TradeCZ

Trading s opciami, derivátmi, futures a hedžovanie.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Glogol
Guru Member ****
Príspevky: 1746
Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
Has thanked: 46 times
Been thanked: 164 times

TradeCZ

Príspevok od používateľa Glogol »

Franto napísal: Pi 17 02, 2023 8:46 pm Len pridám info v bodoch k videu, ktoré som tu vyššie zavesil, lebo si myslím, že sú tam dosť hodnotné informácie a možno nie každému sa chce pozerať hodinové video:
https://www.youtube.com/watch?v=btTcCSLS9VA
Za mňa palec hore. Nie za predikciu prepadu ale za to, že ako jeden z mala, aj vsádza na to čo vraví a nehambi sa priznať že trati a zároveň aj keď hovorí múdro nemá problém používať slovo “neviem´.
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15773
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 1031 times
Been thanked: 1385 times

TradeCZ

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Glogol napísal: Pi 17 02, 2023 10:51 pm Za mňa palec hore. Nie za predikciu prepadu ale za to, že ako jeden z mala, aj vsádza na to čo vraví a nehambi sa priznať že trati a zároveň aj keď hovorí múdro nemá problém používať slovo “neviem´.
A si počul aj kolko vsádza? Presne 1,5% svojho kapitálu vrazil do shortu.

ALL: Velmi sa nevzrušujte ,,expertmi,,. Teoretikov je na tomto svete kvantum. Prakticky každý kto vyštuduje ekonomiu , alebo naberie vedomosti je EXPERT. Ale máloktorý expert porazí sedliaka v ETF 500.

To mi verte. Oni v snahe dostať peniaze od ľudí sa zo sedliaka vysmievajú:

spolu s Davidem popisujeme cíle koučinku a nastiňujeme jeho hlavní principy.
Jak už jsem zmínil v úvodu, cílem koučinku nebude vás učit pravidelně nakupovat ETF na SP500 a schovávat se za hlášky o dlouhodobém investičním horizontu.

Tento princip funguje u mladých začínajících investorů, kteří si plánují měsíčně odkládat pár tisíc korun stranou.
Jakmile však začnete spravovat větší kapitál, své celoživotní úspory, nebo vám jen dojde, že trhy nejdou pouze nahoru, zjistíte, že je na čase naučit se řídit kapitál rozumně.


Nechcem nič predikovať, ale toľko majstrov sveta som už videl, ...len takého čo bije SP500 viac ako 10 rokov poznám
iba jedného.

Keď chcete robiť stockpicking, môžete sa pokúsiť zažiariť ako martin7. Ake ako vraví Fico, len VLASTNÝM ROZUMOM..
Pretože takmer nikto na tomto svete nedokáže kopírovať rozhodnutia ktoré robia iní..pokial nemá rovnaký mindset a psychiku ako ten dotyčný.

To najcennejšie s predikcií máme tu zadarmo. Informácie z každého rohu na základe ktorých môže každý robiť vlastné rozhodnutia. A verte mi nenadarmo je hlavná múdrosť tohoto fóra SEDLIAK V PASÍVNOM ETF...lebo to je jediná stratégia, ktorú môže robiť každý: 100% ľudí. A tých 100% ľudí dlhodobo porazí 95% svetových investičných elít.

Ale môžeme sa baviť o špekuláciách, tradingu, aktívnom investingu. Veď ako skalní tohoto fóra, my sme zhruba 1% investičnej populácie, čo sa pokúša z trhov vyžmýkať viac ako sedliak.

Kludne založím aj osobitné vlákno k tomu, čo dal Franto. Ak teda Franto verí, že aktívnym prístupom dokáže zarobiť viac a sleduje špecificky ten portál: volá sa TradeCZ ( Petr Plecháč, David Monoszon a trader Martin Klass ).

Speciáolne tam píšu o real performance portfolia so 100 000K a ked chcete vyšťúram výsledky aj ich plateného tradingu.

To najlepšie pre 1% populácie máme zadarmo priamo tu: pre mňa sú napr. technické predikcie Tomáša absolútne č. 1 čo potrebujem z TA. Tí chlapci trejdujú menej ako 10 rokov a už si trúfajú predávať rozumy.. Real trackrecord im podla mňa nevydrží viac ako 3 roky. Naproti tomu náš Tomáš robí technickú analýzu najmenej 15 rokov. Rozhodnutia, čo kto v tých grafoch vidí však musí robiť každý sám. Rovnako ako nám martin7 doniesol pod nos AMD, zarobil na ňom stovky %..ale či aj niekto iný zarobil, záviselo len na osobnom rozhodnutí.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4308
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 419 times
Been thanked: 339 times

TradeCZ

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

Franto napísal: Pi 17 02, 2023 10:37 am
TAHLE BUBLINA JEŠTĚ NESPLASKLA "Medvědi trpí, bullové skáčou do pasti"
https://www.youtube.com/watch?v=btTcCSLS9VA
video je myslim celkom fajn, ale neviem ci som nepozorne pocuval, momentalne som niekde v polovici, na zaciatku pán uviedol že na trhoch je vela likvidity a potom neskor viackrat otočil že likvidita na trhoch chýba. Mozno som iba nieco zle pochopil? /pocuvam to este popri inej cinnosti/
edit
a teraz zase tvrdi ze "likvidity je hodne ale poklesava" :D :)
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15773
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 1031 times
Been thanked: 1385 times

TradeCZ

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Franto napísal: So 18 02, 2023 1:30 am Nemám pocit, že by sa hral na majstra sveta.
To som nepovedal :roll:
To video sa mi páčilo a vypočul som ho celé. To sa mi stáva len raz za čas...
Ten David je sčítaný chlapík...vidno, že denno-denne sleduje dianie na trhoch a rozumie makro-súvislostiam...
Okrem toho darovanému koňovi nikdy na zuby nepozerám. Teším sa všetkému čo obohatí ducha.

Ale aký záver si môže človek urobiť? On to vidí na short. Predpovedá prelomenie starého dna na SP500..čím vlastne hovorí, že pôjdeme dole minimálne 15%. Ďalej, že inflácia bude mať ďalšie vlny. Aj to je v poriadku. Je to jeho názor. Možno to tak bude, možno nie.
Franto napísal: So 18 02, 2023 1:30 am Ani sa nevysmieva sedliakovi. Len má svoje videnie a ide si svoje, tak ako aj Ty máš svoju stratégiu.
Videnie je v poriadku. Povedať svoj názor je v poriadku. Aj mýliť sa je v poriadku.
Ešte raz : darovanému koňovi na zuby nepozerám. Počuť názor experta je vždy prínosné.

Moja stratégia je to, čo robím ja. Môžem robiť čo chcem. Nikomu neradím robiť, čo robím ja, ani obchodovať.
Nikomu nič nepredávam. Naopak, každému zadarmo rád poradím to, čo radí aj najlepší investor sveta Buffett: pasívne investovať do indexového ETF.

Po vypočutí videa som bol zvedavý, kto koho vlastne spovedá a prečo to robí. Nuž a tu som narazil na vzdelávací biznis. Nie taký, čo zadarmo ľuďom vysvetľuje, čo je pre nich najlepšie, ale taký čo vyvoláva dojem, že za peniaze naučí ako zarobiť viac. Takže pán Plecháč spovedá pána Monoszona v PR videu a následne ponúkajú svoje služby verejnosti.

Vzdelávanie, koučing, platený trading. Spolu zhruba za 50 € na mesiac. Pán Plecháč predáva svoje 11 ročné skúsenosti, pán Monoszon koučuje ako zachovať hodnotu majetku a trader Klass +Plecháč ponúkajú trading.

Samozrejme, keď ide o peniaze do vlastnej kapsy, zrazu je indexové ETF vhodné len pre začiatočníkov: jakmile však začnete spravovat větší kapitál, své celoživotní úspory, zjistíte, že je na čase naučit se řídit kapitál rozumně.
Takže oni vás za peniaze naučia riadiť svoj kapitál rozumne! Tomu rozumiem tak, že rozumnejšie ako hlúpy sedliak.

Tak sa na to môžeme pozrieť. Lebo z toho všetkého trčí aj taká slama, že oblbnutý sedliak ,,aktívne,, nezarobí toľko ako zarobí pasívny sedliak. Na to by som si aj stavil. :idea:

Pochopiteľne, celý investičný biznis je založený na tom, že bežní ľudia veria, že finančníci nabití vedomosťami vedia zarábať viac. A že nie je problém sa to naučiť.

Čo však ľudia nevedia je, že realita je opačná: v 95% prípadoch inštitúcie zarábajú na ľuďoch.
Tých zvyšných 5% spravidla nemá záujem zarábať pre bežných ľudí. Takže je to taká hra na slepú babu: to čo sa ponúka verejnosti za peniaze je spravidla fejk.

Aby som tu nepísal len tak do vetra: zoberme si realitu z našej stránky, alebo hitparády:
Daniel Gladiš – autor investičných bestsellerov, manažér prvého a najväčšieho českého hedže fondu, dodnes považovaný za legendu a obdivovaný dokonca ekonomicky vzdelanými ľuďmi: za 18 rokov nebije ani infláciu. Zoberte si finančníkov z Charles Bridge: za 11 rokov -50%. Infinity: -50%. Nesnídal: trackoval som 2 jeho systémy predávané verejnosti: po stratách ich ztiahli. Zoberte si slávnu Cathie Wood: minulý rok z miliardami od klientov dala -67%. A takto môžeme ísť rad za radom... Čo majú všetci spoločné? Vidinu, že s nimi zarobíš viac. Lebo oni niečo vedia...

Preto je základná otázka: Kto ponúka verejnosti rozumnejšie zhodnocovanie než sedliak v ETF?

Ladislav zo svojou knihou ? Michaela zo svojími videami? Tisíce ľudí na webe si myslí, že ked vedia niečo o investovaní, už môžu rozdávať rozumy. Pardon: predávať rozumy. Rozdávanie mi nevadí. Ale ked niekto v snahe zarobiť začne verejnosti sľubovať niečo iné, tak sa rád pozriem, čo je zač. Založím im osobitné vlákno. Možno sa naučíme aj my niečo. Ked nie, tak sa aspoň dozvieme niečo nové.
Franto napísal: So 18 02, 2023 1:30 am A asi aj ja na koniec budem investovať 80% do ETF (CSPX.L, VUAA.L, CNDX.L). Keď už ich spomínam, neviete, ako to je s poplatkami pri CSPX.L? Na yahoo majú uvedených 0,10%, na iných stránkach 0,07%.
iShares Core S&P 500 UCITS ETF (Acc) je domicilovaný v Írsku a poplatok má 0,07% p.a.
Môžeš ho kúpiť v rôznych menách na rôznych burzách. Ty si dal ticker listovaný v Londýne (LSE ) kde ho môžeš kúpiť v USD, alebo GBP. Najideálnejšie je podľa mňa kupovať to isté, ale v EUR a pod tickerom SXR8 (Xetra a nemecké burzy ).
Ked máš účet u brokera v USD, tak podľa toho akého brokera máš sa kvôli poplatkom a transakcii do EUR nemusí oplatiť. Všeobecne si myslím, že u teba by bolo najlepšie, keby si kapitál rozdelil na 2 časti. 20% nechal u brokera, kde si budeš špekulovať do akcií a 80% mať na čisto pasívne investovanie zadarmo DeGiro, XTB...alebo plne automatické ako TradeRepublic, T212, EIC ). Ak máš talent na špekulácie, alebo budeš mať šťastie že tvoja stratégia bude fungovať, potom sa dostaneš hore aj s menším kapitálom. Aj v tradingu sa dá upliesť z hovna bič.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15773
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 1031 times
Been thanked: 1385 times

TradeCZ

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Vždy hrozí, že 15-20 rokov akciové trhy nedajú výnos. Ale ľudia z obavy pred rizikom spravidla celoživotne stratia oveľa viac.
Ničnerobením ti úspory zožerie inflácia. To sa v podstate ani neoplatí sporiť. Nie dane a smrť sú isté, ale inflácia a smrť.

Sranda je, že ľudia sa boja rizika straty, ale inflácia im kradne z úspor v priemere -3,5% p.a.
Takže účelom investovania by mal byť výnos výrazne vyšší ako 3,5% p.a.
Základom bežného človeka by malo byť maximálne zhodnotenie úspor, nie uchovanie hodnoty úspor.

Bežný človek má jedinú šancu v živote: buď dosiahne maximálny výnos a užije si ho (hlavne v dôchodku, ked prestane zarábať), alebo sa nič v jeho živote nezmení a skončí ako chudobný dôchodca. Takto skončí väčšina ľudí, pretože málokto sporí do niečoho, čo sa zhodnocuje nad infláciu.

To čo vravel David M, že teraz máme 4-5% p.a. istých je pravda s ktorou súhlasím. Ale zároveň je to pravda za účelom ochrany úspor, majetku, proste uchovania hodnoty. To je vhodné len pre bohatých ľudí, ktorí sú už dostatočne zabezpečení a priorita pre nich nie je výnos, ale neprísť o bohatstvo. Bohatstvo však podľa mňa nie je ak máš úspory 100 000 - 200 000 €.

P.S. Tých 3,5% beriem ako priemer dlhodobej inflácie 3,3% p.a. a inflácie od 1960 do minulého roku priemer cca 3,7% p.a.
Pozor: píšem o americkej inflácii. Odkedy máme euro, predpokladám nižšiu infláciu. Tá naša slovenská v minulosti bola oveľa vyššia: od roku 1994 do roku 2023 dosiahla miera inflácie na Slovensku v priemere 4,88% p.a., pričom v marci 2000 dosiahla historické maximum 16,55 % a v júli 2016 rekordné minimum -0,92 %.

Neviem či neprekonáme rekord, kedže u nás za január stúpla na 16,5% ( v decembri bola 15,9% ).
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
seven
Gold Member **
Príspevky: 307
Dátum registrácie: Št 26 07, 2007 2:51 pm
Been thanked: 4 times

TradeCZ

Príspevok od používateľa seven »

Ak berieme Slovensko v ramci CSFR , tak v 1991 bola inflacia cca 60 %.
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3850
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 126 times
Been thanked: 343 times
Kontaktovať používateľa:

TradeCZ

Príspevok od používateľa osamely chodec »

JUGGLER napísal: Ne 19 02, 2023 12:09 am Vždy hrozí, že 15-20 rokov akciové trhy nedajú výnos. Ale ľudia z obavy pred rizikom spravidla celoživotne stratia oveľa viac.
Ničnerobením ti úspory zožerie inflácia. To sa v podstate ani neoplatí sporiť. Nie dane a smrť sú isté, ale inflácia a smrť.

Sranda je, že ľudia sa boja rizika straty, ale inflácia im kradne z úspor v priemere -3,5% p.a.
Takže účelom investovania by mal byť výnos výrazne vyšší ako 3,5% p.a.
Základom bežného človeka by malo byť maximálne zhodnotenie úspor, nie uchovanie hodnoty úspor.

Bežný človek má jedinú šancu v živote: buď dosiahne maximálny výnos a užije si ho (hlavne v dôchodku, ked prestane zarábať), alebo sa nič v jeho živote nezmení a skončí ako chudobný dôchodca. Takto skončí väčšina ľudí, pretože málokto sporí do niečoho, čo sa zhodnocuje nad infláciu.

To čo vravel David M, že teraz máme 4-5% p.a. istých je pravda s ktorou súhlasím. Ale zároveň je to pravda za účelom ochrany úspor, majetku, proste uchovania hodnoty. To je vhodné len pre bohatých ľudí, ktorí sú už dostatočne zabezpečení a priorita pre nich nie je výnos, ale neprísť o bohatstvo. Bohatstvo však podľa mňa nie je ak máš úspory 100 000 - 200 000 €.

P.S. Tých 3,5% beriem ako priemer dlhodobej inflácie 3,3% p.a. a inflácie od 1960 do minulého roku priemer cca 3,7% p.a.
Pozor: píšem o americkej inflácii. Odkedy máme euro, predpokladám nižšiu infláciu. Tá naša slovenská v minulosti bola oveľa vyššia: od roku 1994 do roku 2023 dosiahla miera inflácie na Slovensku v priemere 4,88% p.a., pričom v marci 2000 dosiahla historické maximum 16,55 % a v júli 2016 rekordné minimum -0,92 %.

Neviem či neprekonáme rekord, kedže u nás za január stúpla na 16,5% ( v decembri bola 15,9% ).
V dlhodobom horizonte dosahuju podnikove zisky v USA 1,5 az 2% , divi 1,9% , inflacia 2,5% takze 2+1,9+2,5=6,4% nominal vynos . V rovnici suctu, ale chybaju poplatky a dane. Takze realne tie 4% bez poplatkov. S poplatkami a danami max 2,5%.
Zdroj Graham - Inteligentni investot strana 87. Problem je ze toto platilo 100 rokov dozadu v priemer ale nie uz 20 rocne periody v tychto 100 rokoch. Na 30 rocnom horizonte ak ste stastny a trafite aspon priemer mate istinu x 2 realny vynos.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Porozumiet znamená zvyknúť si.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15773
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 1031 times
Been thanked: 1385 times

TradeCZ

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Založil som osobitné vlákno a presunul príspevky . Váhal som, či to dať do témy ,,začíname investovať,, alebo tu medzi opcie, deriváty... Ale tu som našiel starých známych ako financnik.cz, alebo czeachwealth.cz a keďže TradeCZ ponúka trading forexu a komodít, tak som to pichol tu.

Nesledujem túto scénu...v prvej dekáde storočia sme koučov a edukátorov vedeli spočítať na prstoch...
Teraz ide pravdepodobne o stovky pokusov prezentovať verejnosti investovanie, či predávať rôzne služby.
V každom prípade, väčšinou ked sa bližšie pozriem na niekoho z nich, tak to skončí rovnako: dlhodobá pridaná hodnota takmer žiadna - zo strany verejnosti len zbytočne vyhodené peniaze.

Ja som rád ked sa ľudia vzdelávajú a ked majú informácie, ale dnes - rovnako ako pred 20 rokmi sa všetko dá zistiť na webe zadarmo. Ono to obyčajne býva tak, že ľudia uveria, že za peniaze dostanú niečo viac a zbytočne prejdú kadejakými kurzami, vzdelávaniami, či plateným tradingom. Za seba môžem povedať toľko, že v živote som nestretol človeka, ktorý by mi potvrdil, že je na burze úspešnejší vďaka nejakému kurzu, koučingu, alebo niečomu, čo si kúpil ( trading systém, AOS a pod. )

Naopak, za dlhé roky searchovania a pátrania po reálnych výsledkoch som bol sklamaný - čo je viac menej štandard v tomto priemysle. Zhrnul by som to asi tak, že kto chce byť úspešným aktívnym investorom, alebo obchodníkom musí mať na to predovšetkým povahu a chuť dopracovať sa k výsledkom sám. Tých, čo poznám, že sa im to podarilo je naozaj toľko ako šafránu...sú to doslova dráči, fanatici, ľudia ktorých denno-denne baví sledovať trh a bojovať s ním.

I napriek tomu, že takýto ľudia existujú a je ich veľmi málo, dlhodobo aktívne prekonávať trh sa nepodarí takmer nikomu.
Môžeme sa baviť konkrétne aj o legendách ..tých najlepších na svete a ja na číslach preukážem, že BEJVÁVALO...že boli úspešní len krátkodobo, maximálne strednodobo, ale dlhodobo to nedal žiadny z nich.

Samozrejme, existujú výnimky, ktoré potvrdzujú pravidlo. Napríklad all time rekordér Simmons so svojími 66% p.a. počas niekoľkých dekád. Je to génius, ktorý svoje štatisticko-matematické stratégie využil v algoritmickom tradingu.

Podobný talent je Karel Janečka v ČR, ked si pametáte RSJ algorithmic trading
Janečka sa presadil ako marketmaker s finančnýmu derivátmi a neviem, či ešte z toho profituje tak ako predtým.
Pre Simonsa však bolo typické, že dokázal vymýšľať nové stratégie tak ako sa menili trhy.

Výnimka Buffett je tiež o niečom inom ako o aktívnom tradingu. Jeho úspech je predovšetkým úspechom minulého storočia. V tomto storočí je už jeho performance len podobná performance etf na SP500, čo on sám priznáva.
Buffetta treba brať ako výnimočný príklad toho ako funguje zložené úročenie v horizonte niekoľkých generácii.
Pretože on neinvestoval 10 rokov, ani 30 rokov, ani 50 rokov, ale je v trhu od veku 10 rokov, čo je spolu viac ako 80 rokov !
To z neho urobilo najbohatšieho a najúspešnejšieho investora sveta. Nie performance, ktorá je 2 x vyššia ako dáva trh, ale predovšetkým čas (dlhodobosť ).

Budem pokračovať neskoršie.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 7067
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 149 times
Been thanked: 283 times

Re: TRHY AKTUÁLNE

Príspevok od používateľa jogo »

JUGGLER napísal: So 18 02, 2023 10:21 pm Preto je základná otázka: Kto ponúka verejnosti rozumnejšie zhodnocovanie než sedliak v ETF?

Ladislav zo svojou knihou ? Michaela zo svojími videami? Tisíce ľudí na webe si myslí, že ked vedia niečo o investovaní, už môžu rozdávať rozumy.
Odkedy som zistil, že youtoube platí za 1mil zhliadnutí 3 000 až 10 000USD, tak som pochopil, prečo je na youtoube toľko klamlivých, ale ohurujúcich videi s milionmi zhliadnutí. Elektrovidea dokážem posúdiť hneď, či je to možné, tie iné nie, ale podľa komentov zisťujem, že to funguje len autorovi videa a nikomu inému...veď autorovi ide o kliky a nie pravdu.
Vyrojilo sa kopec videi s investičnou tematikou. Niektorí sa uchytili a majú peknú sledovanosť, navyše majú aj Patreony.

Ak tí "experti" chcú veľa zhliadnutí, tak musia vyvolať ilúziu, že dávajú viac ako ma sedliak s pasívnym investovaním do indexov. O pasívnom investovaní by natočili len jedno video.
Preto tie videa treba brať s veľkou rezervou...

Tu na fóre nemáme za kliky nič, tak sa nám da skôr veriť, lebo tu máme svoju históriu. Ak tu niekto niečo radí, tak si pozriem v histórii fóra, čo radil v iných exponovaných časoch na danom inštrumente. Ak radil dobre a jeho predikcie sa naplnili, tak jeho rady beriem vážne, ak nie, tak sa len pousmejem. :)

p.s: Pre zaujímavosť som si vypočul to video, čo tu rozoberáte....podľa mňa je to typický medveď.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15773
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 1031 times
Been thanked: 1385 times

Re: TradeCZ

Príspevok od používateľa JUGGLER »

osamely chodec napísal: Ne 19 02, 2023 8:10 am V dlhodobom horizonte dosahuju podnikove zisky v USA 1,5 az 2% , divi 1,9% , inflacia 2,5% takze 2+1,9+2,5=6,4% nominal vynos . V rovnici suctu, ale chybaju poplatky a dane. Takze realne tie 4% bez poplatkov. S poplatkami a danami max 2,5%.
Zdroj Graham - Inteligentni investot strana 87.
Graham sa narodil v 19 storočí. Knihu napísal v 20 storočí. Prvykrát vyšla po 2 svetovej vojne...
Obsah knihy je iste poučný. Je to biblia hodnotového investora.
Ale môj názor je, že v 21 storočí ťa jeho kniha skôr vykoľají zo správnej cesty ako s teba urobí dobrého investora.

Viď investičné bestsellery Daniela Gladiša. Základ je od Grahama. Obsah je adaptovaný na 21 storočie.
Posledné vydanie zahrňuje i pandémiu a QE...
Ale čo z toho? Výsledok poznáš.
Ak tento vedomosťami nabitý autor nedokáže dlhodobo biť infláciu, nemôže ťa nič naučiť.

No nie je ten investičný svet obrátený naruby?

Knihy ťa len odpútajú od vlastného rozumu. Je to strata času. Radšej rozmýšlam nad tým čo robí Burry...

Zaujímavé čísla zo záhrobia od Grahama. Načo sa však nimi otravovať?
Aj ked žiadne zhodnotenie z minulosti nezaručuje zhodnotenie do budúcnosti, ten priemer je dlhodobo približne rovnaký.

Zhruba 10% p.a. a bez inflácie cca 6,5% p.a.:

ETF USA posledných 50 rokov (1973-2022): +10,3% p.a. (+7,7% p.a. očistene o infláciu)
ETF USA posledných 40 rokov (1983-2022): +11,3% p.a. (+8,2% p.a. očistene o infláciu)
ETF USA posledných 30 rokov (1993-2022): +9,7% p.a. (+7% p.a. očistene o infláciu)
ETF USA posledných 20 rokov (2003-2022): +9,8% p.a. (+7,1% p.a. očistene o infláciu)
ETF USA posledných 15 rokov ( 2007-2022): +8,61% p.a (+6,02% p.a očistene o infláciu)
ETF USA posledných 10 rokov ( 2013-2022): +12,6% p.a (+9,75% p.a očistene o infláciu)
ETF USA posledných 5 rokov ( 2018-2022): + 9,48% p.a. ( +5,5% p.a očistene o infláciu)
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 7067
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 149 times
Been thanked: 283 times

Re: TradeCZ

Príspevok od používateľa jogo »

JUGGLER napísal: Ne 19 02, 2023 11:48 pm Graham sa narodil v 19 storočí. Knihu napísal v 20 storočí. Prvykrát vyšla po 2 svetovej vojne...
Obsah knihy je iste poučný. Je to biblia hodnotového investora.
Ale môj názor je, že v 21 storočí ťa jeho kniha skôr vykoľají zo správnej cesty ako s teba urobí dobrého investora.
Graham urobil zhodnotenie medzi rokmi 1936-1956 20%p.a. oproti trhu, ktorý dal len 12%p.a.
Ale polovicu zisku mal z jednej spoločnosti-GEICO- ktorú držal aj vtedy, keď nespĺňala jeho kritéria a bola predražená, Porušil pri tejto akcii všetky pravidlá, ktoré v knihe popisuje. Navyše dal do nej 25% kapitálu. Ak by nemal šťastie s fokusaciou portfólia na GEICO, tak by trh neporazil.
Grahamov najväčší zisk bol z GEICO , ktoré jeho partnerstvo Graham-Newman kúpilo 50 % v roku 1948 za 712 000 dolárov. Pozícia vzrástla do roku 1972 na 400 miliónov dolárov, čím prispela do portfólia viac ako všetky ostatné investície Grahama-Newmana dohromady. [27] GEICO nakoniec v roku 1996 ako celok získal Berkshire Hathaway, [28] predtým ho zachránili Buffett a John J. Byrne v roku 1976. [29]
https://en.wikipedia.org/wiki/Benjamin_Graham

Čiže ak sa učiť od Grahama, tak z jeho najlepšej investície - fokusácia na 1 akciu s veľkou časťou portfólia, lebo zbytok jeho rád neporáža sedliaka v indexe.
V podstate aj Buffett už teraz ma veľkú fokusáciu portfólia v jednej akcii AAPL s 39% váhou v akciovom portfóliu BRKA.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3850
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 126 times
Been thanked: 343 times
Kontaktovať používateľa:

Re: TradeCZ

Príspevok od používateľa osamely chodec »

Ano Jogo, Graham aj Buffett mali len stastie :).

Opakujem sa. Je jasne, ze v nekonecnom casovom horizonte su akcie najvykonnejsia trieda aktiv . Zial v nizsich casovych oknach to uz neplati a uz vobec nie po ATH a naslednych 10-20 rokoch. Len pre zaujimavost aku vykonnost by dosiahol investor co zainvestoval v 1910 do rakusko uhorskeho akcioveho indexu?
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Porozumiet znamená zvyknúť si.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 7067
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 149 times
Been thanked: 283 times

Re: TradeCZ

Príspevok od používateľa jogo »

osamely chodec napísal: Po 20 02, 2023 10:29 am Len pre zaujimavost aku vykonnost by dosiahol investor co zainvestoval v 1910 do rakusko uhorskeho akcioveho indexu?
Podobnú ako ten, čo zainvestoval do Ruského akciového indexu v tom období. :)
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15773
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 1031 times
Been thanked: 1385 times

Re: TradeCZ

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Písal som dnes príspevok ku WinSignals (Jirka Mazur ).
Tak som si spomenul, že naposledy som videl real trading u TradeCZ.
Zabudol som na to, tak to píšem aspoň teraz.

TradeCZ je jeden z mála, čo sa snaží ukázať real trading, teda majú zverejnený nejaký REAL ÚČET.

Rada: Real trading a track record aspoň za 3 roky by malo byť minimálne kritérium na to, aby ste sa vôbec zaoberali niekým, kto predáva nejaké vzdelávanie a trading.

Majú síce malý účet, ktorý začal na 4500 USD a hore máte poznámku, že história nebola verifikovaná, ale malo by to fungovať tak, že vidíme realitu, teda odkedy dali súhlas na prenos dát od CFD brokera (IC Markets ).

Kým nevidíme track record aspoň tri roky, tak v pohode si zatipujem, že po troch rokov ten účet už nebudeme vidieť.
To je moja skúsenosť, zvlášť pri ľuďoch ktorí chcú niečo predávať pri forexe.

Vyššie som dal linku na účet, tak ked si niekto v budúcnosti spomeniete, pozrite a oživte toto vlákno, aby nezapadlo prachom.
Máme radi, keď vidíme prax, realitu, skutočné výsledky. Zvlášť u tých, čo niečo ponúkajú verejnosti.

Takže tu je equity krivka od 21. januára 2022 do 10 marca 2023:
.
TradeCZ.png
.
To je história za 1 ROK a 2 mesiace a celkové zhodnotenie +15,39%.
DD ( max pokles ) je -17,4% a v septembri, teda po 8 mesiacoch by ste boli v strate -7%.
Celkovo tam vidíme štatistiku 354 obchodov, z ktorých 50% bolo ziskových a 50% stratových.

Tu sú vypísané výsledky v ktorých môžeme pokračovať, ak vlákno nezapadne prachom a páni ,,profesionáli,, vydržia.:

Jan 22: -0,8%
Feb 22: +1,58%
Mar 22: +0,35%
Apr 22: -2,28%
May 22: +8,8%
Jun 22: +4%
Jul 22: -8,72%
Aug 22: -6,3%
Sep 22 +10,2%
Oct 22: +2,99%
Nov 22: -1,92%
Dec 22: +4,52%

Rok 2022: +11,14%

Jan 23: +7,17%
Feb 23: -0,06%
Mar 23: - 3,15%

Rok 2023: YTD +3,68%

SPOLU od začiatku ( 14 mesiacov ) : +15,39%

K tomu 2 poznámky:

1. Oni idú cez IC Markets, čo by mal byť prvotriedny anglický CFD broker.
U takých nie sú commission a spready sú velmi nízke, napr. na EUR/USD 0,5 pipsu

U bežného CFD brokera môže byť spread 3 pipsy a platené služby, ktoré navigujú klientov ku affiliate brokerovi možu mať aj 6 pipsov.

2. Ak si niekto predplatí takú službu, treba od ziskov odpočítať náklady služby.

Ak napríklad máte účet dvojnásobný ako TradeCZ...napríklad 10 000 USD...tak by ste v ideálnom prípade mali po 14 mesiacoch a 354 obchodoch zisk +1539 USD. Ak by ste zaplatili za službu 14 x 50 USD, odčítajte -700 USD..to je preč polovica zisku.

Ak by ste nemali špičkového brokera so spreadom 0,5 pipsu, tak pri 354 obchodoch prídete aj o gate.
Ked správne počítam, pri 3 pipsoch by to malo byť 6 USD na obchod (3 pipsy nákup/3 pipsy predaj ), takže pri 354 obchodoch otvorených na plný účet bez páky by to bolo -2124 USD.
Teda celkove by ste boli v strate ZISK - NÁKLADY = - 1285 USD = -12,85% .
Zožrali by vás poplatky a cena služby.

P.S. pri účte 100 000 alebo menšom, ale páke 1: 10 už jeden obchod stojí 10 x viac, teda pri 3 pipsoch 60 USD.
354 obchodov je náklad poplatkov -21 240 USD na spreade.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Napísať odpoveď

Návrat na "Opcie, deriváty, futures, hedging"