ČÍNA

Výber akcií, fundamentálna a technická analýza, obchodovanie vs. investovanie
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: ČÍNA

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

v Japonsku myslim uz davno existuju aj viacgeneracne hypoteky
Používateľov profilový obrázok
glengoolie
Gold Member **
Príspevky: 450
Dátum registrácie: Po 29 03, 2021 5:54 pm
Has thanked: 4 times
Been thanked: 13 times
Kontaktovať používateľa:

Re: ČÍNA

Príspevok od používateľa glengoolie »

Nebudem zakladat novu temu, kedze sa to hodi to dejto.

Dedolarizacia sa zacala v den kedy USA zapricinilo vyhadzov Ruska zo SWIFTU a kradez ich narodnych rezerv a odvtedy to len nabera na obratkach(EU sankcie a podobne).

V nedavnej dobe, aj aktualne, vidime plno krajin ktore podpisuju obchodne dohody v yuanoch, rubloch, rupiach... a tiez plno europskych krajin ktore na to pristupuju. Skratka dolar skoncil. To neznamena ze pojde o zmenu zo dna na den, ale skratka trend je jasny.

Z geopolitickeho pohladu je jasne ze sa kapital zacne presuvat do azie a teda americke burzy budu upadat z hladiska kapitalizacie. To samozrejme pre investorov nie je nejaky problem, skratka len preusnu peniaze z NASDAQu a NYSE... do sanghaja, moskvy a podobne. Lenze kde vidim, ako investor, problem je jazykova a kulturna bariera.

Skratka, ak by som chcel investovat na ruskej, cinskej alebo indickej burze, tak mam obrovsky problem spravit si prieskum firiem. A jednoznacne v tom nie som jediny. A taktiez si nemyslim, ze to nebude problem aj pre velke ryby, bez ohlad una to ci maju nejake lokalne pobocky. Pretoze spravit DD pre nich vyzaduje vela usilia a ludi. Nehovoriac o internych modeloch a pravidlach sitych na americke trhy. Takze nestaci len mat par ludi niekde v CN napriklad, ktori budu robit DD a hladat vhodne akcie na investovanie.

Prestahovat sa a kulturne sa integrovat nema moc zmysel. Cloveku bude trvat roky nez sa nauci jazyk a kultura..tu sa ani nemusi nikdy naucit. Urcite nie ak ide o dospeleho cloveka. Dostupnost informacii je taktiez obrovska bariera kedze mimo jazyku a neznalosti prostredia ide aj de facto o absenciu tychto informacii vzhladom na nizsiu rozvinutost trhov a prostredia ako takeho. Takze tu vidim velky prblem s prienikom na trh pre "zapadynch" investorov. Tak by ma zuajimalo ako sa na situaciu pozeraju tunajsi investori?

Mam taky pocit ze to skonci tak, ze dedolarizacia sice sposobi presun kapitalu z ameriky do azie, ale znacna cast bude zaparkovana skor v europe, prave pre dostupnost informacii a mensia bariera na "vstup", takpovediac, z hladiska jazyka, kultury, informacii. Deindustrializacia v europe prebieha, o tom niet pochyb, ale nikto nevie povedat ako zle to bude a kde to skonci. Tiez je mozne ze vzhladom na absenciu velkych vyrobnych odvetvi, mozeme byt druha amerika v tom zmysle ze sa tu rozvinie trh sluzieb a financnictva tak ako to je v usa teraz a azua stale bude mat vyrobu, polnohospodarstvo a nerasty. Osobne to nevidim az tak zle, takze tu bude do coho investovat a preto mam pocit ze LSE a Euronext budu schopne casom nahradit americke burzy. Ale i tak, je jasne ze plno prilezitostu bude primarne v azii, hlavne rast(kapitalizacia).
for the best of times
Glogol
Guru Member ****
Príspevky: 1735
Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
Has thanked: 45 times
Been thanked: 152 times

Re: ČÍNA

Príspevok od používateľa Glogol »

glengoolie napísal: Pi 07 04, 2023 4:51 pm Nebudem zakladat novu temu ….
Preletel som narýchlo filozofické úvahy a ak som správne pochopil že téma je dedolarizacia tak na ňu je tu vlakno. Myslel som že Karpis preháňa keď spomenul že koniec dolára sa na neho vyrojil zo všetkých strán ale už mu začínam veriť. K téme sa mi viac nechce vyjadrovať, Karpis to zhrnul fajn, Aj s tou špinavou košeľou aj tým zhasínanim slnka.
https://ako-investovat.sk/diskusia/view ... 34#p182834
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 987 times
Been thanked: 1342 times

Re: ČÍNA

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Americké elity budú toľko provokovať Číňanov až ich raz vyprovokujú... Majú to totiž v krvi...
Treba s tým rátať. Pretože história ukazuje ( naposledy vojna na Ukrajine ), že oni s dôsledkami nerátajú...a potom sa ťažko hasí požiar.

Veľké technologické firmy čelia veľkému riziku v Číne a netýka sa to Taiwanu

Keď sa hovorí o "čínskom riziku", väčšina čitateľov si určite okamžite pomyslí na "čínsku inváziu na Taiwan" a na to, ako by sa to zmenilo na zlý sen pre Apple Inc. (AAPL) alebo Tesla Inc. (TSLA). O tom však tento článok nie je. Naopak, "riziko Číny", na ktoré myslím, je oveľa vyššie (pravdepodobnejšie, že sa stane) ako riziko vyplývajúce z invázie na Taiwan.

Nejde teda o vyššie riziko kvôli následkom - ktoré by boli podobné tým, ktoré by nastali, ak by sa Čína rozhodla napadnúť Taiwan, ale kvôli pravdepodobnosti (pravdepodobnosti, že sa to stane).

Vidíte, zatiaľ čo napadnutie Taiwanu Čínou je udalosť s nízkou pravdepodobnosťou, riziko, ktoré sa chystám opísať, je oveľa pravdepodobnejšie len preto, že si vyžaduje pokračovanie už rozbehnutého sledu udalostí.

Dovoľte mi to vysvetliť

Väčšina ľudí nevie, že USA už vedú intenzívnu hospodársku vojnu proti Číne. Mojím zámerom nie je komentovať spravodlivosť tejto hospodárskej vojny, len fakticky vysvetliť, že táto vojna už prebieha.

Od decembra 2017, keď USA v revízii národnej bezpečnostnej stratégie označili Čínu za strategického konkurenta, sa uskutočnil veľmi vysoký počet veľmi konkrétnych opatrení priamo proti mnohým čínskym podnikom, a to bez akýchkoľvek provokácií alebo len s malým počtom provokácií. Medzi tieto opatrenia, ktoré nie sú vyčerpávajúce, patrili napr:

Obchodná vojna, ktorá sa začala okamžite v januári 2018.
Blokáda dodávok pre všetky podniky spoločnosti Huawei (nielen pre telekomunikačné zariadenia). Blokáda bola uvalená nielen na dodávateľov z USA, ale na všetkých medzinárodných dodávateľov, ktorých výrobky obsahovali vstupy z USA. Tým v podstate spoločnosť Huawei prišla o možnosť začleniť do svojich telefónov systém Android, najnovšie procesory alebo 5G, čím sa stala nekonkurencieschopnou na medzinárodnej úrovni a menej konkurencieschopnou na vnútornej (v Číne).
Blokovanie čínskej výstavby medzinárodných podmorských optických káblov. Vytvorenie rizika (zatiaľ nerealizovaného), že sa zablokuje aj možnosť čínskych spoločností používať existujúce káble.
blokovanie čínskych telekomunikácií pri poskytovaní služieb spojenia z USA do iných krajín, čo by prinútilo všetky veľké čínske telekomunikácie opustiť americký trh.
blokovanie amerických spoločností pri využívaní čínskych cloudových spoločností (Alibaba, Tencent, Baidu).
Vyradenie čínskych spoločností vrátane čínskych telekomunikácií a CNOOC z amerických trhov. Jedným z uvedených dôvodov bolo, že Američania nemôžu financovať tieto spoločnosti, čo bolo zjavne absurdné, keďže boli vyradené zo sekundárnych, nie primárnych trhov. Podľa môjho názoru bol skutočným dôvodom pravdepodobne práve fakt, že tieto telekomunikačné spoločnosti zavádzali 5G rýchlejšie ako americké telekomunikácie. V tom čase bola taká zúrivá snaha o zablokovanie čínskych telekomunikačných spoločností/smartfónov, že dokonca spoločnosť Xiaomi bola dočasne označená za čínsku vojenskú spoločnosť (neskôr to bolo odvolané).
Snaha zakázať TikTok v USA, teraz už druhýkrát, čo bude pravdepodobne úspešné.
Blokovanie predaja moderných polovodičových zariadení (na 14 nm uzle a nižšom) a softvéru na navrhovanie polovodičov čínskym spoločnostiam, čo viedlo k rozsiahlemu chaosu v rozvíjajúcom sa čínskom polovodičovom priemysle. Potom sa otočí a prinúti Holandsko a Japonsko urobiť to isté.
V poslednom čase sa už hovorí o blokovaní amerických investorov, aby nemohli investovať do čínskych spoločností zaoberajúcich sa umelou inteligenciou.
Zoznam je dlhý a dlhý. Je ťažké byť vyčerpávajúci, keďže tieto blokády a zákazy sú roztrúsené v mnohých odvetviach. Len z uvedeného vyplýva, že regulačné opatrenia USA založené výlučne na "strategickej konkurencii" sa v rôznej miere dotkli skutočného zoznamu toho, kto je kto z najväčších čínskych korporácií: Okrem toho sa zásahy dotkli aj celých sektorov (návrh GPU, návrh CPU, zlievarenské služby, DRAM, NAND atď.): CNOOC, Huawei, ByteDance, China Telecom, China Unicom, China Mobile, Tencent, Baidu, Alibaba a množstva ďalších menších čínskych spoločností.

Pozoruhodné je, že Čína doteraz nepodnikla žiadne odvetné opatrenia voči americkým spoločnostiam, čo je neuveriteľné vzhľadom na to, aké rozsiahle boli dopady na čínske spoločnosti. Možno by sa dalo pochybovať o potláčaní spoločnosti Boeing, ale Boeing sa intenzívne spolieha na svoju líniu 737 a táto línia mala vlastné problémy, ktoré viedli k zastaveniu predaja v Číne, takže zatiaľ nevieme, či Čína aktívne potláča Boeing (len nedávno bolo lietadlu 737 Max opäť povolené lietať v Číne). V každom prípade, Čína mohla ľahko začať stíhať aj iné americké spoločnosti:
Napríklad, keďže USA zakazujú používanie čínskych cloudových spoločností, bolo by prirodzené, keby Čína urobila to isté pre AWS spoločnosti Amazon.com (hoci pre Amazon.com by to nebol veľký faktor).
Alebo ak USA zakážu smartfóny Huawei a skutočne ich ochromia na celom svete (zákazom dodávok čipov 5G a systému Android), Čína by prirodzene mohla zakázať predaj iPhonov v Číne. Koniec koncov, iPhony nie sú v žiadnom prípade menej schopné špehovať ako smartfóny Huawei. Napriek tomu sa tak vôbec nestalo.
Napriek tomu, hoci Čína neodplatila toľko útokov na svoje spoločnosti, neznamená to, že nikdy neodplatí.

Práve v tomto kontexte môžeme vidieť riziko spoločnosti Tesla v Číne ako nevyhnutne veľké a rastúce. Koniec koncov, ak Čína niekedy podnikne odvetné opatrenia na tento rastúci zoznam útokov, pravdepodobne si vyberie spoločnosť, ktorá:

je veľmi viditeľnou americkou značkou.
kde existujú priame čínske alternatívy.
kde čínska výrobná základňa alebo predaj predstavujú dôležitú časť celej spoločnosti.
Viaceré veľké americké technologické spoločnosti sú dobrými kandidátmi. Dve, ktoré prichádzajú na myseľ najľahšie, sú Apple a Tesla ako možní kandidáti na odvetné opatrenia. Pozrime sa, prečo.

Spoločnosť Apple má veľmi veľkú expozíciu v Číne
Spoločnosť Apple je z hľadiska tržieb, výroby a ziskovosti vo veľkej miere vystavená vplyvu Číny.

Pokiaľ ide o príjmy, za posledné tri mesiace do decembra 2022 pochádzalo 20,4 % príjmov spoločnosti Apple z Číny, čo by malo byť približne 20 % aj na ročnej báze. Pokiaľ ide o prevádzkový zisk, tento údaj predstavoval 28 %.

Pokiaľ však ide o výrobu, odhaduje sa, že až 90 % výroby (hardvéru) spoločnosti Apple sa realizuje v Číne. To je obrovské množstvo, a hoci Apple pomaly presúva výrobu inde, tento proces bude pravdepodobne zdĺhavý.

Ak by Čína podnikla odvetné opatrenia voči spoločnosti Apple, spoločnosť Apple by tak utrpela veľký pokles príjmov, a to nielen z dôvodu priameho vystavenia čínskemu trhu, ale aj preto, že by sa dlhý čas, možno aj niekoľko rokov, snažila nahradiť čínsku výrobu.

Čína by však zároveň sankciami voči spoločnosti Apple mohla veľa stratiť. Nie kvôli predajom spoločnosti Apple v Číne, ktoré by určite prevzali čínske značky, ale kvôli veľkej strate vývozu, ktorého časť by pravdepodobne nenahradili čínske značky. Je to tak preto, že predaju smartfónov vyššej triedy dominujú spoločnosti Apple a Samsung a strata predaja spoločnosti Apple by v prípade vyššej triedy smerovala k spoločnosti Samsung. Výroba Samsungu vo vyššej triede sa v Číne nevykonáva, takže Čína by prišla o predaj.

Tesla je tiež veľmi vystavená Číne
Spoločnosť Tesla je značne vystavená Číne, pokiaľ ide o príjmy, výrobu a ziskovosť.

Pokiaľ ide o príjmy, v roku 2023 predstavovala Čína 22,3 % príjmov spoločnosti Tesla. To je však najmenšia expozícia spoločnosti Tesla.

Z hľadiska výroby sú veci oveľa významnejšie. V roku 2022 predstavovala Čína viac ako polovicu (54 %) výroby vozidiel Tesla. Strata Šanghaja by pre spoločnosť Tesla predstavovala mimoriadny neúspech.

Okrem toho spoločnosť Tesla oznámila, že jej šanghajská továreň sa zaslúžila o rozšírenie hrubých marží (a teda aj zisku). Šanghaj je teda jednoznačne ziskovejší ako celá spoločnosť Tesla, a jeho strata by tak mala vplyv na ziskovosť, ktorý by prevyšoval predpokladanú stratu tržieb.

V skutočnosti, keďže viac ako 50 % výroby pochádza z Číny a Čína je dôvodom rozšírenia hrubých marží, je ľahké vidieť, že Čína predstavuje viac ako polovicu ziskov spoločnosti Tesla (a pravdepodobne oveľa viac ako polovicu).

Mnohí si budú myslieť, že Čína by prišla o výrobu Tesly, čo by viedlo k hospodárskemu dopadu. Toto nie je pre Čínu skutočné riziko. Je to tak, pretože čínsky dopyt po elektrických vozidlách by sa jednoducho presunul k iným zahraničným alebo domácim výrobcom elektrických vozidiel, ktorí už v Číne vyrábajú. Preto by strata výroby alebo predaja spoločnosti Tesla v Číne bola skôr irelevantná.

Je tu však niečo, čo by bolo relevantné. Tesla teraz vyváža významnú časť svojej čínskej výroby. Tento vývoz by sa stratil bez toho, aby ho nahradili iní miestni (zahraniční alebo domáci) výrobcovia. Vývoz Tesly existuje vďaka dopytu inde, konkrétne po vozidlách Tesla. Zákazom Tesly by teda Čína mohla niečo stratiť. To znižuje pravdepodobnosť, že Čína zakáže Teslu. Neodstraňuje to však úplne riziko.

Okrem toho ďalším zmierňujúcim faktorom by bolo, že zákaz výroby aj predaja v Číne veľkému, viditeľnému zahraničnému dodávateľovi by predstavoval veľmi veľkú červenú vlajku pre ostatných zahraničných dodávateľov. Negatívny vplyv na Čínu by teda mohol výrazne prevýšiť stratu vývozu spoločnosti Tesla.

Nájsť ospravedlnenie by nebolo ťažké
Vo všeobecnosti platí, že čínske spoločnosti podnikajúce v USA a na medzinárodnej úrovni sú zo strany USA zakazované len na základe "možnosti", že by mohli byť použité na špionáž. Alebo na možnosť, že by sa ich produkcia mohla nejakým spôsobom využiť vojensky.

Pokiaľ ide o spoločnosť Apple, existuje priama ekvivalencia medzi iPhonmi alebo počítačmi Apple Mac a smartfónmi a notebookmi Huawei. Na tie druhé uvalili USA sankcie, takže na tie prvé by mohli byť uvalené sankcie z presne rovnakého dôvodu. Neexistuje žiadny dôvod domnievať sa, že výrobok spoločnosti Apple je menej schopný vykonávať zhromažďovanie informácií v porovnaní s výrobkom spoločnosti Huawei.

Pokiaľ ide o Teslu, každá Tesla je vybavená snímačmi, ktoré môžu "hovoriť domov". Každá Tesla dokáže monitorovať svojho vodiča vo vnútri aj mimo vozidla, ako aj jeho polohu a ostatných prítomných cestujúcich. Takéto schopnosti sú dokonca súčasťou nedávneho škandálu.

Čína sa tak môže kedykoľvek - a práve ako odvetu na už prebiehajúce rozsiahle zákazy, ktorým je vystavená - rozhodnúť obmedziť výrobu, predaj alebo oboje spoločnosti Tesla v Číne.

Tieto kroky si nevyžadujú žiadnu inváziu na Taiwan. Je teda oveľa pravdepodobnejšie, že k nim dôjde, ako k invázii (ktorá by viedla k rovnakým dôsledkom - Apple a Tesla by prišli o Čínu).

Dodatočné riziko
Podobne ako niektoré z existujúcich blokád, ktoré USA uvalili na Čínu, už poškodili americké spoločnosti, napríklad výrobcov polovodičových zariadení, to isté by sa mohlo stať aj spoločnosti Apple alebo Tesla.

Mohli by vzniknúť sankcie USA, ktoré by aspoň čiastočne poškodili Apple alebo Teslu. V tomto prípade to však nepovažujem za mimoriadne pravdepodobné - jednoducho preto, že smartfóny a elektrické vozidlá nie sú veľmi technologicky náročným produktom, ktorý by Čína nemohla replikovať bez prítomnosti týchto spoločností.

Naopak, Čína je už teraz dokonale schopná vyrábať smartfóny na úrovni spoločnosti Apple a elektromobily na úrovni spoločnosti Tesla (aj pokiaľ ide o samojazdiace funkcie s umelou inteligenciou).

Môže sa však stať, že Apple a Tesla budú skutočne obmedzené vo svojich čínskych investíciách. Je to tak preto, lebo tí istí politici, ktorí vytvárajú čoraz väčšie blokády pre čínske spoločnosti, už napríklad začali upriamovať pozornosť na čínsku expozíciu spoločnosti Tesla.

Nesúvisiaca kuriozita o čínskej prítomnosti spoločnosti Tesla

Pokiaľ ide o dane v Číne, spoločnosť Tesla využíva výhodnú 15 % sadzbu dane oproti bežnej 25 % sadzbe dane. Tá sa má skončiť v roku 2023. Nie je to sankcia, je to jednoducho stimul, ktorý sa má skončiť. Je to dôležité, pretože, ako sme videli, Čína musí v súčasnosti predstavovať viac ako polovicu hrubej marže spoločnosti Tesla (potom až čistý zisk).

Tu je príslušný odsek z dokumentu 10-K spoločnosti Tesla z roku 2022, ktorý to vysvetľuje:

Miestna vláda Šanghaja udelila niektorým oprávneným podnikom výhodnú sadzbu dane z príjmov právnických osôb vo výške 15 % v porovnaní so zákonnou sadzbou dane z príjmov právnických osôb v Číne vo výške 25 %. Naša dcérska spoločnosť Gigafactory Shanghai získala túto zvýhodnenú sadzbu dane z príjmu vo výške 15 % na roky 2019 až 2023.


Záver
Riziko spoločností Apple a Tesla vyplývajúce z ich expozície voči Číne výrazne prevyšuje riziko vyplývajúce z potenciálneho čínskeho pokusu o inváziu na Taiwan.

Naopak, práve súčasná dynamika zvyšovania svojvoľných sankcií voči čínskym spoločnostiam môže v určitom okamihu viesť k tomu, že Čína podnikne odvetné kroky voči známym americkým značkám. Apple a Tesla by v takom prípade boli dosť možno najviditeľnejšími kandidátmi na takúto odvetu.

Toto riziko sa týka 20 % príjmov spoločnosti Apple, 20 - 28 % jej prevádzkového zisku a takmer 90 % jej výroby.

Toto riziko sa týka aj 22 % príjmov spoločnosti Tesla, viac ako 50 % jej výroby a logicky aj výrazne viac ako 50 % jej ziskov (keďže čínska výroba vedie k vyšším celkovým hrubým maržiam a predstavuje viac ako 50 % celkovej výroby).

Ak by sa mala čínskym spoločnostiam pripisovať zľava len preto, že sú čínske, potom by si Apple a Tesla zaslúžili skôr podobnú zľavu (alebo aspoň nadpolovičnú) len preto, že sú vysoko vystavené Číne.

Podľa môjho názoru však Čína nebude prijímať odvetné opatrenia proti opatreniam, ktoré sa týkajú jej najväčších spoločností. A nezaútočí ani na Taiwan (čo je skôr nesúvisiaca otázka). Napriek tomu je tu riziko zrejmé. A ak sa toto riziko neberie do úvahy v prípade čínskych spoločností, musí sa rovnako brať do úvahy aj v prípade amerických spoločností s veľmi veľkou expozíciou voči Číne
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Slovan_sk
Platinum Member ***
Príspevky: 651
Dátum registrácie: Ut 13 05, 2014 12:12 pm
Has thanked: 66 times
Been thanked: 79 times

Re: ČÍNA

Príspevok od používateľa Slovan_sk »

Neuveritelne citanie staci zakryt nazvy statov a firiem , vyrazit medzi ludi nech si to precitaju a spytat sa ktora krajina je demokraticke USA a ktora komunisticka Cina , stavim sa ze 99% odpovedi bude naopak
Glogol
Guru Member ****
Príspevky: 1735
Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
Has thanked: 45 times
Been thanked: 152 times

Re: ČÍNA

Príspevok od používateľa Glogol »

Nic nebude. Cina potrebuje export do us a eu viac ako opacne. 3x si rozmysli reciprocitu. Uz Trump ju pekne vycvicil.
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
Peter222
Platinum Member ***
Príspevky: 665
Dátum registrácie: So 26 09, 2009 1:03 pm
Has thanked: 114 times
Been thanked: 124 times

Re: ČÍNA

Príspevok od používateľa Peter222 »

Globálny rozmach elektromobility je v rukách jedinej čínskej spoločnosti

Najväčší svetový výrobca batérií nepotrebuje Ford ani Teslu. To americkí a globálni výrobcovia automobilov, ktorí sa zúfalo snažia rýchlo prejsť na elektrickú mobilitu, potrebujú čínskeho giganta Contemporary Amperex Technology (Catl), informuje Bloomberg.

Rastúci počet výrobcov automobilov sa obracia na jedinú dominantnú čínsku firmu. To vyvoláva širšiu otázku: Ako sa jej podarilo dostať sa na piedestál, keďže je od nej svet tak silno závislý?

Nejde len o veľkosť firmy. Tieto batérie sú v automobiloch Tesla, Mercedes a mnohých ďalších elektrických vozidlách. Firma so sídlom vo Fujian prerazila s realistickou technológiou, vytvorila cielené partnerstvá a využila životaschopné trhy na výrobu za stále nižšie ceny. Kľúčové sú spôsoby škálovania produktov a výrobných zariadení: licencie duševného vlastníctva a prevzatie menšinových podielov. Tam, kde to bolo možné, Catl vybudoval obrovské továrne a investoval do baní na suroviny, aby udržal prísnu kontrolu nad dodávkami. Firma išla hlbšie do hodnotového reťazca.

To viedlo k rozľahlému globálnemu impériu partnerov a závodov, vďaka ktorým je čínsky gigant takmer nepostrádateľný pre globálnu elektrifikáciu. V minulom roku tržby zo zámoria vzrástli o 176 percent a tvorili takmer štvrtinu celkových tržieb. V Japonsku sa Catl spojil s dcérskou spoločnosťou kompaktných automobilov Toyota aj Daihatsu Motor, s cieľom dodávať batérie pre elektromobily. V Indonézii investoval takmer šesť miliárd dolárov do štátnych baní na ťažbu niklu, kľúčovej suroviny. To je ďalší šikovný krok, keďže sa tam hrnú aj automobilky ako Tesla a Ford. V Thajsku, kde elektromobily zaostávajú, Catl poskytuje licenciu na patentovanú technológiu spoločnosti Arun Plus, dcérskej spoločnosti PTT.

Ciele sú aj v Európe a USA

Najambicióznejšie medzinárodné projekty Catl sú v Európe, kde sprísnená regulácia urýchlila rozmach elektromobilov a vyhliadky produktov na skladovanie energie sú stále dobré. Firma má závody v Maďarsku a Nemecku a uvažuje o tretine v regióne. Na prácu v týchto továrňach sa najímajú stovky ľudí, čo predstavuje silnejší ekonomický dôvod pre prítomnosť Catl v týchto krajinách.

Aj keď to nie je priorita, ani USA neboli úplne ignorované. V roku 2020 spoločnosť kúpila zariadenie v Glasgowe v štáte Kentucky, pričom investovala takmer 100 miliónov dolárov ešte pred platnosťou amerického zákona o znižovaní inflácie, ktorý podnietil boom tovární na výrobu batérií s plánmi zamestnať približne 350 pracovníkov. Takmer tretina tohto kapitálu sa kvalifikovala v rámci Kentucky Business Investment programu. Dva roky predtým spoločnosť otvorila predajnú základňu v Detroite, prvú v Severnej Amerike.

Každý závod, ktorý Catl stavia, teraz stojí menej a dodávky surovín a dielov sú efektívne viazané, zatiaľ čo si drží pevnú kontrolu nad výskumnými a vývojovými aktivitami. Odhaduje sa, že kapacita výroby batérií do konca budúceho roka vzrastie o 1 až 800 gigawatthodín, na konci roka 2022 sa viac ako zdvojnásobí. Spoločnosť na to vynaložila niečo vyše 48 miliárd jüanov (6,97 miliardy dolárov) a dômyselne reštrukturalizovala zmluvy o cenách komodít.

Druhá strana mince

Hrubé marže Catl sa však za posledných šesť rokov znížili na polovicu zo 43,7 percenta v roku 2017 na stále vysokých 20 percent v decembri. Vždy to však mala byť rovnováha – marže verzus podiel na trhu. Investori sa už dlho obávajú erózie a toho, či to nakoniec nebude brániť rastu, a tak Catl nedávno upravil ceny batérií. To pomôže znížiť náklady vo väčšej miere.

Ďalším problémom je ruka, ktorá tomu pomohla. S týmto dominantným postavením kráča Catl po tenkej línii s Pekingom a jeho antipatiou voči príliš veľkému súkromiu. Ale opäť, veľký, legitímny gigant v oblasti tvrdých technológií s celosvetovo dôležitým produktom je to, čo Čína vždy chcela – kľúčovú páku v jej vzťahu s USA.

Pri tomto tempe a s jeho chápadlami pevne zabudovanými po celom svete je ťažké očakávať, že by Catl mohol byť čoskoro nahradený alebo replikovaný.

https://www.trend.sk/spravy/globalny-ro ... polocnosti
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3910
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 478 times
Been thanked: 158 times

Re: ČÍNA

Príspevok od používateľa iceberg8 »

"Catl vybudoval obrovské továrne a investoval do baní na suroviny, aby udržal prísnu kontrolu nad dodávkami. "

A medzitym v EU, mame na menu.. ako si co najrychlejsie odpilit konar pod vlastnym zadkam. Pretoze naco budeme vyrabat, ak to mozeme doviezt..
Odoslané z počítača
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4000
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 62 times

Re: ČÍNA

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

EU moze byt ako skanzen alebo ako indianska rezervacia. Ved aj tak sa da prezit...
hodler
Príspevky: 27
Dátum registrácie: Ne 14 11, 2021 4:39 pm

Re: ČÍNA

Príspevok od používateľa hodler »

Viete mi odporučiť ETF pre Áziu na long-term dlhodobejšie "sporenie"?

Najlednoduchšie bolo nájsť tieto dve
https://www.justetf.com/en/etf-profile. ... 9#overview
https://www.justetf.com/en/etf-profile. ... 0#overview

Predpokladám, že lepšia voľba asi nebude?
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: ČÍNA

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

Vietnam, Mexiko a Indie válcují ve světovém obchodu Čínu | Newstream
https://www.newstream.cz/money/reglobal ... d=20752391
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: ČÍNA

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

Překážky čínsko-ruského obchodu aneb Proč jüan není dolar | Týdeník pro ekonomiku, politiku a byznys
https://www.tydenikhrot.cz/clanek/cinsk ... d=21316439
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: ČÍNA

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

Čínský průmysl a maloobchod potvrzují, že oživení se zadrhlo | Newstream
https://www.newstream.cz/money/nadeje-z ... d=21426863
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: ČÍNA

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

Čínský hospodářský zázrak se nekoná. Tamní vláda musí stimulovat ekonomiku | Newstream
https://www.newstream.cz/money/cinsky-h ... d=21585815
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 987 times
Been thanked: 1342 times

Re: ČÍNA

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Čínsky cintorín opustených elektrických vozidiel: Tisíce áut hnijú na obrovských poliach
YouTuber tvrdí, že niektoré čínske automobilky používajú klamlivé taktiky, aby nafúkli svoje predajné čísla.


Čína sa stala svetovou veľmocou vo výrobe a predaji elektrických vozidiel. Jej vzostup však môže mať aj temnú stránku. Nedávne video ukazuje obrovské polia plné tisícov opustených čínskych elektromobilov.

Zdá sa, že niektoré z týchto elektrických vozidiel sú modely Geely Kandi K10 EV, Neta V a BYD e3. Tieto autá je vidieť zaparkované v jednom z okresov mesta Chang-čou, hlavného mesta provincie Če-ťiang na východe Číny.

Scéna pôsobí strašidelne, pretože biely lak je poznačený vrstvami prachu a pneumatiky čiastočne zakrýva vnikajúca tráva. Vo vnútri vyzerajú ako nové, keďže plastové poťahy sedadiel sú nedotknuté a obrazovky stále žiaria.

Všetky majú registračné značky. YouTuber Winston Sterzel, ktorý opätovne zdieľal zábery z dronu, tvrdí, že čínski výrobcovia elektrických vozidiel tieto autá registrujú a tvrdia, že ich predali, aby ukázali čísla a získali dotácie od vlády.

Jeden z titulkov, preložený do angličtiny, znie: "Zásoby BYD zaplavené, 600 áut čaká na spracovanie". V súvisiacom videu registračný formulár odhaľuje veľkosť pozemku, na ktorom v Chang-čou nechávajú hrdzavieť prebytočné zásoby. Pole má rozlohu viac ako 15 000 metrov štvorcových a charakter pozemku je "komerčné podnikanie".
The Atlantic informoval o podobných incidentoch v roku 2018 v Šanghaji, najväčšom meste krajiny a globálnom finančnom centre, ale v súvislosti s bicyklami. Publikácia uviedla, že po tom, ako v roku 2017 dosiahlo zdieľanie bicyklov v Číne svoj vrchol, ponuka výrazne prevýšila dopyt. Výsledkom boli hromady nadbytočných bicyklov vo veľkosti hôr s pestrými farbami.

Podobný osud mohli mať aj opustené autá. Tvrdenia YouTubera preto berte s rezervou. Údajne patria neúspešnej službe zdieľania áut s názvom Microcity, ktorá mala tisíce modelov Kandi 11, ako zdokumentovali čínske štátne noviny People's Daily.

V rovnakom období v Číne skrachovalo viacero podnikov na prenájom áut, čo by mohlo vysvetľovať existenciu týchto automobilových cintorínov.

Všimnite si tiež, že niektoré zábery z dronu sú staršie ako dva roky, zatiaľ čo niektoré miestne správy o ležiacich opustených autách sú z roku 2019. Nie je jasné, aký je súčasný stav cintorína elektromobilov a či boli niekedy prijaté nejaké opatrenia na oživenie týchto vozidiel.


https://youtu.be/1SEfwoqKRU8
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 2795
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 47 times
Been thanked: 100 times

Re: ČÍNA

Príspevok od používateľa Rokosák »

Ak si vsimame prevazne zapory a predpokladame tazku buducnost (do ktorej nevidime), tak je vysledok nasej "analyzy" zaporny. Ak si vsimame hlavne klady a sme optimisticky naladeni, tak je nasa celkova analyza kladna. Co tak si vsimat a porovnat aj klady aj zapory?

To neplati iba o Cine, ale aj USA a EU. Zijuc v EU pozname skutocnu realitu, ale o USA ci Cine dostavame jednostranne informacie z druhej ruky. Z USA pozitivne a o Cine negativne. Ale k tomu, aby ste si urobili spolahlivy nazor, su uzitocne informacie aj z prvej ruky.

Podobne to je o analyze firiem. Ak ste optimistom, tak nevadi, ze napriklad Tesla potrebovala rast okolo 300 percent na cene aby dobehla stratu. Ak vsak ste v stade, ktore ma podobny nazor, tak sa da na tom dobre zarobit. Inymi slovami, v dnesnej dobe sa dobre zaraba aj na iracionalite.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
Glogol
Guru Member ****
Príspevky: 1735
Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
Has thanked: 45 times
Been thanked: 152 times

Re: ČÍNA

Príspevok od používateľa Glogol »

oprasuju stare evergrandeiny ci ako sa to ten developer volal ? Ozaj som zvedavy v ktorej casti sveta padne prva poriadne velka kocka domina. Tohorcny rast pri tychto sadzbach je ozaj neskutocny ....

https://www.patria.cz/zpravodajstvi/551 ... iziky.html
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3910
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 478 times
Been thanked: 158 times

Re: ČÍNA

Príspevok od používateľa iceberg8 »

Nepotrebujes velke domino, staci male domino, a spravne previazane s nepatrne vacsim a vacsim a vacsim :)

https://www.youtube.com/watch?v=BQjzkcD4tN8

zabava zacne od 3minuty 50sekundy
Odoslané z počítača
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: ČÍNA

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

Zbohatne někdy Čína a dožene USA? V příštích letech nejspíše ne | FocusOn
https://www.focuson.cz/zbohatne-nekdy-c ... d=22003864
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3910
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 478 times
Been thanked: 158 times

Re: ČÍNA

Príspevok od používateľa iceberg8 »

V Europe na to mame jednoduchy recept - zbedacime bohatych, aby ich chudobni "dobehli" :)
(pre lepsie pohopenie, jeden priklad: zdanime palivo a zadotujeme elektro )
Odoslané z počítača
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: ČÍNA

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

Čína přijíždí? | zamyšlení o budoucnosti EU auto trhu s Kamilem Vackem | Electro Dad # 498 - YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=sh0jnXW ... ElectroDad
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: ČÍNA

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

Čínský export v červenci klesl o 14,5 procenta - Novinky
https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika ... -internetu
Používateľov profilový obrázok
Joki
Platinum Member ***
Príspevky: 1002
Dátum registrácie: Po 30 08, 2021 1:24 pm
Has thanked: 172 times
Been thanked: 223 times

Re: ČÍNA

Príspevok od používateľa Joki »

Čína prvý raz od februára 2021 zaznamenala medziročný pokles spotrebiteľských cien. V porovnaní s vlaňajším júlom sa znížili o 0,3 %, v júni stagnovali. Desiaty mesiac za sebou klesal aj index výrobných cien.

Júlový vývoj spotrebiteľských cien nebol prekvapením, analytici odhadovali pokles o 0,4 %.

Čína zažila naposledy defláciu na prelome rokov 2020 a 2021. Odborníci sa obávajú, že tohtoročné obdobie poklesu cien by mohlo byť dlhšie pre problémy v hlavných odvetviach ekonomiky a vysokú nezamestnanosť medzi mladými.

Čo hovorí analytik: Podľa ekonóma Andrewa Batsona je hlavnou príčinou deflačného šoku kríza v realitnom sektore. Výrazný pokles zaznamenal v júli aj čínsky vývoz a dovoz.

Aký majú plán: Peking si stanovil cieľ pre priemernú spotrebiteľskú infláciu v tomto roku na približne 3 %. Vlani ceny vzrástli o 2 %.

Viac o deflácii: Deflácia je opakom inflácie, označuje pokles všeobecnej cenovej hladiny. Väčšina ekonómov ju považuje za nebezpečnejšiu pre vývoj ekonomiky ako mierne rastúce ceny.

Spotrebitelia z nej na prvý pohľad ťažia, pretože môžu platiť menej za tovary a služby. Deflácia však zvyčajne vytvára aj tlak na zisky firiem a skrýva riziko znižovania miezd alebo prepúšťania.
https://www.ft.com/content/03f028d6-3b6 ... 33dc531acb
Joki bought a coffee. Ty môžeš tiez :)
https://www.buymeacoffee.com/akoinvestovat
Používateľov profilový obrázok
Joki
Platinum Member ***
Príspevky: 1002
Dátum registrácie: Po 30 08, 2021 1:24 pm
Has thanked: 172 times
Been thanked: 223 times

Re: ČÍNA

Príspevok od používateľa Joki »

https://twitter.com/jesseleedow1/status ... N9dmgQDXBw
Net Inflows of Foreign Direct Investment into #China just hit multi-decade lows. This is NOT a country you want to be investing in right now.
Prílohy
IMG_0202.png
Joki bought a coffee. Ty môžeš tiez :)
https://www.buymeacoffee.com/akoinvestovat
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4000
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 62 times

Re: ČÍNA

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Z grafu je evidentne, ze okolo roku 2000 boli Cinania otrociaca lacna pracovna sila dodavajuca vyrobky do USA a zapadnej Europy za ceny velmi vyhodne pre USA a zapadnu Europu. A zrejme sa to uz postupne meni...
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: ČÍNA

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

jaroslav80 napísal: Št 10 08, 2023 10:08 pm Z grafu je evidentne, ze okolo roku 2000 boli Cinania otrociaca lacna pracovna sila dodavajuca vyrobky do USA a zapadnej Europy za ceny velmi vyhodne pre USA a zapadnu Europu. A zrejme sa to uz postupne meni...
Éra levných fabrik v Asii končí. Západ zaplatí vyšší ceny | Newstream
https://www.newstream.cz/money/era-levn ... d=22326459

Ale to znamena, ze zapadne firmy sa uz snazia Cinu skor opustat a hladaju nahradne riesenia produkcie napr vo Vietname, Indii a inde. A skutocne tomu tak je viď Jokiho graf zahranicnych investicii v Cine.
Glogol
Guru Member ****
Príspevky: 1735
Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
Has thanked: 45 times
Been thanked: 152 times

Re: ČÍNA

Príspevok od používateľa Glogol »

Viem uz nezaujimavava uz x ta cast nekonecneho serialu ale uvidime. Clovek nikdy nevie co bude prva kocka domina.
https://www.patria.cz/zpravodajstvi/554 ... -sili.html
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
Glogol
Guru Member ****
Príspevky: 1735
Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
Has thanked: 45 times
Been thanked: 152 times

Re: ČÍNA

Príspevok od používateľa Glogol »

Viem uz nezaujimavava uz x ta cast nekonecneho serialu ale uvidime. Clovek nikdy nevie co bude prva kocka domina.
https://www.patria.cz/zpravodajstvi/554 ... -sili.html
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4000
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 62 times

Re: ČÍNA

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Trumpeta1978 napísal: Pi 11 08, 2023 9:30 am Éra levných fabrik v Asii končí. Západ zaplatí vyšší ceny | Newstream
https://www.newstream.cz/money/era-levn ... d=22326459

Ale to znamena, ze zapadne firmy sa uz snazia Cinu skor opustat a hladaju nahradne riesenia produkcie napr vo Vietname, Indii a inde. A skutocne tomu tak je viď Jokiho graf zahranicnych investicii v Cine.
Cina na zapad uz nepredava za bagatel ako pred 10-20 rokmi a priemerny pocet samovrazd v USA rastie a v Cine klesa.

suicides US-China.JPG
Zdroj - svetova banka a WHO.
https://data.worldbank.org/indicator/SH ... ions=US-CN

__________________________________________

Ine zaujimave porovnanie:
suicides USA_World.JPG
Cim to asi tak bude?
Mozno to funguje podla hesla: "Ked je koze dobre, ide sa smykat na lad..."
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: ČÍNA

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

jaroslav80
je na to jednoduche vysvetlenie: v Cine sa za poslednych 30rokov rapidne zvysila zivotna uroven jej obyvatelov.
Zatial co zivotna uroven beznych obyvatelov v Usa sa za tu dobu skor znizuje, resp sa znizuje podiel strednej vrstvy a je viacej tych s nizsimi prijmami.
Ono je to ale ocakavatelne, pretoze Usa boli v minulosti na velmi vysokej urovni z hladiska zivotnej urovne, preto je pravdepodobnejsie ze tento stav sa neda vecne udrzat a bude mat tendenciu k zhorsovaniu. Zatial co Cina bola v minulosti velmi chudobna, takze bolo pre nu relativne jednoduche zbohatnut lebo jej bod "odrazu"bol nízko.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4000
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 44 times
Been thanked: 62 times

Re: ČÍNA

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Na grafe indexu SP500 ale nevidim, ze by poslednych 20 rokov padal - cize je z toho jasne, ze hodnota indexu SP500 nekoreluje so zivotnou urovnou beznych Americanov.

"Nieco je zhnite v state Danskom..." - napisal kedysi myslim Shakespeare.
Prílohy
SP500.JPG
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: ČÍNA

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

jaroslav80
inflacia a QE.
SP500 nema ziadnu vypovednu hodnotu o rozdeleni bohatstva v ramci jednotlivych socialnych tried v Usa.
Príklad:
Jožko vlastní nehnutelny majetok v hodnote X.
Ferko vlastní majetok ktorý ma v ulozeny indexe SP500 v hodnote X.
Ak Jožko nemá ziaden majetok v SP500 je vari bez majetku?
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 2795
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 47 times
Been thanked: 100 times

Re: ČÍNA

Príspevok od používateľa Rokosák »

Za poslednych niekolko desiatok rokov v USA, ceny aktiv rastli mnohonasobne vyssie ako platy. Ale aj na Slovensku su napriklad nehnutelnosti su najbeznejsou a najvyssiu sucastou aktiv.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
Používateľov profilový obrázok
Joki
Platinum Member ***
Príspevky: 1002
Dátum registrácie: Po 30 08, 2021 1:24 pm
Has thanked: 172 times
Been thanked: 223 times

Re: ČÍNA

Príspevok od používateľa Joki »

China Evergrande files for Chapter 15 protection from creditors - court filing
——
China Evergrande žiada o ochranu podľa kapitoly 15 pred veriteľmi – súdne podanie
https://www.reuters.com/legal/china-eve ... 023-08-17/


Evergrande: Crisis-hit Chinese property giant reveals $81bn loss
——
Evergrande: Krízou zasiahnutý čínsky gigant v oblasti nehnuteľností odhalil stratu 81 miliárd dolárov
https://www.bbc.com/news/business-66229701.amp
Joki bought a coffee. Ty môžeš tiez :)
https://www.buymeacoffee.com/akoinvestovat
Glogol
Guru Member ****
Príspevky: 1735
Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
Has thanked: 45 times
Been thanked: 152 times

Re: ČÍNA

Príspevok od používateľa Glogol »

musi byt toho viac - vsak na evergrande sa uz takmer zabudlo
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 2795
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 47 times
Been thanked: 100 times

Re: ČÍNA

Príspevok od používateľa Rokosák »

Evergrande poziadalo o sudnu ochranu ohladne 81 miliard dlhov v USA nie v Cine.

Dovodom preco zrazu padli ceny nehnutelnosti je, ze pred niekolkymi rokmi cinska vlada zmenila niektore zakony za ucelom odstranit nehnutelnosti ako investiciu, ale iba pribytok. Uvery sa priskrtili a zrazu Evergrande nemal kapital na pokracovanie a spolu s Evergrande aj plno dodavatelov..
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
Glogol
Guru Member ****
Príspevky: 1735
Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
Has thanked: 45 times
Been thanked: 152 times

Re: ČÍNA

Príspevok od používateľa Glogol »

Rokosák napísal: Pi 18 08, 2023 3:06 pm Evergrande poziadalo o sudnu ochranu ohladne 81 miliard dlhov v USA nie v Cine.
ale ved kazdy na to snad uz bol pripraveny a evergrande aktiva predane/odpisane/ocenenene na 0,01. Takato vec trhy zaskocit predsa nemoze.
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
Používateľov profilový obrázok
Joki
Platinum Member ***
Príspevky: 1002
Dátum registrácie: Po 30 08, 2021 1:24 pm
Has thanked: 172 times
Been thanked: 223 times

Re: ČÍNA

Príspevok od používateľa Joki »

Glogol, asi máš pravdu, bude toho viac :)
I've been following #China, for 20 hours a week, for 6+ years, and #Evergrande is just the tip of the iceberg.

Wait till #CountryGarden collapses with over 1,000,000 people in China that will never receive their homes even though they've paid for them. youtube.com/watch?v=sErbt4…

Or 90% of the factories that have closed in some provinces. youtube.com/watch?v=EcJmTd…

Or the Local government financing vehicles that are functionally bankrupt.

Or the contagion to the American creditors that will NEVER get their investments back from the collapses that are only starting to begin.

This country is disintegrating and will see the Greatest Financial Collapse in modern history.

It will make the Great Financial Crisis of 2008 look like a walk in the park.

If you don't believe me, you will soon enough.

So, I just have one question for you. Have you even thought about hedging your investments to limit your risk?
—-
Sledujem #China , 20 hodín týždenne, 6+ rokov a #Evergrande je len špičkou ľadovca.

Počkajte, kým #CountryGarden skolabuje s viac ako 1 000 000 ľuďmi v Číne, ktorí nikdy nedostanú svoje domovy, aj keď za ne zaplatili. youtube.com/watch?v=sErbt4…

Alebo 90% tovární, ktoré sa zatvorili v niektorých provinciách. youtube.com/watch?v=EcJmTd…

Alebo samospráva financuje vozidlá, ktoré sú funkčne v úpadku.

Alebo nákaza amerických veriteľov, ktorí NIKDY nezískajú späť svoje investície z kolapsov, ktoré sa len začínajú.

Táto krajina sa rozpadá a zažije najväčší finančný kolaps v modernej histórii.

Vďaka tomu bude Veľká finančná kríza v roku 2008 vyzerať ako prechádzka ružovým sadom.

Ak mi neveríš, čoskoro budeš.

Takže mám na vás len jednu otázku. Premýšľali ste už o zaistení svojich investícií, aby ste obmedzili svoje riziko?
https://x.com/jesseleedow1/status/16923 ... N9dmgQDXBw
Joki bought a coffee. Ty môžeš tiez :)
https://www.buymeacoffee.com/akoinvestovat
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: ČÍNA

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

Realita je taka, ze nielen Čína je na tom zle, ale nedobre na tom su aj Eu aj Usa. Ale z tychto vsetkych troch velkych hracov, sa z pripadneho ekonomickeho padu najrychlejsie vystrábi Usa, preto moja dovera je tam. V Eu vladne socializmus a v Cine komunisti. V Usa je to aspon snaha o kapitalizmus.
Glogol
Guru Member ****
Príspevky: 1735
Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
Has thanked: 45 times
Been thanked: 152 times

Re: ČÍNA

Príspevok od používateľa Glogol »

Trumpeta1978 napísal: Pi 18 08, 2023 9:28 pm Realita je taka, ze nielen Čína je na tom zle, ale nedobre na tom su aj Eu aj Usa. Ale z tychto vsetkych troch velkych hracov, sa z pripadneho ekonomickeho padu najrychlejsie vystrábi Usa, preto moja dovera je tam. V Eu vladne socializmus a v Cine komunisti. V Usa je to aspon snaha o kapitalizmus.
Suhlasim ze jednooky us je medzi slepymi kralom. Problem je percento promile a dlzka triezvenia, p,s pozeram ale ze prva zmienka na tomato fore o evergrande bola jul / august 2021. 2 roky je sila, Tie kolosy na hlinenych nohach sa hybu pomaly.
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
Napísať odpoveď

Návrat na "Akcie - investovanie do akcií"