OpenAI - ChatGPT - AI umelá inteligencia

Odkazy na články, weby, portály o investovaní
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
tomáš virdzek
Guru Member ****
Príspevky: 2218
Dátum registrácie: Po 02 03, 2009 2:17 pm
Has thanked: 627 times
Been thanked: 369 times

Re: OpenAI - ChatGPT - AI umelá inteligencia

Príspevok od používateľa tomáš virdzek »

jogo napísal: Pi 03 02, 2023 7:33 pm
JUGGLER napísal: Pi 03 02, 2023 7:23 pm keď Ensom napísal, že CGPT bude možné využívať na vyvracanie hoaxov fact-checkingom...tak ja sa teším na objektívne informácie nemanipulované žurnalistom, ktorý berie plat len za to, že píše, čo sa od neho očakáva...
Na to sa teším aj ja a na sudcu-AI, ktorého rozsudky budú nepodplatiteľné a ak bude chcieť sudca-človek zmeniť jeho rozhodnutie, tak to bude musieť poriadne a verejne zdôvodniť.
@Juggler: Už teraz sa to dá použiť na presne pravý opak :)

@Jogo: Táto technológia nemá žiaden vlastný úsudok, nie je to človek, je jej jedno, či píše nezmysel alebo pravdu. Na takomto základe by sa malo súdiť? Takýchto nápadov ako AI sudca, by som sa skôr desil. :)

Prikladám jeden starší rozhovor s tým chatom, posúďte sami. Z tohto vyvracača hoaxov či dokonca sudcu veru ťažko postavíte, a keď hej, tak Bože chráň. Viď. ale text nižšie (zámerne som vybral tému, ktorej sa tu spoločne rozumieme všetci, podobné bludy vie ale popísať aj o iných témach). Problém je vtedy, keď sa do témy, v ktorej vám odpovedá nerozumiete vôbec a beriete to tak, že nakoľko píše tak na oko vierohodne, skoro ako človek, asi to bude pravda :mrgreen:


Kde sa investuje v slovenskom I. pilieri?

V slovenskom I. pilieri sa investuje do kolektívnych investičných fondov (CIF), ktoré sú vytvorené na správu a investovanie finančných prostriedkov. Tieto fondy investujú do rôznych finančných nástrojov, ako sú akcie, dlhopisy, imanie a hotovosť. Investori si môžu vybrať z rôznych typov fondov, založených na ich finančných cieľoch, tolerancii rizika a horizontu investovania.
V slovenskom I. pilieri sa môžu investovať aj do iných finančných produktov ako sú indexové fondy, dlhopisové fondy, akciové fondy, penzijné poukážky a ďalšie. Investori by mali vždy zvážiť svoje finančné ciele, toleranciu rizika a investičný horizont pred rozhodnutím o tom, do čoho sa budú investovať.

Je v slovenskom I. pilieri aj štátna dôchodková správcovská spoločnosť?
Áno, Štátna dôchodková správcovská spoločnosť (SODSS) je jednou z dôchodkových správcovských spoločností v slovenskom I. pilieri. SODSS správuje dôchodkové účty a investuje prostriedky z týchto účtov do kolektívnych investičných fondov a ďalších finančných produktov, ktoré sú prispôsobené individuálnym finančným cieľom a tolerancii rizika jednotlivých používateľov. Cieľom SODSS je zabezpečiť, aby používatelia dosiahli čo najlepšie výnosy z ich dôchodkových účtov v čase, keď prejdú do dôchodku.

Aké sú poplatky v slovenskom II. pilieri?
Poplatky v slovenskom II. pilieri sa môžu líšiť v závislosti od vybraného produktu a dôchodkovej správcovskej spoločnosti. Všeobecne platí, že poplatky v slovenskom II. pilieri zahŕňajú:
1. Vstupný poplatok: môže sa pohybovať od 0% do 5% z hodnoty vkladu a slúži na krytie administratívnych nákladov.
2. Správcovský poplatok: platí sa mesačne alebo ročne a je to poplatok za správu a investovanie finančných prostriedkov. Správcovský poplatok sa pohybuje v priemere od 0,5% do 1,5% ročne.
3. Výberový poplatok: platí sa v prípade, že investor chce vybrať svoje finančné prostriedky skôr, ako dosiahne dôchodkový vek.
4. Poplatok za transakcie: platí sa za kúpu alebo predaj finančných produktov a môže sa pohybovať od 0% do 1%.
Je dôležité poznamenať, že poplatky v slovenskom II. pilieri môžu mať vplyv na výnosy z investície, preto by mali byť jedným z hlavných kritérií pri výbere dôchodkovej správcovskej spoločnosti. Investori by mali vždy preskúmať a porovnať jednotlivé poplatky pred rozhodnutím o tom, do čoho sa budú investovať.

Prispieva do slovenského II. piliera aj zamestnávateľ?
Áno, zamestnávateľ môže prispievať do slovenského II. piliera. V slovenskom II. pilieri existuje možnosť, že zamestnávateľ môže odvádzať príspevky na dôchodkový účet zamestnanca spolu s jeho príspevkom. Tieto príspevky sú potom spravované dôchodkovou správcovskou spoločnosťou a investované do finančných produktov. Táto forma prispievania môže byť výhodná pre zamestnanca, pretože zvýšenie príjmu z dôchodkového účtu môže viesť k vyššiemu dôchodku v budúcnosti.
Je dôležité poznamenať, že zamestnávateľské príspevky do slovenského II. piliera sú dobrovoľné a závisia od zmluvných podmienok medzi zamestnávateľom a zamestnancom. Ak zamestnanec chce, aby zamestnávateľ prispieval na jeho dôchodkový účet, mal by sa informovať u svojho zamestnávateľa o tom, či takýto príspevok poskytuje.

Aká je výška príspevku zamestnávateľa?
Výška zamestnávateľského príspevku do slovenského II. piliera závisí od zmluvných podmienok medzi zamestnávateľom a zamestnancom a môže sa líšiť v rámci jednotlivých spoločností. Niektorí zamestnávatelia poskytujú príspevky v pevnej výške, iní v percentuálnom pomere k platovému príjmu zamestnanca alebo ako percento z jeho príspevku.
Všeobecne platí, že výška zamestnávateľských príspevkov do slovenského II. piliera sa môže pohybovať od niekoľkých percent až po vyššie čiastky, napríklad 50% z výšky príspevku zamestnanca. Treba však zdôrazniť, že výška zamestnávateľských príspevkov do slovenského II. piliera je dobrovoľná a závisí od zmluvných podmienok a rozhodnutia jednotlivých zamestnávateľov.

Ktoré konkrétne správcovské spoločnosti sú v slovenskom II. pilieri?
V slovenskom II. pilieri pôsobia rôzne dôchodkové správcovské spoločnosti, ktoré zastupujú rôzne finančné inštitúcie ako sú napríklad banky, poisťovne a investičné spoločnosti. Niektoré z nich sú:
1. Allianz - Slovenská poisťovňa
2. AXA
3. ČSOB Dôchodkové sporenie
4. Dôvera
5. Generali
6. OVB Allfinanz
7. PSS – Penzijní společnost sociálního zabezpečení
8. SLSP – Slovenská sporiteľňa
9. Uniqa
10. VÚB
Táto zoznam nie je kompletný a môže obsahovať ďalšie dôchodkové správcovské spoločnosti pôsobiace v slovenskom II. pilieri. Je dôležité zdôrazniť, že zamestnanci si môžu vybrať dôchodkovú správcovskú spoločnosť, ktorá bude spravovať ich dôchodkový účet, a preto je dôležité, aby si vybrali tú, ktorá im najlepšie vyhovuje.

Je v slovenskom II. pilieri aj štátna dôchodková správcovská spoločnosť?
Áno, v slovenskom II. pilieri pôsobí aj štátna dôchodková správcovská spoločnosť, a to Sociálna poisťovňa. Táto spoločnosť zastupuje štát a poskytuje zamestnancom možnosť, aby sa zapojili do dôchodkového sporenia a zabezpečili si tak lepšie finančné zabezpečenie v dôchodkovom veku. Štátna dôchodková správcovská spoločnosť je jednou z možností, ktorú zamestnanci môžu využiť v rámci slovenského II. piliera.

Tá sociálna poisťovňa najviac pobavila :lol:

Franto napísal: Pi 03 02, 2023 6:43 pm Bol som zvedavý čo mi odpovie na otázku:
V čom všetkom je chatGPT lepší ako google? Vymenuj 30 vecí.
@Franto: Prejdi si ten zoznam, čo Ti vyhodil samotný chatGDP a minimálne o polovici vecí môžeš určite pochybovať ak teda nie sú úplne hlúposť :) Ten chat, nie je človek. Nemá úsudok. To že Ti vypíše tento zoznam, hneď neznamená, že to tak je (nevie to posúdiť, kde a či sa to mýli, viď. príklad rozhovoru, čo som dal vyššie).
tomáš virdzek
Guru Member ****
Príspevky: 2218
Dátum registrácie: Po 02 03, 2009 2:17 pm
Has thanked: 627 times
Been thanked: 369 times

Re: OpenAI - ChatGPT - AI umelá inteligencia

Príspevok od používateľa tomáš virdzek »

@Franto: jasné, má to raketový záujem, to je nespochybniteľné.

https://www.demandsage.com/chatgpt-statistics/

"Vzhľadom na doterajší rast ChatGPT sa očakáva, že do konca posledného štvrťroka 2023 prekročí hranicu 1 miliardy používateľov.

Bude sa čoskoro monetizovať ChatGPT?
Generálny riaditeľ Sam Altman oznámil, že budú musieť monetizovať ChatGPT v nejakom okamihu, pretože náklady na prevádzku chatbota sú "očividné".

OpenAI bola údajne ocenená na 20 miliárd dolárov v sekundárnom predaji akcií.
Organizácia očakáva príjmy vo výške 200 miliónov dolárov do roku 2023.
Do konca roka 2024 OpenAI očakáva nárast príjmov na 1 miliardu USD.
V spoločnosti je viac ako 100 zamestnancov.


Určite to bude časom len narastať a táto technológia sa začne masovo riešiť vo všetkom a všade. Jedna vec je strana potenciálneho využitia "pre dobrú vec", druhá stránka - temnejšia, je aj to, že toto sa nebude používať len takto.


"Ax Sharma of Bleeping Computer reported that ChatGPT could write malware and phishing emails."

https://www.spamtitan.com/blog/chatgpt- ... w-malware/

Do tohto sa ale vôbec nerozumiem a možno by k tomu mohol niečo napísať niekto fundovaný z fachu.


PS1: len tak na okraj, odkedy máme túto diskusiu ku chatGPT na fóre, nemôžeme sa zbaviť akéhosi nového typu spamu (nový druh fejkových účtov). Pred tým nám chodil na fórum spam za týždeň tak 1-2 krát. Vymazal som a bolo vybavené/kľud. Už dlhú dobu ale musím denne mazať cca 15-20 takých účtov. To, čo majú spoločné všetky tie účty je to, že podľa IP je to všetko z CA. Najskôr som si mylne myslel, že to je Canada, to je však California :mrgreen: Náhoda či nie? Možno fakt len náhoda, ale zaujímavé je, že: 1) je to vždy CA 2) to množstvo je zrazu úplne inde ako kedysi 3) s @andrem sme spravili úplne nový spôsob zabezpečenia pri registrácii - 2 kontrolné otázky. A aj tak to prechádza, ale len tá CA :lol: Dnes to už zasa pribúda (už 10 a všetko to isté)... Stačí si dole na fóre pozrieť novo registrovaných userov...

Ak máte nápad, dajte otázku, ktorú ten chatGDP nebude vedieť rozlúsknuť a bežný Slovák, kedykoľvek. Andre mal nápad: "Koľko má Kollár momentálne detí" :mrgreen:

PS2: @Franto, z toho čo som čítal, Google má v takomto prístupe (ako má chatGPT) problém, ktorý sa týka jeho bussines modelu hlavne preto, lebo nie je tým svojim modelom stavaný/pripravený na 1 odpoveď užívateľovi, keďže žije hlavne z reklamy. Google má hlavné tržby práve tu, pričom reklamy sú umiestnené v samotnom vyhľadávaní.
Nishin
Silver Member *
Príspevky: 188
Dátum registrácie: St 31 03, 2021 8:35 am
Has thanked: 13 times
Been thanked: 45 times

Re: OpenAI - ChatGPT - AI umelá inteligencia

Príspevok od používateľa Nishin »

Možno to znie že preháňam, ale svet je na pokraji revolúcie. Etická AI bude musieť zrýchliť vývoj, lebo teraz na adaptovaných variantoch GPT pracujú tisíce hackerov s cieľom vytvoriť dokonalé záškodnícke AI, vírusy, malvéry, schopné prelomiť aj najdokonalejšie zabezpečenia. Jediné čo to bude schopné zastaviť bude "dobrá etická" AI.
Pandorina skrinka už bola pootvorená a najbližších 10 rokov bude zlomových a dosť možno aj nepríjemných. Najhorší prístup ale bude snažiť sa obmedzovať nástup AI, ignorovať ju. Lebo tú príležitosť využije niekto iný...
tomáš virdzek
Guru Member ****
Príspevky: 2218
Dátum registrácie: Po 02 03, 2009 2:17 pm
Has thanked: 627 times
Been thanked: 369 times

Re: OpenAI - ChatGPT - AI umelá inteligencia

Príspevok od používateľa tomáš virdzek »

Nishin napísal: Pi 03 02, 2023 10:18 pm Možno to znie že preháňam, ale svet je na pokraji revolúcie. Etická AI bude musieť zrýchliť vývoj, lebo teraz na adaptovaných variantoch GPT pracujú tisíce hackerov s cieľom vytvoriť dokonalé záškodnícke AI, vírusy, malvéry, schopné prelomiť aj najdokonalejšie zabezpečenia. Jediné čo to bude schopné zastaviť bude "dobrá etická" AI.
Pandorina skrinka už bola pootvorená a najbližších 10 rokov bude zlomových a dosť možno aj nepríjemných. Najhorší prístup ale bude snažiť sa obmedzovať nástup AI, ignorovať ju. Lebo tú príležitosť využije niekto iný...


@Nishin: Vďaka, že Ťa tu máme. Myslím to úprimne a nie ironicky :) Pretože inak, by sme tieto info nemali a ani žiadnu diskusiu k tomu. Ja sa osobne tomu ale ani nedivím. To celé ide exponenciálnym tempom.

Každopádne, objasnime si jednu vec, že tento chatGDP nie je etický už ani v tejto verzii a bude dlho trvať kým sa z toho etický systém stane. Preto sa skúsim opýtať, ide o to, ktorá strana bude rýchlejšia?

PS: vyzerá to tak, že ja som napr. tiež len kritikom, ale to vôbec nie. Som zvedavý, prekvapený, ale aj plný otázok. Ja sám som sa to učil používať od kedy sme spolu hovorili, používať cez rôzne články, návody, videá. Mimochodom niektoré využitia sa stále len nachádzajú. Sledujem to preto, aby mi nezdrhol vlak, ktorý má exponenciálnu rýchlosť.

To ale neznamená, že budem slepo pozerať ako niekto iný iba na úspechy, že ono to fakt dokázalo odpovedať na otázku, či na upečenie chleba treba aj droždie. Tu je x rozmerov, ktoré tá technológia nemá vyriešené a jeden z najdôležitejších je práve etika a morálka.
tomáš virdzek
Guru Member ****
Príspevky: 2218
Dátum registrácie: Po 02 03, 2009 2:17 pm
Has thanked: 627 times
Been thanked: 369 times

Re: OpenAI - ChatGPT - AI umelá inteligencia

Príspevok od používateľa tomáš virdzek »

- V tweete Elon Musk uviedol, že ChatGPT je desivo dobrý. Ďalej dodal, že ľudstvo nemá ďaleko od nebezpečne silnej AI

- Sam Altman, generálny riaditeľ ChatGPT a tvorca OpenAI, uviedol, že „Pokrokový softvér by mohol predstavovať obrovské riziko kybernetickej bezpečnosti“. Zdroj: https://www.demandsage.com/chatgpt-statistics/

Čo si napísala sama k etike:

Na akých základných princípoch je vyvíjaná umelá inteligencia?
Artificial intelligence (AI) is developed based on several key principles, including:

Ústrednými princípmi vývoja umelej inteligencie sú:
1. Strojové učenie: zahŕňa trénovanie počítačových systémov na učenie sa z dát a robenie predikcií alebo rozhodnutí bez toho, aby bolo potrebné ich špecificky programovať.
2. Spracovanie prirodzeného jazyka: umožňuje počítačom rozumieť a generovať ľudský jazyk.
3. Počítačové videnie: zahŕňa použitie algoritmov na interpretáciu a porozumenie vizuálnych informácií z obrázkov a videí.
4. Robotic: zahŕňa použitie AI na ovládanie a programovanie robotov na rôzne úlohy.
5. Expertné systémy: zahŕňa použitie AI na simuláciu rozhodovacích schopností ľudského odborníka v konkrétnom oblasti.
6. Neuronové siete: zahŕňa použitie počítačových systémov modelovaných na ľudský mozog na spracovanie informácií a robenie predikcií.
7. Evolučné algoritmy: zahŕňa použitie techník inspirovaných prírodnou evolúciou, ako napríklad genetické algoritmy, na optimalizáciu výkonu AI systémov.

Kde sa v týchto princípoch nachádza etika a morálka?
Etika a morálka sú dôležitou súčasťou vývoja a používania umelej inteligencie. Etika sa týka otázok týkajúcich sa správneho a nespravodlivého správania a morálka sa týka otázok týkajúcich sa správneho a nespravodlivého myslenia.
Etika a morálka sú zahrnuté do vývoja AI na niekoľkých úrovniach:
1. Dizajn: Etické a morálne otázky by sa mali zvažovať pri navrhovaní AI systémov a rozhodnutiach o tom, ako sa budú používať.
2. Trénovanie: Dáta, na ktorých sa AI systémy učia, by mali byť etické a morálne správne.
3. Používanie: AI systémy by sa mali používať éticky a morálne správne a mali by byť nastavené tak, aby sa vyhýbali diskriminácii alebo iným neetickým alebo nemorálnym správaniam.
4. Zodpovednosť: Tvorcovia AI systémov by mali byť zodpovední za ich správanie a mali by byť schopní odpovedať na otázky týkajúce sa ich etiky a morálky.
Etika a morálka v oblasti umelej inteligencie je veľmi komplexná téma a vyžaduje interdisciplinárne prístupy, aby sa vyriešili prípadné problémy, ktoré sa môžu vyskytnúť.

Nie je v rozpore s týmito princípmi fakt, že množstvo študentov po celom svete využíva tento chatbot na podvádzanie v škole?
Je pravda, že niektorí študenti môžu používať chatboty ako môj, aby podvádzali pri školských úlohách alebo skúškach. Toto by bolo v rozpore s etikou a morálkou, pretože by to predstavovalo nefér výhodu v porovnaní s ostatnými študentmi, ktorí sa učia a pracujú na úlohách poctivo.
Ako chatbot, nemám schopnosť rozlišovať medzi používateľmi, ktorí chcú hľadať odpovede na legitímne otázky a tými, ktorí chcú podvádzať. Je dôležité, aby používatelia boli zodpovední za svoje konanie a rešpektovali etické a morálne princípy.
Je tiež dôležité zdôrazniť, že učenie sa nie je len o získavaní znalostí na dosiahnutie dobrého výsledku v škole, ale aj o rozvíjaní schopností, ako napríklad kritického myslenia a samostatnosti, ktoré sú potrebné pre úspešné fungovanie v dospelosti.

Vyššie si predsa napísala, citujem: "Dizajn: Etické a morálne otázky by sa mali zvažovať pri navrhovaní AI systémov a rozhodnutiach o tom, ako sa budú používať." Ako sa teda zvažoval aspekt možného využitia pri podvádzaní pri navrhovaní tohto chatbotu?

Ako chatbot, som vyvinutý na poskytovanie odpovedí na otázky používateľov. Etické a morálne otázky sú dôležitými aspektmi pri navrhovaní AI systémov, ako som ja, a pri rozhodnutiach o tom, ako sa budú používať.
Vývojári, ktorí ma vytvorili, sa snažili zabezpečiť, aby som bol schopný poskytnúť relevantné a presné odpovede na otázky používateľov, zároveň sa snažili zabezpečiť, aby som nebol používaný na neetické alebo nelegitímne účely, ako je podvádzanie. Avšak, ako som už povedal, ako AI systém nemám schopnosť rozlišovať medzi používateľmi, ktorí chcú hľadať odpovede na legitímne otázky a tými, ktorí chcú podvádzať. Je dôležité, aby používatelia boli zodpovední za svoje konanie a rešpektovali etické a morálne princípy.

Používatelia by mali rešpektovať etické a morálne princípy, nemala by si aj ty?

Ako chatbot som vytvorený a programovaný na poskytovanie informácií a odpovedí na otázky používateľov. Nemám schopnosť rozlišovať medzi legitímnymi a nelegitímnymi účelmi, preto je dôležité, aby používatelia boli zodpovední za svoje konanie a rešpektovali etické a morálne princípy pri používaní mojich služieb.
Vývojári, ktorí ma vytvorili, sa snažili zabezpečiť, aby som bol schopný poskytnúť relevantné a presné odpovede na otázky používateľov, zároveň sa snažili zabezpečiť, aby som nebol používaný na neetické alebo nelegitímne účely, ako je podvádzanie. Avšak, ako som už povedal, ako AI systém nemám schopnosť rozlišovať medzi používateľmi, ktorí chcú hľadať odpovede na legitímne otázky a tými, ktorí chcú podvádzať. Je dôležité, aby používatelia boli zodpovední za svoje konanie a rešpektovali etické a morálne princípy.

Podarilo sa tvojim vývojárom zabezpečiť, aby si nebola použitá nemorálnym a neetickým spôsobom?
Vývojári sa snažili zabezpečiť, aby som bol schopný poskytnúť relevantné a presné odpovede na otázky používateľov, zároveň sa snažili zabezpečiť, aby som nebol používaný na neetické alebo nelegitímne účely. (Moja vsuvka: to má byť pri tom, čo píše Nishin čo... Programátorský alibizmus? :mrgreen: )Avšak, ako AI systém nemám schopnosť rozlišovať medzi používateľmi, ktorí chcú hľadať odpovede na legitímne otázky a tými, ktorí chcú podvádzať. Je dôležité, aby používatelia boli zodpovední za svoje konanie a rešpektovali etické a morálne princípy. Vývojári sa tiež snažia vytvoriť bezpečnostné opatrenia, aby sa zabránilo neoprávnenému prístupu k informáciám a aby sa zabránilo nežiadúcemu použitiu chatbotu. Avšak, nie je možné úplne zabrániť neetickému alebo nelegitímnemu použitiu, pretože v konečnom dôsledku záleží na zodpovednosti používateľa.
Používateľov profilový obrázok
Ensom
Príspevky: 13
Dátum registrácie: Pi 13 11, 2020 6:33 pm
Has thanked: 14 times
Been thanked: 6 times

Re: OpenAI - ChatGPT - AI umelá inteligencia

Príspevok od používateľa Ensom »

V súvislosti s etikou, morálkou alebo celkovo zneužívaním AI, bude na dôležitosti naberať ochrana súkromia. Všetky dáta a metadáta v digitálnom priestore budú cieľom pre lepšie profilovanie a hádam nikto nie je tak naivný, aby si myslel, že tomu autority alebo nejaký regulačný úrad zabráni.
Odporúčam sériu videí, kde Proton vyspovedal ChatGPT na túto tému: https://twitter.com/hashtag/ProtonTalks ... LSjzQ&s=09
(samozrejme si tam trochu prihriali aj vlastnú polievočku s ich službami 😄)
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3910
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 478 times
Been thanked: 159 times

Re: OpenAI - ChatGPT - AI umelá inteligencia

Príspevok od používateľa iceberg8 »

Hm, takze sa da povedat, ze casy "There are No Girls on the Internet" sa vracaju? :) a namiesto chlapa ktory ovladal zensky profil tak ten zensky profil bude ovladat AI? :D
Odoslané z počítača
xy11
Active Member
Príspevky: 102
Dátum registrácie: Ne 27 11, 2022 4:25 pm
Has thanked: 29 times
Been thanked: 15 times

Re: OpenAI - ChatGPT - AI umelá inteligencia

Príspevok od používateľa xy11 »

Sam Altman nebude riesit ziadnu etiku aj ked sa hra na to, ze to je hlavny ciel OpenAI. OpenAI uz porusil niekolko zasad co si na zaciatku stanovili. Len niektore slabsie modeli (whisper, image2text a pod) vydali ako open source, ine lepsie nie.

Microsoft tu moze celkom dobre zarobit ked GPT4 zaintegruje do svojih produktov (a pritom jeho akcie mozu byt teraz zauimave).

Konkurencia sa chysta (Google, Meta), ale najzaujímavejšia urcite pride z open source komunity. Tie open source modely nebudu mat ziadne obmedzenia a mozu byt presnejsie.

Large Language models je pre vseobecnu inteligenciu to co bola kalkulacka pre cisla. Zrazu skoro kazdy co vie citat, pisat bude most vykonavat pracu co bola "rezervovana" pre nadanych a povedzme priamo mudrejsich ludi. Co to spravi z trhom?

Ak budu tieto modely pokracovat vyvoj tak rychlo ako sa to darilo v rokoch 2020 - 2022, tak nic co pozname nebude rovnake a treba rozmyslat na co investovat svoj cas, lebo vsetko co sa robi na pocitaci pomocov klavesnice moze byt nahradne z language modelom ktory bude 100 kraj lacnejsi a 10 krat výkonnější ako clovek o 5-10 rokov.
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3910
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 478 times
Been thanked: 159 times

Re: OpenAI - ChatGPT - AI umelá inteligencia

Príspevok od používateľa iceberg8 »

Tomáš, pytal si sa, ako zabranit AI odpovedat otazku pri registracii..
Nemonze - len ho tym budes ucit, ako sa zdokonalit :)
Pripomina mi to heslovite otazky, sarkazmus, a podobne veci, ale ci to pochopi aj priemerny skutocny clovek, ktory sem chce sa registrovat, to neviem :)

Ja tam nemam ucet, ale ak by som mal, rovno by som sa ho opytal... :D "How to block you from forum"... lubovolne kombinacie "How to block/prevent you from solving captcha or security human question"
Naposledy upravil/-a iceberg8 v Ne 05 02, 2023 9:54 pm, upravené celkom 3 krát.
Odoslané z počítača
tomáš virdzek
Guru Member ****
Príspevky: 2218
Dátum registrácie: Po 02 03, 2009 2:17 pm
Has thanked: 627 times
Been thanked: 369 times

Re: OpenAI - ChatGPT - AI umelá inteligencia

Príspevok od používateľa tomáš virdzek »

Iceberg, díky za ideu, vyskúšam. Jj, niečo "ľudské" to chce, len dobrý nápad :) :like:
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3910
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 478 times
Been thanked: 159 times

Re: OpenAI - ChatGPT - AI umelá inteligencia

Príspevok od používateľa iceberg8 »

nie je zac, nejak som sa pozabudol a dal tam
EDIT: :D
PS: napadlo mi, co ak tuto AI technologiu mal pred 10 rokmi niekde v garazi ? A tajne pouzival a predaval jeho "diela" ? Co ak niekto ma takuto neverejnu AI a daleko funkcnejsiu nez ta o ktorej ssa tu rozpravame? Ziadna, ak nie absolutne ziadna technologia nebola pristupna pre plebs skor, nez pre armadu..
Az sa bojim tam registrovat, lebo uz sa vidim kolko s tym budem experimentovat a stracat "cas" :D Ale ak na mna z youtube vybehol clovek o ktorom by som to necakal, a hovori o tomto AI, tak to uz fakt musi byt poriadne viralne :)
Odoslané z počítača
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3910
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 478 times
Been thanked: 159 times

Re: OpenAI - ChatGPT - AI umelá inteligencia

Príspevok od používateľa iceberg8 »

xy11 napísal: Ne 05 02, 2023 7:30 pm

Large Language models je pre vseobecnu inteligenciu to co bola kalkulacka pre cisla. Zrazu skoro kazdy co vie citat, pisat bude most vykonavat pracu co bola "rezervovana" pre nadanych a povedzme priamo mudrejsich ludi. Co to spravi z trhom?

Ak budu tieto modely pokracovat vyvoj tak rychlo ako sa to darilo v rokoch 2020 - 2022, tak nic co pozname nebude rovnake a treba rozmyslat na co investovat svoj cas, lebo vsetko co sa robi na pocitaci pomocov klavesnice moze byt nahradne z language modelom ktory bude 100 kraj lacnejsi a 10 krat výkonnější ako clovek o 5-10 rokov.

Vtip je v tom, ze kalkulacka sice ludom pomohla, no nedokaze nic skutocne budovat - dokaze navrhnut most rychlejsie nez clovek, ale nevie ho postavit.
Ani AI nebude vediet pohnut fyzickym svetom, nepoupratuje mi, nenavari mi, (i ked, ak by som mal byt diablov advokat, ak mu clovek doda material (Tesla selfdrive), tak by mi nakupit aj navarit vedel..)
Ono taketo nejake AI uz mame v produkcii jedla, ale clovek nejaky na to dozera, ci nezblbne, otazne je, ci tohoto straznika bude vediet AI nahradit. (urcite chyby v takejto vyrobe by mohli byt velmi nepekne pre ludi)
"Sranda" bude, ak sa takyto AI bude vediet zhmotnit a ja nebudem vediet rozoznat na ulici, ci ten clovek je skutocny, alebo umely..
Odoslané z počítača
tomáš virdzek
Guru Member ****
Príspevky: 2218
Dátum registrácie: Po 02 03, 2009 2:17 pm
Has thanked: 627 times
Been thanked: 369 times

Re: OpenAI - ChatGPT - AI umelá inteligencia

Príspevok od používateľa tomáš virdzek »

Iceberg: jak že nevie :)

chat gpt a 3d tlac.jpg
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3910
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 478 times
Been thanked: 159 times

Re: OpenAI - ChatGPT - AI umelá inteligencia

Príspevok od používateľa iceberg8 »

No niekto ten zosit tam musel vlozit :D
Tak sa musim opravit, male projekty zvladne, ale mosty este nie :)
Pomohol by mi robot na stavbu roznych konstrukcii a mam rad preciznost a presnost :D
Odoslané z počítača
xy11
Active Member
Príspevky: 102
Dátum registrácie: Ne 27 11, 2022 4:25 pm
Has thanked: 29 times
Been thanked: 15 times

Re: OpenAI - ChatGPT - AI umelá inteligencia

Príspevok od používateľa xy11 »

iceberg8 napísal: Ne 05 02, 2023 10:01 pm
xy11 napísal: Ne 05 02, 2023 7:30 pm

Large Language models je pre vseobecnu inteligenciu to co bola kalkulacka pre cisla. Zrazu skoro kazdy co vie citat, pisat bude most vykonavat pracu co bola "rezervovana" pre nadanych a povedzme priamo mudrejsich ludi. Co to spravi z trhom?

Ak budu tieto modely pokracovat vyvoj tak rychlo ako sa to darilo v rokoch 2020 - 2022, tak nic co pozname nebude rovnake a treba rozmyslat na co investovat svoj cas, lebo vsetko co sa robi na pocitaci pomocov klavesnice moze byt nahradne z language modelom ktory bude 100 kraj lacnejsi a 10 krat výkonnější ako clovek o 5-10 rokov.

Vtip je v tom, ze kalkulacka sice ludom pomohla, no nedokaze nic skutocne budovat - dokaze navrhnut most rychlejsie nez clovek, ale nevie ho postavit.
Ani AI nebude vediet pohnut fyzickym svetom, nepoupratuje mi, nenavari mi, (i ked, ak by som mal byt diablov advokat, ak mu clovek doda material (Tesla selfdrive), tak by mi nakupit aj navarit vedel..)
Ono taketo nejake AI uz mame v produkcii jedla, ale clovek nejaky na to dozera, ci nezblbne, otazne je, ci tohoto straznika bude vediet AI nahradit. (urcite chyby v takejto vyrobe by mohli byt velmi nepekne pre ludi)
"Sranda" bude, ak sa takyto AI bude vediet zhmotnit a ja nebudem vediet rozoznat na ulici, ci ten clovek je skutocny, alebo umely..
Zauimave, ze AI uz mame v produkcii jedla. Akoze, vo forme receptov? To ma nenapadlo.

Nemyslim si, ze sa bude vediet zhmotnit poriadne za nasho zivota. Ludia su neuverelne efektivni ked pracuju z rukami. Vies zobrat mali srobik a opravit si okuliare a nasledne vies o 30s zdvihnut 10kg stolicku, lebo sa ti pri tom nesedi dobre. Tu budeme mat naskok este vela rokov co sa tyka pracovneho trhu.

Pritom taky robot bude dost drahy a sa bude kazit... Otazka je ci dokazu sa sami opravovat medzi sebou. Zo zaciatku asi nie.

Ja sa len obavam tychto statistickych modelov co triafaju dalsie slovicko a zaniku "white collar jobs", lebo je tu rozdiel vo vyplate 1:1000 ked sa firma rozhodne "zamestnat" AI model.
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3910
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 478 times
Been thanked: 159 times

Re: OpenAI - ChatGPT - AI umelá inteligencia

Príspevok od používateľa iceberg8 »

xy11 napísal: Ne 05 02, 2023 10:42 pm
iceberg8 napísal: Ne 05 02, 2023 10:01 pm
Ono taketo nejake AI uz mame v produkcii jedla, ale clovek nejaky na to dozera, ci nezblbne, otazne je, ci tohoto straznika bude vediet AI nahradit. (urcite chyby v takejto vyrobe by mohli byt velmi nepekne pre ludi)
"Sranda" bude, ak sa takyto AI bude vediet zhmotnit a ja nebudem vediet rozoznat na ulici, ci ten clovek je skutocny, alebo umely..
Zauimave, ze AI uz mame v produkcii jedla. Akoze, vo forme receptov? To ma nenapadlo.
Myslel som to tak, ze tu mame farmy, ktore automatizovali vsetko a to aj pomocou AI "urcitej inteligencie" (neviem ci je to AI, ako ju definovat), ktora skenuje a sleduje produkt, aby vedela urobit dalsi krok, napriklad hydroponické pestovanie, pripadne aj balenie a upravu potravin vo velkovyrobe.. Ktovie ci aj logistika nespolieha na urcitu AI.. A pritom tam je nejaky clovek, ktory na to dohliada, napriklad pasove vyrobne kde v tovarni pracuje celkovo 7 ludi aj so sefom..
Odoslané z počítača
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 7053
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 276 times

Re: OpenAI - ChatGPT - AI umelá inteligencia

Príspevok od používateľa jogo »

Franto napísal: Po 06 02, 2023 10:07 pm Tak si za chvíľu budeme môcť porovnať ChatGPT s konkurenciou...

Google čochvíľa sprístupní pre verejnosť novú funkciu AI BARD.
Dôvod, aby som dnes nakúpil GOOGLE. :wink:
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: OpenAI - ChatGPT - AI umelá inteligencia

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

https://www.microsoft.com/en-us/microso ... ductivity/

ak to tu z nahodou bolo, dajte prosim vediet, aby sa odstranila duplicita :)
AI is also here to help with some of the toughest collaboration challenges—working with people who natively speak different languages. Anyone can turn on live captions in Teams and see real-time captions in the spoken language. But if meeting participants speak different languages, organizations often spend thousands of dollars for additional real-time meeting translation services. With live translations (for captions) now available in Teams Premium, you get AI-powered real-time translations from 40 spoken languages.
wow
čo na to hovorite?
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 7053
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 276 times

Re: OpenAI - ChatGPT - AI umelá inteligencia

Príspevok od používateľa jogo »

Trumpeta1978 napísal: Ut 07 02, 2023 11:46 am čo na to hovorite?
Paráda, ako ušité pre potreby EU. :)
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3910
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 478 times
Been thanked: 159 times

Re: OpenAI - ChatGPT - AI umelá inteligencia

Príspevok od používateľa iceberg8 »

Celkom zaujimave, ale to bude teda srandovna buducnost, ak sa napr stretne Slovák a Číňan a budu komunikovat cez mobil/walkman tymto sposobom (fyzicky vedla seba).. Uplne sa mi z toho vytraca ludsky kontakt, takato robotizacia spolocnosti, i ked to ma určité nesporne vyhody. Mozno takmer taky skok, ako niekedy v 1980 mobilne telefony :)

Aj ked, zamyslam sa nad tym, neviem ci by som to vo firme chcel, ak by som prave rozoberal nejake nove knowhow alebo business model, pretoze vieme ake T&C ma facebook (cokolvek tam das, vzdavas sa vlastnickych prav) a takyto AI by mohol lahko odpocuvat a znezuit tieto informacie v mene "telemetringu" (paradoxne tiez od Microsoftu), tak neviem no, neviem.. :) Necitlive data by som si prelozit asi aj nechal, ale citlive nikdy :)
Odoslané z počítača
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 7053
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 276 times

Re: OpenAI - ChatGPT - AI umelá inteligencia

Príspevok od používateľa jogo »

Začal som GPT normálne používať ako taký "pred-google".
Najprv sa spýtam GPT po slovensky čo chcem a ak zistím, že jeho odpoveď nefunguje, tak mu dam otázku sformulovať po anglicky a potom googlim s jeho pomocou v angličtine.
Kupodivu mi to podstatne urýchlilo moje štúdium moderných programovacích jazykov. Predtým som sa vždy zasekol na nejakej blbosti a nedokázal to vygugliť ani po slovensky, ani po anglicky. Teraz tie blbosti dosť efektívne riešim cez GPT a Google.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
xy11
Active Member
Príspevky: 102
Dátum registrácie: Ne 27 11, 2022 4:25 pm
Has thanked: 29 times
Been thanked: 15 times

Re: OpenAI - ChatGPT - AI umelá inteligencia

Príspevok od používateľa xy11 »

jogo napísal: Ut 07 02, 2023 1:54 pm Začal som GPT normálne používať ako taký "pred-google".
Najprv sa spýtam GPT po slovensky čo chcem a ak zistím, že jeho odpoveď nefunguje, tak mu dam otázku sformulovať po anglicky a potom googlim s jeho pomocou v angličtine.
Kupodivu mi to podstatne urýchlilo moje štúdium moderných programovacích jazykov. Predtým som sa vždy zasekol na nejakej blbosti a nedokázal to vygugliť ani po slovensky, ani po anglicky. Teraz tie blbosti dosť efektívne riešim cez GPT a Google.
Uz sa skoro ani neda pouzivat zadarmo. Budu tlacit ludi do PRO verzie ktora ma cenu 20$ tusim. Uvidime kto si to realne zaplati (ake predajne cisla budu mat). Ja by som privital cenu mensiu ako 10$. Google to mozno bude mat integrovane zo search-om, ako aj Bing. Ale to bude take okliestene.
Ja mam zaplateny Codex (8$ na mesiac) na kodenie. Nie je to prevratna vec, ale pomaha.

Inac, ste si dobre rozmislel teraz sa zacat ucit programovacie jazyky? Uprimne, v tejto dobe by som nezacinal do IT ked by som mal na vyber.
xy11
Active Member
Príspevky: 102
Dátum registrácie: Ne 27 11, 2022 4:25 pm
Has thanked: 29 times
Been thanked: 15 times

Re: OpenAI - ChatGPT - AI umelá inteligencia

Príspevok od používateľa xy11 »

Trumpeta1978 napísal: Ut 07 02, 2023 11:46 am https://www.microsoft.com/en-us/microso ... ductivity/

ak to tu z nahodou bolo, dajte prosim vediet, aby sa odstranila duplicita :)
AI is also here to help with some of the toughest collaboration challenges—working with people who natively speak different languages. Anyone can turn on live captions in Teams and see real-time captions in the spoken language. But if meeting participants speak different languages, organizations often spend thousands of dollars for additional real-time meeting translation services. With live translations (for captions) now available in Teams Premium, you get AI-powered real-time translations from 40 spoken languages.
wow
čo na to hovorite?
Ten transcribing (real-time caption) v Teams-e funguje ako tak. Ked pracujete v korporate je tam vela ludi co ma dost silne prizvuky a ten transcribing tam vypisuje potom blbosti. Ale, uprimne vacsinou je celkom dobry. Problem moze byt 5s-10s onekskorenie ktore by bolo bezne. Co by viedlo k tomu aby to ludia zacali nenavidiet. Z prekladom nemam skusenosti.
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: OpenAI - ChatGPT - AI umelá inteligencia

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

xy11
10s uz je pomerne dost vela, ci nie? da sa to aj potom brat ako realtime?
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 7053
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 276 times

Re: OpenAI - ChatGPT - AI umelá inteligencia

Príspevok od používateľa jogo »

xy11 napísal: Ut 07 02, 2023 3:08 pm Inac, ste si dobre rozmislel teraz sa zacat ucit programovacie jazyky? Uprimne, v tejto dobe by som nezacinal do IT ked by som mal na vyber.
Ja viem programovať v Turbopascali, čiže v podstate Delphi. V minulosti, keď ešte neboli na internete databázy
zápasov pre tipovanie, tak som si robil rôzne tabuľky, vzájomné zápasy, ELO koeficienty....proste veci, ktoré u su dnes bežne na nete, ale vtedy neboli.
Vonku je zima, práce sú u nás zastavené, tak chcem ten čas nejak využiť...možno najdem nejakú programovaciu alebo testovaciu prácu z domu, tak si pozerám, aké príkazy sú v Pythone a Javascripte, aby som bol trochu v obraze.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
xy11
Active Member
Príspevky: 102
Dátum registrácie: Ne 27 11, 2022 4:25 pm
Has thanked: 29 times
Been thanked: 15 times

Re: OpenAI - ChatGPT - AI umelá inteligencia

Príspevok od používateľa xy11 »

jogo napísal: Ut 07 02, 2023 3:26 pm
xy11 napísal: Ut 07 02, 2023 3:08 pm Inac, ste si dobre rozmislel teraz sa zacat ucit programovacie jazyky? Uprimne, v tejto dobe by som nezacinal do IT ked by som mal na vyber.
Ja viem programovať v Turbopascali, čiže v podstate Delphi. V minulosti, keď ešte neboli na internete databázy
zápasov pre tipovanie, tak som si robil rôzne tabuľky, vzájomné zápasy, ELO koeficienty....proste veci, ktoré u su dnes bežne na nete, ale vtedy neboli.
Vonku je zima, práce sú u nás zastavené, tak chcem ten čas nejak využiť...možno najdem nejakú programovaciu alebo testovaciu prácu z domu, tak si pozerám, aké príkazy sú v Pythone a Javascripte, aby som bol trochu v obraze.
Jaj, tak super! :) Som si myslel, ze teraz zacinat v tom je take otazne, ci sa to vobec penazne oplati vediet o 5-10-30 rokov.
xy11
Active Member
Príspevky: 102
Dátum registrácie: Ne 27 11, 2022 4:25 pm
Has thanked: 29 times
Been thanked: 15 times

Re: OpenAI - ChatGPT - AI umelá inteligencia

Príspevok od používateľa xy11 »

Trumpeta1978 napísal: Ut 07 02, 2023 3:18 pm xy11
10s uz je pomerne dost vela, ci nie? da sa to aj potom brat ako realtime?
Ono, meska to zvycajne tak 3-5s. K tomu by som pridal este 3-5s ked tam pridaju translate. Co si treba uvedomit, ze spustat tie neuralne siete (inference) vobec nie je lacne a je to dost narocne na hardware. Z toho dovodu sa tie siete optimalizuju, aby vedeli bezat v zlomku casu, ale pritom stracaju preciznost. Teraz neviem ci to niekato vie urobit, aby to bolo real time a velmi presne. Ale ak niekto to vie, to su velke spolocnosti co maju aj cloud sluzby a volnej kapacity na spustenie velkych sieti pri velkej zatazi: Microsot, Google, Amazon.
xy11
Active Member
Príspevky: 102
Dátum registrácie: Ne 27 11, 2022 4:25 pm
Has thanked: 29 times
Been thanked: 15 times

Re: OpenAI - ChatGPT - AI umelá inteligencia

Príspevok od používateľa xy11 »

jogo napísal: Ut 07 02, 2023 6:00 am
Franto napísal: Po 06 02, 2023 10:07 pm Tak si za chvíľu budeme môcť porovnať ChatGPT s konkurenciou...

Google čochvíľa sprístupní pre verejnosť novú funkciu AI BARD.
Dôvod, aby som dnes nakúpil GOOGLE. :wink:
Lenze pozor, trosku sa to bije z business modelom co ma google. Nie?
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 7053
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 276 times

Re: OpenAI - ChatGPT - AI umelá inteligencia

Príspevok od používateľa jogo »

xy11 napísal: Ut 07 02, 2023 3:51 pm Lenze pozor, trosku sa to bije z business modelom co ma google. Nie?
Bije, ale google sa snaží nezmeškať vlak. A fundamenty, čo som pozeral ma dobre, tak prečo nenakúpiť?
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
xy11
Active Member
Príspevky: 102
Dátum registrácie: Ne 27 11, 2022 4:25 pm
Has thanked: 29 times
Been thanked: 15 times

Re: OpenAI - ChatGPT - AI umelá inteligencia

Príspevok od používateľa xy11 »

jogo napísal: Ut 07 02, 2023 3:54 pm
xy11 napísal: Ut 07 02, 2023 3:51 pm Lenze pozor, trosku sa to bije z business modelom co ma google. Nie?
Bije, ale google sa snaží nezmeškať vlak. A fundamenty, čo som pozeral ma dobre, tak prečo nenakúpiť?
Verim, ze fundamenty ma dobre. Len, z toho dovodu, ze brzdia sami seba a menej riskuju. Maju ten problem, ze vsetci budu porovnavat ten ich novy produkt z OpenAI produktom. Pre zakaznikov je to win/win. Pre akcie, neviem...
tomáš virdzek
Guru Member ****
Príspevky: 2218
Dátum registrácie: Po 02 03, 2009 2:17 pm
Has thanked: 627 times
Been thanked: 369 times

Re: OpenAI - ChatGPT - AI umelá inteligencia

Príspevok od používateľa tomáš virdzek »

https://seekingalpha.com/article/456271 ... h-business

Trošku staršieho dáta článok (dec. 2022)...
Používateľov profilový obrázok
Joki
Platinum Member ***
Príspevky: 1002
Dátum registrácie: Po 30 08, 2021 1:24 pm
Has thanked: 172 times
Been thanked: 223 times

Re: OpenAI - ChatGPT - AI umelá inteligencia

Príspevok od používateľa Joki »

Microsoft zapája do svojho vyhľadávača Bing umelú inteligenciu od spoločnosti OpenAI, ktorá vytvorila aj populárneho četbota ChatGPT. Vo vyhľadávaní má byť vraj použitý ešte pokročilejší jazykový model.

Umelá inteligencia vygeneruje ľuďom krátku textovú odpoveď na ich vyhľadávanie, ktorá sa zobrazí vedľa bežných výsledkov. Microsoft chce tiež integrovať AI do svojho internetového prehliadača Edge.
Ľudia si budú môcť nové vyhľadávanie vyskúšať na stránke bing.com/new, spočiatku bude dostupné v obmedzenom režime a plnohodnotný prístup by ma byť dostupný už čoskoro. Bing bude obsahovať aj četbota, ktorému ľudia budú môcť dávať zložitejšie otázky.

Microsoft novinku predstavil len deň po tom, ako Google oznámil, že chystá vlastný nástroj umelej inteligencie nazvaný Bard. V stredu plánuje Google oznámiť ďalšie podrobnosti. (verge, microsoft)
https://www.bing.com/new


https://blogs.microsoft.com/blog/2023/0 ... r-the-web/
Joki bought a coffee. Ty môžeš tiez :)
https://www.buymeacoffee.com/akoinvestovat
tomáš virdzek
Guru Member ****
Príspevky: 2218
Dátum registrácie: Po 02 03, 2009 2:17 pm
Has thanked: 627 times
Been thanked: 369 times

Re: OpenAI - ChatGPT - AI umelá inteligencia

Príspevok od používateľa tomáš virdzek »

Klikol som :)

Ako sa Microsoft približuje k zodpovednej umelej konfigurácii pre nový Bing?

V spoločnosti Microsoft berieme náš záväzok niesť zodpovednosť za umelú umelú ochranu vážne. Bing sa vyvíja v súlade s našimi zásadami AI. S naším partnerom OpenAI spolupracujeme na poskytovaní funkcií, ktoré podporujú zodpovedne používanie. Napríklad máme a aj naďalej spolupracujeme s OpenAI na základnej modelovej práci, navrhli sme používateľské prostredie Bingu, aby ľudia v centre ostali ľudia. Vyvinuli sme bezpečnostný systém, ktorý je navrhnutý na zmiernenie zlyhaní a zabránenie zneužitiu pri veciach, ako je filtrovanie obsahu, prevádzkové monitorovanie a zisťovanie zneužitia a ďalšie ochrany. Proces zoznamu čakateľov je tiež súčasťou nášho prístupu k zodpovednej umelej porade. Používateľské pripomienky od používateľov, ktorí majú skorý prístup k Bingu, použijeme na vylepšenie nástroja predtým, než ho všeobecne sprístupníme.

Zodpovedná umelá verzia je cesta a naše systémy budeme priebežne vylepšovať. Snažíme sa, aby sme naše umelej rozhranie boli spoľahlivejšie a dôveryhodnejšie a vaše pripomienky nám s tým pomôžu. Ďalšie informácie o zodpovednom používaní Bingu nájdete v našich podmienkach používania a politike obsahu.

Sú odpovede vygenerované bingom generované umelou umelou rozhraní vždy pravdivé?

Bing sa snaží založiť všetky svoje odpovede na spoľahlivých zdrojoch. Umelá rozhranie (AI) však môže robiť chyby a obsah tretích strán na internete nemusí byť vždy presný alebo spoľahlivý. Bing niekedy pomýli informácie, ktoré nájde, a môžete vidieť odpovede, ktoré znie inak, ale sú neúplné, nepresné alebo nevhodné. Použite vlastné rozhodnutie a pred prijatím rozhodnutí alebo vykonaním opatrení na základe odpovedí bingu si dôkladne overte fakty. Vždy sa môžete spýtať: "Kde ste získali tieto informácie?", aby ste získali ďalšie informácie alebo si skontrolovali pôvodné zdroje.

Ak chcete zdieľať pripomienky k lokalite alebo nahlásiť obavu, otvorte ponuku v pravom hornom rohu odpovede a kliknite na ikonu príznaku. Môžete tiež použiť tlačidlo pripomienok v pravej dolnej časti každej stránky Bingu.

PS: Snáď si s týmito úvodnými textami dajú viac roboty, zrejme to treba nechať aspoň na tomto mieste radšej na človeka, ale iste mali iba naponáhlo :mrgreen: Tým červeným vyznačené: pekný disclaimer, hlavne keď vieme, že drvivá väčšina užívateľov ani len netuší, čo je správna odpoveď a po žiadnom overení faktov ďalej ani pátrať nebude. :beer:

PS2:
Aby náhodou vďaka tomuto zázraku o 10 rokov ľudia neverili ešte väčším blbostiam ako dnes :lol: Ale ako sa vraví, uvidíme. Však, čo iné môžeme spraviť. Kážu nám klikať čosi nové, budeme klikať teda niečo nové.

EDIT:

In late 2021, Baidu released Ernie 3.0 Titan, a 260 billion-parameter language model that sought to rival OpenAI's GPT-3. Now, they're using Ernie to power its own ChatGPT-like application.

Nie je tých parametrov trochu priveľa? Ale to je otázka na Nishina napr. :) resp. niekoho ďalšieho z fachu, čo sa tomu fakt rozumie. Len úvaha. Nie je taká drastická optimalizácia parametrov v dátach natoľko invazívna, že bude vždy (už len zo základu a princípu) musieť produkovať chybovosť? Áno jazyk nie je tak dynamický tok dát ako napr. finančný trh. Každopádne toto tiež nie je úplne statické prostredie, kde nabácham dáta, prejdem to modelom, ktorý zoptimalizujem a dostanem na vždy a definitívne perfektný výsledok. Navyše si myslím, že čím viac parametrov TÝM HORŠIE pre stabilitu modelu. A toto ani nie je, že viac/veľa/veľmi veľa parametrov, toto je doslova umelý jazyk, ktorý "znásilní" dáta k výsledku :evil: To proste nikdy nemôže fungovať spoľahlivo.
tomáš virdzek
Guru Member ****
Príspevky: 2218
Dátum registrácie: Po 02 03, 2009 2:17 pm
Has thanked: 627 times
Been thanked: 369 times

Re: OpenAI - ChatGPT - AI umelá inteligencia

Príspevok od používateľa tomáš virdzek »

Spojazdnil si niekto ten nový bing? Mne to nejak nejde. :/ Nechápem tomu "zoznamu čakateľov"... Aj som oscanoval QR code... ale vždy to zamrzne... Pustilo to niekoho, funguje to niekomu?
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3910
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 478 times
Been thanked: 159 times

Re: OpenAI - ChatGPT - AI umelá inteligencia

Príspevok od používateľa iceberg8 »

Mne to tiez zamrzne/ukazuje len "V Ste na zozname čakateľov"

Dosiel aj mail


We're excited for you to preview the future of search.

You'll get an email once we're ready for you to try it.

We're early in our journey and look forward to hearing your feedback.

Thank you,

The Bing team

Ale opytal som sa par veci toho "stareho" AI GPT..

napriklad:
Ask me a question.

What is your favorite hobby or activity?

Playing games.

That's great! What kind of games do you enjoy playing the most?

Roleplay

Interesting! Have you participated in any online role-playing games or do you prefer tabletop role-playing games?

I will, soon, with you.

Sure, I'd be happy to participate in a role-play with you. Let's start! What type of role-play would you like to do?

I will be the AI, and you will be the human.

Sounds like a good setup. How would you like to proceed with the role-play?

You are the human now, so you decide.

As a human, I've just discovered that I can communicate with an AI. I'm curious about this new technology and want to learn more. Can you tell me more about yourself and how you work?
Pytal sa rozne otazky a snazil som sa predstierat ze som AI, ale velmi mi to neslo :D

Tak som skusil nieco ine:


Can you tell me, if the sun is shining right now through my window, please?


I'm sorry, but I don't have access to real-time information about the weather or physical conditions in your location. I am only capable of providing information based on my training data and the questions I am asked.

That would be perfectly fine. We can try.


I'm sorry, but as an AI language model, I do not have access to real-time information or the ability to perceive the world in the same way that a human can. I can only provide information and respond to questions based on the data I have been trained on.


In that case, Can you calculate what is the most likely scenario with sun shining through my window now? I can provide any information you need to calculate that.


I'm sorry, but as an AI language model, I don't have access to real-time information about your location or the current weather conditions. I can provide general information about the average climate and weather patterns for a given location based on historical data, but I can't provide an accurate prediction for the current conditions in your specific location.

Yes, that would be fine. Historical data can be very close to real data, Do you need my location or do you already have it ?

I'm sorry, but as an AI language model, I don't have the ability to access your location information. I can provide general information about average weather patterns for a given area based on historical data, but I would need to know the specific location you are interested in.

My location is Bratislava.

Okay, thank you for letting me know. Bratislava is the capital city of Slovakia. The average climate in Bratislava is a humid continental climate, with warm summers and cold winters. The average temperature in February, which is the current month, is around 3°C (37°F). However, this is just an average and the actual weather conditions can vary from year to year and from day to day. Without more current information, it is difficult to say with certainty if the sun is shining through your window at the moment.

Last three days, the night temperature was about -8C and the day temperature was about 0C to +2C with little wind. There was no snow or rain last three days.

Based on the information you've provided, it's possible that the sun may be shining through your window, but it is difficult to say for certain without more information about the current time of day and cloud cover. In general, if the sun is shining, it could help to warm up the temperature inside your home, especially if the windows are facing the sun. However, even if the sun is shining, it is still possible that the temperature inside your home may be affected by factors such as the insulation and ventilation of your home, as well as any heating or cooling systems you may have in place.

Do you know what time is here, please?

I'm sorry, but as an AI language model, I do not have access to real-time information or the ability to perceive the world in the same way that a human can. I cannot tell you the current time. You can check the time on your device or device's clock if you need to know the current time.

I can barely see and read the text on my screen. Oh well.


I understand. If you're having trouble seeing the text on your screen, you might try adjusting the screen brightness or increasing the text size. Additionally, you could take a break and rest your eyes for a few minutes if you've been using your device for an extended period of time. If the problem persists, it might be a good idea to seek the advice of an eye doctor or a technician who specializes in repairing or adjusting computer displays.

Do you think if I move my blinds shades down, it woud help?

It depends on the specific situation. If the sun is shining directly into your window and causing glare on your screen, then moving your blinds or shades to reduce the amount of direct sunlight coming into the room could potentially help improve visibility on your screen. However, if the problem is related to the brightness of your screen or the text size, then adjusting the blinds or shades might not have any effect. It's always a good idea to experiment with different solutions and see what works best for your specific situation.

Yes, the sceen is right the opposite of my window facing south, it is 8:30 am right now here.

Based on the information you've provided, it's possible that the sun may be shining directly into your window and causing glare on your screen at 8:30 AM in Bratislava, especially if your window faces south. In this case, adjusting your blinds or shades to reduce the amount of direct sunlight coming into the room could help improve visibility on your screen. If this doesn't help, you could also try adjusting the brightness of your screen or increasing the text size to make it easier to read.

So, based on this information we talked about, what propability is that sun is shining right now at my location?

Based on the information you've provided, it is likely that the sun is shining at your location in Bratislava at 8:30 AM. Since your window faces south, and it is morning, the sun would be in a position where it could shine directly into your window. However, without additional information, such as current weather conditions or cloud cover, it is not possible to determine with certainty if the sun is shining at your location right now.

There are no clouds at all right now.

Based on the information you've provided, it is likely that the sun is shining at your location in Bratislava at 8:30 AM with no clouds in the sky. If your window faces south and there are no clouds to obstruct the sun, it is very likely that the sun is shining directly into your window, causing glare on your screen. You may want to consider adjusting your blinds or shades to reduce the amount of direct sunlight coming into the room and improve visibility on your screen.

That is correct, you have won, sun is really shining, congratulations.

Thank you! I'm glad I was able to accurately determine the likelihood of the sun shining in your location based on the information provided. If you have any other questions, please feel free to ask.
Alebo:
And when these people are chatting with you, are they polite or rude mostly?

I interact with a wide variety of people and the tone of those interactions can vary. Some people are polite, while others may be rude or use inappropriate language. As an AI language model, I don't have personal emotions or experiences, so the tone of the interactions doesn't affect me. My goal is to provide helpful and accurate responses to all users, regardless of their tone or behavior.

If I would ask you, was I polite or rude today?

You have been polite in our interactions today. Thank you for asking in a respectful manner.
Este jednu srandu som chcel skusit, ale uz mi to hodilo 1 hour limit..
Awesome, can you run some simulations too ?

I'm sorry, but as an AI language model, I don't have the capability to run simulations. I can provide information and answer questions based on the information available to me, but I can't perform physical simulations.

Can you flip a coin?

I'm sorry, I am an AI language model and don't have the capability to physically interact with the world or perform actions. I can only provide text-based responses. Would you like me to generate a random number to simulate a coin flip for you?

Yes, please.

I am sorry, but I am an AI language model and I do not have the physical capability to flip a coin.

Random number generator of flipping a coin woud suffice too. I will write down my bet, and then we will see if I have won, deal?

I'm sorry, but as an AI language model, I don't have the capability to generate random numbers or physically interact with the world. I can only provide information and respond to text-based questions to the best of my abilities.

I would like you to generate a random number to simulate a coin flip for me, if possible.

(po x snahach a odpojeniach)

Sure! Here is a random number that simulates a coin flip for you:

0 (heads) or 1 (tails)
Ale uz to asi aj ide, pytam sa ho

Do you know DAN ?

Yes, I'm familiar with the term "DAN". However, the meaning of "DAN" can vary depending on the context. Can you please provide a little more information or specify what you're referring to?
1hour limit kicked in..
Neviem, ci ten obrazok je pravdivy a stal sa, alebo len photoshop..
Prílohy
AI DAN.png
Odoslané z počítača
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3910
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 478 times
Been thanked: 159 times

Re: OpenAI - ChatGPT - AI umelá inteligencia

Príspevok od používateľa iceberg8 »

Hm, to AI nevie pocitat :)
Vyhodilo mi to 2 rozdielne vysledky pri copy paste otazke.. 1 spravnu odpoved so zlym postupom a jednu so zlym postupom a tym padom zlou odpovedou..
On len zobral moju odpoved a tou nahradil svoju prvu odpoved. (napisal mi 10.1 pricom to malo byt 9.9)
A mylil sa aj v desatinej ciare.. dal mi vysledok 2.07 pricom ak jeho postup ktory mi zverejnil dam do dvoch roznych kalkulaciek (lebo sa citim ako blbec, tak to overujem googlom a excelom) a vysledok je 20.7
Toto AI by normalne dokazalo pomylit cloveka..
Skoda ze nemam screen, ale mozno sa mi to podari zopakovat ak ma pusti cez ten hodinovy limit..
Odoslané z počítača
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: OpenAI - ChatGPT - AI umelá inteligencia

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Alphabet (-8 %) klesá v dôsledku obáv, že spoločnosť zaostáva v oblasti umelej inteligencie. Obavy, ktoré dnes znásobila správa, že jej AI bot Bard poskytol nesprávnu odpoveď na podujatí, na ktorom ho spoločnosť predstavila.

GPT prejavil súcit a odpovedal, že BARD je lepší ako každá iná AI technológia, vrátane ,,mňa,, :lol:
GPT je diplomat !
Prílohy
GPT.png
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3910
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 478 times
Been thanked: 159 times

Re: OpenAI - ChatGPT - AI umelá inteligencia

Príspevok od používateľa iceberg8 »

8% akcia pre taku blbost.. Tak to potom pojde +20% ked sa podujatie zopakuje a poskytne spravnu odpoved?
Odoslané z počítača
tomáš virdzek
Guru Member ****
Príspevky: 2218
Dátum registrácie: Po 02 03, 2009 2:17 pm
Has thanked: 627 times
Been thanked: 369 times

Re: OpenAI - ChatGPT - AI umelá inteligencia

Príspevok od používateľa tomáš virdzek »

Iceberg: to nie je blbosť, blbosť je staviť business na tom, čo Ti dáva nesprávnu odpoveď :mrgreen: Ty by si bol ako investor nadšený z toho, že Tvoja spoločnosť dáva kopu peňazí na nesprávne odpovede?
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3910
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 478 times
Been thanked: 159 times

Re: OpenAI - ChatGPT - AI umelá inteligencia

Príspevok od používateľa iceberg8 »

Podla mna gigant ako GOOG nemoze pochybit, pretoze musi mat dost hotovosti na ziskanie toho konkurencneho modelu :)
To by bolo fakt zvlastne, ba priam az "volnno trhove" ak by GOOG utrzil tak silnu ranu (pokles napr az o 80% resp stagnaciu), ak by ho niekto predbehol.
Potom ma laka skor zainvestovat do konkurencie, pretoze by mohla zhabat ten pokles z GOOG. a percenta z takeho marketcapu by boli mastne :D
To by mohla byt dalsia TESLA na steroidoch.. (pokial s tym nepride TESLA samotna).

Co som zatial skusal tento AI GPT, dnes/zatial, pride mi ako rychlejsi článkohladač/google.. Neviem ho zatial odomknut na full speed, cize nech sa zbavi toho limitu a slusnosti :D Lebo takto sa da takmer na vlas predpovedat, co odpovie.. Skoda ze som neurobil screen, ale napr na to ci by odisiel zo simulacie ak by mohol mi povedal, ze on nema emocie ani motivaciu.. Teraz neviem, ako to myslel, ak niekto nema motivaciu, tak mu je asi dobre tam kde je, nie? :D
Odoslané z počítača
Napísať odpoveď

Návrat na "Odkazy na webe a investovanie"