ETF cez portu.cz - skúsenosti
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
-
- Dátum registrácie: Ut 17 05, 2022 2:22 pm
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 8 times
Re: ETF cez portu.cz
Ja s tým samozrejme súhlasím, tiež tam mám 2 vlastne stratégie, takú dlhodobejšiu ETF SVET + NASDAQ a strednedobu S&P500.
Ale stále si myslím, že pre ľudí čo vôbec nevedia kam a ako dávať peniaze majú zmysel aj nejaké portfólia aspoň na začiatok kým sa tomu trochu povenujú a rozkukajú.
A ETF SVET v Portu je na 2500 akcií alebo malé firmy na 5000
Ale stále si myslím, že pre ľudí čo vôbec nevedia kam a ako dávať peniaze majú zmysel aj nejaké portfólia aspoň na začiatok kým sa tomu trochu povenujú a rozkukajú.
A ETF SVET v Portu je na 2500 akcií alebo malé firmy na 5000
-
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Po 18 04, 2022 8:14 am
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 22 times
Ja som si chcel na portu založiť sporenie na dôchodok, takže by som fixoval 15r a mal tak nízky poplatok. Chcel som mať portfolio ETF SVET a ETF SVET malé firmy. Lenže neviem z akeho dôvodu, ale majú tam asi najdrahšie ETF na globálne akcie: ACWD a ZPRS - TER 0,4% a 0,45%. Pritom existují ETF ktoré maju o dosť nižší poplatok (napriklad VWCE). Toto je jediná vec ktorá ma odradzuje.
A ešte jedne vec ma štve, že neinvestujú celých 100% ale investujú 98% a 2% nechávajú v hotovosti z ktorých sa platia poplatky (tak ako to má aj finax). Nerozumiem ako potom fungujú poplatky vo vnutry ETF, Kúpim si za 50€ ETF ktoré má ter 0,45% a nikdy v živote ho už nekúpim, tak z čoho si to ETF bude brať poplatky po zvyšok svojej existencie? Ako presne fungujú tie poplatky v ETF? Prečo to tak nemože fungovať aj v portu/finaxe?
A ešte jedne vec ma štve, že neinvestujú celých 100% ale investujú 98% a 2% nechávajú v hotovosti z ktorých sa platia poplatky (tak ako to má aj finax). Nerozumiem ako potom fungujú poplatky vo vnutry ETF, Kúpim si za 50€ ETF ktoré má ter 0,45% a nikdy v živote ho už nekúpim, tak z čoho si to ETF bude brať poplatky po zvyšok svojej existencie? Ako presne fungujú tie poplatky v ETF? Prečo to tak nemože fungovať aj v portu/finaxe?
-
- Active Member
- Dátum registrácie: Po 25 04, 2022 9:27 pm
- Has thanked: 33 times
- Been thanked: 47 times
Ja mám trošku odlišný postoj. Radšej než dočasne urobiť akékoľvek rozhodnutie a potom skúmať, či bolo správne alebo nie, obetujem trochu času a vec si naštudujem. Aby som urobil čo najlepšie možné rozhodnutie.
Ak človek obetuje kľudne mesiac či dva svojho času, v investičnom svete mu nič neujde. Naopak sa mu to kvalitným nastavením od začiatku vráti. Reálne stačí po večeroch namiesto instagramu a tiktoku dať 20 minút cca týždeň a vieš spraviť pre svoj život ďaleko viac než drvivá väčšina populácie.
Je priam úsmevné, že ľudia vedia stráviť mesiac času analýzou kúpy nového auta, mobilu či TV, ale neobetujú ani pár minút času pre takú triviálnu vec ako svoju budúcnosť, budúcnosť svojich detí, finančnú slobodu, kvalitnejší život,...
Zdrojov na učenie, aj kvalitných, zadarmo a v rôznych formách (blogy, články, videá, komentáre aj tu na fóre, napr. Juggler-ove posty) je pritom na mraky a prístup k ním má každý so schopnosťou čítať a vyhľadávať na internete. Pre bežného človeka navyše stačí dobré rozhodnutie spraviť len raz za život. Len raz všetko nadizajnovaťa pochopiť.
Stačí mať chuť zmeniť svoj život k lepšiemu. To je celé. Všetky nástroje máme k dispozícii, v tomto ohľade sme sa nikdy nemali lepšie.
-
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Po 15 02, 2021 2:46 pm
- Has thanked: 48 times
- Been thanked: 39 times
-
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Ut 27 02, 2018 8:51 am
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 29 times
Re: ETF cez portu.cz - skúsenosti
Ak by si niekto plánoval do zajtra (10.4.2023) založiť účet a použije referenčný kód velkanoc23, dostane od nich 12 EUR.
https://www.portu.sk/ucet/registracia?r ... velkanoc23
Žiadne terno ale tak ....
Novému klientovi, ktorý sa registruje na základe kliknutia na odkaz zobrazený po nájdení a kliknutí na Portu Veľkonočné vajíčko, bude najneskôr do 5 pracovných dní po aktivovaní jeho účtu poskytnuté na jeho investičný účet u Portu 12 € do Peňaženky.
https://www.portu.sk/ucet/registracia?r ... velkanoc23
Žiadne terno ale tak ....
Novému klientovi, ktorý sa registruje na základe kliknutia na odkaz zobrazený po nájdení a kliknutí na Portu Veľkonočné vajíčko, bude najneskôr do 5 pracovných dní po aktivovaní jeho účtu poskytnuté na jeho investičný účet u Portu 12 € do Peňaženky.
-
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Po 18 04, 2022 8:14 am
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 22 times
Má tu prosím niekto portu účet kde má vlastnú stratégiu a má tam viac ako 1 ETF? Zaujímalo by ma ako to funguje.
Napríklad bude mať portfólio o 2 ETF stým, že chcem aby ETF A malo 80% a ETF B 20%, Povedzme, že mesačne tam posielam 100€. Teda 80€ pôjde do ETF A a 20€ do ETF B. A teraz by ma zaujímalo, či je tam nejaký rebalančný automatický systém - napríklad sa zvýši hodnota ETF A a zloženie portfólia bude 85% ETF A a 15% ETF B, dôjde k autoamtickému odpredaju ETF A a automatickému nákupu ETF B, tak aby ostal zachovaný pomer 80:20?
Alebo proste vždy z poslanej sumy pôjde 80% do ETF A a 20% do ETF B?
Napríklad bude mať portfólio o 2 ETF stým, že chcem aby ETF A malo 80% a ETF B 20%, Povedzme, že mesačne tam posielam 100€. Teda 80€ pôjde do ETF A a 20€ do ETF B. A teraz by ma zaujímalo, či je tam nejaký rebalančný automatický systém - napríklad sa zvýši hodnota ETF A a zloženie portfólia bude 85% ETF A a 15% ETF B, dôjde k autoamtickému odpredaju ETF A a automatickému nákupu ETF B, tak aby ostal zachovaný pomer 80:20?
Alebo proste vždy z poslanej sumy pôjde 80% do ETF A a 20% do ETF B?
-
- Active Member
- Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 24 times
Funguje to tak, ze vzdy 2% z investovanej sumy nechavaju v strategii ako hotovost, napr. na uhradu poplatkov, takze vies urobit rozdelenie napr 78 a 20% a teda vzdy pojde 78eur do jedneho a 20 eur do druheho ETF pri vklade 100 eur.
Pri vlastnych strategiach je mozne len jednorazove rebalancovanie, aj to len vo vyssich cenovych planoch. Tie ja nemam, tak neviem ako to presne funguje, na webe pisu: Jednorazovým zrebalansovaním vrátite aktuálne zastúpenie inštrumentov vo vašej stratégií čo najbližie k cieľovému. Pri rebalansovaní budú odpredané tie inštrumeny, ktorých váha je vyššia, než cieľová a naopak nakúpené tie inštrumenty, ktorých váha je nižšia.
V kazdom cenovom plane je vsak neobmedzena moznost menit strategiu: Upravením stratégie (zmenou cieľových váh, pridaním alebo odobratím inštrumentov) dávate pokyn k tomu, aby Portu pri najbližšom Obchodnom dni vykonalo operácie, ktoré súčasné rozloženie čo najviac priblíži k vami nastavenému. Dôjde tak k predajom a nákupom inštrumentov, aby ich výsledné zastúpenie odpovedalo cieľovému.
Avsak pri kazdej zmene pozor na danovu povinnost.
Pri vlastnych strategiach je mozne len jednorazove rebalancovanie, aj to len vo vyssich cenovych planoch. Tie ja nemam, tak neviem ako to presne funguje, na webe pisu: Jednorazovým zrebalansovaním vrátite aktuálne zastúpenie inštrumentov vo vašej stratégií čo najbližie k cieľovému. Pri rebalansovaní budú odpredané tie inštrumeny, ktorých váha je vyššia, než cieľová a naopak nakúpené tie inštrumenty, ktorých váha je nižšia.
V kazdom cenovom plane je vsak neobmedzena moznost menit strategiu: Upravením stratégie (zmenou cieľových váh, pridaním alebo odobratím inštrumentov) dávate pokyn k tomu, aby Portu pri najbližšom Obchodnom dni vykonalo operácie, ktoré súčasné rozloženie čo najviac priblíži k vami nastavenému. Dôjde tak k predajom a nákupom inštrumentov, aby ich výsledné zastúpenie odpovedalo cieľovému.
-
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Ut 27 02, 2018 8:51 am
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 29 times
Trochu by som to skorigoval.MiBi napísal: ↑St 24 05, 2023 11:59 am Funguje to tak, ze vzdy 2% z investovanej sumy nechavaju v strategii ako hotovost, napr. na uhradu poplatkov, takze vies urobit rozdelenie napr 78 a 20% a teda vzdy pojde 78eur do jedneho a 20 eur do druheho ETF pri vklade 100 eur.
V hotovosti zostávajú minimálne 2% z hodnoty portfólia zo dňa kedy prebieha zainvestovanie. Čiže nie 2% z investovanej sumy. Je možné si nastaviť aj vyššie percento hotovosti.
Ak bude nastavené rozdelenie ako uvádzaš 78 a 20%, system sa bude snažiť pri každom nákupe priblížiť k tomuto rozdeleniu. Ak jeden inštrument výrazne narastie, môže sa stať že z jedného malého vkladu pôjdu všetky prostriedky len do druhého inštrumentu.
-
- Active Member
- Dátum registrácie: Ne 04 12, 2022 10:37 am
- Been thanked: 15 times
velmi sympaticke , aj ked v konecnom dosledku , cisty vynos z 2,75 sa zmeni na na 2%, provizia pre portu 0.25%. plus povine dane ,a mame 2%, ale aj tak je to pre klientov sympaticke ,ze nieco robia a nezaspali - u porovnatelneho konkurenta k porte u Finaxu som nic podobne nezaznamenal., nemam tam ani cent, ,a ako bolo trefne povedane v inych prispevkoch tych 2% ta nespasi. odo mna plusko pe pre portu.Ondrej17 napísal: ↑Št 01 06, 2023 12:10 pm Máme tu novinku
https://magazin.portu.sk/zhodnocujte-sv ... 3-hDi45fME
Re: ETF cez portu - skúsenosti
Ahojte, viete ma prosim nasmerovat (pripadne aj tu na fore) ako je to so zdanovanim? Na stranke pisu:
1. Do 500 Eur vobec tuto sumu nemusim zdanovat?
2. Nemusim nic uvadzat v danovom priznani? Ani tych 275e ?
Dakujem
Cize ak vlozim 10k, za rok zarobim pri 2,75% p.a = 275 EurÚroky za úročenú hotovosť sú pripisované v hrubej výške a podľa Zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmu sa ako príjmy spadajúce pod § 43 odseku 3 dania štandardne sadzbou 19 %. Tieto príjmy by mali byť uvedené v daňovom priznaní. Podklady pre vaše daňové priznanie za predchádzajúci rok vám pripravíme začiatkom každého roku.
1. Do 500 Eur vobec tuto sumu nemusim zdanovat?
2. Nemusim nic uvadzat v danovom priznani? Ani tych 275e ?
Dakujem