Pohodlných 8 % ročne - rady pre začiatočníka
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Re: Pohodlných 8 % ročne - rady pre začiatočníka
Ahojte, pridám svoju otázku do tejto témy aj ja. Momentálne máme s manželkou zainvestovaných cca 40K € (aktuálna hodnota, nákup cca 29K €) v ETF-kách ako S&P 500, World, AI, Robot, atď. a niečo málo v akciách ako Pepsi, Teva, Vici… (čiže taký mix, ktorý nakupujeme mesačne podľa situácie). Onedlho po predaji bytu nám ostane nejaký voľný cash cca 50K €, a teraz neviem, či rovno nakúpiť S&P 500, alebo to rozložiť v čase. Budem úprimný, zaujala ma aj tá možnosť kombinácie s Firefish, len ako to namiešať? 
- Azazel
- Dátum registrácie: So 28 12, 2024 10:27 pm
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 1 time
Priznám sa, že nad prípadným dedením som ešte neuvažoval, ale minimálne blízka rodina bez problémov ovláda angličtinu, čiže to by snáď nemusel byť problém. Deti síce ešte anglicky nevedia ale kým by za ideálneho scenára dedili tak vedieť už budú...niktoalebokadekto napísal: ↑Po 27 01, 2025 10:32 pm Pridam tu este aj ja jeden pohlad. Ak som to pochopil, chces zainvestovat nejakych 70K cez brokera - IB alebo XTB.
Rozmyslal si pripadne aj nad dedenim toho majetku? Ako nechcem malovat ziadneho certa na stenu, ale predstav si aj to ze niekto musi kontaktovat support u IB (ktory neviem kde je), aby sa dostal raz k peniazom. Tym vobec nechcem povedat, ze sa k nim nedostanu, lebo su to kvalitni brokeri. Ale napr u IB, to budu musiet vsetko riesit v anglictine.
Ze ci sa naozaj par eur neoplati zaplatit na nejakych poplatkoch a mat to tu - napr Portu, ci EIC
-
JanH
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Ne 06 02, 2022 6:31 am
- Has thanked: 152 times
- Been thanked: 225 times
Klasika: pri S&P500 DCA napr. po 5.000€ mesačne pripadne viac pri prepade.zolbed napísal: ↑Pi 31 01, 2025 9:12 pm Ahojte, pridám svoju otázku do tejto témy aj ja. Momentálne máme s manželkou zainvestovaných cca 40K € (aktuálna hodnota, nákup cca 29K €) v ETF-kách ako S&P 500, World, AI, Robot, atď. a niečo málo v akciách ako Pepsi, Teva, Vici… (čiže taký mix, ktorý nakupujeme mesačne podľa situácie). Onedlho po predaji bytu nám ostane nejaký voľný cash cca 50K €, a teraz neviem, či rovno nakúpiť S&P 500, alebo to rozložiť v čase. Budem úprimný, zaujala ma aj tá možnosť kombinácie s Firefish, len ako to namiešať?![]()
(Vo všeobecnosti sa vníma rok 2025 optimisticky, uvidíme.)
Pomer diverzifikácie do iných odvetví, a či vôbec je na tvojim uvážení.
- Azazel
- Dátum registrácie: So 28 12, 2024 10:27 pm
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 1 time
Zatiaľ mi to vychádza tak, že celých 70 000 eur presuniem na IB a vrazím do ETF XEON - ak tomu správne rozumiem, kopíruje sadzbu ECB a je to vlastne ako alternatíva k vkladovému sporiacemu účtu avšak s tým, že po roku držania neplatím daň - čiže ako keby som mal vkladový sporiaci účet v J&T s tým, že ale ma nečaká zrážková daň. Dobre tomu rozumiem? Je tam nejaké zásadne vyššie riziko v čomkoľvek? Okrem toho, že sadzba ECB asi klesne takže klesne aj výnos, s tým som ale uzrozumený a v J&T by som na tom nebol lepšie.
No a druhá časť plánu - postupne z tých 70 000 presúvať do 1-2 ETF, buď nasdaq alebo s&p500 po 5000 eur mesačne, prípadne pri väčších prepadoch viac s tým, že cieľom bude mať o cca o 1-1.5 roka už napríklad v spomínanom s&p500...
No a druhá časť plánu - postupne z tých 70 000 presúvať do 1-2 ETF, buď nasdaq alebo s&p500 po 5000 eur mesačne, prípadne pri väčších prepadoch viac s tým, že cieľom bude mať o cca o 1-1.5 roka už napríklad v spomínanom s&p500...
-
Adammd
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
- Has thanked: 460 times
- Been thanked: 258 times
Asi by som do XEON nedal vsetko, rok budes bez moznosti investovat? A predat pripadne pred casovym testom bude s danou a podla mna to nepokryje ani inflaciu...nikto nevie, aka bude inflacia, ale ak bude nizka a ECB zacne znizovat sadzby trebars za 4-5 mesiacov, potom co?
Pre mna je XEON extra konzervativny. Ale mne sa lahko radi, ked nejde o moje peniaze
.
Pre mna je XEON extra konzervativny. Ale mne sa lahko radi, ked nejde o moje peniaze
f.i.r.e.
₿ has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
- Has thanked: 29 times
- Been thanked: 1566 times
Pri tych postupnych presunoch z XEON budes ho musiet odpredavat a teda bude vznikat danova povinnost pre vsetko co odpredas a drzis menej ako 1 rok. Teda mal by si to uvies do danoveho priznania ak realizovany zisk bude vacsi ako 500 eur. V IB je vsak mozne ziskat aj priamo uroky za drzanu hotovost, ale neviem ako to presne tam funguje, ci automaticky odvadzaju dan. V XTB viem, ze uroky automaticky zdanuju. Alebo ak sa chces vyhnut tej danovej povinnosti, moze z JT presunut do IB iba tolko kolko planujes investovat.
-
Adammd
- Guru Member ****
Pripadne ak chces investovat cez T212, aktualne je tam urok 3,4% na €. USD dokonca 4,1%(CZK 3,7% pre zaujimavost). Pouzivam to ako odkladisko volneho cashu "hot" wallet. A pri prepadoch ako vcera, instantne dokupovat do portfolia.
Ceresnickou na torte je moznost ulozenych eur minat kazdodenne pomocou ich karty s cashbackom 0,5% z nakupov(23€ cap mesacne). Od novembra inu kartu na platenie nepouzivam(2 mesiace bolo promo 1,5% CB). Dalsia vyhoda - pri platbach v zahranici sa pouziva spotovy kurz bez prirazky - nic lacnejsie neexistuje, aj kebyze nezapocitavam CB(to si potom pod spotovym kurzom)
Ceresnickou na torte je moznost ulozenych eur minat kazdodenne pomocou ich karty s cashbackom 0,5% z nakupov(23€ cap mesacne). Od novembra inu kartu na platenie nepouzivam(2 mesiace bolo promo 1,5% CB). Dalsia vyhoda - pri platbach v zahranici sa pouziva spotovy kurz bez prirazky - nic lacnejsie neexistuje, aj kebyze nezapocitavam CB(to si potom pod spotovym kurzom)
f.i.r.e.
Ten urok z 212 treba potom zdanit, však? Viem si z tej karty poslať aj na iban v prípade potreby?
-
Adammd
- Guru Member ****
Ano, urok je pripisovany denne bez dane. Peniaze mozno previest normalne ako z ineho uctu, zatial nepodporuju okamzite platby, ale idu v rezime D+1, dnes zadas prevod, zajtra mas na ucte peniaze. Opacne rovnako(alebo nabitie T212 uctu kartou - do vysky prvych 2000€ zdarma, potom 0,7% poplatok, ale ide to obist otvorenim CFD poductu, kde je nabijanie kartou zdarma bez limitu)
f.i.r.e.