Byt zaradeny v obchodnom majetku a nasledny predaj
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Byt zaradeny v obchodnom majetku a nasledny predaj
Ahojte,
potreboval by som poradit. Zaciatkom roka 2020 som kupil byt, ktory som prenajal. Prve dva roky (2020 a 2021) som ho mal zaradeny v obchodnom majetku, potom uz nie. Tento rok mi uz uplynula doba 5 rokov od nadobunutia vlastnictva. Uvazujem, ze by som byt predal. Zial bol zaradeny v OM, tym padom by som ho mohol predat az po 5 rokoch od vyradenia z obchodneho majetku, ak pocitam spravne zaciatkom roka 2027. Moja otazka je, ci je mozne dodatocne podat opravne danove priznania za roky 2020 a 2021 doplatit dan a byt predat?
Dakujem vsetkym za rady.
potreboval by som poradit. Zaciatkom roka 2020 som kupil byt, ktory som prenajal. Prve dva roky (2020 a 2021) som ho mal zaradeny v obchodnom majetku, potom uz nie. Tento rok mi uz uplynula doba 5 rokov od nadobunutia vlastnictva. Uvazujem, ze by som byt predal. Zial bol zaradeny v OM, tym padom by som ho mohol predat az po 5 rokoch od vyradenia z obchodneho majetku, ak pocitam spravne zaciatkom roka 2027. Moja otazka je, ci je mozne dodatocne podat opravne danove priznania za roky 2020 a 2021 doplatit dan a byt predat?
Dakujem vsetkym za rady.
-
jaroslav81
- Silver Member *
- Dátum registrácie: So 17 04, 2010 6:31 pm
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 123 times
-
JanH
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Ne 06 02, 2022 6:31 am
- Has thanked: 152 times
- Been thanked: 225 times
Re: Byt zaradeny v obchodnom majetku a nasledny predaj
Nájmy teraz hrajú prím. Určite by som ho podržal ak nepotrebuješ súrne hotovosť. Pri predčasnom predaji ta čaká 19% daň zo zisku čo je dosť. Pri prípadnej inej forme investovania je otázne či by si túto “stratu” dobehol. Každopádne nepoznám veľa ľudí , čo predávajú pred uplynutím 5 rokov.
-
jaroslav81
- Silver Member *
- Dátum registrácie: So 17 04, 2010 6:31 pm
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 123 times
Keby len 19% daň, ešte predsa 14% zdravotka, takže ho štát ozbíja o 33% zo zisku z predaja.JanH napísal: ↑St 05 02, 2025 9:00 pm Nájmy teraz hrajú prím. Určite by som ho podržal ak nepotrebuješ súrne hotovosť. Pri predčasnom predaji ta čaká 19% daň zo zisku čo je dosť. Pri prípadnej inej forme investovania je otázne či by si túto “stratu” dobehol. Každopádne nepoznám veľa ľudí , čo predávajú pred uplynutím 5 rokov.
-
JanH
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Ne 06 02, 2022 6:31 am
- Has thanked: 152 times
- Been thanked: 225 times
Dakujem, za doplnenie. Znova som sa nieco nove naucil. Myslel som si ze je to klasickych 19% zo zisku. Musim si to dostudovat. Myslel som, ze zdravotka sa tyka len pravnickych osob.jaroslav81 napísal: ↑Št 06 02, 2025 10:05 amKeby len 19% daň, ešte predsa 14% zdravotka, takže ho štát ozbíja o 33% zo zisku z predaja.JanH napísal: ↑St 05 02, 2025 9:00 pm Nájmy teraz hrajú prím. Určite by som ho podržal ak nepotrebuješ súrne hotovosť. Pri predčasnom predaji ta čaká 19% daň zo zisku čo je dosť. Pri prípadnej inej forme investovania je otázne či by si túto “stratu” dobehol. Každopádne nepoznám veľa ľudí , čo predávajú pred uplynutím 5 rokov.
-
Martin7
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: So 19 03, 2016 11:49 am
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 430 times
Len detail, zdravotka už je myslím 15%.
If you don´t find a way to make money while you sleep, you will work until you die. Warren Buffett