Ahoj, informujú o tom niekde?
2fa stále nič?
Rád by som tam opätovne otvoril účet - jednak diverzifikácia, jednak broker so slovenskou podporou + pobočkou, no to zabezpečenie ma odrádza.
Ahoj, informujú o tom niekde?
Ahoj,kazdemu klientovi prisiel email s prilohami a tam to bolo uvedene.michalhornicheck napísal: ↑Ne 26 03, 2023 8:07 pmAhoj, informujú o tom niekde?
2fa stále nič?
Rád by som tam opätovne otvoril účet - jednak diverzifikácia, jednak broker so slovenskou podporou + pobočkou, no to zabezpečenie ma odrádza.
Takmer na každé populárnejšie ETF nájdeš na xtb aj nominálne lacnejšiu variantu, ktorá stojí pár desiatok eur. Ja už som tie frakčné nákupy aj prestal vyhľadávať.
To je pravda, ale ak chceš mať bezstarostné investovanie - napríklad odkladáš si na dochodok do ETF 200€, tak za 200€ nenakúpiš 1 klikom, pretože za 200e si kúpiš 2,94 ks VUAA - teda v našom prípade si kúpiš 2 kusy alebo musíš poslať 204€ a kúpiš si 3x VUAA. Nie je to problém, akurát je to podla mňa otravné ak chceš mať čo najmenej starostí: trvalý prikaz k brokerovi a 1 klinutím spraviť nákup. Ak by XTB ponúkalo aj frakčné ETF tak by to bolo super. V podstate nerozumiem, prečo je taký problém u EU brokeroch s frakčnými ETF, veď každý US broker ti ponúka nákup frakčných US ETF za uplne smiešne poplatky a ty keď si chceš nakupovať jedno ETF, tak máš problém nájsť dobrého brokera v EU ktorý umožňuje frakcie
...komplet zoznam klasicke akcie/etf a frakcne akcie/etftomáš virdzek napísal: ↑Pi 14 04, 2023 12:30 pm Fund: majú niekde aj zoznam tých akcií? nejaký link? dík moc
Tiež som nad tým dumal a nakoniec som dospel k záveru, že v čase nákupu ti nákupnu cenu v USD prepočítajúiosephus napísal: ↑Št 20 04, 2023 2:59 pm Ľudia moji, viete mi povedať ako xtb počíta výkon portfólia? Už mi z toho ide prasknúť hlava. Mám účet v EUR, dole finálny výsledok čistého zisku mi počíta v EUR. Ale tie jednotlivé pozície počíta v mene v akej boli nakúpené? Nedáva mi to zmysel ani tak, ani tak.
Mám 5 akcií BAC, priemerný nákup 27,55$, celková investícia teda 137,75$. Pri aktuálnej cene 30$ to je teda zisk 12,50$, na eurá cca 11,37€. v XTB mi to ale počíta zisk 6,50 v neznámej mene.
Chápem, že tam máme poplatok za zmenu kurzu 0,6%, ale ani s tým to nedáva zmysel, navyše v portfóliu to ukazuje zisk netto, takže teoreticky by to malo byť očistené od poplatkov. Čo robím zle?
Ľavým tlačítkom klik na pozíciu, lavým klik na i a otvorí ti okno, kde maš konverzný kurz pri nákupe a aktuálny konverzný kurz. Konverzný kurz počítajú takto: 1/1,0966=0,9119x0,995=0,9073 a ten som mal ako aktuálny konverzný kurz
U IB je to tak:iosephus napísal: ↑Št 20 04, 2023 2:59 pm Ľudia moji, viete mi povedať ako xtb počíta výkon portfólia? Už mi z toho ide prasknúť hlava. Mám účet v EUR, dole finálny výsledok čistého zisku mi počíta v EUR. Ale tie jednotlivé pozície počíta v mene v akej boli nakúpené? Nedáva mi to zmysel ani tak, ani tak.
Myslel som poplatok za prevod meny, ale ano toto celé dáva zmysel, ďakujem.JUGGLER napísal: ↑Št 20 04, 2023 11:34 pmU IB je to tak:iosephus napísal: ↑Št 20 04, 2023 2:59 pm Ľudia moji, viete mi povedať ako xtb počíta výkon portfólia? Už mi z toho ide prasknúť hlava. Mám účet v EUR, dole finálny výsledok čistého zisku mi počíta v EUR. Ale tie jednotlivé pozície počíta v mene v akej boli nakúpené? Nedáva mi to zmysel ani tak, ani tak.
Ak máš účet v EUR a kúpiš niečo za USD, tak tento konkrétny obchod vidíš zisk/stratu v USD.
Ale zároveň celý účet vidím v EUR a stav na účte sa mení nielen v závislosti od držaných pozícií, ale aj v závislosti na kurze EUR/USD.
Takže ked obchod v USD máš v zisku, v EUR nemusí byť v zisku, alebo môže byť v menšom zisku, ked kurz USD medzitým oslabil, takže za danú pozíciu v USD by si pri aktuálnom kurze dostal menej EUR.
Ak máš pozíciu u XTB v reálnej akcii ( nie cez CFD), tak žiadne poplatky by si platiť nemal a konverzia ako píše Jogo sa zaúčtuje až na konci.
Ten ,,poplatok,, 4,41 € teda rozdiel by mal byť vďaka tomu, že EUR posilnilo, čiže aktuálne si v Eurách v menšom zisku ako sa ukazuje v USD.
...ano,iba na vybrane ETF (sklamanie),vyssie som daval link na zoznam,ktore ETF sa daju nakupovat frakcne
Likvidita ETF v EU
Možno keby v EU je nejaká 1 centrlána burza kde sa daju kúpiť všetky tie EU ETF tak by to bolo lepšie ako mať na výber z 5 burz
IBKR má tieto podmienky na to aby boli UCITS ETF zlomkovo obchodované.
Shortovať akcie ide iba cez CFD.tomáš virdzek napísal: ↑Po 29 05, 2023 9:23 pm @ALL: kto máte XTB, existuje pri frakčných (zlomkových) akciách nielen možnosť LONG teda nákupu, ale aj možnosť short, teda špekulácia na pokles kurzu cez zlomkové akcie? Dík
radi by sme Vás informovali, že od dňa 05.06.2023 poskytneme našim Zákazníkom Individuálne bankové účty slúžiace na financovanie Obchodných účtov vedených v mene EUR a USD.
Číslo účtu, na ktorý by ste mali zaslať finančné prostriedky, nájdete v Profile Investora → Hlavný panel → Vklad → Bankový prevod
Aktuálny bankový účet bude postupne uzatvorený, preto prosíme, aby ste čo najskôr začali využívať nový individuálny bankový účet.
Toto je bežná situácia, aj Lynx alebo Trade Republic to tak má.
Ahoj,takze v pondelok okolo 14-tej som poslal na skusku 1€ do spravy pre prijimatela som napisal VS a dnes rano (streda) 5:30 boli pripisane.
Dík za info. V konečnom dôsledku to teda nie je až taká katastrofa. Mne sa aj pri pripisovaní po starom raz stalo, že to nepripísali v XTB nasledujúci deň tak som volal čo s tým je, tak sa na to pozreli, povedali zopár výhovoriek prečo to ešte nepripísali a do 30 min. už bolo na účteGiovanniX napísal: ↑St 07 06, 2023 5:48 amAhoj,takze v pondelok okolo 14-tej som poslal na skusku 1€ do spravy pre prijimatela som napisal VS a dnes rano (streda) 5:30 boli pripisane.
Predtym na SK ucet skoro rano som odoslal cca 00:30 tak v ten den na obed boli pripisane.Cize doslo k predlzeniu pripisovania penazi,co mozme povazovat aj za negativum.
Zaujimave je,ze nedrzia sa casoveho harmonogramu pripisovania penazi a tak isto nefunguju okamzite platby,co je skoda.
Na podpore xtb este z toho maju chaos,nevedeli mi odpovedat s presnostou takmer na nic,ani ci podporuje JPM okamzite platby,ze mam vyskusat![]()