aviceN napísal: ↑Št 23 11, 2023 12:46 pm
Čaute,
častokrát sa teraz stretávam, či už ide o "odborné" články, instagramové reelska "odborníkov/sprostredkovateľov" na trhu, že investovanie čisto do SP500 je nedostatočná diverzifikácia, že je potrebné tam naozaj miešať emergingy, small capy, európu, jednoducho mix 4-5 ETF + ideálne vybrať ešte "kvalitné" podielové fondy ako formu diverzifikácie, lebo údajne lepšie reagujú na zmeny na trhu keďže sú riadené (

). Lebo naozaj nikto nevie čo bude v budúcnosti.
Bohužiaľ, ,,PORADCOVIA,, sú len SPROSTREDKOVATELIA, teda žiadni odborníci.
Takisto tvorcovia ,,odborných,, článkov a videí, každý z nich chce zaujať, vytvoriť ilúziu pridanej hodnoty, že práve s nimi človek dosiahne vyšší výnos.
Realita je však taká, že rad, za radom vidím ako ľudia prichádzajú o peniaze kvôli hlúpym mixom rôznych ETFs a podielových fondov a takisto kvôli poplatkom.
Ešte aj tí najmúdrejší, ktorí sa chvália 20-30 rokmi praxe vymýšľajú také kombinácie, že sa mi zastavuje rozum.
Všetky analýzy, čo som robil a robím to potvrdzujú. Je to podobné porovnanie ako vidíte v Hitparáde, kde výnos troch základných ETFs porovnávam zo skutočnými odborníkmi - teda manažérmi fondov, ktoré sa odporúčajú verejnosti ako to najlepšie na svete.
Tajomstvo je jednoduché.
Agenti vymýšlajú portfólia fondov, aby sa tvárili, že niečo manažujú a mohli za to brať poplatky.
Manažéri fondov sa snažia dosiahnúť výnos svojho benchmarku (jediného indexu ) a nedokážu to (kvôli poplatkom a často zlým rozhodnutiam).
Na sociálnych sieťach sa ľudia snažia zaujať tiež kvôli peniazom, rôznym službám. Každý chce zarobiť.
Napr. platforma Bulios má 100 000 členov a zaujala ma kvôli tomu, že spočiatku porovnávala svoje portfólio z výnosom ETF USA.
Toľko múdrych vecí sa z ich emailov a analýz dočítate, že nikoho ani nenapadne, že s nimi môže mať horší výnos ako ETF USA.
Ale stalo sa. Čas ich zomlel a výnos išiel dole, až ho prestali publikovať. Teraz vymysleli ľuďom takú hovadinu, že môžu svoje portfólia nahadzovať na ich platformu a porovnávať svoje výnosy. Proste vec z nulovou hodnotou ktorá vytvára ilúziu ako pri social tradingu a investičných súťažiach.
Aby som sa vrátil k podstate:
elitné fondy na svete majú v portfóliu pár desiatok akcií.
Napr. Ackman, Burry majú 10-20. Buffett má v portfóli okolo 50 akcií ( z toho 50% tvorí Apple ).
Väčšina fondov má 20-30-50 akcií. Maximálne diverzifikované dôchodkové majú trebárs 100 a viac.
Takže agenti a inštitúcie, čo mixujú rôzne ETFs, len imitujú tzv. fondy fondov, čo v podstate nemá žiadny význam.
Extrémna diverzifikácia kvázi znižuje riziko, ale keď investujeme do 100% akcií, nepotrebujeme znižovať riziko !
My
potrebujeme dosiahnúť maximálny výnos. Až na konci investičného horizontu treba znižovať riziko !
Pri investovaní do akcií sa riziko znižuje takmer k nule samotným faktom, že investícia je
dlhodobá. .
Tajomstvo je v jednoduchosti. Mať jedno ETF, ktoré obsahuje 100 alebo 500, alebo 2500 akcií je NUDA! Nemôžeme radiť to, čo vie nevzdelaný sedliak!
Nemôžeme sa hrať na odborníka! Nemôžeme nič manažovať! Sme NULY...sme SEDLIACI...nie sme ničím zaujímaví.
...
Akurát výsledok je taký, že sedliak má najvyšší výnos a nikto ho nevie poraziť.
Takže čo? Budem tu sypať príklad za príkladom ako agenti a inštitúcie zaostávajú vo výnosoch za sedliakom v jednom ETF?
miror napísal: ↑Št 23 11, 2023 3:21 pm
SP500 je zbytočne konzervatívne, NASDAQ100 je lepší na výnos posledné roky. A aj ten VWCE má väčšinu SP500 a ostatné ho len brzdia. Ja som nadšenec technológií a verím im (ako aj samočisteniu indexu NASDAQ100 aj iných), ale diverzifikáciu treba, ja osobne mám nastavené:
40% NASDAQ100
30% SP500
20% SVET
10% TMR (áno Tatry ..., kvôli tomu že to maximálne využijem v zime aj lete a investujem aj tam, kde verím v rozmach aj keď ostatní ohŕňajú nosom)
A navyše diverzifikujem brokerov, mám u štyroch (IBCE,TradeRepublic,Fio,Patria), diverzifikujem osoby (na manželku, deti) a tiež diverzifikujem správcov ETF (BlackRock, Vanguard, Lyxor) aj za cenu vyšších poplatkov ako mať všetko u jedného brokera/správcu/osoby. Takže diverzifikovaž sa dá na všetky strany, pri väčšom objeme je to aj nutné.
Súhlasím, že nadšenec technológii, ktorý dobre znáša vyššie riziko straty by mal investovať primárne do technologického ETF.
Najvhodnejší je Nasdaq100, kľudne aj megacap z 88 akciami, či iné ( napr. iShares U.S. Technology ETF ).
Tie iné málokedy spomínam, nechcem u ľudí zbytočne vyvolávať dojem, že nejaký mix im pomôže viac ako single ETF na NQ100.
Lenže väčšina ľudí má z akcií v gatiach a už len samotný fakt, že majú investovať do 100% akcií im pripadá rizikový.
Preto ľuďom vravím, ETF SVET je najviac diverzifikované ( 2500 akcií) a ETF USA je zlatý stred ( 500 akcií ).
Kto chce ísť na maximálny výnos pri maximálnom riziku, tomu odporúčam Nasdaq 100 ( 100 akcií )
Ináč, trochu faktov k mixu.
SP500 obsahuje 84% akcií z Nasdaq100.
V Nasdaqu 100 je 10 firiem zo zahraničia... napr. z Číny BIDU, NTES, JD, PDD...z Austrálie TEAM, z Kanady LULU, z EU ASML, AZN, NXPI...
Takže v SP500, ktoré je čisto americké chýba 10% z Nasdaqu kvôli zahraničiu.
Zvláštne na Nasdaqu100 je, že to vôbec nie je len index technológii.
Je v ňom kopa zdravotníctva a výrobcov liekov: GILD, IDXX, ILMN, MRNA, REGN, ISRG,SGEN, VRTX,WBA, DXCM, BIIB,AZN,ALGN,
Je v ňom vyššie zastúpenie spotreby ako v SP500: SBUX, ROST, ORLY, KDP, KHC, LULU, MAR, MDLZ, MNST, JD, PDD, PEPP,DLTR,COST,
Nájdeš tam aj železnice ( CSX) , výrobcu uniforiem (CTAS), elektrárne (AES ) a iné...PCAR, XEL, EXC...
Ale komplexne môžeme povedať, že
2/3 sú technológie a čo je podstatné:
neobsahuje finančníctvo, hlavne rizikové banky.
Veď kto reálne spôsobuje krízy? No predsa bankári...tí, čo by sa mali v peniazoch najviac vyznať. Či už velké banky, alebo centrálne banky.
ETF SVET obsahuje 98% akcií z SP500.
Čiže v každom tom ETF je základ USA i technológii, len si mierne zvýšil expozíciu k technológiám a pridal trochu zbytku sveta.
Tých 10% z TMR ja nekritizujem. Každý, kto sa chce trochu vyhrať na vlastnom piesočku si môže 10% dať čo len chce.
Klasici si dávajú zlato, cryptofans BTC a ETH, Buffett má 10% v krátkodobých dlhopisoch, teraz tiež nie je zlá 10% rezerva na termíňaku...
Všeobecne si myslím, že pre väčšinu ľudí, pre úplne bežného človeka je najvhodnejšia zlatá stredná cesta - najlepšie spravovaný a široko diverzifikovaný index SP500, ktorý odporúča i najlepší investor sveta Warren Buffett.
Odhadovať, čo bude za 10,20, 30 rokov nemá zmysel...Amerika je z hľadiska investovania TOP destinácia ..vidno to aj v zložení ETF SVET (60-70% má USA ), je svetový technologický líder, je transparentná a z dlhodobého hľadiska najdôveryhodnejšia.
Čína ju v HDP dobieha, ale komunistický režim nemá dôveru, ani históriu, preto ceny akcií majú problém stúpať ( nedôvera investorov z celého sveta, ). Európa je skapíňajúci kôň. To hádam nemusíme rozoberať. Stačí sa pozrieť na európske ETfs.
Každý investor nemá problém po rokoch prehodnotiť situáciu, či sa niečo nezmenilo ( v USA sa nezmenilo nič 150 rokov )...
Stavať mix na tom, že chcem mať celý svet, lebo neviem kde sa svet bude uberať - to je zbytočná špekulácia...Money goes where money grows...