Investovanie 7-8r
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Investovanie 7-8r
Ahoj som v tomto uplny laik ale chcel by som skusit investovanie na cca 7-8 r kedze sam mam uz 57 rokov .Co by ste mi poradili na mesacne investovanie 100€ v XTB nieco menej rizikove,samozrejme viem ze to bude aj menej vynosne.Dakujem
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 2391 times
- Been thanked: 2778 times
Re: Investovanie 7-8r
Keby si mal balík peňazí a chcel ho uchrániť pred infláciou, tak na tých pár rokov do penzie by som pri tvojej povahe asi radil ETF na USD Overnight Rate Swap UCITS ETF v eurách. Teda neviem či to XTB má, lebo má EUR Overnight Rate Swap UCITS ETF ( XEON ) a to čo píšem ja
je USD Overnight Rate Swap UCITS ETF a má to ticker XFFE.
Ono ide o to, že ECB musí znižovať úrokové sadzby na EUR, ale FED ich pravdepodobne ponechá nad 4% p.a.
Teda klúčový bude výnos minimálne na úrovni inflácie, ktorá však v SR bude v 2025 cca 4-5% p.a.
Teda tvoje investovanie bude v podstate len šetrenie peňazí a budeš rád, ked ti to neznehodnotí inflácia.
Tvoje šance na výnos zvyšuje to, že by si to mal v dolárovom ETF, ale nakúpenom za eurá.
Teda pád eura ti bude zvyšovať výnos v eurách. Ked euro padne k 0,8 môžeš dosiahnúť priemerný výnos aj 10% p.a.
Pri 100 € mesačne by som kludne vsadil na akcie...ved budeš priemerovať vstupy a nejde o velké sumy.
Za tých 7-8 rokov vložíš 8400-9600 a pri troche šťastia môžeš dosiahnúť aj dvojnásobok (ak by si bol hráčska povaha ako ja).
Ale vidím na tebe, že chceš menej rizikové, tak z ETF na MSCI World by sa ti malo lepšie spať.
Môj odhad kolko môžeš získať keby si tých 100 € mesačne investoval cez XTB plných 8 rokov:
1. konzervatívne 3-4% p.a....výsledok na účte 11 000-11 500 €
2. cez ETF SVET: +50%...teda na účte cca 15 000 €
3. cez ETF na technológie : +80% ...18 000 €
Ber to len ako hrubý odhad z rizikom, že za 7-8 rokov pri akciách môžeš skončiť aj v mínuse.
Teda ked ti ide len o rezervu na penziu, ktorú ti na 100% bude treba a strata by ťa stresovala, tak radšej zvol konzervatívny postoj.
Celkom zaujímavá je volba začať konzervatívne s možnosťou, že keby sa niečo stalo a svetové akcie padnú, tak stále vieš v XTB peňažné ETF zameniť za akciové.
Napríklad keby si tu bol pred covidom a investoval konzervatívne, tak pri covidovom páde keby si 16 marca 2020 kúpil ETF SVET, tak dodnes máš +160%.
I tak sa dá špekulovať. Pri XTB ti stačí dbať na časový test, teda aby si pri predaji držal výnos najmenej 1 rok. Vtedy je oslobodený od daní.
Ono ide o to, že ECB musí znižovať úrokové sadzby na EUR, ale FED ich pravdepodobne ponechá nad 4% p.a.
Teda klúčový bude výnos minimálne na úrovni inflácie, ktorá však v SR bude v 2025 cca 4-5% p.a.
Teda tvoje investovanie bude v podstate len šetrenie peňazí a budeš rád, ked ti to neznehodnotí inflácia.
Tvoje šance na výnos zvyšuje to, že by si to mal v dolárovom ETF, ale nakúpenom za eurá.
Teda pád eura ti bude zvyšovať výnos v eurách. Ked euro padne k 0,8 môžeš dosiahnúť priemerný výnos aj 10% p.a.
Pri 100 € mesačne by som kludne vsadil na akcie...ved budeš priemerovať vstupy a nejde o velké sumy.
Za tých 7-8 rokov vložíš 8400-9600 a pri troche šťastia môžeš dosiahnúť aj dvojnásobok (ak by si bol hráčska povaha ako ja).
Ale vidím na tebe, že chceš menej rizikové, tak z ETF na MSCI World by sa ti malo lepšie spať.
Môj odhad kolko môžeš získať keby si tých 100 € mesačne investoval cez XTB plných 8 rokov:
Ber to len ako hrubý odhad z rizikom, že za 7-8 rokov pri akciách môžeš skončiť aj v mínuse.
Teda ked ti ide len o rezervu na penziu, ktorú ti na 100% bude treba a strata by ťa stresovala, tak radšej zvol konzervatívny postoj.
Celkom zaujímavá je volba začať konzervatívne s možnosťou, že keby sa niečo stalo a svetové akcie padnú, tak stále vieš v XTB peňažné ETF zameniť za akciové.
Napríklad keby si tu bol pred covidom a investoval konzervatívne, tak pri covidovom páde keby si 16 marca 2020 kúpil ETF SVET, tak dodnes máš +160%.
I tak sa dá špekulovať. Pri XTB ti stačí dbať na časový test, teda aby si pri predaji držal výnos najmenej 1 rok. Vtedy je oslobodený od daní.
- aviceN
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Št 07 01, 2021 10:24 am
- Has thanked: 259 times
- Been thanked: 226 times
- Kontaktovať používateľa:
XFFE, áno, to je to čo myslí.
Viac info o mojej EIC ponuke bez manažérskeho poplatku na: https://www.milosbubniak.sk/
Ísť do toho celou mesačnou splátkou 100€ alebo ešte niečo k tomu pridať?neid mi prioritne o rezervu na penziu ,čo to ešte je nasporené...dik a info
Chcel by som sa opýtať na upresnenie časového testu, ktoré tvrdenie platí? :JUGGLER napísal: ↑Št 19 12, 2024 12:52 am Keby si mal balík peňazí a chcel ho uchrániť pred infláciou, tak na tých pár rokov do penzie by som pri tvojej povahe asi radil ETF na USD Overnight Rate Swap UCITS ETF v eurách. Teda neviem či to XTB má, lebo má EUR Overnight Rate Swap UCITS ETF ( XEON ) a to čo píšem ja
1. Držanie ETF (otvorenej pozície) min. 1 rok zabezpečuje, že pri následnom predaji sa už výnos z ETF nezdaňuje.
2. Ako písal JUGGLER...výnos po predaji ETF treba držať min 1 rok na úcte XTB, aby sme predišli zdaneniu.
Ďakujem za odpoveď.
Trocha som navýšil inv.hoizont 10-15r ,tak či by mohlo byť toto,alebo nejak iné tipy? Buď Vanguard LifeStrategy 80:20 alebo 60:40 alebo niečo úplné niečo iné? USA alebo ALL WORLD a niečo k tomu v pomere 70:30?
Dakujem
Dakujem
Dakujem
Dakujem
- aviceN
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Št 07 01, 2021 10:24 am
- Has thanked: 259 times
- Been thanked: 226 times
- Kontaktovať používateľa:
Na 15 rokov by som siel kludne 100% MSCI World/All world
Viac info o mojej EIC ponuke bez manažérskeho poplatku na: https://www.milosbubniak.sk/
MSCI World od SPDR - SPPW s ter 0,12 vyzera fajn...
s QDVE bude prekrytie?
Dik
s QDVE bude prekrytie?
Dik
rozhodujem sa medzi VWCE a SPPW , co by ste poradili vy? dik
https://curvo.eu/backtest/en/compare?po ... MALPCQLo1A
https://curvo.eu/backtest/en/compare?po ... MALPCQLo1A
kupil som SPPW, čo by ste mi odporučili z toho pridať tam VVSM,DAVV,ZPRV ,QDVE alebo niečo iné?
Dakujem
Dakujem
-
Vigrem
- Active Member
- Dátum registrácie: Ne 02 01, 2022 4:07 pm
- Has thanked: 59 times
- Been thanked: 47 times
Tazko radit konkretne, velmi to zalezi od tvojich preferencii a nastavenia. Vo vseobecnosti si myslim, ze pri investicnom horizonte 15r:
1.) Radsej by som volil SP500 ako MSCI World. World ma aj tak v sebe 70% USA a len ta zbytocne budu tahat dole europske akcie.
2.) Ale ked uz si sa rozhodol pre World, dal by som donho 80-90% a zvysok rozdelil podla osobnych preferencii do tych specializovanejsich ETFiek (alebo zvaz NASDAQ).
Ja mam napriklad zainvestovane s horizontom 30 rokov do SP500:NASDAQ:Crypto v pomere 80:15:5.
1.) Radsej by som volil SP500 ako MSCI World. World ma aj tak v sebe 70% USA a len ta zbytocne budu tahat dole europske akcie.
2.) Ale ked uz si sa rozhodol pre World, dal by som donho 80-90% a zvysok rozdelil podla osobnych preferencii do tych specializovanejsich ETFiek (alebo zvaz NASDAQ).
Ja mam napriklad zainvestovane s horizontom 30 rokov do SP500:NASDAQ:Crypto v pomere 80:15:5.
toto uz mam SPDR MSCI World UCITS ETF,
tak neviem ci s SPYL by nebolo velke prekrytie?
tak neviem ci s SPYL by nebolo velke prekrytie?
Re: Investovanie 10-15r
Ahoj som v tomto uplny laik ale chcel by som skusit investovanie na cca
10-15r kedze sam mam uz 57 rokov .Co by ste mi poradili na mesacne investovanie 300€ v XTB nieco menej rizikove,samozrejme viem ze to bude aj menej vynosne.
Toto uz mam ...
SPDR MSCI World UCITS ETF
nejake dalsie tipy co k tomu?
Dakujem
10-15r kedze sam mam uz 57 rokov .Co by ste mi poradili na mesacne investovanie 300€ v XTB nieco menej rizikove,samozrejme viem ze to bude aj menej vynosne.
Toto uz mam ...
SPDR MSCI World UCITS ETF
nejake dalsie tipy co k tomu?
Dakujem
-
12gb54as
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Po 04 11, 2024 3:39 pm
- Has thanked: 38 times
- Been thanked: 29 times
Toto je pomerne malo rizikove
https://www.justetf.com/en/etf-profile. ... HK77#chart
https://www.justetf.com/en/etf-profile. ... HK77#chart
- BudFox
- Active Member
- Dátum registrácie: Ut 14 06, 2022 1:05 pm
- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 35 times
Nečítal som komenty vyššie, možno sa to už spomínalo. Pri tom vyššom horizonte (napr. viac ako 7- 8 rokov) pozor na to, že ak ste v SP 500 tak máte expozíciu len voči US (aj keď tie firmy podnikajú kde kade po svete). Pre niekoho kto bezhranične verí, že USA pôjde "to the moon" aj ďalšie dekády, beriem, majte všetko v SP 500 alebo NASDAQ. Pre ostatných, ktorí "nevedia" kam trhy pôjdu odporúčam skôr svetový index, pričom taký iShares MSCI World je dnes zložený zo 70% práve akciami z USA. Avšak tento index rozdeľuje podiel krajín dynamicky podľa aktuálneho trhového podielu v globálnej ekonomike a teda ak sa niečo v USA stane, % sa znovu prerozdelia, kdežto v SP500 by ste na tom boli horšie.
Napadá mi také, možno nie úplne dobré prirovnanie. SP500 a NASDAQ, to je poslednú dekádu ako jazda na vytrénovanom dospelom koni na steroidoch, ktorý momentálne vedie preteky "okolo sveta". Svetové ETF ( napr. https://www.justetf.com/en/etf-profile. ... 983#basics) je zas ako dostavník, ktorý je tiež v tejto istej súťaži, no namiesto jedného koňa má v záprahu aj najlepšie dostihové kone, aj mladé neskúsené, ktoré majú šancu rásť, prípadne aj staršie a vytrénované kone, ktoré sa však momentálne liečia zo zranení. Možno ten dostavník nie je tak rýchly, ako ten jeden kôň, ale ak sa niečo stane, má väčšiu šancu tie preteky okolo sveta vyhrať. Samozrejme za predpokladu, že v určitom momente počas pretekov (váš časový horizont) ten kôň na steroidoch skape
Je nutné doplniť, že pre dobro všetkých, čo na tieto preteky stavili, by bolo fajn, ak by sa len zranil
TLDR - Svetové ETF je viac diverzifikovanejšie a preto ho na dlhšom horizonte odporúčam viac ako SP500
Napadá mi také, možno nie úplne dobré prirovnanie. SP500 a NASDAQ, to je poslednú dekádu ako jazda na vytrénovanom dospelom koni na steroidoch, ktorý momentálne vedie preteky "okolo sveta". Svetové ETF ( napr. https://www.justetf.com/en/etf-profile. ... 983#basics) je zas ako dostavník, ktorý je tiež v tejto istej súťaži, no namiesto jedného koňa má v záprahu aj najlepšie dostihové kone, aj mladé neskúsené, ktoré majú šancu rásť, prípadne aj staršie a vytrénované kone, ktoré sa však momentálne liečia zo zranení. Možno ten dostavník nie je tak rýchly, ako ten jeden kôň, ale ak sa niečo stane, má väčšiu šancu tie preteky okolo sveta vyhrať. Samozrejme za predpokladu, že v určitom momente počas pretekov (váš časový horizont) ten kôň na steroidoch skape
TLDR - Svetové ETF je viac diverzifikovanejšie a preto ho na dlhšom horizonte odporúčam viac ako SP500
I don't know. I guess I realized that I'm just Bud Fox... and as much as I wanted to be Gordon Gekko, I'll always be Bud Fox. https://www.youtube.com/@PeniazeNikdyNespia
- BudFox
- Active Member
- Dátum registrácie: Ut 14 06, 2022 1:05 pm
- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 35 times
Podľa mňa úplne zbytočné. Ak už máš svetové ETF, možno by som to rozdelil na 80% MSCI World (ročný poplatok 0.2%) a 20% MSCI Emerging Markets (ročný poplatok 0.18%) (https://www.justetf.com/en/etf-profile. ... 6#holdings), alebo len MSCI All World a budeš platiť len jeden poplatok ročne (TER pri MSCI All World je 0.2%, https://www.justetf.com/en/etf-profile. ... 9#overview).
Každé ETF má samozrejme inú skladbu krajín a musíš sa sám rozhodnúť čomu viac veríš a čo vyhovuje zrovna tebe. Vyklikaj si to na justetf.com, prípadne ak nebudeš vedieť, napíš sem, alebo mi pošli správu
I don't know. I guess I realized that I'm just Bud Fox... and as much as I wanted to be Gordon Gekko, I'll always be Bud Fox. https://www.youtube.com/@PeniazeNikdyNespia