Presun medzi fondami v NN

Poistenia, sporenie na dôchodok, doplnkové dôchodkové sporenie, investičné poistky, kapitálové poistky.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
missko
Dátum registrácie: Ut 11 03, 2025 11:58 am
Has thanked: 3 times

Presun medzi fondami v NN

Príspevok od používateľa missko »

Zdravím,
snažil som sa danú tému nájsť, ale nepochodil som a tak bude možno lepšie a rýchlejšie sa spýtať.

Zistil som, že manželka má v NN II. pilier 100% vo fonde Dynamika a že existujú aj výkonnejšie fondy. Rešpekt alebo Index Global (IG).
Uvažujem nad tým, že by som jej to celé prehodil do IG, keďže má ešte asi 20rokov do dochodku.

No a keďže IG teraz padá strmšie ako Dynamika, tak mi to príde ešte viac výhodné to takto presunúť v tejto dobe.

Otázky:
- Je teraz ideálny čas (pokles IG) alebo sa mýlim?
- Viem, že je nemožné trafiť dno, ale mám sa pokúsiť alebo to jednoducho urobiť teraz a basta?
- dejú sa tieto presuny na dennej báze, alebo ak to teraz zadám, tak netuším kedy sa prostriedky presunú?

ďakujem, za odpovede
MiBi
Guru Member ****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 19 times
Been thanked: 848 times

Re: Presun medzi fondami v NN

Príspevok od používateľa MiBi »

Odporucal by som postupny presun, lebo dno este moze len prist. Presun by sa ti mal zrealizovat max. 2. prac. den po zadani.
missko

To mi vôbec nenapadlo. Veľmi inšpiratívne. Ďakujem,
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 1656 times
Been thanked: 2177 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Ja by som presúval ihneď. Ved tá Dynamika je čisto akciový.
Tí správcovia sú takí babráci, že ked ide trh hore, tak ich fondy majú polovičný výnos a ked ide dole, tak majú väčšiu stratu.
Je to aj tým, že držia menej titulov, alebo manažéri majú jednoducho retailové myslenie (FOMO, MEME, populárne akcie ako Tesla a Nvidia). Menej diverzifikované portfolio potom ide dole rýchlejšie ako ETF SVET (Index Global) ktorý má 1500 akcií.

Nevymýšlam si - pozerám na čísla:

NN - Dynamika dala 3,9% p.a. za 20 rokov...Ich Index Global 10,8% p.a.
Uniqa - Akciový negarantovaný dal za 20 rokov 3,5% p.a. ...Indexový od Uniqy 11% p.a.
VÚB Profit akciový za 20 rokov 4,75% p.a....INDEX dal 10,8%

nech sa páči..tretí raz dávam tu tabulku...nabudúce stiahnem novšiu :)
Prílohy
2 pilier štatistika.png
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
MiBi
Guru Member ****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 19 times
Been thanked: 848 times

Príspevok od používateľa MiBi »

JUGGLER napísal: Ut 11 03, 2025 11:21 pm Ja by som presúval ihneď. Ved tá Dynamika je čisto akciový.
Tí správcovia sú takí babráci, že ked ide trh hore, tak ich fondy majú polovičný výnos a ked ide dole, tak majú väčšiu stratu.
Dynamika NN, nie je cisto akciovy, iba na 70%, klesa preto tento rok ovela pomalsie, -0.17% vs. -5.13% YTD
Screenshot 2025-03-12 080702.jpg
https://www.nn.sk/files/archiv/sk-dss/f ... _RF_NN.pdf
missko

Dakujem za všetky komentáte.

už som to urobil tak, že som presunul 50% do Global Index a zbytok nechal v Dynamika. S tým, že počkám kam sa trh pohne a som pripravený presunúť aj zbytok.

A v podstate čakám preto, lebo GI padá oveľa strmšie ako Dynamika a tak to možno bude ešte trocha výhodnejšie. Ak sa to bude dlhšie stagnovať (max týždeň) alebo to pohne hore tak prevediem aj zbytok. Nemám chuť to tu strážiť dlhšie.
Prílohy
Snímka obrazovky 2025-03-13 113320.png
Používateľov profilový obrázok
Baba Jaga
Gold Member **
Dátum registrácie: St 25 08, 2021 6:56 pm
Has thanked: 39 times
Been thanked: 105 times

Príspevok od používateľa Baba Jaga »

MiBi napísal: St 12 03, 2025 8:11 am
JUGGLER napísal: Ut 11 03, 2025 11:21 pm Ja by som presúval ihneď. Ved tá Dynamika je čisto akciový.
Dynamika NN, nie je cisto akciovy, iba na 70%, klesa preto tento rok ovela pomalsie, -0.17% vs. -5.13% YTD

Screenshot 2025-03-12 080702.jpg
https://www.nn.sk/files/archiv/sk-dss/f ... _RF_NN.pdf
Nerozumiem jednej veci prečo ten portoflio manažer nakupil do portfólia Dynamika NN 5 ETF ,ktoré kopírujú S&P 500 z toho dokonca je jeden swapový.
Úplne by mu stačilo držať iba jeden tretí z hora iShares S&P 500 index fund /US CUSIP 464287200 (IVV) má najnižšie TER 0,03%.
pozreal som aj fondy od VUB index a to ako cez kopirak 5 ETF všetky kopíruju jeden index dokonca z toho sú 2 swapové ETF? To si robia srandu?
missko

Len som chcel pridať info k prevodu jednotiek z fondu do fondu

11.3. (19:33) - som podával žiadosť na 50/50
14.3. - prišlo vyrozumenie, že zmena bola dokončená

ale ten prevod ja taký divný:
12.3. sa z Dynamiky odpísalo 2x 50% sumy a zostatok bol 0€
13.3. sa do dynamiky nakúpila za 50% sumy opäť Dynamika (hodnota DJ z 12.3.) + za druhých 50% sumy sa nakúpil IG (hodnota DJ z 12.3.)

takze to ten proces síce trval 3 dni, ale celé sa to udialo ako keby v jednom okamihu. Takze super.

uz len otázka, že kedy previesť tú druhú polovicu.
Napísať odpoveď

Návrat na "Druhý pilier, životné poistenie, tretí pilier"