Maďarská politika a Viktor Orbán

Politika, svetonázory, naša spoločnosť
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3910
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 478 times
Been thanked: 159 times

Re: Maďarská politika a Viktor Orbán

Príspevok od používateľa iceberg8 »

A pytal sa niekto Orbana, preco si taky sal vybral?
Alebo maju media nejaky tajny slovnik, co to znamena a co tym basnik (Orban) chcel povedat?

Chcel som si na auto dat Slovenske vlajky (tie male vejuce nad oknami), len tak, kedze ludia si ich davaju len za okolnosti sportu (zvacsa hokej), ale upustil som do toho, lebo by ma spolocnost oznacila za extremisu.. Dnes je vyhodne byt ticho a byt "seda mys", Inak spolocnost nabija gulomety.. Ale nemozem byt az prilis sedy, to je tiez podozrive, potom urcite nieco tiez kujem..
Odoslané z počítača
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 7052
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 276 times

Re: Maďarská politika a Viktor Orbán

Príspevok od používateľa jogo »

iceberg8 napísal: So 03 12, 2022 10:13 am Dnes je vyhodne byt ticho a byt "seda mys",
K tomuto poznaniu som už tiež "dospel" a zistil som, že to bolo výhodné aj v minulosti, aj za 2 svetovej vojny, aj za komunizmu aj v stredoveku....len ta moja povaha ma vždy "demaskuje", keď niekto v mojej prítomnosti vytrvalo rozpráva bludy a nemám možnosť "ujsť"....napr. kolegovia v práci. :roll:
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: Maďarská politika a Viktor Orbán

Príspevok od používateľa JUGGLER »

iceberg8 napísal: So 03 12, 2022 10:13 am A pytal sa niekto Orbana, preco si taky sal vybral?
Alebo maju media nejaky tajny slovnik, co to znamena a co tym basnik (Orban) chcel povedat?
Média sa dobre že nejdú roztrhať len aby ukázali aký je Orbán nationalista.
Mne dali v Budapešti do ruky mapku starého Uhorska, kde Slovensko ani nebolo.

Môžeme mať z toho srandu, lebo Maďarsko nie je hrozba. Je to ich národná hrdosť. Nech ju majú.
Sú iní a oni si to uvedomujú. Sú na svoju históriu hrdí, aj keď každý národ má tendenciu vidieť len to pozitívne a neuvedomovať si to negatívne. Maďarom by sa určite nepáčilo, keby si Erdogan dal šál v ktorom by Turecko zaberalo pol Maďarska. Nabudúce sledujme Putina, čo nepríde v šále kde Rusko susedí zo SR.

Viete v čom je pokrytectvo médii? Že majú plné ústa slobody, ale nebojujú za Assangea. Ked vysvitlo, že ho CIA chcela dokonca zavraždiť (s požehnaním vlády USA pravdaže ) neboli toho plné média. Ked také niečo urobí iný štát, tak všetci besnejú - ved je to terorizmus. Toto sa práve deje vo svete. Jedno svinstvo sa kritizuje. Druhé sa toleruje.


iceberg8 napísal: So 03 12, 2022 10:13 am Chcel som si na auto dat Slovenske vlajky (tie male vejuce nad oknami), len tak, kedze ludia si ich davaju len za okolnosti sportu (zvacsa hokej), ale upustil som do toho, lebo by ma spolocnost oznacila za extremistu.. Dnes je vyhodne byt ticho a byt "šeda mys", Inak spolocnost nabija gulomety.. Ale nemozem byt az prilis sedy, to je tiez podozrive, potom urcite nieco tiez kujem..
Keď to tak vnímaš, vraciaš sa do totality. Mne sa páči, že ked sú majstrovstvá sveta v hokeji a plno áut po meste chodí s vlajkami. Robia to aj vtedy, ak prehrávame (a nemáme byť na čo hrdí, lebo to naším nejde). :like:

Ja si stále spomeniem na Ameriku, kde vlajky vidíte všade...či je sviatok, či nie je. Proste američania sú tak isto hrdí a môžeme si od nich brať vzor. Ale bohužiaľ - progresívci, na rozdiel od liberálov, tí chcú vychovávať spoločnosť, zakazovať čo sa nehodí a vymývať mozgy svojou agendou. Politická korektnosť sa stáva hlavnou agendou. Kto oponuje, ten začína byť nepriateľ. V tomto sa vraciame do čias totality. Toto rozdeľuje spoločnosť.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Adammd
Guru Member ****
Príspevky: 1825
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 202 times
Been thanked: 114 times

Re: Maďarská politika a Viktor Orbán

Príspevok od používateľa Adammd »

dobre si napisal, progresivci , na rozdiel od liberalov....

Media sa ma snazia vymyvat, ze ja relativne open minded clovek som skoro zacal slovom liberal pohrdat, pretoze sa snazia vsugerovat, ze liberal=progresivec
f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3910
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 478 times
Been thanked: 159 times

Re: Maďarská politika a Viktor Orbán

Príspevok od používateľa iceberg8 »

Tu vlajku som myslel celorocne, len tak, aby som hrdo reprezentoval na "ktorom uzemi" som/patrim/citim..
Ludia si davaju na auta rozne veci, aby vyjadrili svoj nazor, nalepky, "autoklany" alebo ryby (krestania) pripadne pasiky (evokuje sportovost, dizajn) a na kazde toto sa pozeram pozitivne - tak ako si ludia daju rozne oblecenie, aj ked strohe a absolutne ciste bez nalepiek a vlajok a podobne. Vnimam to ako formu neverbalnej komunikacie. Vnimam to ako ich pocit v danom case a na danom mieste..
Tie vlajky mam v sufliku, uz asi 10 rokov, roznej velkosti, (investicia :D ) len som zabudol kupit tie klipy na okna, a mozno si to tam raz dam, ked ich zozeniem.
A to pritom ani nemam potrebu nejak eskalovat "moj nazor" tou vlajkou do extremu ze "toto je Slovensko a basta", ani utlacat ani nic. Priroda tiez nepozna hranice, aj ked je asfalt iny hned za hranicami a hraninou ciarou, proste strom rastie tak na Slovenskej strane Komarna ako na Madarskej strane Komarna, trava je tam tiez rovnakeho odtienu.. To iste ine susedne staty, aj UA-RU, len zial ludia tie hranice tvoria. Pritom nechcem povedat ani, aby sme zrusili hranice :D Ale ani, aby sme ich obnovili.. No ak maju Tatry hranice, Vysoke a Nizke, tak mozu mat urcite hranice aj obce a staty, regiony..

A co sa tyka domov a vlajok, to veru som ich videl asi menej, ako supersportiakov.. No ale ja neviem, aky mam mat nazor, hrdy? je na co? nehrdy? No ak ma urcity region urcitu historiu (prezil v dejinach), tak preco to "neoslavit" svojimsposobom (vlajkou na dome aute obleceni)..

Preto som rozmyslal, ze co tym Orban myslel, ak on vnima mna ako Slovaka a ako Slovensko, jeho sucastou(?), tak som asi jeho kamarat, a nie nepriatel, alebo ako to vlastne je? :) Ak ako starosta obce poviem susednej obci, ze.. alebo si nakreslim nejaky multi-obecny region, znamena to ze chcem ich drancovat, alebo ich chranit? Toto fakt neviem vycitat z tej fotky s tym šálom :)
Odoslané z počítača
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3910
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 478 times
Been thanked: 159 times

Re: Maďarská politika a Viktor Orbán

Príspevok od používateľa iceberg8 »

Lebo ak na to idem logicky, kolko je moznosti, vela ich nie je, pravdepodobne..
AK orban chape/chce SK pod jeho nadvladu, tak bud
A- chce chranit
B- chce ublizit
(neviem ci su aj ine moznosti od vladcu)
Ak je to to chranit, .. tak okrem toho, ze nam moze vybavit lacny benzin ako v HU :D potom je otazne, ci bude lepsie chranit ako je to v tomto stave (dnesna skutocnost).. Teoreticky by mohol kandidovat aj na Slovensku a ludia by si ho slobodne mohli zvolit(?)
Ak to to to ublizit.. tak by mohol ublizit "svojim (Slovakom)" a tym padom nemoze byt rec o tej mape ako skutocnosti, tym padom by bol nepriatel a mapa by nedavala logiku (teoreticky toto robi teraz Rusko, alebo mozno ani nie, neviem ci su ine moznosti)..Ale v tomto priapde by bol tak nepriatelsky aj voci sucasnym Madarom a HU uzemiu? Potom si mozem susednu obec nakreslit ako "moju" a so zlym umyslom ich budem okradat/drancovat.
Takze teoreticky to moze naozaj mysliet zle-negativne to, ze si taky sal obliekol (alebo mu to niekto obliekol)..
Len potom mi to hlava XII neberie, lebo ak by "nas" dostal pod nadvladu, a boli by sme nepriatelia na jeho uzemi, mozeme zacat peticiu proti odtrhnutiu.. :D sice to moze byt 5.5M proti 9.7M hlasom.. A ak by dostal vsetko pod svoju nadvladu, ako ta mapa, 9.7M "original Madarov" by bola zrazu mensina.
Ciste teoreticky sa ale potom moze citit ako "nepriatel vladcu/statu" hocikto.. hociktoreho statu.. lebo mu nevyhovuej stav (vysoke dane napriklad).
Rozmyslam, ci sloboda slova nie je priamoumerna vysokym daniam. Ak by boli dane nulove, vadilo by ludom, ze nemozu vyjadrit vlastny nazor? Tj, ak by ludia mali dost penazi na dostojny az luxusny zivot (obydlie teplo a jedlo + moznost pohybu neobmedzene), vadilo by im, ze nemozu povedat ani A ani B ? :)
Odoslané z počítača
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: Maďarská politika a Viktor Orbán

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Dosť prekvapivé oproti bubákom z médii...

Maďari znižujú zadĺženie: https://www.hungarianconservative.com/a ... onal_bank/

Podľa údajov, ktoré zverejnila Maďarská národná banka (MNB), Maďarsko "zlepšilo pomer hrubého dlhu verejnej správy k HDP viac, ako sa očakávalo, a to zo 76,8 % na 72,9 % v minulom roku". Agentúra MTI citovala ministra financií Mihálya Vargu, ktorý vo vyhlásení uviedol: "Napriek tomu, že Maďarsko nedostalo prostriedky na ozdravenie, na ktoré má nárok, je stále schopné dosiahnuť hospodársky rast nad priemerom EÚ a znížiť svoj verejný dlh.

Vo výročnom prejave o stave krajiny premiér Viktor Orbán uviedol, že z Bruselu neprichádza žiadna pomoc, iba nové sankcie. Podľa premiéra EÚ zadržiava finančné prostriedky, na ktoré má krajina nárok, v zlej viere. Orbán tiež prisľúbil, že do konca roka zníži infláciu na jednocifernú hodnotu napriek problémom, ktorým vláda čelí.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 7052
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 276 times

Re: Maďarská politika a Viktor Orbán

Príspevok od používateľa jogo »

JUGGLER napísal: Po 06 03, 2023 12:35 am Dosť prekvapivé oproti bubákom z médii...

Maďari znižujú zadĺženie: https://www.hungarianconservative.com/a ... onal_bank/

Podľa údajov, ktoré zverejnila Maďarská národná banka (MNB), Maďarsko "zlepšilo pomer hrubého dlhu verejnej správy k HDP viac, ako sa očakávalo, a to zo 76,8 % na 72,9 % v minulom roku". Agentúra MTI citovala ministra financií Mihálya Vargu, ktorý vo vyhlásení uviedol: "Napriek tomu, že Maďarsko nedostalo prostriedky na ozdravenie, na ktoré má nárok, je stále schopné dosiahnuť hospodársky rast nad priemerom EÚ a znížiť svoj verejný dlh.

Vo výročnom prejave o stave krajiny premiér Viktor Orbán uviedol, že z Bruselu neprichádza žiadna pomoc, iba nové sankcie. Podľa premiéra EÚ zadržiava finančné prostriedky, na ktoré má krajina nárok, v zlej viere. Orbán tiež prisľúbil, že do konca roka zníži infláciu na jednocifernú hodnotu napriek problémom, ktorým vláda čelí.
Inflácia znižuje pomer dlhu k HDP a Maďarsko ma možno najvyššiu infláciu v EU.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4000
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 62 times

Re: Maďarská politika a Viktor Orbán

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

https://www.reuters.com/world/europe/br ... 023-03-07/
UK tells small-boat migrants: we will detain and deport you.

The new legislation will mean anyone who arrives this way will be prevented from claiming asylum and deported either back to their homeland or to so-called safe third countries.
Ked sa madarsky Orban postavil proti ilegalnej imigracii, europskymi NATO-politikmi typu Caputova, Leyenova, Fiala ... bol oznacovany za fasistickeho krutovladcu potlacajuceho zakladne ludske prava.
Ked sa britsko-indicky Sunak postavil proti ilegalnej imigracii, je to OK; ta ista sorta NATO politikov je ticho.
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3825
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 125 times
Been thanked: 338 times
Kontaktovať používateľa:

Re: Maďarská politika a Viktor Orbán

Príspevok od používateľa osamely chodec »

Quod licet Iovi, non licet bovi .
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Porozumiet znamená zvyknúť si.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: Maďarská politika a Viktor Orbán

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Toto si kopírujem aj tu:

Fakty o tom ako upadlo Slovensko od 2015 a ako ide hore maďarská ekonomika:

2015:
Maďarsko HDP na obyvateľa 2015...70% priemeru EU
Slovensko HDP na obyvateľa 2015...78,6% priemeru EU

2022
Maďarsko HDP na obyvateľa 2022...77,3% priemeru EU
Slovensko HDP na obyvateľa 2022...68,3% priemeru EU

zdroj: eurostat
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
MiBi
Gold Member **
Príspevky: 491
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 9 times
Been thanked: 234 times

Re: Maďarská politika a Viktor Orbán

Príspevok od používateľa MiBi »

podla svetovej banky je to inak - Slovensko ma vyssie GDP per capita ako Madarsko:
https://data.worldbank.org/indicator/NY ... view=chart
vyskúšaj FINAX https://www.finax.eu/sk/invite/0/3cd0cdaf (1000 eur riadených 3 roky bez poplatku)
účet v TB s bonusom 30€ a 1 rok vedenie zadarmo https://www.tatrabanka.sk/sk/vyhodny-uc ... F959BC9598
Používateľov profilový obrázok
iosephus
Silver Member *
Príspevky: 230
Dátum registrácie: Po 06 02, 2023 2:56 pm
Has thanked: 10 times
Been thanked: 29 times

Re: Maďarská politika a Viktor Orbán

Príspevok od používateľa iosephus »

Glogol
Guru Member ****
Príspevky: 1735
Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
Has thanked: 45 times
Been thanked: 154 times

Re: Maďarská politika a Viktor Orbán

Príspevok od používateľa Glogol »

iosephus napísal: Ut 17 10, 2023 10:57 am Orbán si bol pokecať v Pekingu.
https://standard.sk/469993/treba-posiln ... -prezident
Vsak si mal dat ten clanok s fotkou. Som zvedavy kto z nasich bude namiesto neho ako druhy …..
https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/68 ... -priatela/
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
Používateľov profilový obrázok
wladas
Platinum Member ***
Príspevky: 957
Dátum registrácie: St 22 09, 2021 7:42 pm
Has thanked: 43 times
Been thanked: 126 times

Re: Maďarská politika a Viktor Orbán

Príspevok od používateľa wladas »

Huliak sa uz hlasi :D
Glogol
Guru Member ****
Príspevky: 1735
Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
Has thanked: 45 times
Been thanked: 154 times

Re: Maďarská politika a Viktor Orbán

Príspevok od používateľa Glogol »

wladas napísal: Ut 17 10, 2023 5:36 pm Huliak sa uz hlasi :D
Hulk je mala ryba to chce niekoho s hodnostou aspon kapitan
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
MiBi
Gold Member **
Príspevky: 491
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 9 times
Been thanked: 234 times

Re: Maďarská politika a Viktor Orbán

Príspevok od používateľa MiBi »

nedal by niekto s predplatnym sem text tohto clanku ? https://standard.sk/501752/co-chorvatsk ... sme-nemali
vdaka.
vyskúšaj FINAX https://www.finax.eu/sk/invite/0/3cd0cdaf (1000 eur riadených 3 roky bez poplatku)
účet v TB s bonusom 30€ a 1 rok vedenie zadarmo https://www.tatrabanka.sk/sk/vyhodny-uc ... F959BC9598
Paly
Active Member
Príspevky: 119
Dátum registrácie: Št 21 03, 2019 1:30 pm
Bydlisko: Košice
Has thanked: 8 times
Been thanked: 2 times

Re: Maďarská politika a Viktor Orbán

Príspevok od používateľa Paly »

MiBi napísal: Po 27 11, 2023 7:32 am nedal by niekto s predplatnym sem text tohto clanku ? https://standard.sk/501752/co-chorvatsk ... sme-nemali
vdaka.
"Viktorovi Orbánovi nemožno odoprieť majstrovstvo populizmu. Svojou dlhoročnou politikou kombinuje voličsky ľúbivé opatrenia, ktorými zároveň valcuje prístup pre svojich kamarátov do rôznych odvetví maďarskej ekonomiky.

Populizmom sa dajú oklamať voliči, ale nie ekonomika. No ani trvalý pád forintu, druhé najnižšie mzdy v EÚ, ani jednoznačne najvyššia inflácia v EÚ, neoblomili vieru voličov.

Z makroekonomiky sa nenajeme – ale z potravín áno. Popri bankách a energetike to v Maďarsku schytal aj potravinový maloobchod. Začalo sa to zavedením dane z obratu, ktorá postupne narástla z 2,5 percenta až na 4,5 percenta v roku 2024.

Najväčšie zásahy do trhu prišli s cenovými opatreniami. Najskôr sa v roku 2022 zaviedli cenové stropy na šesť, neskôr na dvanásť potravín. Túto schému v auguste 2023, nahradila nová, opatrnejšia. Obchody musia každý mesiac dať 15-percentnú zľavu na jeden z 20 produktov. Spomenúť možno aj povinné odovzdávanie potravín pred (!) uplynutím doby trvanlivosti či miestami až desaťnásobné zvýšenie poplatkov za obaly.

Katastrofálny dosah kombinácie vysokého zdanenia s cenovými stropmi prišiel ako podľa učebnice ekonómie. Obchody zaviedli množstevné limity na nákup regulovaných produktov. Napriek tomu niektoré potraviny na pultoch opakovane chýbali. Cenové stropy zároveň viedli ku krížovému „dotovaniu“ jednotlivých produktov.

Ceny neregulovaných potravín preto stúpali oveľa rýchlejšie ako vo zvyšku EÚ. Na začiatku roka 2023 malo Maďarsko medziročnú infláciu na potravinách vo výške okolo 50 percent, s veľkým odstupom najvyššiu v celej EÚ. V apríli 2023 boli ceny potravín v porovnaní s januárom 2020 v Maďarsku vyššie o 73 percent, zatiaľ čo v EÚ narástli v tom istom období priemerne o 30 percent.

Výsledkom bolo aj to, že za 12 mesiacov medzi májom 2022 a májom 2023 v Maďarsku skončilo činnosť o 50 až 100 percent viac predajní, než je obvyklé. Reálne tržby v maďarskom maloobchode v septembri 2023 padli už desiaty mesiac po sebe.

No politikom ide v prvom rade o hlasy, nie o ekonomiku. Preto Orbánove kroky slúžia ako priamy či nepriamy príklad pre vlády ďalších krajín. Konkrétne Chorvátsko je druhým štátom v EÚ, ktoré pristúpilo v septembri 2023 k zavedeniu cenových stropov na 24 druhov potravín a šesť hygienických produktov. Nešlo pritom o zmrazenie aktuálnych cien, ale dokonca o ich nominálne zníženie od -9 percent až po -53 percent.

Pre krátku platnosť tejto regulácie ešte nie sú známe jej konkrétne dôsledky. Vzhľadom k drastickým zníženiam hlboko pod trhovú úroveň však môžeme oprávnene očakávať, že efekt bude rovnaký alebo ešte horší ako v Maďarsku.

V palete politických zásahov do ekonomiky patria cenové regulácie k tým najškodlivejším, pretože narúšajú signalizačnú sústavu celého odvetvia. Vedú k chybnej alokácii kapitálu a zároveň vytvárajú začarovaný kruh regulácií, keď poruchy vyvolané cenovou reguláciou politici „opravujú“ ďalšími nariadeniami.

Na Slovensku po voľbách téma cenových regulácií mimo energetiky nateraz stíchla. Viac ako náhle precitnutie slovenských politikov za to však skôr môže spomaľujúca inflácia. Zachránení pred takýmito nápadmi však ešte nie sme"

https://standard.sk/501752/co-chorvatsk ... sme-nemali
MiBi
Gold Member **
Príspevky: 491
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 9 times
Been thanked: 234 times

Re: Maďarská politika a Viktor Orbán

Príspevok od používateľa MiBi »

napriek najvacsej inflacii, maju u nasich juznych susedov aj 2.najvacsiu mieru obezity v EU (po Malte):

https://www.datawrapper.de/_/7R9TU/
Screenshot 2023-11-28 113500.jpg
vyskúšaj FINAX https://www.finax.eu/sk/invite/0/3cd0cdaf (1000 eur riadených 3 roky bez poplatku)
účet v TB s bonusom 30€ a 1 rok vedenie zadarmo https://www.tatrabanka.sk/sk/vyhodny-uc ... F959BC9598
Glogol
Guru Member ****
Príspevky: 1735
Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
Has thanked: 45 times
Been thanked: 154 times

Re: Maďarská politika a Viktor Orbán

Príspevok od používateľa Glogol »

Zvelicuje sme alebo je tam ozaj pnutie ?
https://svet.sme.sk/c/23284458/orbana-p ... intov.html
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
Používateľov profilový obrázok
iosephus
Silver Member *
Príspevky: 230
Dátum registrácie: Po 06 02, 2023 2:56 pm
Has thanked: 10 times
Been thanked: 29 times

Re: Maďarská politika a Viktor Orbán

Príspevok od používateľa iosephus »

https://standard.sk/573064/staty-eu-vyz ... n-madarsko
Mňa prekvapilo aj toto, čo majú Maďari z podpory Izraela?
Glogol
Guru Member ****
Príspevky: 1735
Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
Has thanked: 45 times
Been thanked: 154 times

Re: Maďarská politika a Viktor Orbán

Príspevok od používateľa Glogol »

iosephus napísal: Po 19 02, 2024 8:59 pm https://standard.sk/573064/staty-eu-vyz ... n-madarsko
Mňa prekvapilo aj toto, čo majú Maďari z podpory Izraela?
je to len vychcanost - chce to zobchodovat. Ako podporu svedska do nato za gripeny. Strasny humus. Aj to jeho bozkavanie ruk zenam v bruseli. Odporny slizky had.
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
MiBi
Gold Member **
Príspevky: 491
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 9 times
Been thanked: 234 times

Ovplyvnovanie slov. volieb madarskou vladou

Príspevok od používateľa MiBi »

Na jeseň roku 2023 Orbánova vláda spustila kampan na YouTube v celkovo siedmich krajinách EÚ o nebezpečenstvách nelegálnej migrácie. Mala 8,35 až 9,7 milionov videni. V dvoch zo siedmich krajín, v Poľsku a na Slovensku, v tom čase prebiehala parlamentná volebná kampaň a v Nemecku a Taliansku regionálne a miestne voľby.
Kampaň bola najintenzívnejšia na Slovensku, kde sa na internete objavilo 1,6 až 1,8 milióna reklám, ktoré zasiahli 29 až 33 percent obyvateľstva.
Na Slovensku tieto reklamy dokonale zapadli do naratívu Smeru - Fico postavil časť svojej kampane na nelegálnej migrácii.

Konzultanti FIDESZu ako napr. Árpád Habony sa prvýkrát objavili v roku 2022 v blízkosti strany Hlas. Tí istí konzultanti sa neskôr objavili aj v blízkosti Smeru a poskytli Ficovi sériu prieskumov a aké politické posolstvá ma použiť.

Linky na kampan:

https://www.youtube.com/watch?v=hOiDqKO ... m%C3%A1nya
https://www.youtube.com/watch?v=czRzM_J ... m%C3%A1nya

https://napunk.dennikn.sk/hu/3856854/ho ... szezonban/

A dnes:
Premiér Robert Fico včera potvrdil, že kabinet bude rokovať o „legálnej migrácii“.
vláda chce výrazne zvýšiť počet víz pre občanov z krajín mimo EÚ.
ministerstvo práce navrhuje vláde zvýšiť počet takzvaných národných víz zo súčasných najviac 2 000 na 10-tisíc ročne.
Vzhľadom na akútny nedostatok šoférov chce vláda pri vodičoch autobusov zvýšiť kvótu z 200 na 2 000 a pri kamionistoch z 2 000 na 5 000.
Víza pre šoférov majú dostávať popri obyvateľoch krajín bývalej Juhoslávie alebo Sovietskeho zväzu aj občania Indie, Indonézie, Filipín či Nepálu. V priemysle k obyvateľom východnej Európy, Indonézie, Filipín a Nepálu pribudnú Indovia.
vyskúšaj FINAX https://www.finax.eu/sk/invite/0/3cd0cdaf (1000 eur riadených 3 roky bez poplatku)
účet v TB s bonusom 30€ a 1 rok vedenie zadarmo https://www.tatrabanka.sk/sk/vyhodny-uc ... F959BC9598
Napísať odpoveď

Návrat na "Politika a názory o spoločnosti"