AKO SPOĽAHLIVO SCHUDNÚŤ

Čo sa inam nehodí, ale máte potrebu to napísať
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 7053
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 276 times

Re: INVESTUJEME DO ZDRAVIA

Príspevok od používateľa jogo »

Prerušované hladovanie sa v poslednej dobe snažím dodržiavať a minimálne sa mi upravila váha. Krátke video k tejto téme od Bukovského: https://www.youtube.com/watch?v=J2ofgH2Pxo8
Pozeral som viac videi na túto tému, ale neviem si na ich názvy spomenúť. Princíp je však ten istý, prerušované hladovanie pomáha telu vyrovnať sa aj s nie veľmi zdravou stravou.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Používateľov profilový obrázok
iosephus
Silver Member *
Príspevky: 230
Dátum registrácie: Po 06 02, 2023 2:56 pm
Has thanked: 10 times
Been thanked: 29 times

Re: INVESTUJEME DO ZDRAVIA

Príspevok od používateľa iosephus »

Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3825
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 126 times
Been thanked: 338 times
Kontaktovať používateľa:

Re: INVESTUJEME DO ZDRAVIA

Príspevok od používateľa osamely chodec »

prepacte nedalo mi pri tejto teme dat klasiku ...

https://www.google.com/search?q=+klinyk ... -qzDxirkzo
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Porozumiet znamená zvyknúť si.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15694
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 991 times
Been thanked: 1343 times

AKO SPOĽAHLIVO SCHUDNÚŤ

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Som na to založil osobitnú tému a presunul tu príspevky.
Fantoci ma pobavil. Dávno som sa tak nezasmial. A pritom sme to všetci kedysi videli...

Díky Jogo za linku na Bukovského. Zaujalo ma, že tam prebiehajú genetické zmeny. :idea:


ALL: To, čo tu dal Jogo je fakticky jediná spoľahlivá cesta ako schudnúť.

Všetci vieme, že pre udržanie si ideálnej váhy platí jednoduchá rovnica: príjem energie = výdaj energie
Takže keď začneme priberať, treba zvýšiť výdaj energie (pohyb, šport ) a znížiť príjem energie ( menej jesť, prípadne zmeniť stravu na menej kalorickú ).

A teraz spozornite. Nejde o diétu. Nemusíte sa veľmi trápiť, ani si odopierať jedlo.
Milióny ľudí hľadajú cestu ako schudnúť a pritom je to len o tom, že treba prekonať lenivosť a niečo vo svojom živote zmeniť.

Ja som tiež začal priberať. Mám VŠ medicínske vzdelanie, takže rozumiem základom, ale problémom je odoprieť si pôžitky stravovania.
Keďže neviem prekonať vlastnú pažravosť, hľadám najľahšiu cestu ako schudnúť a zároveň veľmi netrpieť.

O tom čo písal jogo si môžete prečítať tu: https://lekar.sk/clanok/intermittent-fasting

Ale velmi zaujímavé je to, čo zistili v tom výskume v Kalifornii..lebo šípim, že dôjde k systémovým zmenám v organizme a to by bolo to pravé.... :idea:


Najjednoduchšia je metóda 16/8, ktorá spočíva v jednoduchosti: 8 hodín jem, 8 hodín nejem a 8 hodín spím.

Na začiatok netreba nič meniť, len posunúť čas kedy začneme jesť na neskoršie a čas kedy končíme s jedením na skoršie.. tak aby sme jedli iba 8 hodín.

Celý zázrak spočíva v tom, že za tých 16 hodín čo nejeme si telo oddýchne a čerpá energiu z uloženého tuku. Zároveň sa upraví metabolizmus tak, že telo začne spaľovať viac energie. Ak k tomu pridáme viac pohybu ( čo nie je ťažké, lebo nám stúpne chuť športovať ) a trochu zmeníme stravu ( stačí pridať zeleninu a piť viac tekutín ) úspech je zaručený.

Tu kopírujem príklad- skutočný príbeh známeho, čo schudol 15 kg:
----------------------------------------------------

Za 9 mesiacov sa toho dá stihnúť veľa, obzvlášť, ak máte pevnú vôľu. Presne 9 mesiacov ubehlo totiž od chvíle, keď som si povedal, že by som mal niečo robiť s mojou postavou.

V polovici júna som bol v Prahe a prespal som u môjho syna. Bývali vtedy s priateľkou ešte v prenajatom byte a v kúpeľni mali vedľa vane veľké zrkadlo. A keď som sa na seba vtedy pozrel, tak som si povedal - človeče, vyzeráš ako prasa. Máš po 50tke, metabolizmus už asi lepší nebude, berieš už lieky na vyšší tlak - rob so sebou niečo. No, ale čo? Veď som chodil po kopcoch, snažil sa fakt necpať sa a furt nič. Tradičné diety nie sú nič pre mňa, vždy to skončilo jojo efektom, hladovieť som tiež nechcel, čokolády a sladkostí som sa tiež nechcel vzdať, tak čo teda?

No a ako to už v živote býva, tak mi osud za pár týždňov priplietol do cesty niečo, čo sa dá povedať, že mi zmenilo život.
Mal som vtedy školenie prezentačných zručností pre jednu firmu a obvykle im poviem, nech si pripravia účastníci prezentáciu na tému, ktorá bude ich srdcu blízka (aby nemali veľkú trému). A jeden z nich mi vtedy ukázal cestu, po ktorej som sa potom vydal.

Mal prezentáciu na tému Fitness a hovoril, že ak si chceme udržať dobrú postavu aj kondíciu, tak nestačí len cvičiť, ale je potrebné zmeniť aj stravovacie návyky. Ukázal mi metódu, ktorá sa volá prerušovaný pôst a hlavne jeho dve varianty - 16:8 alebo 14:10. Keď som sa ho opýtal, v čom to spočíva, tak hovoril, že počas dňa môže človek jesť iba určitý počet hodín a zvyšok dňa drží pôst.

Takže pri metóde 16:8, môžete jesť iba 8 hodín počas dňa a 16 hodín nejete (podobne u metódy 14:10).
Znie to drsne, ale v noci aj tak človek neje, takže mi to prišlo ako celkom zaujímavé.
Keď som si to spojil s čínskou medicínou a tým, ako fungujú jednotlivé naše vnútorné orgány podľa biologických hodín, tak som si povedal, že by to mohlo fungovať.
Spýtal som sa ho teda, čo všetko môže človek v tých 8 hodinach zjesť a on, že samozrejme sa nesmie prežierať, ale jesť relatívne striedmo.
Keďže väčšinou začínam jesť ráno 7-7,30 hod, tak som si povedal, že to skúsim tak, aby som potom posledné jedlo dňa mal okolo 15-15,30 hod.
Prvé dva týždne to bolo fakt drsné - pocity hladu, únava, neustále otváranie chladničky podvečer.

Ale vydržal som to a ako sa hovorí, ak vydržíte niečo robiť pravidelne 21 dní, tak sa z toho stane zvyk.

Celú metódu je vhodné posilniť cvičením, ale keďže cvičenia a behanie nie je nič pre mňa, tak som si povedal, že denne sa pokúsim nachodiť aspoň tých 8-10,000 krokov. Čo sa mi aj darí celkom plniť, spolu s výšľapmi si myslím, že je to fakt vhodný doplnok.
Metóda sa ale neodporúča ľuďom, ktorí majú cukrovku, pretože tí potrebujú mať pravidelný prísun potravy, aby sa im aktivoval inzulín.

Takže som si povedal, že od 15.7. 2021 vyskúšam túto metódu (zvolil som drsnejší variant 16:8) na tri mesiace a uvidím, aké budú výsledky.
No a už po prvom mesiaci som začal pociťovať výrazné zlepšenia, hlavne na oblečení, aj sa mi v noci lepšie spalo a tak som v tom pokračoval ďalej.
A výsledky po 9 mesiacoch? Nemám bohužial selfíčko z júla 2021 ani nemám doma váhu, takže niektoré veci len odhadom.
V páse mi ubudlo 10 cm, klesol mi vyšší tlak, takže už nemusím od decembra brať lieky, oblečenie pomaly mením z XXL na XL a L, nohavice z veľkosti 42/30 som dostal na 38/30 a niektoré aj na 36/30, pyžamo a spodné prádlo už kupujem L. Odhadom odišlo tak 15 kíl.
Do kopcov chodím ako za mladých čias, kondička šla fakt rapídne hore.

Takže by som teraz kľudne mohol nosiť takú tú placku, ktorú nosili ľudia z Herbalife na začiatku 90tych rokov - Chceš zhubnout? Zeptej se mě jak?
Ale nie, bez srandy - je to metóda, pri ktorej si fakt na raňajky môžem dať kávu, slaninu, vajíčka, potom kľudne cez deň si dám tabuľku čokolády alebo sladkosti, obed si občas dám aj brutálny (vepřo - knedlo - zelo alebo aj mekáča), ale k večeru už nejem. A funguje to 🙂
--------------------------------------------

P.S. Moja poznámka: ten známy začínal jesť ráno o 7,30 a končil o 15,30. To sa mi vidí drsné.
Podľa linky čo som dal hore, táto metóda môže mať rôzne varianty... najmenej utrpenia zažijeme, ak sa posunie prvé jedlo na neskoršie..napr. na 12 a posledne na skoršie..napr na 20,00. Ideálne sa mi vidí aj 10-18 (pre tých, čo chodia skôr spať ), alebo 11-19 hod.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: AKO SPOĽAHLIVO SCHUDNÚŤ

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

Ja mam presne opačný problem, máme to v rodine- geneticky. Pri normalnom jedení chudneme. Takze pri vyske 179cm mam cca 70kg a to musim skoro stale jest. Moj otec aj brat su na tom rovnako. Ak sa stale doslova neobjedame tak ideme hned strasne vahou dolu. Okrem ineho ze je to unavne stale tolko jest, tak to ide znacne do penazi a clovek vyzera velmi chudy. Som myslel ze vekom ako starnem ze sa ten metabolizmus trochu spomalí a bude rozumnejsí, ale zatial velky rozdiel nevidno. Pritom lekarske testy/odbery neodhalili ziadne poruchy ani zvysenu funkciu stitnej zlazy.

Aby som bol konkretnejsi, tak co som zjedol dnes, co je uplne bezny den:

Ranajky: 250gr tvarohu, ovsene vločky, vajce, sušené datle plne prirodneho cukru, lyzica olivoveho oleja, jedna-dve polievkove lyzice cukru na dosladenie

Desiata: slané krekry

Obed: 200gr filé, zemiaky, zeleninova omáčka, olivovy olej, balicek zemiakovych čipsy 62gr, jahody

Olovrant: 250g tvarohu, jahody, pernik rozne prichute 3x 60g

Večera: este nebola, zvyknem medzi 19-20hod, pravdepodobne budu restovane kuracie pecienky, placky, zelenina, nejake drobne sladkosti, mozno este jedna vanička tvarohu /250g/

Aktualne nemam ziadne cokolady doma, lebo urcite by aspon jedna cela padla.

**
Ked vidim kolegov ktory maju cez 100kg a cely den som s nimi a vidim ze jedia menej ako ja, tak tomu nechapem.
mikr
Gold Member **
Príspevky: 359
Dátum registrácie: Št 18 08, 2016 7:06 pm
Has thanked: 15 times
Been thanked: 16 times

Re: AKO SPOĽAHLIVO SCHUDNÚŤ

Príspevok od používateľa mikr »

Trumpeta1978 napísal: Ut 04 04, 2023 5:13 pm Ja mam presne opačný problem, máme to v rodine- geneticky. Pri normalnom jedení chudneme. Takze pri vyske 179cm mam cca 70kg a to musim skoro stale jest. Moj otec aj brat su na tom rovnako. Ak sa stale doslova neobjedame tak ideme hned strasne vahou dolu. Okrem ineho ze je to unavne stale tolko jest, tak to ide znacne do penazi a clovek vyzera velmi chudy. Som myslel ze vekom ako starnem ze sa ten metabolizmus trochu spomalí a bude rozumnejsí, ale zatial velky rozdiel nevidno. Pritom lekarske testy/odbery neodhalili ziadne poruchy ani zvysenu funkciu stitnej zlazy.

Aby som bol konkretnejsi, tak co som zjedol dnes, co je uplne bezny den:

Ranajky: 250gr tvarohu, ovsene vločky, vajce, sušené datle plne prirodneho cukru, lyzica olivoveho oleja, jedna-dve polievkove lyzice cukru na dosladenie

Desiata: slané krekry

Obed: 200gr filé, zemiaky, zeleninova omáčka, olivovy olej, balicek zemiakovych čipsy 62gr, jahody

Olovrant: 250g tvarohu, jahody, pernik rozne prichute 3x 60g

Večera: este nebola, zvyknem medzi 19-20hod, pravdepodobne budu restovane kuracie pecienky, placky, zelenina, nejake drobne sladkosti, mozno este jedna vanička tvarohu /250g/

Aktualne nemam ziadne cokolady doma, lebo urcite by aspon jedna cela padla.
Závidím.............. :potlesk:
Skus Horalky/Tatranky ze Sedity - ty miluji...
Já potřebuji 10kg dolů.
Ale finančně se daří - tam chudnu :na_zdravie:
„Proč si ukládat peníze do banky, když několik bank můžete vlastnit.“
– Nathan Meyer Rothschild
„Složené úročení je osmým divem světa. Ten, kdo mu rozumí na něm vydělá, ten kdo ne, tak ho platí“ - Albert Einstein
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: AKO SPOĽAHLIVO SCHUDNÚŤ

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

mikr napísal: Ut 04 04, 2023 5:18 pm
Trumpeta1978 napísal: Ut 04 04, 2023 5:13 pm Ja mam presne opačný problem, máme to v rodine- geneticky. Pri normalnom jedení chudneme. Takze pri vyske 179cm mam cca 70kg a to musim skoro stale jest. Moj otec aj brat su na tom rovnako. Ak sa stale doslova neobjedame tak ideme hned strasne vahou dolu. Okrem ineho ze je to unavne stale tolko jest, tak to ide znacne do penazi a clovek vyzera velmi chudy. Som myslel ze vekom ako starnem ze sa ten metabolizmus trochu spomalí a bude rozumnejsí, ale zatial velky rozdiel nevidno. Pritom lekarske testy/odbery neodhalili ziadne poruchy ani zvysenu funkciu stitnej zlazy.

Aby som bol konkretnejsi, tak co som zjedol dnes, co je uplne bezny den:

Ranajky: 250gr tvarohu, ovsene vločky, vajce, sušené datle plne prirodneho cukru, lyzica olivoveho oleja, jedna-dve polievkove lyzice cukru na dosladenie

Desiata: slané krekry

Obed: 200gr filé, zemiaky, zeleninova omáčka, olivovy olej, balicek zemiakovych čipsy 62gr, jahody

Olovrant: 250g tvarohu, jahody, pernik rozne prichute 3x 60g

Večera: este nebola, zvyknem medzi 19-20hod, pravdepodobne budu restovane kuracie pecienky, placky, zelenina, nejake drobne sladkosti, mozno este jedna vanička tvarohu /250g/

Aktualne nemam ziadne cokolady doma, lebo urcite by aspon jedna cela padla.
Závidím.............. :potlesk:
Skus Horalky/Tatranky ze Sedity - ty miluji...
Já potřebuji 10kg dolů.
Ale finančně se daří - tam chudnu :na_zdravie:
:na_zdravie: Horalky/Tatranky mozu byt, v podstate cokolvek aj piskoty, obycajne aj cokoladovo ovocne.
Ked ideme z roboty na nejaku akciu kde je vela jedla, tak zjem vacsinou najviac, napr cele kura, pritom som najtenší z nich. Beriem aj B12 aj dalsie B vizaminy na podporu chuti do jedla. :roll:
Adammd
Guru Member ****
Príspevky: 1825
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 202 times
Been thanked: 114 times

Re: AKO SPOĽAHLIVO SCHUDNÚŤ

Príspevok od používateľa Adammd »

Niekde sa ta prijata energia ukladat musi. Bud sa premeni na teplo, alebo mas energeticky vydaj - fyzicka aktivita - relativne vysoky. Prva termodynamicka veta plati bez vynimky :)

A ze "tucniaci" priberaju aj pri pohlade na jedlo suvisi s ich paradoxnou podvyzivou, nizkym bazalnym metabolizmom a hned vsetko organizmus premiena na tukove tkanivo ako prevenciu "podvyzivy".
f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: AKO SPOĽAHLIVO SCHUDNÚŤ

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

Adammd napísal: Ut 04 04, 2023 6:53 pm Niekde sa ta prijata energia ukladat musi. Bud sa premeni na teplo, alebo mas energeticky vydaj - fyzicka aktivita - relativne vysoky. Prva termodynamicka veta plati bez vynimky :)

A ze "tucniaci" priberaju aj pri pohlade na jedlo suvisi s ich paradoxnou podvyzivou, nizkym bazalnym metabolizmom a hned vsetko organizmus premiena na tukove tkanivo ako prevenciu "podvyzivy".
zamestnanie mam sedave takze ziadna velka aktivita. Trochu cvicim s cinkami tak 3x do tyzdna, ale nie moc tazke vahy.
Poznam ludi ktori su cely zivot s prepacenim "obrovskí", pritom absolvovali za zivot ix diét, chodia cvicit a ked schudnu par kil tak akonahle s dietou prestanu tak su hned tam kde boli predtym. Ako rozumiem ze vsetko je to o prijme a vydaji energie, ale podla mna tam urcite zohrava aj nejaku ulohu genetika. Nie je predsa mozne aby ked dvaja priblizne rovnako stari, vysoki, s podobnym vydajom energie, aj podobne veci jediaci muzi mali navzajom rozdiel v hmotnosti dlhodobo cez 30kg.
Adammd
Guru Member ****
Príspevky: 1825
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 202 times
Been thanked: 114 times

Re: AKO SPOĽAHLIVO SCHUDNÚŤ

Príspevok od používateľa Adammd »

Bazalny metabolizmus. Ono ti nestastni tucni ludia, ktori drzia vseliake diety s naslednym jojo efektom maju chronicky znizeny baz. metabolizmus a telo je stale v pozore a snazi sa kazdu molekulu glukozy premenit na tuky. Taktiez iny poddiel svalovej a kostrovej hmoty, nezda sa to, ale vela svalov aj v klude potrebuje vela energie(svalovy tonus).

Pre chronickych neuspesnych dietarov je najlepsie sa nechat odborne vysetrit v obezitologickych ambulanciach a nastavit adekvatnu liecbu/dietu. A hlavne zmenit psychicke nastavenie a celkovo zmenit zivotny styl, kde pohyb - aktivne domace cvicenie musi byt samozrejmost ako si rano umyt zuby a nie ze dnes necvicim, lebo sa mi nechce/nemam cas. 30 min denne sa cas musi najst, to mi nikto nevyhovori.
f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
Používateľov profilový obrázok
iosephus
Silver Member *
Príspevky: 230
Dátum registrácie: Po 06 02, 2023 2:56 pm
Has thanked: 10 times
Been thanked: 29 times

Re: AKO SPOĽAHLIVO SCHUDNÚŤ

Príspevok od používateľa iosephus »

Genetika s tvojim telom samozrejme súvisí, môžeš na jej základe zistiť aké veľké sklony máš k jojo efektu, môžeš zistiť, či sú tvoje svaly určené skôr na veľký objem, alebo naopak či si vytrvalostný typ s menším objemom ale dlhším výkonom, môže súvisieť s tým ako spracovávaš niektoré potraviny a vitamíny.

Takýto genetický test si vieš spraviť zo slín, je to investícia cca 300€, nejdem nikomu robiť reklamu, ale napríklad Allianz to dáva ako benefit k poisteniu, vieš sa k tomu dopracovať samozrejme aj mimo poistky, je to investícia na celý život. Využil som to a sú to užitočné informácie keď chceš niečo so sebou robiť.

To, že cvičíš s malými váhami je skôr výhoda, veľké váhy neznamenajú lepšie cvičenie. U teba to skôr ale bude o kardiu, radšej ako 30 minút činkovania by bolo fajn sa 30 minút prechádzať a z prechádzania neskôr beh.
Milanko666
Príspevky: 2
Dátum registrácie: Ne 05 12, 2021 5:14 pm

Re: AKO SPOĽAHLIVO SCHUDNÚŤ

Príspevok od používateľa Milanko666 »

Trumpeta1978 taky vysoky prijem bielkovin mas zamerne ? Chatgpt mi to spocital na 249,4 g bielkovin ten tvoj jedalnicek. Jasne ze je to iba "cca"

Vysoky prijem bielkovin pomaha s chudnutim (to mam odskusane aj na sebe).
vid napr.

https://bestbody.sk/ako-protein-pomoze-chudnut/

https://gymbeam.sk/blog/bielkoviny-a-ch ... hmotnosti/

Zas na druhej strane, viac bielkovin = viac zatazene oblicky. Pre fyzicky aktivneho cloveka by malo postacovat 2-2,5g bielkovin /kg hmotnosti.

Na priberanie je dobre robit si kokteily. Lahsie vypijem shake s tvarohom, proteinom a ovocim... ako ked to mam jest z misky. Plus kupit nejaky kvalitny gainer a neni mozne aby si nepribral. Zas ale je otazka preco silou mocou priberat :) ked z celkoveho (hlavne zdravotneho) pohladu je byt "chudy" lepsie :) Ja ked som aktivnejsie posiloval, mal som 100kg a teraz mam 76kg (cvicim so svojou vahou, plus hrazda, nejake cinky) a citim sa ovela lepsie.


Pre tych co priberate, treba sa pozriet aj co pijete - ovocne stavy(mnozstvo), sladene vody, alkohol a pod. Pridat do stravy napr trumpetov tvaroh (budete dlhsie syty) a celkovo bielkoviny.
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: AKO SPOĽAHLIVO SCHUDNÚŤ

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

Milanko666

ohladom gainerov- nechcem to hrotiť, priberat za kazdu cenu z nejakych práškov, ide mi o to, pribrat trochu,povedzme 7-10kg z prirodzenej stravy. Tych bielkovin nemam kazdy den tak vela. Ja som ten svoj pripad sem neuviedol preto aby som na seba upozornoval, ale z dovodu aby si ti co su "velkí" a poctivo sa snazia schudnut a moc sa im nedari, aby si to nevycitali, pretoze z urcitej casti je to zjavne aj o genetike. Su proste ludia ako ja, ktori podla vsetkeho maju mierne zvyseni bazalni metabolizmus a potom ludia ktori ho maju nizsi a tym padom viacej ukladaju do tuku.
Tym ze som bol cely zivot chudý, tak som tuto problematiku u ludi ktori su "velkí" dlhodobo sledoval. Lebo som si myslel ze jem malo.Lenze zistil som ze v tom to nie je. Kopec kolegov a znamych, zien aj muzov, dlhe obdobia poctivo cvicili, jedli z "krabiciek" s presnymi davkami makroživín,jazdili do prace na bicykli, proste robili pre to vsetko mozne ale 90percent z nich schudlo iba malo a akonahle zacali jest normalne, tak hned boli tam kde predtym ak nie este tazsí. A tato vec ma vzdy fascinovala ako je to mozne a to je ta genetika, kedysi sa tomu hovorilo "stavba kostry". :)
Vo svojej snahe som dokonca vyskusal Ibutamoren, co je neschvaleny liek ktory ma zvysovat chut do jedla. A na mna naozaj fungoval, aspon tak sa mi zdalo, zjedol som toho viacej ako bežne, vacsie porcie aj castejsie.Pribral som asi 5kg. Lenze nema sa to brat stale, takze ked som to vysadil, tak velmi rychlo som zistili ze to bola vsetko zadrzana voda a postupne kila zmizli.
Milanko666
Príspevky: 2
Dátum registrácie: Ne 05 12, 2021 5:14 pm

Re: AKO SPOĽAHLIVO SCHUDNÚŤ

Príspevok od používateľa Milanko666 »

pockaj, na gainer napises ze to nechces hrotit a priberat z praskov [[pritom gainer su vlastne sacharidy a trochu bielkovin -ako keby zjes veeeela ryze, akurat je to pohodlnejsie a rychlejsie na doplnenie kalorii ako zjest velku porciu jedla.]] ale zaroven napises ze si skusal ibutamoren co je synteticka latka na zvysovanie rastoveho hormonu ktoru si zaraduju sypaci do sypaciek ked idu kuru :shock:
_ _ _

A urcite ide aj o genetiku aj ked podla mna nie v takej vyznamnej miere.
Vacsina ludi sa do pribrateho/obezneho stavu nedostane za tyzden ani za mesiac... ale za mesiace a roky zleho stravovania a zivotneho stylu. Ci uz za to moze kvalita stravy (zlozenie makro/mikro zivin) alebo mnozstvo prijateho jedlo, pripadne vsetko v kope. Taktiez ako tu bolo napisane, kazdy ma milion vyhovoriek preco si nevie najst aspon tu pol hodinku cvicenia/pohybu denne.
Len schudnut by potom chcel kazdy najlepsie za tyzden, max za mesiac alebo pri najhorsom za dva mesiace. Vtedy ludia nasadia drasticke diety a mozno sa dokopu aj do cvicenia. Lenze drasticke diety su naprd v tom ze su drasticke :D (pre mna by bola drasticka aj ta 16:8 dieta, neviem si predstavit 16 hodin nejest) a malo kto ich vydrzi drzat viac ako ten mesiac (bez podvadzania) a cvicenie skonci vacsinou po par razoch prepaleneho treningu sprevadzaneho svalovicou.
Mam v okoli priklady aj ludi akych si aj ty spominal, ze sa snazili, dodrziavali, cvicili a neslo to. Akurat to snazenie bolo bud iba chvilkove, alebo si vzdy dali taku dietu ze po par dnoch to uz nevedeli vydrzat psychicky a zabili to niecim "sladkym/nezdravym" a hlavne vela.
Ale napr. zenina mama, dochodkyna schudla 20kg za rok s tym ze si nasla nejaku mesacnu dietu na nete, dodrziavala ju 3 mesiace a popri tom si zvykla na jedenie mensich porcii ako zvycajne, upravila jedalnicek a nejako podobne to dodrziava stale. Neschudla extremne vela za extremne kratky cas, sla na to pomaly, no vdaka tomu si na to zvykla. Tam ale nebola dolezita ta konkretna dieta, skor to, ze ju to naucilo dodrziavat nejake pravidla.
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: AKO SPOĽAHLIVO SCHUDNÚŤ

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

Milanko666
ten Ibutamoren mi fungoval ako tak iba urcitu dobu, vacsia chut do jedla a vacsie zadrziavanie vody v tele. Ale casom sa na to organizmus adaptoval a ucinky sa postupne stracali. Bola to proste iba skusenost ako kazda ina, ale nikomu to neodporucam. :)
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 7053
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 276 times

Re: AKO SPOĽAHLIVO SCHUDNÚŤ

Príspevok od používateľa jogo »

Trumpeta1978 napísal: Ut 04 04, 2023 5:13 pm Ja mam presne opačný problem, máme to v rodine- geneticky. Pri normalnom jedení chudneme. Takze pri vyske 179cm mam cca 70kg a to musim skoro stale jest. Moj otec aj brat su na tom rovnako. Ak sa stale doslova neobjedame tak ideme hned strasne vahou dolu. Okrem ineho ze je to unavne stale tolko jest, tak to ide znacne do penazi a clovek vyzera velmi chudy. Som myslel ze vekom ako starnem ze sa ten metabolizmus trochu spomalí a bude rozumnejsí, ale zatial velky rozdiel nevidno. Pritom lekarske testy/odbery neodhalili ziadne poruchy ani zvysenu funkciu stitnej zlazy.

Aby som bol konkretnejsi, tak co som zjedol dnes, co je uplne bezny den:

Ranajky: 250gr tvarohu, ovsene vločky, vajce, sušené datle plne prirodneho cukru, lyzica olivoveho oleja, jedna-dve polievkove lyzice cukru na dosladenie

Desiata: slané krekry

Obed: 200gr filé, zemiaky, zeleninova omáčka, olivovy olej, balicek zemiakovych čipsy 62gr, jahody

Olovrant: 250g tvarohu, jahody, pernik rozne prichute 3x 60g

Večera: este nebola, zvyknem medzi 19-20hod, pravdepodobne budu restovane kuracie pecienky, placky, zelenina, nejake drobne sladkosti, mozno este jedna vanička tvarohu /250g/

Aktualne nemam ziadne cokolady doma, lebo urcite by aspon jedna cela padla.

**
Ked vidim kolegov ktory maju cez 100kg a cely den som s nimi a vidim ze jedia menej ako ja, tak tomu nechapem.
Ty to voláš problém, u mňa to bola do 50-ky normálna váha pri takej istej výške. :) Len po 50-ke mi váha vystúpila nad 80kg a už sa musím krotiť v jedle. Lebo aj za mladi mi raz váha vystúpila na 80kg a potom ma boleli nohy behať po schodoch na stavbách.
Ináč, keď už mi váha klesla pod 70kg, tak som zvýšil príjem mäsa, kľudne aj 300g steik na večeru alebo grilované kurča a potom sa váha dvihla. Neviem, čo to v tom mäse spôsobuje, ale možno tie hormony, čo davajú zvieratam, aby rýchlejšie rástli.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15694
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 991 times
Been thanked: 1343 times

Re: AKO SPOĽAHLIVO SCHUDNÚŤ

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Velmi zaujímavá debata. Ja bojujem s priberaním, ale mám doma večne ,,štíhlu,, manželku.
Ženy sa nesťažujú, keď nemôžu pribrať - vyzerajú mladšie.
Je to genetika, lebo aj jej matka a sestra sú štíhle ako prútiky...frflajú, že by aj chceli pribrať, ale nevedia...

Rozmýšlam, kde sa podeje tá energia...veď moja milovaná spráska bez problémov celú pizzu...
Môžeme ísť na sedem chodové hody, zvládne zjesť toľko čo ja, pričom ja mám 90 a ona 50 kg.

U mňa je jasné, že s pribúdajúcim vekom mi viac chutí jesť a menej športujem. Aj svalovej hmoty mám menej + metabolizmus ide dole.
Ona má však studené ruky...stále je jej zima...takže v nadmernom metabolizme (spaľovaní ) to určite nie je.

Ostáva už iba trávenie a schopnosť tela vytvárať tukové rezervy.
Ak by to bolo v tom, že organizmus môže prijať väčšie množstvo potravy, ale strávi len málo...asi by viac chodila na WC...To nechodí.
Ostáva už iba to, že telo nedokáže prebytok energie ukladať do rezervy...
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
wladas
Platinum Member ***
Príspevky: 961
Dátum registrácie: St 22 09, 2021 7:42 pm
Has thanked: 43 times
Been thanked: 127 times

Re: AKO SPOĽAHLIVO SCHUDNÚŤ

Príspevok od používateľa wladas »

intermittent fasting, konkretne 16/8 praktizujem uz skoro 4r
Tazko povedat aky to malo presne vplyv na vahu kedze v tomto obdobi som zacal aktivne cvicit (aj kardio). Kazdopadne mi to prinieslo vela pozitiv od psychiky, travenia, denneho rezimu, atd.

Trumpeta1978 - jeden kamos je podobny pripad. Kludne toho zozerie aj za dvoch a nic. Ale u neho je to skor "prietokovy ohrievac". Za den sa bezne vylozi 2x, niekedy aj 3x :D
aviceN
Gold Member **
Príspevky: 389
Dátum registrácie: Št 07 01, 2021 10:24 am
Has thanked: 157 times
Been thanked: 130 times
Kontaktovať používateľa:

Re: AKO SPOĽAHLIVO SCHUDNÚŤ

Príspevok od používateľa aviceN »

Alfou a omegou chudnutia bude vždy príjem vs výdaj, tj. je potrebný kalorický deficit, ja som šiel zo svojich životných 106kg ejkejej chodiaca guľa na 80kg v priebehu cca 6 mesiacov, žiadne hladovky, dokonca sa mi zdalo že jem viac ako pred tým.

Ja som si konkrétne rátal kalórie, aby som držal kalórie na 100% v deficite, ku tomu 3-4x týždenne silový tréning (bez kardia, naozaj nie je potrebné), celkovo sa snažiť držať NEAT vo forme chôdze na aspoň 10k krokov denne, urobiť naozaj aj malé zmeny, ísť po schodoch miesto výťahu, ísť do obchodu pešo miesto auta atď.

Aj intermittent fasting je len forma stravovania, furt tam zješ XY kalórií v určitom okne, najčastejšie odstrihneš raňajky a tým vznikne deficit.

Teraz už nerátam, snažím sa fungovať spôsobom 80/20 tj. clean (nutrične hodnotná strava)/junk a od oka držím maintenance (nepriberám/nechudnem).

Kto bojuje, určite odporúčam začať čítať https://www.fitclan.sk/ články.
Viac info o mojej EIC ponuke bez manažérskeho poplatku na: https://www.pasivneinvestovanie.sk/
Používateľov profilový obrázok
duves
Gold Member **
Príspevky: 473
Dátum registrácie: Ut 20 07, 2021 12:34 pm
Has thanked: 106 times
Been thanked: 110 times

Re: AKO SPOĽAHLIVO SCHUDNÚŤ

Príspevok od používateľa duves »

Mal som aj 90 (pred asi 10 rokmi), pri výške 177. Trochu som zmenil životospravu, padlo to na 84-85. No a po covide 10/2020 (píšem o tom inde) som po schudnutí za 84 na 79,5 sa čoskoro vratil na 85-86. V juni t.r. k 60-ke kupa športestera garmin. Trochu viac som pridal treningy, viac krokov.... No teraz mam 80.
Inak, dobre sa hlad zaženie acidofilnym mliekom, nemusi každemu vyhovovat. Niekedy ked bolo vonku 30 a viac, pri navrate z prace som iba jeden nanuček dal a acidofilne mlieko a šup na bike. Treba viac spaliť ako človek príjme. Hladovky, prehaňane diety su k ničomu.
No a teraz ako sa nam vracajú dlhé večery, mam trochu obavy, či to udržím.
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3825
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 126 times
Been thanked: 338 times
Kontaktovať používateľa:

Re: AKO SPOĽAHLIVO SCHUDNÚŤ

Príspevok od používateľa osamely chodec »

ozempic - ma niekto skusenosti ?
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Porozumiet znamená zvyknúť si.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Používateľov profilový obrázok
duves
Gold Member **
Príspevky: 473
Dátum registrácie: Ut 20 07, 2021 12:34 pm
Has thanked: 106 times
Been thanked: 110 times

Re: AKO SPOĽAHLIVO SCHUDNÚŤ

Príspevok od používateľa duves »

Kašlite na zazraky. Toto je realny chlapik, poznam ho z videnia. Teraz stale kolobežkuje, cele hodiny. Pekne sa spaluju tuky.
https://www.chudnutie-ako.sk/
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15694
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 991 times
Been thanked: 1343 times

Re: AKO SPOĽAHLIVO SCHUDNÚŤ

Príspevok od používateľa JUGGLER »

osamely chodec napísal: Po 09 10, 2023 2:23 pm ozempic - ma niekto skusenosti ?
Uvidíme, čo sa z toho vyvinie. Dávam nižšie všetko, čo mám o tých zázrakoch.
Chcem ale povedať 2 veci:

1. ako sme debatili, skutočne to nie je len o pohybe. Ľudia ako Trumpeta môžu jesť do bludu a sú stále chudí.
Moja 50 kg manželka zje viac ako ja 95 kg chlap a je tenká ako prútik. Nedokáže pribrať !
Čiže je to aj o genetickom nastavení metabolizmu. Spôsobujú to aj určité látky, ktoré u iných chýbajú.

2. dám tu moj výcuc o tých liekoch (a poslal som to aj lekárke), ale samozrejme súhlasím s Duvesom, že je to predovšetkým o pohybe a stravovaní.
Teda v mojom prípade o lenivosti hýbať sa viac , pričom mi stále viac chutí jesť.

---------------------------------------------------------------------------------------------

https://vedanadosah.cvtisr.sk/zdravie/f ... -obezitou/

Výskumníci označili svoj nový liek s názvom semaglutide ( = účinná látka ) za prelomový. Doteraz sa totiž žiadnemu inému produktu nepodarilo dostatočne znížiť telesnú hmotnosť aj v skupine násťročných pacientov. Tá je všeobecne považovaná za rezistentnú voči farmaceutickej liečbe tohto typu.

Až tretina mladých účastníkov štúdie schudla minimálne dvadsať percent zo svojej hmotnosti. Liek pritom dosiahol rovnaké výsledky3 u dospelých dobrovoľníkov v predchádzajúcich klinických testoch.

Vznikol z toho ošial:

„Každý to berie. Veľa celebrít. Kto o tom nehovorí, ten to berie tiež,“ povedal denníku Guardian lekár Daniel Ghiyam, ktorého kalifornské „medicínske kúpele“ poskytujú injekcie s Ozempicom. Dokonca aj Elon Musk sa pochválil, že vďaka Wegovy viditeľne schudol.

https://dennikn.sk/3188805/vsetci-su-zr ... e/?ref=inc

Ale POZOR !

https://dennikn.sk/3588508/lekarka-o-li ... e-zaludka/


Preto sa mi páči viac: Sitagliptin/Metformin Teva 50 mg/1000 mg

je aj s predlženym účinkom

https://www.startitup.sk/zabudni-na-osi ... la-viac/2/


a do tretice: Po semaglutide sa na trhu objavil liek s ešte lepšími výsledkami. Bol ním tirzepatide. Ten okrem GLP-1 imituje funkciu aj ďalšieho hormónu, ktorý sa podieľa na tvorbe inzulínu. Ide o gastrický inhibičný polypeptid (GIP).

Dôvody, prečo kombinácia uvedených dvoch hormónov funguje lepšie ako použitie len jedného z nich, zatiaľ vedci neobjasnili. Napriek nejasnosti dosahujú výsledky, aké doteraz lekári pozorovali iba s využitím bariatrickej chirurgie, ktorá zahŕňa operácie, napríklad bandáž žalúdka, tubulizáciu žalúdka alebo žalúdočný bajpas.

Účastníci klinických testovaní7 užívajúci tirzepatide schudli počas šesťmesačnej liečby najmenej o tridsať percent zo svojej pôvodnej váhy. Úbytok na váhe ďalej pozorovali rok až dva po skončení štúdie.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3825
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 126 times
Been thanked: 338 times
Kontaktovať používateľa:

Re: AKO SPOĽAHLIVO SCHUDNÚŤ

Príspevok od používateľa osamely chodec »

ale NVO ide ako raketa tento rok
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Porozumiet znamená zvyknúť si.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
vladko11
Active Member
Príspevky: 79
Dátum registrácie: Ne 25 04, 2021 11:37 am
Has thanked: 11 times
Been thanked: 19 times

Re: AKO SPOĽAHLIVO SCHUDNÚŤ

Príspevok od používateľa vladko11 »

Najviac energie spotrebuje mozog, až zhruba pätinu celkovej spotreby. Samozrejme nefunguje to priamo tak, že hlúpi ľudia sú tlsti a naopak. Pri intenzívnej činnosti mozgu, čo pre niekoho môže byť počítanie do desať a pre iného štúdium jadrovej fyziky sa dosahuje úbytok hmotnosti tela.
Používateľov profilový obrázok
duves
Gold Member **
Príspevky: 473
Dátum registrácie: Ut 20 07, 2021 12:34 pm
Has thanked: 106 times
Been thanked: 110 times

Re: AKO SPOĽAHLIVO SCHUDNÚŤ

Príspevok od používateľa duves »

Mozog potrebuje glukozu, resp. glyken a to telo vyraba z komplexnych cukrov. Je dost možné, že prechodom z lovu na rolnictvo (pestovanie obilnín) sme zmúdreli.
No naša civilizácia ma prevelku spotrebu sacharidov. Niekde som čítal, že telo to v noci metabolizuje na cholesterol a triglyceridy. Inak poznam prirodne dostupne latky v tbl.forme, čo to potlačí na ukažkové hodnoty.
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: AKO SPOĽAHLIVO SCHUDNÚŤ

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

JUGGLER napísal: Po 09 10, 2023 6:54 pm 1. ako sme debatili, skutočne to nie je len o pohybe. Ľudia ako Trumpeta môžu jesť do bludu a sú stále chudí.
pred rokmi som si nechal urobit test Dna ktory obsahoval aj potencial nachylnosti na vznik nektorych chorôb. Samozrejme že takyto test je len orientačný, pretoze kazde ochorenie je ovplyvnovane suborom roznych genov, čo je dnes este pomerne zlozite na presnú medicinsku interpretaciu.

Ale to čo z testu vyšlo, tak sedí s realitou: napr nizka pravdepodobnost na vznik vysokeho krvneho tlaku. A je to tak, celý život mam tlak na rozhrani nizkeho a normalneho.

Ďalej okrem inych veci je tam uvedene že pravdepodobnost vzniku obezity je 3,28x menšia ako je priemer.
Nahodou som si teraz tie testy znovu pozeral a posmenul na tento thread.
Preto ti ktorí sú obézni, ale pritom sa uprimne snažia schudnut a moc to nejde, nemali by si to príliš vyčítať, pretože do značnej miery je to skutočne zapríčinené aj genetickou predispoziciou ktora sa zmeniť nedá. Športovať sa samozrejme dá a v primeranom mnozstve su pohybove aktivity skvelé. :)
Existuju aj vyskumy ktore potvrdili, že skutočne urcita cast populacie, keď začne prijimať viacej kalorii ako ma výdaj, tak tieto kalorie nezacne ukladat do tukovych zasob ako vacsina ludi, ale zvysi sa im metabolizmus a premenia tuto energiu na teplo. Samozrejme ma to svoje limity, takze ak by prijem kalorii bol skutocne extremne vysoky, tak zacne priberat kazdy, ale nasledne ked prijem kalorii sa znormalizuje tak ti s rychlym metabolizmom schudnu ovela rychlejsie.
lukashorvat
Príspevky: 2
Dátum registrácie: St 28 02, 2024 4:27 pm
Has thanked: 1 time

Re: AKO SPOĽAHLIVO SCHUDNÚŤ

Príspevok od používateľa lukashorvat »

jesť veľa zeleniny
poistovak
Príspevky: 9
Dátum registrácie: So 09 04, 2022 11:39 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: TRHY AKTUÁLNE 2024

Príspevok od používateľa poistovak »

Trhová hodnota farmaceutickej firmy Novo Nordisk prekonala Teslu
Čo dokážu tabletky na chudnutie, Wegovy:
https://e.dennikn.sk/minuta/3872337
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15694
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 991 times
Been thanked: 1343 times

Re: TRHY AKTUÁLNE 2024

Príspevok od používateľa JUGGLER »

poistovak napísal: Pi 08 03, 2024 2:53 pm Trhová hodnota farmaceutickej firmy Novo Nordisk prekonala Teslu
Čo dokážu tabletky na chudnutie, Wegovy:
https://e.dennikn.sk/minuta/3872337
5 minút slávy. Bolo to len na chvíľu pri otvorení burzy, ked ohlásila výsledky prvého testovania zo 16 účastníkmi.
Je to beh na celé roky, min. do 2026 a ide znova len o kombináciu GLP-1 + XYZ.
Dovtedy bude na trhu toľko liekov, že to vôbec nemusí byť happy story.
Viď Pfitzer, ktorý svoj vrchol slávy zažil s vakcínami na covid a odvtedy padol o-50%. PFE sa mi vidí oveľa lepšia špekulácia na rast ceny.
Novo Nordisk má tržby 3 x nižšie ako Tesla a 20 x nižšie ako najväčší predajca na svete Walmart.
Neverím, že si udrží taký market cap..už teraz klesol na 17 miesto v USA s trhovou kapitalizáciou 450 mld.
To je 3x viac ako Pfizer, pričom NVO má polovičné tržby.
Okrem toho Wegovy je injekčný a drahý....jeho vedľajšie účinky sú rizikové a nedobádané...nákupný ošiaľ môže opadnúť.
Sú podobné a bezpečnejšie lieky, 10 x lacnejšie, v tabletkách, len nie sú vo voľnom predaji.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3825
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 126 times
Been thanked: 338 times
Kontaktovať používateľa:

Re: TRHY AKTUÁLNE 2024

Príspevok od používateľa osamely chodec »

JUGGLER napísal: Pi 08 03, 2024 7:03 pm
poistovak napísal: Pi 08 03, 2024 2:53 pm Trhová hodnota farmaceutickej firmy Novo Nordisk prekonala Teslu
Čo dokážu tabletky na chudnutie, Wegovy:
https://e.dennikn.sk/minuta/3872337
5 minút slávy. Bolo to len na chvíľu pri otvorení burzy, ked ohlásila výsledky prvého testovania zo 16 účastníkmi.
Je to beh na celé roky, min. do 2026 a ide znova len o kombináciu GLP-1 + XYZ.
Dovtedy bude na trhu toľko liekov, že to vôbec nemusí byť happy story.
Viď Pfitzer, ktorý svoj vrchol slávy zažil s vakcínami na covid a odvtedy padol o-50%. PFE sa mi vidí oveľa lepšia špekulácia na rast ceny.
Novo Nordisk má tržby 3 x nižšie ako Tesla a 20 x nižšie ako najväčší predajca na svete Walmart.
Neverím, že si udrží taký market cap..už teraz klesol na 17 miesto v USA s trhovou kapitalizáciou 450 mld.
To je 3x viac ako Pfizer, pričom NVO má polovičné tržby.
Okrem toho Wegovy je injekčný a drahý....jeho vedľajšie účinky sú rizikové a nedobádané...nákupný ošiaľ môže opadnúť.
Sú podobné a bezpečnejšie lieky, 10 x lacnejšie, v tabletkách, len nie sú vo voľnom predaji.

Novo Nordisk s novou pilulkou
Novo Nordisk, výrobca liekov na chudnutie Ozempic a Wegovy, predstavil novú revolučnú pilulku na redukciu váhy, ktorá je dvakrát účinnejšia ako doterajšie injekčné lieky. Predstavitelia dánskeho giganta oznámili, že v skorých skúškach ich experimentálneho lieku na obezitu s názvom Amycretin pacienti dokázali schudnúť viac ako 13 % svojej hmotnosti po 12 týždňoch, v porovnaní s približne 6 % stratou hmotnosti pri liečbe Wegovy.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Porozumiet znamená zvyknúť si.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15694
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 991 times
Been thanked: 1343 times

Re: TRHY AKTUÁLNE 2024

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Nová pilulka má ešte ďaleko do cieľa, ale jedno je pravda: Ozempic a Wegovy nestihnú vyrábať...tak ako Nvidia svoje čipy.
Fáza 1 sa robí na niekolkých jedincov. Myslím, že ich bolo 16, ale už to neviem nájsť. Fáza 2 bude končiť niekedy v 2026 a fáza 3 by mala trvať 1 až 4 roky. Dajme tomu 1 rok, tak niekedy v 2027-2028. Cez fázu 3 prejde len cca 30% liekov a FDA nakoniec schváli len 5% liekov.
V našom prípade GLP-1 je už prebádaná látka, len tá druhá zložka, čo sa pridáva nie je. V tom čase príde na trh možno už dalších 10-20 liekov.
Za najväčší objav nepovažujem samotný liek na chudnutie od NVO...oni sú len prví, čo to dotiahli na povolenie. Najväčší objav je, že ( úplne náhodou, pri liečbe cukrovky ) si všimli, že pacienti chudnú...proste niektoré látky rozkladajú cukor a takisto zabraňujú, aby sa prebytky ukladali do rezervy ( telesný tuk ). Objavilo sa to, čo niektorí ľudia majú geneticky zdedené a kvôli tomu nevedia pribrať , napr. ja to mám doma v podobe 3 generácii ľudí : dcéra, manželka, svokra... čokoľvek zjedia, akokolvek sa obžierajú - nepriberú ani za svet...
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
patrik.z
Active Member
Príspevky: 93
Dátum registrácie: So 04 05, 2019 11:47 am
Has thanked: 53 times
Been thanked: 37 times

Re: TRHY AKTUÁLNE 2024

Príspevok od používateľa patrik.z »

JUGGLER napísal: Pi 08 03, 2024 7:03 pm
poistovak napísal: Pi 08 03, 2024 2:53 pm Trhová hodnota farmaceutickej firmy Novo Nordisk prekonala Teslu
Čo dokážu tabletky na chudnutie, Wegovy:
https://e.dennikn.sk/minuta/3872337
5 minút slávy. Bolo to len na chvíľu pri otvorení burzy, ked ohlásila výsledky prvého testovania zo 16 účastníkmi.
Je to beh na celé roky, min. do 2026 a ide znova len o kombináciu GLP-1 + XYZ.
Dovtedy bude na trhu toľko liekov, že to vôbec nemusí byť happy story.
Viď Pfitzer, ktorý svoj vrchol slávy zažil s vakcínami na covid a odvtedy padol o-50%. PFE sa mi vidí oveľa lepšia špekulácia na rast ceny.
Tazko ale porovnavat vakcinu (sice nie jednorazovu, ale predsa len preventativnu) proti infekcnemu ochoreniu s liecbou chronickeho ochorenia. Je to uplne iny trh.

To uz predsa Novo Nordisk ukazuje doslova 100 rokov - trh s cukrovkou je specificky, a obezita ma v tomto blizko. A rad by som podotkol, ze Novo ma perfektne financne ukazovatele aj bez obezity. Takmer 80% trzieb je stale z liecby cukrovky a vdaka dlhodobej historii vyskumu v tejto oblasti maju velku konkurencnu vyhodu. A uz v samotnom segmente cukrovky maju a budu mat nadstandardne vynosy.
Screenshot 2024-03-08 at 22.27.18.png
Screenshot 2024-03-08 at 22.27.18.png (21.7 KiB) 475 zobrazenia
Screenshot 2024-03-08 at 22.27.34.png
JUGGLER napísal: Pi 08 03, 2024 7:03 pm Novo Nordisk má tržby 3 x nižšie ako Tesla a 20 x nižšie ako najväčší predajca na svete Walmart.
Neverím, že si udrží taký market cap..už teraz klesol na 17 miesto v USA s trhovou kapitalizáciou 450 mld.
To je 3x viac ako Pfizer, pričom NVO má polovičné tržby.
Trzby ma trikrat nizsie, ale hrubu marzu 4x vyssiu ako Tesla (takmer aj ako WMT). Operativnu marzu takmer 5x vyssiu ako Tesla, 10x vyssiu ako WMT.

ROIC sa s vacsinou inych firiem ani neda porovnat.

A na porovnanie vyvoj FCF Novo Nordisk a Pfizer za poslednych 20 rokov. Podotykam, ze velka vacsina z toho su aj dnes pacienti s cukrovkou.
Screenshot 2024-03-08 at 23.08.16.png
JUGGLER napísal: Pi 08 03, 2024 10:08 pm Okrem toho Wegovy je injekčný a drahý....jeho vedľajšie účinky sú rizikové a nedobádané...nákupný ošiaľ môže opadnúť.
Sú podobné a bezpečnejšie lieky, 10 x lacnejšie, v tabletkách, len nie sú vo voľnom predaji.
Tie vedlajsie ucinky vobec nie su neprebadane ani neprimerane rizikove, asi mas nespravne informacie. Semaglutid sa predsa uz dlho pouziva (a este dlhsie skuma) na liecbu cukrovky a z dat jasne vyplyva, ze vedlajsie ucinky prinasaju omnoho nizsie riziko, nez prinasa zivot s neliecenou cukrovkou ci obezitou. Okrem toho sa javi, ze ma mnozstvo dalsich priaznivych vplyvov - liecba nefropatie, potencial pri liecbe zavislosti (naznaky efektivity proti zavislosti od alkoholu ci inych drog, zachvatoveho prejedania, dokonca inych typov zavislosti ako gaming / gambling / nakupovanie) - aj ked to vsetko este bude preskumane a nechcem mat unahlene zavery a prehnane ocakavania.

Co je ale dolezite je, ze nie je pre kazdeho, kto chce schudnut a nemala by sluzit asi ako mainstreamova pomocka na chudnutie (aj ked v buducnosti taky status mozno bude mat a mozno to po pripadnych dalsich objavoch aj bude v poriadku). Ale bohate staci pokryt trh naozaj diabetickych a obeznych ludi.
JUGGLER napísal: Pi 08 03, 2024 10:08 pm V našom prípade GLP-1 je už prebádaná látka, len tá druhá zložka, čo sa pridáva nie je. V tom čase príde na trh možno už dalších 10-20 liekov.
To podla coho tvrdis? Ja si myslim, ze trh s obezitou a cukrovkou je tak velky, ze pokojne znesie aj dalsich hracov a Novo nebude mat problem.

Ja si myslim, ze buducnost tohto trhu bude o pridavnych latkach (podobne ako amykretin), ktore budu oproti generiku (potom co patent expiruje) mat nieco navyse - napriklad obmedzenie straty svalovej hmoty navyse pri amykretine.

Myslim si, ze vdaka tak dlhej historii vyskumu v tejto oblasti (a vysledkami, ktore to potvrdzuju) bude mat Novo Nordisk (aj Eli Lilly) vyhodu. Uz teraz su vo vyskume dalsich variantov tychto liekov omnoho popredu. A nie je to len tak, ze skusim nahodou 500 roznych molekul a najdem tu druhu zlozku.
JUGGLER napísal: Pi 08 03, 2024 10:08 pm Za najväčší objav nepovažujem samotný liek na chudnutie od NVO...oni sú len prví, čo to dotiahli na povolenie. Najväčší objav je, že ( úplne náhodou, pri liečbe cukrovky ) si všimli, že pacienti chudnú...proste niektoré látky rozkladajú cukor a takisto zabraňujú, aby sa prebytky ukladali do rezervy ( telesný tuk ). Objavilo sa to, čo niektorí ľudia majú geneticky zdedené a nevedia pribrať , napr. ja to mám doma v podobe 3 generácii ľudí : dcéra, manželka, svokra... čokoľvek zjedia, nepriberú ani za svet...
Wegovy nesposobi, ze mozes zjest cokolvek a nepribrat. Ovplyvnuje mnozstvo, ktore si schopny zjest.

Nesposobi, ze sa ti neuklada telesny tuk. Znizuje chut do jedla a spomaluje travenie.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15694
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 991 times
Been thanked: 1343 times

Re: TRHY AKTUÁLNE 2024

Príspevok od používateľa JUGGLER »

patrik.z napísal: Pi 08 03, 2024 11:16 pm Wegovy nesposobi, ze mozes zjest cokolvek a nepribrat. Ovplyvnuje mnozstvo, ktore si schopny zjest.
Nesposobi, ze sa ti neuklada telesny tuk. Znizuje chut do jedla a spomaluje travenie.
Ja nevravím, že môžeš brať Wegovy a jesť čokolvek.
Vravím, že existujú ľudia s genetickými danosťami jesť čokoľvek a vôbec nepriberať.
Máme tu výpoveď Trumpetu a týka sa to jeho, myslím, že aj jeho brata a otca.
Ja za seba potvrdzujem, že moja manželka, jej sestra, jej mama a zatial i moja dcéra sú štíhle ako modelky, pričom jedia ako chlapi.
A vyrastali na opekačkách, gulášoch, slaninke a stejkoch.

GLP-1, čo je základ nových blockbusterov v prvom rade aktivuje vylučovanie inzulínu, ktorý rozkladá cukor. Ten sa potom neukladá do rezerv ako tuk.
V druhom rade sa udáva potlačovanie chuti do jedenia a spomalovanie trávenia. Dlhé roky je volne prístupný liek s účinnou látkou Orlistat, ktorý zabráni vstrebávaniu tukov do krvi. Po sedliacky: čokolvek zješ, tuky vykadíš. Doslova kadíš tuky do WC...

Pri všetkých liekoch treba aj fyzický pohyb, aj menej jesť.

Čo sa týka tých vedľajších účinkov, samozrejme u cukrovkárov prevažuje to, že cukrovka je sama o sebe nebezpečnejšia.
To nám však vraveli i pri covide: na covid zomrie menej ľudí, ked sa dáte zavakcinovať, bez ohľadu na to, že ide o neprebádané, experimentálne vakcíny, ktoré by normálne schválili až o niekoľko rokov. Kto si však nechá pichať vakcínu niekolko rokov? Preto pandémia poslúžila zároveň ako podklad pre využitie mRNA vakcín.

Ale vráťme sa k vedľajším účinkom. NIKDY..opakujem NIKDY nebudeme mať istotu, že v boji s obezitou kde sa ľudia jednoducho len PREŽIERAJÚ a MENEJ HÝBU a nie sú ešte v štádiu cukrovky sú tieto lieky 100% bezpečné.

"Majú vedľajšie účinky, alenie sú vážne,".
Najčastejšie nevoľnosť, vracanie a hnačka, menej častá je zápcha. Bežné vedľajšie účinky sa dajú väčšinou liečiť voľnopredajnými liekmi.

Existujú aj ďalšie závažné potenciálne vedľajšie účinky vrátane samovražedných myšlienok, gastroparézy (ochrnutia žalúdka), bolesti v hornej časti žalúdka, ktorá sa môže šíriť do chrbta, zníženého močenia, vyrážky a opuchu, ktoré sťažujú dýchanie alebo prehĺtanie, a zrýchleného tepu srdca.
Osoby, u ktorých sa vyskytnú tieto vedľajšie účinky, by mali ihneď kontaktovať svojho lekára alebo poskytovateľa zdravotnej starostlivosti.

A vďaka trhákovému štatútu týchto liekov (najmä lieku Ozempic) spotrebitelia hlásia aj celý rad ďalších vedľajších účinkov, ktoré pripisujú liekom na chudnutie, od grgania cez nadúvanie až po vypadávanie vlasov a ďalšie,...

A čo je u mňa najvážnejšie: zákaz alkoholu. Neviem si predstaviť život bez dobrého vína a bez piva.

Čo musím pripomenúť je, že vysoké marže Novo Nordisk sú len v USA. Tam sa platí za 1 mesiac liečby u Wegovy 1300 USD a Ozempicu 900 USD.
V EU je to menej ako 300 € a v druhom prípade 80-150 €. NVO zaznamenáva úbytok váhy 18%, ale konkurencia Mounjaro až 22%.
A postupne budú schválené desiatky nových liekov. Bude to ako s EV..najprv ceny velmi vysoké, potom budú klesať. Potom si ľudia uvedomia: skúsili sme, ale nemôžeme to brať stále. Takže raz zaplatím, ale nie je to ako pri cukrovke, že liečba trvá dlho.

Napr. na našom trhu je Sitagliptin/Metformin Teva 50 mg/1000 mg 196 tabliet, teda na 3 mesiace za 50 € = cca 17 € na mesiac a žiadne injekcie.
Len je to na predpis a pre cukrovkárov, teda žiadny blockbuster s ktorým by ošalili verejnosť.
Čistý metformin je za 5 €: Zabudni na ošiaľ menom Ozempic. Bežný liek za 5 eur toho dokáže oveľa viac
https://www.startitup.sk/zabudni-na-osi ... la-viac/2/
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
patrik.z
Active Member
Príspevky: 93
Dátum registrácie: So 04 05, 2019 11:47 am
Has thanked: 53 times
Been thanked: 37 times

Re: TRHY AKTUÁLNE 2024

Príspevok od používateľa patrik.z »

...
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15694
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 991 times
Been thanked: 1343 times

Re: AKO SPOĽAHLIVO SCHUDNÚŤ

Príspevok od používateľa JUGGLER »

patrik.z napísal: No neviem, preco tak sebavedome predikujes ten upadok Ozempicu, no uvidime o par rokov.
Edit: Zabudol som k tomu Sitagliptinu. Ten ubytok hmotnosti nesposobuje, takze nerozumiem celkom, ako ide proti "osialu".
Nepredikujem. To je názov toho článku, len som ho zvýraznil. Hlavne to, že stojí 5 eur.

Ja len upozorňujem vlastným názorom, že nie všetko musí byť zlato, čo sa blyští.
Market cap NVO je 450 mld pri tržbách 34 mld. Tržby rástli cca 10% y/y a naposledy vyskočili takmer o 35%.
Cena vyskočila o +170% z 50 na 135.

Nevravím, že NVO nie je dobrá investícia, len upozorňujem, že už to tak každý vidí. A cena je už dosť vysoko.
Fundamenty budú musieť držať rast. Ináč príde sklamanie a pokles ceny.

Za najlepšie investície považujem tie, ktoré nikto nevidí. Tak ako Martin našiel AMD, ktoré vyvíjalo nové produkty a cena bola niekde medzi 2 -4 USD.
Takisto každý kto odhadol potenciál nových technológii, ked postupne prichádzali na trh. Napríklad AAPL so smartfónom v 2007, alebo FB v 2012, ked prišiel na burzu ako IPO po 45 USD ( potom padol na 25...dodnes si to pametám ).
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15694
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 991 times
Been thanked: 1343 times

Re: AKO SPOĽAHLIVO SCHUDNÚŤ

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Prepáč Patrik: omylom som vymazal tvoj príspevok.
Chcel som ťa citovať, potom som vošiel do tvojho príspevku a tam som omylom dal aj odpoveď
Až teraz som to zbadal a už sa to nedá vrátiť. Neostalo to nikde v pameti.
Máš u mňa pivo
:beer:
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
patrik.z
Active Member
Príspevky: 93
Dátum registrácie: So 04 05, 2019 11:47 am
Has thanked: 53 times
Been thanked: 37 times

Re: AKO SPOĽAHLIVO SCHUDNÚŤ

Príspevok od používateľa patrik.z »

JUGGLER napísal: So 09 03, 2024 11:01 pm
patrik.z napísal: No neviem, preco tak sebavedome predikujes ten upadok Ozempicu, no uvidime o par rokov.
Edit: Zabudol som k tomu Sitagliptinu. Ten ubytok hmotnosti nesposobuje, takze nerozumiem celkom, ako ide proti "osialu".
Nepredikujem. To je názov toho článku, len som ho zvýraznil. Hlavne to, že stojí 5 eur.

Ja len upozorňujem vlastným názorom, že nie všetko musí byť zlato, čo sa blyští.
Market cap NVO je 450 mld pri tržbách 34 mld. Tržby rástli cca 10% y/y a naposledy vyskočili takmer o 35%.
Cena vyskočila o +170% z 50 na 135.

Nevravím, že NVO nie je dobrá investícia, len upozorňujem, že už to tak každý vidí. A cena je už dosť vysoko.
Fundamenty budú musieť držať rast. Ináč príde sklamanie a pokles ceny.

Za najlepšie investície považujem tie, ktoré nikto nevidí. Tak ako Martin našiel AMD, ktoré vyvíjalo nové produkty a cena bola niekde medzi 2 -4 USD.
Takisto každý kto odhadol potenciál nových technológii, ked postupne prichádzali na trh. Napríklad AAPL so smartfónom v 2007, alebo FB v 2012, ked prišiel na burzu ako IPO po 45 USD ( potom padol na 25...dodnes si to pametám ).
Tak teda zopakujem, ze neschvalujem naduzivanie GLP-1 (evidentne napr. v Hollywoode).

Hovorim o uzivani pri indikacii (Wegovy | European Medicines Agency:
Wegovy is used together with diet and physical activity to help people to lose weight and keep their weight under control. It is used in adults who have:
• a BMI of 30 kg/m² or greater (obesity) or
• a BMI of at least 27 kg/m² but less than 30 kg/m² (overweight) who have weight-related health problems (such as diabetes, high blood pressure, abnormal levels of fats in the blood, breathing problems during sleep called ‘obstructive sleep apnoea’ or a history of heart attack, stroke or blood vessel problems).
Obezita sposobuje mnozstvo suvisiacich zdravotnych problemov, ktore maju devastacne ucinky na zdravotnictvo a verejne zdravie. Obezita sposobuje vsetky veci ktore su vyssie popisane, navykove prejedanie sposobuje niekolko typov rakoviny traviaceho traktu. Bude ekonomicke pre poistovne tieto lieky preplacat, nakolko v konecnom dosledku v horizonte desatroci usetri obrovske sumy penazi pri usetrenej zdravotnej starostlivosti.

Tie lieky nie su 100% bezpecne ani nemusia byt, lebo priaznivy efekt (pri spravnom uzivani) je vyssi. To uz dnes vieme povedat pri pripadoch, ktore su uvedene ako indikacia podla EMA a aj pri dalsich skumanych indikaciach.

Obezna populacia je obrovska a bude este velmi rychlo rast v najblizsich desatrociach. Nebavime sa o Kim Kardashian, ktora potrebovala schudnut do siat po Marilyn Monroe.

Ja neoperujem s predpokladom, ze blockbuster status bude trvat vecne a ludia budu tieto lieky pouzivat na chudnutie. To neschvalujem (aj ked sa z toho cynicky ako akcionar tesim).

Co zjavne nedocenujes je, aka obrovska je skala tohto problemu. Analogicky sa pozrime na problem cukrovky - aj dnes, 100 rokov po vzniku Nordisk Insulinlaboratorium (kt. sa neskor zlucilo s Novo), je ten trh mimoriadne lukrativny - vid marze a ROIC Novo Nordisk - a celosvetovy dopyt nie je pokryty a ani nebude po najblizsie desatrocia. Analogicky to plati pre trh s obezitou. A nezabudajme, ze novy zakaznik znamena pravidelne trzby na potencialne desiatky rokov.

Pozri sa na vyvoj trzieb, ziskov, FCF a marzi Novo Nordisk bez toho, aby zahrnovali trh s obezitou. Trh s cukrovkou je lukrativny, a bariera na vstup bola pred 10, ci 15 rokmi nizsia ako je dnes, vdaka vyskumnej kapacite. Preco ma Novo Nordisk stale take marze? Preco predpokladas, ze zrazu pride 20 dalsich liekov, ktore zhltnu ten trh? Preco tento vyvoj pri trhu s inzulinom nepojedol vynoy Novo Nordisk, ale su uz desatrocia nadstandardne? Napriek tomu, ze "kazdy to uz videl"?

Jasne, eventualne sa ten rast znormalizuje. Rast z poslednych rokov je z velkej casti expanzia valuacie, to je pravda, ale trva, kym sa nove predpoklady zapracuju do valuacie. Navyse trh s obezitou a cukrovkou ma pred sebou este dekady rastu uz len kvoli velmi nizkemu pokrytiu globalnej populacie. Eventualne si dalsi hraci ukroja z neho, ale nie je take jednoduche na takyto problem nabehnut na riadnej skale, v com ma Novo obrovsky naskok. Novo ma vybornu historiu kapitalovej alokacie, co je vidiet na ROIC (10-rocny median 69.7%). A dnesne investicie do produkcie GLP-1 a pridavnych zloziek budu mat urciute tiez vysoku navratnost, aj ked mozno nie rovnako vysoku.

Novo Nordisk ma hrubu marzu na urovni 84% (velmi stabilne). Ak zvysia trzby o 10%, je to narast hrubeho zisku o 8,4%. Ak TSLA, ku ktorej sa to tu prirovnavalo, zvysi trzby o 10%, hruby zisk jej narastie o 1,8% (pricom marza ma klesajuci trend). A tak to zrejme bude pokracovat nadalej, kedze NVO operuje na trhu, kde je kvoli nepokrytemu dopytu (a dlho to tak bude) nizsi tlak na marze, zatial co sa zda, ze marze Tesly budu este trpiet (ale hlbkovu analyzu som nerobil, len to predpokladam podla toho, co vidim v spravach z auto trhu).

Na zvysenie hrubeho zisku o 8,4% by pri sucasnej marzi TSLA potrebovala narast trzieb o 46,7%.

K tomu este za 14 rokov zredukovali mnozstvo akcii prostr. buybacks o ~25% a rocny narast dividendy za posl. 10 rokov bol 12%. Tesla len za 10 rokov zdvojnasobila pocet podielov, cim znizila podiel kazdeho akcionara na polovicu a nevyplatila ziadnu dividendu. Takze akcionar si z toho zisku Tesly zoberie polovicu toho, nez by dostal pred 10 rokmi, zatial co akcionar Novo nordisk o tretinu viac nez pred 14 rokmi.

Ja pri tychto cenach momentalne nedokupujem, ale na NVO uz mam 89%+, takze si myslim, ze az taky sklamany nebudem. Ja ani nepotrebujem, aby to bola najlepsia investicia, ale mam aj ine ocakavania od investicii - kvoli cyklickosti a omnoho drsnejsiemu inovacnemu prostrediu si na sektor polovodicov netrufam, s vynimkou ASML, kde vidim menej rizika kvoli moatu. Pri dnesnej valuacii uz nie je mozno pravdepodobne, ze to bude outperformovat v obdobi roka ci stvrtroka. Ale casom tie fundamenty aj dnesnu valuaciu dobehnu.

Dnes zatial nedokupujem, nechcem mat prilis vela v NVO kvoli tej expanzii vo valuacii, ale aj tak si myslim, ze bude v horizonte desiatok rokov generovat nadstandardne vynosy nad indexom, tak ako sa tomu uz desatrocia deje. Pred tou expanziou este vsetky ocakavania z obezity zahrnute neboli. Dnes uz su, ale agregatne ocakavania trhu nemaju vyhlad na desiatky rokov, tak proste trh nefunguje. Ja som ochotny na tie vynosy desiatky rokov pockat, vacsina ucastnikov trhu nie je. Fundamenty aj model na to podla mna stale su nastavene.
Používateľov profilový obrázok
duves
Gold Member **
Príspevky: 473
Dátum registrácie: Ut 20 07, 2021 12:34 pm
Has thanked: 106 times
Been thanked: 110 times

Re: AKO SPOĽAHLIVO SCHUDNÚŤ

Príspevok od používateľa duves »

duves napísal: Po 09 10, 2023 1:38 pm Mal som aj 90 (pred asi 10 rokmi), pri výške 177. Trochu som zmenil životospravu, padlo to na 84-85. No a po covide 10/2020 (píšem o tom inde) som po schudnutí za 84 na 79,5 sa čoskoro vratil na 85-86. V juni t.r. k 60-ke kupa športestera garmin. Trochu viac som pridal treningy, viac krokov.... No teraz mam 80.
Inak, dobre sa hlad zaženie acidofilnym mliekom, nemusi každemu vyhovovat. Niekedy ked bolo vonku 30 a viac, pri navrate z prace som iba jeden nanuček dal a acidofilne mlieko a šup na bike. Treba viac spaliť ako človek príjme. Hladovky, prehaňane diety su k ničomu.
No a teraz ako sa nam vracajú dlhé večery, mam trochu obavy, či to udržím.
Ja som to vlastne položil na 77,4Kg do novembra 2023, ale vytiahol na konci februara na 80,50kg a to napriek tomu, že som predčasne vybral bike a ťahal do kopcov už od 3.2.2024, obyčajne je reakcia tela taka, že začne šetriť (alebo čo v tom je, neviem), až teraz po vyše mesiaca vidim trochu pokles pod 80 kg.

Kedže behavať nemôžem (mam atrozu kolien), tak sa chystam po lete kúpiť tacx neo2T.
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3910
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 478 times
Been thanked: 159 times

Re: AKO SPOĽAHLIVO SCHUDNÚŤ

Príspevok od používateľa iceberg8 »

Nosicom rakiev je sum-a-fuk, kolko clovek vazi, treba si uzit zivot kym sa da :) par kg hore dole...
Odoslané z počítača
Napísať odpoveď

Návrat na "Off topic - nie len investovanie"