na jar 2021 som začal investovať do Finaxu, vtom čase som sa začal zaujímať o investovanie, hlavne som veľa čítal toto forum. Usudil som, ze Finax bude najlepsia volba pre mna. Samozrejme, s Finaxom som spokojny, posielam peniaze kazdy mesiac a neriesim.
Avsak teraz sa mi narodila dcera a uz niekolko mesiacov rozmyslam ako jej sporit peniaze, tiez na pravidelnej baze. Na forum som opat zavital po 2 rokoch a trosku som cital aj o Finaxe a zistil som ze su aj vyhodnejsie cesty. Vedel som ze Finax ma poplatky, ale popravde som ich neriesil, skor mam mam obavy co bude za 20 rokov.
Ako fungujem teraz:
- Vo finaxe mam 2 ucty - Dochodok (investicny horizont 39 rokov, 70:30) + Budovanie majetku (horizont 15 rokov, 60:40)
- NEinvestujem kvoli konkretnemu cielu zatial - chcem mat iba rezervu a zhodnocovat peniaze
- Dochodok = 15 % zhodnotenie (hodnota uctu 3 898 eur)
- Budovanie majetku = 12,70% zhodnotenie (hodnota uctu 5 860 eur)
- Do obidvoch uctov prispievam rovnako, 50 + 50 eur / mesiac.
Nad cim premyslam:
- na dieta by som chcel prispievat dalsich 50 eur, tzn. 150 eur dokopy aj s mojimi investiciami / mesiac
- nechcem jej vytvarat ucet na jej rodne cislo - iba proste vytvorit novy separatny ucet "dieťa" , a ked bude mat 18r, tak sa jej peniaze odovzdaju.
Co by ste navrhli?
- co som cital, tak Juggler odporuca takto pasivne investovat cez EIC (asi by som zvolil agenta AviceN)
- trosku som studoval o Interactive Brookers, len neviem ci je to pre takyto nizky mesacne rozpocet vhodne. Anglictina neni az taky velky problem- ak nemusim telefonovat
- Ide mi hlavne o dlhodobu investiciu - mat financnu rezervu, ci pre dieta alebo pre mna a aby sa mi v starobe lepsie dychalo. (mam 30 rokov)
- mesacne si odkladam 300 eur este na sporiaci ucet - spravny investor by uvazoval uplne inak, ale chcem mat aspon 20k "cash", hlavne ak sa mi za 7 rokov skonci hypotekarny fix a ak budu vysoke uroky, tak splatim celu hypo, aby bol pokoj. Teraz mam urok 1,39%. A navyse chcem mat 20K cash aj pre "dobry pocit", mam to nejak tak nastavene v hlave.
- premyslal som, ze ak by som skusil IBKR, tak mozno by nebolo zle investovat raz za 3 mesiace (300 eur + 150 pre dceru), kvoli poplatkom?
- kupoval by som iba ETF, nic ine nechcem - asi SP500, ale to by som este musel popozerat.
- co by ste Vy navrhli?
Dakujem.