Pracujem v gastre, kde mam príjem 3500e, keď sú nejaké silnejšie odmeny vie sa to vyšplha až nad 4000e.Ale 85 percent do roka to je proste 3500 s tým ze keď sa mi určite veci strhnu ako strava a podobne som v čistom na 3400.
Mam ušetrenych okolo 85-90 tisíc eur s tým ze 50 som požičal s 10 percentym úrokom a budúci rok dostanem naspäť 55 tisíc, čiže momentalne nedisponujem celou tou sumou ktorú píšem vysie.
Ďalšie financie mam v krypte, do ktorého som dal dokopy 5 tisíc, je v tom bitction, etherum, 200e v doge a podobne blbosti.Daval som tam peniaze niekedy v dobe najväčšieho boomu, čiže nič rozumné.
Pritom do bitcoinu som chcel dat prvé peniaze v roku 2019-2020, tak isto ako o sp500 viem už veľmi dávno a pritom som nič neurobil a nechcem aby to takto pokračovalo ďalšie roky, keďže uz som hrozne dlhý čas prepasol a to dávam za vinu tomu ze niesom technický typ co je samozrejme výhovorka, len zjavne sa mi nechce vzdelávať v tomto alebo som sa bal riskovat. No snáď lepšie neskor ako nikdy.
Ešte teda dosť dôležitá vec, mam 28 rokov.
Budúci rok by som veľmi rad kúpil byt, v mojom meste idú trojizbové byty tak cc 130-150tisic eur.
Tu je zas otázka ze ci dosť veľa šetriť na neho v hotovosti aby som si zobral co najmenšiu hypoteku, keďže tie úroky su také aké sú.
Ďalej samozrejme chcem mať aj dosť veľkú rezervu na účte, nechcem investovat tak ako to veľa ľudí robí, že tam dava naozaj 90 percent peňazí.Hlavne kvoli tonu ze možno niekedy v živote by som sa rozhodol podnikať v segmente v ktorom pracujem a potreboval by som peniaze.
Ale teraz tie hlavne otázky.
Čo by ste v mojom prípade robili vy? Aká by bola vaša stratégia?
Mam investovat do
Sp500
Nasdaq
Berkshire
Mam to rozložiť do tých troch etf fondov? Sú to vlastne všetko etf fondy? Kľudne ma opravte.
Preco niektorí youtuberi tvrdia ze najlepšia skusenost je s vanguard sp500?
Dividendy sú najlepšie keď sa automaticky refinancuju. To je super, lenže keď ste debil ako ja a angličtinu nemáte na vysokej úrovni a technické znalosti tiež atď, ako si tieto veci zistím keď budem u brokera a budem chcieť do niečoho investovat? Mam si hodiť do googlu ze ci sa tam dividendy refinancuju?
Berkshire ma zevraj kvalitnejšie podniky?
Xtb ma sp5uk sticker symbol, zasa keď ste debil ako ja, odkiaľ ja mam vedieť kto ma aký sticker symbol? Nepopalim sa takto niekedy a nezvolim niečo zlé? Ešte k tomu každý broker ma veľa krát iný sticker symbol.
Menová konverzia, tieto info ma väčšinou od českých youtuberov, oni hovoria o menovej konverzii, týka sa ti ah mňa ako Slováka? Keďže mame eurs? Mam všetko investovat v eurach?
A akého brokera vybrať ak neviete dobre anglicky? Ja som si stiahol ten demo účet xtb z ktorého som bol troska mimo tiež, lenže potom zapnem YouTube a prečítam si 1000 komentárov o tom ako je xtb zle, potom si prečítam 1000 komentárov ako je etoro zle a áno precital som si aj ďalších 5000 tisíc komentárov ako sú aj ty ďalší brokeri zlý.Takze komu mam vlastne veriť?
Slozene úročenie je asi najdôležitejšie a preto na ten začiatok by som investoval zrejme väčšie čiastky a potom sa trocha ukludnil.
Myslíte si všeobecne ze naozaj veľmi dôležité investovat svoje peniaze? A myslieť takto na budúcnosť? A myslíte si že teda investície do akcií sú skutočne ta najlepšia možnosť?
Samozrejme je najmenej riziková co mne vyhovuje.
A myslíte že ešte mam dačo investovat aj do krypta?
Mam dvoch známych a fascinuje ma trocha to ze sa extrémne ale extrémne nabalili na shibe a na doge, pritom nikde by som nepočul nič dobré na tieto coiny alebo ako sa to nazýva.Shit coin asi
A ešte asi dôležitá vec momebtalne viem odložiť zo svojej výplaty okolo 2600e. Co samozrejme nebude navždy, veci sa zmenia keď príde byt, hypotéka, žena atď.
Ďakujem ak ste to dočitali až sem a budem vám vďačný za každú odpoveď k téme.