľúčovým poznatkom zo správy je, že odráža, ako pokles hypotekárnych sadzieb podnietil určitý obnovený dopyt medzi kupujúcimi domov; cenová dostupnosť a tlak na ponuku však zostávajú pre mnohých potenciálnych kupujúcich, čo brzdí celkový predaj.

American Express (AXP), Chevron (CVX) a Colgate-Palmolive (CL) patria medzi významné spoločnosti, ktoré pred zajtrajším otvorením trhu oznamujú svoje výsledky.

Pokiaľ ide o piatok, účastníci trhu sa dozvedia tieto ekonomické údaje:

8:30 ET: decembrové osobné príjmy (konsenzus +0,2 %; predchádzajúce +0,4 %) a výdavky (konsenzus -0,1 %; predchádzajúce +0,1 %), index cien PCE (konsenzus 0,0 %; predchádzajúce +0,1 %) a jadrový index cien PCE (konsenzus +0,3 %; predchádzajúce +0,2 %)

10:00 ET: decembrové rozpracované predaje domov (konsenzus -1,0 %; predchádzajúci -4,0 %), januárový spotrebiteľský sentiment Michiganskej univerzity - konečný (konsenzus 64,6; predchádzajúci 64,6)"

A čo sa deje v afterclose?: Intel zverejnil slabo a je -8%, Visa dobre a je +1,5%. Hasbro znížil guide Q4 ( slabé vianočné predaje hračiek ) a prepúšťa 15% zamestnancov.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 987 times
Been thanked: 1342 times

Re: TRHY AKTUÁLNE

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Kto je Mark Tepper? Riadi investično - poradenskú firmu pre bohatých, má 35 rokov, ale nezdá sa, že pre nás pridaná hodnota. Prečo by som mu mal veriť. Nie je to len nejaká rodina davida teppera? Ten je známy ako hedže fond manažér.

Mark Tepper vo svojej poradenskej firme spravuje miliardy, ale vyzerá, že len pre bohatých s vkladom nad 1 milion.

We do not recommend individual stocks, and typically do not recommend individual bonds either. Instead, we build portfolios using vehicles such as:

Mutual funds
Exchange-traded funds (ETFs)
Separately managed accounts (SMAs)
Interval funds
Hedge funds
Limited partnerships

We do not believe in market timing. Over our decades of collective investment experience, we have seen very few instances of someone successfully “timing” the market by both 1) knowing when to sell and 2) knowing when to repurchase. Most of the time, this strategy leads to sub-par performance over the long run, and academic research supports this observation.


Našiel som limitovanú performance, ktorú prestali publikovať. Bola polovičná oproti SP500.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 987 times
Been thanked: 1342 times

Re: TRHY AKTUÁLNE

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Tento rušný týždeň sa pre akciový trh začal v znamení poklesu, keďže investori po silných výsledkoch v tomto mesiaci stiahli časť peňazí zo stola. Pri vstupe do dnešného dňa vzrástli indexy Nasdaq a S&P 500 v januári zatiaľ o 11,0 %, resp. 6,0 %. Hlavné indexy strávili väčšinu seansy sústavným poklesom a nakoniec sa usadili v blízkosti najhorších úrovní dňa.

Investori dnes zaujali opatrnejší prístup pred rozhodnutiami o politike Fedu, ECB a Bank of England, ktoré sa uskutočnia neskôr v tomto týždni. Opatrnosť v súvislosti s rozhodnutím FOMC do veľkej miery súvisí s tlačovou konferenciou predsedu Fedu Powella a možnosťou, že pán Powell v stredu vyvinie maximálne úsilie, aby utlmil nadšenie trhu tým, že utlmí jeho optimizmus v súvislosti s prípadným znížením sadzieb v tomto roku.

V súvislosti s tým Nick Timiraos z denníka The Wall Street Journal cez víkend napísal, že predstavitelia Fedu sa obávajú, že inflácia by sa mohla v dôsledku napätých trhov práce opäť zrýchliť. Pán Timiraos v pondelkovom článku dodal, že stratégia Fedu v oblasti úrokových sadzieb by mohla závisieť od toho, ako veľmi členovia veria, že ekonomika spomalí.

Určité váhanie kupujúcich dnes pramenilo z vyčkávacieho postoja pred zverejnením niekoľkých údajov, ktoré budú ovplyvňovať trh, vrátane indexu nákladov na zamestnanosť za 4. štvrťrok, januárových zverejnení ISM a januárovej správy o situácii v zamestnanosti.

Okrem toho bude tento týždeň zverejňovať výsledky hospodárenia viac ako 100 spoločností z indexu S&P 500 na čele s Meta Platforms (META 147,06, -4,68, -3,1 %), Apple (AAPL 143,00, -2,93, -2,0 %), Alphabet (GOOG 97,95, -2,76, -2,7 %) a Amazon.com (AMZN 100,55, -1,69, -1,7 %). Akcie s mega kapitalizáciou viedli januárový nárast, dnes však zaostali za širším trhom, keďže podľahli záujmu o vyberanie ziskov. Fond Vanguard Mega Cap Growth ETF (MGK) uzavrel s poklesom o 1,9 % v porovnaní s 1,1 % stratou fondu Invesco S&P 500 Equal Weight ETF (RSP) a 1,3 % stratou fondu S&P 500.

Vedúce postavenie megakapitálových investícií smerom nadol bolo zrejmé z výkonnosti sektorov v rámci indexu S&P 500. Medzi najhoršie výkony dnes patrili sektory informačných technológií (-1,9 %), komunikačných služieb (-1,8 %) a spotrebného priemyslu (-1,7 %).

Energetika (-2,3 %) bola najväčším zaostávačom spomedzi 11 sektorov, keďže ceny ropy sa pred zasadnutím OPEC+ koncom tohto týždňa znížili. Futures na ropu WTI klesli o 1,9 % na 77,94 USD za barel.

Iba jeden sektor - spotrebný tovar (+0,1 %) - si dokázal do záveru obchodovania udržať mierny zisk.

Nasdaq Composite: OD ZAČIATKU ROKA +8,9 %.
Russell 2000: +7,3 % YTD
S&P Midcap 400: +6,8 % YTD
S&P 500: +4,6 % YTD
Dow Jones Industrial Average: +1,7 % YTD
V USA dnes neboli zverejnené žiadne významné údaje.

Pred zajtrajším otvorením trhu zverejnili svoje výsledky spoločnosti Caterpilllar (CAT), Exxon Mobil (XOM), General Motors (GM), Marathon Petroleum (MPC), McDonald's (MCD), Pfizer (PFE), Phillips 66 (PSX), PulteGroup (PHM), Spotify (SPOT), Sysco (SYY) a UPS (UPS).

Pokiaľ ide o utorok, účastníci trhu sa dozvedia tieto hospodárske údaje:

8:30 ET: januárový chicagský PMI (konsenzus 45,4; predchádzajúci 44,9), index nákladov na zamestnanosť za 4. štvrťrok (konsenzus 1,1 %; predchádzajúci 1,2 %)
9:00 ET: novembrový index cien nehnuteľností na bývanie FHFA (predchádzajúci 0,0 %), novembrový index cien nehnuteľností S&P Case-Shiller (konsenzus 6,8 %; predchádzajúci 8,6 %)
10:00 ET: Spotrebiteľská dôvera v decembri (konsenzus 108,1; predchádzajúca 108,3)

P.S. Zajtra večer AMD, v stredu META...dosť blbo to vyšlo s tým fedom, lebo bude v stredu večer (divné, lebo väčšinou si počkali na mesačné payrolls ..budú v piatok ). A vo štvrtok večer vyvrcholenie: GOOG,AMZN,AAPL
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Muti
Silver Member *
Príspevky: 156
Dátum registrácie: So 16 01, 2016 11:14 am
Has thanked: 2 times
Been thanked: 114 times

Tyzdnovy vyhlad trhov (30.01.- 03.02.)

Príspevok od používateľa Muti »

Zdroj: Patria Finance (finance.patria.cz)
- Udělá Fed radost investorům, nebo si zjedná respekt?
- Záplava dat na téma recese a dezinflace
- Sekundovat bude nabitý korporátní kalendář
- OČEKÁVANÁ DATA A UDÁLOSTI
Prílohy
Tydenni vyhled 230130.pdf
(295.04 KiB) 19 stiahnutia
Používateľov profilový obrázok
Joki
Platinum Member ***
Príspevky: 1002
Dátum registrácie: Po 30 08, 2021 1:24 pm
Has thanked: 172 times
Been thanked: 223 times

Re: TRHY AKTUÁLNE

Príspevok od používateľa Joki »

Krátke 4 min. video, Hajek z XTB.
Takže dno nás ešte len čaká…

Hájek (XTB): Rok 2023 nebude přát akciovým býkům, americký trh není atraktivně oceněný

https://youtu.be/o56C9lF_MuA
Joki bought a coffee. Ty môžeš tiez :)
https://www.buymeacoffee.com/akoinvestovat
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 987 times
Been thanked: 1342 times

Re: TRHY AKTUÁLNE

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Rád si pozriem koho názor sa prezentuje v médiách. Lebo David Tepper je miliardár a hedže fond manažér.
Mark Tepper má 35 rokov a vyzerá, že je to jeho syn. Píše si, že má 19 rokov skúseností na trhoch.
Mám rád názory ľudí, ktorí majú vedomostnú výhodu: vedia predpovedať veci, ktoré sa stanú a na tom zarobiť.
To sa v ekonomike dá. Typickým príkladom je Burry.

Nemám s ničím problém, len prinášam info že Mark Tepper nie je žiadny veterán. Treba ho brať s rezervou.
Ja vôbec nemám pocit, že na trhoch vládne eufória - práve od ľudí, ktorých prezentujú média čítam denno denne strašenie kam sa rútime. Ked trhy pôjdu hore - stíchnu a budú vystriedaní tými, čo predpovedajú opačné veci.

Mark tepper je podla info z jedného portálu syn toho miliardára. Nehraje na trhoch, má finačno- sprostredkovateľsko- poradenskú firmu kde mu zo 35-40 poradcov obhospodaruje bohaťých klientov. Zjavne otcových známych. Radia im do ktorých fondov majú investovať a na rozdiel od otca Davida nevyvíjajú žiadne špekulatívne aktivity.

Pozerať na to "kto to hovorí" je správny prístup vtedy, ked sa niečo predikuje. ked ide o vedomostnú a analytickú výhodu.
Ked ktokolvek iný (Chmelár, Putin, Zelensky ) prezentuje fakty, ktoré sú v rozpore s tým čo ti tlačia do hlavy média, treba si preveriť, či je to pravda a mať vlastný názor.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
tomáš virdzek
Guru Member ****
Príspevky: 2218
Dátum registrácie: Po 02 03, 2009 2:17 pm
Has thanked: 627 times
Been thanked: 369 times

Re: TRHY AKTUÁLNE

Príspevok od používateľa tomáš virdzek »

Navrhujem si dať s politikou koniec v tomto vlákne. Na politiku tu je off-topic.

Už tu dosť zlej krvi v minulosti narobila. A zbytočne. Nič dobré nám to veru nepridalo. :beer:
andre
Guru Member ****
Príspevky: 1288
Dátum registrácie: Št 02 07, 2015 11:43 pm
Has thanked: 13 times
Been thanked: 225 times

Re: TRHY AKTUÁLNE

Príspevok od používateľa andre »

Odvážnou partii rozehrála v minulém týdnu americká investiční a analytická firma Hindenburg Research. Společnost, která vydělává na poklesech cen akcií, zveřejnila report, v němž obvinila obrovský indický konglomerát Adani Group z manipulace s cenou akcií a z účetních podvodů.

https://www.e15.cz/byznys/burzy-a-trhy/ ... du-1396289
Muti
Silver Member *
Príspevky: 156
Dátum registrácie: So 16 01, 2016 11:14 am
Has thanked: 2 times
Been thanked: 114 times

Nabijame dolare (analyza)

Príspevok od používateľa Muti »

Zdroj: Patria Finance (finance.patria.cz)
Obsah:
- Nabíjíme dolary
- investicne tipy
Prílohy
DIP_tema_230130.pdf
(476.57 KiB) 40 stiahnutia
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3822
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 125 times
Been thanked: 338 times
Kontaktovať používateľa:

Re: TRHY AKTUÁLNE

Príspevok od používateľa osamely chodec »

deflacia naplno pokracuje, ocel, drevo a teraz sa pridavaju energie ropa, plyn... pre mna nie je otazka ci SPY este padne uz len kedy.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Porozumiet znamená zvyknúť si.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
tomáš virdzek
Guru Member ****
Príspevky: 2218
Dátum registrácie: Po 02 03, 2009 2:17 pm
Has thanked: 627 times
Been thanked: 369 times

Re: TRHY AKTUÁLNE

Príspevok od používateľa tomáš virdzek »

Pár minút pred:

pravdepodobnost rates.jpg
tomáš virdzek
Guru Member ****
Príspevky: 2218
Dátum registrácie: Po 02 03, 2009 2:17 pm
Has thanked: 627 times
Been thanked: 369 times

Re: TRHY AKTUÁLNE

Príspevok od používateľa tomáš virdzek »

FED vysledok.jpg

Fed vidí: skromný rast, inflácia zlepšenie, ale stále vysoko...


Pozor ešte na FOMC Press Conference 20:30.
tomáš virdzek
Guru Member ****
Príspevky: 2218
Dátum registrácie: Po 02 03, 2009 2:17 pm
Has thanked: 627 times
Been thanked: 369 times

Re: TRHY AKTUÁLNE

Príspevok od používateľa tomáš virdzek »

Powell: trh práce zostáva mimoriadne napätý.

Podstatné odznelo, môžeme UP :)

EDIIT: na nejakú dobu to poteší, treba ale sledovať ten labour market. Každý deň pomaly začínam čítať o prepúšťaní v US firmách.
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3910
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 478 times
Been thanked: 158 times

Re: TRHY AKTUÁLNE

Príspevok od používateľa iceberg8 »

osamely chodec napísal: St 01 02, 2023 7:03 pm deflacia naplno pokracuje, ocel, drevo a teraz sa pridavaju energie ropa, plyn... pre mna nie je otazka ci SPY este padne uz len kedy.
Skoda ze na tych nasich pilach maju flat cenu 380eur za m3 :)
Odoslané z počítača
tomáš virdzek
Guru Member ****
Príspevky: 2218
Dátum registrácie: Po 02 03, 2009 2:17 pm
Has thanked: 627 times
Been thanked: 369 times

Re: TRHY AKTUÁLNE

Príspevok od používateľa tomáš virdzek »

@Peter222: ako to vidíš z toho pohľadu dnešného FEDu, už začal upozorňovať na ten labour market. Čo je good news, paradoxne asi na short :) Sadzby ale slowing..?
tomáš virdzek
Guru Member ****
Príspevky: 2218
Dátum registrácie: Po 02 03, 2009 2:17 pm
Has thanked: 627 times
Been thanked: 369 times

Re: TRHY AKTUÁLNE

Príspevok od používateľa tomáš virdzek »

Meta +13% after market after Earnings call

NQ: 12500
tomáš virdzek
Guru Member ****
Príspevky: 2218
Dátum registrácie: Po 02 03, 2009 2:17 pm
Has thanked: 627 times
Been thanked: 369 times

Re: TRHY AKTUÁLNE

Príspevok od používateľa tomáš virdzek »

No asi ideme UP na nejakú dobu :) Pre pesimistov.

Do najbližšieho FEDu -rate decision je 48 dní mimochodom.

Kľúčovým poznatkom trhu je na krátku dobu to, že zatiaľ ešte nemá výrazné indície zhoršovania labour market.
Peter222
Platinum Member ***
Príspevky: 665
Dátum registrácie: So 26 09, 2009 1:03 pm
Has thanked: 114 times
Been thanked: 124 times

Re: TRHY AKTUÁLNE

Príspevok od používateľa Peter222 »

tomáš virdzek napísal: St 01 02, 2023 9:55 pm @Peter222: ako to vidíš z toho pohľadu dnešného FEDu, už začal upozorňovať na ten labour market. Čo je good news, paradoxne asi na short :) Sadzby ale slowing..?
Ahoj Tomáš, som momentalne mimo trhov, mimo PC, riesim nejake "offtopic" veci, sorry za neskoru reakciu, snad coskoro nabehnem do standardneho rezimu.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 987 times
Been thanked: 1342 times

Re: TRHY AKTUÁLNE

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Earnings/guidance gainers: SNCY +15.6%, BYD +5.7%, GILD +5.4%, MANH +4.8%, CLX +3.5%, OTEX +1.9%, X +1.8%, NFG +1.5%

Earnings/guidance losers: BILL -20.4%, PFSI -13.1%, TEAM -11.2%, SYNA -10.1%, SKYW -6.8%, F -6.3%, CNMD -4.7%, CLFD -4.3%,
GOOG -4.1%, AAPL -4%, AMZN -3.7%, MSTR -3.6%, GPRO -3.3%, RGA -3.3%, SBUX -3.3%, TWOU -2.7%, CRUS -2.6%, MCHP -2.1%, HUBG -1.8%, SKX -1.7%, QCOM -1.6%, LESL -1.3%, COLM -1.2%
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 987 times
Been thanked: 1342 times

Re: TRHY AKTUÁLNE

Príspevok od používateľa JUGGLER »

AAPL: Reports Q1 (Dec) earnings of $1.88 per share, excluding non-recurring items, $0.07 worse than the Consensus of $1.95; revenues fell 5.5% year/year to $117.15 bln vs the $121.67 bln Consensus.


AAPL sa cez tlačovku pozviechalo. Dali relatívne dobrý guide:

Q2 (Mar) outlook: The company expects Q2 yr/yr revenue performance to be similar to Q1. Services revenue is expected to grow yr/yr. Q2 iPhone yr/yr revenue performance is expected to accelerate from Q1. iPad and Mac revenue is expected to decline by double digits. Co expects gross margin to be between 43.5-44.5%.

Teraz mali marže 43% a tržby 117,5mld. Consenzus na Q2 je 97,8 mld...takže ,,similar to 117,5,, je super.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: TRHY AKTUÁLNE

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

Dnesne Us makrodata ake bomby.. :like: :D
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 987 times
Been thanked: 1342 times

Re: TRHY AKTUÁLNE

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Pro inflačné dáta - trh práce je extra silný...to sa fedu nebude páčiť:

January Avg. Hourly Earnings 0.3% vs. 0.3% consensus; prior revised to 0.4% from 0.3%
January Unemployment Rate 3.4% vs. 3.6% consensus; prior 3.5%
January Nonfarm Private Payrolls 443K vs. 175K consensus; prior revised to 269K from 220K
January Nonfarm Payrolls 517K vs. 190K consensus; prior revised to 260K from 223K
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Glogol
Guru Member ****
Príspevky: 1735
Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
Has thanked: 45 times
Been thanked: 152 times

Re: TRHY AKTUÁLNE

Príspevok od používateľa Glogol »

JUGGLER napísal: Pi 03 02, 2023 2:39 pm ...to sa fedu nebude páčiť:
neskoro, som si vsimol ze casto pred rozhodnutim FED-u vyskoci nejake kriterium nie celkom ok a FED sa zlakne
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 987 times
Been thanked: 1342 times

Re: TRHY AKTUÁLNE

Príspevok od používateľa JUGGLER »

January ISM Non-Manufacturing Index 55.2% vs. 50.3% consensus...podporuje to infláciu...na druhej strane - ekonomika je silná
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Muti
Silver Member *
Príspevky: 156
Dátum registrácie: So 16 01, 2016 11:14 am
Has thanked: 2 times
Been thanked: 114 times

Tyzdnovy vyhlad trhov (06.02.- 10.02.)

Príspevok od používateľa Muti »

Zdroj: Patria Finance (finance.patria.cz)
- Centrální bankéři neztlumili euforii
- Valuace šplhají do přestřelených hodnot
- Korporátní kalendář se zaměří na Evropu
- OČEKÁVANÁ DATA A UDÁLOSTI
Prílohy
Tydenni vyhled 230206.pdf
(272.45 KiB) 24 stiahnutia
JanH
Gold Member **
Príspevky: 482
Dátum registrácie: Ne 06 02, 2022 6:31 am
Has thanked: 124 times
Been thanked: 167 times

Re: Tyzdnovy vyhlad trhov (06.02.- 10.02.)

Príspevok od používateľa JanH »

Muti napísal: Ut 07 02, 2023 8:09 am Zdroj: Patria Finance (finance.patria.cz)
- Centrální bankéři neztlumili euforii
- Valuace šplhají do přestřelených hodnot
- Korporátní kalendář se zaměří na Evropu
- OČEKÁVANÁ DATA A UDÁLOSTI
Predpokladam, ze BNP Paribas predstavi rekordne zisky. Tak ako u UniCredit a RBI Group.
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3822
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 125 times
Been thanked: 338 times
Kontaktovať používateľa:

Re: TRHY AKTUÁLNE

Príspevok od používateľa osamely chodec »

Nemecka studena sprcha...

German Industrial Production SA (M/M) Dec: -3.1% (est -0.7%; prev 0.2%)
- German Industrial Production NSA (Y/Y) Dec: -3.9% (est -0.2%; prev 0.4%)
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Porozumiet znamená zvyknúť si.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Adammd
Guru Member ****
Príspevky: 1825
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 202 times
Been thanked: 114 times

Re: TRHY AKTUÁLNE

Príspevok od používateľa Adammd »

Kde udelali soudruzi z DDR chybu?
f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: TRHY AKTUÁLNE

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

Fed Chair Powell says 'disinflationary process has begun' in the US economy
https://finance.yahoo.com/news/fed-chai ... 15718.html
tomáš virdzek
Guru Member ****
Príspevky: 2218
Dátum registrácie: Po 02 03, 2009 2:17 pm
Has thanked: 627 times
Been thanked: 369 times

Re: TRHY AKTUÁLNE

Príspevok od používateľa tomáš virdzek »

Predseda Federálneho rezervného systému Jerome Powell v utorok uviedol, že „proces dezinflacie“ v americkej ekonomike sa začal a povedal, že na to, aby sa inflácia vrátila späť na jej 2-percentný cieľ, bude pravdepodobne potrebné ďalšie zvýšenie sadzieb.

V rozhovore s Davidom Rubensteinom v Ekonomickom klube Washingtonu, D.C., Powell zopakoval svoje komentáre z minulého týždňa týkajúce sa inflačných tlakov a povedal: "Dezinflačný proces sa začal. Začal sa v sektore tovarov, čo je asi 25 % ekonomiky."

"Pravdepodobne budeme musieť urobiť dodatočné zvýšenie sadzieb," povedal Powell, keď sa Fed snaží vrátiť infláciu späť k svojmu cieľu.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 987 times
Been thanked: 1342 times

Re: TRHY AKTUÁLNE

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Markets reverse gains, S&P down 0.4% after Fed Chair Jerome Powell said If US has more hot inflation and labor reports, Fed might need to raise rates higher ..

Od rozhovoru predsedu Fedu Powella s Davidom Rubensteinom sme zaznamenali zvýšenú volatilitu. Prvotná reakcia bola rozhodne pozitívna, keďže index S&P 500 sa posunul priamo nahor zo 4 115 na 4 160. Túto reakciu sme pripisovali pocitu, že pán Powell neznel vystrašene z januárovej správy o zamestnanosti, ktorá bola silnejšia, než sa očakávalo, a účinne sa držal svojho názoru, že proces dezinflácie v sektore tovarov sa začal, ale že pokračujúce zvyšovanie sadzieb bude pravdepodobne vhodné, keďže proces jadrovej inflácie v službách bez bývania sa v skutočnosti ešte nezačal.

Jeho geniálne správanie počas rozhovoru s Davidom Rubensteinom bolo tiež interpretované ako upokojujúci faktor. Toto správanie sa nikdy nezmenilo, ale tón trhu sa zmenil po tom, ako pán Powell na konci relatívne krátkeho rozhovoru povedal, že Fed bude reagovať na prichádzajúce údaje a urobí ďalšie zvyšovanie sadzieb, ak údaje naznačia, že je to potrebné. Povedal tiež, že Fed má pred sebou významnú cestu, aby dostal infláciu na úroveň 2,0 %, a že si nemyslí, že to bude rýchly prechod na 2,0 %.

Výnosy štátnych dlhopisov, ktoré sa spočiatku pohybovali výrazne nižšie, náhle zmenili smer a vrátili sa približne na úroveň, kde boli na začiatku rozhovoru (4,45 % v prípade 2-ročných a 3,65 % v prípade 10-ročných dlhopisov).

Zdá sa, že existuje sústredená snaha urobiť veľa z jeho názoru, že Fed bude viac zvyšovať sadzby, ak údaje naznačia, že je to správny postup, avšak faktom je, že pri diskusii o výhľade politiky vždy poskytoval takúto výhradu.

Následný predaj v reakcii na tento názor je preto prehnanou reakciou. Trh by sa mal nakoniec vrátiť tam, kde bol pred začiatkom rozhovoru, pretože zo strany pána Powella neboli poskytnuté žiadne skutočné palice ani mrkva.

To znamená, že trh sa bude musieť vyrovnať s myšlienkou, že ocenenie je napäté, odhady ziskov stále klesajú a Fed by možno mohol zvýšiť sadzby viac, než sa očakávalo, a udržať ich vyššie dlhšie. Tieto úvahy zobrali trhu trochu vetra z plachiet a malo by to tak zostať, čo znamená, že bude náročné uskutočniť významný prielom zo súčasných úrovní.

Priemyselný index Dow Jones a Russell 2000 klesli o 0,6 %, index S&P 500 o 0,3 % a Nasdaq Composite o 0,2 %.

Mr. Powell said:

Biggest worry for him regarding inflation is about when we will see disinflation in core services ex-housing.
Biggest challenge is completing process of getting inflation down to 2.0%.
Not seeing disinflation yet in housing; expect that in the second half of the year.
Likely to see some softening in labor market conditions.
If US has more hot inflation and labor reports, Fed might need to raise rates higher.
Wage increases have come down to a level that is near sustainable.
Immigration data has turned up again, which is helping labor market.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
JanH
Gold Member **
Príspevky: 482
Dátum registrácie: Ne 06 02, 2022 6:31 am
Has thanked: 124 times
Been thanked: 167 times

Re: TRHY AKTUÁLNE

Príspevok od používateľa JanH »

Mimo poľnohospodárstvo vzniklo v januári 517-tisíc nových pracovných miest po revidovaných 260-tisíc (pôvodne: 223-tisíc) v decembri, uviedlo americké ministerstvo práce. Ekonómovia v priemere počítali so 187-tisíc. Miera nezamestnanosti klesla na 3,4 percenta z 3,5 percenta v predchádzajúcom mesiaci a dostala sa na najnižšiu úroveň od mája 1969. Ekonómovia prognózovali nárast na 3,6 percenta.

Priemerná hodinová mzda v januári medzimesačne stúpla o 0,3 percenta a medziročne o 4,4 percenta, pričom sa predpovedalo +0,3 percenta, respektíve +4,3 percenta.

Zdroj: https://www.trend.sk/spravy/miera-nezam ... nych-miest

Neverim, ze toho roku dojde FED k pivotu, nedava to zmysel, Ludia maju pracu, nic nebrani spotrebe, nic nenasvedcuje, ze by sa museli ludia uskromnit, nie je dovod aby polavili inflacne tlaky :arrow: uroky budu nadalej pekne rast.
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3822
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 125 times
Been thanked: 338 times
Kontaktovať používateľa:

Re: TRHY AKTUÁLNE

Príspevok od používateľa osamely chodec »

fedfunds (1).png
aj trhy pomaly zacinaju vytriezvievat ...
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Porozumiet znamená zvyknúť si.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: TRHY AKTUÁLNE

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

Credit Suisse warns of more losses, drawing regulatory attention | Reuters
https://www.reuters.com/business/financ ... 023-02-09/
JanH
Gold Member **
Príspevky: 482
Dátum registrácie: Ne 06 02, 2022 6:31 am
Has thanked: 124 times
Been thanked: 167 times

Re: TRHY AKTUÁLNE

Príspevok od používateľa JanH »

Trumpeta1978 napísal: Št 09 02, 2023 8:20 pm Credit Suisse warns of more losses, drawing regulatory attention | Reuters
https://www.reuters.com/business/financ ... 023-02-09/
2.77CHF za akciu. Buď sa to rozpadne alebo na tom poniektorí parádne zarobia :mesec:
Martin7
Guru Member ****
Príspevky: 1360
Dátum registrácie: So 19 03, 2016 11:49 am
Been thanked: 184 times

Re: TRHY AKTUÁLNE

Príspevok od používateľa Martin7 »

:!: Dnes o 18:30 nášho času bude hovoriť Christopher Waller z Fedu.
If you don´t find a way to make money while you sleep, you will work until you die. Warren Buffett
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 987 times
Been thanked: 1342 times

Re: TRHY AKTUÁLNE

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Predbežný index spotrebiteľského sentimentu Michiganskej univerzity za február sa zvýšil na 66,4 bodu (konsenzus 65,0 bodu) z konečnej hodnoty 64,9 bodu za január. V rovnakom období pred rokom bol index na úrovni 62,8.

Kľúčovým poznatkom zo správy je pochopenie, že inflačné očakávania na rok dopredu sa v porovnaní s januárom zvýšili, čo spolu s obavami z rastúcej nezamestnanosti vyvoláva obavy o budúcu schopnosť spotrebiteľov utrácať podľa vlastného uváženia.

Index súčasných ekonomických podmienok sa zvýšil zo 68,4 na 72,6 bodu.
Index očakávaní klesol na 62,3 zo 62,7.
Inflačné očakávania na rok dopredu sa zvýšili na 4,2 % z 3,9 %.
Očakávaná inflácia na päť rokov dopredu zostala na stabilnej úrovni 2,9 %.
Martin7 napísal: Pi 10 02, 2023 4:42 pm :!: Dnes o 18:30 nášho času bude hovoriť Christopher Waller z Fedu.
Je nejaký dôvod, prečo trh toho Wallera považuje za dôležitejšieho?
Všimol som si v eventovom kalendári, že Waller má väčší rating dôležitosti ( stredný vplyv ).
Po ňom bude dnes hovoriť Harker ( o 22,00 ) a na budúci týždeň ďalší dvaja...ale všetci majú ,,nízky vplyv,, na trh
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 987 times
Been thanked: 1342 times

Re: TRHY AKTUÁLNE

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Franto napísal: Pi 10 02, 2023 6:57 pm Bullard z Fedu: úroky musia ísť nad päť percent čo najrýchlejšie, môžeme aj prestreliť
...prezident Fedu v St. Louis v tom má jasno. Túto hranicu treba prekonať čo najrýchlejšie a sadzby majú ďalej rásť. Privysoké sadzby sú teraz menšie riziko ako to, čo hrozí.
Čo hrozí? Keď to prestrelia, hrozí tvrdé pristátie, bankroty, nezamestnanosť a následne možno deflácia a japonský scénar.

Ak to neprestrelia, môže sa vlk nažrať i ovca ostať celá. Ich problém však je, že vlk sa musí nažrať za každú cenu (pretože znehodnotenie kúpnej sily peňazí musí niekto zaplatiť )....a banky to nebudú...to vieme.
FED by si mal položiť základnú otázku: neprilievali sme príliš veľa benzínu do ohňa? Ak to z helicopter money FED neodhadol, môže to neodhadnúť aj pri zvyšovaní sadzieb. Ako sme čítali o chybách Fedu v minulosti...narobili už toľko hlúpostí a všetko sa vždy elegantne zamietlo pod koberec...
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
hifron
Silver Member *
Príspevky: 272
Dátum registrácie: Ut 01 03, 2022 1:40 pm
Has thanked: 4 times
Been thanked: 7 times

Re: TRHY AKTUÁLNE

Príspevok od používateľa hifron »

Ameriku pravidelne ponici par hurikanov, v nejakom pridruzenom state(ktory v podstate krachol) bol broke uz predtym...

A nejaka federalna pomoc je ako ustipnutie komara, ktora akurat tak nasere...
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3910
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 478 times
Been thanked: 158 times

Re: TRHY AKTUÁLNE

Príspevok od používateľa iceberg8 »

"Kapitalizmus už ľuďom už nevonia. " - no nefunkcne systemy vseobecne ludom nevonia..
Odoslané z počítača
Napísať odpoveď

Návrat na "Trading, tipy, zverejňovanie obchodov a investícií"