zajimave videa

Podnikanie, podnikateľské nápady, skúsenosti, príbehy
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Peter222
Platinum Member ***
Príspevky: 665
Dátum registrácie: So 26 09, 2009 1:03 pm
Has thanked: 114 times
Been thanked: 124 times

Re: zajimave videa

Príspevok od používateľa Peter222 »

JanH napísal: Po 03 04, 2023 3:35 pm Peter, to ze Karpis casto krat poukazuje na svoju cast pravdy a iste data do znacnej miery mozu vyzniet zavadzajuco sme dokazali aj pri jeho grafoch vyvoja zlata na tomto fore. (Pouzil najlepsie roky pre zlato). Napriek tomu je to kapacita, je mi sympaticke ze vo videu nepretlacal zlato cez mrtvoly a poukazal na v minulosti spravene a do buducna potrebne reformy. Priznam sa pocuval som to ako podcast pri inych aktivitach a do hlbky som tie inflacne tlaky na potraviny nesledoval. Kazdopadne, dakujem, ze si nato poukazal. Nato su tu mudrejsi ludia ako ja, aby vypichli prave tieto detaily.
Peter222 napísal: Po 03 04, 2023 3:19 pm ale sorry, to s tými cenami potravín sú také bludy, doslova tára.
Edit:
Peter, mas prosim Ta aj info, preco je niekde potravinova inflacia v Europe 6% inde 48%? Hlavne spustace atd. alebo mozes to vysvetlit?Celkom rad by som sa v tom lepsie zorientoval.
Čo sa týka celkovej miery inflácie, je to dosť komplikovaná téma, ale "oficiálny naratív" je ten, že jeden z hlavných dôvodov spočíva v rozdielnych energetických mixoch jednotlivých krajín a ich energetickej (ne)závislosti. Krajiny s vyššou energetickou závislosťou na externom prostredí majú logický vyššiu "energetickú" infláciu ako krajiny s nižšou energetickou závislosťou.
Potom je to aj tá "potravinová" inflácia. Opäť by malo platiť, že štáty s nižšou potravinovou sebestačnosťou majú vyšší rast cien. Ale vstupuje do toho toľko premenných, že je naozaj ťažké nejak logicky vysvetliť, prečo napr. Slovensko má dvojnásobný rast cien potravín oproti vybraným krajinám EZ.

Tu je k tomu aj nejaký "oficiálny" zdroj: https://www.akeuropa.eu/en/what-reason- ... tes-europe
Napísať odpoveď

Návrat na "Podnikanie, podnikateľské nápady, skúsenosti, príbehy"