PODVODNÉ TELEFONÁTY

Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2397 times
Been thanked: 2787 times

PODVODNÉ TELEFONÁTY

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Práve mi niekto volal a po anglicky oznámil, že moja I.D. je medzinárodne zneužívaná na zločin.
A že ak chcem rozprávať z vyšetrovateľom, nech stlačím ,,1,,...

Google vypľul

POZOR PODVODNÉ ČÍSLA, KTORÉ SA TVÁRIA, ŽE SÚ SLOVENSKÉ, ALE CHÝBA IM JEDNO ČÍSIELKO❌
https://www.facebook.com/hoaxPZ/photos/ ... 822163514/

Viacerí z vás nám píšete, že vám volajú z údajne slovenských čísiel a anglický hlas vám oznámi, že ide o hovor z polície alebo Úradu Vlády SR.

O čo ide?

Ide o prebiehajúce útoky formou tzv. vishingu telefónnych čísiel - t. j. podvodný postup s využitím telefonického rozhovoru, pomocou ktorého sa útočník snaží od volaného získať citlivé údaje (osobné údaje, prístupové heslá do Internetbankingu, prístupové heslá do emailového klienta, čísla platobných kariet a pod.)

V rámci aktuálne prebiehajúcich vishingových telefonátov, volajúca osoba hovorí v anglickom jazyku, poprípade môže ísť o automatickú hlasovú službu, pričom sa volajúci predstavuje ako pracovník Úradu vlády Slovenskej republiky alebo policajt.

Príklad použitých telefónnych čísiel pri podvodnom postupe, ktoré sme zaznamenali:

+421 918 998 63
+421 915 992 63
+421 918 998 69
+421 918 992 27
+421 915 881 43
+421 915 830 98
+421 911 022 51
+421 944 577 35
+421 915 384 68
+421 915 393 15

‼️Tieto telefónne čísla sa môžu meniť‼️

✅ODPORÚČANIA✅

➡Odporúčame uvedený hovor zrušiť.
➡Nikdy neposkytujte osobné, autorizačné alebo finančné informácie neznámym osobám vydávajúcim sa za zamestnancov rôznych inštitúcii telefonicky, elektronickou poštou alebo ich zadaním na neznáme internetové stránky.

P.S. Sranda je, že tomu môjmu číslu odkial mne volali nechýba to jedno číslo: +421 918 694 528.
Zločin menom VISHING sa teda úspešne vyvíja a prekonáva problémy :lol:
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 557 times
Been thanked: 246 times

Re: PODVODNÉ TELEFONÁTY

Príspevok od používateľa iceberg8 »

Aspon vidno, ze podmienovat vlastnictvo SIM karty obcianskym preukazom je prd platne, v mene "boja proti terorizmu"..
Za mna osobne, uz nemam ani chut zdvihat nezname cisla, len obcas je to kurier a nejaky lekar..
Pred par dnami som napriklad zistil, ze vlastnim 0.15BTC.. A mam pocit, ze prizvuk bol UA, ale slovencina cista.
Odoslané z počítača
rmaly
Guru Member ****
Dátum registrácie: St 21 04, 2010 12:53 pm
Has thanked: 1119 times
Been thanked: 117 times

Príspevok od používateľa rmaly »

Syn sa mi stazoval par dni dozadu, ze mu volala pani, ze ma zmeskane hovory z jeho cisla. Ze co ma robit, ze jej nevolal... nemal ani odchadzajuce hovory... tak som googlil a ze sa rozmaha taky nesvar, ze vedia klonovat cudzie cislo (vseobecne asi nahodne) a tvarit sa ako to cudzie cislo... Zatial som nasiel iba 1 prispevok o tom a dalej som nepatral... ale tiez huste...
capitalcapital
Gold Member **
Dátum registrácie: Ut 27 02, 2018 8:51 am
Has thanked: 95 times
Been thanked: 86 times

Príspevok od používateľa capitalcapital »

iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 557 times
Been thanked: 246 times

Príspevok od používateľa iceberg8 »

rmaly, to sa dalo aj pred 20 rokmi, klonovat cislo :)
Hlavne neteba volat naspat na nestandarny format cisiel, napr mne volalo nejake cislo typu +1734 (ano takto kratke, a ci to bolo USA alebo cokolvek, mna uz netrapi... ignorujem), volat na bezne cislo typu 09XY 123456 je podla mna v norme.. vsimol som si, aspon u mna, ze 2-3x sa takyto omyl stane aj skutocne, holt, zalezi od toho ake ma clovek cislo a smartfony radi tukaju a fotia vo vrecku aj same, dotyk ako dotyk..

capital
"Keďže je však hovor nekvalitný, požiada obeť, aby s ním zdieľala obrazovku, pretože tuší v čom je problém a rýchlo to spolu opravia."
seriozne? :)
ako chapem ze watsap pouzivaju hlavne ludia , no vsetci, ale toto je... :D ja by som nezdielal obrazovku zo strachu ze tam uvidia moje XXX zalozky :D
ved ak je hovor nekvalitny ,zavriem apčičku a zavolam normalne na telefon, nie? ci ludia uz nemaju ani sima karty z toho pobluznenia smartfonoveho a apčičkoveho? :D

skoda, ze nemam cas na kriminalnu cinnost, vyzera to ako najlahsia praca na svete, ak je to naozaj take, ako v tychto odbornych clankov pisu :)
Odoslané z počítača
Jaroslav88
Dátum registrácie: Ne 15 12, 2024 1:26 pm

Príspevok od používateľa Jaroslav88 »

Dávajte si pozor aj na Pekarovič a Sokol, stále menia sim karty, takže zbytočné písať čísla, založil som k nim i fórum.
MiBi
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 29 times
Been thanked: 1566 times

Počas jedného telefonátu prišiel herec o desaťtisíce eur

Príspevok od používateľa MiBi »

„Neposielal som tým podvodníkom ani občiansky, ani prihlasovacie údaje do svojho účtu, čiže meno a heslo, ani rodné číslo, nič také,“ zdôrazňuje Filip.
Keď si stiahol aplikáciu, prišiel mu takzvaný overovací mail, ktorý vyzeral, akoby bol od CoinMarketCapu. „Lenže to už bol vygenerovaný podvodný mail, ktorý som ja vnímal ako normálny,“ opisuje Filip, čo zistil až dodatočne.

Mailom dostal aj prihlasovacie údaje na vstup do aplikácie, aby v nej mohol robiť úkony smerujúce k výberu výnosu. „To sa aj udialo, ale to už bol vlastne ten klik, cez ktorý si oni otvorili bránu do môjho telefónu,“ hovorí Filip, čo mu vysvetlil jeho známy, IT odborník.

Neskôr ho navigovali, aby sa išiel pozrieť cez internetbanking do svojho účtu, či už dostal časť výnosu z kryptoinvestície. Teda do svojho eurového účtu vstupoval v čase, keď už skupina podvodníkov monitorovala jeho mobil. A tak im nevedome poskytol prihlasovacie údaje.

„Ja som sa dlhé minúty hýbal iba v aplikácii CoinMarketCap. Oni mi vysvetľovali, čo mám robiť, ako požiadať o prevod peňazí, nadiktovali mi nejaký kód… Zdržanie spôsobilo aj to, že výnos sa mal z nejakých dôvodov prevádzať z kryptomeny najprv na doláre, až potom na eurá.“
Ďalej riešili, akú časť z kryptoúčtu vybrať a akú tam nechať, nech sa ďalej zhodnocuje. Filipovi tá debata pripadala vierohodne. Dnes mu je jasné, že to bolo len naťahovanie času, aby mali priestor žiadať od banky pôžičky.

„No a napokon som akože prevádzal výnosy na svoj vlastný účet. V tej fejkovej aplikácii to tak vyzeralo. Zároveň mi chodili nejaké esemeskové notifikácie, ale oni ma viackrát upozorňovali, aby som teraz určite neopúšťal aplikáciu, že musíme prevod dokončiť, inak by sme celý proces museli zopakovať.“

Podvodníci pritom len nechceli, aby sa Filip pozrel na tie notifikácie alebo aby vstúpil do svojho účtu v UniCredit Bank, pretože by hneď zistil, čo je pointou toho dlhého telefonátu.

Notifikáciou v esemeske ho banka upozorňovala: „SMS nikomu nepreposielajte. Práve si aktivujte Váš Smart Banking/Smart kľúč. Ak aktiváciu nevykonávate Vy, zavolajte nám…“ V ďalšej správe mu poslali aktivačný kód na spustenie aplikácie v inom zariadení. Teda v tom, ktoré mali v rukách podvodníci.
Počas telefonátu s nimi dostal Filip desiatky automaticky vygenerovaných mailov od banky – informácie o pohyboch na účte, o spracovaní jeho údajov, o povolenom prečerpaní, úverové zmluvy, zamietnuté žiadosti o úvery… Našiel ich až dodatočne.

„Keď už ten telefonát trval pridlho, otvoril som tie SMS správy. Vzápätí som zložil a volal do banky,“ hovorí Filip. V tom čase už boli všetky peniaze na litovských účtoch.

Odmknuty cely clanok
https://dennikn.sk/4780192/pocas-jedneh ... a53cb7d1dc
rmaly
Guru Member ****

Re: Počas jedného telefonátu prišiel herec o desaťtisíce eur

MiBi napísal: St 06 08, 2025 12:18 pm „Neposielal som tým podvodníkom ani občiansky, ani prihlasovacie údaje do svojho účtu, čiže meno a heslo, ani rodné číslo, nič také,“ zdôrazňuje Filip.
Keď si stiahol aplikáciu, prišiel mu takzvaný overovací mail, ktorý vyzeral, akoby bol od CoinMarketCapu. „Lenže to už bol vygenerovaný podvodný mail, ktorý som ja vnímal ako normálny,“ opisuje Filip, čo zistil až dodatočne.

Mailom dostal aj prihlasovacie údaje na vstup do aplikácie, aby v nej mohol robiť úkony smerujúce k výberu výnosu. „To sa aj udialo, ale to už bol vlastne ten klik, cez ktorý si oni otvorili bránu do môjho telefónu,“ hovorí Filip, čo mu vysvetlil jeho známy, IT odborník.

Neskôr ho navigovali, aby sa išiel pozrieť cez internetbanking do svojho účtu, či už dostal časť výnosu z kryptoinvestície. Teda do svojho eurového účtu vstupoval v čase, keď už skupina podvodníkov monitorovala jeho mobil. A tak im nevedome poskytol prihlasovacie údaje.

„Ja som sa dlhé minúty hýbal iba v aplikácii CoinMarketCap. Oni mi vysvetľovali, čo mám robiť, ako požiadať o prevod peňazí, nadiktovali mi nejaký kód… Zdržanie spôsobilo aj to, že výnos sa mal z nejakých dôvodov prevádzať z kryptomeny najprv na doláre, až potom na eurá.“
Ďalej riešili, akú časť z kryptoúčtu vybrať a akú tam nechať, nech sa ďalej zhodnocuje. Filipovi tá debata pripadala vierohodne. Dnes mu je jasné, že to bolo len naťahovanie času, aby mali priestor žiadať od banky pôžičky.

„No a napokon som akože prevádzal výnosy na svoj vlastný účet. V tej fejkovej aplikácii to tak vyzeralo. Zároveň mi chodili nejaké esemeskové notifikácie, ale oni ma viackrát upozorňovali, aby som teraz určite neopúšťal aplikáciu, že musíme prevod dokončiť, inak by sme celý proces museli zopakovať.“

Podvodníci pritom len nechceli, aby sa Filip pozrel na tie notifikácie alebo aby vstúpil do svojho účtu v UniCredit Bank, pretože by hneď zistil, čo je pointou toho dlhého telefonátu.

Notifikáciou v esemeske ho banka upozorňovala: „SMS nikomu nepreposielajte. Práve si aktivujte Váš Smart Banking/Smart kľúč. Ak aktiváciu nevykonávate Vy, zavolajte nám…“ V ďalšej správe mu poslali aktivačný kód na spustenie aplikácie v inom zariadení. Teda v tom, ktoré mali v rukách podvodníci.
Počas telefonátu s nimi dostal Filip desiatky automaticky vygenerovaných mailov od banky – informácie o pohyboch na účte, o spracovaní jeho údajov, o povolenom prečerpaní, úverové zmluvy, zamietnuté žiadosti o úvery… Našiel ich až dodatočne.

„Keď už ten telefonát trval pridlho, otvoril som tie SMS správy. Vzápätí som zložil a volal do banky,“ hovorí Filip. V tom čase už boli všetky peniaze na litovských účtoch.

Odmknuty cely clanok
https://dennikn.sk/4780192/pocas-jedneh ... a53cb7d1dc
Ja proste nechapem, preco stahoval aplikaciu... darmo neposlal obciansky apod... Naco k*rva stahoval nejaku appku...
Ak si myslel, ze ma crypto, mal si to sledovat sam, ak nie, tak sorry jako...
Fund
Gold Member **
Dátum registrácie: Po 15 02, 2021 2:46 pm
Has thanked: 287 times
Been thanked: 103 times

Príspevok od používateľa Fund »

...banke nebolo vobec podozrive,ze v rychlom slede ziada o veky pocet poziciek? Okamzite mu mala volat a overit.
rmaly
Guru Member ****

Fund napísal: St 06 08, 2025 1:06 pm ...banke nebolo vobec podozrive,ze v rychlom slede ziada o veky pocet poziciek? Okamzite mu mala volat a overit.
... ked sa blbost snubi s ignoraciou :)
kixog47100
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ut 26 12, 2023 2:24 pm
Has thanked: 130 times
Been thanked: 165 times

Príspevok od používateľa kixog47100 »

rmaly napísal: St 06 08, 2025 4:03 pm
Fund napísal: St 06 08, 2025 1:06 pm ...banke nebolo vobec podozrive,ze v rychlom slede ziada o veky pocet poziciek? Okamzite mu mala volat a overit.
... ked sa blbost snubi s ignoraciou :)
Viac poziciek nie je podozrivych.

Ono je niekedy vyhodnejsie poziadat o viac poziciek
pod 10 tis ako jednu za 30 tis.
Pozicku pod 10 tis mozes hocikedy predcasne splatit aj bez poplatku, narozdiel od tej nad 10 tis., ktoru mozes splatit bez poplatku az ked klesne jej zostatok pod 10 tis.

Takisto SEPA prevod do cudziny.
Dnes ma vela ludi ucty aj v cudzine (Revolut, Wise) .
Tie pozicky boli autorizovane - PID(cislo/meno/email) do IB/MA, heslo alebo PIN.

To iste pri podani ziadosti, prepisovanie kodov z SMS a pod.

Takisto aj ta SEPA platba.

Bola to jednoznacne jeho chyba.
Boli to autorizovane operacie - ma smolu.
Napísať odpoveď

Návrat na "Podozrivé subjekty, nevýhodné produkty a rizikové investície"