SZČO, DPH a povinnosti spojené s tým

Podnikanie, podnikateľské nápady, skúsenosti, príbehy
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Daredd
Príspevky: 8
Dátum registrácie: So 09 01, 2021 2:28 am

SZČO, DPH a povinnosti spojené s tým

Príspevok od používateľa Daredd »

Zdravím, chcel by som si založiť živnosť, zvažujem rôzne druhy podnikania a niesom si úplne istý ako v jednotlivých scenároch funguje DPH a čo všetko musím pravidelne robiť. Našiel som si milión článkov o tých povinnostiach, ale všetky to vysvetľujú dosť komplikovane a mám pocit, že niekedy si aj odporujú.

Modelové situácie:

1. Chcel by som predávať digitálny obsah online (digital downloads, print on demand a pod.) buď cez vlastný web, alebo cez poskytovateľov 3. strany (napr. Etsy).

Je tam nejaký rozdiel (vlastná platforma aebo tretia strana)?
Musím sa registrovať na DPH?

2. Vlastný eshop. Klasický nákup a predaj. Ak tomu dobre chápem, tak ak nakupujem tovar alebo napríklad softvér (eshop samotný) tak musím automatikcy ísť ako platca. Je to tak?


Všeoebecne: Ako prebiehajú vybavovačky s DPH aké všetky pravidelné povinnosti ma čakajú čo sa týka papierovanie a nejakého hlásenia vecí štátu.

Neriešte prosím aký je biznis plán a podobne, zaujímajú ma len právna stránka veci. Ďakujem.
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3825
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 126 times
Been thanked: 338 times
Kontaktovať používateľa:

Re: SZČO, DPH a povinnosti spojené s tým

Príspevok od používateľa osamely chodec »

dolezite je komu budes fakturovat Tvoje sluzby , firmam platitelom DPH, alebo beznym ludom nepodnikatelom? Ak firmam, ak nebudes platcom DPH nik si Tvoj produkt, alebo sluzbu nekupi lebo budes drahy..., teda ak nepredavas nieco co je jedinecne, ak beznym ludom nepodnikatelom , nemusis a ani nie je vyhodne na zaciatok byt platcom DPH , myslim , ze je nejaka hranica obratu od kedy musis byt povinne platcom DPH, to si zisti.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Porozumiet znamená zvyknúť si.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Vigrem
Príspevky: 64
Dátum registrácie: Ne 02 01, 2022 4:07 pm
Has thanked: 34 times
Been thanked: 24 times

Re: SZČO, DPH a povinnosti spojené s tým

Príspevok od používateľa Vigrem »

Ahoj,

su dva "rezimy" platcu DPH, ktore si netreba zamienat:
  • Tzv. "podla paragrafu 7a" (aj ked to das vyhladat do Googlu, najde ti na to vela odkazov, je to zauzivany pojem). Tento nema nic spolocne s obratom a potrebujes sa nim stat vtedy, ked prijmas alebo dodavas sluzby z/do inych krajin EU. Musis sa zaregistrovat este predtym, ako k prijatiu/dodaniu tejto sluzby dojde. Danovy urad ti vtedy prideli IC DPH, dolezite je, ze aj ked toto IC DPH mas, stale vystavujes faktury bez DPH - faktury medzi slovenskymi entitami vystavujes tak, ako doteraz, pri fakturach do zahranicia uvadzas, ze DPH je v rezime "Reverse charge", cize stale fakturujes bez DPH a DPH musi odviest tvoj odberatel.
  • Tzv. "podla paragrafu 4". Toto je "normalny" platca DPH tak, ako ho pozname - ked prekrocis za 12 mesiacov hranicu obratu cca 50k€, musis poziadat DU o registraciu podla tohto paragrafu. Potom slovenske faktury vystavujes uz spolu s DPH a ak si nahodou bol predtym zaregistrovany podla paragrafu 7a, ostava ti to iste IC DPH, takze pre faktury do zahranicia sa pre teba nemeni nic.


Ak fungujes v ramci nasej krajiny a mas obrat mensi, ako 50k, platcovstvo DPH ta nijako nemusi zaujimat. V problematike sa trochu vyznam a bavi ma (dal som napriklad teraz cez sviatky dokopy taky mini projekt na ratanie danovo-odvodoveho zatazenia pre SZCO), ale nie som profesionalny uctovnik ani danovy poradca, tieto informacie preto ber s rezervou. V tychto pripadoch je najlepsie vzdy sa poradit profesionalom, ale ked ti este napadaju nejake otazky, pytaj sa, ak budem vediet, odpoviem.
Daredd
Príspevky: 8
Dátum registrácie: So 09 01, 2021 2:28 am

Re: SZČO, DPH a povinnosti spojené s tým

Príspevok od používateľa Daredd »

A obidva tieto režimy fungujú rovnako alebo je medzi nimi aj nejaký praktický rozdiel? Ako to potom vyzerá prakticky? Uvádzam ceny s DPH a následne som videl, že každý mesiac treba podávať nejaké priznanie k DPH a musím ten rozdiel v DPH zaplatiť? Ako je to potom s nákupom tovaru zo zahraničia a predajom do zahraničia? Ktoré DPH platím a ktoré DPH si účtujem?
Používateľov profilový obrázok
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4291
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 414 times
Been thanked: 334 times

Re: SZČO, DPH a povinnosti spojené s tým

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

Zdravím, otazka trosku mimo, ale dočítal som sa, že vraj zoznam voľných živností neupravuje žiaden zákon.
Je to pravda? Existuje vraj len "Zoznam odporúčaných voľných živností." Nie je to zvláštne?
andre
Guru Member ****
Príspevky: 1288
Dátum registrácie: Št 02 07, 2015 11:43 pm
Has thanked: 13 times
Been thanked: 225 times

Re: SZČO, DPH a povinnosti spojené s tým

Príspevok od používateľa andre »

Ano je to tak vid. https://www.minv.sk/?volne-zivnosti-1

Standardne sa zapisuju tieto odporucane zivnosti. Ale ked mas specificke poziadavky - chces robit nieco co ziadna zivnost neobsahuje a neni to nejakym predpisom zakazane, regulovane.. tak ti vedia zapisat aj zivnost "na zelanie". Idealne si to vopred prezistit a mat to pisomne, keby bol pri zapise problem.
xerces
Active Member
Príspevky: 137
Dátum registrácie: Ne 20 06, 2021 12:20 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 20 times

Re: SZČO, DPH a povinnosti spojené s tým

Príspevok od používateľa xerces »

Ja tiez rozmyslam ze zmenim formu podnikania na sro uz aj preto, ze (kvoli inflacii) zacinam presahovat limit (stanoveny v 2009 - odvtedy politici spia a nezohladnuju inflaciu) na platcu DPH. Skusal som kontaktovat uctovnicke firmy ktore robia aj danove poradenstvo a som prekvapeny, ze vzdy mi odpisali, ze maju plne obsadene kapacity a koniec. Nechapem, to na danove poradenstvo potrebuju nejake ultra kapacity, ze mi nevedia rezervovat cas povedzme 2h aby sme si to presli a nastavili? Chcel by som ist formou uctovania zivnostnik vlastnej sro. To je trochu problem a treba to nastavit spravne aby s tym danovaci nemali problem. Nechcem prist o pausalne vydavky a bonusy, ktore mam ako zivnostnik ale ked budem platca nemam na vyber a preto to chcem riesit cez sro. Je to vymyslene totalne hlupo a zlozito. Nechapem preco ten limit uz davno nie je zvyseny. Minuly rok ziadali posunut limit na 85000Eur a pausalne na cca 40 000Eur. Zjavne ideme platit za mecheche na Ukrajine a sankcie na Rusov + zbrojenie.
Napísať odpoveď

Návrat na "Podnikanie, podnikateľské nápady, skúsenosti, príbehy"