Zdroj: https://www.realitnaunia.sk/realitny-barometerCenovky bytov smerujú do roku 2021
Hodnota Realitného barometra, ktorý monitoruje ceny bytov v krajských mestách, sa vo februári v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom znížila o 1,7 %. Ide už o 5. medzimesačný pokles v rade za sebou.
V červených číslach skončilo až 81 % zo všetkých sledovaných kategórií bytov. Spomedzi 2 a 3 izbových bytov sme v rámci Slovenska zaznamenali za posledných 5 mesiacov najväčší, až dvojciferný, pokles pri starších 2 izbových bytoch v Trenčíne a Banskej Bystrici a novších 3 izbových bytoch v Banskej Bystrici a Košiciach.
Cenami sme sa ocitli približne na úrovni marca 2022, pričom už v najbližších mesiacoch uvidíme cenovky z roku 2021. Kto však chce byt predať, riadi sa nimi už teraz.
Padli uz niekedy ceny nehnutelnosti na SK?
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
-
- Active Member
- Dátum registrácie: So 17 04, 2010 6:31 pm
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 38 times
Re: Padli uz niekedy ceny nehnutelnosti na SK?
- Franto
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Ne 01 08, 2021 2:24 pm
- Has thanked: 86 times
- Been thanked: 79 times
Negeneralizujem. Ceny budú určite viac padať pri starých nehnuteľnostiach alebo tých, ktoré sú na menej lukratívnych miestach.
Ale aj novostavby, ktoré už sú postavené, môžu ísť s cenami dole, ak to nikto nebude chcieť kúpiť. Developer si dnes 2x rozmyslí, či sa pustí do stavby.
Napríklad v Španielsku, sú novostavby (byty/domy), ktoré stoja roky prázdne, do ktorých sa nikto nikdy ani nenasťahoval. Banky ich držia, lebo sú po neplatičoch a nevedia ich ani po tých rokoch predať. Niekedy je lepšie predať aj so stratou, ako sa roky trápiť pohľadom na pustnúci dom.
-
- Active Member
https://ekonomika.pravda.sk/ludia/clano ... podmienky/
Tak developeri sa už chytajú aj slamiek. Jeden ponúka hyponájomm, ďalší bude dotovať drahú hypotéku. Bohužiaľ, začať s výstavbou uprostred boomu sa nevypláca.
Tak developeri sa už chytajú aj slamiek. Jeden ponúka hyponájomm, ďalší bude dotovať drahú hypotéku. Bohužiaľ, začať s výstavbou uprostred boomu sa nevypláca.
-
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Po 18 04, 2022 8:14 am
- Has thanked: 17 times
- Been thanked: 18 times
Myslím si, že stavby neboli úmyslené počas boomu, ale jednoducho vtedy developer dostal povolenie na stavanie, pretože si myslím, že projekčné práce začínajú roky rokúce pred prvým kopaním do zemejaroslav81 napísal: ↑St 15 03, 2023 12:43 pm https://ekonomika.pravda.sk/ludia/clano ... podmienky/
- Trumpeta1978
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
- Has thanked: 254 times
- Been thanked: 207 times
otazne je kolko ludi je oficko nahlasenych a kolko tam realne aj byva.jaroslav81 napísal: ↑St 15 03, 2023 11:29 amVyľudňujú sa aj veľké krajské mestá:Trumpeta1978 napísal: ↑St 15 03, 2023 11:10 am v najvacsich mestach kde je dobra ponuka pracovnych prilezitosti, tam nehnutelnost vyraznejsie na cene klesat urcite nebudu
Co sa tyka okrajovych oblastí, roznych malych dediniek a pod. tam bude tendencia k vyludnovaniu pokracovat.
https://www.teraz.sk/regiony/pocet-obyv ... lanok.html

-
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
- Has thanked: 272 times
- Been thanked: 65 times
SMER toto zmenil (~2011?), boli to 2 roky pre trvaly pobyt a 5 rokov pre ostatne, to prve zrusili a je to 5 rokov pausalne pre vsetky byty..uhlikova_stopa napísal: ↑St 15 03, 2023 10:49 am Stacilo by spravit to, ze predaj akejkolvek nehnutelnosti kde nie je trvaly pobyt a dokazatelne byvanie je zdanene bez ohladu na to kolko rokov vlastnis…nie ako teraz, ze kupis, nehas lezat 5 rokov a inkasujes…to je cista ryza a zakon sity pre “nasich ludi” .. takze to asi tak rychlo nezmenia![]()
Ak sa nemylim..
Tj, poskodili tych "najmensich".. Ale osobne si myslim, ze rychlo-tociace sa byty kseftar nedrzi 5 rokov, pretoze to by mu urobilo len biednych +50% cca, on urobi lahko +20% rocne a zaplati dan , zostane mu ~15% p.a. co je viac ako ~10% p.a. "drzat 5 rokov", ale samozrejme, su aj aj taki a taki..
Presne tak, je to kruty a bezohladny podvod na ludoch.JanH napísal: ↑St 15 03, 2023 10:55 am Je to dvojsecna zbran. V Rakusku je tato dan zo zisku 30% bez ohladu nato, ako dlho nehnutelnost drzis!!! Neberie sa inflacia, investicie nic... Predaj-kupa= Zisk-30%= Tvoj realny zisk.
Preto je len malokto motivovany takuto nehnutelnost predat. Na druhej strane stat sa nijako nepodiela na rizikach prenajimatela. Nemal by som problem s 15%, resp. so spekulativnym obdobim 10rokov.
Priklad:
Kupim byt za 100k v BA, o 5 rokov ma uz hodnotu 150k, ale potrebujem sa pre absenciu infrastruktury prestahovat z jedneho kraja na druhy, tak buch ho tam dan z 50k "zisku" a potom kup ekvivalent bytu za 150k.. bez nejakeho zloziteho a riskantneho danoveho trojiteho premety "vymena bytu za byt v rovnakej hodnote".
Doslova by som nemohol kupit svoj vlastny byt naspat v ten isty den co som ho predal a predaj rozmyslel, po napriklad 4 rokoch drzania..
1 byt na 1 osobu (cize 2 byty na manzelov, aby sme nediskriminovali manzelstvo) mi znie ako fair play aby bolo oslobodene od "dane z prijmu".. Kedze stat neplati dan o straty (kupim za 150k a padne to na 100k a potrebujem predat).. Ale tak, nezijeme v idealnom svete..
Ale aby niekto musel najskor prepocitavat danove zatazenie a az potom urobil nejaky krok investicneho charakteru, to mi nepride ako "good deal" skor ako "danove peklo" . (Mna toto velmi odradza od investovania). Cize, dane ano, nech, ved stat potrebuje zit, ale rozumne, nie likvidacne.. Stat totiz nevrati to zdravie, o ktore pride danovy poplatnik a nenafarbi tie sedive vlasy ktore mu z toho vyrastu..
Benjamin Franklin, "An investment in knowledge pays the best interest "
Odoslané z počítača
Odoslané z počítača
-
- Active Member
- Dátum registrácie: Ne 12 06, 2022 8:14 am
- Has thanked: 36 times
- Been thanked: 17 times
- Trumpeta1978
- VETERAN MEMBER *****
Statu je to jedno, on iba potrebuje vyzdierat danami co najviac aby to potom mohli politici vyhadzat na populisticke kupovanie hlasov + korupcne statne zakazky.A ani toto zdieranie pracujucich nestaci, pretoze kazdy rok sa staty stale viacej zadlzuju, tj su nutene si poziciavat. Politici seba a svoje rodiny "nabalia" a co bude po nich im je jedno, resp dalsie volebne obdobie su odideni do opozicie kde mozu vsetku vinu hadzat na tych co su aktualne vo vladnej koalicii. To je cele pozadie cirkusu zvaneho parlamentna demokracia.
-
- Active Member
Inak, tie ceny co sa tu uvadzaju su realne predajne ceny? Tie vie asi iba NBS nie?
Priklad:
Byt sa predava na inzerate za 150k pocas hype, no realne sa preda za 140k.
Ak teraz vidime inzeraty za 140k a byty sa predaju aj za 138 tak realne ten prepad neni velky, prepad by bol iba v ponukanej startovacej cene inzeratu.
Ja ako clovek sa nemam ako dostat k realnym predajnym cenam tu z okolia, vidim len ceny inzeratov
Priklad:
Byt sa predava na inzerate za 150k pocas hype, no realne sa preda za 140k.
Ak teraz vidime inzeraty za 140k a byty sa predaju aj za 138 tak realne ten prepad neni velky, prepad by bol iba v ponukanej startovacej cene inzeratu.
Ja ako clovek sa nemam ako dostat k realnym predajnym cenam tu z okolia, vidim len ceny inzeratov
- Trumpeta1978
- VETERAN MEMBER *****
je to z "udajov Realitneho barometra Realitnej unie SR". Udaje by bolo asi vhodne brat so znacnou rezervou.. 

-
- Active Member
- Dátum registrácie: Ne 27 11, 2022 4:25 pm
- Has thanked: 21 times
- Been thanked: 13 times
Áno rent seeking "podnikatelia", najmenej produktívnejší vrstva pre zveľadenie života pre spoločenstvo.jaroslav81 napísal: ↑Ne 12 03, 2023 10:23 amA bude to populárne do doby, kým sa nezavedie daň napr. 1% z ceny nehnuteľnosti, ako je to bežné v zahraničí. Na byt v ktorom bývaš nízka daň ako doteraz ale na investičné, ktoré prenajímaš, 1 % z ceny. Stále viac sa o tom špekuluje, je to asi iba otázka času. Zrazu bude nehnuteľnosti na predaj ako maku a prestane sa zo základnej ľudskej potreby robiť super výnosný biznis zazobaných "podnikateľov".Trumpeta1978 napísal: ↑Ne 12 03, 2023 9:34 am To je vyhoda investicnych nehnutelnosti /bytov/: V casoch ked su uroky na hypo nizke ma investor istotu ze ceny budu vdaka dostupnosti hypotek šponované na maximum, zaujemcov bude vela, preto predat vyhodne a rýchlo daný byt nebude ziaden problem.
Zase v casoch vysokych urokoch na hypo bude sice vyrazne menej zaujemcov o kupu ale o to viacej zaujemcov o prenajom, lebo menej ludi na hypo dosiahne. Preto su nehnutelnosti /byty/ ako investicia tak popularne, hlavne v nasich koncinach, pretoze su z tohto hladiska velmi "pružné". Podmienkou samozrejme je, aby sa daný byt nachadzal v oblasti kde je dostatok pracovnych prilezitosti, to je zakladna podmienka.![]()
-
- Active Member
Prečo s rezervou? Údaje o cenách tam vkladajú realitné kancelárie z konkrétnych obchodov.Trumpeta1978 napísal: ↑Št 16 03, 2023 11:16 am je to z "udajov Realitneho barometra Realitnej unie SR". Udaje by bolo asi vhodne brat so znacnou rezervou..![]()
- Trumpeta1978
- VETERAN MEMBER *****
jaroslav81
možno preto že to nezohladnuje sukromny predaj ani vsetky realitne kancelarie? ale nejaku vypovednu hodnotu to moze mat, aspon z hladiska aktualneho trendu
možno preto že to nezohladnuje sukromny predaj ani vsetky realitne kancelarie? ale nejaku vypovednu hodnotu to moze mat, aspon z hladiska aktualneho trendu

-
- Dátum registrácie: Ne 04 12, 2022 10:37 am
- Been thanked: 11 times
konkretne mne sa stalo, ze v zhruba v 30% kupy bytu sa cena nezhodovala s kupou bytu ktora bola uvdena na katastry, ked som chcel kupit musel som akceptovat podmienky, ked som chcel predat vplyval som na kupujuceho aby akceptoval moje podmienky, cize tie barometre neberte vazne, len vzdialene odzrkadluju realitu-predpokladam ze to tak funguje aj v inych pripadaoch.nemam ruzove okuliare na nose, najlesoia vypovedna hodnota vasho bytu je ked vam povedia susedia vo vchode za co predali, ten byt pod vami-to je real , alebo ked zacnete sami predavat svoj a zrealizujete to do konca-to je real a nie barometrejaroslav81 napísal: ↑Št 16 03, 2023 12:19 pmPrečo s rezervou? Údaje o cenách tam vkladajú realitné kancelárie z konkrétnych obchodov.Trumpeta1978 napísal: ↑Št 16 03, 2023 11:16 am je to z "udajov Realitneho barometra Realitnej unie SR". Udaje by bolo asi vhodne brat so znacnou rezervou..![]()
Screenshot_20230316_121149_com.android.chrome.jpg
-
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 537 times
- Been thanked: 814 times
Ako si zistil cenu na katastri?stary gambler napísal: ↑Št 16 03, 2023 8:44 pm konkretne mne sa stalo, ze v zhruba v 30% kupy bytu sa cena nezhodovala s kupou bytu ktora bola uvdena na katastry, ked som chcel kupit musel som akceptovat podmienky, ked som chcel predat vplyval som na kupujuceho aby akceptoval moje podmienky, cize tie barometre neberte vazne, len vzdialene odzrkadluju realitu-predpokladam ze to tak funguje aj v inych pripadaoch.nemam ruzove okuliare na nose, najlesoia vypovedna hodnota vasho bytu je ked vam povedia susedia vo vchode za co predali, ten byt pod vami-to je real , alebo ked zacnete sami predavat svoj a zrealizujete to do konca-to je real a nie barometre
Tá realitná únia združuje okolo 600 realitných kancelárii, to je niekoľko tisíc maklérov. Oni vkladajú údaje o cenách za ktoré sa nehnutelnosti predali.
Píšu , že mesačne sa analyzujú ceny viac ako 20.000 bytov. Spolu s robotickou analýzou inzercie a konzultáciami s lokálnymi maklérmi môžu byť ceny
vcelku presné.
Nemusíš byť realiťák aby si zistil reálne ceny. Stačí hľadať nehnuteľnosť v určitej lokalite a za pár týždňov si v obraze.
Samozrejme, že inzerované ceny sú vyššie. Každý skúša predať za najlepšiu cenu. Závisí kto má koľko času.
Ale zavolaj maklérovi a ponúkni mu nižšiu - konkrétnu sumu. A hned Ti povie, či pýtaš príliš málo a aké konkrétne ponuky už má.
Veľké rozdiely sú podľa ulíc, dostupnosti, parkovania, poschodia, stavu bytovky, stavu konkrétneho bytu, poschodia, susedov...žiadna presná paušálna cena sa nedá stanoviť. Pri domoch detto. Niektorý dom vieš zrekonštruovať, iný je bezcenný a musíš ho zrovnať zo zemou. To je väčší náklad ako kúpiť holý pozemok... Preto pri domoch rozhoduje cena pozemku /lokalita a spolu s domom ten cenový rozdiel môže byť rôzny. Ked ideš po jednej ulici a zaradom by si mal hodnotiť domy s pozemkami, tak budú obrovské rozdiely - lebo každý je iný. Zároveň, ale by sme ale chceli vedieť priemernú cenu v danej lokalite

ALL: včera som čítal, že europarlament odklepol, že všetky staré budovy v roku 2050 musia mať ,,nulové emisie,,
To bude zrejme znamenať, že budú musieť mať ten najvyšší energetický certifikát. Nemám to naštudované, len si to neviem predstaviť pri 70-100 ročných panelákoch..
"Whenever you find yourself on the side of the majority, it is time to pause and reflect."
,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri hedge fondov,, B.
,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri hedge fondov,, B.
- Trumpeta1978
- VETERAN MEMBER *****
Juggler

rok 2050 je este daleko, dovtedy mozu prist na trh nove izolacne materialy ci technologie, ktore budu efektivnejsie ako tie dnesne. Uz teraz sa experimentuje napr s roznymi materialmi ktorymi sa daju napriklad obalit steny budovy a generuje to elektrinu podobne /aj ked pochopitelne menej efektivne/ ako panely, ale pri zaujimavych nakladoch. Vyvoj ide velmi dopredu a o 30rokov bude veda niekde inde ako dnes.ALL: včera som čítal, že europarlament odklepol, že všetky staré budovy v roku 2050 musia mať ,,nulové emisie,,
To bude zrejme znamenať, že budú musieť mať ten najvyšší energetický certifikát. Nemám to naštudované, len si to neviem predstaviť pri 70-100 ročných panelákoch..

-
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Ne 06 02, 2022 6:31 am
- Has thanked: 57 times
- Been thanked: 83 times
Treba rozlisovat nulove emisie (CO2 - neutral) a nulovu spotrebu (pasivne stavby). Nulove emisie dosiahnes aj vtedy, ak stara budova bude pouzivat ekologicky zdroj vykurovania a poskytovatel takejto energie napriklad vysadi novy les.Trumpeta1978 napísal: ↑Pi 17 03, 2023 7:21 am Juggler
rok 2050 je este daleko, dovtedy mozu prist na trh nove izolacne materialy ci technologie, ktore budu efektivnejsie ako tie dnesne. Uz teraz sa experimentuje napr s roznymi materialmi ktorymi sa daju napriklad obalit steny budovy a generuje to elektrinu podobne /aj ked pochopitelne menej efektivne/ ako panely, ale pri zaujimavych nakladoch. Vyvoj ide velmi dopredu a o 30rokov bude veda niekde inde ako dnes.ALL: včera som čítal, že europarlament odklepol, že všetky staré budovy v roku 2050 musia mať ,,nulové emisie,,
To bude zrejme znamenať, že budú musieť mať ten najvyšší energetický certifikát. Nemám to naštudované, len si to neviem predstaviť pri 70-100 ročných panelákoch..![]()
V uz existujucich stavbach sa podla mna pasivna efektivita neda dosiahnut. Okrem izolacie potrebujes dostatocne velke presklene plochy na pasivne zisky podla svetovych stran a ako doplnkove opatrenia rekuperaciu na energeticky efektivnu vymenu vzduchu a tepla, fotovoltaiku na zdroj el. energie alebo solarne panely na ohrev UV.
Skor si myslim, ze zakony budu smerovat podobne ako to je pri autach. Jednoducho nedovolia vyrobit diesel, jednoducho nedovolia skolaudovat novostavbu ak nie je energeticky pasivna. Stare stavby mozu tak maximalne dostat do nizkoenergetickej urovni.
Admin webu www.pasivneinvestovanie.sk
Podporujem fórum cez: https://www.buymeacoffee.com/akoinvestovat Podpor ho aj Ty
Podporujem fórum cez: https://www.buymeacoffee.com/akoinvestovat Podpor ho aj Ty

-
- VETERAN MEMBER *****
europarlament je, no , ak oto slusne povedat.. nech mi ukazu, ako urobia z domov, ktore su na ulici smerovane NA SEVER, "pasivne" stavby.. Prilozia ku kompasu magnet, aby sa dom otocil na juh za slnkom ?
Jedine PODVODOM typu "drevo je CO2 neutralne", pretoze ho vytazili na Tesla model F(orest), previezol ich Tesla kamion, narubal mi ho Tesla stiepic, atd atd,.. A vsetky tieto Tesly sa nabijaju z FVE, ktore maju tiez CO2 tazbu neutralnu, a nainstaloval ich robot, ktory ani raz nevyprdol jedinu molekuly CO2..
Potom je to technicky mozne dosiahnut
Alebo inak, aky certifikat ma samotny europarlament ?
Jedine PODVODOM typu "drevo je CO2 neutralne", pretoze ho vytazili na Tesla model F(orest), previezol ich Tesla kamion, narubal mi ho Tesla stiepic, atd atd,.. A vsetky tieto Tesly sa nabijaju z FVE, ktore maju tiez CO2 tazbu neutralnu, a nainstaloval ich robot, ktory ani raz nevyprdol jedinu molekuly CO2..
Potom je to technicky mozne dosiahnut

Alebo inak, aky certifikat ma samotny europarlament ?
Odoslané z počítača
Odoslané z počítača
-
- Active Member
toto je co? 
„Klient, ktorý si vyberie byt v 3. etape projektu Čerešne s nami okrem rezervačnej zmluvy podpíše aj Dohodu o Garantovanej hypotéke 1,49%. Touto dohodou klientovi garantujeme, že po dokončení a odovzdaní bytu, bude môcť využívať zvýhodnenú úrokovú sadzbu až do roku 2028,“ vysvetľuje Ivan Rolný, člen predstavenstva ITB Development a dodáva: „Programom sa snažíme umožniť klientom, zabezpečiť si vlastný byt za výhodných a dostupných podmienok. Nie je však v našich silách poskytnúť program všetkým záujemcom, a preto bude táto ponuka limitovaná.“
zdroj SME

„Klient, ktorý si vyberie byt v 3. etape projektu Čerešne s nami okrem rezervačnej zmluvy podpíše aj Dohodu o Garantovanej hypotéke 1,49%. Touto dohodou klientovi garantujeme, že po dokončení a odovzdaní bytu, bude môcť využívať zvýhodnenú úrokovú sadzbu až do roku 2028,“ vysvetľuje Ivan Rolný, člen predstavenstva ITB Development a dodáva: „Programom sa snažíme umožniť klientom, zabezpečiť si vlastný byt za výhodných a dostupných podmienok. Nie je však v našich silách poskytnúť program všetkým záujemcom, a preto bude táto ponuka limitovaná.“
zdroj SME
-
- Active Member
Zúfalosť. Kedze price setters na trhu nehnutelnosti su developeri, pred nami su zaujímavé časy. Ak sa ECB nerozhodne zachranovat banky a znizovat urokovu sazbu...uhlikova_stopa napísal: ↑Pi 17 03, 2023 4:21 pm toto je co?
zdroj SME
-
- Active Member
No ak u nas budu uroky 6% tak budu musiet zachranivat pol slovenska, specialne ked este vlada prestane dotovat ludom energie, lebo to proste nejde dlhodobo…myslim ze to vzdaju dalsi rok …
-
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 537 times
- Been thanked: 814 times
O nových som ani nepísal.. Už o tri roky ( od 2026 ) má spĺňať každá nová budova orgánov verejnej správy nulové emisie.JanH napísal: ↑Pi 17 03, 2023 10:23 am Treba rozlisovat nulove emisie (CO2 - neutral) a nulovu spotrebu (pasivne stavby). Nulove emisie dosiahnes aj vtedy, ak stara budova bude pouzivat ekologicky zdroj vykurovania a poskytovatel takejto energie napriklad vysadi novy les.
V uz existujucich stavbach sa podla mna pasivna efektivita neda dosiahnut. Okrem izolacie potrebujes dostatocne velke presklene plochy na pasivne
Skor si myslim, ze zakony budu smerovat podobne ako to je pri autach. Jednoducho nedovolia vyrobit diesel, jednoducho nedovolia skolaudovat novostavbu ak nie je energeticky pasivna. Stare stavby mozu tak maximalne dostat do nizkoenergetickej urovni.
Ak to dobre chápem, nebudú sa môcť vôbec použiť plynové kotly, len tepelné čerpadlá, alebo napojenie na tepláreň.
Od roku 2028 by všetky nové budovy mali mať nulové emisie. Na nové budovy, ktoré vlastnia, používajú alebo prevádzkujú orgány verejnej správy, sa táto požiadavka bude vzťahovať už od roku 2026. Ak je to technicky vhodné a ekonomicky uskutočniteľné, do roku 2028 by všetky nové budovy mali byť vybavené solárnymi technológiami.
Obytné budovy majú prejsť významnou renováciou do roku 2032. Mali by dosiahnuť triedu energetickej hospodárnosti na úrovni minimálne E a do roku 2033 na úrovni aspoň D – na stupnici od A po G, pričom G zodpovedá 15 percentám budovám s najhoršou hospodárnosťou v národnom fonde príslušného členského štátu.
Nebytové a verejné budovy by mali dosiahnuť rovnaké úrovne do roku 2027 (minimálne trieda E) a 2030 (minimálne trieda D).
Zlepšenie energetickej hospodárnosti (zatepľovanie alebo zlepšenie vykurovacieho systému) by sa uskutočnilo pri predaji budovy alebo jej významnej renovácii. V prípade prenajímaných budov by sa to dialo pri podpise novej zmluvy.
Členské štáty EÚ stanovia opatrenia potrebné na dosiahnutie týchto cieľov vo svojich národných plánoch obnovy budov. Tie by mali zahŕňať systémy podpory na uľahčenie prístupu ku grantom a financovaniu. Členské štáty musia zaviesť bezplatné informačné miesta a nákladovo neutrálne renovačné programy. Finančné opatrenia by mali poskytovať významnú odmenu za hĺbkovú renováciu, najmä pokiaľ ide o budovy s najhoršími parametrami, a pre zraniteľné domácnosti by sa mali sprístupniť cielené granty a dotácie.
Nové pravidlá sa nebudú vzťahovať na pamiatky. Členské štáty sa okrem toho môžu rozhodnúť z dodržiavania pravidiel vylúčiť aj budovy chránené pre ich osobitnú architektonickú alebo historickú hodnotu, technické stavby, dočasne či prechodne využívané budovy a kostoly a bohoslužobné miesta. Výnimku možno udeliť aj verejným sociálnym bytom, ak by renovácia viedla k zvýšeniu nájomného, ktoré by nebolo kompenzovateľné úsporami na účtoch za energiu.
Poslanci teraz začnú rokovania s Radou EÚ (členské štáty), aby sa dohodli na konečnej podobe nového právneho predpisu. EP upozornil na údaje Európskej komisie, podľa ktorých sú budovy zodpovedné za 40 percent spotreby energie v EÚ a 36 percent emisií skleníkových plynov.
(tasr) https://standard.sk/331879/europoslanci ... roku-2050/
"Whenever you find yourself on the side of the majority, it is time to pause and reflect."
- Trumpeta1978
- VETERAN MEMBER *****
Ono nejake riesenie pre panelovu zastavbu bude musiet do buducna existovat, pretoze na Svk v nich byva vraj cca 40percent obyvatelstva. To sa proste neda tolko domov /v pomerne kratkom case/ len tak zburat a postavit nieco nove, to by nikto nezaplatil.
Apropo tie vychvalovane novostavby nemusia byt az taka hitparada, pretoze si netvoria ziadny, a ked aj nejaky, tak velmi nizky fond na opravy, co znamena, ze ked povedzme po tych 5-10rokoch bude treba riesit akukolvek vacsiu opravu, tak ludia budu prekvapeni.
Apropo tie vychvalovane novostavby nemusia byt az taka hitparada, pretoze si netvoria ziadny, a ked aj nejaky, tak velmi nizky fond na opravy, co znamena, ze ked povedzme po tych 5-10rokoch bude treba riesit akukolvek vacsiu opravu, tak ludia budu prekvapeni.
-
- Active Member
A potom to spolu s tymi co ich treba zachranovat vsetci zaplatime cez inflaciu...uhlikova_stopa napísal: ↑Pi 17 03, 2023 5:20 pm No ak u nas budu uroky 6% tak budu musiet zachranivat pol slovenska, specialne ked este vlada prestane dotovat ludom energie, lebo to proste nejde dlhodobo…myslim ze to vzdaju dalsi rok …
-
- Active Member
ECB spraví to isté čo FED, bude zachraňovať banky tlačením peňazí, takže na ich predikciu inflácie , 2.8% v roku 2024 môžme zabudnúť . Silou mocou sa chcú vyhnúť recesii, ale bohužiaľ ekonomický cyklus neoklameš, nakoniec sa to vždy skončí recesiou, len ju oddiaľujú.xy11 napísal: ↑Pi 17 03, 2023 8:23 pmA potom to spolu s tymi co ich treba zachranovat vsetci zaplatime cez inflaciu...uhlikova_stopa napísal: ↑Pi 17 03, 2023 5:20 pm No ak u nas budu uroky 6% tak budu musiet zachranivat pol slovenska, specialne ked este vlada prestane dotovat ludom energie, lebo to proste nejde dlhodobo…myslim ze to vzdaju dalsi rok …
-
- Active Member
No ak uroky vyskocia hentak vysoko, tak sa v podstate zastavi tok penazi smerom od ludi.
V podstate ludia aby mali na hyposku, tak defakto uplne zrusia minanie penazi na dovolenky, restauracie a vsetky podobne zazitkove sluzby, ktore nie su dolezite pre zivot. Teda aspon myslim ze na slovensku to tak bude, kde ludia maju potrebu vlastnit nehnutelnost. Je velmi tazke sa vzdat domu, ktory si niekto staval a investoval svoj cas. Radsej si odoprie vsetko ostatne
V podstate ludia aby mali na hyposku, tak defakto uplne zrusia minanie penazi na dovolenky, restauracie a vsetky podobne zazitkove sluzby, ktore nie su dolezite pre zivot. Teda aspon myslim ze na slovensku to tak bude, kde ludia maju potrebu vlastnit nehnutelnost. Je velmi tazke sa vzdat domu, ktory si niekto staval a investoval svoj cas. Radsej si odoprie vsetko ostatne
-
- Active Member
To sa aj stane. Po zvýšení splátok na hypotéke + drahšie potraviny + drahšie energie, ľudia prestanú míňať peniaze na veci, ktoré k životu nutne nepotrebujú, gastro , cestovky , realitky atď. môžu mať problémy. A ak EU neprestane sprísňovať emisné normy, zachvíľu sa nebude dať kúpiť nové auto pod 25 000€, potom pôjde do péčka celý automobilový priemysel a zo Slovenska sa stane Detroit.uhlikova_stopa napísal: ↑St 22 03, 2023 6:45 am No ak uroky vyskocia hentak vysoko, tak sa v podstate zastavi tok penazi smerom od ludi.
-
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Ut 28 06, 2016 4:28 pm
- Been thanked: 9 times
Neda sa pausalizovat informacia o prazdnych fondoch v novostavbach. Mam info z viacerych a maju celkom velke fondy prave ale urcite sa najde aj opak.Trumpeta1978 napísal: ↑Pi 17 03, 2023 6:27 pm Ono nejake riesenie pre panelovu zastavbu bude musiet do buducna existovat, pretoze na Svk v nich byva vraj cca 40percent obyvatelstva. To sa proste neda tolko domov /v pomerne kratkom case/ len tak zburat a postavit nieco nove, to by nikto nezaplatil.
-
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 43 times
V USA padli ceny nehnutelnosti prvy raz po desiatich rokoch v roku 2022.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
- iosephus
- Active Member
- Dátum registrácie: Po 06 02, 2023 2:56 pm
- Has thanked: 9 times
- Been thanked: 14 times
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audi ... ert-228202
V ČR údajne rozdiel medzi inzerovanou cenou bytu a reálnou predajnou cenou je asi 5%.
V ČR údajne rozdiel medzi inzerovanou cenou bytu a reálnou predajnou cenou je asi 5%.
-
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 43 times
Pravdepodobne medzi poslednou inzerovanou cenou.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
- tomáš virdzek
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: Po 02 03, 2009 2:17 pm
- Has thanked: 371 times
- Been thanked: 249 times
Úroková sadzba hypoték zostane pri úrovni 4,5 percenta aspoň do konca roka 2025, predpovedá centrálna banka
"V tomto čase dostane novú úrokovú sadzbu zhruba polovica existujúcich hypoték, splátky domácnostiam porastú aj o stovky eur.
Podiel domácností, ktoré pri vysokej inflácii dokážu kryť výdavky z existujúceho príjmu, pritom klesá a je to podobne silné ako v poslednej kríze v roku 2008."
https://e.dennikn.sk/3306931/urokova-sa ... 70RmVdDPqM
"V tomto čase dostane novú úrokovú sadzbu zhruba polovica existujúcich hypoték, splátky domácnostiam porastú aj o stovky eur.
Podiel domácností, ktoré pri vysokej inflácii dokážu kryť výdavky z existujúceho príjmu, pritom klesá a je to podobne silné ako v poslednej kríze v roku 2008."
https://e.dennikn.sk/3306931/urokova-sa ... 70RmVdDPqM
-
- Active Member
Ak vedia toto predikovat, tak by mali aj vediet a dat nam info, kolko rodin krachne, kedze banky vedia ich prijmy a vedia vymodelovat ci to budu vediet platit.
- Trumpeta1978
- VETERAN MEMBER *****
do roku 2025 sa platy nepochybne navysiauhlikova_stopa napísal: ↑Št 30 03, 2023 6:46 pm Ak vedia toto predikovat, tak by mali aj vediet a dat nam info, kolko rodin krachne, kedze banky vedia ich prijmy a vedia vymodelovat ci to budu vediet platit.

-
- VETERAN MEMBER *****
Tym padom aj ceny tovarov a sluzieb, nie? 

Odoslané z počítača
Odoslané z počítača
- Trumpeta1978
- VETERAN MEMBER *****
ano, inflacia funguje stale

Spotrebu tovarov /okrem potravin/ ale mozes ovplyvnit /znizit/. Rovnako sluzby.
-
- Active Member
No banky tiez pekne vidia ze ako sa zvysuju platy, z tych dat co oni maju sa da kadeco predpovedat, lenze oni si to nechavaju pre seba aby mali vyhodu. Platy sa zvysuju minimalne, ked tak o 3% rocne…ale splatka hypo sa ti zvysi o 50% 

- Trumpeta1978
- VETERAN MEMBER *****
poznas niekoho komu sa zvysila splatka o 50percent?uhlikova_stopa napísal: ↑Št 30 03, 2023 7:58 pm No banky tiez pekne vidia ze ako sa zvysuju platy, z tych dat co oni maju sa da kadeco predpovedat, lenze oni si to nechavaju pre seba aby mali vyhodu. Platy sa zvysuju minimalne, ked tak o 3% rocne…ale splatka hypo sa ti zvysi o 50%![]()