Investovanie pre debila

Prvé otázky o investovaní a o tom, ako začať investovať.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
BruceWayne
Dátum registrácie: Po 22 07, 2024 7:23 pm

Investovanie pre debila

Príspevok od používateľa BruceWayne »

Ahojte viem ze tu je milion takýchto tém, ale chcel by som vedieť nejaké aktuálnej šiel informácie a ďalšie plus som absolútny laik, nepracujem v IT ako väčšina z vás a som rád že viem robiť základné veci na počítači.

Pracujem v gastre, kde mam príjem 3500e, keď sú nejaké silnejšie odmeny vie sa to vyšplha až nad 4000e.Ale 85 percent do roka to je proste 3500 s tým ze keď sa mi určite veci strhnu ako strava a podobne som v čistom na 3400.

Mam ušetrenych okolo 85-90 tisíc eur s tým ze 50 som požičal s 10 percentym úrokom a budúci rok dostanem naspäť 55 tisíc, čiže momentalne nedisponujem celou tou sumou ktorú píšem vysie.
Ďalšie financie mam v krypte, do ktorého som dal dokopy 5 tisíc, je v tom bitction, etherum, 200e v doge a podobne blbosti.Daval som tam peniaze niekedy v dobe najväčšieho boomu, čiže nič rozumné.
Pritom do bitcoinu som chcel dat prvé peniaze v roku 2019-2020, tak isto ako o sp500 viem už veľmi dávno a pritom som nič neurobil a nechcem aby to takto pokračovalo ďalšie roky, keďže uz som hrozne dlhý čas prepasol a to dávam za vinu tomu ze niesom technický typ co je samozrejme výhovorka, len zjavne sa mi nechce vzdelávať v tomto alebo som sa bal riskovat. No snáď lepšie neskor ako nikdy.

Ešte teda dosť dôležitá vec, mam 28 rokov.
Budúci rok by som veľmi rad kúpil byt, v mojom meste idú trojizbové byty tak cc 130-150tisic eur.
Tu je zas otázka ze ci dosť veľa šetriť na neho v hotovosti aby som si zobral co najmenšiu hypoteku, keďže tie úroky su také aké sú.

Ďalej samozrejme chcem mať aj dosť veľkú rezervu na účte, nechcem investovat tak ako to veľa ľudí robí, že tam dava naozaj 90 percent peňazí.Hlavne kvoli tonu ze možno niekedy v živote by som sa rozhodol podnikať v segmente v ktorom pracujem a potreboval by som peniaze.

Ale teraz tie hlavne otázky.

Čo by ste v mojom prípade robili vy? Aká by bola vaša stratégia?
Mam investovat do
Sp500
Nasdaq
Berkshire
Mam to rozložiť do tých troch etf fondov? Sú to vlastne všetko etf fondy? Kľudne ma opravte.

Preco niektorí youtuberi tvrdia ze najlepšia skusenost je s vanguard sp500?

Dividendy sú najlepšie keď sa automaticky refinancuju. To je super, lenže keď ste debil ako ja a angličtinu nemáte na vysokej úrovni a technické znalosti tiež atď, ako si tieto veci zistím keď budem u brokera a budem chcieť do niečoho investovat? Mam si hodiť do googlu ze ci sa tam dividendy refinancuju?

Berkshire ma zevraj kvalitnejšie podniky?

Xtb ma sp5uk sticker symbol, zasa keď ste debil ako ja, odkiaľ ja mam vedieť kto ma aký sticker symbol? Nepopalim sa takto niekedy a nezvolim niečo zlé? Ešte k tomu každý broker ma veľa krát iný sticker symbol.

Menová konverzia, tieto info ma väčšinou od českých youtuberov, oni hovoria o menovej konverzii, týka sa ti ah mňa ako Slováka? Keďže mame eurs? Mam všetko investovat v eurach?

A akého brokera vybrať ak neviete dobre anglicky? Ja som si stiahol ten demo účet xtb z ktorého som bol troska mimo tiež, lenže potom zapnem YouTube a prečítam si 1000 komentárov o tom ako je xtb zle, potom si prečítam 1000 komentárov ako je etoro zle a áno precital som si aj ďalších 5000 tisíc komentárov ako sú aj ty ďalší brokeri zlý.Takze komu mam vlastne veriť?

Slozene úročenie je asi najdôležitejšie a preto na ten začiatok by som investoval zrejme väčšie čiastky a potom sa trocha ukludnil.

Myslíte si všeobecne ze naozaj veľmi dôležité investovat svoje peniaze? A myslieť takto na budúcnosť? A myslíte si že teda investície do akcií sú skutočne ta najlepšia možnosť?

Samozrejme je najmenej riziková co mne vyhovuje.

A myslíte že ešte mam dačo investovat aj do krypta?
Mam dvoch známych a fascinuje ma trocha to ze sa extrémne ale extrémne nabalili na shibe a na doge, pritom nikde by som nepočul nič dobré na tieto coiny alebo ako sa to nazýva.Shit coin asi 😀 ale naozaj natom zarobili veľké peniaze ktoré už majú teraz a nie za 30 rokov, nezávidím im to a ani nehovorím ze to je bezpečné, ale myslíte si že občas ma zmysel dat peniaze aj do takejto blbosti, ktorá sa nakoniec ukáže ako veľmi zisková?

A ešte asi dôležitá vec momebtalne viem odložiť zo svojej výplaty okolo 2600e. Co samozrejme nebude navždy, veci sa zmenia keď príde byt, hypotéka, žena atď.

Ďakujem ak ste to dočitali až sem a budem vám vďačný za každú odpoveď k téme.
Používateľov profilový obrázok
iosephus
Gold Member **
Dátum registrácie: Po 06 02, 2023 2:56 pm
Has thanked: 66 times
Been thanked: 117 times

Re: Investovanie pre debila

Príspevok od používateľa iosephus »

Normálne som sa unavil. Ak nevieš anglicky, jediná voľba pre teba (a dobrá voľba) by mala byť Xtb, ak chceš teda samostatného brokera.
Očividne ale ešte ani sám nevieš čo chceš a chýba ti veľa základných znalostí, čo je na začiatku normálne. Keď ale píšeš, že si sa s touto témou zoznámil už niekedy 2019 - 2020 a napriek tomu si stále nezačal, možno by nebolo na škodu začať u niekoho, kto bude tvoje peniaze investovať za teba, aj za cenu poplatku.

Ak sa tomu chceš venovať sám, nech sa páči, materiálu je tu habadej, treba tomu ale investovať nejaký čas.
Trh dokáže byť iracionálny dlhšie, ako my solventní.
https://smartinvestor.sk/
BruceWayne
Dátum registrácie: Po 22 07, 2024 7:23 pm

Príspevok od používateľa BruceWayne »

Áno bolo to celkom dlhé, len som chcel aby ste vedeli o mojej situácii co najhodnotnejšie aby ste mi vedeli aj poradiť.

Zle sme sa pochopili, týmto témam si nijak nevenujem len som v tých rokoch videl možno dve tri videa zaujalo ma to a ďalej som to neriešil pretože som vedel ze aj tak tomu vôbec nerozumiem.

Teraz to sledujem oveľa viac, len proste sa bojím urobiť prvý krok aby som niečo nepokaslal.
Malo by to byt extrémne jednoduché proste niekde každý mesiac posielať peniaze, len mne skôr ide o tu technickú časť veci, ze ci to všetko robím správne.
wladas
Guru Member ****
Dátum registrácie: St 22 09, 2021 7:42 pm
Has thanked: 81 times
Been thanked: 247 times

Príspevok od používateľa wladas »

iosephus napísal: Po 22 07, 2024 8:07 pmKeď ale píšeš, že si sa s touto témou zoznámil už niekedy 2019 - 2020 a napriek tomu si stále nezačal, možno by nebolo na škodu začať u niekoho, kto bude tvoje peniaze investovať za teba, aj za cenu poplatku.
Ja som to mal podobne.
Pocul som ze existuju nejake podielove fondy ci co a po 3r som si ich konecne zalozil a aj to len kvoli tomu ze mi ich ponukla moja banka.
Neskor som vedel ze kvoli dani su lepsie ETF a tiez mi trvalo 2-3r kym som sa dokopal a zalozil ucet u brokera. Az potom som objavil toto forum. Mozmo keby som ho skor objavil tak by som nezabil tolko casu.
wladas
Guru Member ****
Dátum registrácie: St 22 09, 2021 7:42 pm
Has thanked: 81 times
Been thanked: 247 times

Príspevok od používateľa wladas »

BruceWayne napísal: Po 22 07, 2024 8:58 pm len mne skôr ide o tu technickú časť veci, ze ci to všetko robím správne.
Pokial nechces zacat s vacsim obnosom tak nema zmysel spekulovat. Rychlo niekde zaloz ucet, posielaj tam kazdy mesiac a postupne zistuj ci je to pre teba to spravne.
iosephus
Gold Member **
Dátum registrácie: Po 06 02, 2023 2:56 pm
Has thanked: 66 times
Been thanked: 117 times

Príspevok od používateľa iosephus »

Začal by som asi tu viewtopic.php?t=25254
Áno je to jednoduché, aj na XTB si vieš nastaviť automatické investovanie, stačí si tam nahádzať zopár tickerov.
Na investovanie do S&P500 napríklad ticker VUAA.DE, na svetový index EUNL.DE, nasdaq napríklad UST.FR. Na každom brokerovi a na každej burze môžeš tie tickery nájsť inak, preto je lepšie konkrétne otázky smerovať do konkrétnych tém tu na fóre. Cieľom pre "investora sedliaka" je investovať do dvoch troch ETF fondov takže vyberieš jedenkrát správny a viac nič neriešiš. Berkshire nie je ETF fond, ale samostatná akcia. Určite vyberať fondy akumulačné (ktoré nevyplácajú dividendu) informáciu o tom nájdeš aj v popise fondu u brokera, alebo napríklad na just-etf.com (angličtina).
Menová konverzia ťa netrápi, investuješ eurá do ETF ktoré sa predávajú za eurá. Mena by ťa zaujímala keby si investoval priamo do dolárových alebo iných nástrojov, čo je teraz irelevantné.
Štatisticky vychádza najlepšie investovať väčšiu sumu naraz ako sa snažiť časovať trh a vkladať veľkú sumu rozloženú na menšie postupne.
Investovanie je jediná možnosť ak nechceš aby ti peniaze zožrala nadobro inflácia, takže otázka nie je či, ale kedy a kam.
Akcie nie sú najmenej rizikové, sú veľmi rizikové, môže klesnúť o 20, 30% za pár dní. Investuj toľko koľko vieš.
Trh dokáže byť iracionálny dlhšie, ako my solventní.
https://smartinvestor.sk/
Vigrem
Active Member
Dátum registrácie: Ne 02 01, 2022 4:07 pm
Has thanked: 59 times
Been thanked: 47 times

Príspevok od používateľa Vigrem »

Keby som bol na tvojom mieste, dal by som na chvilu investovanie bokom a v prvom rade si premyslel, ake mas plany do buducna. Pises, ze chces kupovat byt, mozno zacat vlastne podnikanie. Premysli si, kedy asi budes ten byt kupovat, kolko cashu donho chces dat. Zvaz aj podnikanie. Je to nieco, co je realne teraz, o rok, o 10?

Ked toto budes mat a vyjde ti, ze cash, ktory mas teraz, nebudes potrebovat skor, ako o 10 rokov, mozes ho zacat postupne investovat do akcii a rozlozit si to povedzme na rok a kazdy mesiac nakupit nejake ETFko. Podla mojho nazoru (to je ale velmi subjektivne samozrejme), je 10 rokov minimalny investicny horizont, s ktorym ma zmysel uvazovat pri investicii do akcii - inymi slovami, na ako dlho si mozes dovolit na tie peniaze uplne zabudnut a (takmer) za ziadnu cenu sa ich nedotknut?

Ak nejaky cash budes potrebovat skor, da sa potom vymyslat, kam ho zaparkovat, aby ti iba nelezal na ucte - terminak, ETFka penazneho trhu atd atd, ale v prvom rade si treba odpovedat na otazku, kolko je takych penazi, ktore vies, ze nebudes dlho potrebovat.

Dalsia otazka je - hovoris, ze vies mesacne odlozit 2600e. To je super. Zase - su to vsetko take peniaze, ze ich nebudes v kratkej dobe potrebovat na byt, alebo na vlastny biznis a mozes si ich dovolit na 10 rokov poslat do ciernej diery? Ak ano, kupuj za ne kazdy mesiac nejake ETFko, ak nie, mozno zistis, ze ich potrebujes prilozit k peniazom potrebnym napriklad na byt.

Na to, ze nevies po anglicky a nie si technicky typ, sa vykasli. Aby si si odpovedal na otazky, ktore som dal vyssie, nic z toho nepotrebujes. To, ake ETFko presne, aky broker, to su vsetko podruzne otazky, na ktore najdes odpovede aj na tomto fore (napriklad hned iosephus nado mnou to perfektne zhrnul), zacal by som ale z konca, ktory som sa snazil popisat vyssie.
tomáš virdzek
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 02 03, 2009 2:17 pm
Has thanked: 838 times
Been thanked: 487 times

Príspevok od používateľa tomáš virdzek »

Ešte tam máš mimochodom veľmi veľkú životnú premennú, o ktorej vo svojom veku žiaľ vôbec netušíš. Možno najväčšiu - ženu :)

Počkaj si na vyjadrenie Jugglera, určite sa Ti ozve a určite správne. Náš miestny guru, ktorý sa prešpekuloval k "sedliakovi". Najoptimálnejšiemu a najjednoduchšiemu investovaniu (čo zrejme hľadáš).

Moja rada, je jedno či etoro či xtb, či ktokoľvek. To už je len o doladení toho aké garancie (všade rovnaké), aké poplatky (dnes bežne 0-lové, čiže to isté) a bavíme sa potom už len o nejakom komforte a prostredí, ktoré Ti ako platforma vyhovuje viac/menej. V tom sa vieš naučiť rýchlo pracovať a stačí Ti len trochu angliny.

Dôležitejšie je koľko na to budeš mať prvidelne / sem tam možno aj mimoriadne. Ale to je práve niekedy práve vec tej premennej spomínanej vyššie :) (príde láska, drahé dovolenky, deti = najvyššia položka atď.)
Napísať odpoveď

Návrat na "Investovanie v začiatkoch - začíname sporiť, investovať,"