Rozpočítavanie nákladov na teplo po novom

Nehnuteľnosti ako alternatíva k (ne)existujúcemu slovenskému akciovému trhu. Hypotekárne úvery - na bývanie aj investovanie.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
MiBi
Gold Member **
Príspevky: 568
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 9 times
Been thanked: 264 times

Rozpočítavanie nákladov na teplo po novom

Príspevok od používateľa MiBi »

Nová vyhláška, ktorá zmenila pravidlá rozpočítavania nákladov na teplo mi spôsobí cca 2x nárast platieb za teplo.
Sused nad mnou svoj byt prekuruje, takže ja mam v byte 23 C aj keď mám vypnuté radiatory väčšinu vykurovacej sezony.
Uvedená vyhláška demotivuje k šetreniu. Venuje sa tomu aj tento článok https://e.dennikn.sk/3956461/najvyssie- ... ri-setrili :

Najvyššie nedoplatky za teplo hrozia majiteľom bytov, ktorí šetrili
Hlavné zmeny vo vyhláške
  • Základná zložka musí byť najmenej 30 percent.
  • Zavedenie korekčného mechanizmu – rozdiel nákladov medzi bytmi nemôže prekročiť 2,5-násobok.
  • Majitelia bytov s vlastným kúrením zaplatia základnú zložku za vykurovanie podľa rozlohy bytu.
  • Pri bytoch s individuálnym vykurovaním v nadstavbách alebo v bytoch vstavaných do podkrovia sa pre podlahovú plochu uplatní koeficient 0,2. Teda 20 percent rozlohy sa započíta do základnej zložky, čiže do plochy, ktorá sa bude rozpočítavať podľa štvorcových metrov.
Ak v byte vôbec nekúrite, teplota v byte ani počas tuhej zimy neklesne pod 16 – 19 stupňov, pretože teplo odoberáte od susedov. Preto sa náklady delia na dve zložky – základnú a spotrebnú. Základná zložka sa vypočítava podľa veľkosti bytu v štvorcových metroch, spotrebná podľa nameranej hodnoty na meradle na radiátore.
Podľa pôvodnej vyhlášky základná zložka (rozpočítavanie podľa plochy bytu) tvorila 60 percent a spotrebná 40 percent z celkových nákladov na vykurovanie. Toto platilo vtedy, ak sa vlastníci bytov a nebytových priestorov nedohodli na inom rozpočítavaní.
Podlahovú plochu bytu jeho vlastník nemôže ovplyvniť. Spotrebnú zložku dokáže znížiť napríklad reguláciou teploty. Ak mali v dome základnú zložku 40 percent alebo aj menej, stávalo sa, že dva byty s rovnakou výmerou mali veľké rozdiely v nákladoch na vykurovanie. Bolo to tak vtedy, ak jeden majiteľ veľmi šetril, prípadne nekúril.

Vyhláška odporúča pomer 60 ku 40 percentám. Novinkou však je, že vo vyhláške je už určená minimálna hranica základnej zložky podľa plochy bytu, ktorá musí byť najmenej 30 percent.
To má pomôcť vlastníkom bytov v tých domoch, kde v minulosti boli medzi bytmi veľké rozdiely v platbách na štvorcový meter preto, že sa nezohľadňovalo šírenie tepla medzi bytmi.
Rozdiely medzi nákladmi sa znížia
Vo vyhláške je aj nový mechanizmus kontroly, ktorý má riešiť nerovnomerné rozdelenie nákladov v bytoch. Po novom už rozdiel medzi bytom s minimálnou cenou za teplo na štvorcový meter celkovej plochy vykurovaného priestoru a bytom s maximálnou cenou nemôže prekročiť 2,5-násobok.
Správca najskôr rozpočíta náklady na teplo pre všetky byty. Porovná ich a ak bude rozdiel väčší ako 2,5-násobok, upraví podiel základnej zložky na celé percento smerom nahor. Potom opäť rozpočíta náklady na teplo.
Toto platí plošne vo všetkých bytových domoch, teda aj v tých, kde si schválili odporúčanú základnú zložku 60 percent.

Táto zmena môže odradiť vlastníkov bytov od toho, aby teplom šetrili.
Príklad:
Obyvatelia bytovky so 100 bytmi sa dohodli na tom, že náklady na vykurovanie rozdelia medzi základnú a spotrebnú zložku v pomere 30:70.
Jeden z bytov, kde sa kúrilo veľmi málo, mal náklady na meter štvorcový 1,89 eura, druhý s vysokou spotrebou mal až 13,94 eura, pomer je 7,38.
Podľa novej vyhlášky sa však pomer rozpočítavania musí upraviť tak, aby 65 percent nákladov bola základná zložka a 35 percent spotrebná. Náklady na meter štvorcový pre prvý byt budú po tejto zmene 4,10 eura a majiteľ druhého zaplatí 10,10 eura.
Majiteľ bytu, ktorý vlani platil za teplo málo, teda po novom zaplatí v tomto prípade dvakrát toľko, ak bude mať rovnakú spotrebu byt a aj celá bytovka. Majiteľovi bytu, ktorý platil veľa, náklady klesnú.

Individuálne vykurovanie a nadstavby
Zmenám sa nevyhnú ani tí majitelia bytov, ktorí si pred rokmi inštalovali vlastný plynový kotol.
Základná zložka sa už bude rozpočítavať aj na byty, ktoré sú odpojené od centrálneho kúrenia v dome, ale cez tieto priestory prechádzajú rozvody tepla (priamo alebo v stenách).
Vlastníci v týchto bytoch zaplatia základnú zložku za vykurovanie podľa rozlohy bytu. To zasa zníži náklady na kúrenie v ostatných bytoch s centrálnym kúrením.

Práve táto zmena sa stretáva s najväčšou nevôľou.
Podľa vyhlášky sa aj vstavby a nadstavby spolupodieľajú na úhrade tepla. Pre podlahovú plochu sa uplatní koeficient 0,2. Znamená to, že 20 percent rozlohy týchto bytov sa započíta do základnej zložky, čiže do plochy, ktorá sa bude rozpočítavať podľa metrov štvorcových.

Koeficienty musia schváliť odborníci
V budovách s pomerovými rozdeľovačmi nákladov a meradlami je naďalej možné pri rozpočítavaní nákladov využívať koeficienty zohľadňujúce nepriaznivú polohu. Ak chcú majitelia bytov používať iné koeficienty, ako sú vo vyhláške, potrebujú na to od augusta 2024 stanovisko odborníka na energetickú certifikáciu.

Ako s teplou vodou a pokutami
Upravujú sa aj pravidlá rozpočítavania nákladov na množstvo tepla dodaného v teplej vode. Novinkou je stanovenie základnej zložky. Podľa vyhlášky ju tvoria namerané alebo vypočítané náklady spojené s cirkulačnými a pohotovostnými stratami. Základná zložka pre teplú vodu je maximálne 20 percent.
Rozpočíta sa rovnakým dielom na každý byt a nebytový priestor. Neplatí to, ak je byt odpojený od spoločných rozvodov teplej vody na základe rozhodnutia majiteľov bytov.
Odpočty údajov z meradiel množstva teplej vody sa majú robiť aspoň raz ročne ku koncu zúčtovacieho obdobia. Majiteľovi bytu, ktorý odpočet neumožní, sa vypočíta náhradná spotreba vo výške 1,5-násobku priemernej spotreby v dome.

Kto zaplatí viac a kto menej
Nová vyhláška mala predchádzať nespravodlivým rozdielom vo faktúrach.
Viac totiž museli kúriť a aj platiť majitelia krajných bytov, orientovaných na sever, bytov, ktoré sú nad neobývanými alebo nevykurovanými priestormi. Keďže viac kúrili, vyhrievali okolité byty, ktoré tak mohli na teple šetriť. Táto skupina môže na nákladoch ušetriť, keďže sa zmiernia rozdiely v nákladoch medzi bytmi, ktoré boli spôsobené najmä nevhodným pomerom základnej a spotrebnej zložky.

Niektoré nespravodlivosti vyhláška rieši, iné zasa pribudnú. Tí, ktorí na kúrení veľmi šetrili, po novom zaplatia určite viac.
Priplatia si aj vlastníci neobývaných či poloprázdnych bytov, kde je termostat nastavený na minimum.
Majitelia bytov, ktorí majú vlastné kúrenie, zaplatia základnú zložku za vykurovanie podľa rozlohy bytu. To však zníži náklady na kúrenie v ostatných bytoch s centrálnym kúrením. Aj z bytov s vlastným vykurovaním však prechádza teplo do vedľajších bytov, čo vyhláška už nezohľadňuje.
Úprava základnej zložky, keď rozdiel medzi bytom s minimálnou cenou za teplo na štvorcový meter celkovej plochy a bytom s maximálnou cenou, môže byť maximálne 2,5-násobok. Ak by niekto chcel kúriť naplno pri otvorených oknách a jeho nameraná spotreba tepla bude napríklad štyrikrát vyššia, zaplatí len spotrebu maximálne 2,5-krát vyššiu.

Faktúry zásadne ovplyvní stieranie rozdielu medzi bytom s minimálnou cenou za teplo na štvorcový meter celkovej plochy vykurovaného priestoru a bytom s maximálnou cenou na 2,5-násobok. Ak bude rozdiel väčší, zvýši sa základná zložka o 1 percento. Tento postup sa opakuje až dovtedy, až bude podiel medzi najvyššou a najnižšou hodnotou spotreby tepla na meter štvorcový pre byty menší ako 2,5.

To spochybňuje význam pomerových meračov tepla.
Vyhláška však nerieši problematiku nadstavbových a podkrovných bytov s individuálnym vykurovaním, cez ktoré neprechádzajú rozvody vykurovacej sústavy, pričom tieto byty sú vykurované prechodovým teplom cez strop spodných bytov s centrálnym vykurovaním. Rozpočítavanie nákladov sa totiž týka len bytov s individuálnym vykurovaním, cez ktoré prechádzajú rozvody.
Správcovia bytových domov predpokladajú, že budú musieť meniť prepočet medzi základnou a spotrebnou zložkou v asi 45 – 55 percentách bytových domov. Zmena rozpočítavania nákladov sa môže výraznejšie výraznejšie dotknúť 25 až 35 percent majiteľov bytov.
Podľa predbežných výpočtov spoločnosti VSD vaša správa domu vyhláška spôsobí, že pravdepodobne 65 až 70 percent nákladov na vykurovanie sa po novom vypočíta podľa plochy bytov a zostávajúcich 30 až 35 percent podľa pomerových meračov za odobraté telo.
Stanovenie nižšieho podielu medzi najvyššou a najnižšou spotrebou tepla ako 2,5 sa javí podľa správcovskej spoločnosti ako veľký nedostatok novej vyhlášky, pretože to vážne naruší spravodlivosť pri úhradách za teplo. Znevýhodní to vlastníkov, ktorí teplom šetria.
„Vlastníci bytov budú platiť za teplo vo väčšine prípadov viac. Pre tých, ktorí sa naučili šetriť teplom, je to absolútne demotivačné, pretože ich náklady za teplo sa zdvojnásobili. Sumy, ktoré doplácajú vlastníci za teplo, sa pohybujú v stovkách eur oproti minulému roku,“ povedala konateľka VSD Lucia Durčáková Plávalová.

Ďalším negatívom je podľa nej fakt, že časť úhrad za teplo musia platiť aj vlastníci bytov s vlastným kúrením (nadstavby) a nebytové priestory, ktoré majú vlastné kúrenie, alebo nekúria vôbec. Zaplatia základnú zložku za vykurovanie podľa rozlohy bytu, čo však zníži náklady na kúrenie v ostatných bytoch s centrálnym kúrením.
Pri každej zmene bude časť vlastníkov, ktorým spôsob rozpočítania nebude vyhovovať. Konateľka spoločnosti si myslí, že určite existuje spravodlivejší postup rozpočítania tepla. Ten by mal zohľadňovať prázdne byty a samostatné kúrenie.
„Vlastníci bytov v domoch, kde mali schválený nulový pomer základnej zložky a nekúrili vôbec, prípadne minimálne, platia podľa nových pravidiel výrazne viac,“ dodal Krasimír Patorčev, konateľ Bratislavskej správcovskej spoločnosti.

V domoch, ktoré spravujú, si majitelia bytov najčastejšie schválili pomer základnej zložky 30 percent.

Vlastníci dostanú ročné vyúčtovania, kde bude uvedený schválený podiel základnej zložky a rovnako aj použitý podiel po korekcii základnej zložky. To môže podľa konateľa Bratislavskej správcovskej spoločnosti pôsobiť na vlastníkov mätúco.
„Majitelia bytov, ktorí sa v minulosti odpojili z vykurovacej sústavy, zaplatia podľa vyhlášky viac, a tí, ktorých priestory nie sú situované v nadstavbe alebo vo vstavbe do podkrovia, zaplatia plný podiel na základnej zložke, čo v kombinácii s korekčným koeficientom bude znamenať enormné zvýšenie nákladov a neekonomické využívanie individuálneho vykurovania,“ myslí si Patorčev.
Podľa správkyne bytov Evy (priezvisko máme v redakcii) sa na Slovensku vlastníkom bytov v bytovkách roky tlačí do hláv naratív, že sused za stenou mu kradne teplo, lebo má vypnutý radiátor.

„Isteže, fyzikálne to sedí. Ale aká významná takáto strata je? Na to neexistuje štúdia, vzorec a ani jednoduchý a univerzálny návod, ako toto vyhodnotiť,“ hovorí.
Vlastníci bytov podľa nej potom ľahšie akceptujú zlú vyhlášku. Pochopia, že šetriť na teple nemá zmysel. To nahráva výrobcom tepla.

Eve sa nepozdáva, keď štát vyhláškou mení to, na čom sa pri rozpočítavaní tepla predtým dohodli majitelia bytov. Poslala nám výpočty nákladov za teplo podľa novej vyhlášky, z ktorých je jasné, že výsledky zúčtovania tepla len sčasti závisia od vlastníkov bytu. „V skutočnosti závisia od výsledkov tých druhých, najmä tých susedov, čo stále kúria ako za socializmu,“ zhodnotila.

Podľa našej informácie ministerstvo hospodárstva už pripravuje zmenu novej vyhlášky. Na otázky, čo chce zmeniť pri rozpočítavaní nákladov na teplo v domových bytoch, neodpovedalo.
vyskúšaj FINAX https://www.finax.eu/sk/invite/0/3cd0cdaf (1000 eur riadených 3 roky bez poplatku)
účet v TB s bonusom 100+70€ a 1 rok vedenie zadarmo https://www.tatrabanka.sk/sk/vyhodny-uc ... F959BC9598
Používateľov profilový obrázok
iosephus
Silver Member *
Príspevky: 238
Dátum registrácie: Po 06 02, 2023 2:56 pm
Has thanked: 11 times
Been thanked: 30 times

Re: Rozpočítavanie nákladov na teplo po novom

Príspevok od používateľa iosephus »

V našom paneláku už takto fungujeme pár rokov, keď som sa to prvýkrát dozvedel tak som tiež zostal zaskočený.
Bývam na najvyššom poschodí zatepleného paneláku a tiež mám v zime 23 stupňov, radiátor otvorený len minimálne.. neviem teda či niekto potrebuje mať doma 25.
miror
Gold Member **
Príspevky: 537
Dátum registrácie: Ut 06 04, 2021 9:13 pm
Has thanked: 34 times
Been thanked: 171 times

Re: Rozpočítavanie nákladov na teplo po novom

Príspevok od používateľa miror »

neviem, veď toto majú dohodnuté normálni vlastníci odjakživa - ten pomer základnej zložky mám na väčšine bytov 50% a ani som sa nepozastavoval nad tým, je jasné, že cez 10 -15 cm priečku prejde väčšina tepla susedovi keď nekúri

vyhláška len napravila nenormálny stav, ktorý sa mohl vyskytnúť v minorite bytových domov

v bytoch, kde mám vlastný kotol, ešte spôsob prenosu nevymysleli, tam platím, čo mám na plynomeri, taktiež keď už chcú byť spravodlivejší, mali by zohľadňovať rohové a nadpivničné byty
ayx71465
Príspevky: 1
Dátum registrácie: St 24 04, 2024 11:15 am

Re: Rozpočítavanie nákladov na teplo po novom

Príspevok od používateľa ayx71465 »

Ahojte,

náš správca na môj doraz, že sa musia zohľanovať aj koeficienty nevýhodnej polohy (najvyššie poschodie, severná strana a podobne) argumentuje tým, že je to len odporúčané, nie povinné.

Podla mňa je to z vyhlášky povinné, nikde som nenašiel info len o "odporúčaní".

Ako to je, neviete?

Ďakujem
uhlikova_stopa
Silver Member *
Príspevky: 272
Dátum registrácie: Ne 12 06, 2022 8:14 am
Has thanked: 58 times
Been thanked: 33 times

Re: Rozpočítavanie nákladov na teplo po novom

Príspevok od používateľa uhlikova_stopa »

No malo by to byt nejak tabulkovo dane, nas spravca to presne takto kalkuluje, avsak bude tam teraz nejaka zmena…ze celkove minute teplo sa rovnako rozpocita, ze proste budu platit aj ti co maju stiahnute rdiatori a ostatni ich vykuruju..tie merace defakto stratia vyznam
Používateľov profilový obrázok
wladas
Platinum Member ***
Príspevky: 1003
Dátum registrácie: St 22 09, 2021 7:42 pm
Has thanked: 47 times
Been thanked: 137 times

Re: Rozpočítavanie nákladov na teplo po novom

Príspevok od používateľa wladas »

Merace by nemali vyznam ak by bola zakladna zlozka 100%
Napísať odpoveď

Návrat na "Nehnuteľnosti / Nemovitosti, Reality, Hypotekárne úvery"