ETF S&P500
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
-
Adammd
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
- Has thanked: 459 times
- Been thanked: 258 times
Re: ETF S&P500
V portfoliu T212 mam tieto pakove akumulacne ETF:
Amundi Nasdaq-100 Daily (2x) Leveraged UCITS ETF Acc
TER 0,6%
XTRACKERS S&P 500 2X LEVERAGED DAILY SWAP UCITS ETF
TER 0,6%
ale nie je to pre kazdeho...
Amundi Nasdaq-100 Daily (2x) Leveraged UCITS ETF Acc
TER 0,6%
XTRACKERS S&P 500 2X LEVERAGED DAILY SWAP UCITS ETF
TER 0,6%
ale nie je to pre kazdeho...
f.i.r.e.
₿ has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
₿ has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
JUGGLER napísal: ↑Pi 08 11, 2024 1:24 pmZaujímavé. Pre mňa šok, lebo doteraz sme mali max 3x... aj to považujem za vhodné len pre daytrejderov...max. swingtraderov.
Môj názor je, že kvôli riziku underperformance sa na investing hodí maximálne 2 x.
Na ich stránke píšu, že mgm.fee je 0,75%p.a....na stránke Xetry že 0,15%p.a....tak zrejme je to 0,15% x 5 = 0,75% p.a.
Spread na Xetre je teraz okolo 0,25%...čiže keby som práskol do toho 100 000 prekonávam poplatok vo forme spreadu 250 €...RT 500 €
Na Xetre píšu, že max. spread 6%.![]()
Takže na nejaký extra swing trade ( napr. po páde ako sme mali v auguste ) sa to dá zniesť, ale na swing trading by som radšej hľadal niečo americké . Oveľa lepšie na trading sú futures kde mám trejd 6000 x 50 = 300 000 za poplatok RT cca 5 USD a spread 12,50 USD ( 0,25 bodu ).
Ked to prepočítam na 100 000 platím 12 USD nákup/predaj (fees+spread) , pričom na Xetre je len spread 500 €
Poďme pozrieť úletkom performance, ktorá môže naznačiť úskalia vychýlenia ceny:
od 15.4.2024 do 8.11. 2024 vychádza výnos ETF 5x +65% ...real ETF 1x vychádza +17,14%..násobme to 5 a vyjde +85,7%
Pozrime sa na nemecké 5x od začiatku 30.5.2022: +104,3%
ETF USA 1x: +47,1%...vynásobme to 5x = +235,5%
Pozrel som sa zhruba ako sa ETF 5x chovalo v panickom poklese začiatkom augusta : vyšlo mi -29,2%
Pozrel som SXR8 (SP500 1x ) a vyšlo -6,2% ..násobím 5x = -31%
Z investičného hľadiska vidím riziko v tom, že ked sa také poklesy zopakujú a celkove by sme zišli dajme tomu na -90%..tak potrebujeme +900% aby sme sa vrátili na nulu. Lenže ked vidím, že za 2,5 roka to ETF dalo iba +104%, kým reálne efekt páky 5x mal byť +235%...tak neodporúčam ani len rozmýšľať o investovaní do niečoho takého.
P.S. Mám naštudované a pre seba schválené, že na investing môžem dlhodobo použiť indexové pákové ETF 2x.
Každý nech si však robí čo len chce.
P.S. Medzitým na stránke Xetry vidím, že spread sa zmenšil z 0,25% na cca 0,15%...a máme cca 2 hodiny do open Ameriky.
Tak je možné, že tie spready po open USA padnú ešte viac, z čoho vyplýva že európske ETFs na americké indexy nakupujte/ trejdujte len po open USA !
Konkrétne toto 5x etf vidíme kótovanie na Xetre a takisto vypočet živých spreadov TU
Mal som rozpísanú správu a odhlásilo ma, paráda. Skrátim to.
Ďakujem za odpoveď.
Bol by v tom nejaký rozdiel keby sa vkladala každý mesiac rovnaká suma po dobu 2-5 rokov? Mal som nedávno fond maximalizovaných výnosov v SLSP a vyšlo mi po 3 rokoch biednych 21% pred zdanením. Teoreticky, keby som mal x2 / x3 tak by to bolo 42% / 63%? Alebo akým spôsobom funguje ta úmera.
Toto je tiež nejaký poplatok?
Management fees and other administrative or operating costs 9.22% of the value of your investment per year. This is an estimate based on actual costs over the last year.
Trochu mimo
Nemáte nejaký simulátor, kde by som nahodil graf a pravidelnú investíciu a vyhodilo by to výkonnosť napr. po roku a na konci obdobia? Tak by som si mohol porovnať viacero ETF, akcií a pod.
Ďakujem
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 2391 times
- Been thanked: 2776 times
FMV spravil v skutočnosti za 3 roky len cez 13% ( 4,2% p.a. )Marián napísal: ↑Pi 08 11, 2024 11:05 pm Bol by v tom nejaký rozdiel keby sa vkladala každý mesiac rovnaká suma po dobu 2-5 rokov? Mal som nedávno fond maximalizovaných výnosov v SLSP a vyšlo mi po 3 rokoch biednych 21% pred zdanením. Teoreticky, keby som mal x2 / x3 tak by to bolo 42% / 63%? Alebo akým spôsobom funguje ta úmera.
Ty máš viac, lebo počas poklesu v 2022 si tam mal málo peňazí a tie pribúdali v 2023 a 2024 kedy to išlo hore. Keby si mal SP500 2x a rovnakú čiastku, prvé 2 roky by si nezarobil nič ( rok 2023 by doťahoval stratu z 2022) a toho roku by si mal +50%.
FMV má posledné roky celkom dobrú performance ( vid hitparádu od 2016..tuším okolo 10% p.a. )...ale tento rok len polovičnú..práve ked to najviac rastie. No samozrejme, ETF je lepšie.
Dík. To som si nevšimol. To je riadny handicap...ved to je spolu TER 10% p.a. To sú iste náklady derivátov a contango...
Môžeš si nahodiť pravidelné investovanie do kalkulačky: https://www.pasivneinvestovanie.sk/inve ... alkulacka/
Je to ale pri nejakom priemernom ročnom výnose, ktorý si nahodíš. Dlhodobý priemer pri SP500 je 10% p.a.
Skutočný historický výnos si môžeš pozrieť SP500 2x od 2010 tu:
https://www.justetf.com/en/etf-profile. ... 8552#chart
Najlepšie by však bolo videť aj krízu 2007/2008, ked SP500 padol -65%.
Podobne však padol Nasdaq a to môžeš vidieť pri ETF, čo dal Adamm, ale najdi ho v justetf.com.
Tam nájdeš históriu od 2001. Odporúčam ale zadať obdobia od vrcholu po dno a pozrieť dobu zotavenia.
Ako investor by si mal v takej kríze byť pripravený aj čosi doložiť. Ked index kape, potrebuje kyslík... pri akciách peniaze
P.S. ako Adamm píše, v prvom rade musíš byť na také investovanie povaha.
Proste kamenná tvár, ...nestarať sa, nerobiť si ťažkú hlavu z poklesov..ale tešiť sa na dlhodobý výnos.
Goog luck!
-
Ivix
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Po 05 12, 2022 9:00 am
- Has thanked: 389 times
- Been thanked: 48 times
Este prihodim do osudia:
Amundi ETF Leveraged MSCI USA Daily UCITS ETF EUR, 600 veducich firiem USA, TER 0.50%
https://www.justetf.com/en/etf-profile. ... 0010755611
Simulacia je dobra aj na testfol.io (neobmedzene na 10 rokov ako portfoliovisualizer, jedine existenciou fondu, len musite zadat americky ekvivalent SSO, QLD,...):
https://testfol.io/?s=82E2nh2qRP6
Amundi ETF Leveraged MSCI USA Daily UCITS ETF EUR, 600 veducich firiem USA, TER 0.50%
https://www.justetf.com/en/etf-profile. ... 0010755611
Simulacia je dobra aj na testfol.io (neobmedzene na 10 rokov ako portfoliovisualizer, jedine existenciou fondu, len musite zadat americky ekvivalent SSO, QLD,...):
https://testfol.io/?s=82E2nh2qRP6
Jediny trh, z ktoreho vo vypredaji ludia utekaju, je akciovy trh. Warren Buffett.
Diverzifikovane portfolio moze bohatstvo ochranit, ale koncentrovane portfolio ho buduje. Warren Buffett.
Diverzifikovane portfolio moze bohatstvo ochranit, ale koncentrovane portfolio ho buduje. Warren Buffett.
Ahoj,
Používate niekto stránku stoculator? Dáva dobré výaledky?
Nahodil som si rovnakú investíciu ako som mal v tom SLSP a keby som to dal do SAP500 napr. VUAA na 3 roky tak mi vyšlo o 14% vyššie zhodnotenie. Urobilo by to nárast úrokov o 30%.
Skúsil som dať leverage 3x SAP500 a za to obdobie vyšlo zhodnotenie 100%
tj. nárast úrokov o 100%. Neviem či to počíta aj poplatky a pod.?
Vstupné údaje som dával napr 50eur vstup a 50eur každý mesiac. Ešte si skúsim porovnať nejaké zlé obdobie, koľko by to bolo v strate. Od vrcholu smerom dole.
Používate niekto stránku stoculator? Dáva dobré výaledky?
Nahodil som si rovnakú investíciu ako som mal v tom SLSP a keby som to dal do SAP500 napr. VUAA na 3 roky tak mi vyšlo o 14% vyššie zhodnotenie. Urobilo by to nárast úrokov o 30%.
Skúsil som dať leverage 3x SAP500 a za to obdobie vyšlo zhodnotenie 100%
Vstupné údaje som dával napr 50eur vstup a 50eur každý mesiac. Ešte si skúsim porovnať nejaké zlé obdobie, koľko by to bolo v strate. Od vrcholu smerom dole.
Ahojte, čo si, prosím, myslíte o ETF SPDR S&P 500 UCITS ETF Acc, ISIN: IE000XZSV718?
Z hľadiska nízkeho TER a nízkej nákupnej ceny za jednotku mi to príde ako dobrá voľba...
Z hľadiska nízkeho TER a nízkej nákupnej ceny za jednotku mi to príde ako dobrá voľba...
-
Fund
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Po 15 02, 2021 2:46 pm
- Has thanked: 287 times
- Been thanked: 103 times
- DanteUnchained
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: So 05 06, 2021 12:26 pm
- Has thanked: 34 times
- Been thanked: 127 times
Drzi niekto z vas S&P 500 Minimum Volatility ETF (Acc)?
Myslim ze ticker su IBCK.DE alebo MVUS.L pre DE/GB burzy
https://finance.yahoo.com/quote/MVUS.L/
https://finance.yahoo.com/quote/IBCK.DE/
Ked pozeram Rocny vynos oproti S&P 500 Industrial alebo Information, ktore drzim je to 33/37% vs 22%, ale oproti "equal weight" variante je to 22 vs 25% za posledny rok, pricom zlozenie je vyrazne ine co sa tyka podielov v jednotlivych sektoroch. Zvazujem zaradit aj toto do portfolia.
S&P 500 Financial mal dobry vynos, ale tam ked vidim top10 holdings, mimo buffeta tam susame prepakovane institucie.
Myslim ze ticker su IBCK.DE alebo MVUS.L pre DE/GB burzy
https://finance.yahoo.com/quote/MVUS.L/
https://finance.yahoo.com/quote/IBCK.DE/
Ked pozeram Rocny vynos oproti S&P 500 Industrial alebo Information, ktore drzim je to 33/37% vs 22%, ale oproti "equal weight" variante je to 22 vs 25% za posledny rok, pricom zlozenie je vyrazne ine co sa tyka podielov v jednotlivych sektoroch. Zvazujem zaradit aj toto do portfolia.
S&P 500 Financial mal dobry vynos, ale tam ked vidim top10 holdings, mimo buffeta tam susame prepakovane institucie.
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
- Has thanked: 29 times
- Been thanked: 1559 times
-
JanH
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Ne 06 02, 2022 6:31 am
- Has thanked: 152 times
- Been thanked: 225 times
Ja som prikúpil 4-násobok bežne investovanej mesačnej sumy.
Ak to pôjde dole aj v apríli, urobím to isté.
Konečnú hodnotu sa neodvážim typovať, ale neočakávam ani nevidím dôvody na korekciu. V podstate korekcia este ani nenastala.( Pokles od high o viac ako 10% -> korekcia, resp. o 20% -> bear market.
Je zaujimavé, že tvoj zdroj hovorí o korekcii pri >5%.
-
Ivix
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Po 05 12, 2022 9:00 am
- Has thanked: 389 times
- Been thanked: 48 times
Tym padom lepsia cena a rychlejsi nastup po poklese. Teraz jedine mat k dispozicii viac cashu.
Jediny trh, z ktoreho vo vypredaji ludia utekaju, je akciovy trh. Warren Buffett.
-
dusantt
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Št 16 06, 2016 12:14 pm
- Been thanked: 65 times
V samotnej SP500 je cca 80-100 spolocnosti ktore su v NASDAQ (kde ich je cez 3000)
Inflacia je predsa nula.
2025: Lekár už nemá voľné termíny
2025: Táto elektronická služba momentálne nie je dostupná
Posledný nech zhasne.
Posledný nech zhasne.
-
mapper
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Ut 05 01, 2016 4:11 pm
- Has thanked: 153 times
- Been thanked: 27 times
ja som myslel ze vsetci ste v cashi alebo este lepsie na inverznych ETF zarabate 
ja som zase zavahal (vrchol nikdy netrafim) s predajom a teraz uz sa to neoplati takze pockat na odraz a dokupovat
ja som zase zavahal (vrchol nikdy netrafim) s predajom a teraz uz sa to neoplati takze pockat na odraz a dokupovat
-
dusantt
- Platinum Member ***
Idealny den na predaj Naked Call cez Leveraged Futures...
Inflacia je predsa nula.
Posledný nech zhasne.
Posledný nech zhasne.
-
xerces
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Ne 20 06, 2021 12:20 am
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 38 times
No len otazka je, ze ci cash setrit alebo uz kupovat. Ja uz ciastocne kupujem len nevie ci ist do nasdaq alebo aj sp500. Mam pocit, ze technologie uz hraju vacsiu ulohu.
-
jaja
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Pi 05 11, 2010 12:54 pm
- Has thanked: 48 times
- Been thanked: 68 times
No já v cashi jsem a určitě se teď nechystám kupovat co se týče US akcií. Mám spíš jiný dilema - vždycky jsem věřil dolaru a značnou část cashe mám v něm - teď dost uvažuju, že většinu stáhnu do Eura/CZK nebo jiné měny. Dějou se zas po třech letech velký věci a to jsme teprve na začátku...
-
JanH
- Platinum Member ***
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
- Has thanked: 293 times
- Been thanked: 198 times
Cize prvu cast nakupu sa mi asi oplati este par dni odlozit.... ako na to tak pozeram.
-
misooo
- Dátum registrácie: Ut 05 03, 2024 11:15 pm
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 1 time
Vieš aj vysvetliť, že podľa čoho sa tak rozhoduješ ?jaroslav80 napísal: ↑Ut 11 03, 2025 11:02 am
Cize prvu cast nakupu sa mi asi oplati este par dni odlozit.... ako na to tak pozeram.
- aviceN
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Št 07 01, 2021 10:24 am
- Has thanked: 259 times
- Been thanked: 226 times
- Kontaktovať používateľa:
Ešte to môžu zamiešať inflačné data a zletieť nižšie alebo aj nie 
Viac info o mojej EIC ponuke bez manažérskeho poplatku na: https://www.milosbubniak.sk/
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
- Has thanked: 29 times
- Been thanked: 1559 times
Michal Majek už vie, čoho sa aj veľký Trump bojí A nie, nie je to Putin. Aj keď toho možno tiež. (https://www.linkedin.com/posts/michal-m ... 11776-12eO)
Sú to len obyčajné finančné trhy. Aby sme boli presní, americký akciový index S&P 500.
Počas prvého volebného obdobia sa hovorilo, že práve S&P 500 je pre Trumpa meradlom úspechu. Všade sa chvastal, keď trhy rástli.
To bol pre neho dôkaz, že robí veci správne.
V druhom (a dúfajme poslednom) volebnom období sa vraj aj s ministrom financií Bessentom zamerali na výnos 10-ročných amerických štátnych dlhopisov a chcú ho dostať nižšie. Vraj to je nový benchmark pre Trumpa.
No, neviem. Po prvé, pochybujem, že sú ochotní zaplatiť cenu, ktorú budu stáť nižšie výnosy. Tou cenou je spomalenie americkej ekonomiky, možno až recesia.
A po druhé, uplynulý týždeň ukázal, že je to stále S&P 500, ktorý Trump uprene sleduje. Stačil 5-7% pokles na akciových trhoch a veľkohubý a arogantný Trump trochu skrotol.
Sú to len obyčajné finančné trhy. Aby sme boli presní, americký akciový index S&P 500.
Počas prvého volebného obdobia sa hovorilo, že práve S&P 500 je pre Trumpa meradlom úspechu. Všade sa chvastal, keď trhy rástli.
V druhom (a dúfajme poslednom) volebnom období sa vraj aj s ministrom financií Bessentom zamerali na výnos 10-ročných amerických štátnych dlhopisov a chcú ho dostať nižšie. Vraj to je nový benchmark pre Trumpa.
No, neviem. Po prvé, pochybujem, že sú ochotní zaplatiť cenu, ktorú budu stáť nižšie výnosy. Tou cenou je spomalenie americkej ekonomiky, možno až recesia.
A po druhé, uplynulý týždeň ukázal, že je to stále S&P 500, ktorý Trump uprene sleduje. Stačil 5-7% pokles na akciových trhoch a veľkohubý a arogantný Trump trochu skrotol.
- zrazu začal dávať výnimky z taríf na Mexiko a Kanadu
- zrazu vyhlásil, že o prepúšťaní štátnych zamestnancov majú rozhodovať nadriadení a nie Muskov DOGE
- a samotného Muska napomenul, že pri prepúšťaní nemá používať sekeru (alebo obľúbenú motorovú pílu), ale skalpel
-
Glogol
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
- Has thanked: 138 times
- Been thanked: 339 times
Sa cudujem ze na to prisli az teraz - ze je Amerika zalozena na wall street-e. Nic viac a nic menej. Bez wall streetu by nebola amerika tym cim je. Nakoniec z tych ciel ostane len strasenie. Este trocha vyklesame ( 12M low stale daleko ) nech sa starky poriadne nastrasi a pustia sa egomaniaci navzajom do seba. Dalsi pokles o 5% ich vzajomna idilka neustoji.MiBi napísal: ↑Ut 11 03, 2025 12:18 pm Michal Majek už vie, čoho sa aj veľký Trump bojí A nie, nie je to Putin. Aj keď toho možno tiež. (https://www.linkedin.com/posts/michal-m ... 11776-12eO)
Počas prvého volebného obdobia sa hovorilo, že práve S&P 500 je pre Trumpa meradlom úspechu. Všade sa chvastal, keď trhy rástli.To bol pre neho dôkaz, že robí veci správne.
- zrazu začal dávať výnimky z taríf na Mexiko a Kanadu
- zrazu vyhlásil, že o prepúšťaní štátnych zamestnancov majú rozhodovať nadriadení a nie Muskov DOGE
Je vidno, že trhy dokážu prinútiť Trumpa meniť rozhodnutia. A teraz si predstavte, ako by ho prinútili, keby padli o 20-30%
- a samotného Muska napomenul, že pri prepúšťaní nemá používať sekeru (alebo obľúbenú motorovú pílu), ale skalpel
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
Ciro podla pocitu. Mal som v plane pocas najblizsieho pol roka prvy krat v zivote nakupit akcie jednej americkej firmy a drzat ich nejakych 5 rokov a potom sa ich zbavit (snad za lepsiu cenu). Tak preco nepockat s prvym nakupom este par dni, ked cena tak pekne pada. A mozno potom este o mesiac-dva padne este o dalsich 10-20% a prikupit dalsiu cast. Dalsich 20% by to potom uz nemuselo padnut, aby som nemusel robit aj treti dokup.
-
dusantt
- Platinum Member ***
Niekde som cital, ze si stratil par tisic, mas vela penazi? Mozes ma pozvat an pivo 
Inflacia je predsa nula.
Posledný nech zhasne.
Posledný nech zhasne.
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
Ludia ktori maju vela penazi, nestracaju par tisic a nenakupuju akcie jedinej firmy.
Pre mna je to skor hra, ako ked som si vsadil na Fica a Trumpa par stoviek - a vysledok tej hry ovplyvni moju financnu situaciu len zanedbatelne.
Navyse som technik a nie obchodnik spekulant, tak dlhodobo fungujem hlavne na dlhopisoch, ktore drzim vzdy do splatnosti.
-
xerces
- Silver Member *
Tak, strata penazi pri investovani je iba docasna a predpokladana zalezitost. Ja som tiez formalne stratil ale realne strati az keby som predal. Ono sa to cele znovu odrazi a mozno je aj dobre, ze prichadza takato korekcia, pretoze tie hodnoty ukazovatelov P/E boli pri napr. nasdaq vysoke. Je len otazka, ci prikupovat rovnomerne alebo este chvilku pockat. To ze Trump teraz robi bu bu bu je normalne a investovat do EU ekonomiky je podla mna zbytocne. EU je az na par krajin vysoko zadlzena s velkymi socialnymi problemami, ktore teraz UA iba zakryva. Ak sa aj Nemci vyberu cestou zadlzovania (co sa uz deje lebo ich dlh uz presahuje 60% HDP a bude iba rast), tak to bude este ovela vacsi problem. Za chvilku tu bude kazda fabrika patrit Cine, lebo tak obidu cla a nase peniaze (rozuej dlhy) pojdu do Ciny. Pocitam, ze ani do Ruska sa europske firmy len tak nevratia. Cina a domaci priemysel ich tam uz nahradil. Kedze EU bude stale pokracovat v zelenych nezmysloch, pretoze ma hlupych politikov, tak nad investiciou do europskej ekonomiky ani neuvazujem a to dlhodobo.
-
mapper
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Ut 05 01, 2016 4:11 pm
- Has thanked: 153 times
- Been thanked: 27 times
xerces: co planujes v pripade ze USA budu pokracovat v "MAGA" (pod Trumpom alebo kymkolvek inym), USD zacne vyrazne klesat (spomenme si 1 EUR = 1,6 USD), US ekonomika sa bude uzatvarat do seba a klesat? Toto si urcite nikto nezelame len by ma to zaujimalo (Mibi tusim daval taku peknu grafiku EU vs US). Ja dufam ze EU sa zobudi a USA nezahodi to co ho robilo vynimocnym.
p.s. investiciou do EU istym sposobom investujeme aj do seba a snad aj toho ako to tu bude casom vyzerat aj pre nase deti (i ked na Slovensku je to trpko otazne, v inych krajinach snad realnejsie).
p.s. investiciou do EU istym sposobom investujeme aj do seba a snad aj toho ako to tu bude casom vyzerat aj pre nase deti (i ked na Slovensku je to trpko otazne, v inych krajinach snad realnejsie).
-
dusantt
- Platinum Member ***
Investovanim do EU investujeme hlavne do byrokracie.. A ta to zozerie skor, nez sa to dostane k nasim detom..
Inflacia je predsa nula.
Posledný nech zhasne.
Posledný nech zhasne.
-
xerces
- Silver Member *
Suhlasim, ze investovanim do Europy, to zozerie byrokracia a rozne woke, gender, green ci ine politiky, ktore su neziaduce a tym nie, ze podporujem seba ale hlavne podporujem ludi, ktori idu proti mne, chcu ma v nieco obmedzovat a nieco mi nariadovat. Naviac produktivita prace v Europe nie je taka vysoka ako v USA alebo Cine.
Inak zaujimave, ze ked sa dostal Trump do vedenia, tak zrazu pocuvam ako je na tom USA vlastne zle. Ked boli pri moci demokrati a dlh narastal dlhodobo raketovym tempom, tak to bolo OK. Podla mna pokial ide o Trumpa tak robi politiku. Nejake kratkodobe vykyvy ho nezaujimaju. Potrebuje nieco robit s dlhom a zjavne sa vydal na obe strany cize setrenie a zaroven zvysovanie HDP, tym ze zacne hrozit clami. V zasade vsetci tu priamo ci nepriamo zijeme z americkeho dlhu ale to je len pilenie si konara na ktorom stojime a raz sa ten konar zlomi.
Inak zaujimave, ze ked sa dostal Trump do vedenia, tak zrazu pocuvam ako je na tom USA vlastne zle. Ked boli pri moci demokrati a dlh narastal dlhodobo raketovym tempom, tak to bolo OK. Podla mna pokial ide o Trumpa tak robi politiku. Nejake kratkodobe vykyvy ho nezaujimaju. Potrebuje nieco robit s dlhom a zjavne sa vydal na obe strany cize setrenie a zaroven zvysovanie HDP, tym ze zacne hrozit clami. V zasade vsetci tu priamo ci nepriamo zijeme z americkeho dlhu ale to je len pilenie si konara na ktorom stojime a raz sa ten konar zlomi.
-
JanH
- Platinum Member ***
V tvojom prispevku si situaciu o zlomenom konari vyrazne zjednodusil. Ja sa riadim sedliackym rozumom. Myslim, ze to v niektorom prispevku rozpisal Juggler. Myslienka sa mi tak zapacila, az som ju aplikoval na svoje investicne rozhodntia.xerces napísal: ↑Št 13 03, 2025 10:18 am Suhlasim, ze investovanim do Europy, to zozerie byrokracia a rozne woke, gender, green ci ine politiky, ktore su neziaduce a tym nie, ze podporujem seba ale hlavne podporujem ludi, ktori idu proti mne, chcu ma v nieco obmedzovat a nieco mi nariadovat. Naviac produktivita prace v Europe nie je taka vysoka ako v USA alebo Cine.
Pokial bude v USA najlepsie podnebie pre talenty z celeho sveta a ich kreativitu a inovativnost, pre slobodne podnikanie s dobrou vymozitelnostou prava nemam o tento trh obavy. Zjednodusene povedane. Pokial mas vyhodu resp. naskok, je velka sanca ze budes vitazom. Samozrejme nespravne politiky a rozhodnutia mozu zruinovat aj toho najvacsieho hraca. Ale od toho sme myslim zatial daleko. Navyse mozeme nastastie kedykolvek na novu situaciu reagovat.
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
Prehodnotil som investicnu strategiu.jaroslav80 napísal: ↑Ut 11 03, 2025 5:11 pm Mal som v plane pocas najblizsieho pol roka prvy krat v zivote nakupit akcie jednej americkej firmy a drzat ich nejakych 5 rokov a potom sa ich zbavit (snad za lepsiu cenu). Tak preco nepockat s prvym nakupom este par dni, ked cena tak pekne pada.
Ziadna jedna akcia! Budem kupovat kumulativne ETF na WORLD a priebezne. Pri poklesoch mozno trochu intenzivnejsie nez bezne.
Dovody:
- nebudem musiet roky nic sledovat - na rozdiel od jednotlivych akcii, kde by mal clovek poznat situaciu firmy, ktoru kupuje, aktualny vyvoj ceny, hlavne konkurencne firmy v danom segmente, lenze aj vykonnost stoviek firiem v inych segmentoch - ci nahodou nejede prave v "zaspatom" segmente...
- ziadne dane
- kludny spanok a moznost lepsie sa venovat vsednej praci a beznemu zivotu
-
dusantt
- Platinum Member ***
Nebude ti chybat ten adrenalin? 
Inflacia je predsa nula.
Posledný nech zhasne.
Posledný nech zhasne.
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
Tak to mne veru vobec nie.
Pred 15 rokmi som isiel s par tisickami do forexu len preto, lebo som myslel, ze peniaze sa tam zadarmo povaluju a za minimum roboty si ich staci zobrat. Samozrejme som sa popalil. O 5 rokov neskor som to skusil s inymi tisickami, som si myslel, ze to som si len malo nastudoval a ze tie peniaze sa tam povaluju za trochu viac prace a dohliadania na to.
Noo ... a potom som pochopil, ze ziadne peniaze sa tam zadarmo nepovaluju. A ak aj niekto z toho nejake peniaze dokaze konzistentne vydolovavat, tak to vobec nie je bezpracne a v pohodicke.
Tlaciarnicku na peniaze maju len vo FED a ECB a aj na tych cihaju ostatne mocnosti, ze len zopar chyb este urobia tak im ju zoberu - cize ani tam to nemaju az take bezpracne a v pohodicke.
-
xerces
- Silver Member *
Suhlasim. Asi by som to co sa deje popisal, ze to co vidime su takticke manevre. Ja som rad, ze trhy trochu spadli a cakal by som aj vacsi pad aby konecne doslo k ocisteniu. Trh sa vzdy sprava tzv. slepacim efektom. Ked jedna sliepka zacne bezat, tak sa ine pridaju. Preto tie pady. Realne to ale vzdy dopadne tak, ze ziadna sliepka tym nic neziska. Mozno teda este trhy trochu spadnu ale uz z toho padu opadne taky hura efekt, cize kazdy dalsi pad bude mensi. Za mna ako dlhodobeho investora je tato situacia priazniva a pokial je trh zdravy (cize nie .COM alebo hypo bublina), tak na tomto pade vela ludi zarobi. Neviem. Mozno sa mylim. Mozno ludia ako Juggler by mi teraz oponovali, lebo maju viac skusenosti. Ja som iba zacinajuci amater.JanH napísal: ↑Št 13 03, 2025 10:43 am V tvojom prispevku si situaciu o zlomenom konari vyrazne zjednodusil. Ja sa riadim sedliackym rozumom. Myslim, ze to v niektorom prispevku rozpisal Juggler. Myslienka sa mi tak zapacila, az som ju aplikoval na svoje investicne rozhodntia.
Pokial bude v USA najlepsie podnebie pre talenty z celeho sveta a ich kreativitu a inovativnost, pre slobodne podnikanie s dobrou vymozitelnostou prava nemam o tento trh obavy. Zjednodusene povedane. Pokial mas vyhodu resp. naskok, je velka sanca ze budes vitazom. Samozrejme nespravne politiky a rozhodnutia mozu zruinovat aj toho najvacsieho hraca. Ale od toho sme myslim zatial daleko. Navyse mozeme nastastie kedykolvek na novu situaciu reagovat.
-
xerces
- Silver Member *
Myslim, ze to dobre vystihol ten princ v rozpravke byl jednou jeden kral https://www.youtube.com/watch?v=OZJOTaNnmzEjaroslav80 napísal: ↑Št 13 03, 2025 1:20 pm Tak to mne veru vobec nie.
Pred 15 rokmi som isiel s par tisickami do forexu len preto, lebo som myslel, ze peniaze sa tam zadarmo povaluju a za minimum roboty si ich staci zobrat. Samozrejme som sa popalil. O 5 rokov neskor som to skusil s inymi tisickami, som si myslel, ze to som si len malo nastudoval a ze tie peniaze sa tam povaluju za trochu viac prace a dohliadania na to.
Noo ... a potom som pochopil, ze ziadne peniaze sa tam zadarmo nepovaluju. A ak aj niekto z toho nejake peniaze dokaze konzistentne vydolovavat, tak to vobec nie je bezpracne a v pohodicke.
Tlaciarnicku na peniaze maju len vo FED a ECB a aj na tych cihaju ostatne mocnosti, ze len zopar chyb este urobia tak im ju zoberu - cize ani tam to nemaju az take bezpracne a v pohodicke.
-
xerces
- Silver Member *
Tu by som asi reagoval vyrokom tusim od Buffeta, ze diverzifikovane portfolio pomaha bohatstvo uchovat ale koncentrovane ho vytvara.jaroslav80 napísal: ↑Št 13 03, 2025 11:48 am
Prehodnotil som investicnu strategiu.
Ziadna jedna akcia! Budem kupovat kumulativne ETF na WORLD a priebezne. Pri poklesoch mozno trochu intenzivnejsie nez bezne.
Dovody:
- nebudem musiet roky nic sledovat - na rozdiel od jednotlivych akcii, kde by mal clovek poznat situaciu firmy, ktoru kupuje, aktualny vyvoj ceny, hlavne konkurencne firmy v danom segmente, lenze aj vykonnost stoviek firiem v inych segmentoch - ci nahodou nejede prave v "zaspatom" segmente...
- ziadne dane
- kludny spanok a moznost lepsie sa venovat vsednej praci a beznemu zivotu