chcem sa opýtať na situáciu ktorá mi nie je jasná keď počúvam múdrosti a podkasty od ľudí čo majú viacero bytov, prenajímajú ich, brú hypotéky, rátajú si výnosové percentá a tak ďalej...
Uvediem vééééľmi zjednodušený príklad a na ňom by som chcel vidieť riešenie - lebo inak mi to hlava nebere.
Povedzme že človek zarába 1000€ v čistom - fixne každý mesiac.
Chce si kúpiť byt. Sám pre seba na svoje bývanie. Do hry vstupujú 2 hlavné činitele (pokial viem) - jeden je úroková sadzba, ktorá sa mení a tá vplýva na výšku splátky (ak by cena bytu ostala statická) a teda či na to má alebo nemá z pohľadu banky. Druhý činitel je STOPKA, čize maximálna zadĺženosť ktorá je stanovená na 8 násobok čistého ročného príjmu. (ak sa nemýlim, toto je fixne dané v celej EU)
Takže týpek má mesačne 1000€ čistého, žiadnu ženu, deti ani žiadne iné úvery. Akože úrok by dostal 3%.
Banka spraví niečo také že:
1000€
- 230€ životné minimum,
- 0€ splátky ostatných úverov
- 300€ --- 20% až 40% ako rezerva (ako ktorá banka dajme tomu 30% tj 300)
a ešte stress test 2%
----------------------------------
na splátku mu ostane 470€ so stress testom. Ak rátame s 3%, so stress testom je to 5% takže 87000€ (cca) je jeho maximálka. Ak by zobral toľko, reálne by pri 3% splácal hypo vo výške nejakých 370€.
Fajn. To by sedelo to chápem.
Čo ale nechápem je, že časom sa rozhodne kúpiť inú nehnutelnosť - ďalšiu, povedzme do nej sa presťahovať a pôvodnú prenajímať.
Pretože na základe druhého (stop) pravidla jeho zadĺženosť môže byť maximálne 1000*12*8 = 96000 a už dlží 87000, takže jeho priestor je iba 9000€ a za to nekúpi ani garáž, nie to druhý hoc aj podobný byt.
Premýšlal som samozrejme nad tým že najprv prenajme byt ktorý má (a bývať bude - no niekde, hoc kde hoc ako.) ale byt predsa prenajme za trhovú cenu, a bude rád ak mu to pokryje náklady, takže nájom (bez energií) bude 370€ povedzme. Ale, banka to neuzná že ok chlapče: máš +1000 - 370 a + 370 takže máš vo výsledku 1000€ mesačne, tvoj budget je opať na 87000€ - aj keby ich danil do posledného centu, uznajú len nejakých 30-60% a niektoré banky to neuznajú vôbec.
A to mi vŕta hlavou a neviem to pochopiť, ako niekto systematicky nakupuje ďalšie a ďalšie byty na hypotéky... Čisto ani len teoreticky mi to nevychádza.
Nejaké vysvetlenie pre nachápavého Marcela?

ďakujem.