denník ŠTANDARD

Politika, svetonázory, naša spoločnosť
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15823
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 1043 times
Been thanked: 1403 times

Re: denník ŠTANDARD

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Začina to byť des: https://standard.sk/584109/izrael-prekr ... u-a-aleppu

Americký minister obrany Lloyd Austin vo štvrtok vyhlásil, že Izrael od začiatku vojny v Gaze zabil viac ako 25-tisíc palestínskych žien a detí.
Reagoval tým na otázku, ktorú dostal počas výpovede pred výborom Snemovne reprezentantov USA pre ozbrojené sily.

Vysoké počty civilných obetí sú však len jedným z mnohých rozmerov tragédie, ktorá sa od vlaňajšieho októbra na Blízkom východe odohráva.

Podľa nedávneho vyjadrenia OSN sa takmer 600-tisíc ľudí v Gaze, čo je štvrtina tamojšej populácie, nachádza len na krok od hladomoru. Osobitný spravodajca OSN pre právo na potraviny Michael Fakhri z tejto situácie obviňuje priamo Izrael a tvrdí, že tak robí vedome, čo označuje za „vojnový zločin“. Denník New York Times s odvolaním sa na Al-Džazíru informoval, že existujú prípady, keď od hladu zomreli aj dvojmesačné deti.

Na celom území Pásma Gazy bola zničená zhruba tretina budov a v najviac postihnutých oblastiach až štyri pätiny. V súčasnosti je situácia ešte bezútešnejšia. Agentúra AP uviedla, že miera devastácie je horšia ako pri zničení sýrskeho Aleppa alebo pri ruskom bombardovaní Mariupolu.

Vnútorne vysídlených je vyše 80 percent obyvateľov, tí sa koncentrujú okolo mesta Rafah na juhu Gazy, v ktorom sa v súčasnosti zdržiava približne 1,5 milióna ľudí. Utekať už nemajú kam.

V oblasti medzitým takmer úplne skolaboval zdravotnícky a školský systém, dodávky energií a doprava. Bombardovanie, ktoré Izrael v obrovskej miere uskutočňuje neriadenými bombami, poškodilo aj mnohé tamojšie byzantské kostoly, starobylé mešity, továrne, nákupné centrá, luxusné hotely, divadlá, reštaurácie, kaviarne a iné objekty. Územie Palestínčanov sa v priamom prenose mení na mesačnú krajinu.

Dojem, ktorý Izrael vytvára, podčiarkujú aj niektoré vyjadrenia popredných izraelských politikov. Nissim Vaturi, podpredseda parlamentu, vlani v novembri navrhol, že cieľom izraelskej armády je urobiť „nie menej, ako vypáliť Gazu“. Minister pre kultúrne dedičstvo Amichai Elijahu sa zase pohrával s možnosťou zhodiť na Pásmo Gazy atómovú bombu. Minister obrany Yoav Gallant v októbri 2023 vyhlásil, že bojujú proti „ľudským zvieratám“. Spomenúť možno aj vyhlásenia izraelských ministrov Becalela Smotriča a Itamara Ben Gvira, ktorí na prelome rokov obhajovali presídlenie Palestínčanov mimo Pásma Gazy a zabratie územia židovskými osadníkmi.

Hoci platí, že Izrael mal po útoku Hamasu právo na ozbrojenú odpoveď, na primeranosť už podľa tvrdých dát dávno rezignoval a jeho správanie voči Gaze napĺňa znaky genocídy. Akokoľvek tvrdo to znie.

Na porovnanie, Rusko od začiatku agresie proti Ukrajine podľa najnovších dát od OSN zabilo asi 10 500 civilistov. Ukrajina je pritom viac ako pätnásťkrát ľudnatejšia ako pásmo Gazy a vojna trvá 24 mesiacov, nie päť ako v prípade konfliktu medzi Hamasom a Izraelom. Podobnú disproporciu by sme našli aj pri porovnaní s inými konfliktmi.

Konflikt v husto obývanom území nevyhnutne vedie k takýmto výsledkom, za vedenie vojny však zodpovedá Izrael, ktorý pre bezpečné umiestnenie palestínskych utečencov neurobil dosť. Vojnu v Gaze vedie spôsobom, akým Rusi viedli vojnu v Mariupole, a to platí aj napriek rozdielu, že Izrael bol na rozdiel od Ruska napadnutý.

Mnohé štáty sveta sú tým pohoršené, ale Západ má zavreté oči aj uši. Slovenská, európska aj americká odpoveď na tieto bezprecedentné zločiny je neskrývane alibistická. Zatiaľ čo pri Rusku sme boli schopní uvaliť tvrdé sankcie aj na športovcov alebo umelcov, Izrael buď Západ podporuje (najmä USA a Nemecko), alebo – aby sa nepovedalo – občas slovne pokarhá.

Ak však Západ nechce prísť o svoju povesť, ak myslíme svoje deklarácie o rešpekte k pravidlám vo svete aspoň trochu vážne, musí sa to zásadným spôsobom zmeniť. Možností nie je veľa a sú známe. Buď enormný diplomatický tlak na Izrael, ukončenie priamej podpory alebo v krajnom prípade aj zavedenie sankčného režimu.

So zreteľom na to, že izraelský vojnový kabinet už má na stole vojnové plány na dobytie mesta Rafah, kde sa celé pásmo v podstate skoncentrovalo, platí, že o päť minút dvanásť už dávno bolo.
_____________________________________________

Takmer polovica izraelských bômb zhodených na Pásmo Gazy bola neriadená. Vyplýva to z hodnotenia amerických tajných služieb.
Hovorí sa im aj hlúpe bomby.

Hodnotenie vypracoval Úrad riaditeľa Národnej spravodajskej služby a televízii CNN ho opísali tri anonymné zdroje.

Podľa hodnotenia použil Izrael približne 40 až 45 percent munície vzduch – zem bez použitia navádzacích technológií.

Neriadená munícia zvyšuje ohrozenie civilistov, ktorí sú vystavení bombardovaniu. Americký prezident Joe Biden preto v utorok vyhlásil, že Izrael sa dopúšťa „nevyberavého bombardovania“.

Hovorca izraelskej armády Nir Dinar povedal: „Neriešime typ použitej munície.“

Celkovo zhodil židovský štát na palestínsku enklávu asi 29-tisíc bômb.

(cnn)

https://standard.sk/518755/takmer-polov ... -neriadena
Prílohy
Israel_Palestinians093230-scaled.jpg
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15823
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 1043 times
Been thanked: 1403 times

Re: denník ŠTANDARD

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Priniesla to RTVS: https://spravy.rtvs.sk/2024/03/ukrajina ... uje-papez/

Ale ľahšie sa to číta so Štandardu. Dnes si pozriem aj iné média, či informujú.

Pápež: Ukrajina by mala mať odvahu vyvesiť bielu vlajku. Keď ste porazení, musíte vyjednávať

Ukrajina by mala mať odvahu vyvesiť bielu vlajku a rokovať o prímerí, povedal pápež František v rozhovore, ktorý uverejnia 20. marca. Rozhovor pre švajčiarsku televíziu RSI nahrali ešte vo februári.

Františka sa pýtali na jeho postoj k diskusii medzi tými, ktorí tvrdia, že Ukrajina by sa mala vzdať, keďže nebola schopná odraziť ruské sily, a tými, ktorí tvrdia, že by to legitimizovalo kroky najsilnejšej strany. Novinár, ktorý viedol rozhovor, v otázke použil výraz „biela vlajka“.

„Je to jedna z interpretácií, to je pravda,“ povedal František podľa predbežného prepisu. „Myslím si však, že najsilnejší je ten, kto sa pozrie na situáciu, myslí na ľudí, má odvahu vyvesiť bielu vlajku a vyjednáva.“

Rímsky biskup tiež navrhol, že rokovania by sa mali uskutočniť s pomocou medzinárodných mocností.

„Slovo vyjednávať je odvážne slovo. Keď vidíte, že ste porazení, že sa veci nevyvíjajú dobre, musíte mať odvahu vyjednávať,“ vyhlásil pápež.

Pravdepodobne ide o prvý prípad, keď najvyšší predstaviteľ Katolíckej cirkvi použil výrazy ako „porazený“ či „biela vlajka“ pri téme Ukrajiny, hoci v minulosti už hovoril o potrebe rokovaní.

„Človek sa môže hanbiť,“ povedal František o vyjednávaní, „ale koľko mŕtvych si táto vojna ešte vyžiada? Treba vyjednávať včas, nájsť krajinu, ktorá môže byť sprostredkovateľom,“ povedal František a medzi krajinami, ktoré sa ponúkli, spomenul Turecko.

Práve turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ponúkol na piatkovom stretnutí v Istanbule svojmu ukrajinskému náprotivku Volodymyrovi Zelenskému, že usporiada samit s cieľom ukončiť vojnu na Ukrajine.

Zelenskyj reagoval, že hoci chce mier, nevzdá sa žiadneho územia. Mierová formula ukrajinskej hlavy štátu totiž požaduje stiahnutie ruských vojsk z celej Ukrajiny a obnovenie jej štátnych hraníc. Moskva naopak vylúčila účasť na rokovaniach za podmienok stanovených Kyjevom.

„Nehanbite sa vyjednávať, kým sa veci nezhoršia,“ povedal František, ktorý predniesol už stovky výziev za „mučenícku Ukrajinu“.

(reuters, tasr)

https://standard.sk/591812/papez-ukraji ... vyjednavat
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
MiBi
Gold Member **
Príspevky: 554
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 9 times
Been thanked: 256 times

Re: denník ŠTANDARD

Príspevok od používateľa MiBi »

vyskúšaj FINAX https://www.finax.eu/sk/invite/0/3cd0cdaf (1000 eur riadených 3 roky bez poplatku)
účet v TB s bonusom 100+70€ a 1 rok vedenie zadarmo https://www.tatrabanka.sk/sk/vyhodny-uc ... F959BC9598
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15823
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 1043 times
Been thanked: 1403 times

Re: denník ŠTANDARD

Príspevok od používateľa JUGGLER »

MiBi napísal: Št 14 03, 2024 4:00 pm @JUGGLER neprihlasis sa? :)
https://standard.sk/595886/standard-hla ... redaktorov
Prečo? Redaktor by mal byť profi novinár a zamestnanec. Musí chodiť do práce.
Vidím, že dlhoročný novinár SME ide ku ním, aj Marcel Merčiak sa pridáva so športom.. Teším sa miliónu čitateľov za mesiac.

Majú tam externých prispievateľov... napr. Juraj Karpiš prispieva pravidelne. Ale neviem ako to funguje...
Môžem porozmýšľať, prípadne sa spýtať, či by sa aspoň raz za čas ponúknuť nejaký článok. Investičnej gramotnosti nikdy nie je dosť.

Ked som teraz pozeral kto všetko píše za ekonomiku, narazil som na dobré články...Musím to čítať pravidelnejšie.

Len zacitujem. Nedám linku, lebo neviem či to nie je spoplatnené:

-------------------------------------------

Keď chceš Boha rozosmiať, povedz mu o svojich plánoch. Amerika dnes žne politické plody deindustrializácie, ktorú masové otvorenie sa čínskym výrobkom spôsobilo. Málo sa hovorí o tom, že dlhotrvajúci ekonomický úpadok Talianska je spôsobený aj tým, že Čína ako prvá „pokosila“ v Európe práve niektoré tradičné odbory talianskeho ľahkého priemyslu. Na taliansku ekonomiku je zvykom pozerať sa cez prsty: prečo to nerobíte ako Nemecko, jeho exportéri sa na čínskom trhu chytili. Tak zneli rady expertov. A dnes došiel rad na Nemecko.

Čína sa nesprávala podľa liberálnych ekonomických receptov. Opätovne sa opakuje ten istý model. Čína vybuduje ohromnú kapacitu za pomoci štátnych dotácií, krádeže technológií a nižších nákladov a zaplaví svet tovarom, ktorému ostatní výrobcovia nie sú schopní konkurovať. To sa stalo s oblečením, topánkami, porcelánom, oceľou, hliníkom, spotrebnou elektronikou.

Teraz však prišli na rad niektoré trhy, ktoré sa od predchádzajúcich líšia tým, že ich Západ vytvoril. A to svojou posadnutosťou dekarbonizáciou ekonomiky. O tej sa nám pravidelne opakuje, že je to veľká príležitosť. Lenže to je polopravda. Celý prechod na iné zdroje energie je mínus, pretože tie technológie nie sú radikálne výkonnejšie – je to len náklad vynaložený na to, aby zostal nejaký sektor, napríklad výroba elektriny či áut ako predtým. Príležitosť je to v tom prípade, že sa stanete lídrom v odbore a zákazníci po celom svete si musia kupovať vaše výrobky a vám sa investície vynaložené do výskumu, vývoja a výroby vrátia.

A v sektoroch, o ktoré ide, si Západ udržal konkurencieschopnosť len vo veterných elektrárňach. Západ v to dúfal v solárnych paneloch, ale bol to iba sen. Politici a podnikatelia v zelenej ekonomike radi poukazujú na to, ako rýchlo cena solárnych panelov na svetovom trhu klesla. Ale skúste sa niekoho, kto sa chváli novou inštaláciou fotovoltických panelov, verejne opýtať, odkiaľ tie panely sú. Mlčí. Pretože sú z Číny.

Teraz prišli na rad automobily. Nedávno sme upozornili na reportáž o čínskych cintorínoch elektromobilov. Je na tom jasne vidieť, že Čína opäť vybudovala obrovskú kapacitu. Že jej výrobný cyklus je oveľa rýchlejší – za typických sedem rokov, počas ktorých drží západoeurópska automobilka model na trhu, ich čínsky konkurent vychrlí niekoľko. A konečne je na tom vidieť, že Čína síce investuje do zelenej ekonomiky, ale nie je to pre ňu aktuálna priorita. Nerozhoduje tam Greta a Timmermans, výroba nových technológií je poháňaná starou špinavou elektrinou. A dlho bude, Čína schvaľuje v priemere výstavbu dvoch nových tepelných elektrární týždenne.

Ako to už v Európe býva, problém začne byť považovaný za závažný, až keď sa dotkne Nemecka. Nemecké automobilky realizovali veľkú časť svojich predajov v Číne (niekedy až 40 percent). Lenže teraz im na čínskom trhu dochádza dych.

Technológie sú jednou zložkou. Pre Číňanov o to príhodnejšie, že vo výrobe spaľovacích motorov stále nedokázali napriek všetkej snahe tradícii Nemcov či Japoncov plne konkurovať. Technológia elektromobilov znamená novú štartovaciu čiaru, na ktorú Číňania prichádzajú dobre disponovaní.

Na obzore je čínsky damping batérií

Ďalšou zložkou je zabezpečenie výrobného reťazca. Noviny Financial Times aktuálne priniesli správu o tom, že Čína má už teraz vybudovanú ohromnú kapacitu výroby batérií, prevyšujúcu jej domáce potreby. Zjavne si pre ne zaistila vo svete dostatok surovín. To je veľmi škaredý biznis, o ktorom sa v rapsodických textoch o prechode na zelenú energetiku nehovorí. Kritika spôsobu, akým nadnárodné (západné) firmy pľundrujú krajiny tretieho sveta v honbe za surovinami, je jedným zo zavedených žánrov ľavicového diskurzu. Lenže aj v tejto brutálnej činnosti sa Čína zrejme stala lepšou.

Na obzore je teda čínsky damping batérií. Na rozdiel od solárnych panelov sa s tým Západ odmieta zmieriť a snaží sa o vlastnú priemyselnú politiku. Otázka je, či aj pri vynaložení potrebných peňazí má šancu uspieť.

Volkswagen vlani investoval do čínskeho výrobcu elektrických áut Xpeng, avšak oproti minulosti je on tým junior partnerom, ktorý si od spoločného podniku sľubuje prístup k novým technológiám. Strata dôvery v automobilku, ktorá sa desaťročia striedala s Toyotou v pozícii svetovej jednotky, je markantná. Bankoví analytici začali odporúčať predaj jej akcií. Automobilka, ktorá bývala svetovým lídrom, sa dnes teší aj z toho, keď môže vydať tlačovú správu, že získala podiel v akejsi holandskej požičovni elektrobicyklov.

Pred pár týždňami priniesol Economist článok na tému „Čo keby Volkswagen stretol osud Nokie?“. A pripomína, že posledný šéf Nokie začal biť na poplach ešte v čase, keď Nokia stále zvonku pôsobila ako neporaziteľný kolos, a trvalo pár rokov, kým sa zrútila. To sa píše už z dávno deindustrializovanej Británie. No čo by to znamenalo pre Česko či Slovensko? Že by naše dlhoročné diskusie o tom, ako sa zbaviť závislosti od autopriemyslu, Nemci vyriešili za nás?
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
MiBi
Gold Member **
Príspevky: 554
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 9 times
Been thanked: 256 times

Re: denník ŠTANDARD

Príspevok od používateľa MiBi »

JUGGLER napísal: So 16 03, 2024 7:40 pm Prečo? Redaktor by mal byť profi novinár a zamestnanec. Musí chodiť do práce.
Vidím, že dlhoročný novinár SME ide ku ním, aj Marcel Merčiak sa pridáva so športom.. Teším sa miliónu čitateľov za mesiac.

Majú tam externých prispievateľov... napr. Juraj Karpiš prispieva pravidelne. Ale neviem ako to funguje...
Môžem porozmýšľať, prípadne sa spýtať, či by sa aspoň raz za čas ponúknuť nejaký článok. Investičnej gramotnosti nikdy nie je dosť.
Urcite by sa dalo s nimi spolupracovat externe. Myslim, ze analyzami aktualneho diania na trhoch, alebo recenziami financnych produktov by si si nasiel citatelov. Nemusis byt profi novinar, v redakcii urcite maju editora, ktory clanok skontroluje a upravi tak aby splnal jazykove standardy.
vyskúšaj FINAX https://www.finax.eu/sk/invite/0/3cd0cdaf (1000 eur riadených 3 roky bez poplatku)
účet v TB s bonusom 100+70€ a 1 rok vedenie zadarmo https://www.tatrabanka.sk/sk/vyhodny-uc ... F959BC9598
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15823
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 1043 times
Been thanked: 1403 times

Re: denník ŠTANDARD

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Martin7 napísal: St 27 03, 2024 12:45 am Juggler, ty vážne vôbec nevidíš, že za Štandardom stoja ľudia zo smeru a snažia sa pomocou tohto média postupne konzervatívneho voliča presvedčiť, že Fico a celá tá háveď okolo neho je vlastne OK?
Kde si sa naučil všetkých hádzať do jedného vreca a označovať slovom ,,háveď,,?
Nerobia náhodou také veci náckovia?

Nech sa páči, buď konkrétny:

Jaroslav Daniška- šéfredaktor
Vladimír Gábor - šéfredaktor pre regióny
Peter Števkov - zástupca šéfredaktora
Gabriel Koscelanský - zástupca šéfredaktora pre regióny
Martin Minka - redaktor
Eva Struhárňanská- redaktor
Bohumil Petrík- redaktor
Vladimír Palko- komentátor
Martin Mikloš
Štefan Chrappa -redaktor
Marek Maďarič - komentátor
Marian Kuna - externý prispievateľ
Lucia Krchňavá - redaktor
Daniela Čarná - externý prispievateľ
Michal Augustovič - externý prispievateľ
Patrik Daniška - externý prispievateľ
Pavol Minárik - redaktor
Matej Gašparovič - redaktor
Anna Čujová - externý prispievateľ
Damián König - redaktor
Samuel Burda - redaktor
Gabriela Mikulčíková - editorka
Petra Mitaľová - redaktorka
Dana Vitálošová - redaktorka
Lenka Tkáčová - redaktorka


Mnoho ,,háveďe,, som nemenoval, ako Juraj Karpiš, Martin Leidenfrost, desiatky regionálnych redaktorov

Už len pred tým by si mal mať rešpekt, že Štandard prekročil viac ako milión čitateľov.

A čo sa týka mňa: ja čítam každý zaujímavý obsah a vôbec ma nezaujíma kto ho písal. Zaujímajú ma len fakty a dôveryhodnosť tých faktov.
Názor si robím výlučne sám. Je smiešne ked sa tvrdí, že tráva je zelená, lebo to povedal človek s ,,patentom na pravdu,, a nemôže byť zelená, ked to povedal niekto s inou nálepkou.

Ako krásne sa kryštalizuje rozdiel medzi médiami ako je Denník N, ktorý má svoju prísne vymedzenú agendu..takmer všetky články sú politické, s vysokou mierou subjektivity, otvorenej nenávisti, posmievania sa iným potitikom, nálepkovania a jednostrannej kritiky.
A bohužiaľ, čo si všímam, túto nenávisť a rozdelovaníe ľudí sa im úspešne darí prenášať do spoločnosti.

Musím dávať viac príkladov. Napríklad Martin Šimečka, ochranca LGBTI včera:

Pellegrini a otázka mužnosti

..a hned k tomu typický Šimečkov výsmešný prejav a pchanie sa do zadku druhej strane:

Peter Pellegrini je až strašidelným stelesnením neosobnosti, človeka bez vlastností.
Ukázalo sa to v plnej nahote počas volebnej noci, keď sa z jeho prejavu vytratila energia a zostala len s námahou udržiavaná forma bez obsahu.
Ivan Korčok, naopak, energiou sršal a odrazu sa nám pred očami zmenil z diplomata v politika.


:potlesk: :potlesk: :potlesk:

ó....mohol napísať, že ŠTÁTNIKA...a že mu pripomenul tatíčka Masaryka...hoci sa Ivan tak trochu triasol a nervózne každú chvílu chytal za okuliare....nezvyknutý na takú pozornosť.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Martin7
Guru Member ****
Príspevky: 1368
Dátum registrácie: So 19 03, 2016 11:49 am
Been thanked: 191 times

Re: denník ŠTANDARD

Príspevok od používateľa Martin7 »

Juggler, tou ,,háveďou" som myslel ľudí zo Smeru, prípadne Hlasu a SNS. Skrátka, že Štandard funguje v podstate ako ,,reklamné noviny" Smeru. Chcú touto cestou dosiahnuť na voličov, u ktorých by normálne bežne nemali šancu. Nejaké ich percento si postupne ,,prevychovať" a pretiahnuť k sebe. A tam kde sa to nepodarí, aspoň ich zneistiť, aby aspoň nechodili na protesty proti Smeru. Tým najjednoduchším voličom stačí strašenie Sorosom, LGBTI, migrantmi a že pôjdu bojovať. Pre ostatných je tu Štandard.
If you don´t find a way to make money while you sleep, you will work until you die. Warren Buffett
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15823
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 1043 times
Been thanked: 1403 times

Re: denník ŠTANDARD

Príspevok od používateľa JUGGLER »

OK. Pohoda.

Pre mňa je Štandard presne tým, čo potrebujem. Dodá mi info, ktoré druhá strana nikdy nedodá a nemusím preverovať pôvod.
Včera som sa velmi potešil. Preberal som politiku s jednou mimoriadne inteligentnou dámou, ktorú si velmi vážim.
Proste pre mňa elita ( ja som fakt sedliak ).
A zistil som, že máme absolútnu zhodu v názoroch. A tak som sa jej spýtal: ,,povedz mi čo čítaš a čo si platíš,, ...ja platím Sme a Štandard.
Ona: Denník N a Štandard :)

P.S. Ukázala mi, že pri pozeraní amerických a britských you-tube videí sa dajú nastaviť titulky v slovenčine ! To mi teda spadla sánka.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15823
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 1043 times
Been thanked: 1403 times

Re: denník ŠTANDARD

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Ako kreatívne sa blížime ku vojne....


Tusk varuje, že Európa je v predvojnovom období

Poľský premiér Donald Tusk varoval, že Európa je v „predvojnovom období“, ale stále má „dlhú cestu pred sebou“, kým bude pripravená čeliť blížiacej sa hrozbe. Dodal, že „nasledujúce dva roky rozhodnú o všetkom“. Svetlo sveta v ten istý deň uzrela správa, podľa ktorej by jednostranné vyslanie vojsk niektorého členského štátu Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu neznamenalo aktiváciu článku 5 NATO, ani keby sa jednotky dostali do priameho konfliktu s Rusmi.

https://standard.sk/613451/tusk-varuje- ... vom-obdobi

ďalej len vlastnými slovami:

Tusk nechce strašiť, ale ,,je možný akýkolvek scénar,, ( ...inými slovami budeme eskalovať napätie a uvidíme... )
Európa nie je pripravená čeliť hrozbe (..inými slovami...ak sa rusi rozhodnú pustiť do nás ,,atómovo,,...nevieme sa ubrániť )
treba minúť čo najviac peňazí na nákup vybavenia a munície ( aká krásna pieseň pre američanov, ani Trumpa netreba.. )

- z nepublikovanej správy nemeckého parlamentu vyplýva, že ak niektoré krajiny NATO nasadia vojakov, ostatné nebudú účastníci konfliktu
- takže článok 5 nebude aktivovaný.... ked rusi tých vojakov zlikvidujú celé NATO nebude zasahovať ( potlesk )

citujem zo správy: „Ak členský štát NATO koná jednostranne – teda nie v rámci vopred rozhodnutej operácie NATO a mimo vojenských veliteľských štruktúr NATO – ani NATO ako celok, ani ostatné partnerské štáty NATO sa nestávajú stranami konfliktu,“

Článok 5 platí len, ak je krajina napadnutá na jej území.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Slovan_sk
Platinum Member ***
Príspevky: 668
Dátum registrácie: Ut 13 05, 2014 12:12 pm
Has thanked: 70 times
Been thanked: 81 times

Re: denník ŠTANDARD

Príspevok od používateľa Slovan_sk »

Ja sa cudujem Frantikom , spoliehaju sa na to ze maju jediny v EU jadrove zbrane a preto sa tlacia na UA , dokonca vyhlasili ze ak by ich RU napadli nebudu ziadat NATO o pomoc , ze ani v Afrike neziadali ved ich aj tak odtial hnali , Macron sa snazi zachovat tvar pred domacim publikom ze je EU lider, ale lezie dost na nervy USA aj Nemecku , ktori dobre chapu ze ich tento sialenec moze zatiahnut do vojny , FR straca vplyv v Afrike , stratil pristip k lacnemu uranu a vyskakuje tam kde by mal cupiet pod stolom a cakat , momentalne je FR armada skor nasmiech vlastne ako vsetky armady v Europe vratane VB
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15823
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 1043 times
Been thanked: 1403 times

Re: denník ŠTANDARD

Príspevok od používateľa JUGGLER »

yep.

Spravodajskí veteráni varujú pred návrhmi, ktoré kolujú Francúzskom.
https://consortiumnews.com/2024/03/25/v ... clear-war/

Konkrétne ide o predstavu, že by Francúzsko na Ukrajinu vyslalo brigádu s približne 2 000 vojakmi spolu s jednotkami z Poľska a pobaltských štátov.
Prítomnosť týchto vojakov by podľa spravodajcov bola čisto symbolická a podstatne by nemenila rozloženie síl na bojisku.
Na druhej strane by však ruský útok na nich, očakávateľný a z hľadiska vojnového práva legitímny, vytvoril tlak na odvetný útok štátov NATO proti Rusku.

Ruská odveta by potom s najväčšou pravdepodobnosťou zahŕňala útoky na územia štátov NATO.
Ak by štáty NATO reagovali strategickým útokom na ruské centrá rozhodovania, logickým krokom zo strany Ruska by bol jadrový úder.
Rusko by ho pravdepodobne nesmerovalo na USA, aby dalo Američanom možnosť vyhnúť sa vzájomnému zničeniu v jadrovom armagedone.
Zničená by potom bola len Európa.

Spravodajcovia vyzývajú amerického prezidenta, aby dal jasne najavo, že o podobné dobrodružstvo nemá záujem, že Macron koná na vlastnú päsť a že ak sa Európania pustia do vojenskej intervencie, nemôžu počítať s americkou podporou.

Ak sa vedenia vojny s globálnou jadrovou veľmocou ujíma krajina, ktorá nezvláda ani vlastné predmestia, žiada spojencov o pomoc pri zaistení bezpečnosti počas olympijských hier a nechala sa vyhnať z Mali a Nigeru, potom z tej vojny nakoniec azda nič nebude.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Napísať odpoveď

Návrat na "Politika a názory o spoločnosti"