SEDLIAK vs. BANÍK ( ETF USA vs. ZLATO )

Trading, tipy na obchody a investície, zverejňvanie pozícií, denníky traderov a investorov
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
jogo
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 7052
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 147 times
Been thanked: 276 times

Re: SEDLIAK vs. BANÍK ( ETF USA vs. ZLATO )

Príspevok od používateľa jogo »

tomáš virdzek napísal: Št 02 03, 2023 8:50 pm PS: Jogo a Chodec, načo a o čo sa tu škriepite? :)
To vieš, starší chlapi sa niekedy škriepia horšie jak staré baby. :D
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
tomáš virdzek
Guru Member ****
Príspevky: 2218
Dátum registrácie: Po 02 03, 2009 2:17 pm
Has thanked: 627 times
Been thanked: 369 times

Re: SEDLIAK vs. BANÍK ( ETF USA vs. ZLATO )

Príspevok od používateľa tomáš virdzek »

Dostal si pracovnú ponuku Jogo, ani sa nemusíš presúvať. :mrgreen: https://ako-investovat.sk/diskusia/view ... 55#p180555
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 2795
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 48 times
Been thanked: 100 times

Re: SEDLIAK vs. BANÍK ( ETF USA vs. ZLATO )

Príspevok od používateľa Rokosák »

tomáš virdzek napísal: Št 02 03, 2023 8:50 pm V 1976 vznikol prvý fond kopírujúci SP500, kedy vznikol prvý fond kopírujúci zlato? Dovtedy si ho ako mohol trackovať?
V 90tych rokoch existovali aj fondy investujuce do zlata, bani na zlato a vobec aktiv suvisiace so zlatom. Pravdu povediac im to prilis dobre neslo v porovnani s technologickymi firmami. Casom doslo aj na ne.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
Používateľov profilový obrázok
Miloš Convexify
Active Member
Príspevky: 132
Dátum registrácie: Ut 07 02, 2023 2:07 pm
Has thanked: 13 times
Been thanked: 37 times
Kontaktovať používateľa:

Re: SEDLIAK vs. BANÍK ( ETF USA vs. ZLATO )

Príspevok od používateľa Miloš Convexify »

tomáš virdzek napísal: Št 02 03, 2023 8:50 pm
Každopádne nikde som tam nevidel zmienku o 0% výnose, myslel si to nejak obrazne?
Hej myslel som to obrazne vzhľadom na unisono pozitívny pohľad seniornejších prispievateľov.
Môže to byť viac ako nula ale aj menej, nikto nevie.
Vplyv nízkych poplatkov na budúce výkonnosti indexov chalani interpertujú iba ako príležitosť. Ja skôr zastávam opatrnejší postoj a nevylučujem, že to môže byť aj hrozba.
Treba vziať do úvahy aj vznikajúce príležitosti (napr. rastúce sadzby na MM trhu), ktoré sú atraktívne z pohľadu výnos/riziko.

Prikladám graf/štúdiu, ktorá skôr nabáda k opatrnosti.
FoO5guUXEAcONbx.jpeg
Peter222
Platinum Member ***
Príspevky: 665
Dátum registrácie: So 26 09, 2009 1:03 pm
Has thanked: 114 times
Been thanked: 124 times

Re: SEDLIAK vs. BANÍK ( ETF USA vs. ZLATO )

Príspevok od používateľa Peter222 »

Viaceré porovnania tu už zazneli, ale v tomto článku je to tiež celkom pekne zhrnuté. Na konci zdroj na článok aj s grafmi.

Zlato môže byť poistka, ale zhodnotenie hľadajte inde

Zlatu sa v posledných dvoch dekádach mimoriadne darilo a je pochopiteľné, že Juraja Karpiša teší zhodnotenie jeho majetku. Základným investičným nástrojom sú však akcie. V dlhodobom porovnaní majú vyšší výnos a nezdá sa, že by boli výrazne rizikovejšie než zlato. A môžu priniesť aj dobrý pocit.

V tomto týždni vydal Štandard dva články, ktoré sa týkajú investičných aktív. Komentár Markéty Šichtářovej nás odrádza od investície do akcií, článok Juraja Karpiša propaguje nákup zlata. Myslím, že je namieste vyvážiť to pozitívnym článkom o akciách.

Na úvod poznámka k textu Markéty Šichtářovej. Pesimistické predikcie ďalšieho vývoja sú rovnako legitímne ako optimistické. Nikto nemá krištáľovú guľu a až čas ukáže, koho predikcie boli správne.

Práve časová dimenzia však v Šichtářovej článku chýba. Dostatočne dlhý investičný horizont totiž umožňuje ignorovať krátkodobé ekonomické problémy, ktorým aktuálne čelíme. Alebo pani Šichtářová očakáva definitívny koniec ekonomického rastu? Potom by to mala napísať explicitne.

Juraj Karpiš je v tomto omnoho poctivejší. Svoje úspechy so zlatom jasne datuje do posledných dvoch dekád. Poctivo priznáva, že výnosy zo zlata boli nenormálne. A napokon uvádza aj to, že zlato je v zásade poistením a jeho zmyslom nie je primárne výnos. Predsa však uvádza porovnanie s akciami, ktoré v zvolenom období priniesli nižší výnos.

Zlato verzus akcie

Nie je to prvý článok Juraja Karpiša o zlate a akciách, na ktorý reagujem. V tom predchádzajúcom tvrdil, že cena akcií v indexe S&P 500 vyjadrená v gramoch zlata sa za ostatné polstoročie nezvýšila. V reakcii som napísal nielen to, že akcie sú úplne iným aktívom než zlato, ale aj to, že prezentovaný výsledok sa opiera o konkrétne zvolené obdobie.

V aktuálnom článku už Karpiš povahu zlata a rozdiely oproti iným aktívam patrične zdôraznil. A dokonca sa snažil vyhnúť aj obvineniu z účelového výberu obdobia. Môžeme si vybrať ktorýkoľvek mesiac – ale pozor, od januára 2000.

Nepodozrievam Juraja Karpiša v tejto veci z nejakého pokusu o manipuláciu výsledkov, jednoducho – ako píše – svoju prvú zlatú mincu kúpil v roku 2003. Ale predsa, nie sú dve desaťročia príliš málo, aby sme zhodnotili vývoj hodnoty určitého aktíva?

Keď sa pozrieme na medziročné zmeny ceny zlata, vidíme, že rástlo najmä v prvej dekáde nového tisícročia. V dvoch dekádach predtým sa nič podobné nedialo. Sedemdesiate roky, keď si zlato hľadalo trhovú cenu po páde Brettonwoodskeho systému, nemá zmysel komentovať.

Z medziročného porovnania dokonca zlato vychádza menej stabilne ako akcie v indexe S&P 500. Za posledných 50 rokov došlo k medziročnému poklesu ceny zlata v 17 prípadoch, u akcií len v 12 prípadoch. Ak budeme uvažovať aj dividendové výnosy, akciový investori strácali len osemkrát. Ak vynecháme divoké sedemdesiate roky, zlato vykazuje na ročných dátach podobnú volatilitu (vyjadrenú smerodajnou odchýlkou) ako akcie v S&P 500.

Výnosy zlata za posledné polstoročie neboli nijako nízke. Priemerný ročný výnos bol 7,1 percenta. Keď však vynecháme sedemdesiate roky a pozrieme sa na posledné štyri desaťročia, poklesne pod štyri percentá. V rovnakom období cena akcií rástla o 7,5 percenta, respektíve 9,2 percenta.

Akcie prinášajú aj dividendu

Keď však hovoríme o akciách, je potrebné povedať celý príbeh. Akcie reprezentujú podiel na vlastníctve spoločností s reálnymi aktívami, ktoré tvoria reálny produkt a prinášajú akcionárom zisk. Ten môže byť reinvestovaný v daných spoločnostiach, čo sa prejaví rastom ich hodnoty, ale tiež vyplatený v podobe dividendy.

Keď porovnávame len zmenu cien akcií, dividendový výnos sa stráca. Je pravdou, že významný bol najmä v minulosti. V sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch minulého storočia bol v priemere nad štyrmi percentami ročne, v posledných dvoch dekádach je pod dvoma percentami, keďže v indexe S&P 500 získali väčšiu váhu technologické firmy, ktoré zisk reinvestujú.

Priemerný ročný výnos akcií S&P 500 pri zahrnutí dividendy bol za posledné polstoročie 10,6 percenta, za posledné štyri desaťročia až 11,8 percenta. Dokonca aj za posledné dve dekády to nebude tých necelých päť percent, ktoré uvádza Juraj Karpiš, ale takmer sedem.

Investícia ako dlhodobé rozhodnutie

Vyššie uvedený graf s medziročnými zmenami nemusí ukazovať rozdiel medzi zlatom a akciami dostatočne zreteľne. Pre obe platí, že niekedy rastie a niekedy klesá, niekedy viac, niekedy menej. Lepšiu perspektívu poskytuje porovnanie dlhodobejších investícií. Napríklad dvadsaťročných, ako bola tá Karpišova.

Je zrejmé, že za tri desaťročia, ktoré sme takto schopní porovnať, len málokedy investícia do zlata prekonala výnos investície do akciového indexu S&P 500 (s reinvestíciou dividend). Jednoznačne to platí len pre obdobie okolo prelomu tisícročia.

Ak skrátime investičný horizont na desať rokov, môžeme porovnať i dlhšie obdobie. Aj tu je zrejmé, že zlato prekonalo akcie len v dvoch obdobiach – v sedemdesiatych rokoch minulého storočia a v dekáde okolo prelomu tisícročia. Opäť sa potvrdzuje, že Karpišove výsledky sú predsa len podmienené výberom obdobia.

Aj malé rozdiely vo výnosoch jednotlivých aktív urobia v dlhom období veľký rozdiel. Zložené úročenie je mocná zbraň, ktorú väčšina ľudí nedoceňuje.

Pravidelné investície v dlhom období

Pozrime sa ešte na efekt pravidelného sporenia. Napokon, väčšina ľudí sporí a investuje postupne v priebehu života, nie jednorazovo. Predstavme si, že by sme v priebehu každého roku nakúpili zlato a akcie za tisíc dolárov (opäť s reinvestíciou dividend) a v priebehu roku 2022 ich predali.

Ak by sme s uvedeným pravidelným investovaním začali v roku 1970, zlato by sme minulý rok predali za necelých 363-tisíc dolárov. To nie je málo. Akcie by sme však predali za 2,37 milióna dolárov, teda 6,5 krát viac. Keby sme s rovnakým pravidelným investovaním začali až v roku 2000, v minulom roku by malo nakúpené zlato hodnotu 58,3 tisíca dolárov, akcie však až 79,4 tisíca dolárov, teda o 36 percent viac.

Samozrejme, aj tu sú výsledky dané výberom obdobia. Keby sme zlato a akcie predávali okolo roku 2008, keď sa akciám nedarilo a zlatu áno, výsledok by mohol byť v prospech zlata. Ak zoberieme všetky dvadsaťročné obdobia od roku 1970, ktoré vieme vyhodnotiť, zlato víťazí osemkrát z 32. Ak zoberieme desaťročné obdobia, zlato víťazí deväťkrát zo 42. Týka sa to len období, ktoré končia okolo veľkej krízy.

Napokon, nemožno nič namietať proti zlatu ako spôsobu poistenia. Či do portfólia patrí, alebo nie, to záleží od toho, aký má kto vzťah k riziku. To napokon platí o každom aktíve. Len sa mi zdá, že v prípade poistenia nemá zmysel hovoriť o výnose.

Akcie však tiež môžu priniesť niečo navyše okrem výnosu. Či už investujete do indexu, alebo nakúpite akcie konkrétnych spoločností, môžete mať dobrý pocit, že sa podieľate na výrobe užitočných tovarov a služieb, že dávate prácu iným ľuďom – jednoducho, že prispievate k tomu, aby sa vaši blížni mali lepšie. A to je iný pocit, než sedieť na tehličkách zlata, ktoré okrem vášho pocitu istoty nikomu nič neprinášajú.

https://standard.sk/325910/zlato-moze-b ... ajte-inde/
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3825
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 125 times
Been thanked: 338 times
Kontaktovať používateľa:

Re: SEDLIAK vs. BANÍK ( ETF USA vs. ZLATO )

Príspevok od používateľa osamely chodec »

Ak pocitame divi teraz do max. 2% tak samozrejme akcie nemaju konkurenciu.Na 30 rocnom horizonte daju divi 2% 1,8x istinu. Ja problem vidim od roku 2000 v raste penaznej zasoby M2. Ak sa pozrieme na rast M2 v 90 tych rokoch , bol minimalny, preto zlato bola oproti akciam stratova investicia. To sa zmenilo od 2000 a zial v kovide sa M2 utrhla z retaze !!! Zlato nema vynos, je to sudca zlych inflacnych penazi, na zlate nik nezarobi, on tak maximalne podrzi hodnotu svojho majetku -kupnu silu. Nie je to ziaden zazrak.

S divi mam dva problemy poplatky a inflaciu, ak sa ta utrhne tak divi nestacia. O poplatkoch uz nepisem, niekto ich ma nulove tym ktorym radia znali, ale vacsina retailu v rukach financneho priemyslu zrovnatelne s divi.

Pre mna ( mam to od Karpisa) je tento graf podstatny, ukazuje hodnotu akcii v nie inflacnom aktive zlate. Pre mna su akcie preto drahe a zlato lacne, cas ukaze , ci ten graf za nieco stoji.
SP500-1950 (2).png
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Porozumiet znamená zvyknúť si.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
tomáš virdzek
Guru Member ****
Príspevky: 2218
Dátum registrácie: Po 02 03, 2009 2:17 pm
Has thanked: 627 times
Been thanked: 369 times

Re: SEDLIAK vs. BANÍK ( ETF USA vs. ZLATO )

Príspevok od používateľa tomáš virdzek »

Chodec: No konečne si to zo seba dal, budeme diskutovať :) :like: :beer:
tomáš virdzek
Guru Member ****
Príspevky: 2218
Dátum registrácie: Po 02 03, 2009 2:17 pm
Has thanked: 627 times
Been thanked: 369 times

Re: SEDLIAK vs. BANÍK ( ETF USA vs. ZLATO )

Príspevok od používateľa tomáš virdzek »

Miloš (Convexity): tu podľa môjho názoru hodil dobrú rozbušku a tému. Kto si nevšimol, uvažuje podobne ako chodec nad tým, že sme na akciovom trhu privysoko. Každý ale zo svojej strany.

Finax tu dal cca k téme Trumpeta:
Trumpeta1978 napísal: Pi 03 03, 2023 5:30 pm Mudrovačka | Čaká svetovú ekonomiku recesia? - YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=Lvnuqqb ... axSlovakia
Peter222
Platinum Member ***
Príspevky: 665
Dátum registrácie: So 26 09, 2009 1:03 pm
Has thanked: 114 times
Been thanked: 124 times

Re: SEDLIAK vs. BANÍK ( ETF USA vs. ZLATO )

Príspevok od používateľa Peter222 »

tomáš virdzek napísal: Pi 03 03, 2023 7:13 pm Miloš (Convexity): tu podľa môjho názoru hodil dobrú rozbušku a tému. Kto si nevšimol, uvažuje podobne ako chodec nad tým, že sme na akciovom trhu privysoko. Každý ale zo svojej strany.
Objektívne treba priznať, že (americké) akcie sú podľa viacerých ukazovateľov aktuálne vysoko. Či už absolútne alebo relatívne v porovnaní s inými aktívami.

https://www.zerohedge.com/markets/dont- ... -far-cheap
Don't Be Fooled, US Stocks Are Still Far From Cheap

...sú tam aj celkom pekné grafy
tomáš virdzek
Guru Member ****
Príspevky: 2218
Dátum registrácie: Po 02 03, 2009 2:17 pm
Has thanked: 627 times
Been thanked: 369 times

Re: SEDLIAK vs. BANÍK ( ETF USA vs. ZLATO )

Príspevok od používateľa tomáš virdzek »

Čo si myslíš Peter Ty súkromne o zlate (dlhodobý kontext a pohľad, viď text vyššie) a akciovom trhu momentálne? Tiež o tom, spájať/nespájať zlato akcie?
Peter222
Platinum Member ***
Príspevky: 665
Dátum registrácie: So 26 09, 2009 1:03 pm
Has thanked: 114 times
Been thanked: 124 times

Re: SEDLIAK vs. BANÍK ( ETF USA vs. ZLATO )

Príspevok od používateľa Peter222 »

Tomáš, hlavne sa snažím pozerať na zlato bez zbytočných emócií v kontexte toho, že je to v podstate bežné aktívum, ktoré sa tiež vyvíja v cykloch a trendoch ako akékoľvek iné aktívum. Zlato samozrejme plní svoje funkcie v portfóliu, to nenamietam, ale pre bežného retailového investora nevidím nejaké dôvody, aby malo v portfóliu výraznejšiu váhu (bavíme sa teraz prirodzene o "papierovom" zlate, nie fyzickom, to je potom trocha iná debata, ale pre väčšinu z nás z fóra v rámci nejakej "strednej" vrstvy podľa mňa nemá zmysel uvažovať o fyzickom ekvivalente).

Osobne nedržím v zlate nič, uvažoval by som o kúpe ETF kopírujúceho spot, ak by zlato výraznejšie kleslo a bral by som to ako dlhodobejšiu pozíciu s cieľom profitovať čisto iba na raste ceny, žiadna poistka, žiadna ochrana úspor, iba rast ceny. Ale pri aktuálnej úrovni 1850 USD mi to nepríde ako príliš atraktívne, i keď je pravda, že v porovnaní s akciami sa zlato môže javiť ako "lacné", ja sa na to však pozerám ako som uviedol vyššie ako na potenciál zhodnotenia, ktorý pri tejto hladine samotnej komodity nevidím nejak ružovo, ale môžem sa mýliť. Pri cene 1500 USD ale kľudne nejakú pozičku na zlato otvorím :)

Akcie čisto z pohľadu valuácií tiež nejak dvakrát atraktívne podľa mňa aktuálne nie sú. Zároveň ale viem, že o budúcnosti akciových trhov nemám ani šajnu :) bez problémov sa môže stať, že takto o rok budú valuácie vyššie (z akéhokoľvek dôvodu) a ja rok stratím nečinnosťou. Takže DCA globálnych indexov (nie iba USA) sa čisto z môjho súkromného hľadiska javí stále ako rozumná stratégia. Pri väčších poklesoch mám stále nejaký cash bokom, z ktorého som schopný navýšiť pozíciu okrem pravidelných nákupov. Takže ak príde ten "krach" do 2024 som pripravený :)

Mne sa však páčia dlhopisy, podľa mňa na rok 2023 to môže byť veľmi pekná a logická stratégia robiť DCA na dlhopisoch. Každý si to spája iba s akciami, ale prečo nepriemerovať cenu aj iných aktív, ktoré sú v ponuke, čo môže priniesť vyšší očakávaný výnos v budúcnosti. Osobne si nemyslím, že CB budú sadzby zvyšovať aj v roku 2024 tak prečo nevyužiť tohtoročný pokles ceny bondov. Jasné, že dôležité je aké dlhopisy kupuješ, s akou duráciou atď. a nechcem ísť mimo témy tohto vlákna, ja len že sa mi to páči ako myšlienka, keďže posledné roky, resp. desaťročia bola táto trieda aktív pre širšie masy prakticky nepoužiteľná pri tých sadzbách čo na trhoch boli.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: SEDLIAK vs. BANÍK ( ETF USA vs. ZLATO )

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Naozaj pekný príspevok. :potlesk:

Príjemné prekvapenie s tým Pavlom Minárikom, lebo aj Juraj Karpiš píše pre Štandard.
Takto si predstavujem slobodnú a odbornú výmenu názorov.
Opravil Ďuriho s tými 5%p.a. a treba objektívne povedať, že 20 ročný horizont zlata ( a údajný Jurajov prvý nákup v 2003 ) je
out of average.

Vytesal by som do kameňa:

Ak by sme s uvedeným pravidelným investovaním začali v roku 1970, zlato by sme minulý rok predali za necelých 363-tisíc dolárov. To nie je málo. Akcie by sme však predali za 2,37 milióna dolárov, teda 6,5 krát viac.

Keby sme s rovnakým pravidelným investovaním začali až v roku 2000, v minulom roku by malo nakúpené zlato hodnotu 58,3 tisíca dolárov, akcie však až 79,4 tisíca dolárov, teda o 36 percent viac.

Nemožno nič namietať proti zlatu ako spôsobu poistenia. Len sa mi zdá, že v prípade poistenia nemá zmysel hovoriť o výnose.

Akcie tiež môžu priniesť niečo navyše okrem výnosu. Ako investor môžete mať dobrý pocit, že sa podieľate na výrobe užitočných tovarov a služieb, že dávate prácu iným ľuďom , že prispievate k tomu, aby sa vaši blížni mali lepšie.
A to je iný pocit, než sedieť na tehličkách zlata, ktoré okrem vášho pocitu istoty nikomu nič neprinášajú.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: SEDLIAK vs. BANÍK ( ETF USA vs. ZLATO )

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Ešte ma napadlo v súvislosti s tým článkom:
V aktuálnom článku už Karpiš povahu zlata a rozdiely oproti iným aktívam patrične zdôraznil. A dokonca sa snažil vyhnúť aj obvineniu z účelového výberu obdobia. Môžeme si vybrať ktorýkoľvek mesiac – ale pozor, od januára 2000.
Nepodozrievam Juraja Karpiša v tejto veci z nejakého pokusu o manipuláciu výsledkov, jednoducho – ako píše – svoju prvú zlatú mincu kúpil v roku 2003. Ale predsa, nie sú dve desaťročia príliš málo, aby sme zhodnotili vývoj hodnoty určitého aktíva?
Ak Juraj začal investovať do zlata v 2003, prečo výnos zlata nehodnotí od 2003?
To sa mi zdá najférovejšie. Je to zároveň aj presne 20 rokov.

mohol by komentovať: investujem do zlata 20 rokov, chytil som najprudší rast zlata od 70 tych rokov minulého storočia, i napriek tomu výnosovo neporážam akcie... snáď sa to zmení.

Historický štatistický priemer je proti nemu...postavil svoju tézu na tom, že monetárna politika a zadlžovanie musí urobiť zo zlata víťaza. Proti tomu by sa našlo kopu dôvodov...napr. že zlata je dosť...nie je zaujímavé ako užitočná komodita a vyrastá nová generácia investorov, ktorí preferujú digitálne investície pred tehličkami zlata...

Ďalší vývoj budeme sledovať v hitparáde cez vyhodnocovanie Chodca :beer:
Prílohy
JK vs stocks total return.png
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3825
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 125 times
Been thanked: 338 times
Kontaktovať používateľa:

Re: SEDLIAK vs. BANÍK ( ETF USA vs. ZLATO )

Príspevok od používateľa osamely chodec »

takto vyzera sedliak/banik od 2003, ziadna slava pre banika...
SPY_ZLATO.png

a takto zlato v eurach , zasa ziadna slava pre euro...

ZLATO V EUR (1).png
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Porozumiet znamená zvyknúť si.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3825
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 125 times
Been thanked: 338 times
Kontaktovať používateľa:

Re: SEDLIAK vs. BANÍK ( ETF USA vs. ZLATO )

Príspevok od používateľa osamely chodec »

osamely chodec napísal: Pi 24 02, 2023 11:11 am Zakladam tuto temu na sledovanie vykonnosti zlata a SP500 na dlhodobe drzanie.

predavam dnes 250ks SPY za cenu 399,42 usd a nakupujem 590ks GLD za cenu 169,35. Objem 100000 USD.

(250X399,42)-(590X169,35)= -61 USD

Oproti nakup SPY 250x399,42=99855 USD

Vyhodnotim kvartalne.
takze prvy kvartal:

spred GLD- SPY (183,22-169,35)*590 - (409,39-399,42)*250=5691 USD +5,7%
spy long (409,39-399,42)*250=2493 USD +2,5%

divi a poplatok za short budem riesit na konci roka
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Porozumiet znamená zvyknúť si.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: SEDLIAK vs. BANÍK ( ETF USA vs. ZLATO )

Príspevok od používateľa JUGGLER »

osamely chodec napísal: So 01 04, 2023 6:11 pm
takze prvy kvartal:

spred GLD- SPY (183,22-169,35)*590 - (409,39-399,42)*250=5691 USD +5,7%
spy long (409,39-399,42)*250=2493 USD +2,5%

divi a poplatok za short budem riesit na konci roka
Sorry. Až teraz som si všimol, že si dal vyhodnotenie. Dík!
:beer:

Nahodím do hitparády
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3825
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 125 times
Been thanked: 338 times
Kontaktovať používateľa:

Re: SEDLIAK vs. BANÍK ( ETF USA vs. ZLATO )

Príspevok od používateľa osamely chodec »

takze druhy kvartal:

spred GLD- SPY (178,20-169,35)*590 - (442,81-399,42)*250=-5626 USD -5,6%
spy long (442,81-399,42)*250=10847.50 USD +10,9%

divi a poplatok za short budem riesit na konci roka
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Porozumiet znamená zvyknúť si.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 2795
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 48 times
Been thanked: 100 times

Re: SEDLIAK vs. BANÍK ( ETF USA vs. ZLATO )

Príspevok od používateľa Rokosák »

tomáš virdzek napísal: Št 02 03, 2023 8:50 pm Poplatky klesajú a klesajú dlhodobo, z x rôznych dôvodov.
Co sa casto robi, ze za obchod neplatis vobec nic, ale dostavas o nieco horsiu exekuciu. Hovori sa tomu "order flow". Robia to mnohi brokeri, ale nie IB,
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3825
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 125 times
Been thanked: 338 times
Kontaktovať používateľa:

Re: SEDLIAK vs. BANÍK ( ETF USA vs. ZLATO )

Príspevok od používateľa osamely chodec »

treti kvartal 2023

spred GLD- SPY (171,40-169,35)*590 - (427,43-399,42)*250=-5793 USD -5,8%
spy long (427,43-399,42)*250=7002,5 USD +7%

spred zostal cca rovnako ako min. kvartal, spy si pohorsilo.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Porozumiet znamená zvyknúť si.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: SEDLIAK vs. BANÍK ( ETF USA vs. ZLATO )

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Dík. A čo povieš na to, že zlato i striebro letia dole? Je to silný dolár, či predaj zlata, lebo sú vysoké úrokové sadzby = istých 5% p.a.?
Si mi vravel, že zlato zvykne padať a teraz nepadalo...ale nezachytil som dôvod, prečo zvykne padať.

Dík

:beer:
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3825
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 125 times
Been thanked: 338 times
Kontaktovať používateľa:

Re: SEDLIAK vs. BANÍK ( ETF USA vs. ZLATO )

Príspevok od používateľa osamely chodec »

JUGGLER napísal: Po 02 10, 2023 8:50 pm Dík. A čo povieš na to, že zlato i striebro letia dole? Je to silný dolár, či predaj zlata, lebo sú vysoké úrokové sadzby = istých 5% p.a.?
Si mi vravel, že zlato zvykne padať a teraz nepadalo...ale nezachytil som dôvod, prečo zvykne padať.

Dík

:beer:
https://en.macromicro.me/charts/724/3mo ... gold-price

pozri na toto, ak realne urokove sadzby padali zlato rastlo a naopak, tato korelacia platila dlhe roky, az do 2020. Teraz realne urokove sadzby vyrastli ale zlato sa drzi. Preco? Ja myslim, ze porazit inflaciu nebude lahke a chvilu tu s nami pobudne a to ocenuje aj zlato, uvidime...
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Porozumiet znamená zvyknúť si.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3825
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 125 times
Been thanked: 338 times
Kontaktovať používateľa:

Re: SEDLIAK vs. BANÍK ( ETF USA vs. ZLATO )

Príspevok od používateľa osamely chodec »

Stvrty kvartal 2023 a cely rok2023


spred GLD- SPY (191,17-169,35)*590 - (475,31-399,42)*250=-6099 -6%
spy long (475,31-399,42)*250=+18972,5 + 1190 USD divi 20162,5 +20,1%
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Porozumiet znamená zvyknúť si.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15693
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 988 times
Been thanked: 1343 times

Re: SEDLIAK vs. BANÍK ( ETF USA vs. ZLATO )

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Dík. PF 2024.
:beer:
Prílohy
Selfie from the best investor.JPG
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Napísať odpoveď

Návrat na "Trading, tipy, zverejňovanie obchodov a investícií"