miso.dca napísal: ↑Po 18 12, 2023 10:15 am
- W.Buffet kedysi povedal, ze keby ma len 1 mega, tak vie spravit 100% rocne, ti manazeri maju ine objemy penazi a to ich paradoxne moze (nemusi) limitovat .. a mimochodom ten isty Buffet si stavil s tymito manazermi, ze neporazia SP500, vyhral .. ale cosi o tom vie, kedze on sam dosahoval a dosahuje pekne zisky
hladam proste sposoby, nie dovody .. takze ak niekto chce, ozvite sa, negativnych varovani tu bolo dost
Reči sa hovoria a chlieb sa je. Buffett nedosahuje pekné zisky. Si naštuduj portfólio BRK - je verejné. Posledné roky mal problém s výnosom a došiel som k záveru, že buď nedokázal mať ani výnos SP500, alebo ho mal iba +/- na úrovni SP500. Veď prečo asi neodporúča investorom BRK, ale ETF na SP500? Dokonca svoje miliardy v záveti zanecháva rodine len s podmienkou, že budú zainvestované vo Vanguard ETF na SP500 a 10% v ETF na dlhopisy z krátkou s platnosťou. Buffett má v portfóliu aj menšie akcie, niektoré sme rozoberali...a vôbec nemá problém držať pár miliónov v jednej akcii ( a rozložiť miliardy hoci aj na 400 akcií ), ale musel by to aktívnejšie manažovať ( čo aj robia...nakupujú/predávajú ) ale aj tak sa im nedarí. Príklad, čo si spomínam je akcia
NU, digital bank fintech, ktorú Buffettov tým objavil spolu s inými big fondami ešte predtým ako išla na burzu. Mali informácie, ktoré my nemáme...mali penieze na research ktoré my nemáme...mali tými ľudí, ktoré si my nemôžeme dovoliť mať ...i tak sa všetci vypálili. Keď prišla na burzu, všetci análi s nej boli nadšení a kopírujem ti ich targety:
Nu Holdings (NU) initiated with an Outperform at Wolfe Research; tgt $13
Nu Holdings (NU) initiated with a Positive at Susquehanna; tgt $14
Nu Holdings (NU) initiated with an Overweight at Morgan Stanley; tgt $16
Nu Holdings (NU) initiated with an Overweight at KeyBanc Capital Markets; tgt $12
Nu Holdings (NU) initiated with a Hold at HSBC Securities; tgt $10
Nu Holdings (NU) initiated with a Buy at UBS; tgt $12.50
Nu Holdings (NU) initiated with a Buy at Goldman; tgt $15
Nu Holdings (NU) initiated with a Neutral at JP Morgan; tgt $10
Nu Holdings (NU) initiated with a Buy at Citigroup; tgt $12
a kde bola cena akcií za pol roka, za 1 rok? Na cene
medzi 3 a 4 USD. Buffet ju kupoval niekde pri 9...dnes po 2 rokoch sa môže tešiť, že cena sa nakoniec začala šplhať ku 8. Ale ktovie, či sa bude raz tešiť z výnosov? Ešte nie je ani na nule.
Odbočím k banke, ktorú som ja analyzoval, trejdoval a považoval za jednu z najlepších bánk v USA: Silicon Valley Bank (
SVB )
Obchodovala sa na cene 600 USD. Ja som ju trejdil niekde pri 400 - po poklese trhov v 2022. Následne ako blesk s čistého neba behom
2 mesiacov skrachovala. Máme o nej vlákno.
Ešte k Buffettovi. Tým že drží v portfóliu 50% AAPL - to mu zachránilo kožu...ináč by hlboko underperformoval SP500. To ale nebol jeho objav - Buffett by ju nikdy nekúpil keby sa mal držať svojích pravidiel podhodnotenosti. Dotlačili ho k tomu jeho manažéri. Pretože staré veci z čias Grahama a z čias kedy sa akcie vyberali víkendovým čítaním Financial Times už neplatia: takmer všetky dobré akcie sú prirodzene predražené. Konkrétne AAPL, ked som čítal postrehy anála, ktoré som dal do vlákna o AAPL by Buffett mal teraz predať - lebo je predražená a vyzerá, že bude mať problémy s tržbami ( asi dočasné, ale umelá inteligencia by mi určite pošepkala: predaj a počkaj ). O tom že Buffett úplne opustil pravidlá diverzifikácie a drží 50% v AAPL a zbytočne velký podiel v bankách ani nehovorím....
K tomu Canslim a jožovi Fujkovi. Práve som si čítal v tej knihe pasáž o mne, lebo som bol požiadaný o také zhrnutie môjho pohľadu na trading.
Pokial sa pametám, Jožo vyberal dobré akcie...áno screening môže urobiť AI...ale potom mal neprimerane veľa kapitálu v pár akciách...a ako to býva, trh sa zmení a hviezdy ktoré určitý čas rastú sa zrazu začnú prepadávať, pričom sú ešte stále dobré akcie. Videl som za 23 rokov stovky hviezd, ktoré vyzerali ako najlepšie akcie na svete a polovica z nich zmizla, alebo je nezaujímavá. Akcie sú podnikanie a to je raz hore, raz dole...v dnešnom svete je už velmi málo takých akcií, ktoré môžete ako vraví Buffett kúpiť a držať celý život. A umelá inteligencia, ked do nej nahádžete kritéria Canslim, tak vám určite nevyberie Nvidiu, AAPL, amazon, Netflix a podobné akcie. A pochybujem, že vám nájde také skryté value ako ked martin7 našiel
AMD. Pretože informácie ktoré AI zhromaždí sú info z prítomnosti a minulosti...ale dobré akcie musíte nájsť tým, že objavíte ich skrytý potenciál do budúcnosti. To býva spravidla predtým ako sa o akciu začne zaujímať širší trh.
JUGGLER napísal: ↑Po 18 12, 2023 1:01 pm
hladam proste sposoby, nie dovody .. takze ak niekto chce, ozvite sa, negativnych varovani tu bolo dost
Však práve preto sa unúvam s tým, aby som ťa odradil. Lebo stratíš na tom čas - jednak na vývoj AI softu, jednak investičný čas. Budeš sa učiť na chybách ktoré prinesú investičné straty po rokoch? Ako daytrejder zistíš čo nefunguje ihneď. Investičný graf je taký istý ako intraday graf, len v investovaní platí, že ,,time is money,, Zamysli sa nad Ladisom ako on tu v priamom prenose 20 rokov skúša svoje investičné stratégie a samozrejme, vždy je optimista.

Len na výsledkoch to nevidno...