odisť z Finaxu inam?

Prvé otázky o investovaní a o tom, ako začať investovať.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Používateľov profilový obrázok
vrtulnik
Dátum registrácie: Ne 04 01, 2015 12:06 pm

odisť z Finaxu inam?

Príspevok od používateľa vrtulnik »

ahojte,

na jar 2021 som začal investovať do Finaxu, vtom čase som sa začal zaujímať o investovanie, hlavne som veľa čítal toto forum. Usudil som, ze Finax bude najlepsia volba pre mna. Samozrejme, s Finaxom som spokojny, posielam peniaze kazdy mesiac a neriesim.

Avsak teraz sa mi narodila dcera a uz niekolko mesiacov rozmyslam ako jej sporit peniaze, tiez na pravidelnej baze. Na forum som opat zavital po 2 rokoch a trosku som cital aj o Finaxe a zistil som ze su aj vyhodnejsie cesty. Vedel som ze Finax ma poplatky, ale popravde som ich neriesil, skor mam mam obavy co bude za 20 rokov. :)

Ako fungujem teraz:
- Vo finaxe mam 2 ucty - Dochodok (investicny horizont 39 rokov, 70:30) + Budovanie majetku (horizont 15 rokov, 60:40)
- NEinvestujem kvoli konkretnemu cielu zatial - chcem mat iba rezervu a zhodnocovat peniaze
- Dochodok = 15 % zhodnotenie (hodnota uctu 3 898 eur)
- Budovanie majetku = 12,70% zhodnotenie (hodnota uctu 5 860 eur)
- Do obidvoch uctov prispievam rovnako, 50 + 50 eur / mesiac.

Nad cim premyslam:
- na dieta by som chcel prispievat dalsich 50 eur, tzn. 150 eur dokopy aj s mojimi investiciami / mesiac
- nechcem jej vytvarat ucet na jej rodne cislo - iba proste vytvorit novy separatny ucet "dieťa" , a ked bude mat 18r, tak sa jej peniaze odovzdaju.

Co by ste navrhli?
- co som cital, tak Juggler odporuca takto pasivne investovat cez EIC (asi by som zvolil agenta AviceN)
- trosku som studoval o Interactive Brookers, len neviem ci je to pre takyto nizky mesacne rozpocet vhodne. Anglictina neni az taky velky problem- ak nemusim telefonovat :D
- Ide mi hlavne o dlhodobu investiciu - mat financnu rezervu, ci pre dieta alebo pre mna a aby sa mi v starobe lepsie dychalo. (mam 30 rokov)
- mesacne si odkladam 300 eur este na sporiaci ucet - spravny investor by uvazoval uplne inak, ale chcem mat aspon 20k "cash", hlavne ak sa mi za 7 rokov skonci hypotekarny fix a ak budu vysoke uroky, tak splatim celu hypo, aby bol pokoj. Teraz mam urok 1,39%. A navyse chcem mat 20K cash aj pre "dobry pocit", mam to nejak tak nastavene v hlave.

- premyslal som, ze ak by som skusil IBKR, tak mozno by nebolo zle investovat raz za 3 mesiace (300 eur + 150 pre dceru), kvoli poplatkom?
- kupoval by som iba ETF, nic ine nechcem - asi SP500, ale to by som este musel popozerat.

- co by ste Vy navrhli?

Dakujem.
aviceN
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Št 07 01, 2021 10:24 am
Has thanked: 259 times
Been thanked: 226 times
Kontaktovať používateľa:

Re: odisť z Finaxu inam?

Príspevok od používateľa aviceN »

Na margo toho finaxu, 70/30 je nezmysel na 39 ročný horizont, ak sa rozhodneš tam ostať, prehodnoť prechod na 100/0.

Čo sa týka detského účtu, za mňa XTB/EIC/Portu, od najlacnejšieho po najdrahší :).
Viac info o mojej EIC ponuke bez manažérskeho poplatku na: https://www.milosbubniak.sk/
Axon
Dátum registrácie: Ut 08 10, 2024 3:47 pm
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times

Príspevok od používateľa Axon »

aviceN napísal: Po 23 12, 2024 11:58 am Na margo toho finaxu, 70/30 je nezmysel na 39 ročný horizont, ak sa rozhodneš tam ostať, prehodnoť prechod na 100/0.

Čo sa týka detského účtu, za mňa XTB/EIC/Portu, od najlacnejšieho po najdrahší :).
Portu má na detskom účte poplatok za správu, len 0,25% p.a. Určite lacnejšie ako Finax. EIC ja osobne neodporúčam, nakoľko v EIC klient musí všetko realizovať cez sprostredkovateľa. Samostatne si klient v EIC ani neškrtne, aj s tou najbanálnejšou záležitosťou musí kontaktovať svojho poradcu - sprostredkovateľa. Samozrejme, že Vás chápem, lebo cca 80% diskutujúcich tu na fóre sú sprostredkovatelia fondov práve cez EIC :lol:
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2391 times
Been thanked: 2776 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Axon napísal: Po 23 12, 2024 1:57 pm Portu má na detskom účte poplatok za správu, len 0,25% p.a. Určite lacnejšie ako Finax.
A do čoho sporíš?
Axon napísal: Po 23 12, 2024 1:57 pm Samozrejme, že Vás chápem, lebo cca 80% diskutujúcich tu na fóre sú sprostredkovatelia fondov práve cez EIC :lol:
Naozaj? Tak poraď ešte niekoho, lebo ja viem iba o Milošovi (AviceN).
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
wladas
Guru Member ****
Dátum registrácie: St 22 09, 2021 7:42 pm
Has thanked: 81 times
Been thanked: 247 times

Príspevok od používateľa wladas »

- investovanie na 10 a viac treba 100:0, tam su uz dlhopisy zbytocne. Pre ludi bez zavazkov kludne 8r
- ucet pisany na dieta ma vyhodu pri pripadnom rozvode (treba byt realista, rozvodovost tu mame 60%) ze nie je sucastou delenia majetku.
- pre dieta ako uz aviceN napisal XTB/EIC/Portu kvoli zlomkovym akciam a inym benefitom.
- na hlavne investovanie kludne aj IBKR, pripadne jeho priameho ceskeho sprostretkovatela LYNX
- ta hotovost je cista hovadina, stovky € tratis len na inflacii a dalsie tisice z usleho zisku.
ibi2525
Silver Member *
Dátum registrácie: So 01 09, 2007 11:33 am
Has thanked: 161 times
Been thanked: 77 times

Príspevok od používateľa ibi2525 »

Za mňa XTB...nastavit dva a lebo tri investičné plány a je to vybavene., už len kazdy mesiac poslat a raz za rok skontrolovat.. A a ten voľný cash kúpiť etf Xeon... Neviem presne koľko je teraz úrok ale po roku oslovenie od dani..
djlaco
Dátum registrácie: So 09 11, 2024 8:10 am
Has thanked: 105 times
Been thanked: 4 times

Príspevok od používateľa djlaco »

Nechcem zakladať nový tému. Mám voľný cash 6K. Vložené na revolute fixibilné penažné fondy aktualne je 2.25% (apy) pre môj program.
Viete poradiť kde vložiť voľný cash (aby mi ho inflácia nezožrala) tak aby v prípade súrnej potreby vedel rýchlo použiť bez veľkých poplatkoch?
Diky
cico29
Active Member
Dátum registrácie: St 16 05, 2018 11:35 am
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Príspevok od používateľa cico29 »

skuste si pozriet aj traderepublic.com.
je to nemecka banka/
/ investovanie/ sporenie

aktualne urocenie volneho cash 3 % p.a.
ziadne transakcne poplatky .
1 % cashback na platby kartou
vybery nad 100 eur zdarma
vklad garantovany do sumy 100000 eur
spyros
Dátum registrácie: Ne 20 10, 2024 10:54 am
Been thanked: 2 times

Príspevok od používateľa spyros »

vrtulnik napísal: Po 23 12, 2024 11:40 amtrosku som studoval o Interactive Brookers, len neviem ci je to pre takyto nizky mesacne rozpocet vhodne. Anglictina neni az taky velky problem- ak nemusim telefonovat :D
Najvýhodnejšie je určite IB.

Pre dieťa by som odporučil napríklad nejaký MSCI WORLD fond a tam investovať. Nemusíš na mesačnej báze.
---
Rgdz,
Spyros
hifron
Gold Member **
Dátum registrácie: Ut 01 03, 2022 1:40 pm
Has thanked: 12 times
Been thanked: 13 times

Príspevok od používateľa hifron »

no môžeš pozerať na MSCI a utešovať sa o nekonečnom raste, podobne sú na tom niektoré Goldman fondy alebo dôchodkové investičné a preto na západe sa radi aj žalujú, teda tie fondy a právnické firmy niekedy len preto, že sú poslední a ešte nežalovali, takže je z toho investičné právne poradenstvo s poplatkami zaručenými, ale aj neistotou zaručenou ešte viac... a preto aj nejaký dotazník asi na niečo bude, ale na čo to ešte nezistili asi iba pre istotu... :) a preto niektoré Katky od Woodu idú na to politicky... :)
wladas
Guru Member ****

Pre dieta kludne cast aj Nasdaq 100 kedze tam je velmi dlhy casovy horizont.
dodojanik
Dátum registrácie: Ne 29 08, 2021 6:36 pm
Has thanked: 4 times
Been thanked: 3 times

Príspevok od používateľa dodojanik »

Pri tak dlhých horizintoch by som osobne volil portfólio 100/0, resp SP500.

Pri malých mesačných vkladoch by som siel asi do Portu, koli tomu ze si tam môžeš posielať mesačne 50€, čo môže byť trocha limitujuce ak by si sa rozhodol ísť cestou brokera.

V Portu už vieš dokonca investovať iba do SP500 a majú rôzne zľavy, keď sa zaviazes na X rokov tak znižujú poplatky a vieš sa dostať na celkom rozumnú hodnotu, aj viac ako o polovicu lacnejšie ako Finax.

Samozrejme najlacnejšie je to cez brokera.
vrtulnik

Ahojte,

dakujem vam za odpovede. Som viac nakloneny k IBKR, aj ked budem investovat raz za 2 mesiace (200 (+100 eur pre dieťa)). Mozno to aj navysim casom. Nevadi mi to, hlavne to chcem na viac ako 20 rokov, investovanie beriem, aby som vo vyssom veku (50+) mal nejaky backup - pre istotu. Samozrejme stat sa moze hocico...

Otazka znie, ako mam postupovat?
- dajme tomu ze zaokruhlene vo Finaxe mam 10 000 eur. Splnil som danovy test 1 rok (ak tomu dobre chapem) - investoval som od roku 2021.
- nemusim vyplnat ziadne danove priznanie? Ucet mam vedeny normalne na meno (žiadne SZCO/S.r.o).
- mam si to dat cele vyplatit na moj ucet v SLSP? Cize finax uzavriem a na svojom ucte v SLSP budem mat +10 000 eur.
- budem im este pisat na support, ale pytam sa tu, pretoze chcem vediet, ako to funguje , ked chcem od nich odist.

Dakujem.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Píšeš , že vo Finaxe máš 2 účty z investičným horizontom 39 rokov.
Teraz chceš pridať tretí pre dieťa.

Takže budeš investovať 3 x po 100 € každé 2 mesiace cez IB
To je 234 vkladov a nákupov cez IB: môj odhad že za etf za 100€ zaplatíš IB takých 3€ (3%).

To ja mám účet u IB kde sa logujem takmer každý deň, ale nie som ochotný tam nakupovať ETF ani manželke, ani decku, dokonca ani sebe.

U nás doma každý mesiac odíde na účet dieťaťa 2 x 50€ cez trvalý príkaz a myslím, že manželka posiela sebe 100€...
To sa automaticky zainvestuje do eurového SP500 acc v EUR pričom transakčný poplatok je 0,2%. To je 10 centov za investíciu 100 €.

Najlepšie na tom je, že to takto funguje celé roky, bez toho aby sme potrebovali pohnúť prstom.
Akurát každý mesiac prídu 2 emaily z EIC o vklade a o zainvestovaní.

Manželka nemá záujem čokolvek vedieť o tom, do čoho investuje, ani cez akú inštitúciu/brokera.
Proste ju to nezaujíma, a keby som jej to nezariadil ja, tak by pchala 100 € mesačne do nejakého IŽP, alebo iného produktu na ktorý by ju nahovoril niekto iný. Roky mi trvalo kým som jej všetky tie jalové investície pozrušoval a 2 pilier prehodil do indexu.

Pre dieťa neinvestujeme preto, aby malo nejaké financie do života. Kdeže.
Ja nechcem decku dávať peniaze. Chcem ho naučiť pasívne investovať.
Chcem aby sa naučilo, že z malých mesačných vkladov si môže vybudovať solídny majetok a pasívny príjem.
Pre mňa je to cesta ako dieťaťu vysvetliť, že my rodičia sme začali pre neho sporo-investovať od útleho veku preto, aby
ono malo investičný horizont 50-60 rokov a na účte v druhej polovici života statisíce, s cieľom aspoň 1 milión €.
A samozrejme s konečným pasívnym príjmom väčším ako priemerný plat.
Ak to dieťa pochopí, budem mu investovať až do skončenia VŠ, až kým si nenájde prácu a potom môže pokračovať samo.
Základná filozofia je zdvojnásobovať vklady každých 10 rokov...
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
ibi2525
Silver Member *
Dátum registrácie: So 01 09, 2007 11:33 am
Has thanked: 161 times
Been thanked: 77 times

Príspevok od používateľa ibi2525 »

Ja sa čudujem niektorým príspevkom kde je napísane čo je výhodnejšie a popri tom máme tu vysvetlene kde a za koľko sa dá investovať a napriek tomu tu čítam najviac tie možnosti ktoré mi zoberú najviac poplatkov pri nulovej hodnote navyše. Pri horizonte 40 až 60r plus mínus platiť pri každom mesačnom nakúpení ETF približne 3eur mi príde strašne nelogické... to mi príde ako dnešnej dobe platiť banke za učet keď plno bánk ma účet zadarmo a dokonca bez podmienok. A to chcem podotknúť že som na toto forum prišiel zhruba 3r dozadu a niesom ani zďaleka zbehlý v problematike ako niektorý iný tu ale napriek tomu aspoň ten základ už ovládam., Investovať čo najlacnejšie najlepšie zadarmo keď to ide.
Vigrem
Active Member
Dátum registrácie: Ne 02 01, 2022 4:07 pm
Has thanked: 59 times
Been thanked: 47 times

Príspevok od používateľa Vigrem »

JUGGLER napísal: St 25 12, 2024 1:22 pm môj odhad že za etf za 100€ zaplatíš IB takých 3€ (3%)
Pri nakupe za 100€ (predpokladam, ze na nemeckej burze) a Tiered pricingu v IB (ktory sa omnoho viac oplati, ak clovek potrebuje iba investovat, takze predpokladame ten) je poplatok 0.05%, minimalne vsak 1.25€. Takze v najhorsom moznom scenari, ak by robil tri separatne nakupy, kazdy za 100€, by poplatok bol 1.25%. Ale ak by urobil jeden za 300€, uz sa dostaneme na 0.4%.

IB sa viac oplati, ak clovek investuje mesacne vacsie sumy. Pri mensich sumach je asi vhodnejsie XTB, kde je to bez poplatku, ale samozrejme, XTB sa neda reputacne porovnavat s IB.
12gb54as
Silver Member *
Dátum registrácie: Po 04 11, 2024 3:39 pm
Has thanked: 38 times
Been thanked: 29 times

Príspevok od používateľa 12gb54as »

Len potom pozor, ja som tam to hardcore vyplnenie/ zaciatocnenastavovanie profilu pri registracii siel podla pravdy a doteraz nemam povolene kupovat ETF. Uz som im tam aj vyplnil 2 dodatocne testy, dost narocne a stale cakam na povolenie.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Neviem, či vieš dalšie nuansy. Napr. to, že treba nakupovať europske verzie SP500, akumulačné, v eurách...a že u IB sa nedajú frakčné.
Americké verzie sú pre europanov zakázané, ale to nám nevadí lebo nie sú akumulačné a sú v USD.
Ak je niekto začiatočník, nemal by sa pre investovanie v malom rýpať do IB, ale začať v Trade Republic, XTB, alebo Trading212.
Títo majú frakčné a myslím, že aj plnoaumatizovaný proces ( nastavím a nestarám sa). Možno aj Revolut, to neviem.
miror
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ut 06 04, 2021 9:13 pm
Has thanked: 66 times
Been thanked: 284 times

Príspevok od používateľa miror »

Trade Republic má plnoautomatické investovanie do zvolených ETF bez poplatku a je to vlastne už teraz banka (nemecká banková licencia), apka je celkom prehľadná, ja by som na prvom mieste uviedol túto možnosť, až potom XTB a Trading212 by som sa vyhol kvôli ich nenormálnemu AML.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

OK. Zmenil som poradie. Aj mne sa Nemecko vidí najlepšie...až potom Poľsko a Bulharsko.

Keby raz došla Nemcom trpezlivosť z fiškálnou nezodpovednosťou južanských členov majú pripravený scénar obnovenia nemeckej meny.
Nemecká vláda sa práve rozpadla a AFD ide do volieb s víziou vystúpenia Nemecka s eurozóny:
https://news.refresher.sk/171689-Chcu-a ... ozne-plany

Keď sa dobre pametám, taký scénar sme už preberali pri ,,gréckej kríze,, a šlo o to, že Nemci by okolkovali svoje euro a vznikli by 2 typy eura.
Vtedy by sme v Trade Republic vyhrali, lebo druhý typ eura by zrejme prudko oslabil.
Nejde ani tak o to oslabenie, lebo investície máme v USD ...ale o to, že kedykolvek predám americké ETF dostanem ,,slabé euro,,.
Radšej by som dostal nemecké euro a za to priamo nakupoval cez bankovú kartu Trade Republic...
12gb54as
Silver Member *
Dátum registrácie: Po 04 11, 2024 3:39 pm
Has thanked: 38 times
Been thanked: 29 times

Príspevok od používateľa 12gb54as »

JUGGLER napísal: St 25 12, 2024 7:36 pm Neviem, či vieš dalšie nuansy. Napr. to, že treba nakupovať europske verzie SP500, akumulačné, v eurách...a že u IB sa nedajú frakčné.
Americké verzie sú pre europanov zakázané, ale to nám nevadí lebo nie sú akumulačné a sú v USD.
Ak je niekto začiatočník, nemal by sa pre investovanie v malom rýpať do IB, ale začať v Trade Republic, XTB, alebo Trading212.
Títo majú frakčné a myslím, že aj plnoaumatizovaný proces ( nastavím a nestarám sa). Možno aj Revolut, to neviem.
Ja som tam siel len kvoli krypto etf, ktore na xtb nemam.
O nemoznosti frakcii nemas stare info? https://www.interactivebrokers.com/en/g ... es.php?utm
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Neviem o tom. Je to pre mňa Columbova žena. Nikdy som nikoho nestretol kto by nakupoval europske ETF frakcie cez IB.
Nemám také niečo ani aktivované, takže neviem vyskušať.

V tej linke čo si dal píšu: Fractional shares trading is available on all of Interactive Brokers’ powerful trading platforms including IBKR GlobalTrader, a simple mobile trading application for investors to trade stocks around the world. European stocks and ETFs listed on select exchanges, and with average daily volume above $5 million and market cap above $5 billion, are eligible for European fractional shares trading.

Najpopulárnejšie iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Acc) (SXR8.DE) mi na Xetre ukazuje priemerný denný objem 70 tisíc. Stoja 605 €.

Niekto tu radil nakupovať rovno celé akcie lacnejšej verzie SPDR S&P 500 UCITS ETF USD Acc (SPYL.DE), ktorá stojí dnes 13,90 €.
RadoD
Active Member
Dátum registrácie: Št 21 09, 2017 12:16 am
Been thanked: 9 times

Príspevok od používateľa RadoD »

Vigrem napísal: St 25 12, 2024 4:34 pm
JUGGLER napísal: St 25 12, 2024 1:22 pm môj odhad že za etf za 100€ zaplatíš IB takých 3€ (3%)
Pri nakupe za 100€ (predpokladam, ze na nemeckej burze) a Tiered pricingu v IB (ktory sa omnoho viac oplati, ak clovek potrebuje iba investovat, takze predpokladame ten) je poplatok 0.05%, minimalne vsak 1.25€. Takze v najhorsom moznom scenari, ak by robil tri separatne nakupy, kazdy za 100€, by poplatok bol 1.25%. Ale ak by urobil jeden za 300€, uz sa dostaneme na 0.4%.

IB sa viac oplati, ak clovek investuje mesacne vacsie sumy. Pri mensich sumach je asi vhodnejsie XTB, kde je to bez poplatku, ale samozrejme, XTB sa neda reputacne porovnavat s IB.
Ide o to ako pracne to chce robit.. moze si kludne posielat 150e mesacne a nakupovat raz za pol roka pripadne sa sle tym inak hrat ale teda nebude to tak ako ked cez portu/EIC len posle peniaze.

Ja sam mam este ucet vo Finaxe ale Brokera mam Interactvive Broker kedze mam nakupene nielen ETF ale i akcie. Pre dieta by som veru uvazoval na Portu pripadne EIC kde ma ale odradza len to ze to treba vybavat cez sprostredkovatela . Tiez zvazujem dlhodobe investovanie pre syna a musim povredat ze Finax s tymi poplatkami tiez uz neuvazujem a skorej by som siel do Portu pripadne to EIC.

Inak tuto je celkom pekne porovnanie :
https://www.pasivneinvestovanie.sk/poro ... pre-dieta/

edit: Vidim ze uz dokonca aj SLSP je vyhodnejsia na spravu ETF ako Finax tak to je uz co povedat :shock: nielen ze zvazujem Portu pre syna ale realne za musim zamysiet ci nezmigrujem z FInaxu aj s mojimi vlastnymi peniazmi.
vrtulnik

Viete mi niekto povedat, ako mam spravit odpredaj portfolia? Prip. mi dat link tu na fore, kde sa to preberalo? Lebo som sa nedopatral k vysledku.

V principe je mi jasne ako to spravit, lenze jedna sa mi o casovy test.

- do finaxu som posielal mesacne 100 eur pravidelne (50 eur na jeden ucet a 50 eur na druhy ucet)
- posledny nakup bol uskutocneny 20.12.2024. a uz dalsie vklady nebudem uskutocnovat.
- najprv som chcel pockat do cca 25.12.2025, ze by som to vytiahol cele naraz a bol by splneny casovy test.
- lenze co ked sa vykona automaticky rebalanc? zase sa spravi nejaky odpredaj a nasledne nakup. Ale je pravda, ze nie s celym portfoliom (posledne mi spravilo rebalanc v decembri 2023 so sumou asi cca 300 eur s tromi ETF).

- odpredaj robia metodou FIFO. Cize teraz by som vedel odpredat portoflio, kde posledny nakup bol 20.12.2023 - splnil by som casovy test. Chapem tomu spravne?

co by ste vy spravili?
JanH
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ne 06 02, 2022 6:31 am
Has thanked: 152 times
Been thanked: 225 times

Príspevok od používateľa JanH »

vrtulnik napísal: Pi 03 01, 2025 8:05 am Viete mi niekto povedat, ako mam spravit odpredaj portfolia? Prip. mi dat link tu na fore, kde sa to preberalo? Lebo som sa nedopatral k vysledku.

- do finaxu som posielal mesacne 100 eur pravidelne (50 eur na jeden ucet a 50 eur na druhy ucet)
- posledny nakup bol uskutocneny 20.12.2024. a uz dalsie vklady nebudem uskutocnovat.
- najprv som chcel pockat do cca 25.12.2025, ze by som to vytiahol cele naraz a bol by splneny casovy test.
- lenze co ked sa vykona automaticky rebalanc? zase sa spravi nejaky odpredaj a nasledne nakup. Ale je pravda, ze nie s celym portfoliom (posledne mi spravilo rebalanc v decembri 2023 so sumou asi cca 300 eur s tromi ETF).

- odpredaj robia metodou FIFO. Cize teraz by som vedel odpredat portoflio, kde posledny nakup bol 20.12.2023 - splnil by som casovy test. Chapem tomu spravne?

co by ste vy spravili?
Pri relativne nizkych vkladoch za poslednych 12 mesiacov, ako opisujes vyssie, mozes casovy test uplne vypustit z hlavy. V zakone je na toto myslene a prijmy z predaja do 500eur, su tiez oslobodene. Nakupy starsie ako 1 rok mas zasa oslobodene cez casovy test.
oslobodenie.png
vrtulnik

JanH napísal: Pi 03 01, 2025 8:26 am
vrtulnik napísal: Pi 03 01, 2025 8:05 am Viete mi niekto povedat, ako mam spravit odpredaj portfolia? Prip. mi dat link tu na fore, kde sa to preberalo? Lebo som sa nedopatral k vysledku.

co by ste vy spravili?
Pri relativne nizkych vkladoch za poslednych 12 mesiacov, ako opisujes vyssie, mozes casovy test uplne vypustit z hlavy. V zakone je na toto myslene a prijmy z predaja do 500eur, su tiez oslobodene. Nakupy starsie ako 1 rok mas zasa oslobodene cez casovy test.
oslobodenie.png
ano, na to som myslel, ze max do 500 eur su prijmy oslobedene, lenze ako to spravit?

mam dva ucty (na moje meno):
- na jednom mam zisk 688 eur
- na druhom mam zisk 538 eur

Mam im napisat aby mi odpredali portoflio, podla FIFO, cize mi odpredaju portoflio do 20.12.2023 - to by som splnil casovy test
Potom im znovu napisem, aby odpredali to zvysne portofolio a to uvediem do danoveho priznania, kedze zisk bude samozrejme pod 500 eur.

Alebo ako to spravit?
JanH
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ne 06 02, 2022 6:31 am
Has thanked: 152 times
Been thanked: 225 times

Príspevok od používateľa JanH »

Postupom, ktory si napisal vyssie urcite nic nepokazis.
frakan
Gold Member **
Dátum registrácie: St 23 09, 2009 8:24 am
Has thanked: 92 times
Been thanked: 46 times

Príspevok od používateľa frakan »

Ja len chcem ku tomu dodať, že ak si ženatý, tie oslobodené príjmy sa zdvojnásobujú, teda 500+500 je oslobodených od dane a netreba to ani uvádzať v daňovom priznaní na rozdiel od dividend.
aviceN
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Št 07 01, 2021 10:24 am
Has thanked: 259 times
Been thanked: 226 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa aviceN »

Si si istý že to platí aj pri CP a nie len pri prenájme nehnuteľnosti?
Viac info o mojej EIC ponuke bez manažérskeho poplatku na: https://www.milosbubniak.sk/
frakan
Gold Member **
Dátum registrácie: St 23 09, 2009 8:24 am
Has thanked: 92 times
Been thanked: 46 times

Príspevok od používateľa frakan »

aviceN napísal: Ut 07 01, 2025 10:46 am Si si istý že to platí aj pri CP a nie len pri prenájme nehnuteľnosti?
Áno a bolo to tu na fóre už niekde preberané
vrana23
Dátum registrácie: Št 08 09, 2011 12:34 pm
Has thanked: 6 times
Been thanked: 22 times

Príspevok od používateľa vrana23 »

na IB sa daju kupovat aj frakcie EU ETF
JUGGLER napísal: St 25 12, 2024 10:48 pm Neviem o tom. Je to pre mňa Columbova žena. Nikdy som nikoho nestretol kto by nakupoval europske ETF frakcie cez IB.
Nemám také niečo ani aktivované, takže neviem vyskušať.

V tej linke čo si dal píšu: Fractional shares trading is available on all of Interactive Brokers’ powerful trading platforms including IBKR GlobalTrader, a simple mobile trading application for investors to trade stocks around the world. European stocks and ETFs listed on select exchanges, and with average daily volume above $5 million and market cap above $5 billion, are eligible for European fractional shares trading.

Najpopulárnejšie iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Acc) (SXR8.DE) mi na Xetre ukazuje priemerný denný objem 70 tisíc. Stoja 605 €.

Niekto tu radil nakupovať rovno celé akcie lacnejšej verzie SPDR S&P 500 UCITS ETF USD Acc (SPYL.DE), ktorá stojí dnes 13,90 €.
BudFox
Active Member
Dátum registrácie: Ut 14 06, 2022 1:05 pm
Has thanked: 10 times
Been thanked: 35 times

Príspevok od používateľa BudFox »

Tak prispejem aj ja svojím názorom :D :D :D

Pri podmienkach, ktoré si "vrtulnik" nastavil by možno stálo za úvahu (v prípade, že si to chce riešiť človek sám mimo sprostredkovateľov) mať účet na XTB aj na IBKR. Na XTB by investoval tie menšie mesačné vklady a nakupoval za ne MSCI World (EUNL, IWDA - https://www.justetf.com/en/etf-profile. ... 00B4L5Y983), keďže XTB má mesačne nulové poplatky do preinvestovaného objemu 100 000 Eur (nákupy/predaje) a spread niekde okolo 0.8 pip. Ak by mu prostriedky dosiahli vyššiu sumu :mesec: :mesec: :mesec: napr. po 5 rokoch, povedzme 10 000 kedy už samozrejme dávno splnil aj časový test (366 dní) by mohol všetko vybrať a prehodiť do IBKR, kde by ho ten jeden nákup pri poplatku napr. 10 Eur (reálne však pri sume 10 000 niekde okolo 5 - 7 Eur pri tiered poplatkoch) vôbec nemrzel. Je pravda že to môže nechať dlhodobo na XTB, no ja by som v horizonte 30 rokov asi skôr veril firme s viac ako 30 ročnou tradíciou. Tým netvrdím, že tu vtedy nebude aj XTB, len keď vidím, čo sa v Európe deje, asi mi ten IBKR príde rozumnejší v takomto dlhom horizonte :?

Svetový Index (rozdeľuje podiel krajín dynamicky podľa aktuálneho trhového podielu v globálnej ekonomike) by som asi vybral namiesto NASDAQ a SP500 pre diverzifikáciu aj mimo US, keďže nevieme, či pôjde USA "to the moon" :graf: aj ďalšie dekády (aj keď je to samozrejme možné).
I don't know. I guess I realized that I'm just Bud Fox... and as much as I wanted to be Gordon Gekko, I'll always be Bud Fox. https://www.youtube.com/@PeniazeNikdyNespia
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

vrana23 napísal: Pi 10 01, 2025 8:45 am na IB sa daju kupovat aj frakcie EU ETF
Skúste niekto pozrieť Columbovej žene pod sukňu.

Postup nákupu zlomkových akcií SXR8 v Interactive Brokers:

Prihláste sa do svojho účtu Interactive Brokers.
Prejdite na sekciu obchodovania a vyberte možnosť nákupu akcií.
Zadajte ticker SXR8 a vyberte požadovanú burzu (napr. Xetra).
Zadajte požadovanú sumu investície alebo počet zlomkových akcií, ktoré chcete kúpiť.
Skontrolujte poplatky spojené s obchodom a nepotvrďte transakciu, len napíšte kolko by stál nákup SXR8 za 100 €.

BudFox napísal: Pi 10 01, 2025 1:04 pm ... XTB má mesačne nulové poplatky a spread niekde okolo 0.8 pip. Ak by mu prostriedky dosiahli vyššiu sumu :mesec: :mesec: :mesec: napr. po 5 rokoch, povedzme 10 000 kedy už samozrejme dávno splnil aj časový test (366 dní) by mohol všetko vybrať a prehodiť do IBKR...
Vítaj BudFox. Kde si bol od leta 2023? Chýbal si nám v debatách o jadrovej energetike :)

Len k tým pipsom v XTB...pozor, aby sa nakupovalo ETF ako cenný papier, nie ako CFD.
XTB je primárne CFD broker. Investovanie do cenných papierov zadarmo je ako obed zadarmo v kasíne.
Je to výborný broker na ručné, alebo plnoautomatické investovanie do cenných papierov, ale treba sa držať len cenných papierov.

Plusom XTB je že pôsobí v SR ako regulovaný poskytovateľ finančných služieb a má licenciu od Národnej banky Slovenska (NBS).
Interactive Brokers a Trade Republic nemajú priamo licenciu od Národnej banky Slovenska (NBS), ale pôsobia na slovenskom trhu na základe pasportovania svojich licencií z iných krajín EÚ.

Plusom Trade Republic a IB je ,,západná,, regulácia, teda Írska a nemecká, takisto garančný fond v eurách, nie v zlotých.
Ak by sa v budúcnosti niečo zomlelo, radšej by som ostal v eurách v Nemecku alebo Írsku, ako v Polsku.
BudFox
Active Member
Dátum registrácie: Ut 14 06, 2022 1:05 pm
Has thanked: 10 times
Been thanked: 35 times

Príspevok od používateľa BudFox »

Ako píšeš, samozrejme CFD sa nechytať... Za neúčasť na diskusiách a stretnutí v Ružomberku sa týmto ospravedlňujem. Ja to raz osobne vysvetlím :cry:
I don't know. I guess I realized that I'm just Bud Fox... and as much as I wanted to be Gordon Gekko, I'll always be Bud Fox. https://www.youtube.com/@PeniazeNikdyNespia
jaqubec
Dátum registrácie: Pi 24 10, 2025 11:05 pm
Has thanked: 1 time

Príspevok od používateľa jaqubec »

Ahojte,

tak uz aj ja sa radim medzi klientov Finaxu ktorych si vychovali za tych par rokov, vzdelali celkom dostatocne ale tym padom si aj sami trosku pilia pod sebou konar kedze vieme ze niesu najlacnejsi na poplatkoch a co to spravi za tie roky a urcite sa s dost ludmi musia aj rozlucit..
A teraz k veci, chcem prejst na kupovanie si ETF samostatne, t.j. prejst do XTB (do 100k je vsetko bez poplatkov) + mal som tam niekedy demo ucet cize sa viem v ich platforme orientovat takze za mna asi najlepsia volba ako broker, suhlasite (bavime sa o mesacnych nakupoch 350-450€ a celkovom portfoliu 15-20k)?
Aka je najlepsia moznost prechodu? Odpredat vsetky ucty vo Finaxe (casovy test splneny), poslat si ich na bankovy ucet a potom dalej do XTB a zato nakupovat ETFka? Alebo..viem ze je v appke XTB moznost prevodu ETF ale daju sa previest len cele KS a nie frakcie + nevadi ze tickery su ine (pr. Finax ma ticker SXR8. GR ale XTB ma ticker SXR8. DE) - vadilo alebo nevadilo by toto pri prevode ze sa obchoduju na inych burzach alebo ide len o to ze to je to iste ETF? Ta moznost prevodu ma zaujima najma z titulu toho ze ked vsetko predam vo Finaxe tak tym padom sa oberam aj o efekt zlozeneho urocenia ´´od zaciatku´´ za tie roky co som tam bol ak sa nemylim, kdeto pri prevode by sa to nestalo? Ako to je keby napr po 5 rokoch chcem odist z XTB niekde inde, nezabijem si zas vsetok efekt urocenia? A posledna otazka, je dostatocne ked budem len ´´kopirovat´´ Finax, t.j. ich 6 akciovych ETF v % rozlozeni ako ich mam teraz alebo je vhodne nejak inak prehodnocovat strategiu?

Vopred dik za objasnenie.
wladas
Guru Member ****

1. ticker je konkretne ETF od konkretneho spravcu. Logicky sa da prenasat len rovnaky ticker. Rovnako ak by si chcel preniest Apple akciu, tak z nej nemoze byt u druheho brokera Nvidia akcia.
2. odpredaj a novy nakup ma len dve ale male nevyhody - moze akurat nastat vacsi rast trhu ked budes v cashi a bude sa ti ratat casovy test od znova. Ziadne ine straty na zlozenom uroceni nie su. A Finax si za prevod pozicii ku inemu brokerovi uctuje celkom vysoky poplatok, neviem ci nie az 5%.
3. 100% akciove portfolio Finaxu nie je najlepsie poskladane. Uz to tu bolo viac krat spomenute. Ak chce mat niekto lepsiu diverzifikaciu (ale mensie potencionalne zisky) tak sa vseobecne odporuca ETF kopirujuce MSCI Word index, pripadne FTSE all world
JartyGulak
Gold Member **
Dátum registrácie: Po 11 02, 2019 12:00 am

Príspevok od používateľa JartyGulak »

vrtulnik napísal: Po 23 12, 2024 11:40 am ahojte,

na jar 2021 som začal investovať do Finaxu, vtom čase som sa začal zaujímať o investovanie, hlavne som veľa čítal toto forum. Usudil som, ze Finax bude najlepsia volba pre mna. Samozrejme, s Finaxom som spokojny, posielam peniaze kazdy mesiac a neriesim.

Avsak teraz sa mi narodila dcera a uz niekolko mesiacov rozmyslam ako jej sporit peniaze, tiez na pravidelnej baze. Na forum som opat zavital po 2 rokoch a trosku som cital aj o Finaxe a zistil som ze su aj vyhodnejsie cesty. Vedel som ze Finax ma poplatky, ale popravde som ich neriesil, skor mam mam obavy co bude za 20 rokov. :)

Ako fungujem teraz:
- Vo finaxe mam 2 ucty - Dochodok (investicny horizont 39 rokov, 70:30) + Budovanie majetku (horizont 15 rokov, 60:40)
- NEinvestujem kvoli konkretnemu cielu zatial - chcem mat iba rezervu a zhodnocovat peniaze

Nad cim premyslam:
- na dieta by som chcel prispievat dalsich 50 eur, tzn. 150 eur dokopy aj s mojimi investiciami / mesiac
- nechcem jej vytvarat ucet na jej rodne cislo - iba proste vytvorit novy separatny ucet "dieťa" , a ked bude mat 18r, tak sa jej peniaze odovzdaju.

Co by ste navrhli?
- co som cital, tak Juggler odporuca takto pasivne investovat cez EIC (asi by som zvolil agenta AviceN)
- trosku som studoval o Interactive Brookers, len neviem ci je to pre takyto nizky mesacne rozpocet vhodne. Anglictina neni az taky velky problem- ak nemusim telefonovat :D
- Ide mi hlavne o dlhodobu investiciu - mat financnu rezervu, ci pre dieta alebo pre mna a aby sa mi v starobe lepsie dychalo. (mam 30 rokov)
- mesacne si odkladam 300 eur este na sporiaci ucet - spravny investor by uvazoval uplne inak, ale chcem mat aspon 20k "cash", hlavne ak sa mi za 7 rokov skonci hypotekarny fix a ak budu vysoke uroky, tak splatim celu hypo, aby bol pokoj. Teraz mam urok 1,39%. A navyse chcem mat 20K cash aj pre "dobry pocit", mam to nejak tak nastavene v hlave.

- premyslal som, ze ak by som skusil IBKR, tak mozno by nebolo zle investovat raz za 3 mesiace (300 eur + 150 pre dceru), kvoli poplatkom?
- kupoval by som iba ETF, nic ine nechcem - asi SP500, ale to by som este musel popozerat.

- co by ste Vy navrhli?

Dakujem.

Ahoj vrtulnik,

Ja si šporím viac v CZK do Platformy Edward - www.edwardinvets.cz do dlhodobého portfolia na 18 rokov. Dá sa šporiť aj v EUR. Zhodnotenie priemer 6% - 8%, Platforma dokáže zhodnodiť z dlhodobého portolia aj cez 12% p.a. priemer výnos.

Plán výplat: od 62 roku života 10.000 CZK / mesačne - doživotne

Rozloženie: kvalitné - níže odkaz

Poplatky:

vstup: 0%

výstup: 0%

za správu: 0,50% / ročne

České IZ, ktoré externe zastupujem v Invest. poradenstve má Platformu Edward Invest v portfoliu, tak som mal možnosť nastaviť si sám sebe min poplatky čo som využil :wink:

Diverzifikácia
v EUR: Tatra AM Americký Akciový fond - zhodnotenie od 5% do cca 6% p.a. - šporím tam do 100 - 200 EUR / mes. do konzervatívnejších rezerv - www.zlataminca.sk/fondy-ponukane-slovenskymi-bankami

DDS - 3. pilier - 50 EUR / mes. kvôli Zamestnávateľovi, ktorý mi tam bude prispievať. DDS sa veľmi neoplatí (nie je veľmi výkonný), iba ak Ti ňanho prispievaž Zamestnávateľ.

Väčšie jednorázové investície 10.000 - 20.000 EUR (napr. predaj bytu, pozemku, dedičtvo) a viac by som investoval do Platformy Edward v Českých korunách 70% a 30% do spomínaného Akciového fondu Tatrabanky v EUR - ako konzervatívna rezerva.

CZK verím viac ako EUR.

Držím Ti palce ! Maj sa.
Prílohy
Edward.odt
(829.63 KiB) 60 stiahnutí
jogo
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 194 times
Been thanked: 447 times

Príspevok od používateľa jogo »

JartyGulak napísal: Ne 26 10, 2025 12:58 am

Ako fungujem teraz:

Nad cim premyslam:

Co by ste navrhli?

- co by ste Vy navrhli?

Dakujem.

Ahoj vrtulnik,

Ja si šporím viac v CZK do Platformy Edward - www.edwardinvets.cz do dlhodobého portfolia na 18 rokov. Dá sa šporiť aj v EUR. Zhodnotenie priemer 6% - 8%, Platforma dokáže zhodnodiť z dlhodobého portolia aj cez 12% p.a. priemer výnos.

Poplatky:

České IZ, ktoré externe zastupujem v Invest. poradenstve má Platformu Edward Invest v portfoliu, tak som mal možnosť nastaviť si sám sebe min poplatky čo som využil :wink:

Diverzifikácia
v EUR: Tatra AM Americký Akciový fond - zhodnotenie od 5% do cca 6% p.a. - šporím tam do 100 - 200 EUR / mes. do konzervatívnejších rezerv - www.zlataminca.sk/fondy-ponukane-slovenskymi-bankami

DDS - 3. pilier - 50 EUR / mes. kvôli Zamestnávateľovi, ktorý mi tam bude prispievať. DDS sa veľmi neoplatí (nie je veľmi výkonný), iba ak Ti ňanho prispievaž Zamestnávateľ.

Väčšie jednorázové investície 10.000 - 20.000 EUR (napr. predaj bytu, pozemku, dedičtvo) a viac by som investoval do Platformy Edward v Českých korunách 70% a 30% do spomínaného Akciového fondu Tatrabanky v EUR - ako konzervatívna rezerva.

CZK verím viac ako EUR.

Držím Ti palce ! Maj sa.
Vrtulník, kým sa začneš zaoberať Jartyho radami, tak si pozri jeho "referenciu" v tomto vlákne, kde vehementne obhajoval investovanie do Thomas Lloydu a ako to dopadlo. viewtopic.php?t=7588&start=520
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
JartyGulak
Gold Member **
Dátum registrácie: Po 11 02, 2019 12:00 am

Príspevok od používateľa JartyGulak »

jogo napísal: Ne 26 10, 2025 10:29 am
JartyGulak napísal: Ne 26 10, 2025 12:58 am

Ako fungujem teraz:

Nad cim premyslam:

Co by ste navrhli?

- co by ste Vy navrhli?

Dakujem.

Ahoj vrtulnik,

Poplatky:

Diverzifikácia

CZK verím viac ako EUR.

Držím Ti palce ! Maj sa.
Vrtulník, kým sa začneš zaoberať Jartyho radami, tak si pozri jeho "referenciu" v tomto vlákne, kde vehementne obhajoval investovanie do Thomas Lloydu a ako to dopadlo. viewtopic.php?t=7588&start=520
Jogo a čo tym chcel Básnik povedať? Čo má spoločné ThomasLLoyd s tým ako si Ja súkromne pravidelne a jednorázovo investujem ? :lol:

TL je v štádiu refinancovania (pokiaľ viem v insolvencii neskončil).

Drž sa do budúcna témy Jogo, na ktorú je založená a nemiešaj tu hrušky s jablkami.
kixog47100
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ut 26 12, 2023 2:24 pm
Has thanked: 130 times
Been thanked: 165 times

Príspevok od používateľa kixog47100 »

Ste financny poradca/agent a
pred tymi sa treba mat vzdy napozore.

Vacsina z vas nieco ponuka ale sami do toho produktu neinvestujete, lebo viete, ze je to nevyhodne, drahe alebo prilz rizikove (bez rozlozenia rizika/diverzifikacie - napr.TL - projekty jednej firmy), alebo investujete do toho za inych podmienok (bez vstupnych a manazerskych poplatkov.)

Ponukate to co je vyhodne pre vas a nie pre investora - tam kde je najvyssia provizia.

Odbornost tiez velakrat zaostava.
Niektori ponukate mozno aj v dobrej viere nieco comu sami dobre nerozumiete - a nedokazete zhodnotit rizika a ponukate svojim klientom priliz rizikove produkty (investicie do projektov jednej firmy, dlhopisy jednej firmy a pod.). Robia to aj banky.

Mat v dnesnej dobe ako “fin.odbornik” zainvestovane vlastne peniaze v podielovom fonde - kde su vyssie poplatky za spravu, danova nevyhodnost…

Ano medzi fondami to je “klenot”.
Jeden z mala fondov, veteranov, co prezili v zisku do dnesnej doby.
Len tie dane pri vybere.
Napísať odpoveď

Návrat na "Investovanie v začiatkoch - začíname sporiť, investovať,"